Showing posts with label Informasi. Show all posts
Showing posts with label Informasi. Show all posts
Tuesday, October 09, 2018

Jangan Angkat Nombor Telefon 0139302973

by , in
Masa tengah masak untuk makan tengahari tadi, kinah terima satu panggilan. Nombor tu memang nombor dari Malaysia, jadi takdela rasa ragu-ragu nak angkat yela kot kot ada panggilan kecemasan ke atau pun ada kurier hantar barang.

Bila angkat je kita pun hello je la. Tapi sebelah sana senyap je, aish pelik jugak lepastu macam ada bunyi ntah tak tahu apa. Kinah dah pelik macam tu letak je la, fikir mungkin orang salah nombor. Baru nak letak phone ehhh dia call lagi dan lagi sampai  35 kali. Ko raseeee....

Kita dah naik hangin dah. Baru nak tekan block dia call lagi dan lagi dan cukup 35 kali baru boleh block nombor tu. Ni kinah nak pesan dengan korang kalau nombor ni 0139302973 naik jangan la angkat dan lepastu kalau boleh terus block sebab nombor ni akan mengganggu korang. 

Lepas berjaya block nombor tu, dengan saranan ahli group whatsapp kinah pun google la no ni.
Nak tahu apa yang kinah jumpa

Nombor misteri, bahaya

Ha jangan lupa pesan pada mak, kakak, adik, kawan tau. Jangan sesekali angkat nombor ni.
Saturday, June 16, 2018

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX

by , in
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX | Siapa kata duduk rumah tak boleh menjana pendapatan? Ehh boleh tau cuma nak tak nak je. Apa yang penting kena usaha bak kata pepatah "Alah Bisa Tegal Biasa". Pada kebiasaannya, surirumah menjana pendapatan sampingan dengan jualan online seperti baju, kasut, kuih-muih dan pelbagai lagi.

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEXProses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX


Bila dah jadi online seller ni perkara utama yang ada dalam fikiran ialah servis penghantaran. Kenapa servis penghantaran tu sangat penting? Servis penghantaran ni la yang akan hantar barangan jualan korang kepada pelanggan kalau dekat bolehlah hantar terus. Dah jauh takkan korang nak hantar sendiri pulak. Di Malaysia ni ada pelbagai syarikat yang menawarkan servis penghantaran tapi pada hari ni kinah cuma nak fokuskan dengan sebuah syarikat saja iaitu GDEX. Semua pernah dengar kan GDEX. Kalau korang nak tahu GDEX sekarang ni dah ada portal myGDEX.

Mungkin ada yang kurang jelas dengan kewujudan portal ni. Jom kinah cerita sikit mengenai portal myGDEX ni. 

myGDEX merupakan satu platform pengiriman dalam talian yang 100% dikendalikan oleh GDEX. Zaman dah berubah jadi kena la upgrade sikit baru lah pelanggan puas hati. Apa yang penting lebih mudah, cepat dan jimat masa. Haaa itu yang orang nak.
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Mudahnya dengan portal myGDEX korang dah tak payah susah nak ke cawangan GDEX nak isi borang bagai. Leceh. Kalau tak ramai ok la. Kalau ramai orang dengan nak kejar masa ambik anak kat sekolah lagi, nak usung anak kecik lagi. Rushing kan keje korang. Bila adanya portal myGDEX klik-klik je dah siap. Kertas yang korang print tu dah boleh guna untuk proses penghantaran.

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Bila rasa malas nak ke cawangan GDEX korang boleh guna servis Pickup. Tunggu je kat rumah nanti akan ada la orang GDEX datang. Nak tahu macam mana nak dapatkan servis pickup? Akan diterangkan di bawah nanti.

Selain tu, dengan adanya sistem e-Wallet memudahkan lagi kerja korang. e-Wallet ni ikut la pada bajet korang nak top up berapa. Korang boleh top up RM100, RM500, RM1000, RM2000, RM5000 atau pun RM10000. Ikut pada bajet korang dan yang penting harga yang ditawarkan ialah "harga kawan-kawan".

Macam menarik je kan?

BAGAIMANA NAK GUNA myGDEX

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Langkah pertama korang kena log in sebagai "member" dulu myGDEX ni. Bagi yang takda akaun myGDEX, korang kena daftar dulu dan ikut je arahan yang diberikan.

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Bila dah siap daftar dan log in, ini adalah paparannya. Nampak tak 'Send Package' di side menu? Klik je yang itu.

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Bila dah klik 'Send Package' tu tadi, Kachinggg keluar la view macam ni. Korang pilih lah nak yang mana. 'Single Recipient' ke atau 'Multiple Recipient'. Kalau nak hantar satu je, klik la 'Single Recipient' dan kalau banyak klik 'Multiple Recipient'.

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Ok, dah pilih 'Single Recipient'. Ni adalah benda wajib yang korang kena isi. Tak isi, tak sampai la barang korang tu kepada penerima. Isi dua-dua tau. WAJIB

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Selesai isi Sender dan Receiver Address korang boleh pilih sama ada nak hantar sendiri ke cawangan GDEX atau tunggu je kat rumah korang tu. Nanti abang GDEX datang pickup. Kalau Pickup, mereka cas RM5.00. Ikut la mana yang korang selesa.
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Haa kalau korang pilih Pickup, korang kena isi Pickup Details, korang nak diorang collect tarikh bila. Kalau dokumen yang kurang dari 1 Kg yang nak dihantar pilih Motorbike je. Hmm pilihlah ikut kesesuaian barang yang nak dihantar tu. Kalau banyak barang nak dihantar, boleh request trolley.

