Breaking

Monday, 31 October 2016

Monday, October 31, 2016

Kedah Juara Liga Malaysia


Sumber daripada Google

Kedahh menang ooooooii. Hihi terlebih pulak padahal asal negeri yop kejor. Bukan apa pernah duduk negeri Kedah tiga tahun kita cuma tumpang bangga je la. Kejiranan kat sini riuh bersorak untuk Selangor tapi akhirnya hampa apabila Kedah dinobatkan sebagai juara apabila menang penalti sebanyak 6 gol manakala Selangor pula memperoleh 5 gol. Persaingan yang sengit pada malam ni. Mana taknya sehingga masa tambahan kali kedua masih memperoleh mata satu sama.

Inilah kejayaan buat Kedah bagi menebus kekalahannya pada masa lalu. News feed facebook harini semuanya update pasai bola malam ni. Buat orang Kedah, syokla ampa no esok cuti. 

Kinah hari ni gilir-gilir tengok bola kemudian iklan tengok gegar baganza pulak dan macam tu la sebaliknya hihi. Tahniah buat negeri Kedah. Buat negeri Selangor janganlah sedih tahun depan cuba lagi ye.

Sunday, 30 October 2016

Sunday, October 30, 2016

Segmen Pencarian Bloglist Bulan November Ditutup



Hari ni merupakan hari terakhir bagi segmen bloglist bulan november. Oleh kerana sudah tiada penyertaan yang dihantar, kinah buat keputusan untuk menutup segmen ni lebih awal. 

Diingatkan, hanya 10 yang akan tersenarai dalam bloglist ni tau. Pilihan akan dibuat melalui random org. Walaupun blog kinah ni hanyalah picisan saja, kinah cuba untuk naikkan kembali untuk menjadi seperti dulu walaupun tidaklah sekerap mana nak update entri. 

Oklah kinah nak godek-godek random org tu. Bila dah habis godek nanti kinah update url yang dipilih ok.

Friday, 28 October 2016

Friday, October 28, 2016

Tidur Tonggeng Kecacingan Ke?


Sejak dua menjak ni Marzaqah Thahirah selalu tido tonggeng. Tido petang ke malam mesti tonggeng. Bila kinah google kebanyakan tido tonggeng ni disebabkan kecacingan. Betul ke? Sejauh mana kebenaran tu? Aritu masa check up setahun nurse ada bagitau hal ni. Menurutnya ubat cacing akan dibekalkan bila next check up maknanya pada umur satu tahun tiga bulan. Oleh kerana Marzaqah Thahirah ni berat die tak banyak sangat naik nurse bagi appointment bila umur setahun dua bulan.

Bila search mengenai kecacingan, antara tanda-tanda si kecik mengalami kecacingan ialah kurang selera makan, kembung perut, keluar cacing pada lubang dubur atau pun ada cacing di tahi. Gejala seperti macam ada panjang-panjang pada najis tu ada pada Marzaqah Thahirah. Nampaknya kena ambil ubat cacing jugakla jawabnya walaupun belum lagi mencecah umur setahun tiga bulan.

Ayah dan ibunya pun kena makan ubat cacing jugakla ni. Last makan ubat cacing tu kalau tak silap masa sekolah rendah dulu. Dah bertahun lamanya. Lepasni setiap 6 bulan kena ambil juga ubat cacing ni untuk kesejahteraan keluarga hihi. 

Berbalik pada tido tonggeng tu kan, nak tanya la la pada ibu-ibu yang berpengalaman lepas dah ok akan tido tonggeng lagi ke? 
Friday, October 28, 2016

Tren Kargo Tergelincir

Gambar daripada Kosmo Online



BATU GAJAH - Sebanyak 25 buah gerabak kereta api termasuk dua bahagian enjin lokomotif tergelincir dari landasan di Kampung Bakap di sini pada awal pagi tadi.
Dalam kejadian pada pukul 3.43 pagi itu, kereta api yang tidak membawa sebarang muatan dalam perjalanan dari Kuang, Selangor ke Tasek, Ipoh.
Ketua Polis Daerah Batu Gajah, Asisten Komisioner Mohd. Nasri Omar berkata, kereta api tersebut sedang dalam perjalanan untuk mengambil bekalan simen.
Menurutnya, akibat kemalangan itu telah menyebabkan berlakunya kebakaran kecil di bahagian enjin kereta api.
"Sebanyak 15 buah gerabak masih berada di landasan kereta api dan pihak Kereta Api Tanah Melayu Berhad (KTMB) telah bertindak menutup kedua-dua arah laluan hal ini menyebabkan perkhidmatan ETS tergendala.
"Anggota bomba juga telah membuat pemadaman kebakaran dan menutup bekalan elektrik di kawasan tersebut," katanya ketika dihubungi Kosmo!. - Sumber daripada KOSMO ONLINE




