Thursday, 18 April 2019

Wednesday, 17 April 2019

Ku Sangka Jerawat Rupanya Ketuat | Hmm si ketuat ni sebenarnya timbul sebulan yang lepas. Masa tu kinah ingat jerawat batu, tapi yang kinah sangkakan jerawat ni takde la sakit sangat. Jerawat batu kalau timbul nak sentuh sikit pun dah sakit tapi yang ni tak. Masa tu kinah cuma endah tak endah je la. Fikir positif je. Ala lama-lama nanti hilang la. Ni dah sebulan benda tu masih ada lagi. Oh tidakk.

Tangan ni pun gatal nak pegang dan kutil. Hahh amik kau keluar sikit isi dia tu dan darah pun agak gelap sikit. Kinah cuba analisis dan ingat balik zaman dulu-dulu, bila ingat balik simptom tu baru la tahu ni bukanlah jerawat tapi ketuat. Ahhh sudah, ketuat kat muka oiiii. 

Kinah bagitau la suami, yang biji kat tepi dagu ni sebenarnya ketuat. Suami pun pelik, ketuat kat muka hmmm.. Kalau korang nak tahu, masa kinah kecik dulu, pernah ada ketuat naik kat bibir. Bibir okeh... Korang bayangkan la. Hari-hari duk pegang dengan harapan boleh hilang la.

Hmm ketuat tu hilang lepas mak kinah kutil guna pengepit kuku dan kinah sapu getah daun lipan kalau tak silap la. Hari-hari kinah sapu dengan getah tu. Lama-lama tak nampak dah bayang ketuat tu. Tapi tu cerita dah lama dah.

Tup tup kali ni tumbuh kat tepi dagu ni pulak. Nak balik rumah mak belum masa lagi. Dah tau bendasing yang tumbuh ni ketuat, kinah mintak suami belikan ubat ketuat. Orang farmasi kata ubat yang menanggalkan ketuat tu tak sesuai untuk muka. Jadi, dia bagi ubat sapu je, suruh sapu di tempat ketuat tu je. Harapnya ketuat ni cepat hilang. Ke korang ada petua lain selain sapu getah tu.

Gambar ni masa baru nak jadi. Masa tu sangka jerawat je la
Ku Sangka Jerawat Rupanya Ketuat
Ni gambar minggu lepas, nampak makin besar sikit
Ku Sangka Jerawat Rupanya Ketuat

Monday, 15 April 2019

Terjebak Layan Drama Cinta Non Grata | Dalam banyak-banyak drama yang ditayangkan di tv, drama ni je yang kinah layan. Drama lain kurang nak melayan haha. Tertarik dengan jalan cerita Cinta Non Grata yang diterajui oleh Raja Afiq DFKL dan Amelia Henderson. Nampak kat situ ada keserasian, orang putih kata chemistry hehe.
Cinta Non Grata

Drama bersiri Cinta Non Grata 20 episod arahan Feroz Kader, terbitan Orangetree Production. Dibintangi oleh Raja Afiq, Amelia Henderson, Mona Allen, Edika Yusof, Adeline Tsen dan ramai lagi telah mula disiarkan sejak 20 Mac 2019 lalu dan ditayangkan pada setiap hari Rabu hingga Jumaat pukul 9 malam di TV3.

WATAK PELAKON 

Amelia Henderson sebagai Darlina
Raja Afiq sebagai Hakim
Edika Yusof sebagai Datuk Marzuki
Mona Allen sebagai Zatul
Maria Farida sebagai Datin Jannah
Wilma Muhammad sebagai Ramlah
Esma Dainal sebagai Abdullah
Radhi khalid sebagai En Malik
Zaefrul Nordin sebagai En Sahar
Susan Manen sebagai Hasnah
Adeline Tsen sebagai Kartini
Sara Amelia sebagai Sarah
Jay Iswazir sebagai Fendi
Idzham Ismail sebagai Aziz
Hadi Nawawi sebagai Jeff
Ramli Saleh sebagak Pak Idris
Jasper Supayah sebagai Wawa
Nur Ezzanie sebagai Dayana
Qara Lyana sebagai Irene
Hafiz Bahari sebagai Haikal
Faez Nick sebagai Danial

Sinopsis

Mengisahkan seorang gadis bernama Darlina yang begitu aktif dan mengejar populariti dengan sosial medianya. Berbeza pula dengan Hakim yang lebih optimistik dan mahu mengubah nasib orang sekelilingnya sehingga dapat memberi pengajaran dalam hidup mereka.