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Ok dah selesai isi detail semua, korang boleh klik "Check Out Now" untuk proses pembayaran. Kalau ada lagi item nak dihantar pada alamat lain korang klik "Continue Shopping"
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Sebelum "Checkout" kalau benda ni perlu untuk proses penghantaran korang, boleh beli terus. Kalau tak perlu, "Skip" aje

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX

Selepas klik check Out, akan keluar paparan seperti ni untuk membuat pembayaran. Korang boleh pilih nak buat pembayaran sama ada secara Pay With iPay88 atau pun Pay With e-Wallet. Dua ni je tau. Online transfer tak available.

Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Proses Penghantaran Lebih Mudah Menggunakan myGDEX
Selesai membuat pembayaran, invoice akan dikeluarkan dan jangan korang lupa print pulak nanti nak hantar barang macam mana pulak nanti kan. 

Langkah seterusnya ialah sediakan barang yang korang nak hantar tu dan jangan lupa tampal nota konsainan tu ditempat yang betul. Kalau tak faham atau tak tahu nak tampal dibahagian mana bolehlah rujuk garis panduan di sini

Dah tampal elok semua, korang bolehlah hantar barang yang nak dihantar tu ke cawangan GDEX berhampiran ataupun mana yang dah bayar tunggu Pickup Service je la. Boleh rujuk di sini 


UNTUK MAKLUMAT LANJUT BOLEH LAYARI
Website 
http://www.mygdex.com

HQ Address
No.19, Jalan Tandang,
46050, Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

Telephone
+603 6419 5003

Email
mygdexadmin@gdexpress.com
Wednesday, May 30, 2018

Tempat Menarik Di Ipoh

by , in
Tempat Menarik Di Ipoh| Hari ni kinah nak share dengan korang tempat menarik di Ipoh. Best ke Ipoh? Macam tak menarik je. Haaa itu korang yang kata. Orang Ipoh tak kata macam tu. Kalau korang nak tahu sebenarnya banyak juga tempat menarik yang boleh korang pergi bila ke Ipoh. Nampak je macam tak ada apa-apa. Tapi bila korang explore sebenarnya ada je tempat menarik di Ipoh.


Tempat Menarik Di Ipoh


Tempat Menarik Di Ipoh

Kellies Castle
Tempat Menarik Di Ipoh
Tempat Menarik Di Ipoh
Tak sah kalau ke Ipoh tak singgah ke Kellies Castle. Kellies Castle kalau korang nak tahu terletak di Batu Gajah tak jauh pun dari Ipoh. Semua orang tahu sejarah tempat ni kan. Di bina pada tahun 1909 di kawasan bukit. Rumah agam yang tersergam indah ni dibina oleh buruh daripada India termasuklah pakar seni yang diimport khas dari sana.

Semua orang tahu cerita disebalik Kellies Castle ni. Kellies Castle dikatakan berhantu apabila ada pihak ternampak kelibat Kellies dan anakya berjalan di koridor pada waktu malam. Ala pedulikan je. Itu malam. Korang datang la waktu siang hehe. Cantik tau. Orang yang nak buat photoshoot kahwin pun datang ke sini.

Kalau korang nak datang melawat Kellies Castle bolehlah ke sini. Harga tiket untuk dewasa RM5.00 kanak-kanak pula RM4.00.

Taman  Rekreasi Gunung Lang
Tempat Menarik Di Ipoh
Tempat Menarik Di Ipoh
Taman Rekreasi Gunung Lang ni terletak kira-kira lima kilometer daripada Pekan Ipoh. Merupakan destinasi untuk orang ramai berekreasi dan bersantai bersama keluarga terutama pada hujung minggu. Pengunjung berpeluang menikmati percikan air terjun buatan yang tertinggi di Malaysia.

Selain itu, korang juga boleh memberi makan kepada ikan. Ada ikan keli Afrika, ikan koi, talapia dan lampam. Semuanya besar-besar. Cuti hujung minggu nanti bawakla anak ke sini, mesti diorang seronok.

Selain tu, korang juga boleh menaiki bot khas untuk ke seberang tasik. Kat situ ada mini zoo, Rumah Perak dan pelbagai taman ada di situ. Korang yang datang ke Ipoh dan tak tau nak ke mana bolehlah datang ke sini.

LOST WORLD TAMBUN
Tempat Menarik Di Ipoh
Tempat Menarik Di Ipoh
Yehaaaa siapa yang tak suka taman tema air. Ada satu ha dekat Ipoh nak tahu apa dia? Lost World Of Tambun la. Korang yang tak tahu nak pergi mana bila bercuti nanti moh le ke sini. Ada macam-macam aktiviti yang menarik antaranya Haunted Chambers, Lost World Petting Zoo, Hippo Kingdom dan banyak lagi aktivit menarik yang boleh korang join di sini.

Bulatan Meru Amanjaya 
Tempat Menarik Di Ipoh
Tempat Menarik Di Ipoh
Kalau balik ke Ipoh memang ke sini la kitorang. Saja bawak Thahirah main-main dekat sini. Dulu kawasan ni kosong takda apa-apa pun. Bila dah ada pembangunan di kawasan sekitarnya barulah Bulatan Meru Amanjaya ni wujud. 

Paling seronok anak-anak la. Anak dara kinah kalau ke sini dia tuju nak main kereta control. Laju je menonong dia ke tempat tu. Seronok betul dia. Ada juga main basikal, kereta yang berlampu dan macam-macam lagi la. Kiranya tempat ni sesuai untuk beriadah bersama keluarga pada waktu malam. Tak kisah la hujung minggu ke atau hari biasa memang ada je orang. Kinah cerita ni pada waktu malam tau. Waktu siang tak pergi lagi.

Kalau nak tahu kawasan ni dibuka 24 jam dan pasal parking janganlah risau. Semua tu percuma aje. Cuma tandas je dibuka sampai 10.30 malam untuk tujuan keselamatan. Kalau korang ada di sekitar Ipoh bolehlah ke sini. 

