Thursday, 31 January 2019

,
Maaf sangat lewat update senarai peserta yang join giveaway kinah ni. Alhamdulillah ramai juga yang join giveaway ni Terima kasih pada yang join. Tanpa membuang masa jom kinah senaraikan nama yang join. 



  1. https://www.vitaminsyaza.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  2. http://www.kasihjuju.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  3. http://www.mialiana.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  4. http://www.kasihjuju.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  5. https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  6. http://www.bajuwarnacoklat.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  7. https://ejulz.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  8. https://www.shikinrazali.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  9. https://greennnpanda88contest.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  10. https://bblogfeii.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  11. https://www.asyiqin.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  12. https://www.leaazleeya.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  13. https://anumkhairil.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  14. http://www.mrsliez.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  15. http://www.mrspip.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  16. https://penselduabee.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  17. https://stnrsyfh.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  18. https://dramaticyang.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  19. https://cikcappuccinolatte.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  20. https://www.shuhaidasaad.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  21. https://ftndiana.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  22. https://jm2u.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  23. https://zafirahnazri.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  24. https://abeautybutabeast.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  25. http://www.mamapipie.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  26. http://www.opzzpinky.my/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  27. http://norminieza.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  28. http://zzzyy.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  29. http://www.sayidahnapisah.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  30. https://adna2029.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  31. http://jombercontest.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  32. https://adindabaizuramazlan.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  33. https://belogsjm.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  34. https://syafiqahatta.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  35. http://www.adianiez.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  36. https://www.yayaazura.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html
  37. https://ikashoid.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html

Setakat ni saja penyertaan yang kinah terima. Mana yang nak join tu masih sempat lagi nak join yer. Tepat pukul 12 am kinah closed☺
,
Hari ni kinah nak lancarkan satu giveaway. First time ni nak buat giveaway. Harapnya dapatlah sambutan dari kawan-kawan semua. Dah lama sebenarnya nak buat tapi asyik bertangguh je sebab kekangan masa. Tanpa membuang masa jom baca dulu syarat mudah.


Syarat Utama
  1. Mestilah tinggal di Malaysia sahaja
  2. Buat satu entri dan copy banner di atas. Jangan lupa backlink ke apekinah.com
  3. Wajib Follow blog Apekinah.com bagi yang dah follow boleh teruskan dengan syarat seterusnya
  4. Add Facebook >>> SINI
  5. Follow Instagram >>> SINI
  6. Komen 3 entri post (mana-mana post pun boleh)
  7. Siap semua syarat tu jangan lupa tinggalkan link di petak komen di bawah
  8. Giveaway ni berlangsung sehingga 31 Januari 2019
Hadiahnya 
Kotak Misteri dari Kinah sendiri yang pasti ianya barangan kecantikan 
,
Assalamualaikum semua. Baru nak timbul hehe. Maafla ye, busy memanjang. Hari ni kinah nak join segmen. Lama kot tak join segmen. Segmen kali ni dari Abam Kie. Beliau siap whatsapp lagi tau invite kinah join segmen beliau.


Korang yang belum join lagi boleh join sekali. Sempat lagi ni hehe

Friday, 25 January 2019

,
Review Hotel : Wansiri Mansion Di Songkhla | Kalau korang masih ingat lagi kinah ada kongsikan pengalaman kinah berjalan di bumi Thailand baru-baru ni. Kalau korang nak tahu, masa di sana kami menginap tiga buah hotel dan salah satunya Wansiri Mansion di Songkhla iaitu hotel pertama kami check in sewaktu di sana.

Wansiri Mansion Di Songkhla

Tujuan kami check in di sini, kalau ikut plan asalnya kami akan menginap di Wansiri Mansion satu malam sebelum bergerak ke Krabi, tapi disebabkan kelewatan di Changlun kami terpaksa menginap di Changlun dahulu pada malam tu. Selepas subuh di Changlun, kami terus bergerak ke Songkhla untuk check in dulu hotel ni.

Kalau korang nak tahu, Mansiri Mansion  ni terletak dalam Pekan Songkhla, macam kami hari tu walaupun dah setting map nak ke sana entah macam mana kami boleh terlepas simpang. Mungkin disebabkan signboard nak ke Wansiri Mansion tu terlindung dan jalan masuk nak ke kawasan tu agak sempit, ala macam jalan kampung tu sempitnya. Nak tak nak terpaksa la pusing di kawasan yang agak sempit masa tu. Mujurlah pada masa tu keadaan jalan tak sesak. Kalau nak tahu sungguhpun jalan tu sempit, tapi bila waktu puncak, itulah jalan paling jammed sekali.

Selepas sampai ke Wansiri Mansion, MasyaAllah cantiknya bangunannya. Warna-warni. Masa kami sampai tu, adala jugak orang kita menginap di situ dan dah bersedia nak check out dah. Kawasan hotel ni luas jugak dan terletak bersebelahan dengan kawasan perumahan.

Wansiri Mansion Di Songkhla

Lepas parking, suami macam biasa akan ke receptionist untuk check in. Pada asalnya, suami nak bilik yang berada di hadapan sebab lebih mudah nak keluar masuk. Tapi disebabkan banyak lagi bilik belum dikemaskan lagi nak tak nak kena la kami check in dalam bangunan tu. 

So far biliknya agak luas tau. Jadi, berbaloilah kita bayar 550 Baht. Oh ye, bilik yang kami dapat ni lengkap semua fasiliti. Siap ada peti ais lagi. Ni bukan peti ais kecik yang biasa kita nampak di hotel-hotel. Ni peti ais satu pintu tinggi macam dekat rumah tu. Pergh banyak kot boleh isi dalam tu. 

Wansiri Mansion Di Songkhla

Cuma tak berapa bestnya kat sini, ada nyamuk. Huhu walaupun kitorang tak tido di sini. Mungkin nyamuk tu masuk ikut sliding door tu.  Iyela masa baru masuk tu, kami ada bukak sliding door tu. Mana la tahu ada nyamuk kat situ. Bertabahlah siapa yang menginap di sini. Kalau tak nak nyamuk jangan bukak sliding door. Tandasnya pun ok dan jangan risau ada pili air dekat tandas tu hehe.

Oh ye kalau korang menginap di sini dan tiba-tiba lapar pada malam tu, korang boleh beli mee segera di receptionist. So tak payah la korang nak keluar jauh-jauh. 

Ada plan nak ke Songkhla atau kawasan sekitar? Boleh je stay kat sini. Receptionist pun mesra cuma mereka tak berapa fasih berbahasa Inggeris. Mujurlah masa kami nak check in ada juga penterjemah bahasa. Katanya dulu pernah kerja di Malaysia. Mujurlah la ada orang tu. Kalau tak dah macam ayam dengan itik bercakap hehhe.

