Wednesday, 27 February 2019

,
Sarang Art Hub Cafe Di Tanjung Malim | Pada minggu lepas, kami sekeluarga turun ke Tanjung Malim. Itupun suami yang ajak sebenarnya. Katanya nak makan kat kedai makan Mamat Khalid. Kinah tanya la mana tahu pasal tu? Katanya rakan sekursus yang bagitau. Katanya nak merasa. Ok lah ikutkan je la dah orang tu yang nak belanja makan dekat kedai artis ni.
Sarang Art Hub Cafe Di Tanjung Malim
Sarang Art Hub Cafe dari pandangan tepi
Kitorang sampai masa tu dah petang. Lebih kurang pukul 5 macam tu la. Keadaan kedai masa tu agak lengang. Kami je pelanggan masa tu. Kalau malam mungkin ramai lagi kot. Masuk je ke sini, korang akan dihidangkan dengan hasil seni mural dan juga barangan lama. Serius menarik la jugak. Tempat makan kami pilih di bahagian dalam. Sejuk sikit ada aircond. Nak duduk luar panas pulak masa tu.

Tak banyak gambar yang kinah tangkap pada masa ni sebab keadaan cuaca yang agak panas pada masa ni. 

Perut dah berkeroncong dah ha, apa lagi jom  la kita ngorder nak makan apa. Antara menu yang terdapat di sini.
Sarang Art Hub Cafe Di Tanjung Malim
Rare juga nama menu
Sementara tunggu order siap kinah duk ralit lihat kawasan sekeliling tempat kami makan. Haa ni kinah kongsikan sebahagian yang ada di sini.
Sarang Art Hub Cafe Di Tanjung Malim
Tak boleh lupa dengan kerusi tu. Selalunya kerusi tu digunakan masa kenduri kahwin.  Siapa ingat lagi zaman tu? Zaman sekarang tak pakai dah kerusi ni.
Sarang Art Hub Cafe Di Tanjung Malim
Menarik jugak kan. Ada juga filem-filem lama yang belum kinah tengok lagi.
Sarang Art Hub Cafe Di Tanjung Malim
Mesin taip lama turut dipamerkan (sila abaikan glade tu)

Beberapa minit kemudian, pesanan kami pun dah sampai. Disebabkan lapar, sekali makan untuk dinner ni jadi kinah pun order Nasi Goreng Kampung Pisang
Sarang Art Hub Cafe Di Tanjung Malim
Minuman pula kinah order Greentea Float
Sarang Art Hub Cafe Di Tanjung Malim
Suami pulak order nasi goreng petai
Sarang Art Hub Cafe Di Tanjung Malim
Overall la ek, bagi kinah rasa kedua-dua nasi ni bolehlah. Mungkin next time kitorang cuba yang western pulak.

Korang yang teringin nak ke sini bolehlah ikut alamat ni

Alamat
Jalan Rumah Rehat, Taman Bandar, 35900 Tanjong Malim, Negeri Perak

,
Masa Mandi Thahirah Lebih Menyeronokkan Dengan Carrie Junior Bubbly Bar | Thahirah kalau ajak mandi, memang laju je. Tambah bila ada mandian dari Carrie Junior, lagi dia suka lagi lagi mandian Carrie Junior ni kaya dengan bubble, hmm lagi lama la dia nak main berendam dalam bilik air tu. Oh ye, baru-baru ni Carrie Junior ada launch produk baru tapi kali ni dalam bentuk Bubbly Bar.
Masa Mandi Thahirah Lebih Menyeronokkan Dengan Carrie Junior Bubbly Bar
Carrie Junior merupakan sebuah jenama yang dipercayai dalam kelengkapan mandian kanak-kanak telah memperkenalkan keseronokan masa mandi dengan Carrie Junior Bubbly Bar. Produk Carrie Junior Bubbly Bar baharu ni memberikan sebuah pengalaman baru yang lebih menyeronokkan di dalam bilik mandi. Sabun buku mandian baharu dengan hiasan imej 3D Carrie yang timbul di permukaan sabun hadir dalam 3 warna terang dan menarik iaitu merah jambu, hijau dan biru sesuai dengan setiap variannya.

