Friday, 23 October 2020

,
Rupanya dah lama aktres dan penyampai radio popular, Sharifah Shahira mencari produk yang boleh melegakan sakit lutut ibunya.

Sharifah Shahira Jumpa Rahsia Bantu Sakit Lutut Ibunya


“Jadi ini berita gembira buat ibu saya. Tapi saya sebenarnya juga sudah kena belajar pakai benda ini. Umur macam saya ini, kena ambil tahu. Lainlah orang badan ringan tetapi keturunan saya pula badan besar, berat, jadi mudah sakit lutut.

“Kalau saya berjalan pun dah pakai selipar. Buat show pun pakai selipar. Takut kena effect bila ramai orang tua selepas umur 50 ke atas atau wanita menopaus, mudah sakit-sakit lutut. Tapi Alhamdulillah tahun 2020, saya terjumpa produk ni.

“Mulanya beli untuk mak, sebab dia susah nak bangun dari duduk. Nak bergerak pun perlahan sebab nak adjust tulang-tulang. Tapi saya pun pakai,” kata Sharifah Shahira tentang produk Gel Amani.

“Tapi jangan harap sekali pakai, terus baik. Kena pakai hari-hari, insyaAllah akan lega dan sakit semakin kurang,” katanya yang turut menggunakan Gel Amani buat suaminya, Ijoy Azahari yang gemar bermain golf.

Bukan setakat Gel Amani, nampaknya Sharifah Shahira juga mengambil Pati Jus Amani yang mengandungi madu, kurma, delima, minyak zaitun dan habbatus sauda sebagai rutin hariannya.

Katanya, Pati Jus Amani mudah diambil kerana siap sedia diminum tanpa perlu dibancuh dengan air.

Senang makannya, buka dan makan. Sebagai wanita berkarier, mana ada masa sangat.

“Pati Jus Amani ini bagus untuk membantu menambah tenaga saya. Umur macam saya lebih 40 tahun ini kena mesra dengan produk begini. Nak bertenaga dan saya pula suka pot pet pot pet, maka saya perlukannya. Yang penting tiada gula, jangan risau dan mereka yang ada kencing manis pun boleh makan Pati Jus Amani,” katanya menerusi satu rakaman video


 

Menurut Pengarah Urusan Amani Life Sdn Bhd, Leo Adiputra, produk Gel Amani telah membantu hampir sejuta pengguna sejak dikeluarkan pada 2014 dan dihasilkan dengan teknologi biotech yang disokong oleh komuniti Eropah.

Anda boleh dapatkan produk Amani dari ejen-ejen online dan kedai jamu di seluruh negara.


KENAPA PERLU MEMILIH GEL AMANI ?

✅ Telah membantu hampir 1 juta pengguna sejak tahun 2014.

✅ Dijamin selamat oleh KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA di bawah kategori ubat traditional. Nombor kelulusan : MAL17086021TC

✅ Dijamin HALAL oleh JAKIM. Nombor sijil halal : MS2424:2012

✅ Dihasilkan dengan teknologi biotech yang disokong oleh kominiti Eropah. Mematuhi piawaian antarabangsa untuk menjamin mutu dan kualiti.

✅ Mudah dibawa kemana-mana kerana disimpan dalam botol plastik yang ringan dan tak mudah pecah sehingga boleh dimasukkan ke dalam poket seluar.

✅ Rasanya yang sejuk berangin sangat selesa pada kulit membuatkannya sesuai untuk digunakan oleh pelbagai peringkat usia.

✅ Berbentuk cecair, mudah kering tanpa kesan melekit.

✅ Harganya berbaloi dan tidak membebankan : RM35 (30ml) & RM60 (60ml).


Untuk dapatkan produk ini atau ingin tahu dengan lebih lanjut boleh layari Facebook


Sunday, 18 October 2020

,

Allah cepat betul masa berlalu. Sedar tak sedar rupanya kakak dah genap 5 tahun dah. Rasa masih baru lagi lahirkan kakak. Menjaga kakak ni, mudah tak banyak ragam dia. Sejak dah pandai dan tahu apa itu "birthday" jadi ni tahun yang kedua kami sambut hari lahirnya.


Selamat Hari Lahir Kakak
Selamat Hari Lahir Kakak


Kalau ikut perancangan awal, nak balik rumah opah dia sambut birthday tapi disebabkan hal yang tak dapat dielakkan, ayahnya beli kek dan panggil kawan-kawan dia makan kat rumah. Seronok betul dia masa tu. Bertambah seronok bila dia dapat hadiah skuter dari ayahnya. Dah lama dah dia mintak skuter tu, tapi tak beli pun haha.


