Saturday, November 17, 2018

Althea | Milk Peel Cream Mask Review

by , in
Kinah baru je post mengenai baby Althea yang terbaru iaitu Althea Petal Velvet Sunaway, tup tup mai satu lagi keluaran baru Althea iaitu Milk Peel Cream Mask. Walaweh barangan dari Althea tak pernah mengecewakan semuanya best-best. Haah macam biasa bila dapat je parcel ni dari kurier berbunga-bunga hati ni weh. Macam mana la  rupanya Milk Peel Cream Mask ni jom baca review kinah di bawah.
Althea | Milk Peel Cream Mask Review
Jom kita tengok apa yang ada dalam kotak pink yang comel ni

Jeng jeng ni dia
Althea Milk Peel Cream Mask
Althea | Milk Peel Cream Mask Review
Excited kome nak mencubanya, kenapa? Sebabnya ada ekstrak susu. Nyummy rasanya tak pernah lagi jumpa mask seumpama ni. Mungkin ada di antara korang pernah dengar, tapi bagi kinah ni first time kinah dengar mengenai mask ala-ala bubble ni. Baunya semestinya bau susu. Rasa nak makan pun ada hahaha. Amaran keras ye ini bukan susu untuk diminum tau, ni untuk ditepek dimuka. Nak lawa, nak comel kan???

Kalau korang nak tahu, Althea Milk Peel Cream Mask teksturnya agak pekat dan berkrim seakan-akan tanah liat yang lembut dan semestinya ianya mengandungi susu yang mana dapat membantu mengeluarkan sel-sel kulit mati yang ada dimuka kita. Sejujurnya, kinah rasa teruja mencuba peel mask seperti ni, tengoklah packaging dia, comel je. Korang bila nak guna, cuma tekan je. Tak payah susah hati takut tumpah ke ape, memang tak akan tumpah dan korang kalau nak pergi travel tu jangan lupa masukkan sekali peel mask ni ke dalam beg travel tu hihi.
Althea | Milk Peel Cream Mask Review
Haaa ni nak habaq mai kandungan yang terdapat dalam Milk Peel Cream Mask. Wajib kena ambik tahu ni.

Mengandungi formula dengan Protein susu, AHA & BHA yang dikatakan dapat membantu merawat, mencerahkan, dan memberi kelembapan kepada kulit. Manakala Kaolin pula dikatakan dapat membantu menyingkirkan sel-sel kulit mati diwajah kita yang dikatakan penyebab liang pori kita tersumbat.  

Nak guna pun mudah. Nahhhh kinah dah sediakan video simple macam mana nak pakai Milk Peel Cream Mask dari Althea ni
Sila abaikan muka yang sememeh tu ye

Dah tengok ke belum video kinah tu? 

Sebenarnya, mudah je nak guna, korang cuma picitkan mask tu dan sapu di seluruh muka. Ikut suka korang la nak sapu tebal ke nipis boleh je (kinah sapu nipis je sebab rasa sayang pulak) hahaha.
Althea | Milk Peel Cream Mask Review
Sementara nak tunggu dalam 30 saat - 1 minit tu, korang akan rasa seperti geli-geli, tapi korang relax je buat macam takde apa-apa yang berlaku. Haaa kalau korang nak tahu masa korang rasa geli-geli tu la cream tadi bertukar menjadi bubble. Jika, dibiarkan lebih lama lagi, bila sentuh seolah-olah macam whipped cream. Haaa macam tu lah (bak kata Thahirah)
Dah cukup time jangan lupa bilas dengan air suam ye sehingga bersih. Guess what lepas tu kulit muka korang soft je macam kulit baby dan wangi susu tu. Disarankan guna 2 kali dalam seminggu je. Jangan guna hari-hari pulak ye. *kesannya mungkin berbeza mengikut kulit

Best ke tidak??? BESSTTT korang kena cuba yang ni, tak cuba tak tahu.

Berat untuk sebotol Milk Peel Cream Mask 50ml dan harga hanya RM36.00 sahaja. Boleh dapatkan di https://my.althea.kr/milk-peel-cream-mask sekarang ye dan korang akan dapat 10% diskaun. 