Carrie Junior Bubbly Bar merupakan sabun Gilserin, yang mana ianya menjadikan kulit menjadi lebih lembut berbanding dengan kebanyakan sabun. Gliserin berasal daripada minyak tumbuhan semulajadi, disebabkan itu ianya menjadikan sabun ini mempunyai bacaan pH lebih rendah berbanding sabun lain. Ia membersihkan sambil memberikan lapisan perlindungan kelembapan supaya kulit kekal lembap.
Masa Mandi Thahirah Lebih Menyeronokkan Dengan Carrie Junior Bubbly Bar
Gliserin yang terkandung di dalam Carrie Junior Bubbly Bath juga bertindak sebagai humektan. Humektan tidak menjadikan kulit berminyak sebaliknya menjadikan kulit lebih lembut. Ibu bapa usah bimbang dengan kualiti produk Carrie Junior Bubbly Bar ini kerana ianya telah diuji secara dermatologi, sesuai untuk semua jenis kulit, sangat lembut dan tidak mengasari permukaan kulit apabila digunakan bersama air.

Pastikan kulit anak anda sentiasa terhidrasi, ia dapat melembapkan kulit sehingga beberapa jam selepas mandi. Penggunaan Carrie Junior Bubbly Bar yang berterusan menjadikan kulit lebih lembut dan gebu. Menyental dengan sabun ketika mandi juga merupakan terapi yang dapat melegakan tubuh badan.

Carrie Junior Bubbly Bar hadir dalam 3 aroma buah-buahan paling menarik dan laris daripada rangkaian mandian Carrie iaitu
  • Groovy Grapeberry
  • Cheecky Cheery
  • Double Milk
Masa Mandi Thahirah Lebih Menyeronokkan Dengan Carrie Junior Bubbly Bar
Carrie Junior Bubbly Bar dirumus khas dengan kandungan istimewa Carrie Junior, Fruito-E yang merupakan gabungab semulajadi ekstrak buah-buahan. Fruito-E diperkaya dengan vitamin dan nutrien untuk membantu menyuburkan dan melembapkan kulit.

Kini, kanak-kanak boleh menikmati lebih keseronokan di dalam bilik mandi kerana Carrie junior Bubbky Bar turut hadir dengan mainan rahsia di dalam setiap kotak. Carrie Junior Bubbly Bar (100g) boleh didapati di kedai runcit utama, pasar raya, pasar besar di seluruh negara dengan harga RM4.00 di Semenanjung Malaysia dan RM4.20 di Sabah dan Sarawak

Tuesday, 26 February 2019

,
Wow Sangat Althea Make Up Ni | Kalau dapat call dari kurier ni, hati ni mesti berbunga riang, bukannya apa, dah tau dah siapakah gerangan yang menghantar parcel jauh nun dari Korea tu. Tak lain tak bukan Althea la. Sampai orang kurier pun dah kenal hehe. Okeh mesti korang tak sabar dah kan nak tahu kandungan dalam kotak edisi Lunar Box sempena Tahun Baru Cina ni kan kan iya kan (ahh sudah terjebak pulak dengan si Nopal)
Wow Sangat Althea Make Up Ni
Tadaaaaaaa ha ni lah dia isi kandungan Lunar Box. Menarikkan.
Wow Sangat Althea Make Up Ni
Maaf tau, video unboxing tak dapat kinah nak share sebab video tu terdelete. Hmmm my mistake.

Hahaaha memang menarik, tapi kalau korang nak tahu, kali ni kinah kena buat tutorial make up menggunakan barangan Althea ni. Korang rasa on ke tak on? Jadi ke idak make up kinah tu.? Haa tu kena nantikan di akhir entri ni (tengok tau video tu)

Sebelum korang tonton video tu, kinah nak kongsikan dengan korang make up yang kinah guna sepanjang dalam tutorial tersebut. 

Eyeshadow Palette Sunrise & Moonrise by BCLxAlthea

Wow Sangat Althea Make Up Ni
Bukak kotak pink ni paling menyerlah sekali eyeshadow ni. Mana taknya, tengoklah kotaknya cantik kot. Siap ada bunga lagi. Bukak je palette ni mak aiihhh cantiknya warna. Ada glitter lagi. Mempunyai 8 warna yang memikat dan pastinya akan menjadikan hasil yang sangat wowww dan ianya mudah digunakan.

