Tuesday, October 16, 2018

Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed

by , in
Assalamualaikum dan salam ceria buat semua. Mesti ada di antara korang yang baru saja terima berita tentang kelahiran dari saudara terdekat ataupun rakan kan? Menjadi kelaziman di Malaysia ni, bila kita terima saja perkhabaran tersebut kita akan datang untuk menziarah. Namun begitu, ada juga yang tak berkesempatan untuk menziarah atas faktor tempat dan masa. Mana yang tak sempat untuk melawat tu apa kata sebagai tanda ucapan tahniah, korang hadiahkan je mereka dengan signature daripada Lovely Signed. Mesti diorang suka..

Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed

Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed, Lovely Signed
Kalau korang nak tahu website Lovely Signed merupakan website penghantaran hadiah yang telah direvolusikan di Asia. Kiranya lepas ni tak payah korang susah hati nak pergi shopping beli hadiah, order je dari online. Senang, jimat masa, tenaga dan minyak. Nak beli untuk anak sendiri pun boleh tau.

Menariknya dengan perkhidmatan Lovingly Signed, korang bebas memilih design dan juga membuat lakaran nama baby tersebut pada hadiah yang telah dipilih. Bestkannnn.. Setakat ni tak jumpa lagi website yang buat macam ni. 

Apa yang Menarik di Lovingly Signed

Banyak juga yang menarik di Lovingly Signed, korang mesti rambang mata nak pilih yang mana satu sebab semuanya comel-comel silap haribulan korang beli untuk diri sendiri.. Ehh ada ke macam tu hehe. Jom kita tengok apa yang ada di Lovingly Signed. 

Terbahagi kepada 5 kategori iaitu:

1. Gift Hampers
Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed, Lovely Signed
Super Luxe Baby Gift Set
Dalam kategori gift hampers ada pelbagai pilihan yang boleh korang pilih. Semuanya comel-comel. Pilihlah mana satu yang korang nak hadiahkan kepada baby yang baru lahir tu. Aduhai comelnya set Super Luxe Baby Gift Set ni. Warna pink gitu. Kalau untuk baby boy, ada je warna lain yang sesuai untuknya dan namanya pun di

2. Clothing
Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed, Lovely Signed
Bandana Bib Set - Blue & Grey
Kalau rasa cliche nak bagi gift set, apa kata hadiahkan Bandana Bib Set ni untuk si comel. Alahai comelnya bandana ni siap ada nama dia lagi. Kalau korang nak tahu, Kain yang digunakan daripada 100% Cotton yang bermutu tinggi dan sesuai sangat dengan kulit baby yang lebih sensitif. Korang juga boleh memilih warna yang sesuai untuk si comel.

3. Blanket and Towels
Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed, Lovely Signed
Muslin Swaddle Blanket - Pink & White
Selain clothing dan gift set, korang juga boleh memilih Blanket and Towels sebagai hadiah seperti Muslin Swaddle Blanket - Pink & White Star. Semestinya korang boleh memilih antara 4 warna yang korang suka dan 12 karakter yang berbeza. Waaahhh best sangat. Kualiti kain pun sangat bagus iaitu 100% adalah kapas, so sesuai sangat la dengan baby. Saiznya pun agak besar

4. Toy and  Accessories
Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed, Lovely Signed
Strawberry Dress Ragdoll With Apron
Kalau nak beri kelainan hadiah untuk si comel tu, apa kata korang hadiahkannya dengan toy and accessories. Hadiah yang comel sebegini boleh digunakan sehingga kanak-kanak. Di Lovely Signed, ada pelbagai jenis toy boleh dipilih untuk si comel salah satunya ialah Strawberry Dress Ragdoll With Apron. Ala comelnya doll ni dan lebih menarik nama si comel juga boleh di coret di doll ni. Mesti doll yang comel ni akan menjadi kesayangannya satu hari nanti.

Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed, Lovely Signed
Personalised Tractor Backpack
Selain doll yang comel tu, korang juga boleh memilih accessories sebagai hadiah. Sebagai contoh yang ni, beg yang sebegini sesuai dihadiahkan kepada kanak-kanak yang berusia 2 atau 3 tahun. Tambahan pula dengan karakter comel seperti ni pasti menarik minat mereka.


Bagaimana dengan Penghantaran Lovely Signed 

Setiap item yang dibeli di Lovely Signed akan dihantar dengan kotak yang eksklusif ini. Jika korang inginkan kotak ini nampak lebih eksklusif, korang boleh jer request dengan pihak Lovely Signed.
Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed, Lovely Signed
Abadikan Nama Si Manja Di Lovingly Signed
Maklumat Penting untuk Proses Penghantaran dan Cas yang dikenakan

  • Penghantaran adalah percuma di Seluruh Singapura termasuklah Pulau Ubin
  • Penghantaran pada hari bekerja juga adalah percuma 
  • Kadar penghantaran sama rata untuk luar kawasan Singapura $25
  • Penghantaran ke antarabangsa adalah percuma jika pesanan melebihi SGD250
Untuk maklumat lebih lanjut lagi mengenai Lovely Signed, bolehlah layari Facebook, Instagram dan Pinterest.


Sunday, October 14, 2018

Hadiah Untuk Top Komentor

by , in
Seperti yang dijanjikan hari tu, kinah ada announce yang kinah tengah cari top komentor untuk blog apekinah ni dan masa tu hadiahnya tak sampai lagi. Boleh baca link di sini Pencarian Top Komentor Bulan Oktober

Haaa ni nak kabor ni, hadiahnya dah sampai kelmarin. Akak ninja yang hantarkan. Nak tahu apa hadiah yang kinah sediakan untuk top komentor.... Jeng jeng jeng ni dia......

Sekeping mask daripada Tony Moly dan Lip Tint daripada Tony Moly untuk top komentor.
Nak tak ni??? 

Haaa lekaih komen banyak-banyak kat blog kinah ni. Tak kisah la entry baru ke lama ke. Boleh jer. Nak tahu siapa ranking utama boleh tengok widget di sidebar tu. 
Sunday, October 14, 2018

Marzaqah Thahirah Turns 3

by , in
Alhamdulillah pada 5 Oktober lepas Marzaqah Thahirah genap 3 tahun. Ehhh rasa kejap je dia dah 3 tahun. Rasa macam baru lagi dia dilahirkan. Nanti lagi beberapa tahun dah sekolah. Ibu doakan anak ibu ni membesar dengan sihat, cemerlang di dunia dan di akhirat.
Sekarang ni dah pandai dah nak mintak itu ini. Dia macam tau-tau je birthday dia, dia mintak kek. Ayahnya pun bawakla dia kedai kek kat area rumah ni. Dia sendiri yang pilih kek tu tau. Dia sorang je 4 potong. Apa-apa la dik, janji kamu seronok dan happy dapat tiup lilin tu.

Teringat pulak kisah di labour room dulu.

4 Oktober 2015, tarikh kena serah diri. Kenapa serah diri? Masa pregnant ada GDM dan Pre Eklampsia ehh betul ke ejaan tu ek. Hmm biarlah janji ada bunyi dan korang tahu apa benda tu. Disebabkan itu la doktor bagi tarikh suruh admit ward awal. Ikut perancangannya, pagi 5 Oktober 2015 tu, doktor sebenarnya nak masukkan induce, kite ni pun bila dengar induce kecut perut jugak la. Mungkin dah rezeki pagi tu, doktor kata tak payah sebab bukaan dah 3 cm. Fuuhh selamat kat situ tak payah nak induce dah. Walaupun dah bukak 3cm masa tu takde la terus masuk labour room lagi. 

Tengah hari tu pulak masa nak ke tandas, alamak dah turun darah, dan dan tu la nurse datang panggil nak masuk labour room. Kita pun cepat-cepat cuci dan ready nak ke labour room. Sampai ke labour room, nurse suruh tukar baju dan pakai baju yang disediakan. Masa tu agak kekok jugakla sebab first time. Takpe pengalaman tu. Lepas dah siap pasang semua doktor check sekali lagi bukaan, hmm macam lambat lagi nak bukak dan doktor suggest untuk ambik epidural.