Untuk panduan korang yang nak ke Thailand dan mahu menginap di sini, kinah sertakan sekali alamatnya

Alamat - 22 Soi 11 Ratuthis 1 Road, Muang, Songkla, Songkhla

Thursday, 24 January 2019

,
Wangian berupaya menghidupkan suasana dan menenangkan jiwa. Menikmati belaian lembut sewaktu mandi bagi menghilangkan tekanan dan kesibukan sepanjang hari, merupakan rutin harian yang wajib diamalkan para wanita. Sebaik sahaja anda menjejakkan kaki di bawah pancuran bilik mandi, sentuhan gel mandian beserta wangian yang menyerap lembut memberikan ketenangan minda dan jiwa menjadikan setiap saat waktu bermanja dan bersendiri yang paling menyenangkan.

Gel Mandian Wangian ENCHANTEUR Paris Baharu

Apakah yang membuatkan masa mandian itu mewah? Memilih gel mandian yang sesuai merupakan faktor utama, dan yang menjadikanya lebih menarik adalah menggunakan gel mandian yang di adun dengan wangian mempesona. Bayangkan perasaan tenang yang menyusup masuk di saat pintu bilik mandi tertutup rapat, dan bila pancuran air suam yang mengalir mengembalikan semula kesegaran. Bunyi titisan air mencipta melodi halus yang menenangkan minda, sementara kemanisan aroma dari gel mandian yang memukau dan buih-buih lembut yang membelai kulit, melengkapkan masa mandian termewah. Saat mandian dengan belaian romantis sememangnya merupakan waktu terapeautik yang berupaya menyegarkan dan mengecas semula tenaga yang hilang akibat tekanan sepanjang hari.

Gel Mandian Wangian ENCHANTEUR Paris Baharu

Demi memberi wanita lebih peluang untuk memanjakan diri, Enchanteur, wangian yang diilhamkan Perancis paling laris dan digemari ramai ini telah memperkenalkan Gel Mandian Wangian Enchanteur Paris. Diadun dengan wangian Perancis, rangkaian mandian ini meransangkan deria dan menjadikan setiap waktu mandian anda sebuah pengalaman yang mewah. Formulasi bebas sabun dan paraben ini diperkaya dengan bahan berkhasiat yang mampu memberikan manfaat pada kulit, melembapkan dan melembutkan kulit sambil membersihkannya; menjadikan kulit anda kekal sihat dan berbau harum.

Gel Mandian Wangian ENCHANTEUR Paris Baharu

Gel Mandian Wangian ENCHANTEUR Paris, boleh didapati dalam 3 variasi, setiap satunya diadun dengan wangian ENCHANTEUR Paris yang sangat digemari dan diperkaya dengan ramuan uniknya tersendiri iaitu


1. Gel MandianWangian ENCHANTEUR Paris- Belle Amour Bright & Smooth (Mencerah &Melicin)

Serlahkan kelembutan kulit dengan adunan sebati pati wangian bunga Lily dan Ylang-ylang. Diperkaya dengan pati minyak mawar dan Vitamin B3, menjadikan kulit lebihh alus, cerah dan menawan.

2. Gel Mandian Wangian ENCHANTEUR Paris- Mon Amie Fresh & Cool (Menyegar & Menyejuk)

Tingkatkan daya tarikan dengan personaliti ceria dan menyegarkan dengan gabungan wangian Fresh Citrus dan Pink Peonies. Diperkaya dengan pati minyak Lemon dan Menthol, ia memberikan kulit anda sensasi menyegarkan sambil menyediakan anda untuk temujanji kasual.

3. Gel Mandian Wangian ENCHANTEUR Paris – Adore Soothe and Care (Menenang & Melega)

Serlahkan dirimu dengan gabungan wangian Pink Mimosa dan Golden Pear. Diperkaya dengan ekstrak Chamomile bagi melegakan tekanan dan memberikan perasaan tenang pada kulit serta tubuh badan, membolehkan anda berehat selepas menghadapi hari yang sibuk.

Tidak ada yang lebih baik daripada menikmati waktu belaian romantis mandian yang berkualiti. Ia memberikan keselesaan fizikal dan mental agar anda dapat merehatkan diri selepas kesibukan harian. Saat terindah yang melegakan waktu tidur atau memulakan harian anda dengan Gel Mandian Wangian ENCHANTEUR merupakan masa yang paling diraikan setiap hari.

Gel Mandian Wangian ENCHANTEUR Paris boleh di dapati dalam saiz 750g pada harga runcit RM16.75 (Semenanjung) / RM17.55 (Sabah Sarawak). Produk ENCHANTEUR boleh didapati di pasaraya besar dan pasaraya terkemuka di seluruh negara.

Wednesday, 23 January 2019

,
Mesti korang bosan sebab takde gambar kan? Maafla ye, bukan tak nak tangkap gambar cuma bateri handphone dah liaw. Tangkap gambar mana yang sempat je. Nak charge, charger tak ngam dengan plug. So, next time kalau korang nak pergi travel ke luar negara jangan lupa beli travel charger yang compatible dengan plug international. Haha nasib la sapa suruh tak bawak. Dah nama pun unplanned trip. Kinah charge handphone pun guna kereta. Nasib bawak kereta sendiri kalau tak sesat banat la kitorang kat Thailand tu.

Itinerary Trip ke Thailand

Berbalik semula pada sambungan cerita di Krabi. Alhamdulillah mujurlah cuaca pada pagi tu cerah. Jadi, kami sekeluarga ambik keputusan untuk jalan-jalan di sekitar Aao Nang Beach tu. Pada mulanya, suami ajak naik gojek, gojek orang Krabi ni macam motor roda tiga tu tau. Tapi ada tempat duduk dan berbumbung. Korang boleh imagine tak hehe. Bila tanya pada pemandu tu, suami kata better kita naik kereta je sebab kita sendiri pun tak tahu sampai pukul berapa nak pusing situ dan paling utama lebih safety sebab kita ada anak kecik. 

Pergi parking kereta, mujurlah masa tu tempat parking tak penuh sangat macam malam semalam. Kitorang dengan yakin, balik jalan-jalan dekat Aao Nang Beach tu confirm ada parking untuk kitorang. Sebelum nak jalan-jalan kat situ, biasalah perut kena isi dulu. Masa tanya pemandu gojek tadi, beliau ada bagitau berdekatan dengan masjid ada kedai makan halal dekat situ. 

So, kami terus ke sana ikut panduan pemandu tu. Hahhh memang betul ada kedai makan halal kat situ. Orang kita lagi yang berniaga kat situ. Kitorang tak cari tempat lain dah terus terjah je Restoran Malayisa Krabi. Itu nama kedainya, dan ianya dikendalikan 100% orang kita, orang Perlis katanya. Dia berhijrah ke sini. Korang nak ke Krabi nanti boleh la makan di sini. Terubat jugak rindu nak makan nasi lemak. Cuma bezanya, kali ni makan nasi lemak Krabi lol. Bukan nasi lemak je ada, korang boleh makan roti canai, nasi goreng, bihun dan macam-macam lagi. Ala sama je menu kita sarapan pagi di Malaysia. 