Hubungan cinta antara Hakim bersama Kartini yang dahulu telah memberi kesan pada diri Hakim sendiri. Dia tidak mahu mengalami nasib yang sama seperti adiknya, Haikal yang begitu kecewa akibat ditinggalkan Darlina dan bertindak membunuh diri. Sejak dari itu, Hakim bertekad untuk mengenali Darlina dengan lebih dekat dan secara tak langsung ingin membalas dendam atas kematian adiknya itu. 

Abdullah, bapa Hakim merupakan seorang pembantu peribadi kepada Datuk Marzuki. Hakim akan menjadi pengganti tempat bapanya jika Abdullah tidak dapat bekerja. Datuk Marzuki mempunyai seorang isteri, Datin Jannah dan seorang anak perempuan Zatul. Mereka berdua ni bersikap tidak ambil tahu apa yang dilakukan oleh Datuk Marzuki, asalkan mereka dapat duit untuk berbelanja dan hidup mewah.

Memiliki wajah yang tampan dan mempunyai gelaran Datuk sepertinya, membuatkan Datuk Marzuki sentiasa mahu mencari gadis yang lebih muda darinya. Apabila bertemu Darlina, dalam satu majlis, Datuk Marzuki tertarik dengan kejelitaan Darlina dan mahu Darlina menjadi isterinya. Impian Datuk Marzuki ingin memperisterikan Darlina menjadi nyata, apabila ayah Darlina meminta pertolongan daripada Datuk Marzuki bagi menyelamatkan syarikatnya yang hampir bankrap. Dari situlah Datuk Marzuki meluahkan hasratnya untuk berkahwin dengan Darlina. Demi membantu keluarganya, Darlina bersetuju untuk mengahwini Datuk Marzuki. Darlina menyangkakan bahawa hidupnya akan lebih senang lenang namun Datuk Marzuki telah menetapkan beberapa syarat iaitu dia hanya akan memiliki harta Datuk Marzuki jika dia tidak meminta cerai dalam masa setahun.

Semakin lama hidup bersama dengan Datuk Marzuki, Darlina mulai rimas dengan hidupnya yang sentiasa dipantau oleh Datuk Marzuki. Nak jumpa kawan baiknya, Sarah pun tak dibenarkan. Hakim yang diupah oleh Datuk Marzuki sebagai jurugambar yang mengawasi Darlina menjadi tempat luahan Darlina. Daripada situ, Hakim mula mengenali sisi Darlina yang berlainan dengan sangkaannya. Hakim mula goyah dan mempersoalkan hatinya kerana dia cemburu melihat Datuk Marzuki bermesra dengan Darlina dan pada masa yang sama hasratnya ingin membalas dendam.

Isteri Datuk Marzuki dan anaknya, Zatul pula merancang untuk menyingkirkan Darlina daripada kehidupan Datuk Marzuki. Apa akan jadi seterusnya kepada Darlina? Adakah Darlina akan terus mengejar impiannya untuk mendapatkan harta Datuk Marzuki walaupun hidupnya bagai dalam sangkar emas? Adakah Hakim tewas dengan soal hatinya? Semua tu akan terjawab bila korang menonton drama ni.

P/s: Episod Jumaat lepas, ayah Darlina tengah bengang kerana ditipu oleh Rahim. Dia ditipu untuk pembelian tanah bernilai RM1.25 juta di Sepang. Kesian pulak dengan Encik Malik tu, dah la tanah tak dapat, habis la nanti semua aset tu kena tarik dengan ah long. Dengar sangat cakap si Sahar tu padahal dia bersekongkol dengan si Rahim tu.

Sekarang ni menjadi tanda tanya, apa kaitan Aziz dengan ibu Darlina, Ramlah. Aziz mintak sejumlah wang untuk menutup mulut supaya Aziz tidak membongkarkan siapa Ramlah sebenarnya. Aishhh tak sabar pulak nak tunggu episod seterusnya. 