Movie Animation Park Studio (MAPS)
Tempat Menarik Di Ipoh
Tempat Menarik di Ipoh
Movie Animation Parks Studio Ipoh (MAPS) baru saja dibuka kepada awam pada tahun lepas. Kalau tak silap la. Masa baru dibuka, masih ada lagi stesen yang belum dibuka untuk awam sebab tak siap lagi. Mungkin sekarang ni dah siap sepenuhnya.

MAPS ni merupakan taman tema animasi yang pertama di Asia tau. Ada pelbagai aktiviti yang menarik di sini. Korang mesti teruja ke sini terutamanya anak-anak kita sebabnya watak-watak animasi kegemaran anak kita seperti BoBoiboy, Smurf pun ada di sini. Teringin jugak nak ke sini tapi bila mengenangkan umur Thahirah macam tak sesuai lagi je.

Korang yang nak bawak anak-anak ke sini bolehlah rujuk website <<ini>> untuk maklumat lanjut dan dapatkan harga.

TASIK CERMIN
Tempat Menarik Di Ipoh
Tempat Menarik di Ipoh
Ok tempat menarik seterusnya ialah Tasik Cermin. Tak semua orang tahu wujudnya tasik ni. Tasik Cermin pernah viral di facebook suatu masa dahulu. Kalau korang nak tahu Tasik Cermin ni terletak di Gunung Rapat Ipoh. Tak jauh pun dari pekan Ipoh. Cuma nak pergi ke Tasik Cermin ni korang kena lalu kawasan kuari dan jalan pun tak rata dan berdebu. Agak bahaya sikit la. 

Tengoklah tasik tu, cantikkan? Kenapa diberi nama Tasik Cermin? Tengoklah kawasan sekitarnya macam cermin kan. Kalau masa panas lagi nampak jelas. Namun begitu, tasik ni belum dikomersialkan lagi. Jadi hati-hati la ye bila korang ke sini.

Gua Tempurung
Tempat Menarik Di Ipoh
Tempat Menarik di Ipoh
Lokasi seterusnya ialah Gua Tempurung iaitu sebuah gua batu kapur terbesar di Malaysia yang terletak di Gopeng Perak kira-kira 24 kilometer dari Ipoh. Nama Gua Tempurung ni diambil sempena bentuknya seakan-akan seperti tempurung kelapa. 

Kalau korang nak tahu, Gua Tempurung ni terdiri daripada lima kubah besar yang silingnya menyerupai tempurung kelapa dengan setiap kubah mempunyai bentuk stalagmit dan stalaktit yang berbeza. Setiap kubah berbeza suhu, aras air, batu kapur dan marmar. Itu yang menyebabkan Gua Tempurung ni sangat unik.

Cukuplah setakat ni ye. Nanti kita bersambung di  bahagian kedua pulak.

Wednesday, May 16, 2018

Perkara Yang Membatalkan Puasa

by , in
Perkara-perkara Yang Membatalkan Puasa |Assalamualaikum dan selamat pagi. Moga hari ni lebih baik daripada semalam. Syukur alhamdulillah kita masih diberi peluang untuk bertemu lagi di bulan Ramadhan. Moga Ramadhan kali ni memberi lebih makna kepada semua. 

Perkara-perkara Yang Membatalkan Puasa
Perkara-perkara Yang Membatalkan Puasa 
Hmm bila masuk je bulan puasa ni, mesti geng ibu-ibu  la paling sibuk sekali. Awal-awal lagi dah merangka resepi untuk berbuka puasa dan sahur. Bagus juga nanti takde la blur nak masak apa kan. Kinah pun simpan juga list nak masak apa nanti. Senang. 


Oh ye jom kinah kongsikan sedikit perkara yang membatalkan puasa, perkara sunat ketika berpuasa dan perkara makruh dilakukan ketika berpuasa.

Perkara-perkara yang membatalkan puasa:
  1. Makan atau minum dengan sengaja meskipun sedikit (Jika terlupa tidak membatalkan puasa tetapi wajib berhenti sewaktu menyedari bahawa diri sedang berpuasa).
  2. Memasukkan dengan sengaja sesuatu benda ke dalam rongga badan yang terbuka.
  3. Keluar haid atau nifas.
  4. Gila/Tidak siuman
  5. Murtad (Keluar dari Islam)
  6. Mengeluarkan air mani dengan sengaja
  7. Bersetubuh (melakukan hubungan kelamin pada siang hari Bulan ramadhan)

Perkara-perkara sunat ketika berpuasa:

  1. Menyegerakan berbuka puasa.
  2. Berbuka puasa dengan buah tamar atau juadah manis yang lain
  3. Melambatkan bersahur kerana ada padanya berkat
  4. Memperbayakkan membaca Al-Quran, berzikir, berselawat dan membuat amal kebajikan
  5. Sentiasa bersedekah kepada fakir miskin atau anak yatim dan mereka yang tidak bernasib baik
  6. Menjauhkan percakapan yang sia-sia dan perbuatan yang tidak membawa manfaat
  7. Mandi junub sebelum masukknya waktu subuh.

Perkara-perkara makruh ketika berpuasa:

  1. Bersuntik, berbekam, berkumur-kumur berlebihan, memasukkan air ke dalam rongga hidung secara berlebihan, mandi secara berlebihan serta merasa masakan di hujung lidah.
Friday, May 04, 2018

Program Rumah Transit Buat Pasangan Muda dan Belia

by , in
Program Rumah Transit Buat Pasangan Muda dan Belia | Nak beli rumah tapi kewangan masih belum kukuh, itulah masalah yang sering dialami oleh setiap pasangan pada masa kini tak terkecuali bagi pasangan muda yang baru sahaja mendirikan rumah tangga.

