Showing posts with label Novel. Show all posts
Showing posts with label Novel. Show all posts

Tuesday, 19 March 2019

,
Koleksi Buku Yang Belum Dibaca | Lama kinah tak share pasal buku. Hari ni jomlah kita cerita pasal buku. Buku novel ni sebenarnya dah lama dah kinah beli. Nak baca je belum ada kesempatan lagi. Dua novel ni kinah beli dekat kedai buku Popular di Aeon Kepong. Pergh jauh jalan sampai ke Kepong haha. Scroll gallery phone ni ehh terjumpa pulak gambar buku ni.
Koleksi Buku Yang Belum Dibaca
Kali ni kinah pilih genre seram. Sekali sekala tukar genre seram walaupun diri ni takde la berani sangat hehe. Psiko tu kinah teringin nak baca lepas baca review dari kak Lea Azleeya. Sinopsis dia pun agak menarik. 

Hah Tingkat 15 pulak tu kinah takde lagi baca mana-mana review. Seram jugak tengok cover buku ni. Nasib la rumah kami ni takde sampai tingkat 15. InsyaAllah nanti bila dah baca kedua-dua buah buku ni nanti kinah share ye. Harap bersabar ye

Monday, 22 October 2018

,
Sebenarnya kinah dah lama ada novel Isteri Untuk Disewa ni. Kalau tak silap tahun 2013 atau 2014. Masa tu tengah bercinta dengan suami. Dia yang belikan novel ni. Tup tup tahun 2018 novel ni akan diadaptasikan ke drama. Tak silap kinah akan ditayangkan di Astro Ria nanti. Ada nampak iklan haritu. Jalan ceritanya pun ingat-ingat lupa, iyela dah lama kot baca novel dan novel tu pulak diperam dekat rak tu je.
Isteri Untuk DiSewa, novel isteri untuk disewa, novel adaptasi
Pelakon yang akan membintangi drama tersebut ialah Fattah Amin dan Tiz Zaqyah. Rasanya ni gandingan pertama antara mereka berdua. Jom kita sama-sama nantikan drama adaptasi novel Isteri Untuk Disewa karya Syamnuriezmil yang bakal muncul dalam slot MegaDrama. Drama terbitan produksi Nuansa Sdn Bhd dibawah arahan Osman Ali. Akan menemui penonton pada bulan November nanti.

JUDUL : ISTERI UNTUK DISEWA
TARIKH TAYANGAN : November
WAKTU SIARAN : Isnin-Khamis, 10.00 malam
SIARAN TV : Astro Ria 104 & Ria HD 132
PENULIS NOVEL : Syamnuriezmil
PENGARAH : Osman Ali
TERBITAN : Nuansa Sdn Bhd
PELAKON : Tiz Zaqyah, Fattah Amin, Halim Radzi, Zaki Azeman, Harris Annuar, Lia Natalia, Daniella Sya, Shah Kimin, Daaim Jailani, Zul Helmy, Nelissa Edreena, Sherry Aljeffri, Rashidah Jaafar, Kazar

WATAK PELAKON
Tiz Zaqyah sebagai Nur Adreiana
Fattah Amin sebagai Noah Ryzal 
Halim Radzi sebagai Suffi Naufal
Zaki Azeman sebagai Imtiyaz Irdad
Harris Annuar sebagai Putera Raiyan

SINOPSIS ISTERI UNTUK DISEWA
Nur Adreiana seorang gadis yang sukakan warna merah jambu dan minat kepada Remy Ishak. Nur menawarkan perkhidmatan menyelesaikan masalah hubungan percintaan. Noah Ryzal pelanggan pertamanya ingin menyewa Nur menyamar menjadi isteri untuk sehari dengan bayaran lumayan. Tujuannya supaya Noah tidak perlu berkahwin dengan pilihan keluarga. Namun sewaan sehari menjadi dua minggu. Noah mula jatuh hati pada Nur.

Bukan Noah sahaja, Putera Raiyan, CEO tempat Nur Bekerja, Imtiyaz Irdad kawan baik dari kecil, Suffi Naufal muka seiras Remy Ishak turut manaruh hati pada Nur.

Keempat mereka melamar Nur, siapakah yang bakal menjadi pilihan Nur?

Credit to: MyInfotaip

Monday, 4 June 2018

,
Review Novel ~ Tergolek Hatiku Kerana Kamu | Alhamdulillah selesai sudah baca novel Tergolek Hatiku Kerana Kamu karya Imanisa Rania. Menarik jugak jalan ceritanya. Kisahnya bermula apabila Tengku Keisha yang dahulunya sombong, tidak mendengar kata dan bersosial dalam sekelip mata saja menjadi yatim piatu apabila ayahanda dan bondanya meninggal dunia dalan keadaan yang agak tragis. Semuanya kerana harta yang dimiliki oleh keluarga Tengku Keisha.

Review Novel ~ Tergolek Hatiku Kerana Kamu Novel Tergolek Hatiku Kerana Kamu

Kerana tamakkan harta yang dimiliki oleh keluarga Tengku Keisha, Tengku Badri dan keluarganya sanggup membunuh. Tengku Keisha pulak dah macam pelarian dan terpaksa bersembunyi di Darul Durrani. Mana taknya hidupnya sentiasa diburu oleh musuh yang ingin membunuhnya. Mujurlah ada seseorang yang datang menjadi penyelamat, Israr Zulkarnain namanya. Israr merupakan bodyguard merangkap suami kepada Keisha. 