Kalau korang nak tahu, eyeshadow Sunrise & Moonrise ni merupakan kerjasama Althea bersama dengan penyanyi terkenal di Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL). Haaa siapa yang tak kenal dengan BCL ni. BCL merupakan ikon kecantikan dan fesyen yang terunggul di Asia Tenggara.

Berminat nak dapatkan Eyeshadow Sunrise & Moonrise boleh klik link di >>> SINI

Flawless Creamy Concealer

Wow Sangat Althea Make Up Ni
Selalunya concealer ni kita cuma guna di bawah mata untuk menutup kesan lingkaran gelap di bawah mata. Tapi flawless creamy concealer keluaran Althea ni, sesuai juga digunakan dibahagian lain. Ada 4 pilihan warna yang berbeza iaitu Mocha, Honey, Ginger dan Vanilla. Serius kabor, kinah dah jatuh cinta dengan concealer ni. Dahlah murah, dia cover pulak tu bahagian parut jerawat yang ketara tu. Lagi satu, senang nak blend pulak tu. Kinah yang tak berapa nak pandai makeup ni pun dah rasa macam makeup pro pulak (perasan betul).

Satu lagi yang kinah suka dengan concealer ni, tengoklah packaging dia, simple dan kita boleh tahu isi sampai takat mana kerana bekas yang digunakan adalah transparent. Haa best kan.
Wow Sangat Althea Make Up Ni
Haa macam mana berminat nak mencuba Flawless Creamy Concealer? Boleh klik je di >>> SINI

Watercolor Cream Tint

Wow Sangat Althea Make Up Ni
Watercolor Cream Tint paling teruja kinah nak guna. Ada 4 pilihan warna antaranya ialah
❤ Marron Cream
❤ Plum Cream
❤ Strawberry Cream
❤ Peach Cream

Kalau korang tanya mana satu favourite kinah, semestinya kinah suka Marron Cream. Warna dia memang kena sangat dengan jiwa ni ha. Bau tint pun best, bau buah-buahan. Serius best. 
Wow Sangat Althea Make Up Ni
Kalau korang nak tahu Watercolor Cream Tint ni mengandungi asid hyaluronik dan squalene yang berfungsi melindungi bibir kita daripada kering dan mengelupas. Selain tu, berusnya yang tajam dapat membantu membentuk bibir dan pastinya liptint ni tahan lama di bibir kita.

Untuk sebarang pembelian boleh je klik di >>> SINI 

Sportlight Eye Glitter

Wow Sangat Althea Make Up Ni
Haahhh jangan korang tak tahu, Althea pun dah ada sportlight eye glitter okeh. For those yang tengah cari eye glitter boleh cuba yang ni. Ada dua pilihan sama ada
❤ #01 Gold Light
❤ #02 Pink Light

Warna dia cantikla. Aduiiii lepasni, bila pakai eyeshadow bolehlah sapu sikit dengan sportlight eye glitter ni. Confirm merelip kelopak mata korang tu hehe. Harganya RM24.00 sebotol.

Segala pembelian boleh klik di >>> SINI

Skin Relief Spot Film Gel

Wow Sangat Althea Make Up Ni
Jika korang ada jerawat, tak kisahla jerawat jenis apa, sedikit sebanyak akan merosakkan penampilan bila kita pakai makeup. Skin Relief Spot Film Gel mungkin dapat membantu melindungi dan merawat jerawat tersebut. Hanya sapuan nipis saja dah mencukupi untuk melindungi dan merawat.

Dah melindungi jerawat, jerawat pun cepat kecut bila guna skin relief spot film gel ni. Mengandungi ekstrak daun teh hijau, Centella Asiatica Extract dan Pine Leaf Extract.

Nak beli skin relief spot film gel boleh beli di >>> SINI

Seperti yang dijanjikan, ni kinah kongsi dengan korang tutorial guna makeup Althea. Alaaa mudah je nak gunakannya.
Tadaaaa inilah hasilnya kinah makeup guna produk Althea.
Wow Sangat Althea Make Up Ni
Best sangat bila guna makeup Althea ni. Terima kasih Althea dan tahniah diucapkan kerana berjaya mengeluarkan produk makeup yang berkualiti dan super best ni. Korang yang berminat nak dapatkan produk Althea bolehlah ke website utama Althea sekarang 

Tuesday, 19 February 2019

,

PantangPlus.com – Pakej berpantang selepas bersalin

Baca kisah benar ini dulu, dari pengasas PantangPlus, Puan Zamzana Mohd Arifin:

Semasa berpantang anak pertama, ada seorang makcik tukang urut selepas bersalin ini, mengurut belakang saya dengan kaki dia. Tiba-tiba, dia tergelincir sebab berminyak. Dipendekkan cerita, tulang belakang saya hampir retak. Saya terpaksa buat ‘check-up’ dengan doktor pakar selama 6 bulan.


