Monday, October 29, 2018

Gegar Vaganza Musim 5 | Kenapa Zamani Tak Dapat Perform

by , in
Gegar Vaganza Musim 5 | Kenapa Zamani Tak Dapat Perform Pejam celik Gegar Vaganza dah masuk musim ke 5. Kinah pun dah lama tak update blog dengan dunia hiburan. Entahla kekadang tu ikut mood tambah keadaan sekarang ni pun tak berapa sihat sebab baru je buat minor surgery minggu lepas untuk keluarkan gigi geraham manja tu. Ada kinah cerita sebelum ni. Yes even minor saja tapi sakitnya masih ada sisa, rasa tak selesa dengan benang yang dijahit tu. Tengokla Selasa ni appointment seterusnya apa kata doktor.
Gegar Vaganza Musim 5 | Kenapa Zamani Tak Dapat Perform
Berbalik semula cerita Gegar Vaganza sepanjang lima minggu dah bersiaran, pada minggu ni adalah minggu yang tak pernah berlaku sejak Gegar Vaganza diadakan. Siapa tengok tadi, mesti korang tahu mengenai Zamani Slam yang tak dapat nak perform disebabkan tak sihat. Kesian pulak dekat dia. Iyela mungkin sebelum ni dia dah struggle buat latihan tetiba dah nak perform tak boleh. Apa yang menariknya tadi, satu stadium nyanyikan untuk beliau. Macam Ibu Khaty katakan Zamani ni macam mana sekalipun dia, orang still support beliau. Ni lah Legend
Gegar Vaganza Musim 5 | Kenapa Zamani Tak Dapat Perform
Walaupun ada bunyi daripada netizen yang mengatakan keputusan tidak menyingkirkan Zamani unfair kepada peserta yang pernah tersingkir sebelum ni. Tapi kalau diikutkan peserta sebelum ni dapat je perform tapi disingkirkan sebab ada kesalahan, Zamani pulak langsung tak boleh nak perform sebab korang sendiri boleh dengar dia cuba nak nyanyi tapi memang out. Takpe bagi la Zamani ruang untuk dia tebus untuk minggu ni. 

Korang team mana? Kinah team #MayaMatahari #Amelina #Zamani 😉 
Wednesday, October 24, 2018

Pengalaman Cabut Gigi Geraham Bongsu Part 2

by , in
23 Oktober lepas, kinah pergi appointment dengan doktor gigi, Dr Winnie namanya. Kalau korang masih ingat lagi cerita pengalaman cabut gigi geraham bongsu part 1 kat situ kinah ada cerita macam mana boleh ada appointment dengan doktor gigi. Berbalik semula pada cerita part 2 ni kebetulan suami kinah memang tengah bercuti. Jadi, awal pagi kami gerak ke klinik gigi Cahaya Suria di UTC Kuala Lumpur. Appointment dengan doktor pukul 11.00 pagi, jadi better keluar awal takut jammed dekat Selayang. Biasala awal pagi orang ramai nak pergi kerja.
Dalam perjalanan tu ada la sikit debarnya, iyalah first time ni nak cabut gigi, gigi geraham bongsu pulak tu. Masa dalam kereta tu kinah baca la doa mintak dipermudahkan dan kurang debar ni. Ulang je la ayat tu sampai la ke UTC. Kitorang sampai sana awal, dalam pukul 10.30 pagi. Ok lah tu bolehlah relaks dan tenangkan diri dulu. Bila nombor kena panggil untuk periksa tekanan darah, debar tu masih ada cuma debaran tu tak macam kali pertama tu. Guess what, tekanan darah tetap tinggi tapi pulse masih kira normal jugak la. 

Lepas ambik tekanan darah tu, kena tunggu no giliran masuk bilik doktor. Tak lama pun tunggu sebab dah ada appointment kan, tepat pukul 11.30pagi doktor panggil. Pada mula doktor nak tengok tekanan darah sekali lagi, sebab tekanan darah yang pertama tu tinggi sikit. Bila kinah bagitau ada lagi bacaan kali kedua dan ketiga doktor kata proceed je la. Tangguh lagi nanti lagi teruk. Kinah pun gamble je la aritu.
Doktor dan nurse pun siap-siapkan peralatan. Doktor pesan "u jangan stress tau, nanti BP u lagi tinggi" kinah pun ok kan jer. Doktor pun asa terangkan kita buat cara biasa dulu, kalau tak boleh jugak kita akan potong sikit u punya gusi dan tulang. Oh tidakkkkk

Bila doktor dah ready semua hilang dah debar tu. Disebabkan lampu tu terlalu terang tak sanggup la nak bukak mata, sakit mata kot. Jadi, kinah pejamkan mata je la. Masa doktor nak cucuk bius tu, kinah sangkakan doktor tengah korek gigi nak buang sisa makanan yang terlekat rupanya doktor tengah bius. Iyela mana nak nampak, dah pejamkan mata. Sesekali je la bukak mata tu tengok doktor yang cute tu hehe. 

Lepas kena bius tu, doktor suruh rest kejap nak bagi bius tu buat keje dia. Dalam beberapa minit dah rasa kebas sebelah mulut ni. Cakap pun dah macam tak betul. Doktor pun mula buat kerja. Tapi doktor kata agak sukar sikit nak buat cara biasa sebab keadaan rahang kinah yang kecik dan mulut pun kecik. Aduhh parakkk ni. Macam-macam doktor cuba untuk keluarkan gigi 'manja' tu pun tak mau jugak. Last doktor terpaksa potong jugak gusi ni nak mudahkan cabut.

Dah potong pun doktor masih buntu sebab gigi manja tu tak nak cabut. Setia betul kau ye gigi. Entah macam mana doktor buat, tercabut yang serpih pada bahagian yang rosak. Akarnya pulak tak nak keluar, doktor gerudi lagi ni. Ngilunya tak payah cakap, tapi tak sakit. Setiap kali sakit doktor akan tambah bius. Gerudi banyak kali pun masih tak boleh lagi doktor nak cabut. Darah masa tu takde la banyak mana. Doktor Winnie dia kata surrender. Dia nak mintak tolong dengan sorang lagi doktor. Okeh kinah rest la kejap kat kerusi tu. Nurse ada tanya ok ke tak? Kinah ok je sebab lagu diorang pasang tu kena pulak dengan jiwa ni ha. Tangkap leleh haha. Layankan je la. 

Beberapa minit kemudian, datang sorang doktor India. Mungkin doktor ni senior kot. Doktor Winnie terangkan sikit keadaan kinah kemudian dia, teruskan kerja Dr. Winnie. Doktor india ni makk aiii berair mata mak ni ha, sakit kot dia buat. Beza dengan Dr Winnie. Kasar sikit, sebab gigi ni pun main kasar haha. Disebabkan mulut ni kecik, tepi bibir ni dah melecet kesan peralatan doktor. Tabah je la. Kebetulan pulak lagu Dato Hattan Memburu Rindu keluar kat radio tu. Layan dengar lagu tu malas nak fikir apa doktor buat. 

Tak sampai beberapa minit doktor india tu buat akhirnya cabut jugak gigi manja tu. Masa tu dah mula bleeding. Nurse suction je la darah tu. Agak banyak jugak la masa tu. Lepas doktor india tu berjaya keluarkan gigi manja tu, dia terangkan prosedur yang perlu dilakukan pada kinah. Dr. Winnie pun teruskan prosedur cuci dan jahit semula gusi kinah ni. Masa nak jahit tu kinah tiba-tiba nak batuk. Mintak izin dengan doktor nak batuk, banyak kali jugak kinah terbatuk mungkin disebabkan proses ni terlalu lama. 

Selesai jahit doktor terangkan apa yang perlu dibuat, apa yang tak boleh dan doktor bagi ubat tahan sakit dan antibiotik. Antibiotik kena makan sebab kinah baru je buat surgery kecil. Takut ada infection masa proses tadi. Seriau pulak dengarnya. 
Doktor bagi appointment minggu hadapan untuk bukak benang. Aiyaak appointment lagi. Harap gusi ni elok la bercantum semula. Kinah kot paling lama dalam tu. Masuk pukul 11.30 pagi keluar pukul 1.00 petang. Lama betul. Bengkak tak usah cakap la. Bibir ni pun rasa tebal lagi kesan ubat kebas tu. Haha. Apa pun terima kasih doktor-doktor dan nurse sebab bantu cabut gigi manja ni. Ada juga doktor offer nak bawak balik gigi tak? Laju je jawab tak nak haha

Mesti korang tertanya berapa bayaran untuk cabut gigi di sini kan? Mintak maaf kinah tak tahu berapa sebab kinah tak dikenakan bayaran sebab guna GL suami. 