Pada mulanya Keisha pun tak tahu Israr tu adalah suaminya, setelah dijelaskan perkara sebenar barulah Keisha terima dengan hati terbuka. Pelbagai dugaan yang terpaksa ditempuhi oleh Keisha dan Israr sehingga mereka terpaksa berpisah. Apabila bertemu semula Israr pula ditimpa kemalangan dan dikatakan telah terkorban.

Agak-agak korang la betul ke Israr tu suami Keisha yang sah? Bagaimana mereka bernikah dan betul ke Israr telah terkorban dalam kemalangan tu? Apakah yang akan berlaku dalam keluarga Tengku Badri? Semuanya akan terjawab dalam Tergolek Hatiku Kerana Kamu

Wednesday, 25 April 2018

,
Koleksi Novel Bulan April | Alhamdulillah bulan April akan sampai ke penghujungnya tak lama lagi.  Rasa macam baru saja lagi kita sambut tahun baru. Cakap pasal tahun baru berapa buah buku yang kinah dah baca tahun ni hmm. Rasanya ada la dalam lima enam buah buku. Sikit sangat buku kinah baca tahun ni. Oh ye kalau korang nak tahu dalam bulan ni saja kinah dah habis baca dua buah buku. Satu pencapaian terbaik untuk kinah. Korang mesti dah berpuluh-puluh buku. 
Koleksi Novel Bulan April
Baru-baru ni kinah terima lagi tiga buah novel daripada sahabat facebook. Wah bertambah lagi koleksi novel kinah kat rumah ni. Cita-citanya nanti boleh buat library mini di rumah. Tapi bukanlah sekarang, satu hari nanti. Korang tunggu ye kinah review satu-satu nanti ye. Korang kalau nak baca review novel-novel yang kinah baca sebelum ni boleh baca review di sini.

Baca juga di sini

Friday, 20 April 2018

,
Review Novel ~ Abang King Control | Akhirnya tamat juga baca novel Abang King Control. Gigih membacanya bila ada masa lapang. Jalan cerita yang menarik dan teratur membuatkan kita tak sabar nak tahu apa yang jadi sebenarnya. Novel Abang King Control karya Imanisa Riana terbitan Gede Book. Boleh tahan tebal juga novel ni ada 735 muka surat. 

Review Novel ~ Abang King Control

Novel Abang King Control
Novel Abang King Control mengisahkan kisah suka duka dalam rumah tangga di antara Razif dan Irdina. Takdir telah menemukan mereka berdua. Siapa sangka kerana berebutkan tempat letak kereta dan berbalas nota antara satu sama lain, Razif dan Irdina bermusuh. Setelah enam tahun berlalu, mereka ditemukan sekali lagi. Tapi kali ni sebagai jiran. Kecik betul dunia ni. Pertemuan demi pertemuan bukan mengundang bibit-bibit cinta antara mereka tetapi hanyalah rasa benci yang semakin mendalam.

Namun begitu, manusia hanya mampu merancang, Tuhan yang menentukan. Oleh kerana berlaku salah faham yang kecil oleh ibu Razif, iaitu Puan Sopiah, Puan Sopiah nekad untuk satukan Irdina dan juga Razif. Mereka disatukan ibarat kahwin ekspress. Setelah disatukan, mereka terpaksa pula berkampung di pusat pemindahan banjir sehari selepas berkahwin. Tragis betul kisah mereka berdua ni.

Kata orang, bercinta selepas berkahwin lebih membahagiakan. Memang Irdina bahagia. Pada zahirnya mereka berdua kelihatan bahagia tapi dalam hati Irdina tiada siapa yang tahu. Kehidupan Irdina dikawal oleh suaminya. Kebebasan Irdina disekat, tidak boleh memandu, terpaksa berhenti kerja, tak boleh pakai berwarna pink, semua sosial media dikawal oleh Razif. Uisshhh memang parah macam ni. Kesian Irdina hidupnya terkongkong. Irdina hanya boleh berkawan dengan dua kawan baiknya sahaja, Balkis dan Laila.

Bagi Razif, semua yang dibuatnya adalah untuk kebaikan Irdina. Walaupun berpuluh nasihat diberi, tetapi boleh diibarat masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Makin lama kawalan Razif makin ketat. Agak-agak korang la, sampai bilalah Irdina akan bertahan dengan sikap Razif ni? Rasanya Razif akan berubah tak? Kalau nak tahu kisah cinta mereka korang kena dapatkan Abang King Control. 

Thursday, 5 April 2018

,
Review Novel ~ Kita Kahwin Koboi | Alhamdulillah tamat sudah novel yang kinah baca baru-baru ni. Novel ni pemberian dari seorang kenalan di Facebook. Ada dua buah sebenarnya. Jadi kinah mulakan dengan Kita Kahwin Koboi karya Mia Kiff terbitan Gede Book. Sejujurnya novel ni banyak bermain dengan emosi terutama apabila dua pasangan iaitu Khalish Aqimie dan Aufa Dhiya berumah tangga.

Review Novel ~ Kita Kahwin Koboi

Review Novel ~ Kita Kahwin Koboi
Review Novel ~ Kita Kahwin Koboi
Pertemuan mereka berdua disebabkan satu kemalangan yang tidak disengajakan antara mereka. Disebabkan kemalangan itu, mereka sering saja bertembung antara satu sama lain. Disebabkan pertemuan itu, Khalish Aqimie telah jatuh cinta pandangan pertama pada Aufa Dhiya. Tetapi Aufa Dhiya sebaliknya. Namun, kerana satu peristiwa hitam yang hampir merosakkan hidup Aufa telah memberi jalan kepada Khalish Aqimie untuk memperisterikan Aufa dan mereka pun kahwin koboi atas restu keluarga masing-masing.