Kini, boleh ‘booking online

Antara sebab PantangPlus diwujudkan, saya tidak mahu orang lain merasai keperitan berpantang kerana salah pilih tukang urut wanita. Di PantangPlus, semua bidan atau tukang urut selepas bersalin kami disaring terlebih dahulu, terlatih, berpengalaman dan mempunyai sijil. Paling penting, semuanya orang tempatan.


Di PantangPlus juga, pakej berpantang kami lengkap, termasuk penjagaan ibu, penjagaan bayi dan makanan pantang. ‘Confinement lady’ akan menjaga dengan penuh kasih sayang. Boleh lihat senarai penuh servis di laman web kami.

Pelanggan dari luar negara

Atas kesedaran ramai ibu-ibu muda tentang kepentingan berpantang, tempahan bukan sahaja datang dari Malaysia. Malahan dari Singapura, United Kingdom, Australia dan UAE.

Pesanan kami, jaga badan elok-elok semasa berpantang selepas bersalin. Barulah badan sedap, hati tenang!


Giveaway ini dianjurkan oleh PantangPlus.com dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM300 untuk dimenangi. Sila klik banner untuk join.

Read more: http://www.mialiana.com/2019/02/giveaway-pantangpluscom-di-mialianacom.html

Monday, 18 February 2019

,
Singapore Trip: Merlion Park | Maaf ye lambat pulak update pasal percutian ke singapore aritu sebab kena edit gambar sikit. Walaupun percutian kami ke Singapore hanya satu hari saja, banyak juga tempat-tempat menarik yang kami kunjungi antaranya ialah Merlion Park iaitu merupakan destinasi utama yang perlu dilawati bila ke Singapore.
Singapore Trip: Merlion Park
Kami sampai ke Merlion Park lebih kurang pukul 10.00 pagi kalau tak silap la. Menurut pemandu kami Encik Salleh, kalau nak ke Merlion Park sebaiknya pada awal pagi, kalau pergi tengahari atau petang, waktu tu tengah panas dan orang pun semakin ramai. Kami gerak dari JB pun dah pukul berapa kan. Nasibla...
Singapore Trip: Merlion Park
Sampai-sampai je ke situ, kinah mula cari tandas. Gagau mencari tandas dan tanya sekuriti yang ada kat situ. Siap bawak duit lagi kot kot la kena bayar. Kinah pun ikut la arah yang sekuriti bagitau. Dah tak tahan sangat kot, masuk satu pintu ni, memang ada singnboard kat situ. Kinah ingatkan dekat la tandas tu, entah macam mana kinah ingatkan satu sudut tu ada tandas, dengan confident nya tu tandas kinah terjah la, dentum ingatkan ruang nak pergi tandas rupanya itu dinding. Cehhh malu kot sempat juga pandang kiri kanan, nasib takde orang masa tu kalau tak memang malu haha. 

Rupanya tandas tu terletak jauh ke dalam dan kena naik tangga. Okay la nasib boleh tahan lagi dan takde pun orang collect duit nak masuk tandas. Nampak je tandas dengan confident nya ingatkan ada paip air. Rupanya tak de. Hanya ada tisu je. Kat Singapore ni kalau ke sini bawaklah botol air ke apa untuk mencuci. Kebanyakan kat sini tandas takde paip air yer. Ingat tu. Sori la buat iklan sekejap­čśů

Selesai urusan ke tandas kinah pergi semula tempat suami, anak dan adik kinah tunggu. Masa kinah ke tandas tu, ada la beberapa gambar mereka sempat ambil buat kenang kenangan di situ.
Singapore Trip: Merlion Park
Singapore Trip: Merlion Park
Singapore Trip: Merlion Park
Selepas tu, kitorang pun bergerak ke tempat ada singa muntah air tu. Waktu tu matahari dah naik atas kepala dah dan terik sikit. Orang pun tak payah cakap la memang dah ramai masa tu. Masing-masing tak lepaskan peluang nak bergambar dengan singa muntah air tu.
Singapore Trip: Merlion Park
Akhirnya, impian nak bergambar dengan singa tu tercapai.