P/s Gambar di klinik tak boleh ambil. Sebab ni klinik kerajaan.



Wednesday, October 24, 2018

Aplikasi Cannis Bakal Menjadi Bintang Di Nasdaq

by , in
Aplikasi Cannis Bakal Menjadi Bintang Di Nasdaq | Pada minggu yang lepas, kinah berkesempatan menghadiri ke satu majlis persidangan yang agak besar di Kuala Lumpur Convention Center. Majlis yang gah ini turut dihadiri lebih 3000 ahli Cannis dan majlis ni berlangsung dengan meriah sekali. Kalau korang nak tahu, Cannis merupakan satu aplikasi yang menggabungkan 7 fungsi ke dalam satu aplikasi saja. Kinah pernah ceritakan mengenai Cannis di majlis pelancaran yang diadakan di Setia Alam pada bulan Ogos lepas sebelum ni.

Aplikasi Cannis, Cannis apps, Nasdaq, Cannis
Aplikasi Cannis Bakal Menjadi Bintang Di Nasdaq
Tahniah diucapkan kepada peneraju Cannis, percaya atau tidak aplikasi mudah alih Cannis telah membentuk trend aplikasi baru yang berjaya mengumpul 100 ribu pengguna dalam masa kurang dari dua bulan dan Cannis bakal menjadi bintang terhebat di Nasdaq, Amerika Syarikat. Ehh bukan senang tau nak tersenarai di Nasdaq ni. 

Sejak awal tahun 2018, Cannis terus melabur dalam industri yang disukai ramai iaitu teknologi, filem, kecantikan, ubat-ubatan preventif, teknologi terkini dalam pertanian dan sebagainya. Dengan kerjasama dengan rakan strategik mereka, Cannis telah memperluaskan pasaran mereka dengan pesatnya di banyak negara Asia Tenggara dan dijangka akan tersenarai di Nasdaq tidak lama lagi.
Aplikasi Cannis, Cannis Apps, Cannis, Nasdaq
Aplikasi Cannis Bakal Menjadi Bintang Di Nasdaq
Ketua Pegawai Eksekutif Dato 'Ching Eu Boon juga menyatakan semasa persidangan "The Upcoming Greatest Star in Nasdaq" bersama 3000 peserta Cannis bahawa perkongsian Cannis tidak terhad kepada teknologi terkini, seperti teknologi digital, pangkalan data yang besar, kecerdasan buatan, tetapi juga dengan penggambaran, ubat-ubatan  preventif dan industri kecantikan.

"Kami sangat berharap perkongsian strategik dengan industri-industri tersebut dalam memenangi kepercayaan pengguna dan meningkatkan pengalaman pengguna akhir lancar O2O."

Muat turun Aplikasi dan Perbelanjaan Pengguna telah mencipta rekod baru dalam sejarah,  di mana Cannis dilahirkan pada era yang tepat dan terbaik.
Aplikasi Cannis, Cannis Apps, Cannis, Nasdaq
Aplikasi Cannis Bakal Menjadi Bintang Di Nasdaq
Suku ketiga tahun 2018 telah menjadi musim yang paling menguntungkan untuk 'App Store' dimana jumlah muat turun aplikasi yang komprehensif pada musim tersebut di App Store dan Google Play telah melebihi 29 bilion, kenaikan 10% berbanding terdahulu. Walaupun perbelanjaan pengguna global telah mencapai hampir 20 bilion dolar AS, kenaikan 20% berbanding dengan musim yang sama pada masa lalu, kedua-duanya mencipta rekod sejarah baru.

Melalui analisis yang telah dibuat, didapati peningkatan dalam kategori aplikasi dibawah muat turun, permainan, hiburan dan aplikasi penyiaran video telah menjadi antara jenis aplikasi  yang paling banyak dimuat turun. Prestasi yang mengalakkan dari dua jenis Aplikasi yang sama memerlukan kandungan kreatif  bagi memenuhi permintaan pasaran.

Pada keseluruhannya, suku ketiga tahun 2018, App Store dan Google Play kedua-duanya mempunyai sejarah muat turun yang lebih tinggi dalam perbelanjaan pengguna. Ini menunjukkan trend pasaran App, yang terus meningkat bergantung kepada populariti penggunaan telefon pintar, menyediakan pembelanjaan tanpa henti dan potensi pembangunan yang besar.

Mod Maya-Realiti yang digabungkan dengan Mod O2O

App Cannis bukan sahaja menggabungkan fungsi inovatif setiap bulan tetapi juga melabur dana besar secara selektif di industri tren luar talian, dengan  jangkaan menyambung aliran perbelanjaan keseluruhan pengguna luar talian dengan pangkalan data dalam talian, untuk memulakan membina model O2O, mengadakan promosi pemasaran terdahulu, pembekal ahli dalam talian dan luar talian dengan cekap, dan perkhidmatan penghantaran barangan 'back-end' menjadi lebih lancar.
Aplikasi Cannis, Cannis Apps, Cannis, Nasdaq
Aplikasi Cannis Bakal Menjadi Bintang Di Nasdaq
Dari segi lencongan ahli, ahli-ahli Cannis boleh menggunakan diskaun dalam talian, termasuk pembelian di kedai runcit dan rakan kongsi strategik Cannis. Mata ganjaran dalam talian boleh digunakan sebagai diskaun yang membantu pengguna menjimatkan wang. Penyertaan dalam pertandingan yang direka oleh Cannis juga membolehkan ahli memenangi hadiah utama  melalui perkongsian.

Ketua Pegawai Operasi Cannis, Encik Mohammad Mustaqim Bin Abdullah menegaskan bahawa platform itu secara aktif akan menjalankan susun atur yang komprehensif untuk perkhidmatan dalam talian dan luar talian, supaya gedung yang sedia ada tidak lagi dibatasi oleh saiz atau sekatan serantau ruang. Melalui mod Cannis e-commerce dan  keutamaan belanja, maklumat pedagang boleh diperolehi dengan kos terendah ke pasaran sasaran yang tepat, oleh itu memaksimumkan keberkesanan pengiklanan.

Rakan Strategik Cannis
Cannis, Nasdaq, aplikasi Cannis
Aplikasi Cannis Bakal Menjadi Bintang Di Nasdaq
Rakan-rakan strategik yang hadir pada hari tersebut termasuklah Dr. Eco-Dr. Coco Alex; Produser Syarikat Produksi Da Motion, Encik Along; Pengarah Kreatif (凯 优 影视 控股 有限公司), Miss Bo Bo; LongTV Sdn. Encik Chis Yen; Weber PDT Pusat Kesihatan Rawatan Kanser Prof Madaya Dr. Martin E. Roberts; Ketua Pegawai Eksekutif (名 资 股份有限公司), Encik (蔡逸群) dan Dr. DNA Encik Jannings Lee.

Cannis, Nasdaq, aplikasi Cannis
Aplikasi Cannis Bakal Menjadi Bintang Di Nasdaq
Konsul Kehormat Republik Slovakia, Tan Sri Datuk Sri Tee Keat berkata bahawa Cannis mempunyai ketajaman idea terhadap perkembangan trend. Melalui analisis pangkalan data yang besar, mereka secara tepat mempelajari keperluan sebenar pengguna. Budaya etnik yang kaya di Malaysia juga membantu mengembangkan perniagaan ke seluruh dunia, bagi menarik rakan strategik pada masa hadapan. Sama ada dalam pemasaran media atau strategi pembangunan, Persembahan mereka sangat luar biasa.

Cannis adalah aplikasi bersepadu pertama di dunia yang menyediakan pengguna dengan pelbagai aplikasi App ini, penyiaran langsung, e-dagang,  diskaun membeli belah, rangkaian sosial, video pendek, permainan dan pembayaran, semuanya boleh didapati di Cannis App. Cannis yakin bahawa mempunyai pelbagai kumpulan etnik dan budaya Malaysia sebagai titik permulaan, lebih mudah untuk mengembangkan Cannis dari Asia Tenggara ke seluruh dunia.

Untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut
Website :  www.cannis.app
Monday, October 22, 2018

MegaDrama Isteri Untuk DiSewa

by , in
Sebenarnya kinah dah lama ada novel Isteri Untuk Disewa ni. Kalau tak silap tahun 2013 atau 2014. Masa tu tengah bercinta dengan suami. Dia yang belikan novel ni. Tup tup tahun 2018 novel ni akan diadaptasikan ke drama. Tak silap kinah akan ditayangkan di Astro Ria nanti. Ada nampak iklan haritu. Jalan ceritanya pun ingat-ingat lupa, iyela dah lama kot baca novel dan novel tu pulak diperam dekat rak tu je.
Isteri Untuk DiSewa, novel isteri untuk disewa, novel adaptasi
Pelakon yang akan membintangi drama tersebut ialah Fattah Amin dan Tiz Zaqyah. Rasanya ni gandingan pertama antara mereka berdua. Jom kita sama-sama nantikan drama adaptasi novel Isteri Untuk Disewa karya Syamnuriezmil yang bakal muncul dalam slot MegaDrama. Drama terbitan produksi Nuansa Sdn Bhd dibawah arahan Osman Ali. Akan menemui penonton pada bulan November nanti.

JUDUL : ISTERI UNTUK DISEWA
TARIKH TAYANGAN : November
WAKTU SIARAN : Isnin-Khamis, 10.00 malam
SIARAN TV : Astro Ria 104 & Ria HD 132
PENULIS NOVEL : Syamnuriezmil
PENGARAH : Osman Ali
TERBITAN : Nuansa Sdn Bhd
PELAKON : Tiz Zaqyah, Fattah Amin, Halim Radzi, Zaki Azeman, Harris Annuar, Lia Natalia, Daniella Sya, Shah Kimin, Daaim Jailani, Zul Helmy, Nelissa Edreena, Sherry Aljeffri, Rashidah Jaafar, Kazar

WATAK PELAKON
Tiz Zaqyah sebagai Nur Adreiana
Fattah Amin sebagai Noah Ryzal 
Halim Radzi sebagai Suffi Naufal
Zaki Azeman sebagai Imtiyaz Irdad
Harris Annuar sebagai Putera Raiyan

SINOPSIS ISTERI UNTUK DISEWA
Nur Adreiana seorang gadis yang sukakan warna merah jambu dan minat kepada Remy Ishak. Nur menawarkan perkhidmatan menyelesaikan masalah hubungan percintaan. Noah Ryzal pelanggan pertamanya ingin menyewa Nur menyamar menjadi isteri untuk sehari dengan bayaran lumayan. Tujuannya supaya Noah tidak perlu berkahwin dengan pilihan keluarga. Namun sewaan sehari menjadi dua minggu. Noah mula jatuh hati pada Nur.

Bukan Noah sahaja, Putera Raiyan, CEO tempat Nur Bekerja, Imtiyaz Irdad kawan baik dari kecil, Suffi Naufal muka seiras Remy Ishak turut manaruh hati pada Nur.

Keempat mereka melamar Nur, siapakah yang bakal menjadi pilihan Nur?

Credit to: MyInfotaip
Monday, October 22, 2018

99 Roses Bouquet Your Perfect Romantic Gift

by , in
There is no doubt that a 99 Roses Bouquet shows ultimate affection or emotion. With a Flower Delivery Singapore of lovely hand bouquet composed of 99 red Roses, expressing your love has never been easier. The Florist knows that the language of Roses in red colors and in big bouquet of 99 stems speak about romance and love. If you are planning to surprise someone special on her birthday or on your wedding anniversary or on Valentine’s Day, maximize the language of 99 Roses bouquet. The hand bouquet will surely gain her appreciation and her equally romantic response.Roses, Bouquet Roses, Flower
The florist in Singapore also creates bouquets of 99 Roses in different colors. You can send her a florist delivery of 99 pink Roses or purple, white, and blue depending on occasions and meanings. The bouquets are also designed in mixed colors and in varieties of designs. Some have fillers while some bouquets of 99 Roses don’t have fillers and green leaves for emphasis. If you want her to feel your sweetness, it is either you send the bouquet with chocolates or with stuffed toys. The flower shop offers so many options for your flower delivery. 
Roses, Bouquet Roses, Flower
The flower arrangement or style of the 99 Roses bouquet may also vary in shape and in color combination, as well as in items being added as part of the flower gift. When you want to maximize this big captivating and romantic bouquet of 99 stems of Roses, you have a wide range of options through the online florist. You can choose to send one to express your emotions or to tell her that your love is forever, or to make her feel special on her birthday. If you can’t find the words to say sorry, you will surely never go wrong with a 99 Roses bouquet. 

Whether you are feeling romantic or elegant, let the gift of 99 Roses bouquet captivates her heart. The exquisite design and exaggerated floral design will surely turn her gloomy heart into one that is full of love, joy, and happiness. Customization is also an option, in case you want to be unique and design your own bouquet using 99 Roses. A Flower Delivery of 99 Roses is more than a thoughtful gift on occasions or on ordinary days. It is also a perfect romantic gift to someone who is very special and dear to your heart. 
Sunday, October 21, 2018

Avail of the Fast Fruit Basket Delivery in Singapore

by , in
It is best to book your fruit basket ahead of time as it can save you from the regrets of forgetting. The good news is that whenever you order these food items, some reliable companies would make sure that they could deliver it on same day or 3 hours after you have made the purchase. 
Fruit Basket, Delivery In Singapore
This is actually beneficial, because in some low quality services, florist shop in Singapore who receive fruit orders do not mind whether the fruits will arrive fresh or not. This is something that you should avoid. Especially when you are planning to make this fruit basket delivery Singapore a surprise present, you would never want to gain a negative feedback. Therefore, if you are booking your gift days before its delivery, make sure that you could send a follow up notification to them so they would be reminded about your order. 

The positive side of opting for fruits as a gift to be sent to anyone on special occasions is that the fruit basket delivery packages are friendly to your budget. It is cost effective and with the endless possibilities of modifying them to fit into the event where you will be sending your fruity treats, you will realize that you have made the right choice. 
Fruit Basket, Delivery In Singapore
If you are sending them to your lover, you can add some florets to your order. You can even include balloons if you want and if you think your beloved would crave for more from the basket, adding of cookies and candies can be an addition to your sweet moves. A huge basketful of fruits for your boss or if you are the boss, you wish to congratulate your team for the hard work and little achievements, this fruity delight will surely serve their purpose.

Sending them as “Get well soon” gifts is also a nice idea. As soon as you receive the news that someone you know, a friend of a family is fighting a sickness, send your love and care with this Get well soon fruit basket.

Again, fast delivery is something you should check for these deals that you want to grab. Always make sure to contact a reliable Flower delivery Singapore company. Do not settle for those who will just waste your time and money. Some companies always find excuses that they received bulk orders and so they could not send your orders right away. Do not fall into that excuse. It means only that they do not value a high quality service.
Tuesday, October 16, 2018

Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed

by , in
Assalamualaikum dan salam ceria buat semua. Mesti ada di antara korang yang baru saja terima berita tentang kelahiran dari saudara terdekat ataupun rakan kan? Menjadi kelaziman di Malaysia ni, bila kita terima saja perkhabaran tersebut kita akan datang untuk menziarah. Namun begitu, ada juga yang tak berkesempatan untuk menziarah atas faktor tempat dan masa. Mana yang tak sempat untuk melawat tu apa kata sebagai tanda ucapan tahniah, korang hadiahkan je mereka dengan signature daripada Lovely Signed. Mesti diorang suka..

Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed

Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed, Lovely Signed
Kalau korang nak tahu website Lovely Signed merupakan website penghantaran hadiah yang telah direvolusikan di Asia. Kiranya lepas ni tak payah korang susah hati nak pergi shopping beli hadiah, order je dari online. Senang, jimat masa, tenaga dan minyak. Nak beli untuk anak sendiri pun boleh tau.