Memiliki rumah idaman memerlukan kos yang agak tinggi terutamanya bila tinggal di ibu kota metropolitan seperti Kuala Lumpur ni. Tambahan pula harga rumah sekarang boleh dikategorikan harga bukan mampu milik. Akhirnya, ramai yang menyewa sahaja.

Bila menyewa harga pulak sangat mahal. Gaji habis bayar duit sewa je. Tak lepas buat saving. Jadi, macam mana nak buat simpanan untuk masa hadapan? Tepuk dada tanya lah hati.

 Program Rumah Transit Buat Pasangan Muda dan Belia

Sumber daripada google
Mak ayah kita pada zaman dulu tak pening sangat nak cari rumah sebab pada masa dulu harga rumah masih lagi di tahap boleh mampu milik kiranya murah la jugak. Tambahan pula pada masa tu keadaan ekonomi kita bukanlah seperti sekarang ni.

Family kinah dulu pun pada mulanya kami menyewa saja. Duduk di kampung jadi harga sewa rumah pun murah masa tu. Alhamdulillah ada juga tempat kami sekeluarga berteduh. Bila kewangan keluarga dah mula kukuh barulah parents beli rumah. Alhamdulillah. Itu cerita family kinah. Nasib orang lain pulak, lain pulak ceritanya.

Tak ada impian nak beli rumah sendiri? Ada tu memang ada. Tapi tengoklah keadaan sekarang. Kebanyakan rumah yang dibina hanya mampu tengok saja. Semuanya mahal. Ada yang cecah setengah juta. Mak aiii itu sampai tua belum tentu hutang boleh habis.

Mana yang baru dapat kerja mesti ada impian nak beli rumah tapi bila nak buat pinjaman, tak lepas pulak. Hmm buntu. Sampai bila nak menyewa betul tak?
Sumber daripada google
Baru-baru ni kinah ada terbaca di surat khabar mengenai rumah transit akan dibina untuk pasangan muda yang baru kahwin dan belia. Kalau tak silap nama program tu Program Rumah Transit 1 Malaysia Kuala Lumpur (RT1M). 

Sumber daripada www.kpkt.gov.my

Ada Rumah Transit Buat Pasangan Muda dan Belia?
Haah betul, sekarang ni tengah dalam proses pembinaan. Kira-kira 10,000 buah unit rumah transit dalam tempoh tiga tahun akan datang. Banyak juga rumah transit ni ye.

Konsep Rumah Transit
Untuk pengetahuan semua, konsep rumah transit ni sebenarnya bersifat sementara yang mana ianya disewakan kepada golongan belia dan pasangan muda baru berkahwin yang tinggal di Kuala Lumpur bagi tempoh lima tahun saja dengan kadar sewa sebanyak RM800 sebulan.

Selepas tamat lima tahun kontrak, RM300 daripada bayaran bulanan tersebut akan dikembalikan. Secara tak langsung kita telah membuat simpanan dan duit tu bolehlah digunakan untuk deposit membeli rumah.

Pandangan kinah la ye, biasanya bila kita menyewa, bayaran sewa bulanan tu akan dikira hangus cuma biasanya deposit bagi bil elektrik, bil air saja akan dikembalikan. Tapi konsep sewa rumah transit bukan macam tu ye. Bagus juga inisiatif DBKL ye tempat lain tak ada lagi buat macam ni.

Sumber daripada www.kpkt.gov.my

Macam mana? Berminat nak mohon rumah transit ni? Baca dulu syarat-syarat kelayakan di bawah.

Syarat-syarat Kelayakan  Memohon Rumah Transit
Korang mesti nak tahu syarat kelayakan untuk mohon rumah transit
  • Pemohon dan pasangan semestinya warganegara Malaysia. Negara lain tak boleh ye.
  • Pemohon mestilah berumur 30 tahun dan ke bawah. 
  • Pemohon tidak mempunyai rumah sendiri di Kuala Lumpur ye
  • Pemohon bekerja di Lembah Klang sahaja
  • Tidak mempunyai rekod jenayah lampau seperti mencuri, menyamun dan sebagainya.
Syarat kelayakan dah lepas, bagaimana cara memohon pulak?

Cara Permohonan
Kepada yang berminat bolehlah dapatkan borang permohonan di

Bahagian Perancangan dan Pembangunan Projek PPR
Jabatan Perumahan Negara
Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan,
Aras 33, No. 51, Persiaran Perdana, Presint 4,
62100 Putrajaya

Telefon : 
03-8891 4052 / 4061

Faksimili : 
03-8891 4045

ataupun boleh layari di laman web rasmi

Pada yang layak tu mohon segera, jika ada rezeki bolehlah menyewa di rumah transit yamg disediakan oleh pihak DBKL.
Monday, April 30, 2018

Sumbangan Nur Ramadhan Buat Golongan Asnaf

by , in
Sumbangan Nur Ramadhan Buat Golongan Asnaf | Sekejap saja masa berlalu pejam celik dah bulan Syaaban. Maknanya tak lama dah kita semua nak sambut bulan Ramadhan yang mulia. Rasa baru saja kita sambut bulan Ramadhan tahun lepas. 
Tup tup dah nak puasa balik dan semestinya ada di antara kita telah membuat persiapan untuk menyambut bulan Ramadhan yang mulia dan Syawal nanti. Namun begitu, tidak semua di antara kita yang bernasib baik terutamanya golongan asnaf.
Sumber daripada Google
Untuk pengetahuan semua, Asnaf boleh ditakrifkan sebagai seseorang individu yang layak menerima bantuan zakat. Golongan Asnaf ini terdiri daripada beberapa kategori. Antaranya ialah:
  • Fakir
  • Miskin
  • Amil
  • Muallaf
  • Riqab
  • Gharimin
  • Fisabilillah
Kehidupan di ibu kota yang penuh pancaroba seperti di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ini telah menyebabkan ada segelintir daripada kita yang terpaksa "kais pagi makan pagi, kais petang makan petang" untuk mencari sesuap nasi. 
Ada yang terpaksa berkorban masa dengan keluarga untuk mencari sesuap nasi bagi menampung keperluan seharian dan meneruskan kehidupan. Rasa sangat kasihan.