Habis je bergambar dengan singa muntah air, kami jalan kaki sikit melalui jambatan yang menghubungkan Merlion Park ke Esplanade Theatre. Sikit tak sikit pecah peluh jugakla sebab panas rembang kot masa tu.
Singapore Trip: Merlion Park
Sukanya dia dapat lari kat sini. Haaa kalau nak tahu Jubilee Bridge ni la yang Thahirah duk lari sana sini. Tak terkejar dia tu. Nasib "anken" dia ikut hehe
Singapore Trip: Merlion Park
Ni la Esplanade Theatre yang kinah ceritakan tadi. Unikkan seni binanya.
Singapore Trip: Merlion Park
Tempat Thahirah bergambar ni la pintu masuk ke Esplanade Theathre
Singapore Trip: Merlion Park
Kat sini takde ada pun yang menarik cuma tertarik dengan seni binaannya. Pada masa kitorang datang ni pun takde sebarang event berlangsung. Tapi kalau korang nak masuk boleh je. Free of charge. Tapi bila ada event korang kena bayar la bila nak tengok heee
Singapore Trip: Merlion Park
"Mana arah tuju kita lepas ni bang"
Sementara tunggu pemandu kami sampai, (kesian dia pusing-pusing kawasan sekitar sebab takde tempat parking) kami tengok dulu papan kenyataan ni mana la tahu ada petunjuk kemana hala tuju kami lepas ni.. Haa itu kena tunggu kinah update seterusnya.

Terima Kasih kerana membaca Singapore Trip: Merlion Park

Sunday, 17 February 2019

,
Char Kuey Teow Sedap Di Tanjung Rambutan | Korang yang ada cadangan nak pergi bercuti ke Ipoh, korang jangan lupa masukkan Zan Railway Char Kuey Teow dalam list korang. Confirm tak menyesal.

Kalau korang biasa makan char kuey teow di kedai lain, mesti tak puas makan sebab kuey teow sikit. Tapi Zan Railway Char Kuey Teow portion dia banyak. Memang puas korang makan. Haa tengoklah char kuey teow udang kinah ni, mengancam tak?

Char Kuey Teow Sedap Di Tanjung Rambutan

Sebut pasal harga, jangan korang risau. Walaupun kuey teow banyak tapi harga dia masih cun. Nak tau harganya korang boleh rujuk gambar di bawah.

Char Kuey Teow Sedap Di Tanjung Rambutan

Haaa macam mana? Harga standard tapi portion banyak.

Korang yang teringin nak mencuba char kuey teow sedap di Ipoh ni, korang boleh lah datang ke Zan Railway Char Kuey Teow. Lokasinya berdekatan dengan Hospital Bahagia Tanjung Rambutan atau lebih mudah di stesen kereta api Tanjung Rambutan. Kalau tak tahu korang boleh je google maps nak ke sana.

Oh ye tak dapat nak ke kedai sebab kekangan masa, takpe Zan Railway Char Kuey Teow ada buat penghantaran sekitar Tanjung Rambutan saja. Sesiapa nak buat penghantaran boleh call nombor 0165071569 (untuk yang tinggal di sekitar Tanjung Rambutan)

Waktu Operasi
Isnin - Khamis : 5.15 pm hingga 11.00 pm
Jumaat : CUTI
Sabtu - Ahad : 8.00 am hingga 12.00 pm
Hari Kelepasan Am : 4.15 pm - 11.00 pm

Saturday, 16 February 2019

,
Kalau korang masih ingat lagi, kinah pernah kongsi dengan korang mengenai satu website ni. Website khusus untuk korang yang ada plan nak bagi hadiah. Minggu lepas, Kinah ada buat pesanan dengan Printcious. Kalau sebelum ni, kinah pernah order cushion tapi kali ni kinah order canvas pulak. Kinah ni takde la pandai pun nak design apa bagai, kinah cuma apply gambar Thahirah masa bercuti ke Singapore aritu.