Allah masa nak cucuk epidural tu sakitnya tak dapat nak bayangkan tambah pulak dewan bersalin pulak ada masalah aircond, memang berjurai la peluh masa tu. Dah cucuk epidural, ada doktor pulak datang periksa dan tolong pecahkan air ketuban. Bukaan masa tu baru 5cm. Memang agak lambat. Thahirah selamat dilahirkan pada waktu malam dalam pukul 8 lebih itupun terpaksa guna vakum sebab kinah dah tak ada tenaga.

Tak selesai lagi tu, degupan jantung pada masa tu dah laju pulak, doktor dah mula risau. Takut ada problem lain doktor terpaksa ambik sampel darah. Bila keluar keputusan darah tak da apa masalah pun dan rupanya kinah ada bleeding sebab doktor tak jahit satu part. Adehhh nak tak nak kena bukak dan jahit semula. Kome bayangkan kena jahit hidup-hidup masa tu. Doktor tanya epidural tu ada lagi kan? Haah ada lagi, doktor suruh tekan je epidural tu. Itupun rasa nyilu lagi.

Orang lain dah lama balik ward, tapi kinah tak selesai lagi. Kena duduk situ dulu untuk pemantauan. Bila dah mula stabil, barulah doktor izinkan balik ke wad. Itupun dah pukul 2.00 pagi kot. Punya la lama duduk dalam tu dari tengahari sampai ke pagi. Lama jugak la kena duduk wad. Ahad masuk ward, Rabu baru keluar ward.

Balik rumah rasa dah lega dah. Tapi sebenarnya tak, esoknya nurse klinik ibu anak datang tengok Thahirah kena kuning pulak, nak tak nak kena la ke Hospital Kuala Kubu Bharu untuk buat pemeriksaan. Bila ambik darah, tengok kuning Thahirah agak tinggi masa tu. Sekali lagi kami berdua masuk ward dalam tempoh tak sampai 24 jam. Okeh bertabah je la dan Thahirah kena duduk bawah lampu, malam tu check sekali lagi tahap kuning mak aii tinggi lagi kuning. Doktor kata, lampu kat sini tak sesuai untuk Thahirah, kena refer ke Hospital Selayang balik. Apa lagi malam tu berangkut la kami ke Hospital Selayang naik ambulans.

Nak jadikan cerita, pintu ambulans pulak buat hal malam tu. Tiba-tiba pintu belah tepi tu tak boleh bukak. Banyak kali percubaan pemandu tu nak bukak tak boleh jugak bukak. Pemandu tu kata, "naik pintu belakang ni je la" kite ni tengok pintu belakang tu, makk aii camne nak panjat tinggi tu. Nurse yang jadi pengiring tu marah driver tu, "agak-agak le kamu nak suruh dia panjat, baru lepas bersalin kot". Hahah lawak pulak situasi masa tu. Garu kepala driver tu. Dia pot pet la apa la ambulanas ni, padahal ambulans baru. Lepas dia cakap macam tu dan cuba bukak sekali lagi pintu tu, alhamdulillah boleh jugak bukak. Suami tak iring sekali naik ambulans, dia pergi dulu ke hospital dan kitorang buat drama sebabak dekat hospital ni lagi.

Suami sampai dulu ke hospital, katanya kenapa lambat, sepatutnya ambulans la laju dan sampai dulu. Padahal dia tak tahu drama sebabak tadi. Kinah kata kejap lagi cerita, Thahirah malam tu kena duduk dekat NICU duduk bawah lampu biru. Kinah nak stay kat situ tapi ward dah penuh nak tak nak kena tinggalkan Thahirah kat hospital seorang. Sedih tak boleh nak kata apa. Suami kata Thahirah tak ada apa-apa, nak pujuk kite ni ha. Alhamdulillah petang esoknya doktor bagi tahu Thahirah dah boleh balik sebab kuningnya dah turun, dan kena buat susulan dekat Hospital KKB. Seronok tak terhingga dan lepas dah azab keluar masuk ward. Agak lama jugak kena berulang ke hospital untuk check darah Thahirah nak tengok tahap kuning dia. Kiranya separuh tempoh berpantang tu ulang alik ke hospital je la. Penat tak usah kata la. Orang lain bukannya faham pun situasi kita masa tu.

