Tuesday, February 19, 2019

Giveaway PantangPlus.com Di Mialiana.com

by , in

PantangPlus.com – Pakej berpantang selepas bersalin

Baca kisah benar ini dulu, dari pengasas PantangPlus, Puan Zamzana Mohd Arifin:

Semasa berpantang anak pertama, ada seorang makcik tukang urut selepas bersalin ini, mengurut belakang saya dengan kaki dia. Tiba-tiba, dia tergelincir sebab berminyak. Dipendekkan cerita, tulang belakang saya hampir retak. Saya terpaksa buat ‘check-up’ dengan doktor pakar selama 6 bulan.


Kini, boleh ‘booking online

Antara sebab PantangPlus diwujudkan, saya tidak mahu orang lain merasai keperitan berpantang kerana salah pilih tukang urut wanita. Di PantangPlus, semua bidan atau tukang urut selepas bersalin kami disaring terlebih dahulu, terlatih, berpengalaman dan mempunyai sijil. Paling penting, semuanya orang tempatan.


Di PantangPlus juga, pakej berpantang kami lengkap, termasuk penjagaan ibu, penjagaan bayi dan makanan pantang. ‘Confinement lady’ akan menjaga dengan penuh kasih sayang. Boleh lihat senarai penuh servis di laman web kami.

Pelanggan dari luar negara

Atas kesedaran ramai ibu-ibu muda tentang kepentingan berpantang, tempahan bukan sahaja datang dari Malaysia. Malahan dari Singapura, United Kingdom, Australia dan UAE.

Pesanan kami, jaga badan elok-elok semasa berpantang selepas bersalin. Barulah badan sedap, hati tenang!


Giveaway ini dianjurkan oleh PantangPlus.com dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM300 untuk dimenangi. Sila klik banner untuk join.

Read more: http://www.mialiana.com/2019/02/giveaway-pantangpluscom-di-mialianacom.html
Monday, February 18, 2019

Singapore Trip: Merlion Park

by , in
Singapore Trip: Merlion Park | Maaf ye lambat pulak update pasal percutian ke singapore aritu sebab kena edit gambar sikit. Walaupun percutian kami ke Singapore hanya satu hari saja, banyak juga tempat-tempat menarik yang kami kunjungi antaranya ialah Merlion Park iaitu merupakan destinasi utama yang perlu dilawati bila ke Singapore.
Singapore Trip: Merlion Park
Kami sampai ke Merlion Park lebih kurang pukul 10.00 pagi kalau tak silap la. Menurut pemandu kami Encik Salleh, kalau nak ke Merlion Park sebaiknya pada awal pagi, kalau pergi tengahari atau petang, waktu tu tengah panas dan orang pun semakin ramai. Kami gerak dari JB pun dah pukul berapa kan. Nasibla...
Singapore Trip: Merlion Park
Sampai-sampai je ke situ, kinah mula cari tandas. Gagau mencari tandas dan tanya sekuriti yang ada kat situ. Siap bawak duit lagi kot kot la kena bayar. Kinah pun ikut la arah yang sekuriti bagitau. Dah tak tahan sangat kot, masuk satu pintu ni, memang ada singnboard kat situ. Kinah ingatkan dekat la tandas tu, entah macam mana kinah ingatkan satu sudut tu ada tandas, dengan confident nya tu tandas kinah terjah la, dentum ingatkan ruang nak pergi tandas rupanya itu dinding. Cehhh malu kot sempat juga pandang kiri kanan, nasib takde orang masa tu kalau tak memang malu haha. 

Rupanya tandas tu terletak jauh ke dalam dan kena naik tangga. Okay la nasib boleh tahan lagi dan takde pun orang collect duit nak masuk tandas. Nampak je tandas dengan confident nya ingatkan ada paip air. Rupanya tak de. Hanya ada tisu je. Kat Singapore ni kalau ke sini bawaklah botol air ke apa untuk mencuci. Kebanyakan kat sini tandas takde paip air yer. Ingat tu. Sori la buat iklan sekejap😅

Selesai urusan ke tandas kinah pergi semula tempat suami, anak dan adik kinah tunggu. Masa kinah ke tandas tu, ada la beberapa gambar mereka sempat ambil buat kenang kenangan di situ.
Singapore Trip: Merlion Park
Singapore Trip: Merlion Park
Singapore Trip: Merlion Park
Selepas tu, kitorang pun bergerak ke tempat ada singa muntah air tu. Waktu tu matahari dah naik atas kepala dah dan terik sikit. Orang pun tak payah cakap la memang dah ramai masa tu. Masing-masing tak lepaskan peluang nak bergambar dengan singa muntah air tu.
Singapore Trip: Merlion Park
Akhirnya, impian nak bergambar dengan singa tu tercapai.