Tadaaaa sampai dah parcel yang ditunggu. Sebenarnya parcel ni dah lama sampai, cuma kinah tak sempat nak update.

Canvas Dari Printcious Dah Sampai

Oh ya untuk pengetahuan semua, parcel ni dikendalikan oleh kurier Aramex, tapi mungkin disebabkan faktor kawasan rumah kinah luar bandar kot, jadi Aramex tak cover. Apalagi nampaknya Gdex la yang hantar huhu.

Canvas Dari Printcious Dah Sampai

Korang jangan risau pasal barang yang korang order, setakat ni tak pernah lagi barang kinah rosak. Tengoklah packaging dia, tebal kot bubble wrap. So, barang kita dijamin selamat. 

Hahh ini dia canvas yang kinah order tu, cantikkan. Kinah cadang nak gantung dalam bilik Thahirah di rumah baru nanti. Dia pun suka sangat tengok gambar dia di canvas ni. Terima kasih Printcious atas hasil yang sangat awesome ni. 

Canvas Dari Printcious Dah Sampai

Korang yang nak buat jugak macam ni, boleh terus ke website Printcious.

Wednesday, 13 February 2019

,
3 Tip Atasi Semut Dengan Cara Selamat | Semut merayap dalam rumah tu perkara biasa tapi bila terlalu banyak akan mendatangkan masalah kepada kita. Kinah pun tak terlepas dengan masalah semut ni. Kadang-kadang tu jumpa semut berenang dalam bekas air masak. Aishhh stress rasanya bila ada semut dalam air tu. Nak tak nak kena la buang semua air tu dan isi yang baru kang tak pasal pasal jadi pelupa. Sapa ingat dulu orang-orang tua dulu pernah kata siapa terminum atau termakan semut tu boleh lupa 44 hari kalau 3 ekor berapa hari lupa hahahaah parok la gitu.

3 Tip Atasi Semut Dengan Cara Selamat

Jadi hari ni kinah nak kongsi dengan korang beberapa tip untuk atasi semut dengan cara selamat tanpa sebarang bahan kimia yang boleh menjejaskan kualiti udara sekitar.

Air Serai Wangi
Serai wangi perlu dicampurkan dengan air, kemudian semburkan campuran tadi di tempat laluan semut dan beberapa kawasan lain yang berpotensi semut tu akan lalu. Nak elak semut naik ke meja makan, lap meja makan tu dengan air serai wangi inshaAllah.

Minyak Masak
Macam mustahil je boleh guna minyak masak untuk halau semut. Tak cuba mana tahu kan.. Cuba celup kain yang bersih ke dalam minyak masak, kemudian ikat kain tersebut pada bekas gula keliling kaki meja atau keliling kabinet dapur. Kalau tak mahu ikat dengan kain, boleh juga lumurkan minyak masak di kawasan yang terlibat seperti sapu minyak di kaki meja makan supaya semut tak dapat naik ke meja.

Asam Keping atau Bunga Cengkih
Semut suka sangat dengan benda-benda manis terutamanya gula. Nak elakkan semut masuk ke dalam bekas gula, cuba masukkan beberapa keping asam keping atau beberapa kuntum bunga cengkih ke dalam bekas gula. Jangan risau kerana bau cengkih ataupun asam gelugur tu tidak merubah warna, dan rasa gula tersebut malah gula akan lebih wangi.

Terima kasih kerana membaca 3 Tip Atasi Semut Dengan Cara Selamat

Thursday, 7 February 2019

,
7 Tip Kembalikan Aura Romantis Suami Isteri | Apabila usia sesuatu perkahwinan dah banyak tahun, sedikit sebanyak aura romantis antara suami isteri semakin berkurangan. Hal ini mungkin berlaku disebabkan beberapa faktor seperti peningkatan usia. Hmm siapa kata bila dah tua tak boleh nak romantis macam baru kahwin dulu, boleh tau. Apa kata ikut saja 7 tip untuk kembalikan aura romantis suami isteri yang kinah kongsikan di bawah melalui pembacaan Majalah Keluarga.

