apekinah.com

Sunday, 5 August 2018

Sunday, August 05, 2018

Guess My Weight Giveaway

by
Guess My Weight Giveaway
Dah lama jugak tak join giveaway ni. Takpe bulan ni kiter join ye. Giveaway kali ni kinah nak join dari Abam Kie. Selalu jugak join giveaway beliau. Jom la ramai-ramai kita join giveaway ni, dengarnya berlangsung sehingga 22 Ogos ni. Ada masa lagi tu...


Abam Kie suruh teka berapa berat beliau. Okeh kinah rasa berat Abam Kie 84.4 kg. 

Sesiapa yang nak join bolehlah klik gambar di atas tu ye.

Saturday, 4 August 2018

Sedapnya Min'z  Sambal Hitam Pahang
Sedapnya Min'z  Sambal Hitam Pahang | Baru-baru ni kinah ada join contest kat facebook yang dianjurkan oleh Kak Min kita, "Nikmati Sambal Hitam Dengan Kreatif" Kinah masuk pun saja suka-suka tak sangka pulak menang hadiah saguhati. Gumbira rasa hati menang set sambal hitam. Kinah mula-mula dulu cuba sambal hitam ikan talang, memang sedap, cukup rasa semuanya. Niat hati nak repeat order, alih-alih menang satu set ni alhamdulillah rezeki.


Kalau korang nak tahu, Min'z Sambal Hitam Pahang ni ada tiga jenis sambal iaitu Bilis Basah, bilis kering dan favourite kinah ikan talang. Nak buat sendiri sambal ni mungkin tak la kot, sebab prosesnya makan masa agak lama. Jadi, kiter teringin beli jer la sambil support bisness akak kiter ni.

Ketiga-tiga ni memang sedap terutama bila makan dengan nasi panas dan telur goreng pergh memang tak pandang kiri kanan dah. Kiranya sambal hitam Pahang ni dah jadi menu wajib pulak, geleng kepala suami bila tengok isteri dia makan gulai dengan sambal hitam je tiap-tiap hari. Sori la ye takde ambik gambar dengan makan sebabnya bila dah jumpa nasi dengan sambal ni dah tak ingat apa dah hehe. Habis yang ni memang nak order lagi la. Pada yang tengah mencari sambal hitam pahang yang tersedap bolehlah rojer Kak Min.

Untuk Maklumat Lanjut
Alamat:
MINionlicious Enterprise
No.24, Taman Nazati, Batu 4 1/2 Jalan Kapar, 42100 Klang Selangor Darul Ehsan

Facebook:
Instagram:

Friday, 3 August 2018

Khasiat Kunyit Untuk Kecantikan
Khasiat Kunyit Untuk Kecantikan | Hari ni kinah nak kongsi sikit khasiat kunyit. Kunyit ni bukan saja digunakan untuk masak je ye, untuk kecantikan pun boleh tau. Zaman mak-mak kita dulu pun memang guna kunyit ni untuk jaga kecantikan. Iyela pada zaman dahulu mana ada produk-produk kecantikan macam zaman sekarang ni. Semuanya guna alam semula jadi je. Lebih mudah, jimat dan lebih selamat. Jadi jangan kita pandang remeh dengan Khasiat Kunyit Untuk Kecantikan


Membasmi Jerawat
Bila jerawat seketul tumbuh aduhh memang tak best tambah lagi yang tumbuh tu jerawat batu. Bila perasan jerawat mula tumbuh apa kata korang guna je kunyit. Kenapa kunyit? Kunyit dikatakan mengandungi sejenis bahan yang dipanggil curcumin. Curcumin adalah bahan yang memberi warna kuning kepada kunyit dan memiliki sifat antiseptik dan antibakteria. Kedua-dua sifat ini dapat membantu membasmi kuman dan bakteria yang menjadi punca timbulnya jerawat pada kulit. Sumber curcumin ini juga dapat membantu mencegah pertumbuhan jerawat di permukaan kulit wajah kita.

Elak Kulit Berminyak
Apabila kulit kita berminyak, dengan mudah debu dan kotoran terperangkap di kulit kita. Apabila terlalu banyak minyak, boleh jadi penyebab jerawat. Jadi, kalau tak nak jerawat tumbuh melata di muka kita, rajin-rajinkan diri bersihkan kulit. Penggunaan air saja tidak mencukupi, untuk lebih efektif lagi boleh tambahkan kunyit. Dipercayai kunyit dapat mengawal pengeluaran minyak dan lebihan sebum pori-pori kulit wajah. Bagaimana kunyit ini membantu? Minyak volatile yang terdapat dalam kunyit berfungsi sebagai antiradang yang berupaya mencegah pembentukan jerawat yang tak diingini.