Sejak jadi kakak ni, dia dah pandai gelarkan dirinya kakak. Bila mintak tolong pun sekarang dah boleh diharap. Bila adik nangis, dia yang pujuk siap berzikir lagi untuk adik. Tapi... Haaa ada jugak tapi, bila sampai time dia malas, bila mintak tolong je macam-macam alasan dia bagi tau. Sakit kepala la, sakit itu la, sakit ini la. Alahaiii kakak macam-macam hal.


Apa-apa pun, ibu dan ayah sentiasa doakan kejayaan kakak dunia dan akhirat. Semoga kakak jadi kakak yang baik buat adik, jadi anak yang solehah, diberi kesihatan yang baik, dan dimurahkan rezeki kakak. Ibu ayah sayang kakak.


Teringat pulak masa kinah masuk hospital aritu, kakak pulak dekat kampung. Berjurai jugak air mata ni sebab terpaksa berjauhan dengan kakak. Iyela sebelum ni pun mana pernah berenggang. Bila dia buat video call, sayu je rasa. Mulalah air mata ni beelinang dan masa tu barulah rasa rindu. Sekarang bila dah ada depan mata ni si ibu yang garang kembali menjadi singa hahah.



Wednesday, 14 October 2020

,

Cabutan Bertuah Vits Kini Kembali Lagi | Tak tau nak buat apa di rumah dikala PKPB dilaksanakan di kawasan korang, hah apa kata korang sertai Vit's Exclusive Lucky Draw dengarnya pelbagai hadiah menarik menanti pada setiap minggu, mana la tahu kan ada rezeki korang nanti. Kalau korang nak tahu Vit's merupakan pengeluar produk berasaskan mi segera yang telah mula bertapak di bumi Malaysia sejak  tahun 1975 lagi. 


Cabutan Bertuah Vits Kini Kembali Lagi


Baru-baru ni mereka baru saja melancarkan sebuah program bersama pasaraya terbesar AEON iaitu Vit's AEON Cabutan Bertuah yang telah berlangsung pada 13 Ogos sehingga 15 September 2020 yang lepas. Sungguh tak sangka program cabutan bertuah ini mendapat sambutan begitu menggalakkan. Seramai 54 pemenang telah terpilih dalam cabutan bertuah tersebut.


Tapi korang janganlah kecewa kerana terlepas tawaran hebat tersebut sebabnya Vit's sekali lagi melancarkan program cabutan bertuah ini bagi musim kedua.


Cabutan Bertuah Vits Kini Kembali Lagi

Apa yang perlu korang lakukan hanya beli produk Vit's dari Pasaraya AEON seluruh Malaysia. Kemudian jangan lupa imbas kod yang terdapat pada paket tersebut. Nombor bertuah akan dicabut secara live di facebook  Vits pada setiap hari Khamis pada pukul 12.00 tengahari.


Bagi yang ingin menyertai Vit's Exclusive Lucky Draw ni, apa yang korang perlu lakukan ialah :

  1. Dapatkan produk 2 pek Vit's Italian Mi Goreng Bolognese, dan Aglio Olio di pasaraya yang berhampiran atau melalui online.
  2. Scan QR Code untuk sertai cabutan bertuah ini.
  3. Isi segala maklumat yang diperlukan di dalam borang tersebut.
  4. Nyatakan 5 angka bertuah korang tu
  5. Masukkan resit pembelian 2 produk Vit's Italian Mi Goreng
  6. Nantikan setiap hari Khamis pada pukul 12.00pm di facebook live untuk undian secara live.


Hadiah yang menanti pemenang Vit's Exclusive Lucky Draw ialah


Grand Prize : 

Vespa Sprint 150

1st Prize : 

Iphone 11 Pro Max / Samsung Galaxy Z Flip

2nd Prize :

Nintendo Switch / Realme 6 Pro

3rd Prize :

Buffalo Pro Chef Plus Air Fryer / Toros 6L Pressure Cooker

Consolation Prize :

MiGor Facemask + Vit's Italian Mi Goreng Series


Untuk pengetahuan korang, peraduan cabutan bertuah ni berlangsung sehingga 26 November ini dan jangan lepas peluang untuk memenangi hadiah yang menarik yang bernilai sehingga RM20,000.00. 


Cabutan Bertuah Vits Kini Kembali Lagi


Untuk lebih info mengenai Vit's Exclusive Lucky Draw boleh layari


Facebook: https://www.facebook.com/vitsnoodles

Instagram: https://www.instagram.com/vits_malaysia

Youtube :

Vit's Youtube Official











Wednesday, 7 October 2020

,

Pengalaman Bersalin Anak Kedua Di Hospital Selayang  |  Sepertimana kinah maklum sebelum ni, alhamdulillah kinah dah selamat bersalin pada 26 Ogos lepas. Lebih awal dari yang dijangka. Malam sebelum nak bersalin tu, sempat jugak pergi beli barang dapur dengan makan pulut ayam.