Friday, October 28, 2016

Keyakinan Itu Mengajar Kita Mencipta Fakta Yang Tepat

Sumber: Facebook

Yakin? Apa tu yakin? Anda dah benar-benar yakin? Tak semua orang betul-betul yakin terutama ketika dalam membuat keputusan. Keputusan yang diambil dan tepat sebenarnya datang daripada keyakinan. Bukan semua orang ada keyakinan ni seperti berucap di khalayak ramai. 

Jika kita ada keyakinan, semua perkara boleh jadi. Seperti kata-kata daripada gambar di atas, "keyakinan itu mengajar kita mencipta fakta yang tepat". Yakinlah supaya apa yang kita hajati akan tercapai.
Friday, October 28, 2016

Sedekah Itu Menjemput Rezeki


Sedekah! Sedekah! Dan bersedekah itulah adalah satu cara menjemput rezeki. Kita takut untuk bersedekah kerana takut tak cukup keperluan kita, jangan begitu. Allah dah janji dan aturkan akan ada lagi rezeki lain buat kita. Bersedekah ini tak semestinya dengan duit. Makanan, minuman, pakaian juga kita boleh sedekahkan. 

Perasan tak setiap kali kita ke pasar malam pasti ada individu yang duduk ditepi jalan letak raga dengan anak kecil. Sayu je hati bila melihat mereka. Dengan cara itulah untuk mereka meneruskan kehidupan. Ada yang baik hati akan menghulurkan sedikit sumbangan dan ada juga yang lalu sahaja. Terpulanglah itu hak masing-masing. Nasib orang tidak sama. Kali ini kita bantu, mana tahu nanti bila kita sesak orang lain pulak yang membantu

Kita pulak bagaimana? 

Wednesday, 26 October 2016

Wednesday, October 26, 2016

Lagi Kebakaran Berlaku Di Hospital Sultanah Aminah

Kebakaran berlaku lagi di Hospital Sultanah Aminah tapi kali ni berlaku di bilik bedah. Syukur alhamdulillah tiada kemalangan jiwa yang berlaku. Kebakaran itu berjaya dikawal oleh pihak bomba. 

Rentetan daripada kes semalam berlakunya kebakaran di wad ICU Hospital Sultanah Aminah (HSA) yang mengakibatkan enam maut terdiri empat lelaki dan dua wanita. Pihak berkuasa masih lagi menjalankan siasatan bagi mengenal pasti punca kebakaran itu berlaku. Di minta semua pihak tidak menyebarkan sebarang khabar angin yang akan merumitkan lagi keadaan.

Kepada keluarga mangsa yang terlibat dengan kebakaran di Hospital Sultanah Aminah salam takziah daripada kami. Semoga kuat untuk menempuh hari yang mendatang.

Wednesday, October 26, 2016

Ikan Air Tawar Berbau Hanyir. 3 Cara Ini Mungkin Dapat Membantu

Baru-baru ni suami ada bawak ikan sepat dan ikan talapia ada orang sedekah katanya. Ikan air tawar ni terkenal dengan hanyir. Pergh berbau satu rumah. Oleh itu, dengan gigihnya kinah mencari petua nak hilangkan hanyir ikan ni. Hasil pencarian kinah ada tiga cara nak hilangkan hanyir ikan ni. 


Cara pertama dengan asam jawa. Cuci ikan tersebut dengan asam jawa. Kinah dah cuba dah dengan asam jawa ni. Bau masih ada lagi. Ke salah teknik entahle. Apa yang penting kinah dah cuba.

Cara kedua dengan limau nipis. Cara ni sama je kaedah dengan asam jawa tadi. Cara ni kinah tak cuba pun. 

Cara ketiga pula dengan tepung jagung. Haa cara ni kinah dah cuba. Memang hapus la bau hanyir tu. Caranya salutkan tepung jagung pada ikan tadi. Pastikan ikan tadi betul-betul disalut dengan tepung kemudian cuci dan digoreng seperti biasa.

Ha antara ketiga-tiga cara ni, guna tepung jagung lagi berkesan daripada yang pertama dan kedua tadi. Ha bila dah tak berbau hanyir barulah ada selera nak makan. 

