June 2018 - apekinah.com

Saturday, 30 June 2018

10 Tips for Picking the Right Colors   
10 Tips for Picking the Right Colors | Color can be the maker or breaker in your interior design endeavor. A good color scheme can instantly take your space from drab to fab in the blink of an eye. Found a house for rent in cyberjaya but you’re not satisfied with the white box look of it? No worries, here are 10 tips to pick the right colors to change up your space. Provided of course, you have your landlord’s permission!

10 Tips for Picking the Right Colors 10 Tips for Picking the Right Colors

1. Start small
It can be a daunting endeavor to start painting right away with a color you are not too sure about. Look at the process as an adventure in and off itself If you’re not sure where to start, begin with a small space. Experiment with your color choice in a small powder room or even a small hall. You can even do an accent wall to see how you like the color in your space before you give your devotion. It is pertinent that you pick an easy area that is quick to do. This helps you see the results sooner, and the sooner you see it, the sooner you will decide whether you’re happy with it. If it doesn’t float your boat, you can change it quickly without much hassle.

You can also start by incorporating the color in your room via small furniture pieces or artwork. Go big with a large sofa or go small with a small décor piece as an accent.

2. Think about the mood
Consider the mood and the tone of the room you’d like to set when selecting a color. Do you want a bedroom that feels soothing and serene? Do you want a sitting room that Is dramatic and exciting? Softer and cooler colors tend to be more relaxing and restful, while stronger and bolder colors up the heat and drama. Warmer colors as well as righter colors add a sociable and stimulating atmosphere. Deeper and darker colors on the other hand can give off a more formal ambience and intimate vibe. 

Proceed with a note of caution, however, as certain colors in too bright and clashing hues can lead to unrest and irritability. Make sure that the color you choose matches the mood and overall atmosphere of the room.

3. Pay attention to lighting
Lighting can highly influence the way color is perceived. Natural daylight shows color in its truest form. Incandescent lighting tends to bring out warmer tones and yellows, while fluorescent lighting will cast a sharp blue hue in the room. Thus, consider the overall lighting of the space where the color will be placed. For example, a strong bold red wall maybe too overpowering when placed next to a large window but may be intimate when used in a smaller room with little direct light.

4. Learn the terminology
It is best if you can learn the terminology used to describe color. Words such as hue, value, saturation and intensity can be confusing, especially as some of the terminology means similar things. 

- Hue refers to the color. Red is a hue; blue is a hue; green is a hue.

- The value of the color refers to how light or how dark the color is.

- Saturation refers how dominant a hue is in a color, or in related colors. Going from red to orange to pink, the red hue becomes less dominant.

- Intensity is how brilliant the color is. Pure, primary colors are more intense than secondary colors. Red is a much more intense and dominant color than green or purple. 

Choose a more intense and dominant color if you want an active space full of energy. If you are going the opposite route and want something more light and bright, choose colors slightly more saturated than white, such as off-white or a light pastel.

5. Test the color
Take a bold step and boost your confidence by testing the colors on an area of the wall. If you have more than one color in consideration, paint a few different swatches on the wall and let it stay there for a few days to help you make up your mind. Don’t be afraid to go beyond your comfort zone. Consider a strong vivid emerald green in your living room to evoke an old-world drawing room. Add drama with a stronger color on the ceiling. Whatever the color you choose, give it a go and test it out. Otherwise, you might never know what it will look like in real life if you keep depending on paint swatches alone.

6. Decorative finishes add depth
Even flat and dull walls can be given a makeover with subtle and/or dramatic visual texture. Think about wall finishes that add some more depth to your base color. Experiment with burnished mineral or metal finish, or even layered colored glazes to give your room an alternative take on color. 

7. Walk into another room
Before you decide on your colors. Make sure you have an overall view of the color scheme of your whole house. Consider walls as planes of color. Keep in mind that you might be able to see the next room, and hence the different color, from an adjacent room. Remember to see how they interact with one another from one room to the next. Approach the colors of your house like a composition. It should flow from room to room, singing a small masterpiece that harmoniously blends together. 