Menariknya dengan perkhidmatan Lovingly Signed, korang bebas memilih design dan juga membuat lakaran nama baby tersebut pada hadiah yang telah dipilih. Bestkannnn.. Setakat ni tak jumpa lagi website yang buat macam ni. 

Apa yang Menarik di Lovingly Signed

Banyak juga yang menarik di Lovingly Signed, korang mesti rambang mata nak pilih yang mana satu sebab semuanya comel-comel silap haribulan korang beli untuk diri sendiri.. Ehh ada ke macam tu hehe. Jom kita tengok apa yang ada di Lovingly Signed. 

Terbahagi kepada 5 kategori iaitu:

1. Gift Hampers
Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed, Lovely Signed
Super Luxe Baby Gift Set
Dalam kategori gift hampers ada pelbagai pilihan yang boleh korang pilih. Semuanya comel-comel. Pilihlah mana satu yang korang nak hadiahkan kepada baby yang baru lahir tu. Aduhai comelnya set Super Luxe Baby Gift Set ni. Warna pink gitu. Kalau untuk baby boy, ada je warna lain yang sesuai untuknya dan namanya pun di

2. Clothing
Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed, Lovely Signed
Bandana Bib Set - Blue & Grey
Kalau rasa cliche nak bagi gift set, apa kata hadiahkan Bandana Bib Set ni untuk si comel. Alahai comelnya bandana ni siap ada nama dia lagi. Kalau korang nak tahu, Kain yang digunakan daripada 100% Cotton yang bermutu tinggi dan sesuai sangat dengan kulit baby yang lebih sensitif. Korang juga boleh memilih warna yang sesuai untuk si comel.

3. Blanket and Towels
Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed, Lovely Signed
Muslin Swaddle Blanket - Pink & White
Selain clothing dan gift set, korang juga boleh memilih Blanket and Towels sebagai hadiah seperti Muslin Swaddle Blanket - Pink & White Star. Semestinya korang boleh memilih antara 4 warna yang korang suka dan 12 karakter yang berbeza. Waaahhh best sangat. Kualiti kain pun sangat bagus iaitu 100% adalah kapas, so sesuai sangat la dengan baby. Saiznya pun agak besar

4. Toy and  Accessories
Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed, Lovely Signed
Strawberry Dress Ragdoll With Apron
Kalau nak beri kelainan hadiah untuk si comel tu, apa kata korang hadiahkannya dengan toy and accessories. Hadiah yang comel sebegini boleh digunakan sehingga kanak-kanak. Di Lovely Signed, ada pelbagai jenis toy boleh dipilih untuk si comel salah satunya ialah Strawberry Dress Ragdoll With Apron. Ala comelnya doll ni dan lebih menarik nama si comel juga boleh di coret di doll ni. Mesti doll yang comel ni akan menjadi kesayangannya satu hari nanti.

Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed, Lovely Signed
Personalised Tractor Backpack
Selain doll yang comel tu, korang juga boleh memilih accessories sebagai hadiah. Sebagai contoh yang ni, beg yang sebegini sesuai dihadiahkan kepada kanak-kanak yang berusia 2 atau 3 tahun. Tambahan pula dengan karakter comel seperti ni pasti menarik minat mereka.


Bagaimana dengan Penghantaran Lovely Signed 

Setiap item yang dibeli di Lovely Signed akan dihantar dengan kotak yang eksklusif ini. Jika korang inginkan kotak ini nampak lebih eksklusif, korang boleh jer request dengan pihak Lovely Signed.
Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed, Lovely Signed
Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed
Maklumat Penting untuk Proses Penghantaran dan Cas yang dikenakan

  • Penghantaran adalah percuma di Seluruh Singapura termasuklah Pulau Ubin
  • Penghantaran pada hari bekerja juga adalah percuma 
  • Kadar penghantaran sama rata untuk luar kawasan Singapura $25
  • Penghantaran ke antarabangsa adalah percuma jika pesanan melebihi SGD250
Untuk maklumat lebih lanjut lagi mengenai Lovely Signed, bolehlah layari Facebook, Instagram dan Pinterest.


Sunday, October 14, 2018

Hadiah Untuk Top Komentor

by , in
Seperti yang dijanjikan hari tu, kinah ada announce yang kinah tengah cari top komentor untuk blog apekinah ni dan masa tu hadiahnya tak sampai lagi. Boleh baca link di sini Pencarian Top Komentor Bulan Oktober

Haaa ni nak kabor ni, hadiahnya dah sampai kelmarin. Akak ninja yang hantarkan. Nak tahu apa hadiah yang kinah sediakan untuk top komentor.... Jeng jeng jeng ni dia......

Sekeping mask daripada Tony Moly dan Lip Tint daripada Tony Moly untuk top komentor.
Nak tak ni??? 

Haaa lekaih komen banyak-banyak kat blog kinah ni. Tak kisah la entry baru ke lama ke. Boleh jer. Nak tahu siapa ranking utama boleh tengok widget di sidebar tu. 
Sunday, October 14, 2018

Marzaqah Thahirah Turns 3

by , in
Alhamdulillah pada 5 Oktober lepas Marzaqah Thahirah genap 3 tahun. Ehhh rasa kejap je dia dah 3 tahun. Rasa macam baru lagi dia dilahirkan. Nanti lagi beberapa tahun dah sekolah. Ibu doakan anak ibu ni membesar dengan sihat, cemerlang di dunia dan di akhirat.
Sekarang ni dah pandai dah nak mintak itu ini. Dia macam tau-tau je birthday dia, dia mintak kek. Ayahnya pun bawakla dia kedai kek kat area rumah ni. Dia sendiri yang pilih kek tu tau. Dia sorang je 4 potong. Apa-apa la dik, janji kamu seronok dan happy dapat tiup lilin tu.

Teringat pulak kisah di labour room dulu.

4 Oktober 2015, tarikh kena serah diri. Kenapa serah diri? Masa pregnant ada GDM dan Pre Eklampsia ehh betul ke ejaan tu ek. Hmm biarlah janji ada bunyi dan korang tahu apa benda tu. Disebabkan itu la doktor bagi tarikh suruh admit ward awal. Ikut perancangannya, pagi 5 Oktober 2015 tu, doktor sebenarnya nak masukkan induce, kite ni pun bila dengar induce kecut perut jugak la. Mungkin dah rezeki pagi tu, doktor kata tak payah sebab bukaan dah 3 cm. Fuuhh selamat kat situ tak payah nak induce dah. Walaupun dah bukak 3cm masa tu takde la terus masuk labour room lagi. 

Tengah hari tu pulak masa nak ke tandas, alamak dah turun darah, dan dan tu la nurse datang panggil nak masuk labour room. Kita pun cepat-cepat cuci dan ready nak ke labour room. Sampai ke labour room, nurse suruh tukar baju dan pakai baju yang disediakan. Masa tu agak kekok jugakla sebab first time. Takpe pengalaman tu. Lepas dah siap pasang semua doktor check sekali lagi bukaan, hmm macam lambat lagi nak bukak dan doktor suggest untuk ambik epidural.

Allah masa nak cucuk epidural tu sakitnya tak dapat nak bayangkan tambah pulak dewan bersalin pulak ada masalah aircond, memang berjurai la peluh masa tu. Dah cucuk epidural, ada doktor pulak datang periksa dan tolong pecahkan air ketuban. Bukaan masa tu baru 5cm. Memang agak lambat. Thahirah selamat dilahirkan pada waktu malam dalam pukul 8 lebih itupun terpaksa guna vakum sebab kinah dah tak ada tenaga.

Tak selesai lagi tu, degupan jantung pada masa tu dah laju pulak, doktor dah mula risau. Takut ada problem lain doktor terpaksa ambik sampel darah. Bila keluar keputusan darah tak da apa masalah pun dan rupanya kinah ada bleeding sebab doktor tak jahit satu part. Adehhh nak tak nak kena bukak dan jahit semula. Kome bayangkan kena jahit hidup-hidup masa tu. Doktor tanya epidural tu ada lagi kan? Haah ada lagi, doktor suruh tekan je epidural tu. Itupun rasa nyilu lagi.