Haa paling kinah tak lupa, sebelum nak keluar dari restoran tu suami kinah dah order siap-siap dengan orang kedai tu pulut ayam buat bekal makan kami dalam kereta nanti. Lama kot perjalanan dari Krabi nak ke Songkhla semula. Korang kalau ke Thailand, jangan lupa cuba pulut ayam. Sedap sangat. Tapi pastikan korang beli tu dari kedai yang halal ye. 

Selesai sarapan, kami bergerak ke Aao Nang Beach. Kat situ dah nama pun beach mesti ada pantai. Thahirah ni begitu teruja bila nampak pantai, mulalah dia mintak nak mandi tepi pantai tu. Pada mulanya kinah tak bagi sebab tak bawak baju tukar untuk dia, tak bajet pun nak bawak dia mandi kat situ. Hujung tahun, faham-faham je la musim tengkujuh. Tapi bila tengok keadaan pantai takdela bergelora dan ada pulak mat salleh tengah mandi dia lagi la bising nak mandi.

Souvenier

Kami pun bagitau pada dia, nak mandi kejap lagi. Kita pergi jalan-jalan dulu cari souvenier. Mujurlah dia ok.

Settle cari souvenier, ayahnya pun melunaskan janjinya nak bawakkan dia pergi mandi kat tepi tu. Jadilah buat lepas hajat. Berendam sekejap je. Lepas berendam tu cepat-cepat balik hotel dan mandikan dia sekali lagi. Dah siap mandikan semua, kemas-kemas barang untuk check out. Serius best sangat bilik ni. Luas pulak tu. Nanti kinah review hotel ni di entri akan datang.

Lepas pulangkan kunci, kami pun bergerak ke Songkhla semula. Setting maps apa semua bermulalah perjalanan kami. Masa ni la ambik kesempatan nak charge bateri lama sikit. Bila ikut maps yang google bagi, kitorang rasa kenapa kami tak ikut jalan yang ni semalam. Rupanya ada jalan short cut ikut jalan kampung Sabar je lah. Takdela lama sangat macam semalam. Tapi jalan Trang Andaman Getway tu tetap lalu jugak. Kami sampai ke Songkhla dah petang, mujurlah kami ada beli bekal masa di Krabi tadi. Alhamdulillah dapat lapik perut kami bertiga. Kenapa kami ke Songkhla semula?

Songkhla City

Sebabnya ada barang kami di hotel yang kami check in masa mula-mula masuk tu. Suami kata bagus jugak buat macam ni, sebab ada tempat kami nak berehat, mandi semua. Lepas dah mandi di hotel, suami ajak cari tempat makan sebab dah lapar. Pusing-pusing la kami bertiga ke Samila Beach. Kat situ ada je kedai makan yang halal. Suami kinah belikan nasi paprik dan nasi goreng kampung. Tapi rasanya so so je la. Jadi la kan buat isi perut. Lepas makan dan solat kami tidur sekejap sebab nak keluar dari Thailand hari tu juga. 

Tapi itulah sebaik-baik rancangan kita, rancangan Allah juga paling baik. Sampai je kat Danok kami tak lepas keluar sebab dah pukul 12 tengah malam. Ahh sudah takkan lan kami bertiga nak tidur dalam kereta ni dan duduk melangut je tepi pagar sempadan ni. Adehhh nak tak nak terpaksa la kami check in hotel dekat Danok. Hmmm korang tau-tau je la Danok ni tempat apa. Faham-faham sudah. Mujurlah ada cash money lagi dekat kami. Sebabnya nak keluar duit kat mesin atm dah tak boleh dah sebab kinah setting sampai 25 haribulan saja untuk kegunaan pengeluaran atm di luar negara. 

Hmm entah apa nasib malam tu, hotel yang kami diami ni dia nak pegang pasport kami sebagai deposit. Suami kinah pertikaikanlah kenapa nak pegang passport kami sedangkan hotel lain cuma ambik passport buat salinan dan serahkan semula pada kami tapi hotel ni tak. Dia nak pegang yang original punya. Nak cari hotel lain, dah bayar. Malam tu suami mula lah resah gelisah panas punggung sebab dia pegang passport kami. Suami kinah dalam dia panas hati tu, sempat lagi nak makan. Suami pun keluar cari makan kat area situ. Mujurlah ada kedai makan yang bukak lagi masa tu. Sambil tu dia sempat menyembang dengan orang kita, dia meluahkan la apa yang dialami tadi. 

Menurut uncle tu, hotel tu buat macam tu sebab ada kes. Kes nya ada orang India menginap di situ mabuk dan entah macam mana terjadinya kebakaran. Disebabkan itu, pihak hotel tu buat macam tu. Hotel tu je yang buat macam tu. Hotel lain tak pun. Bajet hotel ni high class tapi sebenarnya apa orang sebelah cakap pun kita boleh dengar. Hahhhh paling geram sekali sampai pagi kot diorang buat bising sebelah tu, taulah Krismas hari tu. Tapi hormati jugakla customer lain.

Kinah ni sebenarnya suka membelek hotel, kiranya check la apa yang ada dan menarik kat sini. Hmmm takde apa pun sebenarnya yang menarik kat sini cumaaa..... Kalau korang nak tau, hotel kami menginap ni ada servis ke bilik tau. Servis ke bilik yang kinah maksudkan ialah servis mengurut sehinggalah servis ehem ehem. Faham-faham sendiri sudah. Dah nama pun Danok. Semua orang tau itu tempat apa. Malam tu kami tidur awal sebab kami nak keluar dari sempadan tu sebelum matahari naik. Awal pagi dalam pukul 6.00 kami check out. Ambik balik passport kami. Oh ye sebelum dapat passport tu, diorang akan periksa dulu bilik kita. Pergh strict betul hotel ni. Suami kinah suruh follow pengawal tu, mana la tahu dia nak buat taik kat kita lepastu nak tahan passport kita. 

Kami nak takut apa, bukannya kami bakar pun bilik tu. Kami cuma tidur je. Jadi, lepas pengawal tu berpuas hati dengan keadaan bilik tu, baru la dapat balik passport kami semula dan terus ke pintu sempadan. Pagi lagi kot, tak ramai lagi. Jadi proses tu sekejap je. Akhirnya, berakhir lah percutian kami ke Thailand, dan kami pun bergerak pulang ke rumah mak kinah di Perak.

Walaupun singkat, tapi pengalaman tu paling berharga. Walaupun banyak pengalaman yang manis, ada juga pahitnya. Nanti kinah review hotel yang kami check in sepanjang kami di Thailand.


