Monday, 10 August 2020

,
Bila Dah Nak Dekat Due Bersalin | Alhamdulillah pejam celik pejam celik dah 35 minggu dah, rasa macam baru je tahu diri ni mengandung lagi. Iyela beza 5 tahun kot. Umur kinah pun dah 30 an dah. Kiranya, beberapa minggu je lagi untuk serah diri. Debarannya kini kian terasa. Allah dah kena prepare dari segi mental dan fizikal ni, untuk sebelum dan selepas bersalin.

Bila Dah Nak Dekat Due Bersalin

Kalau sebelum ni macam-macam la yang perlu kinah hadapi masa memgandung kali kedua ni. Antaranya kena refer ke Klinik Medikal sebab nadi laju, ambik darah untuk test ada tiroid ke tidak, kemudian buat ECHO untuk scan jantung, alhamdulillah result ECHO dan tiriod normal je. Pastu kena jumpa pakar di Hospital Selayang, 2 minggu sekali kena check up di Klinik Ibu Anak dan akhir sekali kena jumpa dengan pakar bius in case la kena emergency ceaser. Agak penat jugak la sebab, klinik dan hospital dah jadi destinasi lawatan utama kinah. Tambah pulak dengan musim Covid-19 sekarang ni, kawalan nak masuk klinik dan hospital kena la ikut SOP.

Bila dah masuk 8 bulan ni, nurse mula pesan dah boleh dah nak prepare semua barang baby dalam beg. Padahal baru je basuh baju baby tu semua. Rasa macam tak percaya, ehh dah nak bersalin dah. Tengok kawan-kawan semuanya dah selamat. Kinah pulak tunggu cukup bulan je. Genap 38 minggu dah kena serah diri. Sebenarnya, diri ni tengah nervous, iyelah last bersalinkan Thahirah 5 tahun yang lepas. Walaupun pernah bersalin, perasaan takut tu tetap ada. Orang kata, lain anak lain pengalamannya. Harapnya, beranak kali ni normal jugak la dan apa yang jadi masa bersalinkan Thahirah dulu tak berulang.

Lepastu, fikir nak bersalin nanti nampaknya Thahirah kena duduk dengan opahnya kejap. Terpaksa jugakla. Lagipun dia dah biasa dengan opah, dengan pakcik dan makcik dia. Mujurlah sekarang ni sekolah tabika, buat sistem giliran. Jadi takla terasa sangat ponteng kelas tu. Harapnya, waktu malam takde la dia sibuk mencari ibu dia ni.

Selain tu, kena juga study cara berpantang yang betul, makanan yang sesuai dan bagus semasa berpantang dan pelbagai lagi. Tambah pulak kena berpantang sendiri nanti. Bukan tak nak berpantang dekat rumah mak, tapi kesian dekat mak sebab mak nak jaga ayah dengan opah. Jadi ni satu cabaran lagipun sebelum ni memang berpantang sendiri sebab masa tu takde sapa yang nk jaga. Berbeza pulak pantang kali ni, berpantang ada anak dua pulak, mujurlah Thahirah tu dah boleh diharap  dan boleh bila mintak tolong.

Mengandung kali ni, kinah punya alahan agak teruk sikit berbanding dulu. Mungkin ada sesetengah orang ni alahan biasa je, tapi tak bagi kinah. Setiap kali berpeluh dan rasa panas, kulit kinah akan naik ruam dan gatal. Masa nak jadi gatal tu, rasa macam ada renjatan elektrik, pedih pun ada rasa. Kemudian bila check tempat gatal tu, merah sana sini. Bukan sikit punya gatal tau. Alahan ni dia on off. Makin menjadi-menjadi ruam tu bila musim panas. Cuaca sekarang ni kan kejap panas, kejap sejuk. Tak selesa betul rasanya.

Dah nak penghujung ni, mulalah naik balik ruam tu.  Kan sekarang tengah musim panas. Tido pun kerap terjaga sebab berpeluh. Baju tak usah cerita, memang lencun. Kipas kat rumah ni 24 jam berpusing haha. Nak pasang aircond bajet tak keras. Pernah sekali ruam tu naik sampai ke muka. Merenyam dia tak usah cerita. Mujurlah takde kesan parut. Kalau tak jenuh pulak nak hilangkan parut.