Orang lain dah lama balik ward, tapi kinah tak selesai lagi. Kena duduk situ dulu untuk pemantauan. Bila dah mula stabil, barulah doktor izinkan balik ke wad. Itupun dah pukul 2.00 pagi kot. Punya la lama duduk dalam tu dari tengahari sampai ke pagi. Lama jugak la kena duduk wad. Ahad masuk ward, Rabu baru keluar ward.

Balik rumah rasa dah lega dah. Tapi sebenarnya tak, esoknya nurse klinik ibu anak datang tengok Thahirah kena kuning pulak, nak tak nak kena la ke Hospital Kuala Kubu Bharu untuk buat pemeriksaan. Bila ambik darah, tengok kuning Thahirah agak tinggi masa tu. Sekali lagi kami berdua masuk ward dalam tempoh tak sampai 24 jam. Okeh bertabah je la dan Thahirah kena duduk bawah lampu, malam tu check sekali lagi tahap kuning mak aii tinggi lagi kuning. Doktor kata, lampu kat sini tak sesuai untuk Thahirah, kena refer ke Hospital Selayang balik. Apa lagi malam tu berangkut la kami ke Hospital Selayang naik ambulans.

Nak jadikan cerita, pintu ambulans pulak buat hal malam tu. Tiba-tiba pintu belah tepi tu tak boleh bukak. Banyak kali percubaan pemandu tu nak bukak tak boleh jugak bukak. Pemandu tu kata, "naik pintu belakang ni je la" kite ni tengok pintu belakang tu, makk aii camne nak panjat tinggi tu. Nurse yang jadi pengiring tu marah driver tu, "agak-agak le kamu nak suruh dia panjat, baru lepas bersalin kot". Hahah lawak pulak situasi masa tu. Garu kepala driver tu. Dia pot pet la apa la ambulanas ni, padahal ambulans baru. Lepas dia cakap macam tu dan cuba bukak sekali lagi pintu tu, alhamdulillah boleh jugak bukak. Suami tak iring sekali naik ambulans, dia pergi dulu ke hospital dan kitorang buat drama sebabak dekat hospital ni lagi.

Suami sampai dulu ke hospital, katanya kenapa lambat, sepatutnya ambulans la laju dan sampai dulu. Padahal dia tak tahu drama sebabak tadi. Kinah kata kejap lagi cerita, Thahirah malam tu kena duduk dekat NICU duduk bawah lampu biru. Kinah nak stay kat situ tapi ward dah penuh nak tak nak kena tinggalkan Thahirah kat hospital seorang. Sedih tak boleh nak kata apa. Suami kata Thahirah tak ada apa-apa, nak pujuk kite ni ha. Alhamdulillah petang esoknya doktor bagi tahu Thahirah dah boleh balik sebab kuningnya dah turun, dan kena buat susulan dekat Hospital KKB. Seronok tak terhingga dan lepas dah azab keluar masuk ward. Agak lama jugak kena berulang ke hospital untuk check darah Thahirah nak tengok tahap kuning dia. Kiranya separuh tempoh berpantang tu ulang alik ke hospital je la. Penat tak usah kata la. Orang lain bukannya faham pun situasi kita masa tu.

Alhamdulillah sekarang Thahirah dah besar, dan cerdik, ibu sentiasa doakan yang terbaik untuk anak ibu. Baru-baru ni Thahirah request nak adik. Hahhhhh jeng jeng 
P/s Sorry la yer terpanjang pulak karangan hari ni😅😅
Thursday, October 11, 2018

DATUMCORP Lancar Kempen "#DatumHomesforAll"

by , in
Pada 6 Oktober lepas, DatumCorp International Sdn Bhd (DatumCorp), anak syarikat milik penuh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) telah melancarkan kempen #DatumHomesforAll di galeri jualan Datum Galeria yang terletak di Jalan U Thant di Kuala Lumpur.
#DatumHomesforAll #DatumCorp #KomunitiOrangAsli #DatumTap
DATUMCORP Lancar Kempen "#DatumHomesforAll"
Majlis pelancaran ini juga turut dihadiri oleh YAB Dato' Menteri Besar Selangor, YAB Tuan Haji Amirudin Shari dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) DatumCorp, Shytul Shahryn Mohamad Shaari. Kempen #DatumHomesforAll bertujuan untuk mengukuhkan pembangunan komuniti DatumCorp melalui dua objektif iaitu
#DatumHomesforAll #DatumCorp #KomunitiOrangAsli #DatumTap
DATUMCORP Lancar Kempen "#DatumHomesforAll"
#DatumHomesforAll #DatumCorp #KomunitiOrangAsli #DatumTap
DATUMCORP Lancar Kempen "#DatumHomesforAll"
#DatumHomesforAll #DatumCorp #KomunitiOrangAsli #DatumTap
DATUMCORP Lancar Kempen "#DatumHomesforAll"
Pertamanya adalah dengan meningkatkan kesedaran dalam kalangan masyarakat berhubung dengan sumbangan komuniti Orang Asli kepada negeri Selangor. Ini merupakan inisiatif tanggungjawab sosial korporat DatumCorp yang diperkenalkan melalui permainan mudah alih "Datum Tap" yang mana ia merupakan permainan pertama di Malaysia.

Kedua pula adalah dengan meningkatkan pemilikan kediaman dan pelaburan di Datum Jelatek melalui 4 pakej khas unik sebagai meraikan pelancaran inisiatif tanggungjawab sosial korporat pertamanya bagi membolehkan pelabur dan bakal pemilik kediaman ditawarkan dengan lebih nilai apabila memilih menjadi sebahagian daripada komuniti Darum Jelatek. 
#DatumHomesforAll #DatumCorp #KomunitiOrangAsli #DatumTap
DATUMCORP Lancar Kempen "#DatumHomesforAll"
Pakej tersebut ialah The Voyager Pack, Wealth Boost Pack, Blooming Pack, dan Pro-C Pacj yang mana ia direka untuk memenuhi keperluan unik para pembeli individu.
#DatumHomesforAll #DatumCorp #KomunitiOrangAsli #DatumTap
DATUMCORP Lancar Kempen "#DatumHomesforAll"
Majlis tersebut turut menyaksikan pemeteraian MOU antara CEO DatumCorp International, Shyful Shahryn Mohamad Shaari, dengan Presiden Epic Society, John Son Oei.
#DatumHomesforAll #DatumCorp #KomunitiOrangAsli #DatumTap
Turut dilancarkan adalah permainan pertama "Datum Tap" yang memberi peluang kepada pemain untuk membantu komuniti Orang Asli melalui bermain permainan melalui telefon pintar dan berpeluang untuk memenangi hadiah yang ditawarkan iaitu Pakej Melancong ke Osaka dan berpeluang memenangi hadiah mingguan iaitu Huawei P20 Pro. Permainan Datum Tap merupakan permainan mudah alih yang unik dan ia boleh dimuat turun dengan IOS dan Android. Pemain hanya mengumpul "planks" dengan bermain telefon pintar bagi membina rumah maya untuk komuniti Orang Asli.

Para peserta yang berminat untuk menyertai permainan tersebut hendaklah "Like" Datum Jelatek Facebook Page, dan log masuk di dalam aplikasi mudah alih dengan authentik akaun facebook dan berpeluang untuk merebut hadiah utama dan juga hadiah mingguan.

Untuk maklumat lanjut boleh layari website www.datumjelatek.com.my atau Facebook DatumJelatek

Wednesday, October 10, 2018

Pedas Sangat Ke Maggi Pedas Giler?

by , in
Kah kah kah orang lain dah lama kot cuba Maggi Pedas Giler, kinah je tertinggal kereta api. Sebenarnya dah lama nak cuba maggi ni tapi bila cari kat pasar raya rumah ni semuanya sold out. Even kt Tesco pun langsung yilek kat atas rak. Kinah mampu senyum je la. Rupanya ramai jugak yer nak try maggi pedas giler ni.
Maggi, maggi pedas, Maggi pedas giler
Setelah beberapa bulan mencari, ahh macam poyo je ayat tu kan.. Jumpa jugak la maggi kesukaan ramai tu. Itupun kinah dapat Maggi Pedas Giler Ayam Bakar. Terus tak fikir panjang ambik je masuk troli. Masa tu ada jugak jumpa yang dah siap packing tu, tapi nak merasa beli dalam cup dulu. Kot kot la tak kena dengan tekak takde la rasa ralat sangat. Harganya masa kinah beli tu dalam RM3.30 jer.