Sehubungan dengan itu, Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang diterajui oleh Dato Seri Tengku Adnan Tengku Mansor telah mengadakan satu program yang diberi nama Sumbangan Nur Ramadhan.
Sumber daripada Google
Bagi menyemarakkan lagi bulan Ramadhan dan memperoleh keberkatan, Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) akan meneruskan lagi Program Sumbangan Nur Ramadhan pada tahun ini bagi membantu meringankan beban yang dialami oleh golongan asnaf terutamanya ibu tunggal, anak-anak yatim , orang kelainan upaya (OKU) dan keluarga yang kurang berkemampuan.

Sumber daripada Google
Program ini akan menjelajah ke 13 kawasan Parlimen di Wilayah Persekutuan termasuklah Putrajaya dan juga Labuan. 
Antara pengisian program ini ialah majlis berbuka puasa, solat terawih berjemaah, majlis penyampaian sumbangan dan pelbagai lagi aktiviti yang telah dirangka khusus untuk program ini. Sebarang aktiviti dan program pada tahun ini akan di maklumkan dari semasa ke semasa.

Harapnya dengan adanya program seperti ini sedikit sebanyak dapat memberi sinar kepada mereka yang memerlukan dan kalau boleh biarlah program seperti ini berterusan sampai bila-bila. Yela bukan semua orang mempunyai nasib yang sama.
 Terasa kerdilnya kita di bumi Allah ni. Rasa bersyukur dan berbangga sangat dilahirkan di bumi Malaysia yang aman makmur dan bertuah ini.


Monday, January 01, 2018

Tanda Nanas Dah Masak

by , in
Tanda Nanas Dah Masak | Nanas merupakan buah tropika yang disukai ramai. Rasanya yang masam manis dan banyak air. Nanas ni kalau buat gulai pajeri dan masak lomak pergh sedapnya wehh. Oh ye perkara ni biasa sangat bila beli nanas. Bila beli ada je yang tak kena. Buah tak masak lagi la, buah dah masak sangat, dah busuk ehh macam-macam lagi la. Harap lepas baca tip Tanda Nanas Dah Masak ni takda la silap beli nanas lagi ye.
Tanda Nanas Dah Masak
Lihat Daunnya
Perkara pertama perhatikan warna daunnya, kalau daunnya warna hijau gelap dan segar tandanya nanas tu dah masak. Kalau daun hijaunya mudah dicabut itu tandanya buah tu ranum. Elakkan beli nanas apabila daunnya bernoda bintik hitam ataupun coklat.

Sentuh Buahnya
Bila kita sentuh buahnya, buahnya tak lembik bila ditekan itu tandanya buah tu elok. Cuba perhatikan bahagian atas 'mahkota'  nanas tu, jika ada kecacatan jangan beli dan jangan lupa buat perbandingan berat dan ukuran dengan nanas yang lain. Semakin berat nanas, makin banyak la air nanas. 

Cium Aroma
Cium aroma dari bahagian bawah ye. Bila cium, akan timbul aroma yang segar, manis dan harum. Ingat ye tak semua kulit nanas berkulit hijau tu mentah tau ianya bergantung pada jenisnya juga. Sebenarnya cium aroma ni lebih baik berbanding yang lain. Jika ada bau yang tak menyenangkan atau fermentasi dan muncul lalat di sekitar buah nanas lupakan je niat nak beli tu.

Perhatikan Mata Pada Kulit Nanas
Perhatikan betul-betul mata pada kulit nanas tu, jika nanas yang elok masak mata pada kulit tu bentuknya membulat, ukurannya pula hampir sama dan tidak menonjol. Nanas yang mentah pulak, bentuk matanya kelihatan lonjong, menonjol dan berduri kecil.

Teliti Bahagian Bawah Nanas
Nanas yang sedang elok masak jika kita teliti di bahagian bawahnya kelihatan bentuknya membulat dan penuh. Nanas yang mentah pulak, bahagian bawahnya kelihatan lonjong dan berwarna hijau tua. Jangan beli nanas kulitnya berkedut dan coklat kemerahan itu tandanya buah nanas dah mula busuk. 
Wednesday, December 13, 2017

AWAS!! Penipuan Percutian Taman Tema

by , in
AWAS!! Penipuan Percutian Taman Tema| Siapa yang tak teruja bila ditawarkan dengan baucer ke taman tema secara percuma. Kalau kinah pun teruja gila siap bayangkan nak ajak siapa nanti yela mana taknya boleh bawak maksimum 8 orang kot. Al kisahnya begini, masa kitorang jalan-jalan tiba-tiba suami dapat call daripada individu ni. Katanya suami ditawarkan baucer ke taman tema di Johor, bayangkan tiket seorang untuk ke taman tema tersebut lebih kurang RM150.00. Jadi, suami pun mintak la orang tu sms alamat tempat nak ambil baucer tu. Mula-mula kitorang teruja la jugak, siapa tak nak baucer percuma pulak tu. Masa on the way balik rumah, kinah terfikir aikk macam mana orang tu boleh dapat nombor telefon suami sedangkan dia bukannya sesuka hati bagi nombor telefon dia kat orang dan satu lagi menjadi tanda tanya mustahil lah orang nak bagi percuma, macam ada yang tak kena.

