Friday, 30 July 2021

,
Hari Nasi Lemak Marrybrown Kini Kembali Lagi | Dalam kita tak sedar, hampir dua tahun negara kita telah dilanda wabak pandemik yang berbahaya ni dan sehingga ke hari ni juga, kita masih berusaha untuk memerangi pandemik ini dengan membentuk imuniti berkelompok melalui suntikan vaksin yang telah diberikan secara berperingkat sejak beberapa bulan yang lalu. 

Sementara kita semua menunggu giliran untuk divaksin, pelbagai situasi telah berlaku sehingga menyentuh hati semua rakyat Malaysia. Kini, telah banyak pihak bersatu hati serta saling membantu antara satu sama lain tidak kira agama, bangsa dan budaya dalam memastikan kesejahteraan semua terjaga. 

Begitu juga dengan hidangan nasi lemak yang sentiasa menjadi hidangan pilihan utama bagi rakyat Malaysia sejak dari dulu lagi. Pergilah ke mana sekalipun, nasi lemak la menjadi pilihan. Hidangan kebanggaan ramai ini mempunyai keunikan rasanya yang tersendiri terutama sambalnya yang secukup rasa dan autentik ditambah pula dengan pelbagai bahan lain seperti telur rebus, kacang goreng, ikan bilos gorenbg yang rangup, hirisan timun serta Marrybrown Crispy Chicken yang melambangkan perpaduan rakyat di Malaysia.


Hari Nasi Lemak Marrybrown Kini Kembali Lagi

Hari Nasi Lemak Marrybrown Kini Kembali Lagi

Dalam pada itu, Marrybrown yang kini sudah 40 tahun beroperasi sebagai rangkaian restoran perkhidmatan pantas Halal pertama terbesar di Malaysia kini sekali lagi rasa berbangga meraikan "Hari Nasi Lemak MB" sebagai hadiah buat rakyat Malaysia kerana menjadikan Nasi Lemak MB sebagai makanan kebanggaan semua.

Hari Nasi Lemak Marrybrown Kini Kembali Lagi

Hari Nasi Lemak Marrybrown Kini Kembali Lagi

Bersempena meraikan Hari Nasi Lemak yang telah masuk tahun ke dua pada 1 Ogos ini, kinah nak jemput korang memeriahkan lagi jualan nasi lemak MB secara atas talian melalui aplikasi Shopee iaitu kedai rasmi Marrybrown pada Ahad ini, bersamaan 1 Ogos 2021 bermula pada 12.00 am sehingga lah habis. Korang kena cepat tau sebabnya hanya 10,000 bungkus saja disediakan menerusi tawaran "Beli 1 Percuma 1".

Pautan web hanya berfungsi di peranti telefon saja tau 

Hari Nasi Lemak Marrybrown Kini Kembali Lagi

Hanya beli voucher di Shopee saja tau dan baucer tersebut boleh mula ditebus di outlet Marrybrown yang terpilih bermula dari 2 Ogos sehingga 31 Ogos 2021 saja.

First Come First Serve. Jangan lupa tau kongsi pada kawan-kawan dan family pasal ni.

Pada setiap 1 Ogos adalah simbolik "Hari Nasi Lemak MB" di Marrybrown tau. Akan tetapi, korang juga boleh mendapatkan tawaran menarik pada setiap 1 hari bulan berikutnya mengenai promosi hari nasi lemak di website.



Untuk Maklumat Lanjut

Instagram:
Facebook: 
Twitter: 


#HariNasiLemakMB
#HidanganKebanggaanKita
#Marrybrown #MarrybrownMY
#SomethingDifferent #MB40thAnniversary
#MBxShopee
#ShopeeMY









Sunday, 11 July 2021

,
5 Penghantaran Makanan Terbaik di Pulau Pinang | Dalam keadaan kita sedang berdepan dengan lockdown sana sini, masih ada cara bagaimana untuk kita dapatkan makanan kegemaran masing-masing. Tak kira berada di negeri mana, masing-masing mempunyai pelbagai servis penghantaran makanan terbaik, ini termasuklah dengan negeri Pulau Pinang.

Tak kira dimanakah lokasi anda sedang berada, kita boleh cari maklumat berkaitan penghantaran makanan secara online. Untuk food delivery penang, di sini ada beberapa cadangan yang sesuai. Namun, harus diingat, sebelum buat pesanan pastikan dengan status Halalnya dulu. 


