Breaking

Monday, 21 July 2014

Monday, July 21, 2014

Kad Raya


Assalamualaikum semua,

Sana sini orang post mengenai kad raya. Hmm aiyak sudah lama tak dapat kad raya dari kawan-kawan. Semua menyepi je sejak diorang ni dah berumah tangga. Cerita pasai kad raya, kad raya sekarang masih lagi hidup meskipun zaman sekarang dah mula canggih semua di hujung jari jer. Kad raya digital pun dah ada sekarang ni. Ada sesiapa yang sudi nak bagi kad raya pada kinah :P




Saturday, 19 July 2014

Saturday, July 19, 2014

Pesawat MH17 Terhempas Di Ukraine


Assalamualaikum semua

Masih belum mengetahui lagi status MH370, kini dunia dikejutkan dengan berita pesawat Mas yang terhempas di Ukraine. Dikatakan pesawat itu telah ditembak dengan peluru berpandu. Sama ada betul atau tidak entahla. Dahla nak menjelang Syawal dan kebanyakan penumpang hendak pulang beraya yang tak lama lagi. Harap kepada semua keluarga penumpang MH17 bersabar dan tabah menghadapi dugaan ni.






Tuesday, 15 July 2014

Tuesday, July 15, 2014

Kembali Aktif

Assalamualaikum semua...

Ya Allah lama sangat blog ni tak update. Kalau realitinya agaknya dah bersawang bagai fuhhhh. Alhamdulillah hari ni masih diberi peluang untuk berada di muka bumi ini. Salam Ramadhan kepada semua walaupun dah agak lewat nak ucapkan. Kinah tak sempat nak update blog, balik kerja je penyakit malas semua datang. Hari ni baru berkesempatan nak update. Oh ye setelah bekerja selama lebih kurang enam bulan di company ni akhirnya kinah dapat tempat sendiri, pc sendiri. Alhamdulillah. Kinah sekarang ni pikul tugasan berat, kena cover sektor Kampar, mengemaskini maklumat operasi bas mengikut laluan. Penat tu memang penat tapi nak buat macam mana dah kerja. 

Pejam celik kita dah berada di pertengahan bulan Ramadhan sekejap je kan, jangan lupa doakan keselamatan dan kesejahteraan saudara kita di Gaza. Tambah pula berada di dalam bulan puasa ni banyak dugaan terpaksa mereka hadapi.

Monday, 28 April 2014

Monday, April 28, 2014

Sakit Mata

Assalamualaikum semua

Baru ni kinah kena sakit mata. Bengkaknya tak terkata sampai nak buat kerja pun dah tak boleh nak  fokus. Pandangan semakin kelabu nak tekan keyboard pun dah tak nampak. Parahh. Lepas siap semua kerja kinah, kinah pergi klinik Greentown Ipoh. Dapat MC dua hari huhuhu. Syoknya dapat cuti. Yaey magariba. Sabtu kinah pergi cek mata sebab doktor suruh cek mata. Mata belah kanan power makin tinggi, belah kiri power makin rendah tapi silau pula makin tinggi. Oleh sebab cermin sekarang ni dari zaman belajor lagi, kini tiba masa untuk tukar yang baru. Sabor je la. Lebih baik pakai cermin mata dari contact lens sebabnya kinah ni cuai kuikui. 

 

T eringin nak pakai cermin mata hitam ray ban huhu. Mata pun rabun nak ray ban apenye hahah. 


Sunday, 13 April 2014

Sunday, April 13, 2014

Berangkat Ke Kuala Lumpur Untuk Menghadiri Sesi Latihan SPAD ICOP-SAFETY

Assalamualaikum semua,

Jumaat lepas dapat surat daripada SPAD untuk hadiri Sesi Latihan SPAD ICOP-SAFETY. Bos dengan muka selambanya "Nurul, you pergila sesi latihan ni". Alamak, kinah kena pergi pulak sesi latihan ni. Hmm pergilah dah orang lain tak boleh pergi. Hari ni dapat tiket kereta api. Wahhhh  ni first time kinah naik ETS ni, excited ni nak pergi hihi. Semoga perjalanan kinah berjalan lancar. In Sha Allah 

sumber: MalaysiaAsia.my


Saturday, 12 April 2014

Saturday, April 12, 2014

Pasar Raya Halal Buka Cawangan di Malaysia


Assalamualaikum semua

Pasar raya halal buka cawangan di Malaysia
Kerjasama Lulu, FELDA babit pelaburan RM647 juta 
Dubai: Pasar raya halal terbesar di Asia Barat akan membuka cawangannya di Malaysia dengan kerjasama FELDA pada tahun ini, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin. 
Emiriah Arab Bersatu (UAE) membuka langkah kepada kepada Kumpulan Antarabangsa Lulu untuk bertapak di negara ini. 
Timbalan Perdana Menteri berkata, hubungan baik antara Malaysia dan “Pasar raya Lulu yang mempunyai lebih 100 rangkaian perniagaan di Asia Barat dan juga India akan membuka enam cawangannya di Malaysia. Perbincangan ini adalah susulan pertemuan saya dengan pemilik pasar raya berkenaan, Yusof Ali MA, sebelum ini.