Sunday, 14 April 2019

Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta | Siapa sangka gadis comel ni Siti Suriani atau lebih dikenali dengan Siti Jamumall, dengan hanya buat live di facebook saja majlis perkahwinannya ditaja sehingga RM500 Ribu!!! Woowww banyak tu. Dah rezeki Siti dengan suami kan.
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta

Ikutkan asalnya, Siti hanya mahu buat majlis secara kecil-kecilan saja. Namun begitu, apabila siti memuat naik status di facebook mengenai perkahwinannya, bertalu-talu whatsapp dan call masuk daripada pemilik kedai, founder produk dan ramai lagi yang ingin menaja majlis beliau. 

Beruntungnya Siti ni kan. Dah macam wedding  of the year dah ha majlis dia. Majlis ni berlangsung di Laman Kayangan , Shah Alam.

Kalau korang nak tahu, hampir 100 company yang ingin menaja majlis kahwin beliau. Siapa yang tak seronok dapat tajaan oiiii. 
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Mungkin ada yang tertanya-tanya siapa Siti ni sebenarnya?

Kalau korang nak tahu, Siti ni host bagi Jamumall.com dan selalu buat live di facebook seperti mempromosikan produk kosmetik, fesyen, kesihatan dan makanan. Artis pun ada menggunakan khidmat Siti untuk membantu promosi produk mereka antaranya ialah Che Ta, Faizal FBI, Shuib, Sarah Raisudin, Sherry Ibrahim, Saharul Ridzuwan dan Lana Nordin.

Selama ni Siti ikhlas membantu mempromosi produk mereka sehingga viral dan dikenali. Sungguh tak sangka mereka sanggup menaja majlis Siti ni Kalau kinah jadi Siti, terharu bercampur sebak sebab bukan senang nak dapat penaja yang mahu menaja majlis kita tau.

Antara founder yang menaja majlis Siti ni bukannya sebarangan company, wedding dress yang cantik by Dlia Dean Bridal, deco majlis dan pelamin dari wedding by Emma. 
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta

Penaja Utama yang Menaja Majlis Siti Jamumall

Antara penaja yang menaja majlis siti dan suami ialah:

Pelamin dan Hiasan Dewan dari Wedding by emma

Baju Pengantin dari Dlia Jane Bridal Collection

Grand Cake dari Mad About Cake

Vip Menu dari Rumpun Selera

Coffe Es-Cream dari Ana Zahra Beauty

Jamu dari Seri Lady Empire Resources

Tudung Bawal  Bridesmaids dari Gallery Bawal

Kain Pasang Diamond dari Irahsukri

Telekung dari Pretty Aini

Make Up Set dari Zacthira Navillionniza

Scarft dari Scarft By Mehrun

Printed Box dari Art Creation Printing

Perfume dari  Luxe Essencia Resources

Honeymoon Pakej dari Arwana Resort

Gambar Majlis Resepsi dan Majlis Berinai Siti Jamumall

Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta
Siti Jamumall Kahwin Dapat Tajaan Setengah Juta

Tahniah Siti dan suami, Selamat Pengantin Baru

#sitijamumallwedding

Friday, 5 April 2019

Serum Sanny & Joleen Lifestyle Serum Antioksidan | Tengah mencari serum yang betul-betul dapat membantu mengurangkan masalah kulit korang apa kata korang cuba dulu serum daripada Sanny & Joleen Lifestyle. Oh ye kalau korang nak tahu, serum ni bukan saja boleh digunakan di muka, badan pun boleh juga digunakan. Haa tak pernah dengar serum boleh guna untuk whole body, so itu lah Sanny Joleen & Lifestyle. Kecil-kecil cili padi tau serum

Serum Sanny & Joleen Lifestyle Serum Antioksidan 

Serum Sanny & Joleen Lifestyle Serum Antioksidan
Serum Sanny & Joleen Lifestyle Serum Antioksidan 
Kenapa kinah suggest kepada korang dengan serum ni?

Sebabnya, serum Sanny & Joleen ni dihasilkan daripada bahan semulajadi dan semestinya ianya selamat digunakan untuk semua jenis kulit. Tak kisahlah kulit korang jenis berminyak, kombinasi, kering ataupun sensitif semuanya boleh gunakannya. InsyaAllah.