Korang ada petua lain untuk nyahkan hanyir ikan air tawar, boleh kongsi di sini. Sharing is caring. Hehe
Wednesday, October 26, 2016

Tak Sangka Rupanya Ini Kegunaan Lemon

Sepertimana kita tahu terlalu banyak khasiat lemon. Selain dapat membantu mengurangkan suhu badan terdapat tujuh kebaikan lemon yang mungkin kita tak tahu. Di sini kongsikan tujuh kebaikan lemon tersebut. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk kita semua.












Tuesday, 25 October 2016

Tuesday, October 25, 2016

6 Disahkan Maut Dalam Kebakaran di Hospital Sultanah Aminah (HSA)


JOHOR BAHRU 25 Okt. - Polis mengesahkan lima pesakit maut dalam kejadian kebakaran di tingkat dua, unit rawatan rapi (ICU) Hospital Sultanah Aminah pagi ini.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Sulaiman Salleh yang mengesahkan perkara itu bagaimanapun masih belum dapat mendedahkan identiti kesemua mangsa.

“Setakat ini kami dapat mengesahkan lima pesakit maut dalam kebakaran ini. Laporan penuh berhubung kebakaran ini akan menyusul kemudian,” katanya di lokasi kejadian di sini hari ini.

Sulaiman turut menasihatkan orang ramai tidak mempercayai sebarang maklumat yang tidak sahih dan diviralkan di laman sosial.

Kebakaran berlaku kira-kira pukul 9 di ICU selatan menyebabkan kesemua pesakit di bangunan yang terlibat di bawa keluar dari tempat selamat. -  SUMBER DARIPADA UTUSAN ONLINE


Tuesday, October 25, 2016

9 Tanda Hati Sudah Busuk

Ada saja yang dengki dan cemburu dengan kelebihan orang lain. Jangan macamtu Allah dah bagi setiap rezeki kepada hambanya berbeza-beza. Lama-lama dengki pada orang akan menyebabkan hati menjadi busuk. Nak tahu apa tanda hati sudah busuk. Ada 9 tanda hati sudah busuk.












Credit to: Saja Kongsi

Monday, 24 October 2016

Monday, October 24, 2016

Boh Lemon Myrtle (Uncang Herba)

Siapa pernah mencuba teh Lemon Myrtle (uncang herba) daripada Boh? Bagaimana rasanya? Sedap tak? Ada sesetengah orang mungkin akan kata teh apa ni. Mesti ntah ape-ape rasanya. Macam tu jugak pada kinah masa mula-mula mencubanya. Asalnya suami kinah la dia nak mencuba teh yang lain daripada yang lain. Bila dia minum tak sedap katanya. Kinah kata yeke tak sedap. Bila kinah bancuh dan minum hmm sedap. Rasa serai dan limau. Mungkin lain tekak lain penerimaannya. Takpela orang tak nak bagi kat kite la yang minum hihi. 


Memang segar lepas minum teh ni tau. Sejuk je rasanya apa yang penting teh ni adalah produk organik dan bebas kafein. Siapa yang tak tahan dengan kafien bolehla cuba teh ni. Teh ni kitorang beli dekat Pasar raya TF. Harganya RM10.50. Tak tahu pulak pasar raya lain jual harga berapa. Dalam satu kotak ada 25 uncang.


Warnanya pun tak terlalu pekat dan ala macam green tea. Tak macam teh biasa. Sedap diminum masa suam-suam panas. 



Monday, October 24, 2016

Mana Satu Pilihan Anda


Sebelum keluar rancangan realiti 3 Juara ni, adalah program Da'i Nusantara. Setelah tamat program Da'i muncul pula program 3 Juara. Program 3 Juara ni membariskan 3 komposer terkemuka yang berlainan genre iaitu Rock, Balada dan Irama Malaysia. Rancangan ini bermula pada minggu lepas dan bertindih pula dengan program yang sedang hangat diperkatakan di seluruh Malaysia iaitu Gegar Vaganza.


Sejujurnya kinah nak bagitau, kinah tak minat sangat rancangan realiti berkonsepkan lagu ni. Akademi Fantasia satu musim pun kinah tak pernah layan. Tapi entah macam mana bila munculnya Gegar Vaganza layan pulak. Agaknya sebab menampilkan artis-artis lama.


Minta maaflah TV3, awak pilih Gegar Vaganza daripada 3 Juara tu. Korang pulak pilih yang mana?