7 Tip Kembalikan Aura Romantis Suami Isteri

7 Tip Kembalikan Aura Romantis Suami Isteri

Sama-sama Bantu Membantu
Buat kerja rumah bersama-sama dan saling bantu membantu antara satu sama lain sedikit sebanyak dapat mengembalikan aura romantis seperti masa baru kahwin dahulu. Sebagai contoh, apa kata si suami apabila lepas makan bersama, ambil pinggan yang ada di atas meja dan nyatakan pada si isteri bahawa korang akan membasuh semua pinggan tersebut. Percayalah, apabila si suami ringan tulang membantu isteri akan menerbitkan rasa yang bermakna di hati si isteri. 

Mandi Bersama
Agak-agaknya bila kali terakhir korang mandi bersama? Hmm mesti lupakan bila. Takpe, apa kata lepas ni korang ajak suami atau isteri korang tu mandi bersama kerana apabila suami isteri mandi bersama akan menerbitkan rasa kasih sayang yang luar biasa antara suami isteri. Tak percaya, cubalah nanti.

Serikan Bilik Tidur
Keharmonian hubungan antara suami dan isteri sebenarnya banyak terkesan melalui kamar tidur. Justeru, apa kata selepas ini si isteri perlu memastikan bilik tidur dihias indah dan berada dalam keadaan bersih dan selesa. Jika ada bajet lebih serikan bilik dengan hiasan bunga, aroma terapi serta cadar dan langsir yang menarik  supaya dapat menyuntik lagi mood romantis.

Sentiasa Harum
Selalunya bila nak keluar rumah saja pasti sembur minyak wangi dulu kan, apa kata lepas ni kita tukar habit tu. Pakai minyak wangi ketika di rumah dan kalau boleh biarlah kita sentiasa berbau harum dan selesa untuk didampingi. Bukan si isteri je tau kena harum sentiasa, suami pun perlu jaga personaliti di hadapan isteri barulah hubungan tu terasa bahagia.

Jangan Sakiti Pasangan
Sebaiknya hormatilah pasangan kita dan kalau boleh elakkan daripada menyakiti hati dan perasaan pasangan tu. Kalau ada perkara yang pasangan tidak berapa suka kita lakukannya, apa kata cuba belajar untuk meninggalkannya demi kebahagiaan korang dan juga pasangan.

Makan Di Luar Berdua
Pernah juga kinah terbaca satu perkongsian tak ingat la siapa, tapi dia kata betapa pentingnya untuk renew cinta. Ehh bukan lesen saja kena renew ye, cinta pun sama. Haaa apa kata sekali sekala korang ajak pasangan makan di luar tanpa kehadiran anak-anak, kalau anak dah besar bolehlah ditinggalkan, tapi kalau anak masih kecil lagi mungkin boleh mintak tolong kepada pengasuh untuk jaganya sebentar. Bila makan berdua sekali sekala ni seronok pulak sambil mengenang kembali zaman cintan cintun dulu.

Telefon dan Mesej
Kalau dulu tahun 80 an dan 90 an, orang guna telefon awam je kalau nak call yang tersayang. Tapi tu zaman dulu la, zaman takde handphone lagi. Sekarang ni dah moden, semuanya dah canggih. Jadi manfaatkan lah handphone yang ada tu dengan telefon pasangan tu bagitau betapa korang sayang padanya takpun mesej je bagitau padanya tentang perasaan tu. Cubalah tips ni manalah tahu dengan cara ni akan menyuburkan lagi cinta dan sayang pada pasangan.


Monday, 4 February 2019

,
Sana sini orang bercerita pasal Anugerah Juara Lagu tadi. Kinah ni bukak je tv tu tapi tak berapa sangat layan AJL tu sebab Thahirah ajak main. Layankan je la si kecik tu. Kekadang tu ada la jugak jeling jeling tengok persembahan artis-artis yang bertanding. So far ok je persembahan semua. 


Lepas habis main dengan Thahirah, belek sekejap phone, mak aii cepat betul page page terkenal update mengenai AJL terutamanya persembahan Sufian Suhaimi aka baby Pian, eh betul ke ejaan tu? Sorry la ye kalau salah eja. Bila baca komen-komen netizen rata rata semua sedih dengar lagu Di matamu tu dan memang patut layak menang persembahan terbaik. Dah rezeki beliau menang malam ni.