Mereka pun berkahwin walaupun tanpa ada cinta. Tapi tidak pada Khalish Aqimie. Dia sangat mencintai Aufa tetapi tidak tahu bagaimana untuk menyatakan cinta pada isterinya. Isterinya dilayan bagaikan hamba. Tetapi Aufa tetap patuh dengan arahan suaminya walaupun hatinya memberontak. Apa yang berlaku pada Khalish Aqimie ada cerita disebaliknya. Dia jadi begitu disebabkan dia tidak mahu Aufa menjadi seperti ibu kandungnya.

Rumah tangga mereka semakin goyang apabila Khalish Aqimie, seorang pelakon popular seringkali dikaitkan dengan seorang artis baharu, Liyana. Kiranya dalam cerita ni Liyana la yang jahat tau. Sakit hati bacanya. Kesian Aufa, dahlah tengah sarat mengandung tapi suami dia si Khalish tu macam nak tak nak layan je. Aufa mengidam nak makan steamboat pun dia kata mengada-ngada. Hish orang macam ni pun ada. Kesian sangat dengan Aufa selalu makan hati. Ehhh tak nak la cerita lebih-lebih nanti tak syok la. Kalau nak tahu apa kesudahannya korang kena baca. Serius memang best. Berair juga mata ni membacanya.

Baca juga - Review ~ Novel Abang King Control

Pengajaran yang ada dalam Kita Kahwin Koboi
Moral of the story dalam cerita ni, suami isteri perlu ada komunikasi. Dalam cerita ni, si Khalish dan Aufa ni jarang berkomunikasi. Kalau ada pun selalu berlaku salah faham. Masing-masing ego dan ikut kepala sendiri. Walaupun dah ditegur dan dinasihat, masih juga sama. Jangan nanti bila ada hati yang dah terluka dan pergi jauh bawa diri, masa tu baru rasa penyesalan. Menyesal tak sudah. Kalau cinta katakan cinta. Jangan simpan je. Pasangan tu bukannya tukang tilik yang boleh tahu isi hati kita. Ok lah. Itu aja. Jangan lupa baca novel Kita Kahwin Koboi. Bye Bye

Tuesday, 23 January 2018

,
Beli Novel Pemangsa | First time beli novel thriller macam ni. Sekali sekala tukar genre. Asyik novel cinta je kan. Sebenarnya kinah begitu tertarik dengan sinopsisnya. Membuatkan kita tertanya-tanya siapa sebenarnya Pemangsa. Siapa sebenarnya Pemangsa tu? Entahlah kinah pun tak baca lagi. Baru je sampai semalam. Kinah beli dari Lazada. Murah je dalam RM22.00 yang bestnya tak payah bayar cas penghantaran. Nampaknya dah minat yang thriller pulak dah hihi. Lepas ni kena kumpul la banyak-banyak. Kalau korang nak baca review novel yang lain kinah ada sediakan link di bawah ni.
Novel Pemangsa

Monday, 22 January 2018

,
Novel Lafazkan Kalimah Cintamu | Orang duk kecoh cerita Lafazkan Kalimah Cintamu, tapi kita satu episod tak layan lagi. Hari tu masa balik kampung, ambik novel-novel kinah yang tak baca lagi. Ambikk je. Baca belum lagi. Ada je simpan dalam rak tu. Entah bila nak baca pun tak tahu hihi. Bila belek-belek novel tu rupanya ada novel Lafazkan Kalimah Cintamu. Walaweh beli dah lama kot masa zaman universiti lagi tapi baca pun tak habis. Nampaknya lepas siap semua job nanti nak curi masa baca novel sekejap. Itupun kalau hihi. Sampai dah lunyai orang lain baca, tapi tuannya baca separuh je.
Novel Lafazkan Kalimah Cintamu
Novel Lafazkan Kalimah Cintamu
Meh kinah story sikit sinopsis novel Lafazkan Kalimah Cintamu 
Tengku Aqilah, seorang anak yang disisih oleh bapa kandungnya sendiri. 13 tahun Tengku Aqilah hidup diperantauan membina kehidupannya seorang diri. Kepulangannya ke pangkuan keluarga telah membuka tirai luka dalam hidupnya. Tengku Natasha yang tidak pernah padam api dendam terhadap adiknya, telah menggunakan tiket sebagai anak kesayangan Tengku Hisham, memperlekehkan Tengku Aqilah dengan memberikan jawatan sebagai seorang penyambut tetamu merangkap tea lady di syarikat milik keluarga mereka. Demi untuk menagih kasih seorang bapa, Tengku Aqilah akur jua. Tengku Ryan, jejaka tampan kacukan Inggeris Melayu itu begitu  membenci gadis ini, mereka tidak boleh langsung bertembung muka pasti perang mulut akan meletus. Tengku Aqilah sedar di mata Tengku Ryan Ameer begitu membara api kebencian terhadap dirinya. Mampukah Tengku Aqilah menggapai kebahagian dalam hidupnya? 

Nak tahu selanjutnya apa yang jadi kepada Tengku Aqilah kenalah baca dulu novel ni sampai habis ye atau tengok je di Astro Ria.

Oh ye, tiba-tiba minat dengan novel fixxi. Lepas baca ulasan novel daripada kak Sha, rasa minat tu timbul. Hmm insya Allah kinah tengah tunggu novel Pemangsa sampai esok. Tak sabar nak baca. Nanti ada masa kinah review ye.