Alhamdulillah sekarang Thahirah dah besar, dan cerdik, ibu sentiasa doakan yang terbaik untuk anak ibu. Baru-baru ni Thahirah request nak adik. Hahhhhh jeng jeng 
P/s Sorry la yer terpanjang pulak karangan hari ni😅😅
Thursday, October 11, 2018

DATUMCORP Lancar Kempen "#DatumHomesforAll"

by , in
Pada 6 Oktober lepas, DatumCorp International Sdn Bhd (DatumCorp), anak syarikat milik penuh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) telah melancarkan kempen #DatumHomesforAll di galeri jualan Datum Galeria yang terletak di Jalan U Thant di Kuala Lumpur.
#DatumHomesforAll #DatumCorp #KomunitiOrangAsli #DatumTap
DATUMCORP Lancar Kempen "#DatumHomesforAll"
Majlis pelancaran ini juga turut dihadiri oleh YAB Dato' Menteri Besar Selangor, YAB Tuan Haji Amirudin Shari dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) DatumCorp, Shytul Shahryn Mohamad Shaari. Kempen #DatumHomesforAll bertujuan untuk mengukuhkan pembangunan komuniti DatumCorp melalui dua objektif iaitu
#DatumHomesforAll #DatumCorp #KomunitiOrangAsli #DatumTap
DATUMCORP Lancar Kempen "#DatumHomesforAll"
#DatumHomesforAll #DatumCorp #KomunitiOrangAsli #DatumTap
DATUMCORP Lancar Kempen "#DatumHomesforAll"
#DatumHomesforAll #DatumCorp #KomunitiOrangAsli #DatumTap
DATUMCORP Lancar Kempen "#DatumHomesforAll"
Pertamanya adalah dengan meningkatkan kesedaran dalam kalangan masyarakat berhubung dengan sumbangan komuniti Orang Asli kepada negeri Selangor. Ini merupakan inisiatif tanggungjawab sosial korporat DatumCorp yang diperkenalkan melalui permainan mudah alih "Datum Tap" yang mana ia merupakan permainan pertama di Malaysia.

Kedua pula adalah dengan meningkatkan pemilikan kediaman dan pelaburan di Datum Jelatek melalui 4 pakej khas unik sebagai meraikan pelancaran inisiatif tanggungjawab sosial korporat pertamanya bagi membolehkan pelabur dan bakal pemilik kediaman ditawarkan dengan lebih nilai apabila memilih menjadi sebahagian daripada komuniti Darum Jelatek. 
#DatumHomesforAll #DatumCorp #KomunitiOrangAsli #DatumTap
DATUMCORP Lancar Kempen "#DatumHomesforAll"
Pakej tersebut ialah The Voyager Pack, Wealth Boost Pack, Blooming Pack, dan Pro-C Pacj yang mana ia direka untuk memenuhi keperluan unik para pembeli individu.
#DatumHomesforAll #DatumCorp #KomunitiOrangAsli #DatumTap
DATUMCORP Lancar Kempen "#DatumHomesforAll"
Majlis tersebut turut menyaksikan pemeteraian MOU antara CEO DatumCorp International, Shyful Shahryn Mohamad Shaari, dengan Presiden Epic Society, John Son Oei.
#DatumHomesforAll #DatumCorp #KomunitiOrangAsli #DatumTap
Turut dilancarkan adalah permainan pertama "Datum Tap" yang memberi peluang kepada pemain untuk membantu komuniti Orang Asli melalui bermain permainan melalui telefon pintar dan berpeluang untuk memenangi hadiah yang ditawarkan iaitu Pakej Melancong ke Osaka dan berpeluang memenangi hadiah mingguan iaitu Huawei P20 Pro. Permainan Datum Tap merupakan permainan mudah alih yang unik dan ia boleh dimuat turun dengan IOS dan Android. Pemain hanya mengumpul "planks" dengan bermain telefon pintar bagi membina rumah maya untuk komuniti Orang Asli.