Untuk maklumat lanjut dan pembelian boleh layari :-

Wednesday, November 14, 2018

Guides To Rent in Singapore - For Expat

by , in
Guides To Rent in Singapore - For Expat | Singapore has been ranked as the first choice for expatriates to work and live with the attractive jobs, convenience and safety surrounding in the country, we don’t see why the little red dot deserves the first position. Though being the first choice for expat but Singapore is also ranked first in the world as most expensive city to live in (Singapore’s property is expensive too). Most expats in Singapore prefer to rent in Singapore and here is the guide for Singapore expats to rent from dealing with agents to paying stamp duty for rental.
Guides To Rent in Singapore - For Expat
Step 1: Property hunting
So, you are about to start hunting for property and you have no idea with the property market regulations in Singapore and not sure where to begin with. What we are about to advise is to engage a property agent in Singapore that will be able to assist you and protect your interest throughout the procedure and secure the best possible price. Singapore agents are in the better position to recommend and advice the choice of property and processes as they have better knowledge of Singapore. They will also ensure you have all the right documents in order and dealing with the rightful property owner. 

Engage in only one agent throughout the entire rental journey to prevent misunderstandings, hassles and dramas if there is any issue arises. They will be the one to represent you and exercise your rights as tenant. If you are worried which agent to choose from before engaging one, go through their profile in the database through Certified Estate Agencies (CEA) - Public Register. Be honest with your agent and tell them your requirements, desired location and monthly rental rate that you can afford (budget), this will saves up a lot of time for both of you when the agent looking for houses and scheduling appointments.
Guides To Rent in Singapore - For Expat
Have the agents to share with you few properties to view whether it is Housing Development Board (HDB) or condominiums in various locations to get a feel of your expectations if you choose to settle down in this area. Check out the amenities that you need for your daily life, the distance to MRT or highway accessibility and others to make your stay in Singapore easy breezy.

Step 2: Documentation
There comes a day where you have decided on the property you want to rent and there are documents and money you will need to prepare for your agent to process:
  • Photocopied passport
  • Photocopied employment pass
  • One month’s rental for the good faith deposit

Your agent will begin to prepare documents like Letter of Intent and Tenancy Agreement for you to sign off.

Letter of Intent - letter proposing your intention to lease and your requirements to the landlord. There are few items for you to take note.
  1. Diplomatic or repatriate clause - to safe guard you if in the event you are no longer employed, transferred to other countries, you can terminate the lease after 12 months by giving 2 months notice.
  2. Good faith deposit (booking deposit) - After the landlord signed the Letter of Intent and accept this deposit, he cannot rent the property to other party. This deposit will become part of the security deposit or advance rental after the Tenancy Agreement is signed.
  3. Security deposit - The standard practice in Singapore is usually one month's rent for every year of lease. It will only be payable upon signing of the Tenancy Agreement.
  4. Terms of lease - In Singapore, the standard lease period is more than 1 year, with or without an option to renew the lease, usually for another 1 to 2 years. Most landlords will not accept leases that are less than 1 year.
  5. Your requirements - ensure that all your requirements and requests are stated in the Letter of Intent clearly. Like requesting a new sofa, new bed or new washing machine etc. After the landlord had signed the Letter of Intent, he is bound by the Letter to provide your requests.
Guides To Rent in Singapore - For Expat
Tenancy Agreement
After the Letter of intent is duly signed. The landlord will prepare the Tenancy Agreement. Any legal fees incurred for the drawing up of the agreement is usually borne by the tenant.  You will need to prepare the rest of the security deposit and advance rental upon signing of the Tenancy Agreement. For 1 year lease - 1 month's deposit and 1 month's advance rental. For 2 years lease - 2 month's deposit and 1 month's advance rental. Minus the good faith deposit (if applicable) that you have paid when signing the Letter of Intent. 

These are the important terms you should take note of when signing the Tenancy Agreement:

1. Diplomatic of Escape Clause and Reimbursement Clause
In a standard Singapore Tenancy Agreement, there is usually the reimbursement clause together with the diplomatic clause. This clause states that if you exercise the diplomatic clause, you will have to reimburse part of the commission the landlord had paid to his agent.
The reason behind this clause is that the landlord had paid the full one month's agent commission for a 2 years lease but if you terminate the lease by exercising the diplomatic clause, hence unable to complete the full 2 years, you will have to refund the pro-rata commission. Since landlord grants the diplomatic clause, they will usually demand reimbursement clause to be included in the tenancy agreement.

2. Public utilities, telephone and cable television
The installation charges and the monthly bills for the following services are the tenant's responsibility:
  • SP Services - the water and electricity supply
  • City gas - piped gas in selected areas.
  • Singapore Telecom- residential telephone line.
  • Starhub Cable Vision (SCV) - cable television and cable broadband internet.
Although at times the tenant can request for some of the fixed bills to be included in the rental amount as a package.