Penipuan Percutian Taman Tema
Penipuan Percutian Taman Tema
Bila baca balik sms yang dihantar tu, kita perlu dengar taklimat lebih kurang 30-34 minit. Hmm macam ada muslihat je kan. Jadi, balik rumah kitorang cuba google kot kot ada orang lain dapat peluang tawaran yang sama macam kitorang iaitu percutian Jelajah 1 Malaysia. Hasil carian daripada google rupanya di page pertama google ada berita daripada utusan online mengenai kes tawaran baucer percutian ke taman tema (boleh rujuk di sini). Cerita daripada wartawan tersebut lebih kurang sama je. Kitorang hanya mampu gelak je la hahaha. Nasibla buat research dulu tak main tangkap muat kalau tidak jenuhla nak dengar dan madah berhelah nak cari alasan untuk keluar dari terjerat percintaan penipuan mereka tu.

Moral of the story, janganlah mudah terpedaya dengan sebarang tawaran PERRRCUMA daripada individu atau organisasi yang meragukan. Jika berlaku sebegini pada kita, baik kita segera lapor kepada pihak berkuasa supaya tiada orang lain yang akan terpedaya dan melibatkan akta Hak Peribadi.
Friday, November 24, 2017

Fattah Amin Dan Fazura Bertunang

by , in
Fattah Amin Dan Fazura Bertunang| Akhirnya terjawab sudah semua spekulasi antara Fattah Amin dan Fazura. Minggu lepas kecoh mengatakan mereka telah bernikah. Lepasni tak payah dah nak kecoh-kecoh dah. Ada la sebab mereka diamkan hal ni. Lagipun bertunang memang tak perlu dihebahkan. Cukuplah ahli keluarga je yang tahu.
Fattah Amin Dan Fazura Bertunang
Fattah Amin Dan Fazura Bertunang
Hari ni 23 November mereka mengadakan sidang media bagi menjelaskan situasi yang sebenar. Alhamdulillah mereka telah selamat bertunang dalam majlis tertutup pada 13 November lepas sebelum mereka berangkat ke Tanah Suci untuk menjalankan ibadah Umrah. Apa pun kita doakan yang terbaik untuk mereka.
Fattah Amin Dan Fazura Bertunang
Fattah Amin Dan Fazura Bertunang
Tahniah juga buat adik-adik UPSR yang dapat keputusan yang cemerlang. Mana yang tak berjaya cuba lagi untuk PT3 akan datang pula ye
Friday, September 29, 2017

Cuti Pada Tahun 2018

by , in


Tahun 2017 bakal melabuhkan tirai dalam beberapa bulan je lagi. Sekejap je masa berlalu. Rasanya macam baru lagi kita semua menyambut tahun baru 2017. Sedar tak sedar dah hujung bulan September. Ok la untuk kali ni, kinah nak share satu perkara yang paling best iaitu cuti. Sebut je pasal cuti, laju je kan haha. Tadi kinah terima whatsapp daripada group sebelah tentang info ni. Sebarang maklumat ataupun sebarang pindaan akan diberitahu kelak.

Haa lepasni dah boleh dah bajet dan rancang percutian korang. Bulan September ni pun meriah juga cutinya ye. Gunakanlah cuti yang ada tu sebaik mungkin tau.
Monday, September 11, 2017

7 Rahsia Pisang Yang Kita Tidak Ketahui

by , in

7 Rahsia Pisang Yang Kita Tidak Ketahui| Hari ni kinah nak cerita tentang pisang. Siapa suka makan pisang? Kalau korang nak tahu sebenarnya banyak lagi khasiat pisang selain membantu kita melawas pembuangan dan beri tenaga. Perasan kan atlet selalu makan pisang semasa mereka berehat, jadi sudah tentu pisang mempunyai khasiat tertentu yang kita semua tidak tahu. 

Berperanan Sebagai Pelawas
Siapa sini menghadapi masalah sukar membuang air besar? Korang patut amalkan makan pisang ye. Pisang sebenarnya mengandungi serat yang mudah larut dan dapat membantu usus kita berfungsi dengan baik serta mengatasi masalah sembelit.

Membekalkan Tenaga
Para atlet kebiasaannya, apabila mereka menghadapi perlawanan, akan makan pisang sahaja terutama pada waktu rehat. Pisang sebenarnya berperanan membekalkan karbohidrat yang diperlukan bagi menggantikan glycogen (gula untuk otot) yang digunakan dalam aktiviti fizikal. Terjawab sudah mengapa atlet makan pisang semasa rehat.

Membantu Penghidap Anemia
Jika korang merupakan penghidap Anemia atau kurang darah, boleh amalkan pisang ni. Zat besi yang terdapat dalam pisang ini mampu merangsang penghasilan hemoglobin dalam darah. 

Mampu Mengurangkan Ketagihan Nikotin
Vitamin B dan mineral lain yang ada pada pisang mampu mengurangkan kesan ketagihan nikotin secara fizikal dan psikologikal. Jadi, kepada perokok yang mempunyai impian untuk berhenti merokok, cuba amalkan makan pisang ni, manalah tahu dapat membantu. 

Memberi Rasa Gembira Kepada Pengamalnya
Siapa sangka rupanya pisang boleh buat kita rasa gembira. Untuk pengetahuan semua, pisang mengeluarkan tryptophan iaitu sejenis bahan yang mampu memberi kesan kepada mood seseorang. Tryptophan akan berubah mejadi serotonin dalam otak yang mampu mepertingkatkan mood dan membuat kita rasa gembira.

Mampu Mengawal Tahap Glukos Dalam Darah
Pisang juga turut mengandungi vitamin B6 yang mana mampu mengawal tahap glukos dalam darah. dan mampu mengawal mood. Walaubagaimanpun bagi penghidap diabetis, diminta untuk mendapatkan nasihat daripada doktor dulu ye.