Persoalannya sekarang pedas sangat ke maggi pedas giler ni?

Okeh nak kabor ni, maggi ni boleh tahan juga pedasnya,berair hidung makan. Kalau nak dibandingkan dengan samyang yang biasa kinah makan pedas giler ni memang pedas giler kow. Sapa yang kata tak pedas tu tak tau la lidah dia tu dah kebal la kot.
Maggi, maggi pedas, maggi pedas giler
Haa korang tengok tahap maggi ni pedas giler kot. Siapa yang suka dan tahan pedas tu bolehlah kot beli. Kalau nak beli samyang selalu pun rabak jugak. 
Maggi, maggi pedas, maggi pedas giler
Inilah hasilnya hasilnya, makan maggi pedas giler sambil tengok gegar Vaganza. Layannnn!!!

Dah tau rasanya macam mana bolehlah repeat nanti. Tapi tak boleh selalu makan sebab pedas giler ni. Sayangilah perut tu😉

Tuesday, October 09, 2018

Jangan Angkat Nombor Telefon 0139302973

by , in
Masa tengah masak untuk makan tengahari tadi, kinah terima satu panggilan. Nombor tu memang nombor dari Malaysia, jadi takdela rasa ragu-ragu nak angkat yela kot kot ada panggilan kecemasan ke atau pun ada kurier hantar barang.

Bila angkat je kita pun hello je la. Tapi sebelah sana senyap je, aish pelik jugak lepastu macam ada bunyi ntah tak tahu apa. Kinah dah pelik macam tu letak je la, fikir mungkin orang salah nombor. Baru nak letak phone ehhh dia call lagi dan lagi sampai  35 kali. Ko raseeee....

Kita dah naik hangin dah. Baru nak tekan block dia call lagi dan lagi dan cukup 35 kali baru boleh block nombor tu. Ni kinah nak pesan dengan korang kalau nombor ni 0139302973 naik jangan la angkat dan lepastu kalau boleh terus block sebab nombor ni akan mengganggu korang. 

Lepas berjaya block nombor tu, dengan saranan ahli group whatsapp kinah pun google la no ni.
Nak tahu apa yang kinah jumpa

Nombor misteri, bahaya

Ha jangan lupa pesan pada mak, kakak, adik, kawan tau. Jangan sesekali angkat nombor ni.
Tuesday, October 09, 2018

Susu Fernleaf UHT 100% Susu Dari New Zealand

by , in
Susu Fernleaf UHT 100% Susu Dari New Zealand  | Sebut je pasal susu teruja betul kinah mencuba susu Fernleaf UHT yang terbaru ni, emmmmm sedapnyaaa terutama susu UHT perisa coklat ni.  Korang patut cuba perisa coklat ni. Kalau tak silap dari zaman kinah sekolah dulu lagi dah ada susu ni. Ish lama tak lama jugak la. Kiranya legend jugak la susu Fernleaf ni. Susu lembu seperti mana yang kita ketahui begitu sinonim dengan New Zealand.  

Susu Fernleaf UHT 100% Susu Dari New Zealand

Susu Fernleaf, Susu lembu, Susu, susu uht
Susu Fernleaf UHT 100% Susu Dari New Zealand

Mengapa Susu Fernleaf UHT Menjadi Pilihan

Sebut je New Zealand, umum dah ketahui New Zealand merupakan negara pengeluar tenusu terkemuka di dunia. Kalau korang nak tahu, susu Fernleaf merupakan 100% susu dari New Zealand yang mana lembu tenusu Fernleaf telah dijaga dengan penuh dedikasi. Malah mereka turut mengusahakan ladang secara semula jadi iaitu, memberi kebebasan kepada lembu tenusu untuk meragut di padang rumput yang subur. Hasilnya,  susu yang dihasilkan mempunyai sumber makanan semula jadi yang kaya dengan kalsium yang mudah diserap dan digunakan oleh tubuh badan kita.
Susu Fernleaf, Susu Lembu, Susu, susu uht
Susu Fernleaf UHT 100% Susu Dari New Zealand
Tengoklah tu cik Thahirah kita gambar sebelah kanan tu baru bangun tidur. Bangun tidur je dah cari susu Fernleaf ni. Sekarang ni susu Fernleaf dah jadi susu kegemaran dia. Susu lain tak nak dah.

Bila bercerita mengenai susu, haish kan best kalau dapat lihat sendiri bagaimana mereka memproses susu, tengok  di depan mata lembu-lembu di sana meragut rumput yang segar dan melihat keindahan bumi New Zealand yang terkenal dengan tanahnya yang subur, kadar taburan hujannya yang baik, dan terima cahaya matahari yang banyak. Elehhh macam la kat Malaysia ni takde lembu!! Hmm kalau korang nak tahu lembu di sini berbeza tau dengan lembu-lembu yang ada di New Zealand. 
Susu Fernleaf, Susu Lembu, Susu, Susu UHT
Susu Fernleaf UHT 100% Susu Dari New Zealand
Apa yang bezanya? Perbezaannya ialah lembu di New Zealand menghabiskan 90% masa untuk meragut rumput secara bebas pada hari yang cerah, untung lembu-lembu ni dapat meragut rumput-rumput yang segar dengan iklim cuaca yang baik dan secara tak langsung susu yang dihasilkan pun kaya dengan vitamin D berbanding dengan lembu yang hanya terkurung saja di dalam kandang. Bila tahu betapa bagusnya kualiti susu ini, setiap pagi kinah akan minum segelas susu Fernleaf tau. Jangan ingat kita dah dewasa ni tak perlu minum susu, bila dah berumur la lagi kena minum susu untuk kekuatan tulang dan gigi.
Kini tiada alasan lagi untuk tidak mahu minum susu kerana susu Fernleaf kini disediakan dalam bentuk pek UHT yang mana ianya lebih mudah di bawa ke mana sahaja dan boleh minum susu pada bila-bila masa. Susu UHT Fernleaf boleh didapati dalam tiga pilihan iaitu, susu Fernleaf Penuh Krim, rendah lemak dan coklat dalam set iaitu 4 kotak masing-masing 200ml dan pek 1 liter bagi memenuhi keperluan citarasa keluarga korang.

Haaaa jangan lupa yer minum susu Fernleaf pada waktu pagi dan malam untuk membantu kita menguatkan lagi tulang dan gigi kita. Ingat ni.... ingat Fernleaf sedapnya 100%Mmmmm...


Sunday, October 07, 2018

Jatuh Cinta Dengan Susu Kambing Nufael

by , in
Jatuh Cinta Dengan Susu Kambing Nufael  | Assalamualaikum dan salam ceria buat semua pembaca apekinah.com. Hari ni kinah nak share dengan korang semua tentang satu produk susu kambing yang kinah amalkan sekarang iaitu Susu kambing Nufael. Kalau korang perasan sebelum ni kinah pernah berkongsi dengan korang mengenai susu Nufael ni. Entri untuk kali ni kinah cuma nak fokuskan pengalaman kinah sepanjang mengamalkan susu kambing ni sehingga Jatuh Cinta Dengan Susu Kambing Nufael.

Mengapa Susu Kambing Nufael Menjadi Pilihan

Jatuh Cinta Dengan Susu Kambing Nufael
Jatuh Cinta Dengan Susu Kambing Nufael
Kalau korang pernah baca entri kinah sebelum ni mesti korang akan tahu kenapa kinah memilih susu kambing ni sebagai rutin harian kinah. Kalau dulu kita selalu minum susu lembu tapi sejak tahu lebih banyak khasiat susu kambing ni, terus bertukar ke susu kambing. Iyela sungguhpun kita dah besar, kita perlu minum susu untuk kekuatan tulang dan gigi kita. Entah-entah kinah sakit gigi disebabkan kekurangan kalsium. Ohhh tobat lepasni kena minum susu. Gigi dan tulang ni nak pakai lama lagi.