8. Follow the color wheel
A color wheel is a time-tested tool that can be a great reference tool for choosing and deciding on colors. Colors on opposite sides of the wheel, or complimentary colors, are more intense when placed together. Examples are red and green. While colors next to each other offer seamless flowing from one color to the next. You never know, you might just be surprised at the combinations of color that you can come up with using the color wheel. You might just be attracted to an entirely new color palette that you never knew could go together. The color wheel also delineates warm and cool colors.

9. Play around with monochromatic schemes
If minimalism and monochromatic color schemes isn’t your thing, try adding a secondary or tertiary color as accents. Select variations of hues in warmer or cooler tones to complement your primary color. You can use closely related colors or colors from a single family in different finishes to create more subtle variations. You can also paint trims and other architectural details white to give a striking accent detail to your otherwise monochromatic room.

10. Play around with different paint finishes
The finishes of the paint can drastically affect how it is perceived by the eye. For example, you can use a matte and less reflective finish on walls and a satin or semigloss finish on trim, while keeping them both the same hue. The different surfaces will cause the color to appear slightly different. This keeps your color scheme cohesive, but adds a little playful variation.





CAROUSELL LIVE! TO RAISE FUNDS FOR THE  MALAYSIAN RED CRESCENT SOCIETY
CAROUSELL LIVE! TO RAISE FUNDS FOR THE MALAYSIAN RED CRESCENT SOCIETY| The Malaysian Red Crescent Society (MRCS) is partnering with Carousell, one of the world’s largest and fastest growing mobile classifieds marketplace for its Carousell LIVE! flea market happening this weekend, 10 and 11 March 2018, at Publika, Solaris Dutamas. The event will be used to raise fund for MRCS’ activities such as the disaster relief operation, health and community service, capacity building as well as in youth development. 
The event will provide a physical platform for MRCS to sell their pre-loved goods donated by the public as part of its on-going efforts to raise funds. The items will be listed on Carousell to extend the fundraising’s outreach beyond Klang Valley.

Carousell LIVE! will also feature booths by 20 top Carousellers and celebrities such as Zahiril Adzim, Sheira Ayoub, Nadia Brian, Sarah Hidelbrand, Nabil Mahir, Shalma Ainaa, and Natrah, who will be selling new and pre-loved items in the fashion, accessories, art and electronic goods categories. Visitors will almost certainly find some great deals for these pre-loved items.

This marks Carousell’s continued commitment towards a community-driven mobile marketplace, which promotes a sustainable lifestyle.  This vision is very much shared by MRCS, with its strong foundation built on humanity, independence, neutrality, impartiality, voluntary service, unity and universality, the Fundamental Principles of the International Red Cross and Red Crescent Movement.
“Carousell LIVE! is more than just an avenue for Carousellers to display and sell their goods. It is also a platform for us to contribute back to the society through such significant partnerships, like this one with MRCS. As an established humanitarian society that has dedicated its services to Malaysians for 70 years, we hope Malaysians will show their support at this event and assist in funding their operations,” said Lucas Ngoo, Co-Founder and Chief Technology Officer of Carousell.

The fundraising collaboration highlights the importance of joint engagement to build a safer and disaster-resilient country.
“MRCS gratefully welcomes this fundraising partnership in the spirit of community engagement and reaffirm our commitment to the alleviation of human suffering in the aftermath of natural and man-made disasters and other related challenges in the country,” said Dato’ Sayed A. Rahman Sayed Mohd, Secretary General of MRCS.

MRCS is presently one of 191 National Societies that are members of the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC), which together with the International Committee of the Red Cross (ICRC) are components of the International Red Cross and Red Crescent Movement.

Founded by three passionate and enterprising men in Singapore, Lucas Ngoo, Quek Siu Rui and Marcus Tan in 2012, Carousell is a mobile and online consumer to consumer marketplace for buying and selling new and second-hand goods available in Malaysia, Singapore, Indonesia, Taiwan, Hong Kong and Australia. Co-founders Siu Rui and Lucas were also recognised by Forbes Asia in its annual 30 Under 30 list.