Friday, 15 December 2017

,
Awak Jealous Ye? By Piqah Yusof | Novel ni kinah pinjam dari adik. Pinjam dah lama kot dalam bulan Oktober lepas. Hari ni baru ada kesempatan nak review novel Awak Jelaous Ye? by Piqah Yusof ni.

Awak Jealous Ye? By Piqah Yusof
Kehidupan Balqis pada mulanya sangat bahagia walaupun keluarganya orang susah. Namun, hidupnya berubah apabila ibu dan ayahnya meninggal dunia dalam kemalangan. Tinggallah Balqis keseorangan. Keputusan Balqis untuk tinggal di Kuala Lumpur bersama Mak Long yang bekerja sebagai pembantu rumah Dato' Mahfuz telah merubah segalanya.

Perkenalan antara Balqis dan Faiz iaitu anak sulung Dato' Mahfuz bermula apabila Faiz diminta oleh ibunya Datin Rukiah untuk menjemput Balqis di stesen bas. Pada mulanya Faiz enggan menjemput Balqis kerana tidak kenal dan sibuk dengan kerja tetapi setelah didesak oleh ibunya, Faiz pun beralah. Berang kerana terlalu lama mencari dan menunggu Balqis akhirnya mereka bertemu juga. Dari situ bermulalah perang dingin antara mereka.

Perang dingin mereka bertukar menjadi lebih dasyat apabila Balqis telah membuang kertas kerja Faiz di atas meja kerjanya. Kertas kerja tersebut perlu dibentang dalam masa terdekat dan tambahan pula projek tersebut adalah projek daripada sahabat lama Dato' Mahfuz. Pelbagai cara dilakukan oleh Balqis untuk mendapatkan kemaafan daripada Faiz tapi semuanya gagal.

Kehadiran Balqis dalam kehidupan Faiz telah banyak merubah Faiz. Kalau dahulu Faiz ni kaki perepuan dan kelab lepas berjumpa Balqis semuanya itu berubah. Walaupun begitu, kadang kala sikap keras kepala dan ego tu tetap ada dalam diri Faiz berbeza pula dengan Luqman iaitu adik Faiz yang jauh beza sikapnya dengan Faiz telah membuatkan hubungan antara Luqman dan Balqis akrab. Secara tak langsung telah menghidupkan api cemburu Faiz.

Rasanya siapakah pilihan hati Balqis? Adakah Faiz atau pun Luqman? Kenalah baca baru tahu endingnya.

Review Kinah
Mula-mula baca novel ni rasa macam menarik sangat jalan penceritaannya. Pandai penulis memainkan emosi dan perasaan pembaca di awal penceritaan. Kinah baca pun ambil masa tak lama pun dalam 3 ke 4 hari biasalah malam je pun ada lapang. Cuma ada part yang kinah perasan penulis tersilap tulis nama watak dan tempat. Pada mulanya hotel ni kemudian tetiba keluar pula hotel lain. Ikut positif kinah mungkin tempat event tu dah berubah cuma tak mention je. So far itu je la kinah nak komen. Overall memang best dan terhibur dengan novel ni. Jadi kinah bagi 4 **** la ye. 

Sunday, 5 November 2017

,
Review Novel ~ Miss Cleaner Undercover By Fateen Najwa| Lama betul nak habiskan novel ni. Bajet nak habiskan hujung bulan Oktober, tapi tengoklah dah November baru settel semua. Biasalah ada je sibuknya. Selalunya kinah akan baca novel pada waktu malam lepas Thahirah tidur. Kalu baca siang, gayanya memang tak terbacala sebab banyak kerja yang menanti, belum lagi dengan Thahirah ajak main masak-masak hihi.

Review Novel ~ Miss Cleaner Undercover By Fateen Najwa

Review Novel ~ Miss Cleaner Undercover
Review Novel ~ Miss Cleaner Undercover By Fateen Najwa
Miss Cleaner Undercover ini agak berbeza dengan novel cinta yang lain. Antara tugas dan cinta, Khaira Wilda terpaksa memilih salah satu darinya. Kisahnya bermula apabila Khaira Wilda dihantar bertugas ke Kuching, Sarawak bagi melindungi keluarga orang ternama iaitu Tan Sri Anwar Karim El-Zahri yang sering menerima ugutan bunuh daripada individu yang tidak dikenalinya. Jadi, sebagai langkah berjaga-jaga Tan Sri Anwar meminta perlindungan daripada pihak berkuasa. Bagi menjayakan misi tersebut, Khaira Wilda terpaksa menyamar sebagai tukang sapu di syarikat Tan Sri. Di sinilah kisah cinta antara Khaira Wilda dan Hayden Danial bermula. Selain Hayden Danial, Hakimi yang juga rakan sekerja Khaira Wilda turut menaruh hati kepadanya. Hakimi pula ditugaskan bagi melindungi Tan Sri sepanjang masa walau di mana beliau berada.

Demi menjaga keselamatan keluarga Tan Sri, Khaira Wilda dan Hakimi terpaksa menyamar sebagai suami isteri dan ditempatkan di sebuah apartmen berhadapan rumah Tan Sri tanpa pengetahuan Hayden Danial. Percintaan Khaira Wilda dan Hayden Danial terputus akibat salah faham apabila Nelly, merupakan bekas pembantu Hayden Danial telah menceritakan bahawa Hakimi dan Khaira Wilda adalah suami isteri. Hayden Danial begitu kecewa dengan berita tersebut sehingga bertindak memutuskan hubungannya dengan Khaira Wilda. Selama ni, Hayden Danial cuma kenal Khaira Wilda adalah tukang sapu saja. Selepas rahsia itu terbongkar, Hayden Danial rasa tertipu dan menghilangkan diri beberapa hari untuk mencari ketenangan. Ketika perkara ini berlaku, Khaira Wilda berada di Kuala Lumpur kerana sedang bercuti. 