Khasiat Kunyit Untuk Kecantikan

Menghapuskan Kedut
Bila dah makin berusia ni, mulalah kedut nak datang menjengah. Tak payah risau, kunyit kan ada. Kalau nak tahu kandungan kunyit yang mengandungi antioksidan dapat memelihara kecantikan kulit. Kandungan nutrisi dalam kunyit itu, dapat membantu melambatkan proses penuaan, melembutkan kulit. Hanya dengan cara membuat masker wajah dengan campurkan parutan kunyit dengan parutan timun. Gunakan dua minggu sekali untuk dapatkan kesan maksimum.

Mengatasi Pigmentasi
Kunyit kaya dengan kandungan antioksida yang mampu mengembalikan keadaan kulit kembali normal. Malah, kesan antiradang dan antiseptik yang terdapat dalam kunyit dapat membantu mengatasi masalah pigmentasi pada kulit.  Di samping menyejukkan kulit yang terbakar kesan sinaran matahari yang berbahaya.

Menghaluskan Kulit Tumit
Mereka yang begitu menjaga kecantikan pasti tak akan membiarkan masalah kulit di tumit membelenggu dan mengganggu mereka. Haa siapa sangka kunyit sebenarnya mampu membantu masalah kulit yang berkerak tu. Hanya campurkan serbuk kunyit dengan minyak kelapa dan sapu ditempat yang bermasalah sambil tu gosok-gosok dengan lembut supaya adunan tadi diserap di bahagian kulit kasar. Biarkan selama 10 minit dan bilas dengan air yang bersih.

Menyingkirkan Sel Kulit Mati
Kulit muka kusam dan tak berseri disebabkan terlalu banyak sel kulit mati dipermukaan kulit wajah kita. Sel-sel kulit mati ini perlu disingkirkan bagi memberi ruang kepada sel-sel kulit baru. Kunyit sangat bagus untuk melakukan proses eksfoliasi kerana kandungan dan tekstur kunyit boleh mengelupaskan kulit mati secara lembut dan natural tanpa sebarang iritasi. Skrub yang berasasakan kunyit adalah solusi terbaik untuk selesaikan masalah kulit mati yang bertompok ni.

Tuesday, 31 July 2018

I am a part of Althea Angels
I am a part of Althea Angels| Teruja betul bila terima kotak pink ni. Dari Korea pulak tuu. Siapa yang tak seronokkan. Kinah terima parcel ni kerana kinah sebenarnya salah seorang Althea Angels. Masa hari raya aritu kinah terima email jemputan untuk sertai Althea Angels ni. Tak sangka dalam ramai-ramai yang hantar permohonan, kinah yang terpilih. Alhamdulillah rezeki.


Kalau korang nak tahu, ni kali ketiga kinah bekerjasama dengan Althea tau. Kinah pernah kongsikan dalam entri sebelum ni. 

BACA DI SINI


Mesti ada yang tertanya-tanya benefit yang kami dapat bila terpilih sebagai Althea Angels ni kan?Benefit yang kami dapat ialah:
  • Welcome Gift 
  • Monthly K-Beauty Giveaway 
  • Seasonal Annual Shopping Credits 
  • Exclusive Discount Code 
  • Birthday Credits 
  • Exclusive Althea Reviews 
  • Studio Access 
  • Many more fun activities


Tadaaaa, ni lah kandungan dalam Althea Angels Box yang comel tu. Best tau. Lepasni bolehlah tenyeh muka dengan Real Fresh Skin Detoxer ni. Ada dua jenis skin detoxer ni. Pertama Green tea, ianya digunakan pada waktu malam. Kedua pulak, Rose, digunakan pada waktu pagi. Kedua-duanya wangi sangat.


Menariknya skin detoxer ni hanya apply kat muka selama 10 saat je, tak payah lama-lama kemudian boleh cuci. Mudah sangat nak guna. Oh ye pada yang berminat nak mencuba Real Fresh Skin Detoxer ni boleh mula order di website Althea tau.

Kinah baru je lepas shopping dari Althea, nak tahu apa yang kinah beli, korang kena tunggu la nanti ye, baru je order aritu. Dah sampai nanti kinah share ye.