Serum Sanny & Joleen ni didatangi dalam dua saiz iaitu saiz
10ml (RM49.00) dan 
30ml (RM97.00).

Kinah guna 10 ml punya. Apa yang kinah suka dengan serum ni sebab bila apply kat muka rasa sejuk je. Teksturnya pulak mudah serap dan tidak berminyak. I like 😍😍
Serum Sanny & Joleen Lifestyle Serum Antioksidan
Serum Sanny & Joleen Lifestyle Serum Antioksidan 
Untuk pengetahuan semua, serum antioksidan diformulasikan dengan Tocotrienol yang mana ianya dapat membantu memperlahankan proses penuaan kulit dan membantu menganjalkan kulit kita.

Kandungan Sanny & Joleen Lifestyle

Aqua, Niacinamide, Glycerin, Aminomethyl Propanediol, Citrus Reticulata (Tangerine) Peel Extract, Yeast beta glucan, Sodium Acrylates Copolymer, Sorbitan Caprylate, Panthenol, 3-0 Ethyl Ascorbic Acid, Olea Europaea (Oilve) Fruit Oil, Lecithin, Tocotrienols, Propanediol, Benzoic Acid, Tetrasodium Glutamate Diacetate

❌No Sodium Lauryl Sulfate
❌No Sodium Laureth Sulfate
❌No Paraben
❌No Animal Derivatives
❌No Mineral Oil
❌No Alcohol
❌No Harsh Detergent
❌No Artificial Colors
❌No EDTA
❌No Propylene Glycol
❌No Synthetic Fragrance

Kebaikan Serum Antioksidan Sanny & Joleen Lifestyle

Serum Sanny & Joleen Lifestyle Serum Antioksidan
Serum Sanny & Joleen Lifestyle Serum Antioksidan 
  1. Memudarkan bintik-bintik gelap dan pigmentasi
  2. Mengurangkan jerawat 
  3. Mengurangkan parut
  4. Melembapkan kulit yang dehidrasi
  5. Mengurangkan kesan terbakar akibat sinaran matahari
  6. Mengurangkan kesan stretch mark
  7. Menjadikan kulit lebih anjal
  8. Melambatkan proses penuaan
  9. Melicin dan mencerahkan kulit


Cara penggunaan serum Sanny & Joleen Lifestyle

Mudah je nak guna serum ni. Gunakan dua kali sehari iaitu pagi dan malam selepas muka dan badan dibersihkan.


Pengalaman Menggunakan Serum Sanny & Joleen Lifestyle

Serum Sanny & Joleen Lifestyle Serum Antioksidan
Serum Sanny & Joleen Lifestyle Serum Antioksidan 
Sejujurnya kinah dah jatuh cinta dengan serum ni. Nampak perubahan pada kulit muka kinah selepas beberapa minggu menggunakannya. Kesan parut jerawat dah mula kurang, kalau korang perasan kat tepi dagu kinah ni ada seketul bekas jerawat, pun kinah nampak dah nak kering. Kulit lebih lembap dan paling best pori pun dah makin mengecil. 

Berita baik untuk pembaca apekinahdotcom, korang boleh dapatkan Sanny & Joleen Lifestyle Serum Antioxidant ni di mana-mana farmasi yang terpilih atau lebih mudah korang boleh beli melalui website. Gunakan PROMO CODE: SAKINAH untuk dapatkan 15% diskaun apabila korang membuat pembelian di website www.sannyjoleen.com

Penghantaran adalah percuma di seluruh Malaysia, kod ni sah sehingga 20 Mei 2019 tau.

