Monday, 26 August 2019

Tips Penjagaan Rambut Untuk Wanita Bertudung Dengan Safi Shayla

Tips Penjagaan Rambut Untuk Wanita Bertudung Dengan Safi Shayla | Siapa kata apabila bertudung ni rambut tak perlu dijaga. Sebenarnya apabila kita bertudung, lagi perlu dijaga kerana rambut kita sepanjang hari bertutup. Kalau kita abaikan penjagaan rambut ni, lama kelamaan rambut kita akan rosak, gugur, kelemumur. Nanti siapa yang stress???

Awak jugak yang stress kan hihi....

Jangan ambik mudah akan penjagaan rambut ni. Nak rambut cantik dan sihat memerlukan penjagaan yang rapi. Cuba kita tak jaga, mula lah kita akan rasa tak selesa, gatal sana, gatal sini silap haribulan kutu pun hinggap kat kepala. 

Dah dah tak payah fikir dah pasal masalah tu. Korang ikut saja tips kinah bagi ni, insyaAllah rambut korang akan sihat plus lebih wangi.

Tips Penjagaan Rambut Untuk Wanita Bertudung Dengan Safi Shayla

Tips rambut sihat, tips penjagaan rambut untuk wanita berhijab, rambut berkelemumur
Tips Penjagaan Rambut Untuk Wanita Bertudung Dengan Safi Shayla
Rambut ni umpama mahkota untuk wanita. Tapi  bila tak dijaga dengan rapi mula lah timbul masalah kelemumur. Oleh itu, kali ni kinah nak kongsikan dengan korang beberapa tips penjagaan rambut untuk mereka yang bertudung ataupun berhijab

1. Pilih fabrik tudung yang sesuai - pemilihan fabrik yang sesuai adalah penting bagi kita yang bertudung bagi memudahkan pengaliran udara ke kepala. Boleh je kalau korang nak ikut trend sekarang, tapi janganlah terlalu tebal. Kesian rambut korang tu.

2. Pilih anak tudung yang sesuai - seeloknya korang pilih anak tudung dari fabrik kapas dan tidak terlalu ketat menekup kepala. Kasi can la rambut kita nak bernafas. Pernah sekali tau kinah terpakai anak tudung yang ketat, hmm rasa berat je kepala ni. Sejak dari tu kinah guna anak tudung yang sedikit longgar. Barulah rasa selesa.

3. Elak Pakai Secara Berulang - seeloknya la, tudung dan anak tudung setiap kali nak pakai biarlah dalam keadaan bersih. Jangan lah korang pakai berulang tanpa dicuci. Jaga kebersihan rambut korang tu.

4. Cuci rambut secara berkala - rambut kita ni tak perlu dicuci hari-hari, kalau rambut panjang, payah jugak nak topup syampu setiap bulan hehehe. Biasanya kinah cuci rambut selang sehari atau dua hari macam tu.

5. Keringkan rambut secara semula jadi - lepas mandi tu, keringkan rambut dengan tuala. Jangan rambut tengah basah korang terus pakai tudung. No no no ye. Kalau korang nak cepat guna je hair dryer tapi jangan guna suhu yang tinggi nanti rambut cepat rosak. Oh ye satu lagi jangan amalkan budaya balut rambut dengan tuala. Selalu betul tengok kat tv.

6. Cuci rambut dengan air sejuk - korang nak cuci rambut, jangan sesekali guna air suam, nanti rambut korang jadi kasar, kering dan susah nak diurus. Guna je air sejuk untuk membilas rambut tu. Bila kita guna air sejuk, ianya akan melembutkan kutikel rambut.

7. Rehat sebentar - rehat ni, bukannya merehatkan badan saja tau. Rambut pun kena rehat jugak. Lepas balik shopping ke kerja ke, bukak tudung dan jangan terus mandi. Biarkan dulu kulit kepala kita bernafas dan peluh kering terlebih dahulu.