Habis je bergambar dengan singa muntah air, kami jalan kaki sikit melalui jambatan yang menghubungkan Merlion Park ke Esplanade Theatre. Sikit tak sikit pecah peluh jugakla sebab panas rembang kot masa tu.
Singapore Trip: Merlion Park
Sukanya dia dapat lari kat sini. Haaa kalau nak tahu Jubilee Bridge ni la yang Thahirah duk lari sana sini. Tak terkejar dia tu. Nasib "anken" dia ikut hehe
Singapore Trip: Merlion Park
Ni la Esplanade Theatre yang kinah ceritakan tadi. Unikkan seni binanya.
Singapore Trip: Merlion Park
Tempat Thahirah bergambar ni la pintu masuk ke Esplanade Theathre
Singapore Trip: Merlion Park
Kat sini takde ada pun yang menarik cuma tertarik dengan seni binaannya. Pada masa kitorang datang ni pun takde sebarang event berlangsung. Tapi kalau korang nak masuk boleh je. Free of charge. Tapi bila ada event korang kena bayar la bila nak tengok heee
Singapore Trip: Merlion Park
"Mana arah tuju kita lepas ni bang"
Sementara tunggu pemandu kami sampai, (kesian dia pusing-pusing kawasan sekitar sebab takde tempat parking) kami tengok dulu papan kenyataan ni mana la tahu ada petunjuk kemana hala tuju kami lepas ni.. Haa itu kena tunggu kinah update seterusnya.

Terima Kasih kerana membaca Singapore Trip: Merlion Park
Sunday, February 17, 2019

Char Kuey Teow Sedap Di Tanjung Rambutan

by , in
Char Kuey Teow Sedap Di Tanjung Rambutan | Korang yang ada cadangan nak pergi bercuti ke Ipoh, korang jangan lupa masukkan Zan Railway Char Kuey Teow dalam list korang. Confirm tak menyesal.

Kalau korang biasa makan char kuey teow di kedai lain, mesti tak puas makan sebab kuey teow sikit. Tapi Zan Railway Char Kuey Teow portion dia banyak. Memang puas korang makan. Haa tengoklah char kuey teow udang kinah ni, mengancam tak?

Char Kuey Teow Sedap Di Tanjung Rambutan

Sebut pasal harga, jangan korang risau. Walaupun kuey teow banyak tapi harga dia masih cun. Nak tau harganya korang boleh rujuk gambar di bawah.

Char Kuey Teow Sedap Di Tanjung Rambutan

Haaa macam mana? Harga standard tapi portion banyak.

Korang yang teringin nak mencuba char kuey teow sedap di Ipoh ni, korang boleh lah datang ke Zan Railway Char Kuey Teow. Lokasinya berdekatan dengan Hospital Bahagia Tanjung Rambutan atau lebih mudah di stesen kereta api Tanjung Rambutan. Kalau tak tahu korang boleh je google maps nak ke sana.

Oh ye tak dapat nak ke kedai sebab kekangan masa, takpe Zan Railway Char Kuey Teow ada buat penghantaran sekitar Tanjung Rambutan saja. Sesiapa nak buat penghantaran boleh call nombor 0165071569 (untuk yang tinggal di sekitar Tanjung Rambutan)

Waktu Operasi
Isnin - Khamis : 5.15 pm hingga 11.00 pm
Jumaat : CUTI
Sabtu - Ahad : 8.00 am hingga 12.00 pm
Hari Kelepasan Am : 4.15 pm - 11.00 pm
Saturday, February 16, 2019

Canvas Dari Printcious Dah Sampai

by , in
Kalau korang masih ingat lagi, kinah pernah kongsi dengan korang mengenai satu website ni. Website khusus untuk korang yang ada plan nak bagi hadiah. Minggu lepas, Kinah ada buat pesanan dengan Printcious. Kalau sebelum ni, kinah pernah order cushion tapi kali ni kinah order canvas pulak. Kinah ni takde la pandai pun nak design apa bagai, kinah cuma apply gambar Thahirah masa bercuti ke Singapore aritu.

Tadaaaa sampai dah parcel yang ditunggu. Sebenarnya parcel ni dah lama sampai, cuma kinah tak sempat nak update.

Canvas Dari Printcious Dah Sampai

Oh ya untuk pengetahuan semua, parcel ni dikendalikan oleh kurier Aramex, tapi mungkin disebabkan faktor kawasan rumah kinah luar bandar kot, jadi Aramex tak cover. Apalagi nampaknya Gdex la yang hantar huhu.