Selain alami alahan gatal-gatal, dihujung-hujung macam ni la kinah alami sakit di bahagian bawah perut. Bila nak bangun dari baring atau tidur, sakit dia tu tak mampu la nak cerita. Memang sakit sungguh-sungguh. Sakit tu akan menjadi kuasa dua kalau kinah travel agak jauh. Takde la travel jauh mana, setakat balik rumah mak je pun. Masa raya haji aritu memang sakitnya menjadi-menjadi sebab lama sangat dalam kereta. Tambah pulak kalau nak singgah tandas, dan tandas tu pulak, tandas cangkung. Memang terseksa.

Dah jalan pun jammed sampai kematu buntut ni rasanya. Nak buat camne kan, dah musim raya. At last masa nak balik rumah sendiri, kinah pakai kain batik je la in case nak singgah tandas nanti, lagipun dah malam haha. Peduli la apa orang kata, yang penting kita selesa.

Kinah ada juga maklumkan hal sakit dibawah perut ni pada doktor di hospital, menurutnya apa yang kinah alami sekarang ni adalah normal, kerana berlaku pertambahan berat badan dan kepala baby pun dah mula masuk laluan. Perkara ni akan jadi tak normal bila kita langsung tak boleh bergerak, berjalan dan pelbagai lagi sampai kena admit ward. Benda macam tu kalau boleh memang kinah elak. Sebelum ni ada jugak sakit, tapi takla sakit seperti balik raya aritu. Nak pakai seluar pun nak menangis rasanya. 

Sekarang sakit tu dah takde dah. Alhamdulillah, cuma sakit-sakit biasa je la. Lenguh kaki, kaki kramp, sakit pinggang, dah jadi perkara biasa untuk orang mengandung. Tu adalah normal semua tu.

Thahirah pulak tak habis-habis tanya bila adik nak keluar. Allah sabar ye kakak, tak lama dah adik nak keluar.  Mana yang tanya status jantina baby, sorry tak dapat nak jawab sebab setiap kali nak scan, kawan tu menyorok.  Tunggu je la dia lahir nanti. Moga dipermudahkan semuanya nanti. Doakan kinah dan baby ye.









Friday, 31 July 2020

,
PG Mall Adakan Mega Pre Sale dan Sale Bersempena 8.8 Bagi Tahun 2020 | Assalamualaikum dan selamat sejahtera, kinah yakin ramai yang telah memulakan perjalanan untuk pulang ke kampung halaman untuk menyambut hari raya Aidiladha pada Jumaat ni. Raya, raya jugak ye, SOP jangan dilupa. Bukannya apa, risau pulak beberapa hari ni kes yang positif semakin meningkat. Selain mematuhi SOP yang telah ditetapkan, kita juga perlu biasa dengan kehidupan norma baharu seperti membeli belah secara dalam talian.

Seperti yang kita semua maklum, membeli belah secara dalam talian ataupun online telah menjadi trend bagi rakyat Malaysia pada masa kini, tak terkecuali dengan kinah. Sejak mengandung dan semakin sarat ni, kinah dah malas nak jejak pasar raya, hypermarket tu semua. Jadi, kinah kalau nak beli barang keperluan terutama barangan bayi, beli online la jawabnya. Lebih mudah, jimat minyak dan tenaga hehe. Satu lagi mengapa beli secara online ni menjadi pilihan adalah disebabkan pelbagai ganjaran yang ditawarkan seperti PG Mall yang akan mengadakan Mega Pre Sale bersempena 8.8 tak lama lagi. Ajer rambang mata nak pilih yang mana sebab semuanya best-best.

PG Mall Adakan Mega Pre Sale dan Sale Bersempena 8.8 Bagi Tahun 2020

Mungkin ada yang tertanya-tanya apa itu PG Mall? Mungkin ada diantara korang yang dah tau dan ada juga yang belum tahu mengenai PG Mall ni kan…


PG Mall Platform E-Dagang No 1 Di Malaysia

Kalau korang nak tahu, PG Mall merupakan satu platform e-dagang No 1 di Malaysia ni tau. PG Mall mula ditubuhkan sejak pada tahun 2017 lagi ianya merupakan satu-satunya platform e-dagang tempatan yang ada di Malaysia dan menduduki ranking antara 3 platform e-dagang yang terbaik di Malaysia dan menjadi pilihan oleh rakyat untuk membeli belah pelbagai barangan seperti barangan bayi, gajet, barang dapur, kosmetik dan pelbagai lagi. Korang boleh rujuk laporan mengenai PG Mall daripada Iprice Insight Report di https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en. Nampaknya dengan ada laporan sedemikian, membuktikan bahawasanya PG Mall telah mula berkembang dari masa ke semasa.