Event Details:
  • Venue: The Square, Publika Shopping Gallery  No.1 Jalan Dutama 50480 Kuala Lumpur
  • Date:10 – 11 March 2018
  • Time: 11 a.m. to 10 p.m.

For more information, follow us on www.facebook.com/carousell.my or download the Carousell app from the Apple Store or Google Play Store.

Saturday, 23 June 2018

Syampu Rambut Kanak-kanak CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER
Syampu Rambut Kanak-kanak CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER| Thahirah kalau dah jumpa playground memang tak ingat dunia dah. Semuanya dia nak explore. Biasalah budak kan. Bila dah main memang anak kita akan berpeluh terutamanya di bahagian kepala. Baunya menjadi lebih teruk apabila kulit kepala anak anda berminyak dan berpeluh. Hanya satu cara je untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan ini adalah dengan memastikan anak kita mencuci rambutnya selepas waktu sekolah, atau bermain di luar. Mengekalkan kebersihan rambut akan dapat mengurangkan risiko jangkitan kulit kepala selain memastikan mereka berbau segar.

Syampu Rambut Kanak-kanak CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER

Syampu Rambut Kanak-kanak CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER
Syampu Rambut Kanak-kanak CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER
Penting bagi ibu bapa untuk mengetahui bahawa syampu dewasa tidak digalakkan untuk kanak-kanak. Penggunaan syampu dewasa pada kanak-kanak akan menyebabkan masalah kulit kepala dan rambut terutama bagi kanak-kanak berumur antara 6-12 tahun. Disebabkan kulit kepala dan rambut kanak-kanak yang halus amat sensitif, maka cara yang terbaik adalah menggunakan syampu yang dirumus khas agar rambut dan kulit kepala yang sihat dapat dikekalkan. 

Syampu Rambut Kanak-kanak CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER
Syampu Rambut Kanak-kanak CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER
Memahami keperluan kanak-kanak terhadap produk yang lembut dan selesa pada kulit, CARRIE JUNIOR memperkenalkan CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER, syampu yang selamat digunakan setiap hari dan memberikan haruman pada rambut sepanjang hari. Ia merupakan syampu baharu yang dirumus khas bagi menghilangkan bau yang tidak menyenangkan secara berkesan, tanpa mendatangkan kesan buruk pada rambut dan kulit kepala. Dengan aroma buah-buahan yang berkekalan selama 24 jam, si manja pasti kekal segar dan berbau wangi walaupun setelah seharian bermain dan berseronok di luar kediaman. Diperkaya dengan minyak zaitun, produk ini dapat menyuburkan dan melembutkan rambut agar mudah diurus dan disikat. 

Syampu Rambut Kanak-kanak CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER
Syampu Rambut Kanak-kanak CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER
CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER hadir dalam aroma Perky Peach Fruity Burst yang menyenangkan serta mempunyai pH seimbang, lembut dan tidak menghakis untuk kegunaan seharian. CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER boleh didapati dalam duasaiz, iaitu pek 280g yang dijual pada harga RM10.10* di Semenanjung Malaysia danRM 10.60* di Sabah & Sarawak. Manakala CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER bersaiz 700g dijual pada harga RM20.70* di Semenanjung Malaysia dan RM 21.70* di Sabah & Sarawak. Produk CARRIE JUNIOR boleh di dapati di kedai runcit, pasaraya, pasaraya besar dan farmasi utama seluruh negara. 

Kini, ibu bapa boleh memeluk anak-anak selepas bermain walaupun berpeluh namun masih kekal segar dan berbau aroma buah buahan sepanjang hari! 


Friday, 22 June 2018

Friday, June 22, 2018

Raya 2018 Kami

by
Raya 2018 Kami
Raya 2018 Kami| Orang lain dah start enjin kite terkial-kial lagi kayuh di belakang. Eh takpela belum basi lagi cerita raya ni. Raya kan sebulan. Raya tahun ni ada suka dan ada duka. Nanti kinah story satu-satu okeh.