5 Penghantaran Makanan Terbaik di Pulau Pinang

1. Home Cooked Lunch Box

5 Penghantaran Makanan Terbaik di Pulau Pinang

Makanan yang ditawarkan oleh mereka disediakan oleh chef utama yang mempunyai pengalaman lebih daripada 20 tahun dalam menyediakan makanan buatan sendiri yang sihat dan mewah. Home Cooked Lunch Box sangat memberi tumpuan kepada kualiti makanan. 

Kotak makan tengah hari mereka disediakan bagi memastikan kualiti makanan yang dibuat terkawal. Menu mereka berubah pada setiap hari supaya pelanggan tidak akan bosan dengan makanan mereka.


2. Delivery Monster

5 Penghantaran Makanan Terbaik di Pulau Pinang

Delivery Monster memisahkan dirinya daripada yang lain dengan konsepnya yang unik. Delivery Monster menawarkan lebih daripada 500 jenis pilihan makanan. Sebutkan sahaja makanan yang anda inginkan dan mereka akan menghantarnya ke depan pintu rumah anda. 

Jika anda sangat menggemari Mee Hokkien Jalan Presgrave tetapi hari sedang hujan, hubungi saja pihak Delivery Monster dan mereka akan mendapatkannya untuk anda. Ianya sangat mudah. Daripada menghabiskan banyak masa dan wang di restoran, anda boleh mendapatkan makanan penjaja kegemaran anda dengan lebih mudah dan pastinya lebih murah.


3. Eat Fit 

5 Penghantaran Makanan Terbaik di Pulau Pinang

Sebagai syarikat penyediaan makanan bersertifikat HALAL yang pertama di Malaysia, anda semestinya sudah tahu tentang potensi Eat Fit. Mereka memberikan pengalaman makanan yang unik kepada anda dengan dengan menyediakan makanan sejuk beku sehingga anda dapat menyediakan bekalan makanan sepanjang minggu di dalam peti sejuk anda. 

Jangan salah anggap dengan berfikir bahawa bahan dan rasa makanan tidak enak, mereka tidak sesekali menggunakan bahan pengawet dan sentiasa menjaga kualiti makanan dengan menggunakan mesin khas. Setelah pesanan dibuat, mereka akan mengira kalori dan nutrien makro untuk anda supaya anda tahu makanan mana yang paling sesuai buat anda, disebabkan itulah ia dipanggil “Eat Fit”.


4. Confinement Food Delivery

5 Penghantaran Makanan Terbaik di Pulau Pinang

Sedang mencari makanan dalam pantang? Jangan terkejut kerana di Pulau Pinang memang ada pihak yang khusus menyediakan makanan dalam pantang untuk ibu-ibu baru lepas bersalin dan mereka adalah Confinement Care Malaysia. 

Confinement Care Malaysia turut mempunyai pengasuh untuk menguruskan anda dan bayi. Anda boleh memilih di antara pengasuh yang ada untuk datang ke rumah dan menyediakan makanan secara panas-panas atau jika ingin buat pesanan makanan secara online untuk penghantaran juga boleh. Apa yang paling menarik ialah mereka mempunyai makanan berpantang untuk setiap warna kulit, termasuk juga makanan Halal. 


5. Foodpanda

5 Penghantaran Makanan Terbaik di Pulau Pinang

Tidak kira ianya sarapan pagi, makan tengah hari atau makan malam, foodpanda akan sentiasa menyampaikan makanan pilihan anda ke depan pintu rumah anda. Foodpanda ini beroperasi di enam bandar yang berbeza di Malaysia. Mereka menawarkan pelbagai pilihan sehingga lebih kurang 700 restoran daripada pelbagai jenis masakan. 

Melalui Foodpanda, bermacam jenis makanan ada dipamerkan. Sebagai pengguna kita hanya perlu memilih dan membuat pesanan. Nak cuba menu-menu masakan baru juga ada. Makanan barat, makanan melayu, makanan cina, makanan segera, semuanya ada di website utama Foodpanda.






Sunday, 27 June 2021

,
13 Komplikasi Yang Sering Dihadapi Oleh Ibu Mengandung Ketika Hamil | Wanita mana yang tak gembira apabila doktor mengesahkan dirinya kini berbadan dua. Ada yang menunggu khabar gembira ni selama 3 tahun, 4 tahun dan ada juga yang lebih dari itu. Rezeki masing-masing kan. Namun begitu, di sebalik perkhabaran gebira tersebut, bakal ibu perlu maklum dengan komplikasi yang sering berlaku ketika hamil. Ada sesetengah wanita hamil tidak mengalami sebarang masalah sepanjang kehamilan. Namun, bagi ibu-ibu hamil terutama mereka yang berisiko tinggi semasa hamil perlu ambil tahu dengan komplikasi yang mungkin dialami oleh mereka dan jika diabaikan ianya begitu berbahaya kepada si ibu dan si anak yang berada di dalam kandungan.