Di samping itu, PG Mall juga turut menerima segala pembayaran melalui e-wallet mahupun pembayaran secara atas talian daripada semua bank yang terdapat di Malaysia. Kan lebih mudah begitu, korang tak perlu lagi nak beratur panjang di mesin atm lepas ni untuk keluarkan duit.


Jom Shopping Di PG Mall Bersempena Mega 8.8 Pre Sale 


PG Mall Adakan Mega Pre Sale dan Sale Bersempena 8.8 Bagi Tahun 2020

Beberapa hari saja lagi kita akan memasuki bulan baru iaitu bulan Ogos. Sempena memasuki bulan Ogos, ada berita baik buat korang. Pihak PG Mall akan mengadakan Mega Pre Sale sempena 8.8 bermula 3 Ogos 2020 sehingga 7 Ogos 2020 ini. Banyak tawaran menarik yang boleh korang grab bersempena Mega 8.8 Pre Sale ni tau. Antaranya ialah tawaran kilat harian serendah RM8.00, potongan sebanyak RM5.00 bagi setiap pembelian bernilai RM38.00 (Tawaran ini sah untuk pengguna baru sahaja) serta potongan sebanyak RM15.00 bagi setiap pembelian yang bernilai RM88.00 bagi semua pengguna sedia ada mahupun pengguna baru.

Wah syok la macam ni, banyak jugak offer sempena Mega 8.8 Pre Sale ni. Dah boleh set reminder dah lepas ni. Kalau Korang nak tahu lebih lanjut mengenai kempen Mega 8.8 Pre Sale ni korang boleh klik di sini https://pgmall.my/mega-eight-eight-campaign


Jom Shopping Lagi Sempena Mega 8.8 di PG Mall


PG Mall Adakan Mega Pre Sale dan Sale Bersempena 8.8 Bagi Tahun 2020

Bagi yang tidak berkesempatan atau terlepas peluang untuk berbelanja di PG Mall sempena Kempen Mega 8.8 Pre Sale, janganlah sedih. Masih ada lagi peluang untuk korang tau. Korang masih berpeluang untuk berbelanja sempena Mega 8.8 pula. Aduhhh banyak juga tawaran dari PG Mall sempena Mega 8.8 pula. Kinah bukak website PG Mall mula lah rambang mata nak beli yang mana dan semestinya tak sabar nak tunggu tarikh 8.8 untuk shopping dan ambik segala tawaran yang diberikan. Antaranya ialah semestinya potongan sebanyak 8% dan ada juga diskaun sebanyak RM88 dengan pembelian sebanyak RM188.

Selain tu, tawaran yang diberikan semasa kempen Mega 8.8 Pre Sale turut diberikan ketika kempen Mega 8.8 iaitu potongan sebanyak RM5.00 bagi setiap pembelian bernilai RM38.00 (Tawaran ini hanya sah untuk pengguna baru sahaja) serta potongan sebanyak RM15.00 bagi setiap pembelian yang bernilai RM88.00 bagi semua pengguna sedia ada mahupun pengguna baru. Jadi, korang yang dah terlepas dengan tawaran semasa kempen sebelumnya bolehlah ambik peluang dalam kempen ini. Uish memang puas hati sangat la gitu. Nak tahu lebih lanjut bolehlah rujuk di https://pgmall.my/mega-eight-eight-campaign


Buat Pembayaran Melalui Maybank QRPay


PG Mall Adakan Mega Pre Sale dan Sale Bersempena 8.8 Bagi Tahun 2020

Bagi pemegang akaun Maybank, ada berita baik buat korang. Kini, korang boleh buat bayaran menggunakan Maybank QRPay dan korang boleh nikmati penjimatan secara ekslusif dengan Maybank QRPay. Apabila korang berbelanja menggunakan Maybank QRPay ataupun menggunakan akaun MAE di PG Mall, korang akan dapat potongan harga sebanyak RM5.00. Tawaran ini sah sehingga 31 Julai 2020 saja dan jangan lupa masukkan kod promo FLASH sebelum check out tau.

Jadi, tunggu apa lagi cepat cepat install PG Mall atau korang boleh je terus shopping di https://pgmall.my/home sekarang.