Pengalaman Bersalin Anak Kedua Di Hospital Selayang

Agaknya banyak sangat berjalan, tu jalan cepat je bukak. Pagi 26 hb tu, macam biasa lepas hantar yop pergi kerja, kinah terus sarapan pagi. Beberapa minit kemudian, tiba-tiba perut memulas macam nak buang air besar. Masa tu tak jangka pun nak bersalin ke apa. Kinah terus pergi tandas nak buang air besar la kiranya.

Masa buang air besar, tetiba kinah dengar bunyi aliran air keluar, tapi kinah tak kencing pun. Jadi, kinah abaikan je la. Lepas bersihkan semua, nak pergi dapur tiba-tiba rasa air panas laju je kat kaki. Alamak, air apa ni..... Dalam hati, air ketuban ke ni??

Kinah perhatikan air tu, warna dia agakjernih tak macam air kencing dan kinah tak rasa nak kencing pun. Rasa masanya dah sampai kot ni. Nurse di KKIA pun dah banyak kali pesan jika turun tanda macam ni terus je pergi hospital. Kinah cepat-cepat call yop suruh balik sebab air ketuban dah tumpah. Pakai pad pun dah telap sampai tukar 2 kali. Setiap kali bergerak je, air ketuban makin banyak keluar.

Tak lama lepas tu yop sampai rumah. Mujurlah tempat kerja yop dengan rumah tak la jauh mana dan ada jalan tikus dekat kawasan kilang Perodua tu. Kalau tak, tak tau la apa akan jadi masa tu.

Sampai je kat parking hospital, guard yang jaga parking di dewan bersalin bagitau wad dah penuh. Ahh sudah. Yop kata abaikan je. Apa-apa pun kena pergi daftar dan tunggu dulu untuk buat pemeriksaan. Dah musim Covid ni, Yop cuma boleh hantar sampai depan pintu PAC je. Macam biasa la ada drama sikit depan pintu haha. Masa tu takde rasa sakit sangat lagi. Boleh senyum lagi. Bila sampai giliran kinah untuk diperiksa rupanya jalan dah bukak 3 cm, lepas doktor cek bukaan kali pertama, lama-lama sakit kontraksi makin kerap, nurse nak buat CTG pun kinah dah rasa tak selesa sebab sakit sangat dah. Sejujurnya, kinah tak pernah rasa sakit macam ni. Masa Thahirah dulu, kinah sempat ambik epidural. Tapi masa nak lahirkan Lulu, tak sempat pulak. 

Dah tak tahan dengan sakit kontraksi yang makin kerap, kinah panggil nurse nak bagitau dah sakit sangat ni. Nurse panggil doktor untuk check berapa cm dah buka jalan, rupanya dah 8 cm. Cepat pulak kali ni. Masa Thahirah dulu nak tunggu 8 cm punya la lama. Walaupun dah bukak 8 cm, kinah kena stay dulu di PAC sebabnya labour room penuh. Tak heran la bila guard tadi bagitau wad penuh. Jenuh dah menahan sakit. Peluh tak usah kata, segala bapak peluh dah keluar. Nurse pasangkan kipas pun dah tak ada rasa. 

Sementara tunggu labour room kosong, nurse masukkan tiub kencing, masa mula-mula sampai kinah tak pergi kencing dulu. Pada masa masuk tiub tu takde la rasa sangat ngilu. Conditions kinah pulak masa tu pun tak berapa stabil sebab tekanan darah agak tinggi. Masa tu kinah tak berapa sure dah makan ubat ke belum pagi tu. Pada masa yang sama, doktor tanya kinah makan ubat apa, berapa biji semua. Mujurlah boleh jawab masa tu, dan lepas kinah bagitau kinah ambik ubat apa. Baru pakar decide nak buat apa. So, plan pakar masa tu, kinah kena tambah lagi dos ubat yang kinah makan untuk kurangkan tekanan darah yang makin tinggi. Doktor bimbang, jika tekanan darah tak dapat dikawal, kinah berisiko terkena sawan. Mintak simpang la.

Tak lama lepas tu, nurse bagitau labour room dah ready. Jadi, kinah kena tolak masuk ke dalam labour room. Dalam bilik tu agak huru hara sikit, dengan keadaan kinah masa tu tak stabil lagi. Tekanan darah pulak makin tinggi. Kontraksi pun makin kerap, setiap kali kontraksi tekanan darah naik. Kinah cuba teran sambil dibantu oleh beberapa orang doktor dan nurse yang bagi support. Masa nak meneran tu, kinah pegang tangan nurse sekuatnya. Nurse pun merelakan la. Pada masa tu, kinah rasa nyawa dah macam dihujung tanduk. Mulalah fikir apa akan jadi kalau kinah tak survive pada masa tu, apa akan jadi pada Thahirah. Sedihnya alahai masa tu.