Tuesday, 22 January 2019

,
Nutribear Minuman Kesihatan yang Dapat Membantu Meningkatkan Kolagen | Sensitif betul bila orang tegur,"eh muka awak dah berkedut la", ko rase? Itu menunjukkan kita kena buat sesuatu. Bukanlah nak menafikan kedut tu, semua orang akan mengalami proses tersebut dan ini menunjukkan tahap kolagen kita semakin berkurangan. Oleh itu, hari ni kinah nak kongsi dengan korang satu produk kolagen iaitu Nutribear yang mana ianya dapat membantu meningkatkan kolagen kita. Teruja nak tahu lebih lanjut kannn...

Nutribear Minuman Kesihatan yang Dapat Membantu Meningkatkan Kolagen

Nutribear Minuman Kesihatan yang Dapat Membantu Meningkatkan Kolagen
Nutribear Minuman Kesihatan

Untuk pengetahuan semua ye, produk Nutribear ni dihasilkan daripada ikan hydrolyzed pure yang mana ianya dapat membantu  melawan dan meningkatkan :
  • Meningkatkan tahap kelembapan kulit dan menghindarkan kulit dari terhidrasi
  • Menguatkan kuku
  • Menguatkan folikel rambut supaya lebih kuat dan sihat


Kenapa Minuman Kolagen Nutribear Menjadi Pilihan

Haaa kalau korang nak tahu, minuman kolagen Nutribear ni lain dari yang lain kerana
  • Mudah larut
  • Kulit kelihatan lebih anjal
  • Mengimbangi pengeluaran minyak dalam kulit
  • Mengurangkan pigmentasi
  • Memudarkan parut
  • Mempercepatkan pertumbuhan rambut dan kuku
  • Memelihara kesihatan jantung
  • Membantu percepatkan penyembuhan luka
  • Membantu mengurangkan keguguran rambut

Hasil bagi setiap individu berbeza ye, so korang jangan la assume baru minum sekali terus ok tau, ianya bergantung pada penggunaan yang konsisten dan secara berterusan.

Nutribear Minuman Kesihatan yang Dapat Membantu Meningkatkan Kolagen
Nutribear Minuman Kesihatan 

Tak usah ragu dan risau, produk Nutribear  ini diproses dan dikilangkan di Malaysia serta mematuhi piawaian yang ditetapkan oleh HACCP, GMP dan paling penting sekali ialah ianya Halal.

Mengandungi glisin, proline, hydroxyproline, alanine, dan juga arginine. Kesemuanya ini mengandungi dos yang lebih tinggi dan ini menjadikannya ia lebih berkesan berbanding jenama kolagen yang lain.


Cara Penyimpanan

Nak jaga kualiti kolagen Nutribear supaya kualitinya tak terjejas ada caranya dan ianya sangat mudah. Hanya simpan di tempat yang kering dan jauhkan daripada terkena cahaya matahari secara langsung.


Cara Minum Kolagen Nutribear 

Cara nak minum kolagen Nutribear ni bukannya susah mana pun cuma tambah 1 scoop (disediakan) ke dalam minuman kegemaran korang. Kalau nak minum dengan air kosong boleh je, tapi bagi kinah better korang minum dengan air kegemaran korang hehe. Korang yang tak jelas dengan cara minum yang kinah terangkan di atas, kinah ada sediakan videonya.


Oh ye sebelum terlupa 5% setiap pembelian Nutribear ni, akan disumbangkan kepada pemuliharaan beruang kutub yang kini semakin terancam. Untuk dapatkan info lanjut boleh layari website mereka

Website : NutriBear
IG : nutribearofficial
Facebook : Nutribear

Monday, 14 January 2019

,

Pembayaran Bantuan Sara Hidup 2019 atau BSH 2019 fasa pertama akan dibuat pada 28 Januari nanti. Bantuan tersebut dijangka memanfaatkan lebih 4.1 juta penerima di seluruh Malaysia. Terdapat lima jenis kategori bantuan untuk pembayaran BSH kali ini. (rujuk gambar di bawah)


Pembayaran pertama akan dibuat sebanyak RM300 untuk setiap isi rumah. Baki bayaran BSH yang akan disalurkan pada fasa kedua dan ketiga akan menggunakan kaedah baharu seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2019. Urusan kemaskini BSH 2019 akan dibuka semula dalam tempoh terdekat. Setiap penerima wajib kemaskini permohonan masing-masing sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh 3 tahun. 

Untuk maklumat lanjut layari portal Bantuan Sara Hidup di https://bsh.hasil.gov.my

Giveaway ini dianjurkan oleh SemakanOnline.com dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM350 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.

Read more: http://www.mialiana.com/2019/01/giveaway-semakanonlinecom-di-mialianacom.html
,
Pada minggu lepas, tak tahu nak buat aktiviti apa kami bertiga menghabiskan masa bersama di swimming pool di Tamarind Condo di Sentul. Kehadiran kami ke sini atas kebenaran pak sedara suami yang tinggal di Singapore. Baru-baru ni beliau ada datang ke Kuala Lumpur dan beri kebenaran kepada kami untuk guna kemudahan swimming pool di kondo beliau. Katanya, bayar maintanance setiap bulan tapi tak guna langsung facilities yang ada terasa rugi pulak. Alhamdulillah rezeki Thahirah. 
Bawak Thahirah Mandi Swimming Pool
Sebenarnya kinah dah lama stop segala aktiviti air untuk Thahirah sejak musim tengkujuh hari tu. Biarlah kita sentiasa beringat malang tak berbau. Bila dia dapat tau nak bawak pergi mandi suka bebenor orang Perak kata hehe. Hari tu masa di Krabi ada juga dia mandi tepi pantai, tapi sekejap je la. Jadi la buat lepas hajat. Sampai je kat situ tukar baju dan mandi sikit, apa lagi dua beranak tu terjun pool la. Kinah tak join pun mandi haha. Jadi pemerhati je kat tepi pool tu. 

Sebelum dua beranak tu terjun pool, suami pakai kan Thahirah life jacket, kalau korang nak tahu life jacket tu kitorang beli dekat Krabi. Punya la jauh belinya haha😅. Ngam ngam pulak tu dengan saiz Thahirah. Harganya tak berapa ingat tapi dalam lingkungan ratus Baht jugak la. 
Bawak Thahirah Mandi Swimming Pool
Orang depan tu tengah feeling mandi kolam orang dewasa
Agak lama jugak dua beranak tu berendam dalam pool ni. Lagipun masa tu orang pun takde, time weekdays kot. Kitorang je yang ada kat situ. Kalau korang perasan kat pool tu ada daun kering, nak buat camne tepi kolam tu ada pokok jadi bila datang je angin, daun-daun kering tu masuk ke pool. Takpe anggap macam mandi bunga je la haha.
Dekat Zohor baru naik dua beranak tu. Itupun Thahirah nak berendam lagi tu. Haish nak tak nak kena jugak usung makcik bedah tu pergi bilik salin dan mandi, matahari dah atas kepala kot. Lepas habis mandi semua dan siap-siap nak keluar Thahirah bising ngantok. Nak tidur la tu penat mandi. Masuk je kereta dan minum susu  terus zzzz hahaha. Senang kerja den. Thahirah dah tidur kitorang nak balik rumah pun awal lagi, Thahirah pun tido nampaknya kena pusing-pusing dulu la jawabnya. Haaa itu jelah aktiviti kitorang minggu lepas bila ayahnya off day. 