Para peserta yang berminat untuk menyertai permainan tersebut hendaklah "Like" Datum Jelatek Facebook Page, dan log masuk di dalam aplikasi mudah alih dengan authentik akaun facebook dan berpeluang untuk merebut hadiah utama dan juga hadiah mingguan.

Untuk maklumat lanjut boleh layari website www.datumjelatek.com.my atau Facebook DatumJelatek

Wednesday, October 10, 2018

Pedas Sangat Ke Maggi Pedas Giler?

by , in
Kah kah kah orang lain dah lama kot cuba Maggi Pedas Giler, kinah je tertinggal kereta api. Sebenarnya dah lama nak cuba maggi ni tapi bila cari kat pasar raya rumah ni semuanya sold out. Even kt Tesco pun langsung yilek kat atas rak. Kinah mampu senyum je la. Rupanya ramai jugak yer nak try maggi pedas giler ni.
Maggi, maggi pedas, Maggi pedas giler
Setelah beberapa bulan mencari, ahh macam poyo je ayat tu kan.. Jumpa jugak la maggi kesukaan ramai tu. Itupun kinah dapat Maggi Pedas Giler Ayam Bakar. Terus tak fikir panjang ambik je masuk troli. Masa tu ada jugak jumpa yang dah siap packing tu, tapi nak merasa beli dalam cup dulu. Kot kot la tak kena dengan tekak takde la rasa ralat sangat. Harganya masa kinah beli tu dalam RM3.30 jer.

Persoalannya sekarang pedas sangat ke maggi pedas giler ni?

Okeh nak kabor ni, maggi ni boleh tahan juga pedasnya,berair hidung makan. Kalau nak dibandingkan dengan samyang yang biasa kinah makan pedas giler ni memang pedas giler kow. Sapa yang kata tak pedas tu tak tau la lidah dia tu dah kebal la kot.
Maggi, maggi pedas, maggi pedas giler
Haa korang tengok tahap maggi ni pedas giler kot. Siapa yang suka dan tahan pedas tu bolehlah kot beli. Kalau nak beli samyang selalu pun rabak jugak. 
Maggi, maggi pedas, maggi pedas giler
Inilah hasilnya hasilnya, makan maggi pedas giler sambil tengok gegar Vaganza. Layannnn!!!

Dah tau rasanya macam mana bolehlah repeat nanti. Tapi tak boleh selalu makan sebab pedas giler ni. Sayangilah perut tu😉

Tuesday, October 09, 2018

Jangan Angkat Nombor Telefon 0139302973

by , in
Masa tengah masak untuk makan tengahari tadi, kinah terima satu panggilan. Nombor tu memang nombor dari Malaysia, jadi takdela rasa ragu-ragu nak angkat yela kot kot ada panggilan kecemasan ke atau pun ada kurier hantar barang.

Bila angkat je kita pun hello je la. Tapi sebelah sana senyap je, aish pelik jugak lepastu macam ada bunyi ntah tak tahu apa. Kinah dah pelik macam tu letak je la, fikir mungkin orang salah nombor. Baru nak letak phone ehhh dia call lagi dan lagi sampai  35 kali. Ko raseeee....

Kita dah naik hangin dah. Baru nak tekan block dia call lagi dan lagi dan cukup 35 kali baru boleh block nombor tu. Ni kinah nak pesan dengan korang kalau nombor ni 0139302973 naik jangan la angkat dan lepastu kalau boleh terus block sebab nombor ni akan mengganggu korang. 

Lepas berjaya block nombor tu, dengan saranan ahli group whatsapp kinah pun google la no ni.
Nak tahu apa yang kinah jumpa

Nombor misteri, bahaya

Ha jangan lupa pesan pada mak, kakak, adik, kawan tau. Jangan sesekali angkat nombor ni.