Canvas Dari Printcious Dah Sampai

Korang jangan risau pasal barang yang korang order, setakat ni tak pernah lagi barang kinah rosak. Tengoklah packaging dia, tebal kot bubble wrap. So, barang kita dijamin selamat. 

Hahh ini dia canvas yang kinah order tu, cantikkan. Kinah cadang nak gantung dalam bilik Thahirah di rumah baru nanti. Dia pun suka sangat tengok gambar dia di canvas ni. Terima kasih Printcious atas hasil yang sangat awesome ni. 

Canvas Dari Printcious Dah Sampai

Korang yang nak buat jugak macam ni, boleh terus ke website Printcious.
Wednesday, February 13, 2019

3 Tip Atasi Semut Dengan Cara Selamat

by , in
3 Tip Atasi Semut Dengan Cara Selamat | Semut merayap dalam rumah tu perkara biasa tapi bila terlalu banyak akan mendatangkan masalah kepada kita. Kinah pun tak terlepas dengan masalah semut ni. Kadang-kadang tu jumpa semut berenang dalam bekas air masak. Aishhh stress rasanya bila ada semut dalam air tu. Nak tak nak kena la buang semua air tu dan isi yang baru kang tak pasal pasal jadi pelupa. Sapa ingat dulu orang-orang tua dulu pernah kata siapa terminum atau termakan semut tu boleh lupa 44 hari kalau 3 ekor berapa hari lupa hahahaah parok la gitu.

3 Tip Atasi Semut Dengan Cara Selamat

Jadi hari ni kinah nak kongsi dengan korang beberapa tip untuk atasi semut dengan cara selamat tanpa sebarang bahan kimia yang boleh menjejaskan kualiti udara sekitar.

Air Serai Wangi
Serai wangi perlu dicampurkan dengan air, kemudian semburkan campuran tadi di tempat laluan semut dan beberapa kawasan lain yang berpotensi semut tu akan lalu. Nak elak semut naik ke meja makan, lap meja makan tu dengan air serai wangi inshaAllah.

Minyak Masak
Macam mustahil je boleh guna minyak masak untuk halau semut. Tak cuba mana tahu kan.. Cuba celup kain yang bersih ke dalam minyak masak, kemudian ikat kain tersebut pada bekas gula keliling kaki meja atau keliling kabinet dapur. Kalau tak mahu ikat dengan kain, boleh juga lumurkan minyak masak di kawasan yang terlibat seperti sapu minyak di kaki meja makan supaya semut tak dapat naik ke meja.

Asam Keping atau Bunga Cengkih
Semut suka sangat dengan benda-benda manis terutamanya gula. Nak elakkan semut masuk ke dalam bekas gula, cuba masukkan beberapa keping asam keping atau beberapa kuntum bunga cengkih ke dalam bekas gula. Jangan risau kerana bau cengkih ataupun asam gelugur tu tidak merubah warna, dan rasa gula tersebut malah gula akan lebih wangi.

Terima kasih kerana membaca 3 Tip Atasi Semut Dengan Cara Selamat

Thursday, February 07, 2019

7 Tip Kembalikan Aura Romantis Suami Isteri

by , in
7 Tip Kembalikan Aura Romantis Suami Isteri | Apabila usia sesuatu perkahwinan dah banyak tahun, sedikit sebanyak aura romantis antara suami isteri semakin berkurangan. Hal ini mungkin berlaku disebabkan beberapa faktor seperti peningkatan usia. Hmm siapa kata bila dah tua tak boleh nak romantis macam baru kahwin dulu, boleh tau. Apa kata ikut saja 7 tip untuk kembalikan aura romantis suami isteri yang kinah kongsikan di bawah melalui pembacaan Majalah Keluarga.

7 Tip Kembalikan Aura Romantis Suami Isteri

Sama-sama Bantu Membantu
Buat kerja rumah bersama-sama dan saling bantu membantu antara satu sama lain sedikit sebanyak dapat mengembalikan aura romantis seperti masa baru kahwin dahulu. Sebagai contoh, apa kata si suami apabila lepas makan bersama, ambil pinggan yang ada di atas meja dan nyatakan pada si isteri bahawa korang akan membasuh semua pinggan tersebut. Percayalah, apabila si suami ringan tulang membantu isteri akan menerbitkan rasa yang bermakna di hati si isteri. 