3. Repairs and maintenance
The tenant is responsible for maintaining the leased premise, carry out minor repairs at own costs. In a standard agreement, the tenant will only be responsible if the amount of the repair does not exceed S$100 or S$150.

Only major repairs and maintenance would be the landlord's responsibility provided that the damage or malfunction of appliances is not caused by the tenant's negligence.

The tenant will have to take up service contract for items such as air-conditioning, gardening, pest control or pool servicing.

4. Rental Amount
Check the rental amount. Sometimes the landlord will divide the rental amount into a. rental of premises, b. rental of furniture and fittings, c. maintenance fees. Just make sure it adds up to the correct amount that you have agreed.

5. Stamp Duty
In Singapore, Tenancy Agreement will need to be stamped by the Inland Revenue Authority of Singapore (IRAS). Only after the Tenancy is stamped then it can be considered a valid contract as evidence in court for any disputes that may arise in the future with your landlord. This is to protect the interest of both parties. The stamp duty is usually borne by the tenant.

6. Term of lease
The agreement should state the lease period both of you have agreed upon, usually 1 year or more, with or without option to renew the lease.

Step 3: Take over the property
Landlord will prepare a list of inventory on or before the day of handing over. Go through with your agent and make sure the items listed in inventory like those water heater, air conditioners, lightings and others. Note it down if there is any unsatisfactory on the inventory. If there is any defects, allow the landlord to rectify within a reasonable period. 

Step 4: Commission payable
Tenant and landlord should ensure that an invoice from a licensed real estate agency is issued to them and request for receipt upon paying them. 
Monday, November 12, 2018

GIVEAWAY BUKU by budakvanilla

by , in
Rasanya bulan November ni bulan join Giveaway la kinah ni. Termasuk giveaway ni dah dua yang kinah join. Ramai juga yang buat giveaway dalam bulan ni. Kenapa kinah tertarik nak join giveaway sebab hadiahnya ialah buku fixi. Hoho setakat ni tak pernah lagi ada koleksi buku fixi dalam simpanan kinah. Apatah lagi baca. 
Klik sini
Kinah jumpa giveaway ni masa blogwalking. Bila baca syarat ala mudah je rupanya. Oh ye siapa yang ada instagram tu pun boleh join di Instagram tau.

Berbalik kepada syarat yang ditetapkan oleh Budak Vanilla, macam mana boleh terjebak dengan buku?

Kinah start minat baca buku sejak dari sekolah rendah lagi. Kalau korang ingat masa tu ada Program Nilam di sekolah. Kinah pun tak terkecuali join program tu. Pada mulanya takde la sangat nak terjebak dengan program tu, tapi bila cikgu kata bilangan buku yang kinah baca tu dah boleh masuk program Nilam. Sejak dari tu, mula la nak jadi budak library. Boleh dikatakan setiap minggu kinah pinjam buku. 

Perasaan bila dapat habiskan baca buku tu tak dapat nak digambarkan. Seronok tak terkata. Bila nak pinjam buku yang baru kebetulan ada buku baru masuk library lagi la seronok. Cepat-cepat kinah pinjam sebelum orang lain ambik hahah. Nak menang anugerah Nilam katakan. Tapi tak dapat pun sebab ada lagi yang banyak baca buku dari Kinah. Takpela bukan rezeki nak menang anugerah tu.
Kalau korang nak tahu dalam banyak-banyak buku, siri penyiasatan la paling kinah suka. Entah kenapa minat pulak dengan siri tu terutama Siri Penyiasatan Hadi dan Siri Penyiasatan Salma. Memang itu la yang selalu kinah pinjam sampai habis siri tu kinah pinjam kah kah. Sekarang ni ada lagi ke siri tu ye? 

Antara Siri yang pernah kinah baca
Sumber daripada Carousell
Bila meningkat remaja, kinah mula berjinak-jinak baca novel cinta pulak. Macam-macam novel kinah pinjam dan baca. Masa tu boleh pinjam 5 buah buku kalau tak silap la. Tapi kinah takde la pinjam sampai 5 buah buku novel. Ate, bila masa nak study kalau dah mengadap buku tu saja kan. 
Sekarang ni bila dah kawin ada la jugak hobi membaca tu, tapi takla serancak dulu. Sekarang ni kalau nak baca buku bila ada masa dan mood. Hmm macam tu pulak. Kalau datang mood dia, tak pandang lain dah. Haaa sampai macam tu sekali.