Tekanan darah makin tinggi. Mungkin kontraksi yang makin kuat menyebabkan tekanan darah kinah dah cecah 190. Agak tinggi jugak la. Doktor pulak masukkan ubat apa pun kinah tak pasti melalui branula yang dah dipakai. Tiba-tiba kinah rasa macam dah nak terberak tapi tak berdaya nak keluarkan. Penat menahan sakit pun ye jugak. Doktor bagi kata dua, kalau takde progress lagi kena emergency ceaser, kinah kalau boleh tak nak ceaser. Selagi boleh normal, kinah cuba. Tapi kalau dah itu keputusan doktor nak selamatkan kami, kinah turutkan je la. Doktor kata, ok last choice, kena vacum assisted. Nak tak nak kena merelakan demi menyelamatkan dua nyawa dan lega sebab tak payah nak ceaser. Seram oiii.

Alhamdulillah, tepat jam 1.16pm lahirlah seorang bayi perempuan bernama Lulu Nafisah dengan berat 3.05kg.. Kinah dapat dengar tangisannya dan sempat le sekejap skin to skin dengan baby masa mamai tu. Bila baby dah keluar rasa lega. Sementara nurse bersihkan baby, doktor pulak nak jahit episiotomi. Bersalin kali ni jahitan tak banyak, tapi sakit la jugak terutama jahit dibahagian kulit luar tu. Tapi apa-apa pun alhamdulillah semuanya dah selamat.

Walaupun dah selamat bersalin, kena pulak tunggu ward kosong. Bertabah la menunggunya sampai ke petang. Naik kematu baring atas katil bersalin tu sampai kaki dah rasa kejang. Mana taknya dah terbaring je atas tu, tak boleh nak bergerak ke mana, dengan masuk drip air lagi. Tekanan darah pun doktor nak pantau lagi. Mujurlah, selepas Lulu lahir tekanan darah semakin turun dan normal.

Paling kinah tak boleh lupa, pakar bius untuk epidural datang selepas kinah dah selamat bersalin. "Sorry ek, banyak patients tadi". Nampak benor ramai yang bersalin aritu hahaha.

Haaa gitulah pengalaman lahirkan si Lulu Nafisah. Dalam ward, doktor pakar yang datang buat pemeriksaan "haaa i know you, bilik 7 aritu kan? I remember you sebab kaki you"

Apeda doktor tu kaki kita dia ingatnya, Doktor kata dia risau, dengan tinggi kinah, risiko baby besar, dan obesiti lagi menyebabkan kinah high risk, doktor kata kinah kena ambil ubat cair darah untuk 6 minggu. Bayangkan la kena cucuk sendiri selama 6 minggu. Terkejut jugak masa nak discaj aritu, satu beg plastik dibekalkan ubat cair darah. Sehingga kinah menaip ni, masih ada lagi ubat tu. Tempat cucuk tu pun dah mula lebam dan bengkak sikit sampai tak tau nak cucuk mana dah. Nurse ajar cucuk kat perut sebab kat perut ada banyak isi.

Pernah sekali nurse cuba cucuk di peha, malam tu kaki rasa macam sengal je. Sampai susah nak tidur pada malam tu.  Sejak dari tu, kinah tak nak dah cucuk kat peha, cuma cucuk di perut je. Lebih senang.

Apa apa pun terima kasih kepada doktor, dan jururawat di Hospital Selayang kerana layanan yang sangat baik dan sentiasa beri support pada diri ni. Bayangkan lama sangat check in kat hospital tu. Banyak kali merayu dengan doktor, nak balik rumah. Doktor kata, "no, selagi tekanan darah u tak ok, i tak nak bagi balik". Lepas beberapa hari, doktor naikkan dos ubat apa semua, dan tekanan darah pun ok barulah boleh discaj. Seronok dapat discaj, bolehlah berurut dan bertungku masa di rumah nanti. 

Ssbelum terlupa, kinah nak peringatkan korang. Sebelum nak balik tu, pastikan semua dokumen yang nurse bagi tu cukup tau antaranya surat beranak baby ( yang ni kena simpan elok-elok untuk buat pendaftaran di JPN nanti) dan satu lagi surat akuan tarikh bersalin. Hat ni penting untuk diberi kepada majikan korang atau suami korang nanti. Kalau korang nak tau, surat akuan tarikh bersalin ni kinah terlepas pandang, nurse tak bagi pun. Nak tak nak yop kena la pergi semula ke wad mintak pada nurse. Alahai kan dah jadi dua kerja. 

Ok lah setakat tu je la kinah nak kongsi dengan korang pengalaman bersalin di Hospital Selayang. Nanti kinah share gambar Lulu ye.