Untuk dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai PG Mall dan kempen lain korang boleh layari

Website: www.pgmall.my 


#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #Maybankqrpay #Mae #Mega88 #PreSales #eighteight #PresalesParty #PGMall4u #Cashback #points





Friday, 24 July 2020

,
JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some | Bersempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia yang bakal menjelang tak lama lagi, JACK 'n JIIL Cream-O tidak ketinggalan untuk turut sama memeriahkan sambutan kali ini dengan menzahirkan penghargaan kepada wira dan wirawati negara yang "Ekstra O-Some", siapa lagi kalau bukan pejuang barisan hadapan kita.

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some 

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some

Sebagai pembuka tirai kepada sambutan ini, JACK 'n JIIL Cream-O telah mengaturkan satu kejutan istimewa untuk barisan penunggang penghantaran yang jasanya tidak ternilai bagi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Tugasan harian menghantar makanan kepada pelanggan bertukar menjadi luar biasa bagi 100 penunggang foodpanda. 

Setibanya di lokasi masing-masing, mereka agak terkejut apabila mendapati makanan yang ditempah itu sebenarnya adalah untuk diri mereka sendiri. Lebih manis lagi, penunggang penghantaran ini juga turut menerima kit terima kasih Cream-O 'Ekstra O-Some' yang mengandungi beberapa paket Cream-O yang lazat serta satu set fon kepala bluetooth untuk memudahkan penghantaran mereka agar lebih selamat dan cekap.

Sambutan mengenang jasa Cream-O 'Ekstra O-Some' akan sampai kemuncaknya pada hari Malaysia dengan satu video penghargaan yang dihasilkan melalui kerjasama dengan penyanyi dan pencipta lagu terkemuka Ismail Izzani. Di sepanjang bulan Ogos, JACK 'n JILL Cream-O menyeru semua rakyat Malaysia untuk menyampaikan penghargaan kepada barisan petugas hadapan dengan menghantar gambar diri kreatif bersama nota terima kasih dalam apa jua bahasa.

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some
Audrey Lee, Assistant Brand Manager, URC Snack Foods Malaysia Sdn. Bhd menyampaikan kit terima kasih
JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some
Cream-O meraikan frontliners Food Panda riders dengan kejutan 'Ekstra O-Some'
JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some

63 karya yang terpilih akan disenarai pendek dan ditampilkan dalam kompilasi video penghargaan yang akan disiarkan pada 16 September 2020 nanti. Kesemua penyertaan yang terpilih akan menerima cenderahati edisi terhad beserta jemputan eksklusif untuk bertemu Ismail Izzani secara dalam talian.

"Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, sememangya hebat sekali melihat seluruh rakyat Malaysia menonjolkan semangat kekitaan yang begitu utuh di saat kita mengharungi salah satu cabaran terbesar dalam hidup kita. Pejuang barisan hadapan kita telah memainkan peranan yang sangat penting dan sebagai sebuah syarikat yang telah menjadi sebahagian daripada fabrik Malaysia selama bertahun-tahun, kami diilhamkan oleh dedikasi, pengorbanan dan perkhidmatan mereka. Kempen Cream-O 'Ekstra O-Some' adalah cara kita menzahirkan penghargaan kepada pejuang barisan hadapan kita yang bukan sahaja telah mengabdikan diri, malah pada masa yang sama juga telah mendorong semua rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat untuk sama-sama meraikan semangat kesepakatan, kasih sayang dan perkongsian. Kami berharap orang ramai akan turut serta bersama  Cream-O untuk mengenang jasa wira-wirawati negara bersempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia ini." kata Emanuel B. Puno, Naib Presiden Kanan (SVP) URC Snack Foods Indonesia, Malaysia dan Singapura.

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some

Biskut Sandwic Cream-O adalah pilihan terbaik untuk 'Menjadikan Kehidupan Seharian Anda O-Some' (Make Everyday O-Some). Padat dengan pelbagai perisa krim yang kaya dan enak, setiap gigitan biskut sandwic Cream-O memberikan rasa hebat dan sekaligus menjadikan hari anda lebih meriah. Bersempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia, pelanggan-pelanggan di seluruh negara akan menikmati tambahan 15% biskut percuma dalam setiap pek Cream-O 132g dan Cream-O Tart 120g.

Sertai JACK 'n JILL Cream-O dan Zahirkan Penghargaan Anda Kepada Pejuang Barisan Hadapan

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some
Rebutlah peluang untuk karya anda dipilih dan ditampilkan dalam kompilasi video penghargaan khas kami dan menangi sesi pertemuan secara dalam talian eksklusif bersama Ismail Izzani, serta memorabilia bertandatangan:

Langkah 1
Beli JACK 'n JILL Cream-O dan/ atau Magic bernilai RM5 dan ke atas dalam satu resit. Tarikh pembelian sah hendaklah di antara 1 Ogos 2020 hingga 31 Ogos 2020.