Minat membaca ni nampaknya dah menurun ke anak dara kinah. Suka betul dia baca buku walaupun tak reti lagi baca, selak-selak buku je tengok gambar. Setiap kali balik rumah opah dia, tempat pertama dia tuju rak buku pakcik makcik dia. Kami memang masih simpan lagi buku-buku cerita kami masa kami kecil dulu sekarang ni menurun ke dia pulak. Moga minat membaca ni akan berterusan sampai bila-bila ye. Membaca tu kan jambatan ilmu. 

Oh ye panjang sangat dah ni ceritanya. Korang kalau nak join klik je banner di atas tu ye. Good luck semua.


Monday, November 12, 2018

Manusia Kini Semakin Kejam

by , in
Hmmm mengucap panjang bila dengar berita mengenai kanak-kanak yang berusia 9 bulan telah didera. Bukan saja didera, malah hasil bedah siasat mendapati anak syurga tersebut telah dirogol. Allahuakhbar anak tu tak tahu apa-apa. Apa nak jadi la dengan manusia zaman sekarang ni. Bila dunia di akhir zaman kes sebeginilah yang akan sering kita dengar di corong media massa. Lepas satu, satu kes muncul. Nampaknya lepas ni pihak wajib perlu mencari jalan penyelesaian dan juga menggubal dan menguatkuasakan akta kanak-kanak yang sedia ada. 
Manusia Kini Semakin Kejam
Kes sebegini bukanlah pertama kali kita dengar. Dah banyak kali dah, kalau korang masih ingat lagi kes kanak-kanak ditemui mati di dalam peti sejuk, angkara siapa? Pengasuh.... Bukanlah nak salahkan semua pengasuh, tak semua pengasuh macam tu. Tapi bila niat tu tak menghalalkan cara, mengasuh hanya semata kerana duit, bukannya disebabkan amanah ataupun tanggungjawab yang diberi. Kita pula tak boleh nak salahkan ibu bapa kanak-kanak tersebut. Lagipun mereka dah mencuba yang terbaik dan jika mereka tahu perkara seperti ni jadi ke atas anak mereka, tentu mereka tak akan tinggalkan kepada pengasuh tersebut. Semuanya telah tertulis. Paling mengejutkan suami pengasuh tersebut yang menjaga anak itu selama ni. Memang speechless.

Kebanyakannya sekarang ni si ibu pula terpaksa bekerja membantu suami untuk menampung kos sara hidup kini yang semakin tinggi. Anak-anak pulak terpaksa ditinggalkan dengan pengasuh, parents sekarang tiada pilihan. Dapat pulak pengasuh yang durjana macam ni. Hmmmmm tak tau nak kata apa. Speechless. Sayu je tengok muka anak syurga yang tak berdosa tu diperlakukan sebegitu. Mintak-mintak la si pelaku tu dikenakan hukuman yang setimpal dengan apa yang telah dilakukan.

Harap sangat la kerajaan mempertimbangkan semula untuk membatalkan hukuman mati, jalankan hukuman mati ni bagi kes-kes tertentu dan kaji semula relevan atau tak mansuhkan hukuman ni. 

Dan satu lagi, ibu bapa pula kena alerts bila anak kita mula tunjukkan sikap yang pelik, kekadang tu bila anak tunjuk sikap pelik dan protes mungkin pada masa tu ada sesuatu yang ingin disampaikan tapi dia tak tahu nak sampaikan macam mana. Pada masa ni lah kita sebagai ibu bapa dengar dan fahami apa yang si anak tu cuba sampaikan. 

Mintak-mintakla lepas ni tiada lagi kejadian seperti ni berlaku. Sedih sangat. Allah, lindungi kami, keluarga kami daripada mereka yang mempunyai niat tidak baik. Hentikan penderaan terhadap kanak-kanak.
Saturday, November 10, 2018

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

by , in
Sekali sekala join giveaway syok jugak. Sesambil tu dapat merapatkan ukhuwah sesama kite. Rasanya lama jugak kinah tak join giveaway ni. Last join giveaway anjuran kak Ana Suhana hari tu. Haa lepas tu sudah mood ke laut sebab sakit gigi. Hari ni alhamdulillah dah beransur pulih dah, makan pun takde dah nak pantang-pantang dah sekarang. Pantang nampak je 😬 hehe

Ahhh jom la kita sama-sama join giveaway ni. Hadiahnya pun best, dapat Planner untuk tahun 2019. Mana la tahu ada rezeki menang, tak payah dah nak beli planner.