Thursday, 10 January 2019

,
Itinerary Trip ke Thailand Part 2|Kita bersambung di bahagian 2 pulak. Selepas saja tukar duit dan simcard Thailand jenama Ais di Danok, kami pun bergerak ke Songkhla nak check in hotel yang dah kami booking. Perjalanan dari Danok ke Songkhla memakan masa dalam satu jam lebih jugak la. Fokus utama kami masa tu nak check in hotel dan mandikan Thahirah dulu sebabnya masa di Changlun tu kami tak mandi kan dia pun sebab dia masih tidur lagi. 
Dalam pukul 9.00 am akhirnya kami sampai ke Wansiri Mansion, Songkhla. Lepas check in kat situ mandikan Thahirah dan loading barang, suami ajak pergi Krabi pulak. Katanya saja nak jalan-jalan kat situ. Kinah pun rasa alahai, tapi takpe dia yang drive bukan kinah hehe. Tugas kinah masa tu cuma setting maps nak ke Krabi.

Sepanjang perjalanan kami ke Krabi, macam-macam yang kami nampak depan mata kami. Salah satu antaranya ialah lori pick up terbalik sebab terlebih muatan. Diorang kat Thailand ni, apa yang kinah nampak la selagi boleh tau diorang bawak barang hmm kalau kat Malaysia tu confirm dah kena tahan dengan JPJ. Tapi diorang rileks je hehe. Struktur jalan mereka pun sangat cantik. Kebanyakan jalan diorang bersimen. 
Perjalanan ke Krabi tu lama la jugak. Tengok dalam maps tu dekat 5 jam. Sampai tertidur kinah, tapi suami steady lagi. Thahirah tak usah cakap la dia memang excited kalau bawak jalan-jalan. Elokla tu biar dia teman ayahnya. Lama dalam kereta perut dah berkeroncong. Suami ajak makan dulu, sebab jauh lagi nak sampai Krabi. 
Jadi, kami singgah la ke Khao Pubpa iaitu kedai makan halal di situ. Kalau korang nak tahu , kedai ni terletak bersebelahan dengan Trang Andaman Gateaway. Cadang nak singgah situ dulu tapi pada masa tu hari tengah hujan tak dapat nak turun. Sementara tunggu hujan reda, kami isi perut dulu. Kat kedai ni, kinah order nasi bersama paprik ayam, gambar tak sempat nak ambik sebab perut dah keroncong lapar sangat. Dah kenyang makan, korang juga boleh ambil gambar pemandangan di sekitar kedai Khao Pubpa ni. 
Acara makan dah selesai, Thahirah dah bising nak tengok gajah. Gajah tu bukanlah gajah sebenar, gajah tu cuma gajah yang diperbuat daripada batu. Mujurlah hujan dah reda, bolehlah kami turun semula ke Trang Andaman Gateway dan mujurlah dekat saja. Sampai saja di bawah Thahirah dah rambang mata, banyak kot gajah yang ada kat situ.
Nampak macam gajah betul pulak
Habis bergambar di sini, kami pun meneruskan perjalanan kami ke Krabi. Ingatkan dah tak jauh dah, rupanya jauh lagi kot. Tapi kinah dah tak tidur dah masa ni sebab hujan agak lebat masa tu. Kami sampai ke Pekan Krabi pun dah petang sangat. Kinah bagitau pada suami, takkan  la datang ke Krabi ni pusing-pusing je lepastu balik Songkhla, jauh kot nak patah balik. Suami kata, apa susah kita cari je hotel kat sini dan tidur semalam. Adeiii 

Kita yang menurut perintah ni pun mencari la hotel yang berdekatan. Syarat utama suami dia nak hotel yang ada spa dan urut. Dia nak pergi berurut sebab penat drive. Okey kinah mencari la hotel yang ada spa dan urut kebetulan dekat la jugak dengan pekan. Apa nama hotel tu kinah tak ingat, mujurlah kami tak booking sebab hotel tu dah tak buat spa dan urut dah. Ish masa tunggu suami tanya, masa tu jugakla nak ke tandas. Lepas suami kata, cari hotel lain pulak.. kinah mintak izin nak ke tandas.

Ni nak habaq ni tandas guest kat hotel tu bukannya ada paip air ye. Puas la kinah belek kot kot la ada punat ke apa. Hmm haremmm ada. Last nya terpaksa jugak la kite ni lap je dengan tisu. Adeh memang tak selesa la. Settle je urusan tandas, kami gerak ke Ao Nang Beach. Haaa kat situ ada banyak hotel yang menawarkan spa dan urut. Suami pun pergi tanya hotel Baan Ban Dalay namanya. Rezeki kami ada bilik kosong dan terus je check in tanpa banyak soal dan berehat untuk membersihkan diri. Mujurlah luggage kami angkut sekali😁

Cuma lecehnya dekat kawasan hotel kami ni parking sangat terhad. Kereta kami parking di hotel yang berhadapan dengan hotel kami. Aktiviti malam tu aktivti bebas. Lagipun dah malam kan penat tak habis lagi. Suami turun kejap beli makanan dekat situ dan bungkus bawak balik ke bilik untuk makan.

Kebetulan bilik kami ada balkoni siap ada bangku meja lagi. Kami makan la tiga beranak kat situ sambil hirup angin malam Krabi. Dah plan siap-siap nak pergi ke pantai esok pagi. Lagipun tak jauh pun jarak hotel dengan pantai. Nak tahu apa aktiviti kami seterusnya tunggu bersambung part 3 pulak ye hehe

Tuesday, 8 January 2019

,
Atasi Masalah Kedut dan Garis Halus Dengan Murad Dew A Little Travel Pack | Perempuan mana yang tak nak cantik, cuba bagitau kinah.. haa semua nak cantik kan.. Begitulah juga kinah ni. Walaupun usia baru nak melangkah 30 an tahun ni, penjagaan kulit muka sangat penting tau supaya kita ni takde la nampak kelihatan tua sebelum usia. Oleh itu, hari ni kinah nak kongsi dengan korang semua dengan satu produk iaitu Murad Dew A Little Travel Pack yang mana ianya dapat membantu mengurangkan kesan garis-garis halus dan kesan penuaan di muka dan paling best ianya  juga mesra travel.
Atasi Masalah Kedut dan Garis Halus Dengan Murad Dew A Little Travel Pack
Murad Dew A Little Travel Pack
Haa tengok tu packagingnya yang comel akan memudahkan kita membawanya ke mana saja. Macam baru ni kinah pergi bercuti, memang tak tinggal langsung krim ajaib ni.  Oh ye kalau korang nak tahu, krim ni bukan untuk muka sahaja ye, korang juga boleh sapu krim ni di leher korang. Don't worry ye.