Alhamdulillah raya pada tahun 2018 ni dapat berkumpul semua adik beradik. Kalau tahun lepas tak dapat sebab suami kerja. Jadi tahun ni, turn suami beraya pulak. Agak lama jugak cuti tahun ni. Bila dah berkumpul ramai-ramai ni macam-macam la cerita yang nak dikongsikan.

Gambar Raya Keluarga 2018
Gambar Raya Keluarga Kecil Kami
Anak Perempuan Mak
Gambar Paling Mahal Sekali
Okeh kitorang hanya bergambar pada hari raya pertama aja. Raya kedua dan seterusnya sibuk pergi ziarah sedara mara. Dalam seronok beraya ada pulak satu tragedi yang tak boleh nak dilupakan. Hmmmm bagi orang lain alah sikit je. Tapi kitorang masih lagi trauma.

Cerita ni kinah tak hebohkan dalam media sosial kinah. Hanya group whatsapp tertentu je yang tahu. Masa kitorang dalam perjalanan nak balik ke rumah, kitorang kena langgar dengan lori pasir di lampu isyarat. Terkejut sangat sebab masa tu tengah tunggu lampu nak hijau. Allah mujurlah cermin sisi, bumper kereta belah kanan yang kena kalau dia hentam bontot kereta tak tau la nasib kitorang masa tu. Masa kejadian tu pagi dalam pukul 10 lebih macam tu. Bukan kereta kami je yang kena kereta yang berhadapan dengan kami pun turut kena tempias.
Masih Terkejut
Alasan pemandu lori tu brek tak ada. Allah kalau betul brek tak ada kenapa la nak hentam kereta kat lampu isyarat tu. Kawasan lapang tepi tu kan ada. Agaknya dia mengantuk hmm entahla. Apa-apa pun tunggu je la keputusan polis dua minggu lagi.

Dalam beberapa minggu ni tak dapat la nak pergi beraya sebab kereta dah masuk bengkel.  Kita claim insuran lori tu. First time kot jadi gini. Korang yang masih beraya lagi tu, hati-hati ye masa memandu. Malang tak berbau. Harapnya cepatla siap kereta tu sebab hujung bulan ni nak pergi event huwaaaa. Tak kan nak sewa kereta kot.

Saturday, 16 June 2018

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX | Siapa kata duduk rumah tak boleh menjana pendapatan? Ehh boleh tau cuma nak tak nak je. Apa yang penting kena usaha bak kata pepatah "Alah Bisa Tegal Biasa". Pada kebiasaannya, surirumah menjana pendapatan sampingan dengan jualan online seperti baju, kasut, kuih-muih dan pelbagai lagi.

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEXProses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX


Bila dah jadi online seller ni perkara utama yang ada dalam fikiran ialah servis penghantaran. Kenapa servis penghantaran tu sangat penting? Servis penghantaran ni la yang akan hantar barangan jualan korang kepada pelanggan kalau dekat bolehlah hantar terus. Dah jauh takkan korang nak hantar sendiri pulak. Di Malaysia ni ada pelbagai syarikat yang menawarkan servis penghantaran tapi pada hari ni kinah cuma nak fokuskan dengan sebuah syarikat saja iaitu GDEX. Semua pernah dengar kan GDEX. Kalau korang nak tahu GDEX sekarang ni dah ada portal myGDEX.

Mungkin ada yang kurang jelas dengan kewujudan portal ni. Jom kinah cerita sikit mengenai portal myGDEX ni. 

myGDEX merupakan satu platform pengiriman dalam talian yang 100% dikendalikan oleh GDEX. Zaman dah berubah jadi kena la upgrade sikit baru lah pelanggan puas hati. Apa yang penting lebih mudah, cepat dan jimat masa. Haaa itu yang orang nak.
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Mudahnya dengan portal myGDEX korang dah tak payah susah nak ke cawangan GDEX nak isi borang bagai. Leceh. Kalau tak ramai ok la. Kalau ramai orang dengan nak kejar masa ambik anak kat sekolah lagi, nak usung anak kecik lagi. Rushing kan keje korang. Bila adanya portal myGDEX klik-klik je dah siap. Kertas yang korang print tu dah boleh guna untuk proses penghantaran.