8. Sikat rambut - sebelum nak mandi tu, sikat rambut dulu supaya nanti bila mandi takde la banyak sangat rambut yang gugur dalam bilik mandi tu.

9. Pilih syampu yang sesuai - sekarang ni dah banyak jenama syampu dan jenis syampu yang sesuai dengan keadaan kulit kepala kita. Pilih je yang sesuai dengan korang.

10. Guna perapi rambut - kinah yakin, ramai yang skip step yang ni. Lepas ni korang rajin-rajin la guna perapi rambut ni. Sapu di bahagian rambut je tau, jangan korang sapu dengan kulit kepala sekali. Nanti berminyak pulak kulit kepala tu.

11. Jangan ikat rambut terlalu ketat - korang yang berambut panjang tu janganlah ikat rambut tu ketat sangat. Bagi ruang rambut korang tu nak bernafas.

12. Trim hujung rambut - kalau ada free, baik korang pergi trim rambut yang bercabang tu. Ala sebulan sekali je.

13. Serum atau pelembap rambut - kalau ada bajet lebih, bolehlah guna serum atau pelembap rambut sebagai tambahan dalam rejim penjagaan rambut ni.

Hah banyak jugak tips yang kinah kongsi dengan korang ni mengenai penjagaan rambut ni. Jangan tak ikut tips ni.


Tips Penjagaan Rambut Untuk Wanita Bertudung Dengan Safi Shayla

Dalam banyak-banyak tips di atas, kinah nak tekankan kat sini mengenai pemilihan syampu yang sesuai dengan keadaan kulit kepala kita sangat penting tau.  Kalau lah kita salah pilih syampu nanti makin melarat pulak masalah rambut awak tu.
Tips rambut sihat, tips penjagaan rambut untuk wanita berhijab, rambut berkelemumur
Tips Penjagaan Rambut Untuk Wanita Bertudung Dengan Safi Shayla
Seperti kinah yang mengalami masalah kelemumur, memerlukan penggunaan syampu khusus untuk kelemumur. Jadi, kinah memilih syampu dari Rangkaian Syampu Safi Shayla - Pakar Rambut Wanita Bertudung iaitu Syampu Anti Kelemumur

Pada sesiapa yang mempunyai masalah yang sama dengan kinah, korang hanya ikut 3 langkah ni saja. InsyaAllah masalah kelemumur korang dapat diatasi.

Langkah 1 - Minyak Rambut Anti Kelemumur

Mungkin ada yang pelik kenapa mesti minyak rambut terlebih dahulu. Haa kalau korang nak tahu ini lah rutin asas kinah sebelum cuci kepala dengan syampu. Korang pernah cuba hair oil sebagai pre-wash
Tips rambut sihat, tips penjagaan rambut untuk wanita berhijab, rambut berkelemumur
Tips Penjagaan Rambut Untuk Wanita Bertudung Dengan Safi Shayla
Mesti tak pernah cuba lagi kan....

Apa kata lepas ni korang cuba hair oil ni sebagai pre-wash, nak guna pun mudah je. Hanya lumurkan minyak pada permukaan kepala hingga hujung rambut, sambil tu urut jugak kulit kepala tu perlahan-lahan dan biarkan beberapa minit. Lepastu baru syampu rambut korang tu. Diingatkan kuantiti syampu bila guna minyak ni kena lebih sikit dari biasa ye.

Kalau korang nak tahu minyak rambut anti kelemumur ni di formulasi dengan Habatus sauda serta minyak Zaiton asli. Mengandungi agen anti-kelemumur dan menthol yang mana ianya  dapat mengurangkan kelemumur, gatal kulit kepala dan kulit kepala berminyak.