Apa yang best dengan Murad Dew A Little Travel Pack

Semua produk ada keistimewaannya begitu juga dengan produk Dew A Little Travel Pack ni. Antara keistimewaannya ialah
  • Dapat membantu meningkatkan keupayaan kulit dan mengekalkan keseimbangan air dan kelembapan pada kulit kita. 
  • Penghidratan selama 24 jam dan tahan lebih lama
  • Membantu mengurangkan kesan penampilan garis-garis halus dan mengurangkan kedutan di wajah kita
  • Sesuai untuk light travel

Bahan-bahan Utama yang Terdapat di dalam Murad Dew A Little Travel Pack

Atasi Masalah Kedut dan Garis Halus Dengan Murad Dew A Little Travel Pack
Teknologi asid hyaluronik yang tinggi - Meningkatkan keupayaan kulit untuk menarik dan mengekalkan air jauh ke dalam permukaan kulit supaya kulit akan kelihatan tegang dan terhidrat lebih lama

Ekstrak kelapa - Memberi kelembapan kepada kulit untuk mengelak dehidrasi dan kulit akan  nampak lebih licin dan kelihatan muda.

Mentega Shea, alpukat, bunga matahari dan minyak buah zaitun - Membantu memulihkan kulit supaya kulit lebih lembut dan lebih sihat

Kandungan Lain
Water/Aqua/Eau, C12-15 Alkyl Benzoate, Glycerin, Dicaprylyl Carbonate, Cetearyl Alcohol, Butylene Glycol, Ethoxydiglycol, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Phenoxyethanol, Cetearyl Glucoside, Xylitylglucoside, Phenyl Trimethicone, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Cocos Nucifera (Coconut) Fruit Extract, Polyacrylate Crosspolymer-6, Acrylamide/Sodium Acryloyldimethyltaurate Copolymer, Anhydroxylitol, Isohexadecane, Chlorphenesin, Allantoin, Urea, Xanthan Gum, Glucosamine HCl, Xylitol, BHT, Bisabolol, Dipotassium Glycyrrhizate, Disodium EDTA, Ethylhexylglycerin, Laminaria Digitata Extract, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Saccharomyces Cerevisiae Extract, Tocopheryl Acetate, Polysorbate 80, Sodium Hyaluronate, Retinyl Palmitate, Avena Sativa (Oat) Kernel Extract, Yeast Amino Acids, Betaine, Inositol, Taurine, Trehalose, Magnesium Chloride, Palmitoyl Dipeptide-5 Diaminobutyroyl Hydroxythreonine, Palmitoyl Tripeptide-5, Tetradecyl Aminobutyroylvalylaminobutyric Urea Trifluoroacetate

Siapa yang Patut Mencuba Murad Dew A Little Travel Pack

Mereka yang menghadapi masalah kulit kusam, kulit kering dan penampakan kesan-kesan garis halus dan penuaan. Oh ya sebelum terlupa,  korang jangan risau, Murad Dew A little Travel Pack ni semua jenis kulit sesuai pakai. Tak kira la kulit korang tu sensitif, normal, mahupun kombinasi dan apa yang pasti bebas dari Parabens, Sulfat, Phthalates dan Gluten.
Atasi Masalah Kedut dan Garis Halus Dengan Murad Dew A Little Travel Pack
Cara nak guna pun mudah, hanya sapu pada muka, dan leher pada waktu pagi dan malam diikuti dengan pelindung matahari Murad.

Dah ada kajian tau mengenai Murad Dew A Little Travel Pack ni ye, kalau korang nak tahu, 92% pengguna Pelembab Murad Hydro-Dynamic Ultimate Moisture Dew A Little ni mengatakan garis halus dan kedutan di muka mereka kurang selepas 1 minggu penggunaan secara konsisten. Wahhh siapa tak suka bila kesan kedut dah berkurangan. 

Minat tak nak cuba produk Murad ni? Jika berminat dan nak tahu lebih lanjut lagi mengenainya, korang boleh terus direct layari website Murad dan Instagram.

Monday, 7 January 2019

,
Printcious | Gift Shop Dalam Talian Terbaik Di Malaysia Bila sebut je Printcious, kebanyakannya ramai yang dah tahu betapa bagusnya servis daripada Printcious ni. Kinah pernah menggunakan servis mereka dan sememangnya servis mereka ni tiptop. Hmm mungkin ada dalam kalangan pembaca blog ni masih "blur" lagi apa tu Printcious?
Printcious | Gift Shop Dalam Talian Terbaik Di Malaysia
Okeh, kalau nak tahu Printcious ni merupakan satu website yang dapat mengabdikan segala kenangan manis yang kita alami dengan menggunakan cawan ke baju, canvas, cushion, keychain dan pelbagai lagi yang korang boleh pilih, ehh ikut suka korang la nak yang macam mana. Pilih je. Apa yang penting kita sendiri boleh design apa yang kita nak. Haaa menarik kan. Kot kot nak bagi hadiah kat someone tapi tak tau nak bagi apa, haaa printcious kan ada☺

Tak kreatif nak design sendiri? Takpe, tak usah risau, korang boleh je guna design yang sedia ada, cuma korang edit gambar dan tulisan je la. Boleh je buat macam tu. Nak mudah kerja edit ni mungkin guna pc atau laptop lebih baik. Ni pendapat kinah la.

Disebabkan baru-baru ni kinah pergi bercuti rasanya tak salah kot nak order satu canvas untuk mengabdikan kenangan kami masa bercuti dan kinah cadang nak guna gambar Thahirah yang kinah rasa gambar paling unik dan mahal. Adik kinah baru je bagi hari tu. Ehh elok sangatla tu. Kalau dulu kinah order cushion. Haaaaa kali ni kinah nak order canvas pulak. Nanti kita tengok hasilnya.....

Macam Mana Nak Buat Pesanan Dengan Printcious

Hmmm mudah je korang. Hanya 4 langkah je,  pilih produk apa yang korang nak kemudian upload gambar yang korang mahukan dan edit-edit sikit kot kot nak tambah nama ke, sticker ke, lepastu hantar je la pesanan tu dan buat bayaran.. Siap dah. Tunggu je la orang hantar nanti. Mudah je.

Tak berapa jelas kan? Takpe kinah bagi contoh dengan gambar, mungkin korang boleh nampak macam mana proses tu.

1. Log In atau Register Terlebih Dahulu 
Printcious | Gift Shop Dalam Talian Terbaik Di Malaysia
Disebabkan kinah pernah register dulu, so tak payah nak register sekali lagi. Cuma Log In saja dah jimat masa di situ. Bagi yang baru nak mendaftar, korang boleh je nak register via facebook, lagi mudah.