UNTUK DAPATKAN MAKLUMAT LANJUT
Website

Facebook 

Instagram

Monday, 1 April 2019

Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je | Semua orang duk pakat update kat facebook pergi bercuti ke sana sini. Musim cuti sekolah kan, masa ni la parents nak ambik kesempatan bawak anak-anak pergi bercuti. Kinah pulak cuti ni tak ke mana pun duduk je kat rumah. Bila dah duduk rumah semestinya ada aktiviti memasak. Hmm honestly sebenarnya dah tak tau nak masak apa untuk family yang penting cepat dan sedap. Hahhh baru teringat, aritu ada beli spaghetti Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je

Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je

Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je
Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je
Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je? Hahh biar betul 3 minit je dah siap spaghetti ni, huhu memang betul.  Pada mulanya kinah pun tak percaya jugak, bila tengok kawan-kawan review spaghetti instant ni teringin jugak nak cuba. Iyela kalau ikut asalnya nak rebus spaghetti tu lebih kurang 10 minit jugak, belum lagi nak masak sambalnya. Mau setengah jam jugak la kat dapur tu. Jadi tagline "cepat" tu tak relevan la haha. Lepas ni tak perlu lagi sebab dah ada instant pasta seperti MASTER Pasto

Untuk pengetahuan korang semua, Master Pasto ni merupakan produk makanan Ready To Eat Meal in Malaysia yang dikeluarkan oleh Lioco Food Industries Sdn Bhd yang terletak di Penang. Seperti mana yang kinah nyatakan di atas tadi, masa untuk menyediakan Master Pasto dengan menggunakan microwave ataupun direndam dalam air yang mendidih selama 3 minit saja (AWAS Air Panas). Rasanya pun sedap.
Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je
Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je
Korang yang ada plan nak bercuti ke luar negara tu, bolehlah beli instant spaghetti ni buat stok makanan di sana. Yang tak pergi bercuti pun boleh jugak buat stock kat rumah mana tahu malam malam perut lapar tak payah dah nak keluar malam. Apa yang penting, Master Pasto ni HALAL ye dan tiada perisa tiruan dan tiada bahan pengawet.


Cara Penyediaan Master Pasto Spaghetti

Mudah je nak sediakan Master Pasto Spaghetti ni. Ada dua cara sebenarnya sama ada rendam dalam air yang mendidih atau pun panaskan saja ke dalam microwave.
Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je
Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je
Air yang mendidih 
  1. Didihkan air terlebih dahulu atau nak lebih mudah boleh je guna cerek elektrik tu.
  2. Rendamkan flexy packy ke dalam air yang tengah mendidih tadi dan biarkan air didih tadi terus mendidih.
  3. Keluarkan flexy packy tadi, buka dan tuangkan spaghetti dan sos ke dalam pinggan 
  4. Sedia untuk di makan
Microwave
  1. Tuangkan spaghetti dan sos flexy pack ke dalam pinggan atau pun bekas yang sesuai digunakan untuk ketuhar gelombang mikro.
  2. Masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro selama 1 minit saja
  3. Sedia untuk dihidangkan dan di makan😁
Master Pasto Spaghetti Aglio Olio With Chicken
Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je
Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je
Korang yang suka makanan pedas, Master Pasto Spaghetti Aglio olio mesti akan menjadi pilihan. Nak kata pedas sangat tu tak la pedas sangat. Bagi kinah la ye. Isi ayamnya pun meriah. Rasa macam masak sendiri pulak padahal instant sajo ha. Memang kena sangat dengan citarasa kinah.

Master Pasto Spaghetti Bolognese With Chicken
Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je
Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je
Ahaaa spaghetti kedua ialah Spaghetti Bolognese With Chicken. Siapa anaknya yang suka sangat makan spaghetti bolognese, memang sesuai sangat. Rasanya pun tak pedas dengan isi ayam yang meriah. Suami kinah kata sedap.

Master Pasto Spaghetti Mushroom Cream Souce
Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je
Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je
Walahhh hat ni pun kinah suka. Tak pedas langsung. Sesuai sangat nak bagi anak makan. Rasanya yang creamy tu memang tak boleh nak lupa lah. Cendawan pun banyak. Tak rugi la korang beli untuk buat stok kat rumah.

Apa yang best dengan produk Master Pasto ni, korang tak perlu nak simpan dalam peti sejuk. Cuma bukak dan reheat saja, dah boleh di makan. Mudah sangat lah bila korang nak bawa pergi bercuti ke mana saja.

Nak Beli Di Mana?

Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je
Master Pasto Spaghetti Siap Dalam 3 Minit Je
Korang yang berminat untuk mendapatkan produk Master Pasto boleh membuat pembelian secara dalam talian (online) di