Tuesday, 31 December 2019

,
Cabaran Minum Hydrolyzed Collagen Drink Jeanc Selama 30 Hari | Masih ingat lagi tak kinah pernah cerita pasal minuman kolagen Jeanc sebelum ni?. Mungkin ada yang ketinggalan, tapi takpe korang boleh baca post tu nanti. Kali ni kinah nak share pengalaman kinah selama 30 hari mengamalkan minuman kolagen Jeanc ni. Nak tahu sama ada minuman kolagen ni ok ke tidak pada kinah, korang boleh baca pengalaman kinah sepanjang menyahut cabaran minum Hydrolyzed Collagen Drink Jeanc Selama 30 Hari.

Minuman kolagen malaysia, Collagen terbaik, jeanc collagen
Cabaran 30 Hari Minum Hydrolyzed Collagen Drink Jeanc


Cabaran Minum Hydrolyzed Collagen Drink Jeanc Selama 30 Hari

Kalau korang dah baca post kinah sebelum ni, korang boleh nampak keadaan kulit muka kinah nampak kusam saja. Parut jerawat tak usah cakap la. Tambah pula usia dah masuk 30 an ni, dah mula nampak garis-garis halus di muka. Disebabkan masalah tu, kinah menyahut cabaran 30 hari minum collagen drink Hydrolyzed collagen Jeanc. 

Baca Juga Di Sini : Minuman Kolagen Malaysia Jeanc

Minuman kolagen malaysia, Collagen terbaik, jeanc collagen
Cabaran 30 Hari Minum Hydrolyzed Collagen Drink Jeanc
Keadaan sebelum kinah amalkan minuman kolagen Malaysia Jeanc, korang boleh tengok betapa kusamnya kulit kinah, tona kulit pun tak sekata, kulit pun nampak kering dan nampak gelap je. Bila tengok muka sendiri dalam cermin, rasa macam ehh betul ke hahah. Teruk sangat rupanya.
Minuman kolagen malaysia, Collagen terbaik, jeanc collagen
Cabaran 30 Hari Minum Hydrolyzed Collagen Drink Jeanc
Gambar yang ni adalah gambar pada hari ke 10. Nak kata ada perubahan, masih awal lagi nak nampak perubahannya, tapi kulit kinah dah mula nampak lembap. Kesan parut jerawat dan parut ketuat sebelum ni masih nampak lagi. Takpe, kita tunggu lagi hasilnya bila genap 30 hari nanti ye.
Minuman kolagen malaysia, Collagen terbaik, jeanc collagen
Cabaran 30 Hari Minum Hydrolyzed Collagen Drink Jeanc
Pada hari ke 20 pula parut jerawat dah mula pudar, kulit pun dah tak kusam seperti sebelumnya. Cuma naik pulak jerawat seketui tu. Tapi takpe la, perubahan hormon barangkali.
Minuman kolagen malaysia, Collagen terbaik, jeanc collagen
Cabaran 30 Hari Minum Hydrolyzed Collagen Drink Jeanc
Pada hari ke 30 pula, kinah memang dah berpuas hati dah. Banyak perbezaan dari hari ke 10 hinggalah ke hari 30 ni. Kulit kinah makin lembap, semakin cerah, jerawat yang seketui naik haritu pun dah mula kecut. Kalau korang nak tahu, masa ni kinah tak pakai apa-apa krim pun ye. Orang putih kata "naked face" huhu.

Selepas menyahut cabaran 30 hari minum hydrolyzed collagen drink Jeanc ni, korang boleh tengok perubahan pada setiap 10 hari. Memang Jeanc sekarang ni kinah amalkan selain penggunaan skincare yang sesuai dengan kulit kinah.

Korang yang nak mencuba minuman kolagen Jeanc ni boleh terus ke laman web yang kinah sertakan di bawah ni. Untuk maklumat lebih lanjut dan rujukan boleh layari laman web https://jeanc.my dan media sosial Facebook dan Instagram



Monday, 30 December 2019

,
Kitohana Moist Li Cious Rejim Penjagaan Untuk Semua Jenis Kulit | Ekhm lama rasanya kinah tak cerita pasal skincare kan. Selalu share pasal makan-makan je. Kali ni kita tukar niche beauty pula. Hari ni kinah nak kongsi dengan korang dengan satu jenama skincare yang kinah guna sekarang ni. Dekat sebulan jugak la kinah guna skincare ni. Semakin lama semakin suka dengan produk ni. Nak tahu kenapa kena la baca entri ni sampai habis dulu ye.

Mungkin ada diantara korang yang tak pernah dengar jenama Kitohana ni. Kalau korang nak tahu Kitohana ni diformulasi tanpa mengandungi bahan kimia seperti Parabens, Phthalates, Formaldehyde, Sulfates (termasuk SLS dan SLES), Mineral Oil, Diethanolamine (DEA), Fragrance dan juga haiwan. So, korang jangan la risau sebab produk Kitohana ni dihasilkan daripada bahan-bahan yang selamat dan berkualiti mengikut garis panduan EWG (Environmental Working Group) sebagai guidlines untuk penjagaan kulit yang baik

Kitohana Moist Li Cious Rejim Penjagaan Untuk Semua Jenis Kulit 

Kitohana, kitohana skincare, kitohana skincare review, skincare review, kitohana best skincare, kitohana official
Kitohana Moist Li Cious Rejim Penjagaan Untuk Semua Jenis Kulit 