Apabila pulang ke Kuching, Khaira Wilda begitu hairan akan perubahan Hayden Danial yang langsung tidak endahkannya. Khaira Wilda begitu kecewa dan membuat keputusan tidak mahu bercinta lagi. Kejadian kes culik yang menimpa Puan Sri Zainon telah merapatkan semula jurang di antara Hayden Danial dan Khaira Wilda. Hayden Danial telah mengetahui cerita yang sebenarnya daripada ibunya. Jadi, Hayden Danial mula mendekati Khaira Wilda semula. Sepanjang hubungan Khaira Wilda dan Hayden Danial terputus, Hakimi pula mencuba nasib.

Hayden Danial dan Hakimi sentiasa bersaing untuk menawan hati Khaira Wilda. Siapakah di antara mereka yang berjaya? Bagaimana dengan ugutan bunuh tu terhadap Tan Sri? Kalau nak tahu cerita sepenuhnya kenalah baca novel ni dulu. Sebenarnya banyak lagi perkara yang berlaku, tapi kinah tak boleh nak cerita sampai habis. Nanti tak seronok la pulak. 



Sunday, 3 September 2017

,
novel, Drive Thru Mr. Satay

Review ~ Novel Drive Thru Mr. Satay| Rasanya dah lama kinah tak review novel kan. Biasalah nak baca novel ni malam je yang available. Siang ada orang yang tukang ngocah (kacau). Ok lah kali ni kinah nak review satu novel ni. Novel ni dah lama dah kinah beli. Masa dalam pantang. Thahirah pun dah nak masuk dua tahun dah. Huhu lamanya tersimpan dalam rak. Ok tanpa membuang masa jom kita story sikit cerita ni.

Watak utama dalam cerita ni ialah Tengku Izz Maritza (Reeza) berketurunan kerabat telah diminta berkahwin dengan seorang lelaki pilihan nendanya, Raja Sufiah iaitu Amirul Muiz seorang peniaga sate di pasar malam. Reeza didesak untuk berkahwin dengan Amirul Muiz bagi menutup aib keluarganya apabila Reeza telah ditangkap oleh konco-konco nendanya bersama dengan Danny di sebuah hotel. Danny sebenarnya ada niat tidak baik pada Reeza dan nendanya dapat menghidu niat tidak baik Danny itu.

Reeza dengan berat hati terpaksa memilih berkahwin dengan Amirul Muiz bagi menyelamatkan harta yang ditawarkan oleh nendanya kepada orang tuanya dan seperti dalam perjanjian, harta tersebut akan diserahkan apabila anak sulung mereka dilahirkan. Setelah di satukan sebagai suami isteri, Amirul membawa Reeza pulang ke rumah yang didiaminya selama ni di sebuah kampung. Bermula kisah cinta mereka disini. Kiranya bercinta selepas bernikah la diorang ni.

Reeza telah dibesarkan dengan kemewahan apabila ke kampung dia berasa janggal. Namun begitu, lama-kelamaan Reeza semakin selesa tinggal bersama suaminya. Reeza dilayan seperti puteri raja. Segala kerja di rumah, Amirul yang siapkan. Untungnya Reeza, Amirul pula menjadi kegilaan gadis di kampungnya. Semakin lama cinta antara Reeza dan Amirul berputik. Semuanya indah-indah sahaja. Namun begitu, jangan disangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari.

Hinggalah suatu hari, apabila Amirul telah mengetahui tentang perjanjian yang telah dibuat antara Reeza dan nendanya. Amirul rasa seperti diperbodohkan oleh mereka. Satu persatu rahsia terbongkar apabila siapakah Amirul sebenarnya dengan mereka. Kalau nak tahu apa terjadi seterusnya? Siapakah Amirul dengan mereka kenalah baca.

Wednesday, 19 July 2017

,
Review Novel Dia Lelaki Paling Ohsem!| Alhamdulillah akhirnya habis juga novel ni. Kinah mula baca novel ni sebelum puasa lagi akhirnya di penghujung raya baru habis. Feww payah benor nak habiskan. Lagipun novel ni agak tebal juga ditambah pula dengan kekangan masa. Ok lah jom kita review novel ni.

Kehidupan Sofia Maisara berubah apabila ayah dan ibunya meninggal dunia dalam kebakaran. Selepas pemergian kedua orang tuanya, Sofia Maisara tinggal bersama keluarga angkatnya. Kanak-kanak seusia dengannya sibuk bermain, tapi Sofia Maisara pula terpaksa bekerja. Apabila dewasa, Sofia Maisara bekerja sebagai 'Personal Assistant' kepada Tuan Ezmair seorang bos yang agak garang. PA bertukar bersilih ganti hanya Sofia Maisara yang kebal dengan amarah Tuan Ezmair akibat sudah biasa dimarahi oleh ibu angkatnya, Mak Limah.

Berbeza pula kehidupan Tuan Ezmair, berdendam dengan ayahnya. Baginya, ayahnya menyebabkan kematian ibunya. Walaupun tinggal bersama ibu tirinya, namun ibu tirinya telah menganggap Tuan Ezmair seperti anaknya sendiri. Tuan Ezmair mempunyai seorang abang, Tuan Eidlan. Perwatakan mereka sangat berbeza. Disebabkan itu, ayahnya Tuan Ehsan lebih mempercayai Tuan Eidlan berbanding dengan Tuan Ezmair.