Langkah 2 - Syampu Anti Kelemumur

Tips rambut sihat, tips penjagaan rambut untuk wanita berhijab, rambut berkelemumur
Tips Penjagaan Rambut Untuk Wanita Bertudung Dengan Safi Shayla
Dalam banyak-banyak rangkaian syampu Safi Shayla ada jua jenis je yang sesuai dengan keadaan kulit kepala kinah iaitu, syampu itch-control dan syampu anti kelemumur Safi Shayla menjadi pilihan. Buat masa ni kinah guna syampu anti kelemumur untuk mengurangkan masalah kinah ni. Paling kinah tak boleh move on, bau dia wangi dan sejuk je rasa kulit kepala.

Dihasilkan dengan menggunakan Micro Bamboo Charcoal dan Habatus Sauda - Mikro ZPT Complex yang berkesan menghapuskan 99% kulat yang menjadi punca kepada kelemumur dari cucian pertama.

Langkah 3 - Refreshing Scalp Mask 

Tips rambut sihat, tips penjagaan rambut untuk wanita berhijab, rambut berkelemumur
Tips Penjagaan Rambut Untuk Wanita Bertudung Dengan Safi Shayla
Pada kebiasaannya, selepas je syampu dan bilas rambut dengan bersih kinah terus sudah mandi. Tapi selepas diperkenalkan dengan refreshing scalp mask ni, kinah terus jatuh cinta. Kalau korang nak tahu, Safi Shayla Refreshing Scalp Mask merupakan masker penyegar kulit kepala kawalan kelemumur dan juga kegatalan.

Mengandungi Micro Bamboo Charcoal yang dapat menghilangkan minyak serta bau kepam kulit kepala dan rambut. Selain itu, Minyak Organik Habbatus Sauda pula begitu kaya dengan nutrien yang dapat membantu melindungi rambut dan menyuburkan kulit kepala kita. Manakala Menthol pula dapat membantu menyegarkan dan menyamankan kulit kepala kita. 

Oh ye, sebelum terlupa....
Tips rambut sihat, tips penjagaan rambut untuk wanita berhijab, rambut berkelemumur
Jom Kumpul Sekarang
Sekarang tengah ada promosi tau. Beli mana-mana produk Safi Shayla bernilai RM35.00 korang layak dapat Sling Bag We Bare Bear yang comel ni secara PERCUMA. Kinah dah dapatkan kesemua koleksi beg comel ni. Korang bila lagi?

Jom kumpul sekarang
Tips rambut sihat, tips penjagaan rambut untuk wanita berhijab, rambut berkelemumur
Sling Bag We Bare Bears yang comel
Dapatkan segera di pasaraya yang terlibat dengan kempen ni sebelum kehabisan stok.

Untuk Maklumat Lanjut
Website : 
Facebook 

9 comments:

  1. wangi la, yg ptg dpt hilangkan kelumumur

    ReplyDelete
  2. thanks tauuu untuk tips ni! sangat berguna! dulu rambut panjang, pandai rimas dan malas nak jaga..skang rambut da pendek pulak...tapi sebenarnya sama aje, panjang ke pendek ke, kena jaga elok2...

    ReplyDelete
  3. teringin nak try hair mist dia tapi belum sempat lagi nak keluar shopping betul2

    ReplyDelete
  4. Bagus ni lagi la nieyl kerja sehari 8 jam pakai tudung kdg² lebih 10 jam..

    ReplyDelete
  5. you're in point of fact a good webmaster. The site loading speed is incredible.
    It sort of feels that you're doing any distinctive trick.

    Furthermore, The contents are masterpiece. you have performed a
    wonderful activity on this subject!

    ReplyDelete
  6. I don't even know how I ended up here, but I thought this post was
    great. I do not know who you are but definitely you're going to a famous blogger if you aren't
    already ;) Cheers!

    ReplyDelete
  7. Qis suka tips-tips ni. Ada Yang pernah Cuba. Tapi bila kerja ni.. nak senang Qiss pakai shampu Safi Shayla aje. Aritu beli dapat beg tu. Memang comel

    ReplyDelete
  8. Nice tips.. ada minyak dan mask ye..

    ReplyDelete
  9. Bestnya ada one set untuk penjagaan rambut bertudung.

    ReplyDelete