13 Jenis komplikasi kehamilan yang sering dialami oleh ibu mengandung, 

Setiap wanita hamil mempunyai risiko untuk berdepan sebarang komplikasi semasa mengandung. Berikut antara jenis komplikasi yang boleh berlaku pada si ibu:

13 Komplikasi Yang Sering Dihadapi Oleh Ibu Mengandung


Keguguran

Kehilangan kandungan boleh berlaku pada 20 minggu yang pertama kehamilan. Kebanyakan berlaku pada trimester pertama sehingga 13 minggu pertama tempoh kehamilan. Kewujudan kromosom tidak normal atau masalah berkaitan fizikal sistem pembiakan wanita boleh menjadi punca keguguran apabila telur tidak dapat disenyawakan dengan betul. Tanda keguguran paling biasa terjadi adalah pendarahan faraj tidak normal.


Kehamilan ektopik

Berlaku apabila implantasi telur di luar rahim, di tiub fallopio. Kesannya janin tidak dapat membesar dengan baik. Kehamilan ektopik boleh menyebabkan kesakitan teruk dan kerosakan sistem pembiakan wanita serta berpotensi mengancam nyawa. Apabila janin terus membesar, tiub fallopio boleh pecah dan mengakibatkan pendarahan dalaman yang teruk (hemorrhage).


Diabetes gestasi

Antara komplikasi kehamilan paling biasa berlaku adalah kencing manis semasa mengandung. Selalunya ibu-ibu sebut GDM. Majoriti wanita yang mengalami diabetes gestasi dapat melahirkan bayi sihat, tetapi diabetes yang dialami meningkatkan risiko untuk bayi mempunyai saiz badan lebih besar.

Risiko kesihatan lain kepada bayi:
  • Demam kuning
  • Sindrom gangguan pernafasan
  • Tahap mineral rendah dalam darah
  • Hipoglikemia (ini yang dialami oleh Lulu semasa awal kelahirannya)

BACA JUGA DI SINI : Kisah Lulu Nafisah Di Awal Kelahiran


Masalah serviks

Tumbesaran bayi memberikan tekanan kepada serviks wanita mengandung. Dalam kes jarang berlaku, tekanan berlebihan mengakibatkan serviks tidak dapat mengendalikannya. Kesannya serviks terbuka sebelum bayi bersedia untuk dilahirkan. Keadaan ini dipanggil serviks tidak kompeten dan biasanya mak buyung tidak mengalami sebarang simptom.


Penyakit plasenta

Gangguan berlaku apabila plasenta atau sebahagiannya terpisah daripada rahim sebelum bayi dilahirkan. Akibatnya janin tidak dapat menerima nutrien dan oksigen dengan betul. Keadaan ini paling kerap berlaku pada trimester ketiga kehamilan. Gejala paling biasa seperti pendarahan faraj, kontraksi dan sakit perut. 


Previa plasenta

Komplikasi kehamilan yang jarang berlaku. Ia melibatkan keadaan plasenta terletak di bahagian bawah uterus, menutup sebahagian atau keseluruhan serviks. Berlaku pada trimester kedua atau ketiga dan boleh mengakibatkan pendarahan yang serius. Andai tidak dirawat, pendarahan tersebut boleh mengakibatkan kematian.


Masalah kuantiti air ketuban

Cecair amniotik atau air ketuban berfungsi sebagai perlindungan kepada janin. Namun jika wanita mengandung mempunyai cecair amniotik sedikit, oligohidramnios atau terlalu banyak, polihidramnios, ia boleh mengganggu fungsi normal rahim. Jika kurang, ia boleh menjejaskan tumbesaran otot, anggota badan, paru-paru dan sistem pencernaan bayi. Dalam kes jarang berlaku, air ketuban yang berlebihan pula boleh mengakibatkan:

  • Pemecahan pramatang membran ambiotik
  • Gangguan plasenta
  • Kelahiran pramatang
  • Pendarahan selepas bersalin (postpartum hemorrhage)


Pre-eklampsia

Keadaan komplikasi kehamilan melibatkan tekanan darah tinggi dan tahap protein tinggi dalam air kencing. Biasanya berkembang selepas tempoh 20 minggu kehamilan. Namun ada risiko untuk berlaku lebih awal atau selepas kehamilan. Dalam kes kritikal, wanita mengandung dengan masalah preeklampsia boleh alami gejala:

  • Sakit kepala teruk
  • Penglihatan kabur 
  • Sakit perut bahagian atas
  • Loya
  • Muntah
  • Pening
  • Kuantiti air kencing berkurangan
  • Kenaikan berat badan mendadak
  • Bengkak pada muka dan tangan

Dapatkan pemeriksaan doktor segera jika mengalami simptom sakit kepala, penglihatan kabur atau sakit abdomen yang teruk.