Monday, October 24, 2016

Razis Ismail Tersingkir Daripada Gegar Vaganza 3

Hari ini tepat pada pukul 9.00 malam di saluran Astro Ria dan saluran Astro Ria HD berlangsungnya Konsert Kedua Gegar Vaganza musim ke 3. Sudah tentu semua peminat Gegar Vaganza tidak melepaskan peluang untuk menonton peserta pilihan mereka. Tidak seperti pada minggu pertama tiada berlaku penyingkiran. Pada minggu ini adanya berlaku penyingkiran.

Siapa yang menonton sudah pasti tahu siapa yang tersingkir pada minggu ini. Peserta yang tersingkir ialah Razis Ismail mendendangkan lagu daripada Datuk Jamal Abdillah iaitu Bunga Pujaan.


Gambar ihsan daripada Google

Tahniah kepada Azharina yang memenangi Vokal paling menyengat. Kepada yang lain, anda semua masih belum selesa kerana masih banyak lagi cabaran yang akan ditempuhi. Nampaknya macam dah ada calon pilihan untuk bakal juara. Kinah pilih Elly Mazlien. Korang pulak siapa calon peserta pilihan ?

Sunday, 23 October 2016

Sunday, October 23, 2016

Segmen 12 Jam Bloglist #23 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan November dan Disember 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Oktober 2016, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #23 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...
Sunday, October 23, 2016

Umairah


Tajuk : Umairah
Mula Tayangan : Oktober 2016
Masa : Setiap Isnin-Rabu, 10.00 Malam
Siaran : TV3
Terbitan : Layar Ceritera Sdn Bhd
Jumlah Episod: 15

Pelakon : Lufya Omar, Amar Asyraf, Shah Iskandar, Rahim Jailani, Dilla Ahmad, Shiqin kamal, Shah Sulaiman, Octovia Manrose, Kodi Rasheed, Baby Sofea 

Bakala menghiasi Slot Samarinda dan akan menggantikan Patahnya Sebelah Sayap

Sinopsis drama Umairah akan dikemaskini


Saturday, 22 October 2016

Saturday, October 22, 2016

Teringin Nak Dapat CPUV Dari Nuffnang


Assalamualaikum semua. Hmm agak lama juga kinah tak dapat iklan bermeter selepas kinah dah tak aktif dulu. Bila tengok blogger lain update dapat CPUV terdetik dihati ni nak iklan macam tu juga. (Sebenarnya jeles hehe) Bolehlah tambah pendapatan dengan keadaan ekonomi sekarang kejap naik kejap turun. Dulu memang UV kinah tinggi. Sekarang ni ada naik turun. Kinah cuba curi masa untuk update setiap hari walaupun kadang-kadang ada kekangan masa. Ada masa tapi idea pulak tak ada. Jadi terbiar macam tu je la. Haraplah nuffnang bermurah hati. Setakat ni jumlahnya hampir nak cash out itupun peram dekat dua tahun tak gerak-gerak. Huhu


Saturday, October 22, 2016

Bajet 2017

Assalamualaikum semua. Semalam 21 Oktober 2016 adalah tarikh yang paling dinantikan oleh rakyat Malaysia iaitu pembentangan Bajet 2017. Antara intipati yang paling dinantikan ialah Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BRIM) dinaikkan daripada RM1000 ke RM1200 bagi golongan pendapatan bawah RM3000. Sudah pasti ini merupakan satu perkhabaran gembira bagi rakyat Malaysia.
Bagi golongan mahasiswa pula menerima kad debit bernilai RM250 bagi menggantikan baucer buku. Walaupun gaji tak naik bagi semua penjawat awam, tetap dapat RM500 dan akan diagihkan pada awal bulan Januari 2017. 

Nasiblah kadar Gst tak naik. Kalau tidak banyaklah harga barang akan naik. Adakah pembentangan bajet semalam memuaskan hati anda?

Friday, 21 October 2016

Friday, October 21, 2016

Giveaway: Novel Giveaway by Arrien Amani

Assalamualaikum :)
Arrien Amani kembali lagi dengan Giveaway terbaru! novel giveaway. Mencari hanya 3 orang pemenang bertuah, Pemenang top referrel akan mendapat 2 buah novel, manakala 2 orang pemenan lagi akan dipilih random dan akan mendapat 1 novel seorang, Semua pemenang boleh memilih novel kesukaannya. Jom ramai-ramai memeriahkan giveaway ini ^^ Click banner to JOIN ^_-