Mandi Bersama
Agak-agaknya bila kali terakhir korang mandi bersama? Hmm mesti lupakan bila. Takpe, apa kata lepas ni korang ajak suami atau isteri korang tu mandi bersama kerana apabila suami isteri mandi bersama akan menerbitkan rasa kasih sayang yang luar biasa antara suami isteri. Tak percaya, cubalah nanti.

Serikan Bilik Tidur
Keharmonian hubungan antara suami dan isteri sebenarnya banyak terkesan melalui kamar tidur. Justeru, apa kata selepas ini si isteri perlu memastikan bilik tidur dihias indah dan berada dalam keadaan bersih dan selesa. Jika ada bajet lebih serikan bilik dengan hiasan bunga, aroma terapi serta cadar dan langsir yang menarik  supaya dapat menyuntik lagi mood romantis.

Sentiasa Harum
Selalunya bila nak keluar rumah saja pasti sembur minyak wangi dulu kan, apa kata lepas ni kita tukar habit tu. Pakai minyak wangi ketika di rumah dan kalau boleh biarlah kita sentiasa berbau harum dan selesa untuk didampingi. Bukan si isteri je tau kena harum sentiasa, suami pun perlu jaga personaliti di hadapan isteri barulah hubungan tu terasa bahagia.

Jangan Sakiti Pasangan
Sebaiknya hormatilah pasangan kita dan kalau boleh elakkan daripada menyakiti hati dan perasaan pasangan tu. Kalau ada perkara yang pasangan tidak berapa suka kita lakukannya, apa kata cuba belajar untuk meninggalkannya demi kebahagiaan korang dan juga pasangan.

Makan Di Luar Berdua
Pernah juga kinah terbaca satu perkongsian tak ingat la siapa, tapi dia kata betapa pentingnya untuk renew cinta. Ehh bukan lesen saja kena renew ye, cinta pun sama. Haaa apa kata sekali sekala korang ajak pasangan makan di luar tanpa kehadiran anak-anak, kalau anak dah besar bolehlah ditinggalkan, tapi kalau anak masih kecil lagi mungkin boleh mintak tolong kepada pengasuh untuk jaganya sebentar. Bila makan berdua sekali sekala ni seronok pulak sambil mengenang kembali zaman cintan cintun dulu.

Telefon dan Mesej
Kalau dulu tahun 80 an dan 90 an, orang guna telefon awam je kalau nak call yang tersayang. Tapi tu zaman dulu la, zaman takde handphone lagi. Sekarang ni dah moden, semuanya dah canggih. Jadi manfaatkan lah handphone yang ada tu dengan telefon pasangan tu bagitau betapa korang sayang padanya takpun mesej je bagitau padanya tentang perasaan tu. Cubalah tips ni manalah tahu dengan cara ni akan menyuburkan lagi cinta dan sayang pada pasangan.


Monday, February 04, 2019

Keputusan Anugerah Juara Lagu 33

by , in
Sana sini orang bercerita pasal Anugerah Juara Lagu tadi. Kinah ni bukak je tv tu tapi tak berapa sangat layan AJL tu sebab Thahirah ajak main. Layankan je la si kecik tu. Kekadang tu ada la jugak jeling jeling tengok persembahan artis-artis yang bertanding. So far ok je persembahan semua. 


Lepas habis main dengan Thahirah, belek sekejap phone, mak aii cepat betul page page terkenal update mengenai AJL terutamanya persembahan Sufian Suhaimi aka baby Pian, eh betul ke ejaan tu? Sorry la ye kalau salah eja. Bila baca komen-komen netizen rata rata semua sedih dengar lagu Di matamu tu dan memang patut layak menang persembahan terbaik. Dah rezeki beliau menang malam ni.

Pengacaranya pulak, memang ngam sungguh. Memang kena dan serasi sangat gandingan Alif Satar dan Sherry Alsendat ehhh Alhadad. Tadi rasanya ada dengar Sherry sebut Alsendat hehe. Telatah dua orang ni memang buat orang tak kering gusi. Good job guys.

Mengenai persembahan pembukaan tu, ramai yang kata kelaut, ingatkan kinah sorang je rasa macam tu. Entah kenapa macam kureng sikit persembahan kumpulan Search pada malam ni, dan selingan pun macam tak best.

Cey cey banyak betul komen kan. Apa apa pun tahniah kepada semua yang bertanding.

Keputusan Anugerah Juara Lagu 33

Juara: Haram - Hael Husaini & Dayang Nurfaizah
Tempat ke 2: Bunga - Ara
Tempat ke 3: Sampai Bila - Misha Omar
Vokal Terbaik: Sampai Bila - Misha Omar
Persembahan Terbaik: Di Matamu - Sufian Suhaimi