Kelahiran pramatang

Berlaku selepas minggu ke-20 atau sebelum minggu ke-37 kehamilan. Kebanyakan kes kelahiran pramatang berlaku secara spontan. Namun ada juga proses kelahiran yang berlaku disebabkan komplikasi kepada ibu atau kandungan.


Trombosis vena

Merupakan gumpalan darah yang biasa berkembang pada urat kaki. Wanita mengandung terdedah kepada keadaan ini sepanjang kehamilan dan selepas bersalin. Keadaan ini berlaku apabila tumbesaran rahim menyukarkan darah pada bahagian bawah badan untuk kembali ke jantung. Ia jarang terjadi, namun masalah trombosis urat dalam adalah keadaan berbahaya jika ia berlaku. 


Molar kehamilan (Hamil Anggur)

Kehamilan anggur atau kehamilan molar adalah terma dalam kategori Penyakit Kandungan Trofoblast (“Gestetational Trophoblastic Disease”). Trofoblast adalah lapisan sel luar tisu gabungan sperma dan telur ovum.  Kehamilan molar adalah kondisi yang terhasil apabila gabungan sperma dan ovum tidak menjadi seperti yang seharusnya. Ianya boleh diklasifikasikan sebagai “molar penuh” ataupun “molar separa”. Hasil penggabungan yang tidak menjadi ini menyebabkan penggandaan sel-sel zigot yang rosak dan seterusnya memberikan gambaran seolah-olah seperti anggur yang tumbuh dalam rahim.

Sekiranya terjadi, wanita mengandung dengan situasi ini memerlukan pelebaran (dilation) dan curettage (D&C) segera. Rawatan lanjut yang teliti juga diperlukan kerana tisu molar boleh tumbuh semula dan berkembang menjadi barah


Sindrom HELLP

Adalah hemolisis, peningkatan enzim hati dan jumlah platelet rendah (hemolysis, elevated liver enzymes, and low platelet count), keadaan disebabkan kelainan hati dan darah. Ia boleh terjadi sendiri atau berkaitan preeklampsia. Simptom lain yang boleh berlaku:

  • Loya
  • Sakit gastrousus
  • Sakit kepala
  • Kegatalan teruk
  • wanita mengandung

HELLP memerlukan proses kelahiran segera kerana terdapat risiko kesan kesihatan serius kepada wanita mengandung, seperti kerosakan kekal sistem saraf, paru-paru dan ginjal.


Eklampsia

Terjadi apabila preeklampsia berkembang dan menyerang sistem saraf pusat, kesannya terjadi kekejangan. Ia komplikasi kehamilan yang serius dan jika tidak dirawat boleh menyebabkan maut kepada ibu serta kandungan. Dengan penjagaan pranatal yang betul, preeklampsia dapat dikawal dan dicegah daripada menjadi eklampsia.

Tipu la kalau kata sepanjang mengandung kinah takde sebarang komplikasi. Ada sebenarnya, dalam 13 komplikasi disenaraikan, terdapat 2 komplikasi yang berlaku pada kinah semasa mengandungkan dua beradik ni iaitu Diabetis Gestasi dan Pre-eklampsia. Bila ada dua komplikasi seperti ni, automatik kita akan dirujuk kepada Pakar O&G di hospital tempat kita akan melahirkan.

Hampir setiap bulan kinah berulang ke hospital, dan 2 minggu sekali pergi check up di klinik ibu anak. Penat tu memang penat, tapi nak buat macam mana kan, itu yang perlu kita hadapi sepanjang kehamilan. Jika korang rasa ada yang tidak normal pada diri sepanjang kehamilan, dapatkan rawatan dan pemeriksaan doktor dengan segera, jangan bertangguh dan risikokan baby dalam kandungan tu.