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Bila rasa malas nak ke cawangan GDEX korang boleh guna servis Pickup. Tunggu je kat rumah nanti akan ada la orang GDEX datang. Nak tahu macam mana nak dapatkan servis pickup? Akan diterangkan di bawah nanti.

Selain tu, dengan adanya sistem e-Wallet memudahkan lagi kerja korang. e-Wallet ni ikut la pada bajet korang nak top up berapa. Korang boleh top up RM100, RM500, RM1000, RM2000, RM5000 atau pun RM10000. Ikut pada bajet korang dan yang penting harga yang ditawarkan ialah "harga kawan-kawan".

Macam menarik je kan?

BAGAIMANA NAK GUNA myGDEX

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Langkah pertama korang kena log in sebagai "member" dulu myGDEX ni. Bagi yang takda akaun myGDEX, korang kena daftar dulu dan ikut je arahan yang diberikan.

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Bila dah siap daftar dan log in, ini adalah paparannya. Nampak tak 'Send Package' di side menu? Klik je yang itu.

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Bila dah klik 'Send Package' tu tadi, Kachinggg keluar la view macam ni. Korang pilih lah nak yang mana. 'Single Recipient' ke atau 'Multiple Recipient'. Kalau nak hantar satu je, klik la 'Single Recipient' dan kalau banyak klik 'Multiple Recipient'.

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Ok, dah pilih 'Single Recipient'. Ni adalah benda wajib yang korang kena isi. Tak isi, tak sampai la barang korang tu kepada penerima. Isi dua-dua tau. WAJIB

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Selesai isi Sender dan Receiver Address korang boleh pilih sama ada nak hantar sendiri ke cawangan GDEX atau tunggu je kat rumah korang tu. Nanti abang GDEX datang pickup. Kalau Pickup, mereka cas RM5.00. Ikut la mana yang korang selesa.
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Haa kalau korang pilih Pickup, korang kena isi Pickup Details, korang nak diorang collect tarikh bila. Kalau dokumen yang kurang dari 1 Kg yang nak dihantar pilih Motorbike je. Hmm pilihlah ikut kesesuaian barang yang nak dihantar tu. Kalau banyak barang nak dihantar, boleh request trolley.

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Ok dah selesai isi detail semua, korang boleh klik "Check Out Now" untuk proses pembayaran. Kalau ada lagi item nak dihantar pada alamat lain korang klik "Continue Shopping"
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Sebelum "Checkout" kalau benda ni perlu untuk proses penghantaran korang, boleh beli terus. Kalau tak perlu, "Skip" aje

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX

Selepas klik check Out, akan keluar paparan seperti ni untuk membuat pembayaran. Korang boleh pilih nak buat pembayaran sama ada secara Pay With iPay88 atau pun Pay With e-Wallet. Dua ni je tau. Online transfer tak available.

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Selesai membuat pembayaran, invoice akan dikeluarkan dan jangan korang lupa print pulak nanti nak hantar barang macam mana pulak nanti kan. 

Langkah seterusnya ialah sediakan barang yang korang nak hantar tu dan jangan lupa tampal nota konsainan tu ditempat yang betul. Kalau tak faham atau tak tahu nak tampal dibahagian mana bolehlah rujuk garis panduan di sini

Dah tampal elok semua, korang bolehlah hantar barang yang nak dihantar tu ke cawangan GDEX berhampiran ataupun mana yang dah bayar tunggu Pickup Service je la. Boleh rujuk di sini 


UNTUK MAKLUMAT LANJUT BOLEH LAYARI
Website 
http://www.mygdex.com

HQ Address
No.19, Jalan Tandang,
46050, Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

Telephone
+603 6419 5003

Email
mygdexadmin@gdexpress.com

Wednesday, 6 June 2018

Segmen 24 Jam Bloglist #30 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Julai, Ogos dan September 2018 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 5 Jun 2018, iaitu tepat jam 9.00 pagi sehingga hari esok, 9.00 pagi 6 Jun 2018. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #30 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2018.