Mengekalkan Degupan Jantung dan Mengimbangi Air Dalam Badan
Pisang sebenarnya membantu sistem aliran dalam tubuh yang menghantar oksigen ke otak, mengekalkan degupan jantung dan juga mengimbangi air dalam badan. Disamping itu, untuk pengetahuan semua, pisang juga baik untuk otak dan membantu pelajar lebih cerdas.


Thursday, August 31, 2017

Hati-Hati Dengan Produk PIXY yang Tidak Asli

by , in
Hati-Hati  Dengan Produk PIXY yang Tidak Asli| Siapa sini pengguna produk PIXY? Hati-hati tau bila beli produk ni terutama di online. Pihak PIXY telah mengeluarkan kenyataan bahawa terdapat produk-produk PIXY yang dijual di atas talian adalah produk tidak asli. Di Malaysia, terdapat PIXY UV Whitening Two Way Cake Perfect Fit (Regular dan Refill)

Produk yang didatangi dengan nama PIXY UV Whitening Two Way Cake Perfect Fit "2 in 1 COMBINATION" ataupun "3 in 1 COMBINATION" adalah tidak asli dan tidak dikeluarkan oleh Syarikat Mandom. 

Untuk pengetahuan semua, produk PIXY yang berada di WATSONS dan Guardian adalah produk yang asli. Mohon supaya berhati-hati dan hanya beli yang tulen dan asli sahaja. Jika ada sebarang keraguan boleh berhubung dengan pihak PIXY.

PERBEZAAN PRODUK PIXY YANG ASLI DAN TIDAK ASLI


PRODUK PIXY PALSU





UNTUK MAKLUMAT LANJUT


Saturday, August 26, 2017

Mengapa Wanita Perlu Menjalani Pap Smear

by , in
Baru-baru ni kinah bawak Marzaqah Thahirah untuk pemeriksaan berkala di Klinik Ibu dan Anak. Soalan biasa yang nurse akan tanya haa Sakinah awak dah buat Pap Smear? Kinah kata la dah buat tahun lepas. Kiranya bulan ni genap setahun. Elok sanfat la tu. Awak buat ye jap lagi. Kinah pun iyalan jela. Seseudah je pemeriksaan Thahirah dengan pantasnya haa jom kita buat. Nak tak nak kena buat la. Huhu

Apa itu Pap Smear?

Gambaran sebenar semasa Pap Smear dijalankan
Pap Smear, sebut pasai Pap Smear semua orang tahu apa itu Pap Smear. Tapi adakah kita menjalani pemeriksaan Pap Smear? Ada yang buat ada juga sebaliknya. Hari ni kinah nak berkongsi sedikit mengenai Pap Smear. Pap Smear dijalankan bagi mengesan sebarang perubahan pada sel serviks pada peringkat awal sebelum merebak menjadi kanser. Memang kita akan rasa tidak selesa bila kita terpaksa menunjukkan alat sulit kita kepada doktor dan jururawat. Letak tepi rasa malu tu. Sekurangnya jika ada sebarang perubahan di servik kita, doktor dapat mengesan lebih awal dan membuat rawatan mengikut tahap keadaan serviks kita. Kebiasaannya, kanser ini dikesan setelah berada di tahap empat. Sebab itu perlunya lakukan pap smear ini secara berkala. Lagipun prosedurnya tidaklah mengerikan seperti yang korang fikirkan dan yang penting tak sakit.

Siapa perlu menjalani pemeriksaan Pap Smear? 
Mereka yang berumur 26 tahun ke atas, telah berkahwin dan aktif mengadakan hubungan seks perlu menjalani pemeriksaan ini.

Sebab perlu menjalani pemeriksaan pap smear

  1. Dapat mengenal pasti ketumbuhan pada peringkat awal.
  2. Prosedurnya hanya sekejap sahaja.
  3. Tidak menyakitkan.
Di mana boleh jalani pemeriksaan pap smear
Hampir semua klinik di seluruh Malaysia, hospital swasta, hospital kerajaan dan termasuklah klinik LPPKN (Lembaga Penduduk Perancang Keluarga Negara).
Thursday, July 20, 2017

Jom Cegah Denggi Di Sekitar Rumah

by , in

Jom Cegah Denggi Di Sekitar Rumah| Baru-baru ni, rumah kami didatangi orang kesihatan. Ahh sudah dalam hati mesti ada kes lagi di kawasan kejiranan kami. Memang sungguh ada yang kena. Siapa tu tak pasti. Sekarang ni kawasan rumah kami telah digazetkan sebagai kawasan denggi.

Biasalah bila kawasan kejiranan bercampur dengan warga asing, beginilah jadinya. Masa ambil angin di tepi tingkap (rumah tepi jalan je) ternampak orang kesihatan tengah buat pemeriksaan di kawasan sekitar. Balai polis pun tak terkecuali. Habis dipusingnya kawasan. Rasanya kempen dah macam-mcam dah tapi kesedaran tu langsung tiada. Risau betul la. Angkara orang lain kita yang kena. 

Jom kita story sikit pasai denggi. Demam denggi adalah sejenis penyakit disebabkan virus yang dibawa oleh si nyamuk Aedes. Hmm.. Individu boleh menghidap penyakit ni melalui gigitan nyamuk Aedes yang membawa virus denggi. Jangan terkeliru tau.


Dapatkan rawatan dengan segera sekiranya anda mengalami demam kuat secara mengejut. Antara tanda-tanda demam denggi ialah
  • Bintik-bintik merah pada kulit
  • Sakit kepala yang kuat
  • Sakit teruk pada tulang, otot, sendi dan biji mata
  • Hilang selera makan
  • Muntah-muntah
  • Sakit perut
Luangkan masa pada hujung minggu untuk mencari sama ada di dalam serta diluar rumah dan memusnahkan kawasan pembiakan nyamuk Aedes serta memberi kerjasama kepada anggota kesihatan semasa semburan.