Rujukan dari hellodoktor.com






Monday, 21 June 2021

,
Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang | Siapa kat sini suka main game? Tipu la kata tak suka main game kan. Kalau zaman kinah budak-budak dulu selalu main game yang pakai tape yang ada 200 jenis game lepastu sambung wayar pada tv. Haa main la korang sampai muntah. Siapa ingat lagi game tu? Dulu kalau nak main game klasik tu, kinah kena pergi ke rumah jiran sebelah rumah merangkap pengasuh adik. Masa tu, game tu la paling mahal dan Super Mario antara menjadi favourite kinah pada masa tu.

Lebih kurang macam ni la permainan game yang kinah katakan tu.

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang
Kemudian, musim Brick Game pulak. Alaaa yang pakai bateri dan pelbagai jenis game dalam tu. Paling best kinah suka Tetris yang susun batu bata. Bina bagi tinggi, lepas tu dapat je blok yang menegak tu dapat pulak potong blok yang menggunung tinggi tu, kita dapat banyak point. Puas hati kot.

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang


Lepastu, pak sedara kinah bagi pulak seketul Cyber pet. Dah kerjanya jaga pet saja, bagi makan, tidur bagai. Comel betul benda tu. Lepas habis bateri terus campak. Ngeng betul pada masa tu.

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang

Selepas beberapa tahun, berlaku perubahan dalam bidang teknologi yang mana pada masa tu muncul pulak facebook. Gajet-gajet yang kinah main masa kecik dulu semakin dilupakan. Tapi ada je kinah tengok mainan ni di jual dalam talian lagi. Maknanya, masih ada permintaan lagi cuma tak seperti mula-mula keluar dulu la. Kinah pun dah tak heran dah dengan semua tu lepas kenal game online di facebook. Kinah ni mula gian dan minat main game online bermula dari facebook la. 


Minat Main Game Di Facebook

Dalam facebook tu, selain guna untuk mesej, tambah kawan, ada jugak game sebenarnya. Niat asalnya nak chat dengan kawan je, tak sangka pulak boleh terjebak main game di facebook masa tu. Niat cuma nak mencuba lepas kawan-kawan invite main. Sekali, terus melekat. Walaupun ada je iklan yang menganggu, kita layan je untuk penuhi masa lapang pada hari cuti masa belajar dulu. 

Kalau korang ingat lagi game yang famous pada masa tu "farmville" kalau tak silap la. Kerjanya asyik nak jenguk je ladang tu kot kot la dah berbuah ke, dah boleh "harvest" ke, bila ada masa melawat ladang kawan-kawan lain. Syok layan game tu pada masa tu.

Sekarang ni ada lagi ke tak game macam tu ek. Kalau ada pun, mungkin lain dah kot. Agaknya la, nanti nak cari balik game tu haha.


Selalu Uninstall Game Sebab Memori Penuh

Bila dah habis belajar, masa nak main tu dah mula kurang dah. Sebab fokus nak cari kerja. Tetapi ada jugak masa teringin nak main game, kinah download je game mana yang berkenan lepas dah puas main, kinah terus uninstall sebab memori telefon dah penuh. Haaa itu pada zaman sekarang. Ibu anak dua ni pun kekadang kena jugak main game untuk release stress dan rehat. Kekonon la, padahal tak tau nak buat apa bila suami takde anak pulak tidur. 


Isi Masa Lapang Dengan Main Game

Sekarang ni negara kita tengah lockdown sampai bila pun kinah tak pasti dan mungkin akan bersambung lagi, mungkin la. Ditambah dengan kes harian pun masih pada angka yang membimbangkan, lagi tepu la hakak ni duduk kat rumah meskipun hakak ni suri rumah. Dah biasa berjalan ke sana sini, sekali bila kena duduk rumah, menung je la. Suami kinah pulak frontliner. Kalau dulu, asal petang je, bawak budak-budak ni ambik angin kat luar sambil borak dengan jiran tetangga. Tapi sekarang masing apa-apa hal whatsapp je la.

Nak buat macam mana kan. Ni je cara kita nak putuskan rantaian penyakit tu. Lepas tak tau nak buat apa dah, why not kita try main game pulak la. Kinah pun pergi la godek google kot la ada game online best dan percuma. Kalau korang search, sebenarnya banyak je game tapi ada yang berbayar dan juga banyak iklan. Bab bayar ni yang leceh sikit, lagi pun bukan nak main hari-hari. Scroll punya scroll kinah jumpa satu platform game yang best dan kita tak perlu susah payah nak download sampai penuh memori phone tu dah. Sis happy sangat ni ha nak kongsi dengan korang ni. Nak tau platform game online apa yang best?