Mostly, susu kambing di pasaran susah nak telan sebab bau hamis masih ada lagi. Tapi tidak dengan susu Nufael. Bau hamis memang tak ada, rasanya pun tak terlalu manis sebab zero gula.
Jatuh Cinta Dengan Susu Kambing Nufael
Jatuh Cinta Dengan Susu Kambing Nufael
Setiap malam sebelum kinah tidur, kinah akan bancuh 170ml air suam beserta 3 scoop susu.  Air suam ye bukan dengan air panas, nanti hilang khhasiat susu tu pulak. Teksturnya pun halus dan mudah dilarut. Susu ni kinah je yang minum Thahirah tak nak sebab bukan citarasa dia. Dia pun sekarang dah pandai memilih nak yang mana, susu yang mana. Dia nak susu dia jer. Jadi, Susu kambing Nufael ni hak milik mutlak kinah jer la.
Jatuh Cinta Dengan Susu Kambing Nufael
Jatuh Cinta Dengan Susu Kambing Nufael
Jangan korang tak tahu, susu ni semua golongan boleh minum tau. Daripada kanak-kanak seawal 2 tahun hinggalah ke warga emas. Semua boleh minum. Oh ye untuk yang tengah hamil tu elok sangat la korang amalkan susu kambing terutamanya susu Nufael ni. Kenapa la masa kinah pregnant dulu takde susu ni, kalau tak memang susu ni la je la kinah minum tau. Ehh jangan korang tak tau minum susu kambing masa hamil dapat membantu mengurangkan risiko jaundice pada anak tau. Thahirah dulu jaundice tinggi. Sampai kena admit ward, kesian la pada anak dan diri korang tu. Sekurang-kurangnya kita ikhtiar. 
Jatuh Cinta Dengan Susu Kambing Nufael
Jatuh Cinta Dengan Susu Kambing Nufael
Oh ye anak yang ada masalah selera makan pun boleh cuba susu ni. Mana tahu dengan bantuan susu ni selera makan anak bertambah, ibu pun senang hati.

So far, selama kinah minum susu kambing ni, alhamdulillah badan ni rasa ada tenaga nak buat kerja rumah, selalunya lemau je nak buat kerja. Bukan malas tapi tenaga kurang. Kalau dulu kinah selalu tidur tak tentu. Sekarang ni, asal letak kepala je nak pejam. Kiranya waktu tidur tu dah cantik la.

Kat mana dapatkan susu ni?

Untuk sebarang pembelian korang boleh terus ke link INI atau korang yang berminat untuk jadi Pengedar yang berdaftar boleh ke link INI

Untuk Maklumat Lanjut
Facebook
Instagram
No telefon
0168404932
Alamat
No 9, Jalan Keluli, AK7/AK, Seksyen 7,

40000, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan



Thursday, October 04, 2018

Pengalaman Cabut Gigi Geraham Bongsu Part 1

by , in
Alhamdulillah, syukur sangat masih lagi dipanjangkan umur. Korang .... baru-baru ni kinah pergi jumpa dentist. Korang bayangkan last jumpa doktor masa zaman universiti dulu. Itupun sebab cuci gigi je sebab dah bayar dengan yuran sekali. So rasa sangat rugi la dah bayar tapi tak manfaatkan. Yer dak, lagipun bukannya ada masalah pun. Itu tahun bila? Lama dah kot. Tapi bila umur dah nak menginjak ke 29 tahun tak lama lagi ni, nampaknya terpaksa ucapkan selamat tinggal pada gigi geraham bongsu belah kiri ni. Dia dah mula dah buat hal. Hal yang boleh merosakkan mood selama beberapa hari. Kata suami, nampak sangat awak ni dah pangkat makcik-makcik dah. Grrrr

Pengalaman Cabut Gigi Geraham Bongsu Part 1

Sebenarnya, gigi ni baru je berlubang. Lubang pun kecik je tak besar mana. Cadangnya nak ajak suami pergi klinik lepas dapat gaji hujung bulan ni. Alih-alih lepas dapat gaji je gigi tu dah berlubang besar, tempat yang berlubang tu dah jadi sumbing. Entah bila masa jadi pun tak tau. Bila rasa dengan lidah, tajamnya. Suruh suami tengokkan, dia kata kalau doktor tengok ni, suggest cabut jer. Whattt? Tak pernah kot cabut gigi dengan doktor, seriau pulak rasanya. Sebabnya sebelum ni pernah teman suami pergi cabut gigi, pening, bengkak semua ada. Makan pun bubur jer. So, set masa hari Khamis tu nak pergi. Cabut awal nanti takut kita yang tak lalu. Sakit kot cabut gigi. Rasanya sakit beranak pun tak macam ni. Hari Rabu tak boleh nak pergi sebab dah janji dengan Thahirah nak pergi Farm In The City. Janji mesti ditepati. Jangan korang tak tau, dia dah pandai menuntut janji komer. Jangan ler berjanji sebarangan dengan dia.


Sebelum hari Khamis tu, gigih la google dan tengok video kat youtube pasal cabut gigi geraham bongsu ni. Ada yang kena bedah, ada yang cabut jer dan ada juga terbaca pasal komplikasi yang akan berlaku. Tawakkal jer la. Kinah ni kena bedah ke atau cabut jer? Itu korang kena baca sampai habis.

Okeh dijadikan cerita, bangun pagi Khamis tu rasa sakit kepala. Jadi buat keputusan pergi hari Isnin pulak. Isnin lepas suami balik kerja, bergerak la kami ke Klinik Pergigian Cahaya Suria di UTC Kuala Lumpur. Dulu klinik ni beroperasi di Kotaraya. Sekarang ni dah pindah. Suami suggest ke sana je sebab situ ada pakar, tambah pulak gigi yang problem ni gigi geraham bongsu. Nak tak nak kena la serah diri, daripada menanggung sakit.

Masa kinah sampai tu, tak ramai pun orang. Jadi, tunggu no giliran tu takde la lama. Sebelum nak cabut gigi ni, kena periksa tekanan darah dulu. Tak periksa, takut jadi kes lain pulak. Ikut je la prosedur tu. Tak tau la kenapa bila sampai klinik je berdebar-debar, jantung pun punya la laju mengepam darah. Bila periksa tekanan darah mak aih tinggi kot. Kinah cuba la tenang dan relaks tapi entahla tekanan darah tu masih jugak tinggi.

Bila nombor giliran doktor panggil, pergi je la masuk dalam bilik yang disediakan. Ada banyak bilik, bilik untuk kinah hujung sekali. First time kot masuk bilik macam ni. Bila jumpa dengan doktor, kurang sikit dah berdebar tu. Doktor check gigi, ya gigi ni memang kena cabut, tak boleh tampal dah sebab lubang tu dah sampai ke gusi. Doktor ketuk gigi geraham tu tiga kali. Doktor tanya sakit tak? Memang tak sakit. Doktor kata tandanya kuman belum kacau saraf lagi. Dia pun tak berani nak cabut gigi kinah ni sebab pulse jantung tinggi. Doktor bagi tarikh untuk cabut gigi iatu hujung bulan ni. Harapnya lepas ni takde la berdebar macam ni lagi.

Tunggu cerita part 2 pulak yee

Wednesday, October 03, 2018

Pencarian Top Komentor Bulan Oktober

by , in
Assalamualaikum dan selamat malam semua. Rasanya masih belum terlambat lagi kinah nak ucapkan Welcome to Oktober. Oh ye kinah sebenarnya nak inform kepada semua, untuk bulan ni alhamdulillah ada rezeki lebih sikit, jadi kinah nak cari top komentor untuk bulan Oktober. Korang boleh komen sebanyak mana yang post yang korang nak. Takde sekatan.. Entri lama pun boleh...
Hadiahnya pula nanti kinah reveal sebab baru je order. Apa yang pasti kinah order dari Korea. So tunggu apa lagi, korang dah boleh mula sekarang. Komen banyak-banyak tau. Terima kasih yer....
Wednesday, October 03, 2018

Pengalaman Meneroka Ke Farm In The City Di Seri Kembangan

by , in
Pada hari Rabu yang lepas, kami sekeluarga makan angin ke Farm In The City di Seri kembangan. Seronok pulak bila tengok kawan-kawan bawak anak-anak mereka ke sini. Jadi, kitorang pun plan la nak bawak Thahirah ke sini. Perjalanan kami dari rumah ke FITC mengambil masa kira-kira satu jam lebih. Kira takde la jauh mana dan apa yang pasti memang berbaloi bawak Thahirah ke sini. Thahirah ni bolehlah dikatakan animal lovers. Pantang jumpa kucing, semua dia nak tegur dalam masa yang sama takut-takut berani. Ehh animal lovers ke tu? Hahaa..
 Farm In The City Di Seri Kembangan
Keputusan kami bawak dia ke sini memang sesuai sangat sebabnya sedikit sebanyak dia dapat belajar dan mengenali binatang dengan lebih dekat. 
 Farm In The City Di Seri Kembangan
Kalau sebelum ni, kami pernah jugak bawak Thahirah ke zoo, tapi zoo kebanyakan haiwan duduk dalam sangkar je. Hanya haiwan tertentu saja yang dilepaskan. Berbeza pula di Farm In The City ni, haiwan di sini kebanyakannya dilepaskan dan jinak pulak tu. Kalau korang nak tahu, Farm In The City ni berkonsepkan Petting Zoo kira macam zoo di tengah bandar. Tapi seronok la kome.