Lara Rania merupakan kenalan dari kecil Tuan Ezmair dan Tuan Eidlan. Lara Rania mempunyai perasaan terhadap Tuan Eidlan tetapi ditolak mentah-mentah oleh Tuan Eidlan kerana hatinya masih sayang kepada bekas tunangnya, Maya. Bagi mengubati kekecewaannya, Lara Rania telah menerima lamaran Tuan Ezmair.

Beberapa hari sebelum penikahan, Lara Rania bertindak memutuskan pertunangannya dengan Tuan Ezmair. Baginya dia tidak yakin dan tidak bersedia. Disebabkan itu, Tuan Ezmair melamar Sofia Maisara sebagai gantinya. Kehidupan mereka sangat bahagia. Namun begitu, kebahagiaan mereka hanya sementara apabila mereka diuji.

Lara Rania begitu cemburu dengan kebahagiaan Tuan Ezmair sehingga sanggup bersekongkol dengan seseorang yang pernah dihina oleh Tuan Ezmair sewaktu zaman persekolahan. Kemunculannya kali ini untuk membalas dendam atas apa yang telah dilakukan oleh Tuan Ezmair.

Bagaimana kesudahan cinta Tuan Ezmair dan Sofia Maisara? Berjayakah rancangan Lara Rania dan Rosy untuk memusnahkan perkahwinan Tuan Ezmair dan Sofia Maisara? Kena la baca dulu novel ni.

Dah baca kan sinopsis di atas, ini review daripada kinah sendiri tau. Sejujurnya novel ni kinah nak bagi 5 bintang. Yeayyy. Sebabnya jalan cerita dia sangat menarik, pengolahan cerita tu sangat teratur dan membuatkan pembaca tak sabar nak tahu apa akan jadi seterusnya. So, tunggu apa lagi cepat dapatkannya di kedai ye.

P/s: Banyak lagi novel akan kinah review. Tunggu tau


Thursday, 13 July 2017

,
Fuhh macam tak percaya je novel harga RM10.00. Selalunya harga preloved je tu. Tapi novel yang kinah beli ni bukan preloved tau. Siap berplastik lagi. Tak hairan la novel ni murah sebab novel ni untuk clearing stock.

Pada asalnya semalam nak beli susu untuk Thahirah. Entah macam mana ternampak pulak tanda harga buku RM9.99. Kinah pun pergilah ke rak tu. Ehh novel la. Selalunya pasaraya TF di Behrang 2020 ni jual buku mewarna dan buku cerita budak-budak je. Apa lagi kita grab satu. Hehe
Ni la novel RM10.00 tu. Masih cantik lagi

Mungkin ada antara korang yang dah baca dah novel ni. Kinah ni baru nak baca. Nanti bila kinah dah baca nanti, kinah review. Sekarang ni tengah baca novel Lelaki Paling Ohsem. Sudah baca novel tu kinah review tau.

Monday, 22 May 2017

,
Review ~ Mr London Ms Langkawi| Kali ni kinah nak review sebuah novel karya Herna Diana terbitan Alaf 21. Novel ni dah lama ada dipasaran cuma baru sekarang kinah ada kesempatan nak membacanya.

Review ~ Mr London Ms LangkawiReview~Mr London Ms Langkawi

Novel ni mengisahkan Aidid Mukhlis yang berpelajaran tinggi dan mempunyai kerjaya yang bagus. Sejak dari kecil lagi Aidid dan keluarga menetap di luar negara sehinggakan jiwanya dan rasa cinta pada kampung halaman hilang. Setelah didesak oleh ayah dan mamanya, Aidid terpaksa pulang ke Langkawi kampung halaman ayahnya.

Nurul Liyana aka Nana merupakan gadis biasa yang hanya mempunyai kelulusan SPM saja. Walaupun Nana ni dikategorikan pelajar bukan cemerlang tapi jiwanya besar. Semangat cinta akan tanah air cukup menebal.

Nana dibesarkan oleh Tok dan Tokwannya setelah ibu bapanya meninggal dunia. Dengan mereka berdualah tempat Nana menumpang kasih. Hendak dijadikan cerita, Nana diminta oleh Tokwannya untuk menjemput abang sepupunya, Aidid Mukhlis di lapangan terbang. Dari situlah kisah mereka bermula. Apabila bertemu, mereka sentiasa berlaga angin. Ada je yang tak kena. Seorang serius yang seorang lagi, nakalnya  Nauzubillah.

Apabila Mr London dan Ms Langkawi ni asyik bertekak, lama-lama menjadi serasi. Hubungan mereka kembali dingin apabila keluarga mereka ingin menyatukan pasangan tak sebulu ni. Akhirnya mereka akur dengan kehendak keluarga. Apabila baru mengecapi kebahagiaan Aidid ditimpa kemalangan. Kemalangan yang menimpa Aidid dikatakan sial daripada Nana. Kehadiran bapa saudaranya, Azam dan makciknya Salbiah serta sepupunya, Adira telah meracuni fikiran ibu mertua Nana, Puan Mariam. Puan Mariam pula termakan dengan hasutan keluarga Azam dan meminta Nana supaya meninggalkan Aidid kerana tidak mahu sial Nana melekat pada Aidid.

Nana terpaksa meninggalkan suaminya tanpa kerelaan hati. Berjayakah Aidid mencari isterinya? Apakah yang akan terjadi kepada keluarga Azam? Apakah sebenarnya kisah silam Nana? Semuanya terjawab dalam Mr London Ms Langkawi.