Kenalah baca sampai habis hehe.


Platform Game plays.org Menawarkan Game Online Secara Percuma Kepada Peminat Game

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang

Haa ini la dia platfofm game plays.org yang kinah katakan tu. Korang takkan menyesal punya la bila main game kat sini. Paling best, bila main game takde seketul iklan pun yang keluar. Smooth je bila kita main tau tanpa gangguan iklan yang annoying tu. Kira-kira lebih dari 100 game yang ada dan korang boleh pilih mengikut minat korang.

Paling kinah tak sangka, game yang kita selalu main masa kecik dulu seperti pinball pun ada eh. Menggamit memori sungguh. Cuma bezanya kalau dulu game pinball kita boleh main dekat pc je, tapi sekarang bukan kata pc, korang boleh main pada smartphone korang tu tanpa kena download. Syok jugak layan sambil baring tu dan memori phone takde la asyik bagi warning sebab memori dah penuh.

Buat pengetahuan semua, game semua telah disusun mengikut kategori. Jadi, senang la korang nak pilih main game kesukaan korang tu. Team plays.org juga sentiasa menambah bilangan game yang ada, dan korang pun takde la rasa bosan asyik main game yang sama je kan tambah pula masing-masing tengah terkurung kerana lockdown ni.

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang

Satu lagi, game untuk kanak-kanak pun ada juga tau. Sesekali bagi anak main game tak ada salahnya. Nak bawak main kat luar macam dulu-dulu, memang tak dapat la. Mujur ada game online macam ni. Cuma kita sebagai ibu bapa yang perlu pantau semasa mereka bermain sama ada game tersebut sesuai ataupun tidak. Sedikit sebanyak dengan adanya game seperti ni dapat juga mengisi masa lapang dengan permainan yang menguji minda seperti sudoku. Kinah kalau dapat main sudoku ni memang ralit. Mula la ligat nak isi tempat kosong walaupun kekadang kinah sendiri surrender bila ambik yang "advance". Hahaha gatal....

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang

Bila kita bermain permainan sudoku seperti ni sedikit sebanyak mengasah minda kita, sentiasa membuat kita sentiasa berfikir nombor mana yang sepatutnya kita letak pada kotak ni supaya tak clash dengan kotak lain. Memang best tau. Siapa kata game macam ni buang masa haa. At least, takde la berkarat otak kita ni disebabkan lama sangat duduk di rumah.  

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang
Korang yang nak main sudoku boleh klik di Sini

Game sudoku ni kinah lebih suka main dekat phone sebelum nak tidur. Sebab senang nak tengok nombor dan lebih jelas. Kekadang tu sudoku tak siap lagi, mata dah pejam. Sampai ke sudah tak siap sudoku hakak.

Selain game menguji minda, korang juga boleh mencuba permainan simulator pula. Seperti kinah bagitau di atas tadi, game simulator adalah game favourite kinah. Di plays.org, game simulator yang menjadi pilihan kinah semestinya game Tap Supermarket. 

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang

Kalau korang tengok, sebelum ni kinah pernah main, jadi dia bagi kita option sama ada nak teruskan aje atau nak main yang baru. Kinah semestinya pilih continue je.

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang
Klik Sini kalau korang nak main game ni

Memang menggila kinah main game ni. Pada permulaan, kita diberi sejumlah wang untuk memulakan perniagaan. Kemudian dengan wang tersebut, kita boleh gunakan untuk membeli barang untuk kita jual di supermarket kita. Apabila barang dah habis dijual, kita boleh restock barang. Bila kita lambat restock barang, pelanggan kita akan mula marah. Dah macam dalam realiti pulak kan. 

Menarik game ni. Walaupun game simulasi ni simple je, tapi game seperti ni mengajar kita mengurus wang dengan betul, mana yang perlu kita dahulukan mana yang tak perlu boleh dikemudiankan mengikut bajet yang ada. Ralit jugak main game ni dari sikit pelanggan sampai penuh pelanggan dekat supermarket tu. Supermarket ku semakin dikenali.

Macam tak best pulak bila kinah cerita semua game yang ada di plays.org ni. Korang yang tengah cari game online yang best, cari je plays.org, macam-macam jenis game ada dan korang boleh explore semua game tu. Korang pun tak la bosan, anak pun tak bising asyik mintak nak main kat luar je sebab diorang dah ada game diorang yang nak main. Kita pun tak pening dan stress. Selamat bermain game ye kawan-kawan.