Korang yang nak join giveaway ni, klik je gambar banner di bawah ni ye. Syaratnya pun mudah aje.
Klik Sini
Saturday, November 10, 2018

Althea | Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++

by , in
Ekhm ekhm ada berita baik untuk mereka yang selalu terdedah dengan cahaya matahari. Ala cahaya matahari je, no no jangan pandang ringan dengan cahaya matahari sekarang kalau dulu cahaya matahari ni terutamanya pada waktu pagi ada kebaikan untuk kulit kita tapi sekarang cahaya matahari sangat berbahaya kerana lapisan ozon yang semakin nipis. 

Jika tak cegah, silap haribulan boleh kena penyakit kulit. Jadi hari ni Kinah nak share dengan korang "teman baik" kinah bila keluar dari rumah iaitu Althea Petal Velvet Sunaway keluaran Althea. Kalau terima parcel pink dari Althea ni automatik terus sihat.  

Jom kita tengok apa yang ada dalam kotak tu
Petal Velvet Sunaway, Kecantikan,
Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++
💕x1 Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++
💕x3 Petal Velvet Powders in #0, #23, and #Pink Lavender
💕 x1 Althea hologram pouch

Kesemuanya best-best. Tapi untuk hari ni kinah nak fokuskan Petal Velvet Sunaway keluaran baru dari Althea.

PETAL VELVET SUNAWAY SPF50+ PA++++
Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++
Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++
Kalau korang nak tahu, Petal Velvet Sunaway merupakan salah satu skincare khusus untuk pelindung matahari (sunscreen) yang bertekstur ringan dan mampu melindungi kulit daripada sinaran uv yang diformulasikan daripada hyaluronic acid dan damask rose extract

Haa jangan korang tak tahu PV Sunaway ni juga mempunyai SPF50+ dan PA++++ yang mampu membantu melindungi wajah kita daripada sinanran uv yang jahat. Bestnya... Korang yang ada plan nak bercuti tu wajib ada Petal Velvet Sunaway ni.
Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++
Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++
Apa yang best dengan Petal Velvet Sunaway ni, teksturnya ringan dan tidak meninggalkan kesan putih pada kulit kita kerana ianya mudah diserap ke dalam kulit kita berbeza pula dengan jenama sunscreen lain.

Cuba lihat perbezaan antara Petal Velvet Sunaway dan jenama lain. Haa nampak ketara kan antara Petal Velvet Sunaway dengan jenama lain.
Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++
Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++
Kalau korang nak tahu Micro Particles yang terdapat di dalam Petal Velvet Sunaway akan menyerap sebum dan minyak berlebihan yang terdapat pada kulit muka kita.

Oh ya mesti korang tertanya-tanya apa maksud "Petal" tu? Haaa Petal tu sebenarnya kalau korang nak tahu ianya dihasilkan daripada kelopak bunga mawar (Damask Rose)
Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++
Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++
Ekstrak Damask Rose ni mengandungi nano molekul yang kaya dengan vitamin yang mampu meresap jauh ke dalam kulit dan dapat membantu melembapkan serta menjadikan kulit kita akan kelihatan berseri.

Haaa dari segi saiznya pula, korang tak payah risau takut tak muat dalam beg la, besar sangat la.. Itu semua bukan alasan lagi bila korang grab Petal Velvet Sunaway ni.

Ianya didatangkan dengan saiz yang mudah dibawa ke mana saja. Kinah sekarang ni usung ke hulu ke hilir je Petal Velvet Sunaway ni, bila nak guna ambik je dari dalam beg. Haa kan mudah tu.. Tambah cuaca sekarang ni tak menentu, kejap panas, kejap hujan. Jadi, memang berguna sangat sunscreen ni.

Bagi melengkapkan lagi rejim kecantikan korang tu, Althea juga turut memperkenalkan Althea Petal Velvet Powder. Ada tiga jenis kesemuanya.
Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++
Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++
Sejujurnya, kinah dah mula jatuh hati dengan Althea Petal Velvet Powder ni kerana teksturnya yang sangat halus, dan paling best kulit muka kita langsung tak nampak berminyak dan kulit kelihatan segar. 

Tengoklah bekasnya alahai comel sangat dan memang mudah dibawa kemana saja. Korang patut cuba Velvet Powder ni. Sekali cuba, confirm korang jatuh cinta. 

Terdapat 3 pilihan seperti
Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++
Kinah suka pink Lavender tu. Bau dia pun wangi dan menenangkan.

Korang cubalah satu, tak kenal maka tak cinta. Pada yang berminat nak mencuba, sementara tengah ada promotion ni, baik korang grab satu set sebelum habis promosi. Habis promosi tak tau la bila ada lagi promo best macam ni lagi

Untuk keterangan lebih lanjut serta promosi-promosi hebat produk Althea dan juga barangan K-Beauty lain korang boleh layari saja ke website, facebook, Instagram