Petua Elak Gigitan Nyamuk
  • Sembur racun serangga (aerosol) untuk menghapus nyamuk Aedes
  • Pasang jejaring nyamuk pada tingkap
  • Guna kelambu semasa tidur
  • Ketika berada di luar rumah terutama pada awal pagi atau lewat senja anda perlu memakai baju berlengan panjang dan seluar panjang.

Thursday, June 08, 2017

Panggilan Ke Seminar Breastfeeding - Back To Basic

by , in


Seminar Breastfeeding - Back To Basic
Julung-julung kali dianjurkan oleh MOMMA® bagi membantu lebih ramai ibu berjaya menyusu sehingga 2 tahun. 
Tahukah mommies, titik tolak kejayaan penyusuan susu ibu adalah TEKNIK LEKAPAN (LATCHING) yang betul? Segalanya bermula di sini.

Siapa yang wajib hadir ?
  • Ibu yang sedang hamil anak sulung - belum ada experience menyusukan bayi
  • Ibu menyusu yang ada masalah lekapan yang menyebabkan puting melecet, breast bengkak dan sebagainya
  • Ibu yang sedang hamil dan ada masalah penyusuan anak-anak sebelum ini
Seminar akan disampaikan oleh Kaunselor Laktasi bertauliah dengan 8 tahun pengalaman.

DAFTAR SEKARANG! Tempat terhad!

Tarikh : 18 Jun 2017 (Ahad)
Masa: 10 pagi - 1 petang
Lokasi : MOMMA Bangi Sentral

Wednesday, June 07, 2017

Sistem Guru Online (SGO) Peneraju Sistem Pendidikan Negara

by , in

Sistem Guru Online (SGO) merupakan portal yang berkaitan dengan sistem pendidikan di negara kita. Kewujudan portal ini sedikit sebanyak memberi kemudahan kepada tenaga pengajar untuk melaksanakan tugas mereka seiring dengan peredaran semasa. Adanya portal ini juga membantu ibu bapa untuk mendapatkan maklumat berkaitan dengan pelajaran anak mereka.

Antara maklumat dan info yang diperoleh melalui portal ini ialah pelajar dapat memuat turun nota padat yang dihasilkan oleh guru berpengalaman bagi setiap subjek, daripada UPSR, PT3 dan SPM. Selain itu, melalui portal ini juga kita dapat merujuk takwim dan kalendar. Bank Soalan juga boleh didapati di portal ini di samping membuat semakan dan permohonan ke sekolah, artikel berkaitan pendidikan, Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) dan APDM iaitu Aplikasi Pangkalan Data Murid.

Diharap dengan wujudnya portal ini dapat memberi manafaat kepada semua. Untuk maklumat lebih lanjut boleh layari  laman web ini https://www.sistemguruonline.my
Thursday, May 25, 2017

Motherhood Rangkaian Beli Belah Keperluan Bayi

by , in
Tak lama dah nak puasa. Ada yang awal-awal dah buat persiapan untuk beraya katanya tak nak kelam kabut nanti. Betul jugak tu. Selain sibuk buat persiapan untuk beraya, ada juga yang sibuk membuat persiapan untuk menyambut kelahiran baby nanti. Jadi, bagi memudahkan bakal ibu-ibu atau pun yang dah bergelar ibu untuk mencari keperluan baby, keperluan ibu lepas bersalin, anak kecil dan kanak-kanak, jadi kinah nak suggest pada korang satu laman web ni. Laman web ni khusus untuk barangan baby je daripada A hingga Z. Jadi para ibu-ibu tak payah la nak pening kepala nak cari barang baby. Sekarang ni semua dah mudah. Semuanya di hujung jari je cuma korang klik je Motherhood

Di Motherhood semua kelengkapan yang diperlukan adalah complete yang mana merangkumi pelbagai kategori seperti mainan, makanan bayi, lampin pakai buang, mandian, stroller dan sebagainya.



Selain tu, di Motherhood juga kita dapat maklumat dan info yang berguna seperti tips keibubapaan, panduan penyusuan yang betul, perkembangan bayi dan juga resepi yang sesuai untuk si manja korang. Menarikkan!! Selain membeli barangan dapat juga info yang berguna. So jangan lupa tau save web ni, mana tau tiba-tiba memerlukan http://story.motherhood.com.my

Untuk pengetahuan semua, segala produk yang terdapat di Motherhood merupakan jenama yang terkenal di seluruh dunia. Jadi tak payah pening-pening dah nak pergi shopping mall nak beli barang belum lagi dengan anak meragam tak dapat la nak belek lama-lama dan ada juga ibu-ibu yang dah sarat tak larat nak jalan lama-lama. Bila ada Motherhood ni apa brand yang biasa kita pakai klik je pastu sampai depan rumah. Lebih daripada 20 jenama yang dipercayai oleh semua ibu ada di sini.

Sebahagian daripada jenama yang terdapat di Motherhood

Korang jangan la risau, pelbagai testimoni telah diterima dan majoriti berpuas hati dengan servis yang diberikan oleh team Motherhood tau dan jika ada masalah dengan barang yang diterima korang boleh request sama ada nak return ataupun refunds bolehlah rujuk di sini.



Sebahagian daripada testimoni


Ehh ada lagi tau, istimewanya Motherhood ni selalu buat promosi kaw-kaw murah dari super market. So, para ibu-ibu kenala rajin bukak Motherhood ni kot-kotla barang yang ibu-ibu berkenan ada sale. Untuk pengetahuan semua, Motherhood juga turut menawarkan Today's Special k. Haa kalau terlepas kena tunggu lagi.










Banyakkan promosi tengah berlangsung. Jangan tunggu lama-lama nanti promosi habis jangan nangis kat bucu katil pulak kui kui.