** jom support Mia Liana....

Read more: http://www.mialiana.com/2018/06/segmen-24-jam-bloglist-30-mialianacom.html#ixzz5HaW6ZK7r

Monday, 4 June 2018

Review Novel ~ Tergolek Hatiku Kerana Kamu
Review Novel ~ Tergolek Hatiku Kerana Kamu | Alhamdulillah selesai sudah baca novel Tergolek Hatiku Kerana Kamu karya Imanisa Rania. Menarik jugak jalan ceritanya. Kisahnya bermula apabila Tengku Keisha yang dahulunya sombong, tidak mendengar kata dan bersosial dalam sekelip mata saja menjadi yatim piatu apabila ayahanda dan bondanya meninggal dunia dalan keadaan yang agak tragis. Semuanya kerana harta yang dimiliki oleh keluarga Tengku Keisha.

Review Novel ~ Tergolek Hatiku Kerana Kamu Novel Tergolek Hatiku Kerana Kamu

Kerana tamakkan harta yang dimiliki oleh keluarga Tengku Keisha, Tengku Badri dan keluarganya sanggup membunuh. Tengku Keisha pulak dah macam pelarian dan terpaksa bersembunyi di Darul Durrani. Mana taknya hidupnya sentiasa diburu oleh musuh yang ingin membunuhnya. Mujurlah ada seseorang yang datang menjadi penyelamat, Israr Zulkarnain namanya. Israr merupakan bodyguard merangkap suami kepada Keisha. 

Pada mulanya Keisha pun tak tahu Israr tu adalah suaminya, setelah dijelaskan perkara sebenar barulah Keisha terima dengan hati terbuka. Pelbagai dugaan yang terpaksa ditempuhi oleh Keisha dan Israr sehingga mereka terpaksa berpisah. Apabila bertemu semula Israr pula ditimpa kemalangan dan dikatakan telah terkorban.

Agak-agak korang la betul ke Israr tu suami Keisha yang sah? Bagaimana mereka bernikah dan betul ke Israr telah terkorban dalam kemalangan tu? Apakah yang akan berlaku dalam keluarga Tengku Badri? Semuanya akan terjawab dalam Tergolek Hatiku Kerana Kamu

Saturday, 2 June 2018

Saturday, June 02, 2018

Ketupat Untuk Nenek

by
Ketupat Untuk Nenek
Ketupat Untuk Nenek | Tiba-tiba rajin pulak melayan cerekarama malam ni. Ketupat Untuk Nenek merupakan arahan Zulhuzaimy Marzuki. Sedih pulak tengok cerita ni. Siapa layan cerita ni tadi? 

Ketupat Untuk Nenek

Ketupat Untuk Nenek

Jom kita cerita sikit sinopsis Ketupat Untuk Nenek

SINOPSIS KETUPAT BUAT NENEK
Mengisahkan tentang hubungan seorang anak kecil berumur 9 tahun, Dian dengan neneknya, Mak Ainun. Dian diserahkan kepada Mak Ainun selepas ibu bapanya Maria (lakonan Elly Mazlien) dipenjarakan kerana terlibat dengan dadah. Manakala bapanya Farid (lakonan Zulhuzaimy Marzuki) ditembak oleh polis kerana dadah.

Dian menagih kasih daripada neneknya tetapi Mak Ainun bersikap dingin kepadanya. Kepada Nek Mah ( lakonan Delimawati) Dian mengadu. Nek Mah sering menasihati Dian supaya sentiasa bersabar dengan kerenah neneknya (lakonan Mak Engku). Satu hari Mak Ainun jatuh sakit. Dian la yang menjaga neneknya dan lama kelamaan Mak Ainun telah mula sayang dan terima Dian sebagai cucunya.