Monday, 17 April 2017

,

Jom kita bercerita sikit mengenai biodata penulis novel ni. Nama beliau Nurfatin binti Khalid dan menetap di Pulau Pinang. Kalau nak tahu sebenarnya dalam novel ni penulis ada bagi hint berkenaan dengan manuskrip yang akan beliau tulis selepas ini. Jom kita story sikit mengenai novel ni.

Alamak Tersuka La Pulak! ni menceritakan mengenai seorang gadis bernama Khadeeja Safiya iaitu seorang wanita yang sangat mementingkan abangnya, Khairy Sufyan dalam apa jua keadaan. Tindakan Hani Suraya iaitu bekas kakak iparnya telah menyebabkan Khadeeja berdendam dengan wanita itu dan Khadeeja menggunakan Izham Iskandar iaitu kekasih Suraya  bagi menjayakan misinya itu.

Perwatakan Khadeeja yang unik dan agresif menyebabkan terdetik rasa cinta di hati Izham. Pelbagai rancangan telah dirancang bagi menjayakan misinya itu. Apabila rancangannya berjaya dan abangnya juga sudah menemui bahagia bersama Cikgu Amni iaitu guru kepada anaknya, Sofia. Izham pula dihina sekadar untuk gahkan egonya yang menolak rasa cinta yang sudah mula bersarang dalam hati. Kehilangan Izham menyebabkan Khadeeja mula fikirkan kesilapannya dan menyesal dengan tindakannya itu.

Saat bertemu kembali dengan Izham, lelaki itu sudah bertunang dengan Husna. Buat kali terakhir Khadeeja tetap berusaha untuk mendapatkan kembali cintanya. Adakah masih ada rasa cinta di hati Izham? Kenala baca novel ni baru tahu endingnya.


Wednesday, 25 January 2017

,
Masih ingat lagi kinah ada post mengenai tiga novel yang masih belum dibaca. Pada yang terlepas boleh rujuk di sini. Entri kali ni kinah nak cerita salah satu daripada novel tersebut iaitu Jodohku Gadis Kampung. Mungkin kinah agak ketinggalan sikit ehh sikit ke. Rasanya novel ni dah lama ada di pasaran cuma baru-baru ni aja kinah dapat membaca. Usah ditanya kenapa.

Ok lah dah habis introduction. Sekarang ni kita nak masuk ke isi pulak. Sila ambil perhatian ye hehe.


Jodohku Gadis Kampung ni merupakan karya Nieya Jalies. Entah di mana salahnya apabila dilahirkan sebagai seorang perempuan? Bagi Aufa dia tidak pernah kenal erti kasih sayang daripada ayah kandungnya sendiri, Pak Latep. Buat baik dihina, buat salah dibenci selama-lamanya.

Kesempitan hidup yang di alami oleh Aufa sekeluarga menjadikannya terdesak. Atas desakan itu jugalah telah menemukan Aufa dengan Syed Al-Hadeef. Kerana lelaki ini Aufa telah mula kenal erti cinta, apa itu rindu. Setelah disatukan sebagai suami isteri, kehidupan pasangan ini diduga apabila suaminya Hadeef meninggalkannya pada hari perkahwinan mereka tanpa sebarang pesan. Hal ini menyebabkan Aufa menjadi seorang yang tidak yakin lagi dengan cinta. 

Setelah tujuh tahun pemergian Hadeef, Hadeef muncul semula dengan harapan Aufa akan menerimanya semula. Selama kehilangannya adalah disebabkan sengketa yang berlaku dengan abinya Syed Al-Hakim telah menyihir anaknya sendiri. Segala yang terjadi telah dijelaskan kepada Aufa namun hatinya telah hancur. Pelbagai usaha dilakukan oleh Hadeef namun masih tidak dapat memenangi hati isterinya itu.

Adakah cinta mereka bersatu? Segalanya akan terjawab di dalam Jodohku Gadis Kampung.

Friday, 6 January 2017

,

Masih baru dan berplastik lagi walhal beli dah lama dah. Antara 3 novel ni cuma Jodohku Gadis Kampung tu paling lama sekali beli. Tak ingat la beli bila tapi tula disebabkan kekangan masa terpaksalah novel-novel ni kena KIV dulu. Bukannya apa bila kita tengah membaca ada pulak tukang nak menyibuk nak membaca juga. Siapa lagi kalau bukan anak dara kinah tu. 

Free pun bila dah malam. Dah malam biasalah badan dah penat dan letih jadi terpaksalah novel ni duduk di rak dulu ye. Bila dah sudah baca nanti kinah review satu-satu.


Tuesday, 3 January 2017

,
Kali ni kinah nak up post mengenai novel pulak. Lama dah kan tak cerita pasai novel. Novel yang kinah nak review kali ni berbeza dengan novel yang lain. Penerbitnya ialah Kaki Novel. Siapa suka novel terbitan Kaki Novel? Kinah pun pengumpul novel Kaki Novel juga. Biasanya kinah beli yang kombo pack sebab lebih murah berbanding beli lat kedai buku di luar sana.

Berbalik pada novel yang kinah nak story kali ni. AKU BUKAN CIPAN ye dengar tajuk pun dah rasa teruja nak membacakan. Serius novel Aku Bukan Cipan ni memang berbeza dengan novel yang lain. Nak tau kenapa? Haa siapa yang pernah lalui era 80 an dan masa tu zaman rock kapak seperti kumpulan Search, Wings tengah naik masa tu, ini keistimewaan novel ni. Penulis menggunakan latar belakang zaman rock dan era 80 an secara langsung kita boleh mengetahui bagaimana kehidupan pada zaman itu. 