Pasaraya Lulu hmmm menarik tu  

Saturday, April 12, 2014

3 Maut 10 Parah Bas Terbalik Di Bentong


Assalamualaikum semua,

Tiga termasuk sepasang suami isteri maut manakala sepuluh lagi cedera parah dalam nahas bas terbalik di Bentong. Dalam kejadian kira-kira pada jam 12.30 malam dipercayai bas itu memotong beberapa kenderaan lain hingga menyebabkan bas itu hilang kawalan sebaik tiba di satu selekoh dan merempuh tiang elektrik sebelum terbalik di KM11 Jalan Bentong - Raub dekat Bilut. Bas malang itu dalam perjalanan dari arah Kuala Lumpur menghala Kota Baharu Kelantan.

 Foto
Keadaan bas yang terbalik
Sumber: Berita Harian online

Semoga perjalana Kinah ke Kuala Lumpur nanti selamat dan berjalan dengan lancar.



Thursday, 10 April 2014

Thursday, April 10, 2014

Safi Balqis White Trilogy

Assalamualaikum semua

Hari ni kinah beransur pulih dari demam yang panjang alhamdulillah. Kali ni kinah nak cerita mengenai produk penjagaan kulit yang kinah pakai. Kinah sebenarnya pengguna produk Safi Balqis Perfect 10. Haaa cerah sempurna dalam masa 2 minggu aje. Dulu duta safi ni Shila Amzah tapi sekarang ni Safi baru sahaja melancarkan produk terbaru mereka Safi Balqis White Trilogy. Kali ni Hanis Zalikha dilantik sebagai duta produk Safi yang terbaru ni, kenal Hanis Zalikha?? Tak kenal tak tau la kinah. 

Hanis Zalikha Safi Balqis
Hanis Zalikha duta baru produk Safi Balqis White Trilogy. Cantiknya dia

Oleh kerana Safi keluar produk baru dan kinah pun tak lepaskan peluang untuk menggunakannya. Lagi pun kinah dah rasi dengan Safi Balqis ni tak mau dah produk lain. Wangi pulak tu. 

Hanis Zalikha Safi Balqis
Produk terbaru dari Safi 

Hanis Zalikha Safi Balqis
Sedapnya buah kiwi

Gambar ni kinah amik dari http://www.budiey.com

Tuesday, 8 April 2014

Tuesday, April 08, 2014

Ambil Darah Untuk FCB


Assalamualaikum semua

Semalam entri bergambar je, hari ini entri bertulis pulak huhu. Yer kinah tak sihat. Kinah demam masuk hari ini dah 5 hari. Hmmm lama kan. Sebenarnya kinah dah pergi klinik swasta masa mula-mula kena demam hari tu, masa tu suhu badan kinah 38.2 hmm. Hari ini kat opis dah seram-seram sejuk sampai hidung berdarah. Lepas office hour tadi kinah pergi Klinik Greentown dekat Ipoh tak tahan sangat dah mata berair hidung berdarah. Jumpa doktor terus beritahu doktor yang kita ni demam dah lima hari. Terbeliak mata doktor tu. Sekali cek suhu badan 36, kali ni ada kurang sikit tak macam mula-mula hari tu sampai dapat 2 hari MC. Doktor cakap disebabkan awak demam dah 5 hari kena amik darah untuk FCB. Melilau la mencari bilik amik darah dan serah darah tu pada makmal. 


Tunggu punya tunggu nama kinah dipanggil untuk ambil keputusan. Tak faham langsung amenda la diorang tulis. Kinah bawak keputusan darah pada doktor semula. Lepas doktor teliti keputusan darah kinah, alhamdulillah darah kinah normal tak apa pun yang pelik huhu. Apa lagi kinah kena telan ubat aje la minggu ni. Sabor je la.


P/S: Jagalah kesihatan anda semua.