Pada malam raya, Dian minta neneknya ajarkan untuk anyam ketupat dan berhajat ketupat itu nanti akan dihantar ke rumah anak yatim tempat Dian tinggal masa mula-mula ibunya dipenjarakan. Ketika mereka sedang menganyam ketupat bersama, mereka telah diserang oleh dua orang perompak dan Dian meninggal dunia ketika diserang oleh perompak.

Mak Ainun begitu terkilan kerana dulu dia abaikan Dian. Bila dah mula sayang, Dian pula pergi tinggalkannya untuk selamanya.

Sedih cerita ni, berjurai jugakla air mata ni ha. 
Andainya Takdir 2 Akan Ditayangkan Tak Lama Lagi
Andainya Takdir 2 Akan Ditayangkan Tak Lama Lagi| Siapa dulu layan Andainya Takdir yang pertama? Dengarnya tak lama lagi akan ada sambungan yang kedua. Wahhh best ni. Kali ni mesti jalan ceritanya pun penuh emosi dan ceritanya lebih menarik. Ternampak teaser mula ditayangkan di TV3 aritu.


Andainya Takdir 2 Akan Ditayangkan Tak Lama LagiAndainya Takdir 2 Akan Ditayangkan Tak Lama Lagi


JUDUL : ANDAINYA TAKDIR II
TARIKH TAYANGAN : Akan Datang
SIARAN TV : Slot Samarinda TV3
PENULIS SKRIP : Wan Mahani Wan Hassan
PENGARAH : Eoon Shuhaini
TERBITAN : A. AIda Production Sdn Bhd
PELAKON : Shukri Yahaya, Nina Iskandar, Putri Balqis, Mas Khan, Syazuwan Hassan, Idris Md Diah, Erry Putra, Adiba Yunus, Jasmine Ashraff, Farahdhiya, Nafiez Zaidi, Neera Azizi

WATAK PELAKON
Shukri Yahaya sebagai Airil
Nina Iskandar sebagai Fatihah
Putri Balqis sebagai Aleya
Mas Khan sebagai Nizam
Erry Putra sebagai Mushin
Adiba Yunus sebagai Liza

SINOPSIS
Terkadang bukan kenangan buruk dengan seseorang yang buatkan kita sangat terluka... Tapi kenangan indah bersamanya yang tak mampu kita lupakan.

Perceraian antara Airil dan Fatihah telah menjadikan hidup Airil terumbang-ambing, Airil tidak mampu menerima hakikat bahawa Fatihah bukan lagi isterinya dan berjauhan dengan anaknya, Aleeya. Hidup Fatihah tidak aman apabila Airil terus mencampuri segala urusannya. Akhirnya Fatihah terpaksa membuat keputusan untuk berpindah ke Terengganu. Keputusan nekad Fatiha itu, membuatkan Airil hidup dalam memori. Fatihah mula didekati oleh dua orang lelaki lain iaitu Nizam dan Hafiz membuatkan Airil berusaha mendapatkan rawatan bagi penyakit yang baru disedarinya. Dia takkan biarkan Fatihah dimiliki lelaki lain. Segala usaha dilakukan agar Fatihah kembali kepadanya.

Namun segala usaha itu makin menyesakkan jiwa Fatihah. Walaupun jauh dalam sudut hatinya masih ada cinta namun ego tetap menguasai diri. Malah kesusahan hidup sebagai ibu tunggal merubah jiwa wanitanya menjadi lebih ego dan keras. Akhirnya Fatihah cuba menerima Hafiz, lelaki yang hadir dengan sifat sabar dan tenang yang tinggi.

Demi menidakkan rasa cintanya terhadap Fatihah, Airil juga cuba untuk menerima Sofea, wanita yang banyak membantu dan berkorban untuknya. Namun mampukah takdir menyatukan mereka andai cinta masih berada di dalam hati manusia yang pernah menyakiti mereka? Sama-sama kita nantikan cerita ni