Langkah 2
Whatsapp resit, <nama>, <no MyKad>, dan gambar anda dengan mesej penghargaan kepada 'frontliners'.

Langkah 3
Jawab soalan dan hantar ke +6011-55001878 : "Pek Promosi Cream-O Percuma 15% terdapat dalam 4 variasi - Ya/Tidak?"

Untuk maklumat lanjut, sila layari https://www.facebook.com/creamomalaysia

Thursday, 16 July 2020

,
Jalan-Jalan Mencari Langos Di Bota Kanan Perak | Sejak PM umumkan dah boleh merentas antara negeri, tempat pertama yang kami tuju semestinya balik rumah mak ayah dulu. Lama tak dapat balik jumpa deme disebabkan Covid-19 ni ha. Thahirah pun dah bisimg bila boleh balik rumah opah. Alhamdulillah, dapat juga balik. Lepas balik rumah mak, pada minggu hadapannya pulak kami kembali ke Perak semula tapi dengan misi mencari Langos yang semakin popular selepas kisahnya ditayangkan di Majalah 3. 

Asalnya kinah memang dah lupa pasal Langos tu. Entah macam mana muncul pulak dalam satu page di Fb, tag kat Yop kemudian hujung minggu tu diajaknya kita mencari Langos. Dari Hulu Selangor ke Bota Kanan kalau ikut google maps tu dalam sejam atau dua jam jugakla dan ikut juga berapa km korang pecut. Dah jalan kampung, tak payahlah nak bawak laju. Keadaan jalan pun ada yang tak ok. Bahaya.....

Sebelum kami bertolak, kami whatsapp dulu, tanya sama ada mereka berniaga ataupun tidak, nanti kalau main terjah je tak berniaga pulak, kempunan kite nak makan Langos. Nak tahu location diorang berniaga, betul-betul depan jalan. Korang guna google maps je. InsyaAllah jumpa.

Langos, Langos di Perak, Langos Viral, Langos di Bota Kanan, Langos Majalah 3

Sangat mudah la nak cari. Masa kami sampai tu, punyalah panjang beratur, masing-masing tak nak lepaskan peluang untuk mecuba Langos yang viral tu.

Macam biasa, tukang yang membelinya semestinya Yop. Iyela dah panjang gitu beraturnya, takkan la dia nak biarkan bini dia makin sarat ni beli sendiri hahaha. So, dah dia menyanggup nak beratur, terima kasih yer bang.

Langos, Langos di Perak, Langos Viral, Langos di Bota Kanan, Langos Majalah 3

Setelah sekian lama beratur, akhirnya dapat juga Langos yang diidamkan sekali dengan Cendol Nyakor dibelinya. Yop kalau dia beli dan ada tester, dia laju je nak cuba. 

Langos, Langos di Perak, Langos Viral, Langos di Bota Kanan, Langos Majalah 3
Langos Sour Cream Cheese
Langos, Langos di Perak, Langos Viral, Langos di Bota Kanan, Langos Majalah 3
Langos Bawang Putih Minyak Zaiton
Langos, Langos di Perak, Langos Viral, Langos di Bota Kanan, Langos Majalah 3
Cendol Nyakor
Akhirnya Yop grab 3 keping Langos Sour Cream Cheese dan 2 keping Langos Bawang Putih Minyak Zaiton. Selain 2 perisa ni, ada juga perisa lain seperti sekaya power, coklat leleh, dan sambal bilis rangup. Dah orang beli perisa tu kite bedal je hahah.

Korang yang nak tahu langos tu rasa macam mana, rasa dia macam cakoi. Cuma beza langos dengan cakoi, cakoi kita makan sekali dengan sekaya je ataupun kinah selalu makan macam tu je. Tapi langos ni kita boleh makan dengan pelbagai perisa seperti yang kinah cerita tadi. Kinah suka dengan Langos Sour Cream Cheese tu. Puas hati makan.

Korang yang teringin nak cuba Langos ni boleh ke Bota Kanan, deme ni buka pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad saja di hadapan rumah mereka di alamat Batu 14, 3/4 Kg Telok Bakong, Bota Kanan, Perak

Waktu perniagaan dari pukul 3.00pm sehingga 6.30pm

Untuk maklumat lanjut mengenai langos, korang boleh whatsapp nombor ni 0195676689