Monday, 7 April 2014

Tuesday, 1 April 2014

Tuesday, April 01, 2014

Sidang media harian MH370 dibatalkan

Assalamualaikum semua..
Kali ni kinah nak share mengenai sidang media harian MMH370. Berita ni dipetik daripada Berita Harian Online

KUALA LUMPUR: Sidang media harian mengenai perkembangan terkini kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 pada jam 5.30 petang hari ini dibatalkan.
Pembatalan sidang media itu dimaklumkan oleh sekretariat bilik media di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) kira-kira 1 tengah hari tadi.
Bagaimanapun, petugas media dari dalam dan luar negara tetap berkampung di PWTC bagi menunggu sebarang kenyataan akhbar daripada Kementerian Pengangkutan atau sebarang perkembangan terkini mengenai operasi mencari dan menyelamat (SAR) MH370 yang kini memasuki hari ke-25.
Sidang media hari ini dibatalkan kerana Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Hussein, yang juga Menteri Pertahanan, kini berada di ibu pejabat Pusat Pemerintah Pasifik Amerika Syarikat di Hawaii untuk menghadiri mesyuarat Menteri-menteri Pertahanan Amerika Syarikat-ASEAN.
Dalam sidang media semalam, Hishammuddin berkata beliau akan berkongsi maklumat mengenai perkembangan terkini pencarian MH370 dengan rakan-rakan sejawatannya dari negara-negara Asean dan kerajaan Amerika Syarikat.
Selain itu, lokasi sidang media akan datang yang sebelum ini diadakan di Dewan Tun Hussein Onn kini dipindahkan ke Dewan Tun Razak.

- BERNAMA
Tuesday, April 01, 2014

Pekerja Bank Curi RM10.8j Untuk Melanggan Pelacur

Assalamualaikum semua.

Hari ni kinah tertarik dengan tajuk Beritta Harian Online mengenai curi duit untuk melanggan pelacur. Nasibla kejadian ni berlaku di luar negara. Kalau dalam negara kita berlaku kes macam ni memang habis kena bambu pegawai bank tu. Lebih mendukacitakan, pegawai tu dah berkahwin dan mempuyai dua anak, hmm dah kahwin tapi masih melanggan pelacur. Macam-macam hal la sekarang ni. 


London: Seorang pekerja bank yang sudah berkahwin dan mencuri lebih 2 juta pound (RM10.8 juta) dari Barclays serta membelanjakannya untuk pelacur dipenjara selama tujuh tahun.
John Skermer, 45, membuka akaun bank palsu dengan overdraf 1 juta pound (RM5.4 juta), sebelum menyalurkan wang terbabit ke dalam akaun peribadinya. 
Beliau membelanjakan hampir kesemua wang terbabit untuk melanggan pelacur, malah berhabis sebanyak 1 juta pound untuk seorang pelacur saja. 
Lelaki terbabit didakwa menghabiskan masa beberapa bulan bersama wanita Thailand yang dikenali sebagai Kookai, dengan makan angin ke London dari Cheshire dan menginap di hotel mewah serta makan di restoran terkemuka.
Sepanjang tempoh itu, isteri Skermer, Tracym 33, yang dikahwininya selama 10 tahun serta mempunyai dua anak tidak mengetahui identiti suaminya itu. 
Bank kesan akaun palsu

Malah lelaki terbabit membohongi isteri dan keluarganya dengan mengatakan beliau terpaksa bekerja luar untuk membantu polis menyiasat kes penipuan.
Jawatannya sebagai ketua keselamatan teknologi maklumat (IT) membolehkan beliau mencuri sejumlah 2.1 juta pound dari bank tanpa dapat dikesan sepanjang lima tahun. Tetapi penipuan terbabit akhirnya terbongkar apabila kemas kini keselamatan di bank terbabit mengesan akaun palsu.
Ketika beliau diminta menyiasat perkara itu, beliau akhirnya membuat pengakuan.
Malah Skermer turut membelanjakan sejumlah wang untuk percutian golf mewah, tiket menyaksikan perlawanan Manchester United dan sebuah kereta pacuan empat roda berharga 35,000 pound (RM190,000). - AGENSI

Sumber daripada Berita Harian online

 

Saturday, 29 March 2014

Saturday, March 29, 2014

Isteri Untuk Disewa

Assalamualaikum semua.

Lama kinah tak update blog. Kali ni kinah nak update pasai novel. Novel ni encik abang yang belikan. Tajuknya Isteri Untuk Disewa. Bila baca sinopsis dibelakang nampak macam best jer. Banyak lagi buku encik abang bagi semua dalam proses menunggu untuk dibaca. Antara buku yang kinah dapat ialah himpunan 1001 resepi masakan, Wanita Solehah dan Hadiah Buat Muslimah. 

Terima kasih abang <3 ^_^



Tuesday, 25 March 2014

Tuesday, March 25, 2014

Akhirnya Tahu Juga Lokasi Akhir MH370


Assalamualaikum semua. 

Bukak televisyen, radio, internet semua update mengenai Mh370 Yang elah hilang dari radar pada 8 Mac lepas. Bebrapa minggu mengesan pesawat itu dengan bantuan daripada 26 buah negara akhirnya kita semua tahu juga di manakah lokasi akhir pesawat malang tersebut. Berita yang disampaikan oleh Perdan Menteri kita menggemparkan seluruh negara pabila beliau telah mengesahkan lokasi ahir pesawat itu di Lautan Hindi. Kini operasi mencari giat dijalankan. Semoga keluarga semua penumpang MH370 bersabar dan tabah menghadapai dugaan Allah S.W.T. Salam Takziah dan Al-Fatihah kepada semua penumpang yang beragama Islam.