2. Pilih Produk yang mana korang nak, kinah tadi pilih canvas
Printcious | Gift Shop Dalam Talian Terbaik Di Malaysia
Ni antara sebahagian produk-produk yang ada di printcious, kinah pilih canvas, so klik saja canvas. Korang boleh scroll lagi di bawah untuk lihat produk yang ada.

3. Selepas klik produk akan keluar seperti di bawah
Printcious | Gift Shop Dalam Talian Terbaik Di Malaysia
Di sini kinah kena buat pilihan sama ada Square ataupun Rectangle. Disebabkan gambar yang kinah pilih tu jenis landscape, so kinah ambik rectangle. Sepertimana yang korang tengok untuk rectangle ada 3 saiz yang boleh dipilih iaitu 30cm x 20cm, 45cm x 30cm, 60cm x 40cm. Nak besar, pilihlah saiz yang besar. Harga bagi setiap saiz pun berbeza. Macam kinah, kinah nak design sendiri gambar kinah. Jadi, kinah pilih design your own

4. Boleh mula design atau pilih saja design sedia ada
Printcious | Gift Shop Dalam Talian Terbaik Di Malaysia
Hah dah pilih dah nak yang mana, so kinah pilih saiz siap-siap takut terlupa. Setiap saiz turut dipaparkan dengan harganya sekali. Tunggu apa lagi jom kita mula design gambar sekarang. Pilih gambar yang cantik-cantik tau hehe.

5. Boleh mula design yang korang nak
Printcious | Gift Shop Dalam Talian Terbaik Di Malaysia
Di sini korang boleh edit nak tambah tulisan ke apa, macam kinah gambar ni kinah tak nak tambah apa-apa tulisan pun. Biar gambar berbicara... haaa giteww. Kinah cuma edit gambar tu ngam ke tak ngam tu je dan pastikan design korang tu berada dalam garisan hijau. Kalau terlebih dari garisan tu nanti tak cantik pulak canvas korang tu. Dah siap design semua, bolehlah klik Done.

6. Boleh lihat hasil design di sini
Printcious | Gift Shop Dalam Talian Terbaik Di Malaysia
Haaaa tengok tu hasilnya, mudah je sebenarnya nak buat. Puas hati dengan design tu? Tak puas hati korang boleh edit sekali lagi sampai la korang puas hati. Dah siap tu semua jangan lupa klik Add to Cart ye.

7. Lepas klik Add to Cart tadi, korang akan di bawa ke sini
Printcious | Gift Shop Dalam Talian Terbaik Di Malaysia

Haaa di sini korang boleh check semula, betul ke amaun tu, kalau ada baucer masukkan baucer tu semua. Siap tu semua boleh klik Check Out. Oh ye untuk pembelian RM60.00 ke atas, penghantaran adalah percuma (sentiasa tengok promosi)

8. Di sini korang kena isi detail untuk proses penghantaran
Printcious | Gift Shop Dalam Talian Terbaik Di Malaysia

Selesai isi semua maklumat, tiba masa untuk membuat pembayaran.

Cara Pembayaran Untuk Pesanan Printcious

Ada dua kaedah pembayaran, sama ada melalui online banking ataupun Cash Deposit Machine atau ATM. Kinah biasanya buat pembayaran melalui online banking saja, lebih cepat dan mudah. Kalau korang takde akaun online banking, korang boleh guna kaedah manual dan korang boleh rujuk di SINI. Penghantaran dibuat oleh kurier ke Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak serta antarabangsa. Oh ya sebelum kinah terlupa printcious sekarang dah ada di Australia dan Singapore tau.

Haaa macam mana? Ada idea dah nak pilih yang mana. Mudah je kan. Ok la itu je setakat ni . Nanti bila dah sampai canvas tu nanti kinah share dengan korang ye.

Untuk dapatkan maklumat lanjut korang boleh layari website yang kinah lampirkan di bawah.
Website : www.printcious.com/my

Thursday, 3 January 2019

,
Kesan Solekan Lebih Mudah Ditanggalkan Apabila Menggunakan Althea Pore Purifying Serum Cleanser | Cuba korang periksa balik beg make up korang tu, mesti penuh dan banyak sangat barang make up dengan cleanser, foundation, serum, bedak,  lipstick ehh macam-macam la sampai tak boleh nak zip beg tu. Hmm takpe lepasni korang dah tak payah dah nak angkut banyak-banyak. Jimat ruang beg tu tau. Jadi ruang yang ada tu bolehlah simpan barang yang lain. Dah bukak cerita hal kecantikan ni, sebenarnya kinah nak kenalkan dengan korang satu lagi produk terbaru keluaran Althea iaitu Pore Purifying Serum Cleanser haa kiranya 2 in 1.
Althea Pore Purifying Serum Cleanser

Apa yang menarik dengan Pore Purifying Serum Cleanser

Seperti yang kinah beritahu di atas tadi, Pore purifying serum cleanser ni bertindak dalam 2 fungsi iaitu mampu menanggalkan kesan make up kita tanpa mengeringkan kulit dan bertindak sebagai pembersih mampu mengimbangi kadar PH supaya kulit akan kelihatan lebih segar. Lebih menarik lagi, formula serumnya dapat membantu mengecilkan liang pori kita. Memang best okeh. Lepas cuci je muka dengan Serum Cleanser kulit rasa lebih bersih. Sekarang ni pergi mana-mana je memang bawak cleanser ni.

Packaging yang lebih menarik dan nampak natural akan membuatkan korang jatuh cinta pandang pertama dengan serum cleanser ni.

Bahan Utama Althea Pore Purifying Serum  Cleanser

Althea Pore Purifying Serum Cleanser
Antara Bahan Utama
Ekstrak Daun Pudina - menyejukkan kulit dan melegakan kerengsaan 

Minyak Benih Jojoba - memberi kelembapan kepada kulit yang kering

Ekstrak Daun Teh Hijau - mempunyai sifat antibakteria yang dapat membersihkan kulit.

Kandungan lain
Water, Peg-7 Glyceryl Cocoate, Cyclomethicone, Isononyl Isononanoate, Dipropylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Mentha Arvensis Leaf Extract, Glycerin, Citric Acid, Hydroxyacetophenone, Disodium Edta, Ethylhexylglycerin, Sodium Citrate, Butylene Glycol, Fragrance

Cara Penggunaan Althea Pore Purifying Serum Cleanser 

Althea Pore Purifying Serum Cleanser
 Sebenarnya ada dua cara tau
1. Makeup Removal
  • Titiskan sedikit Althea Pore Purying Serum Cleanser ke tapak tangan
  • Urut pada wajah dengan gerakan membulat untuk mengeluarkan kotoran dan solekan pada wajah
  • Bilas dengan air bersih
2. Pembersih
  • Lembapkan wajah dengan air
  • Letakkan Althea Pore Purifying Serum Cleanser pada tapak tangan
  • Urut secara perlahan ke seluruh kulit wajah dengan gerakan membulat selama 5 hingga 10 saat
  • Bilas dengan air bersih
Seronok sangat bila muka dah bersih dari kesan makeup. Jimat masa pulak tu. Korang bila lagi? Haa dapatkan sekarang juga tau, lepasni tak payah dah nak cuci makeup guna tisu basah lagi, lepastu nak guna pembersih pulak. Hmm leceh.