Pengacaranya pulak, memang ngam sungguh. Memang kena dan serasi sangat gandingan Alif Satar dan Sherry Alsendat ehhh Alhadad. Tadi rasanya ada dengar Sherry sebut Alsendat hehe. Telatah dua orang ni memang buat orang tak kering gusi. Good job guys.

Mengenai persembahan pembukaan tu, ramai yang kata kelaut, ingatkan kinah sorang je rasa macam tu. Entah kenapa macam kureng sikit persembahan kumpulan Search pada malam ni, dan selingan pun macam tak best.

Cey cey banyak betul komen kan. Apa apa pun tahniah kepada semua yang bertanding.

Keputusan Anugerah Juara Lagu 33

Juara: Haram - Hael Husaini & Dayang Nurfaizah
Tempat ke 2: Bunga - Ara
Tempat ke 3: Sampai Bila - Misha Omar
Vokal Terbaik: Sampai Bila - Misha Omar
Persembahan Terbaik: Di Matamu - Sufian Suhaimi

Saturday, 2 February 2019

,
Alhamdulillah, akhirnya berjaya juga giveaway kinah yang berlangsung pada Januari lepas. Terima kasih kepada mereka yang menyertai giveaway tersebut. Mintak maaf ye kali ni kinah cuma sediakan hadiah untuk seorang je pemenang. InsyaAllah ada rezeki lebih kinah buat lagi.


Pada yang tidak berjaya, jangan sedih sebabnya kinah akan masukkan dalam bloglist. Pemenang kali ni dipilih berdasarkan random sahaja ye.  Tak sempat nak buat video apa bagai. 

Siapakah yang bertuah tu...............

http://stnrsyfh.blogspot.com/2019/01/giveaway-lets-beauty-by-apekinahcom.html

Kepada pemenang sila email detail pada kinah di kinahnazari@gmail.com.

Terima kasih
,
Phewww baru je settle cerita balik dari Thailand, kinah nak story pulak trip ke Singapore pulak. Balik je dari rumah mak dah kena gerak ke Johor sebab kalau ikut plan suami dia nak habiskan cuti ganti dia yang ada dengan bercuti. Penat tak habis lagi kot berjalan kat Thailand aritu dah ke Singapore pulak.  Ikutkan saja la. Sebelum ke Thailand lagi dah roger dengan adik yang ada di Parit Raja. Ajak dia jalan sekali. Bila dah confirm nak ikut sekali bagi dia duit untuk buat passport sendiri. 

Travel Trip Ke Singapura

Kami gerak dari rumah mak ke Parit Raja dalam tengahari macam tu la. Jangka sampai ke Parit Raja dalam pukul 10.00 malam macam tu. Masa dalam perjalanan nak ke sana, kinah baru nak deal dengan seorang kenalan bapa saudara suami, katanya kawannya boleh bawak kami pusing-pusing Singapore. Tapi sayangnya dia tak dapat nak bawak kami sebabnya dia bercuti (siapa suruh deal last minit­čśů).

Walaupun begitu, dia dah pass job tersebut pada kawannya. Pheww lega. Mengikut kata bapa saudara suami, seeloknya kami sewa kereta bersama pemandu untuk ke Singapore sebabnya bila kami bawa kenderaan sendiri takut susah nak dapat parking kereta. Memang sungguh pun susah nak dapat parking kat sana. Parking sebarangan pun tak boleh, silap haribulan dapat surat saman. Naya oiii.

Lepas ambik adik di rumah sewanya di Parit Raja, kami terus gerak ke Johor Bahru pada malam tu. Perjalanan dari Parit Raja ke JB lebih kurang sejam lebih jugakla. Sampai je JB kami check in hotel di Bagus City Hotel betul-betul berdekatan dengan Komtar JB. Lepas check in semua, kinah pun hantar location kepada pemandu kami untuk pick up di hotel.

Kalau ikutkan janjinya suruh datang ke hotel pukul 7.00 pagi, betapa bagusnya beliau sebelum pukul 7.00 dia dah sampai. Itu yang seeloknya. Kami jemput beliau bersarapan dulu di hotel kami menginap sambil tu beliau mengisi white card untuk kami. Pada masa tu beliau bercerita serba sedikit mengenai Singapore. Haaa nak tahu destinasi pertama yang kami tuju semasa di Singapore kena tunggu part 2 pulak ye.