Monday, 24 March 2014

Monday, March 24, 2014

Tanggung Kesalahan Orang Lain!!!


Assalamualaikum semua, salam Isnin. Semoga hari ini lebih baik dari semalam. Hari ni kinah terpanggil untuk berkongsi serba sedikit mengenai menaggung kesalahan orang lain. Hal ni ada melibatkan seorang pekerja di tempat kinah ni. Dia didapati bersalah atas tuduhan tidak mengeluarkan tiket kepada penumpang. Itu merupakan satu kesalahan yang serius. Setelah disoal siasat kami dapati sebenarnya hasil collection mereka bukan untuk dia sahaja. Tapi dikongsi dengan orang lain. Menjadi tak seronoknya dia sanggup terima kesalahan itu sungguhpun ada lagi yang terlibat dalam hal ni. Memang tidak adil bagi dia lagipun dia tak nak beritahu siapa lagi yang terlibat. Bila dia begini, mendiamkan diri namanya automatik jadi buruk dan malu.

p/s: Kalau anda mengalami situasi macam ni, adakah anda inin melindungi mereka yang turut terlibat sama?
 Cuba bagi pandangan sikit dalam hal ni.


Sunday, 23 March 2014

Sunday, March 23, 2014

Slim Fast Diet Punya Pasall


Assalamualaikum semua, ingat lagi kinah menang giveaway slimfast diet dekat blog Kak Mia. Aritu kinah ada minum satu sachet tau. Kesannya selepas 5 hingga 7 jam kinah dah start masuk tandas dekat 3 kali. Perut memulas tak boleh nak cakapla. Nak amalkan ni boleh tapi haaa ada tapinya tau. Kinah kerja 6 hari seminggu cuti satu hari, komitmen nak pergi tandas tu yang problemnya. Sakitnya nk membuang pun tak tentu. Haritu masa on the way nak pergi kerja tetiba perut meragam, nasib kedai mamak dekat tumpang kedai mamak la aritu , seriau betul kalau sakit dalam bas mana nak cari toilet dalam bas. So kinah rasa kinah terpaksa hold dulu minum slimfast diet untuk satu tempoh yang kinah akan info kemudian. 

Teruskan berdoa untuk kesejahteraan dan keselamatan MH370.



Thursday, 20 March 2014

Thursday, March 20, 2014

Alhamdulillah CPUV Ke 4 & 5


Assalamualaikum semua. 

Hari ni hari rest day kinah jadi rest la sungguh-sungguh dekat rumah. Sebenarnya bos suruh kinah kerja hari ni, bila kinah fikirkan balik jangan kerana duit badan yang binasa. Baik duduk diam-diam dekat rumah bersantai hahaha. Bila dah bersantai, kinah rasa inilah masa untuk kinah bukak blog yang hidup segan mati tak mau ni. Selain bukak blog, kinah bukak Nuffnang tengok pada bahagian earning. WAAAAAAA terkezut mak bila ada 5 iklan yang tengah on going. Biar betullllll!!!! Tapi itulah kebenarannya. Tak sangka Nuffnang masih sayang kinah, bagi peluang lagi pada kinah dapat CPUV. Dulu kinah pernah curang dengan Nuffnang, kinah pasang KOmli. Tapi bila difikirkan balik baik kinah pasang balik Nuffnang. Senang kojer teman. Kali ni kinah dapat 2 CPUV tau. satu 19 hb dan satu lagi 20 hb. Alhamdulillah rezeki. Kinah sebenarnya pelik jugak, sebabnya UV kinah tak la banyak macam dulu. Sejak kerja ni UV kinah jatuh. Satu hari ada la dalam 20 UV je. Itu kinah pelik.Sebab dulu kalau nak dapat CPUV ni UV kena 100 lebih dalam satu hari. Kinah punya UV jauh dari target. Syukur dapat jugakkan. CPUV ke 4 dan 5 kinah daripada Tesco Online March Mother dan satu lagi Digi-Project Red.

Kinah tak dapat nak printscreen yer disebabkan internet slow. So pada sesiapa yang datang singgah sini, kalau rajin tekanlah iklan yang atas tepi dengan tengah tu yer. Terima kasih Nuffnang, terima kasih semua



Tuesday, 18 March 2014

Tuesday, March 18, 2014

Kinah Tangkap Sendiri Gambar Ni


Assalamualaikum semua, hmm sebenarnya kinah tak tahu nak update apa untuk hari ni. Kinah cuma nak share beberapa gambar yang kinah tangkap masa bercuti ke Cameron Highland bulan lepas.