Kinah bagi ratings ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ untuk Althea Pore Purifying Serum Cleanser ni.

Korang yang berminat nak dapatkan serum cleanser awesome ni boleh layari laman web Althea >> https://my.althea.kr/pore-purifying-serum-cleanser

Harga RM33.00 (150ml)
 

Wednesday, 2 January 2019

,
Hohoho akhirnya hadiah krismas yang dinanti-nantikan kunjung tiba. Ngam ngam je sampai dari kampung aritu kurier call nak hantar barang. Tapi masa tu kinah tak sampai rumah lagi, melencong ke bengkel motor kejap sebab suami nak mintak pomen tengokkan motornya. Disebabkan orang kurier ni kinah pernah roger dengan dia dulu jadi kami deal nak jumpa dekat Tesco. 
Hadiah Krismas Dari Althea
Okay settle dah dengan kurier. Jadi kotak pink ni beralih tangan. Lepas ambik parcel dari kurier tu kinah loading sikit barang kat rumah kemudian kami nak gerak ke Johor. Terpaksala tinggal kotak pink kesayangan tu. 

Kelmarin lepas lurus tangan dan kaki, haa ini dia nak unboxing apa yang ada dalam kotak pink tu. Agak-agak korang la ada tak wishlist kinah tercapai? Hehehehhe

Dari 10 yang kinah senaraikan hanya beberapa saja yang tercapai haha. Nak tahu apa dia wishlist kinah tu korang kena baca di sini 

Okay jom kita tengok apa dia yang kinah dapat
1. Marine Blue Make-Up Brush Set
2. Silky Perfect Foot Peeling Pack
3. Dr. Vita Clinic Gently Vita Exfoliator
4. Aura Radiance BB Foundation Cream - Nella
5. Air Cotton MakeUp Base - The Face Shop
6. 12 Color Eyeshadow Pallete Glam Shine

Phewwww rasanya ada 3 wishlist kinah dah tercapai. Alhamdulillah terima kasih Santa Althea. 
Hadiah Krismas Dari Althea
Set MakeUp yang dipilih. Onz ke tak onz
Hadiah Krismas Dari Althea
Nak feeling ala ala spa pulak
Haaa amacam menarik tak? Semua ni bernilai RM210.00 sajo. Kalau korang berminat nak cari kbeauty yang original, boleh dapatkan di Althea yer.

Tuesday, 1 January 2019

,
Itinerary Trip ke Thailand Part 1 | Semuanya kami plan last minit termasuklah buat passport. Haha memang sungguh kerja gila. Pada mulanya kami cuma nak hadiri majlis perkahwinan adik kawan baik kinah masa sekolah teknik dulu di Baling. Lepas salam dan berselfie berdua, kinah dan suami decide nak pergi Thailand pada malam tu jugak.
Itinerary Trip ke Thailand Part 1

Dah alang-alang ke Kedah why not kami ke Thailand dah dekat dengan sempadan kan. So, lepas saja balik kenduri, suami kinah terus drive ke Alor Setar. Nak kejar UTC Alor Setar untuk buat passport. Masa di UTC, tak usah cakap la umat masa tu. Ramai sangat yang nak buat passport sampai ada yang berbaris di luar. Confirm semua tu nak pergi bercuti ke Thailand.

Passport kami akan siap dalam tempoh sejam, masa nak tunggu passport siap kami pergi makan dulu di bangunan bersebelahan dengan UTC Alor Setar. Passport kami siap tepat pada pukul 9.30 pm itupun pegawai imigresen kata kalau kami lewat beberapa minit memang tak dapat la passport kami pada malam tu.

Haa passport dah siap, apalagi kami gerak ke Changlun nak buat insuran kereta pulak untuk masuk ke Thailand. Kinah terus set google maps nak ke Changlun, sebab dah malam kan so tak berapa nampak jalan. Entah apa-apa la goigle maps bawak kitorang padahal setting dah betul dah. Menyesal pulak tak masuk tol haha. Kami sampai ke Changlun dalam pukul 11.00pm. Punya la cari kedai yang buat insurans tu, akhirnya jumpa jugak satu kedai yang bukak. Itupun kalau nak diikutkan dah nak tutup dah. Dah rezeki kami dapat jugak buat insurans. 

Bila nak masuk Thailand ni, minyak kena la isi penuh sebab harga minyak kat sana boleh tahan jugak mahalnya. Haa kami mencari pulak stesen minyak. Ada tu memang ada, tapi kena que panjang. Suami pun redha je la tunggu que masa tu. Okay dah settle semua, passport dah buat, insurans pun dah buat, minyak pun dah penuh apa lagi terus la ke Bukit Kayu Hitam. Masa tu baru la usha booking.com nak cari hotel. 

Sampai je Bukit Kayu Hitam, pegawai AKSEM tahan kami. Katanya pintu sempadan dah tutup. Kami lewat 20 minit katanya. Alaaaa tak dapat jugak nak masuk Thailand malam tu. Nampak kekecewaan muka suami masa tu. Dah la penat kejar sana kejar sini last tak dapat masuk malam tu jugak. Kinah pujuk suami, ada hikmah semua tu. Jadi, nak tak nak kami terpaksa patah balik ke Changlun cari hotel untuk tidur. Takkan la kami nak tidur dekat pintu sempadan tu pulakkan.

Esokknya selepas subuh kami gerak ke Bukit Kayu Hitam. Masa tu tak sesak sangat. Jadi, prosesnya lebih cepat. Masa nak lepas border Malaysia tu, pegawai Imigresen cuma tengok muka saja dari dalam kereta, tapi bila di border Thailand semua kena turun untuk scan muka.  Siap bahagian passport kena laporkan diri untuk isytihar kereta pulak dan buat pemeriksaan. Okay dah settle semua welcome to Thailand.
Itinerary Trip ke Thailand Part 1
Haaa sampai je Danok, perkara pertama kami cari Sim Card Thailand untuk memudahkan perjalanan kami sepanjang di Thailand. Pada masa yang sama juga, suami kinah tukar duit di situ. Hmm RM1100.00 bersamaan dengan 8000 Baht keh keh keh banyak jugak la tu. Ok lah nanti kinah sambung cerita lagi perjalanan kami ke Songkhla pulak ye. (Masa ni tak banyak sangat gambar sebab dah malam)