Kisah percintaan, bagaimana dipinggirkan oleh kawan-kawan san guru setelah kematian ibunya telah disalah ertikan malah ayahnya pula telah menghilangkan diri setelah kematian ibunya maka hilanglah Amit tempat bergantung. Ada rahsia yang belum diketahui olehnya. Setelah satu kejadian di sekolah, tanpa usul periksa dia dibuang sekolah. Amit telah keluar membawa diri dan keluar dari kampung kelahirannya. Kehidupan mesti diteruskan. Berjumpa dengan seorang lelaki bernama jimi telah mengubah nasib hidupnya.

Tak maulah cerita lebih-lebih cukuplah sampai di situ. Kalau nak gelak berdekah-dekah korang memang wajib memiliki naskhah ni. Bukan elemen percintaan sahaja, malah elemen kehidupan, setiakawan,  dan kasih sayang.


Penulisnya Harith Hakeem, rasanya satu-satu je penulis lelaki dalam penerbitan Kaki Novel kalau tak silap la ye. Novel ni kinah beli online je dan bertuahnya dapat pulak tandatangan daripada penulis. 



Friday, 11 November 2016

,

Aifa Nabila - Si gadis yang sudah alergik dengan cinta dan lelaki. Selepas dikhianati gara-gara tunangnya bermain kayu tiga, dia benci lelaki. Cinta? Memang taklah!

Ikmal Hakimi - Lelaki yang menjadi mangsa gaduh Aifa. Baru pertama kali berjumpa, gadis itu sudah memulakan drama sebabak. Gadis singa yang ayu katanya.

Siapa sangka, pertemuan itu bukanlah pertemuan pertama dan terakhir mereka. Mereka bukan sekadar berjiran, tetapi juga berkongsi tempat kerja yang sama. Sejak itulah bermulanya kisah 'minah gangster vs mamat sengal'. Hari-hari mereka bercakaran, langsung tidak mengenal erti jemu.

Akhirnya musuh ketat bertukar menjadi pasangan kekasih. Cinta datang lagi! Bahagia rasanya apabila dia kembali menyulam erti cinta. Tetapi kehadiran Aleesya yang memperkenalkan dirinya sebagai tunang Hakimi benar-benar meremukkan jiwa Aifa. Ahh, semua lelaki sama sahaja! Langsung tidak boleh dipercayai.

Bagaimana pengakhiran cinta Aifa dan Hakimi? Adakah Hakimi memilih Aifa ataupun Aleesya haaa tu korang kena baca buku ni ye. Tak bestla cerita semua kat sini. Honestly, pada mulanya jalan cerita agak slow lama kelamaan plotnya semakin menarik. Walaupun ada beberapa perkataan yang typing error, sendiri boleh faham je la huhu. Dah lama kinah beli buku ni kalau tak silap masa berpantang aritu. Dah setahun lebih dah baru baca. Ada lagi sebuah tak baca lagi. Nanti kinah review kemudian ye



Monday, 23 December 2013

,
Assalamualaikum semua, pada minggu ni, slot Akasia iaitu Playboy Itu Suami Aku (PISA) di TV3 akan melabuhkan tirainya dan akan digantikan dengan The Wedding Breaker. Kinah baru je habis baca novel ni tau, adik kinah punya. Punya lama kinah cari kat kedai buku, pergi je habis sampai ada satu hari tu adik kinah beritahu dia ada beli novel tu, akhirnya dapat juga bacanya. Ceritanya boleh tahan juga, nak cerita lebih-lebih nanti tak best pulakkan. Korang tunggu je minggu depan ye hehehe.

Tak sabar rasanya nak tonton The Wedding Breaker versi drama. 


Sinopsis

"Saya memohon maaf kerana mengganggu majlis kalian. Tetapi sebelum Tengku Juwita bernikah dengan Tengku Adam, dia wajar mengetahui siapa bakal suaminya yang sebenar " - Ariana Rose

Ariana Rose kehadirannya menyebabkan majlis pernikahan itu terbatal. Disebabkan gadis itu jugalah reputasi dan status diri bekas pengantin lelaki itu menjunam jatuh di mata masyarakat. Siapa sebenarnya dia? Apa tujuannya dan siapa yang menghantarnya untuk merosakkan majlis pernikahan itu? Tak kira, dia akan menyiasatnya juga!

Akhirnya Ariana Rose terpaksa akur dengan balasan yang perlu diterimanya akibat perbuatannya itu, Semenjak bertemu dengan lelaki itu, banyak peristiwa yang tak terjangka berlaku dalam hidupnya.

"What's so funny"
"Talking to me?"
"Nah... just talking to the lizard. See... there... we were talking just now. I know you won't be able to understand the lizard's language."

Tapi kenapa setelah berlari sejauh ini, lelaki itu masih ditemuinya? Setelah dia berusaha melupakan semua kenangan itu, kenapa lelaki itu kembali meruntuhkan azam dan semangatnya? Kenapa mesti ada nama itu dalam kamus hidupnya?!

"I'm gonna miss you... I'd rather stay by your side. Always."
"Sayang kat abang rupa-rupanya ya?"
"Mestilah, you are my bubbly boo and a naughty one too."

Selama ini sudah banyak perempuan yang lebih cantik daripada dia hadir dalam hidup Tengku Adam Kamil. Tapi kenapa gadis itu juga yang melekat dalam hati dan ingatannya? Adakah itu petanda yang dia memang ditakdirkan untuk dirinya?

"Satu aje kesalahan awak, Arianna... Awak dah curi hati saya." - Tengku Adam Kamil