Pada masa kami datang ni, takdela ramai sangat orang cuma lawatan sambil belajar budak sekolah je la. Iyela weekdays kan. Kalau hujung minggu mungkin lagi ramai la kot. Parking pun depan pintu utama, rezeki. Haaa tunggu apa lagi jom la kita teroka Farm In The City ni.
 Farm In The City Di Seri Kembangan
Masa kitorang baru sampai, kebetulan masa tu tengah ada parrot show. Kita melencong sekejap tengok parrot show. Parrot show ni berdekatan dengan kaunter tiket. Kalau mengikut jadual sebenarnya kitorang dah terlepas Parrot Show pukul 11.30 pagi tu, kalau dah namanya rezeki dapat jugak tengok Parrot Show tu sebab ada lawatan sambil belajar dari kanak-kanak sekolah tadika. Suka betul Thahirah tengok Parrot Show tu.
 Farm In The City Di Seri Kembangan
Lepas tamat persembahan, kitorang ke Turtle & Tortoise Farm. Kat sini korang berpeluang beri makan kepada kura-kura yang paling besar dan paling tua kat sini. Kura-kura yang kinah bagi makan ni umurnya dah 35 tahun tau. Besar kan?
 Farm In The City Di Seri Kembangan
Thahirah takut-takut berani nak pegang turtle ni. Last nya dia pegang jugak. Korang pulak jangan takut dia tak gigit pun. Lepas bermesra dengan mereka ni, apa kata korang intai dulu apa yang ada dalam akuarium ni.... Hehehe
 Farm In The City Di Seri Kembangan
Lepas melawat Turtle, korang akan melalui stesen Reptile Carven. Tapi kawasan ni kinah lalu sekejap je sebab tak berani, padahal ular tu dalam kaca tengah tidur. Ehh besar jugak ular albino tu komer. Tetiba rasa seriau...
 Farm In The City Di Seri Kembangan
Stesen seterusnya ialah Bird Aviary. Tempat ni favourite Thahirah. Dia buat macam rumah dia pulak. Bagi ayam dan burung makan macam kat belakang rumah haha. Tapi serius tempat ni best burung pun jinak-jinak.
 Farm In The City Di Seri Kembangan
Bila anak sibuk bagi makan pada ayam, ibu ayahnya pulak sibuk bagi makan pada burung. Makanan ni korang boleh beli dekat kaunter tiket. 
 Farm In The City Di Seri Kembangan
Letak je makanan di tapak tangan, nanti ada la yang datang bertenggek.
 Farm In The City Di Seri Kembangan
Haa tengok burung tu. Kalau ada makanan, mesra betul hehehe
 Farm In The City Di Seri Kembangan
Cuba bila tangan kita kosong, tak nak nya dia dengan kita huhu. Ok lah sombong dengan kita, kita nak jumpa sang Merak pulak.
Masa kitorang datang ni, Merak ni dah tak kembangkan bulu dia yang cantik tu. Menurut tour guide kami, merak ni dah habis musim untuk mengawan sebab tu bulunya tak kembang. Rupanya merak yang cantik tu merak jantan, sebelah tu betina. Baru kinah tahu hahaha

Destinasi kita seterusnya ialah Savannah. Kat sini korang jumpa rusa, kambing, biri-biri dan Alpaca iaitu haiwan yang paling demand kat sini. Dia sorang je nak pakai blower hihi. Sebab habitat asalnya di tempat sejuk.
Tengokla si rusa ni. Pantang tengok orang bawak makanan. Korang jangan takut, diorang ni jinak dan satu lagi kalau korang ke sini janganla korang pakai baju yang cerah, confirm korang balik dalam keadaan yang agak comot haha.
Ni Alpaca yang kinah kata demand tu. Besar jugak. Tapi maafla yer gambar tak berapa jelas sebab cahaya kurang. 
Habis dah acara di Savannah kita ke stesen Pet Village pulak. Kat sini kebanyakkannya haiwan-haiwan yang comel seperti arnab, guinea pig dan argus. Masa kitorang ke sini, semuanya tengah kekenyangan.
Berhampiran dengan Pet Village,  ada Longkang Fishing. Thahirah suka sangat dapat main longkang kat sini. Longkang di sini korang jangan risau, airnya bersih. Ikannya pun kecik je. Banyak kali jugak Thahirah cuba nak sauk, tak pernahnya dapat pun hehe. Takpela janji dia happy. 
Dah habis main dekat longkang, kitorang bawak Thahirah ke tepi tasik. Ada banyak ikan kat sini. Itik dan swan pun ada.  Tasik ni la port paling lama kitorang bersantai kat sini. Sambil melihat kehijauan di sekitar tasik, sambil tu bagi ikan makan. 
Geram tengok ikan-ikan ni ha. Besar-besar pulak tu. 
Dah habis tenangkan diri di tasik, kitorang ke stesen seterusnya, Jungle Walk. Di sini korang akan jumpa landak Afrika, besar pulak tu. Tapi masa kitorang sampai tu dia tengah tidur. 

Seterusnya kita bergerak ke Twilight Creatures. Kat sini korang akan jumpa dua ekor burung hantu. Korang tepuk je tangan nanti dia berpaling tengok korang hihi
Stesen seterusnya ialah Exhibition Hall. Di sini korang boleh tengok skunk, racoon, helang putih dan ada juga dipamerkan ular dan anak landak pada masa tu. Thahirah suka betul dengan anak landak, comel sangat.
Tak berani nak pegang ular ni. Walaupun jinak, tapi entahlah memang tak nak pegang....
Oh ye  berhampiran Exhibition Hall ni juga, anak-anak berpeluang untuk mencuba Pony Ride. Disebabkan Thahirah tak cukup tinggi tak bolehlah dia nak merasa naik kuda. Takpe next time yer....

Berhampiran Pony Ride, korang juga boleh bermesra dengan si Raccon. Jinak sangat dia. 
Sebenarnya ada satu lagi tempat kinah nak round tapi budak Thahirah ni dah penat. Tempat tu Cow and Ostrich terletak di luar berhampiran dengan pintu masuk. Tapi tak pe la next time bolehlah kot pergi. Seronok sangat seharian di sini sampai ada orang tu tak nak balik.

Korang yang tak tahu nak pergi ke mana hujung minggu ni bolehlah bawak anak-anak datang ke sini. 

Farm In The City beroperasi pada setiap hari  bermula pada pukul 10.00 pagi hingga 6.00 petang dan ditutup pada hari Selasa kecuali cuti umum.

Harga Tiket Farm In The City
Harga Tiket (Harga Baru)
Dewasa tanpa MyKad RM55.00
Kanak-kanak dan Warga Emas tanpa MyKad RM45.00

Dengan MyKad
Dewasa RM37.00
Kanak-kanak dan Warga Emas RM30.00
(Kanak-kanak tinggi bawah 90cm adalah PERCUMA)

UNTUK MAKLUMAT LANJUT

Laman web : www.fitc.com.my
Facebook : Farm in the City MalaysiA
Instagram : @FarmInTheCityMalaysia
Hubungi : 03-8941 2099/3099
Alamat:
Lot 40137-40188,
Jalan Prima Tropika Barat,
Bandar Putra Permai,
43300 Seri Kembangan, Selangor