Untuk pengetahuan semua, Kitohana mempunyai dua siri rangkaian skincare iaitu Moisturizing dan Whitening. Kinah memilih moisturizing sebabnya lately kulit kinah agak kering. Untuk pengetahuan semua, dalam set Moisturizing ni ada 6 item. Dari cleanser hinggalah krim malam iaitu

1. Foaming Cleanser
2. Aqua Essence
3. Day Protector
4. Night Cream
5. Aqua Gel Mask

Kitohana Foaming Cleanser

Kitohana, kitohana skincare, kitohana skincare review, skincare review, kitohana best skincare, kitohana official
Kitohana Foaming Cleanser
Kitohana Foaming Cleanser mengandungi ekstrak Centella, minyak biji delima, aloe vera, allantoin dan asid hyaluronic yang dapat bertindak meningkatkan aktiviti antioksidan, melindungi kulit kita daripada radikal bebas, dapat membantu melegakan masalah kulit, serta menghidrat kulit kita. Formulasi yang unik ini amat sesuai digunakan untuk semua jenis kulit terutamanya mereka yang mempunyai kulit sensitif macam kinah ni.

Sejujurnya, kinah dah mula jatuh hati dengan foaming cleanser kitohana ni. Bila kinah pam dan sapu ke muka, alah alah soft nya bau dia. Pam je buihnya so fluffy dan memang sesuai sangat dengan skin kinah yang sensitif sejak dua menjak ni. Selepas bersihkan muka, rasa lembut, lebih bersih dan segar je kulit muka ni. 

Cara Menggunakan Kitohana Foaming Cleanser
Kitohana, kitohana skincare, kitohana skincare review, skincare review, kitohana best skincare, kitohana official
Cara Guna Kitohana Foaming Cleanser
Mudah je nak guna Kitohana Foaming Cleanser ni, basahkan muka terlebih dahulu, kemudian pam foaming cleanser ke tapak tangan yang basah dan urutkan ke bahagian muka serta leher. Kemudian boleh bilas dengan air. Untuk kesan yang lebih baik, sebelum bilas dengan air, biarkannya selama 3 hingga 5 minit terlebih dahulu. Gunakannya pada setiap pagi dan petang.

Kitohana Aqua Essence

Kitohana, kitohana skincare, kitohana skincare review, skincare review, kitohana best skincare, kitohana official
Kitohana Aqua Essence
Selepas muka dibersihkan dengan Kitohana Foaming Cleanser, step yang kedua ialah kita apply Kitohana Aqua Essence. Kinah suka betul dengan essence ni tau. Kalau korang nak tahu, Kitohana Aqua Essence ni mengandungi asid hyaluronic, serta aloe vera yang dapat mengekalkan kelembapan kulit disamping itu, kandungan aloe vera dapat bertindak menyembuhkan jika ada sebarang masalah kulit. 

Kinah suka dengan aqua essence ni. Tak berminyak dan mudah meresap ke dalam kulit. Baunya pun wangi, sewangi haruman bunga gitu. 

Cara Menggunakan Kitohana Aqua Essence
Kitohana, kitohana skincare, kitohana skincare review, skincare review, kitohana best skincare, kitohana official
Cara Guna Kitohana Aqua Essence
Selepas muka dibersihkan dengan foaming cleanser, titiskan beberapa titik di tapak tangan kemudian ratakan essence tersebut di muka dan leher pada setiap pagi.

Kitohana Day Protector 

Kitohana, kitohana skincare, kitohana skincare review, skincare review, kitohana best skincare, kitohana official
Kitohana Day Protector
Step ketiga selepas menggunakan essence, kulit kita perlu dilindungi daripada sinaran cahaya matahari dengan Kitohana Day Protector. Kalau korang nak tahi, Day Protector ni dapat bertindak sebagai pelembap kulit yang terbaik tau dan bagi kinah Day Protector ni dapat menjadikan kulit kita lebih berseri dan kelihatan lebih muda. In love sangat dengan Day Protector ni tau.

Mengandungi natrium PCA dan juga asid hyaluronik yang berfungsi sebagai pelembap semulajadi. Ekstrak lidah buaya dan ekstrak matricaria pula dapat menenangkan dan menyembuhkan kulit manakala hydroxyacetophenone pula dapat mengurangkan kemerahan dan menyegarkan kulit. Selain itu, Kitohana Day Protector mengandungi minyak biji delima dengan antioksidan untuk melindungi kulit daripada kerosakan akibat UV dan juga penuaan.

Apa yang best dengan Kitohana Day Protector ni, teksturnya warna putih, ringan dan tak melekit langsung bila kita sapu dimuka ni tau. Kekadang bila keluar rumah, cukup gunakan Kitohana Day Protector saja, tak perlu nak berfoundation bagai. Effect day protector pada kulit memang sangat awesome.


Cara Menggunakan Kitohana Day Protector

Kitohana, kitohana skincare, kitohana skincare review, skincare review, kitohana best skincare, kitohana official
Cara Guna Kitohana Day Protector
Gunakan Kitohana Day Protector ni selepas menggunakan essence pada setiap pagi. Hanya sapuan nipis saja sudah memadai.

Kitohana Night Cream

Kitohana, kitohana skincare, kitohana skincare review, skincare review, kitohana best skincare, kitohana official
Kitohana Aqua Night Cream
Nak kesan yang lebih wow, kenalah ada perlindungan pada waktu malam seperti Kitohana Night Cream ni. Apa yang best dengan krim malam Kitohana ni, ianya dapat melembapkan kulit kita dengan lebih mendalam, dapat mengajalkan kulit, mengurangkan kemerahan dan kerengsaan kulit dan mengembalikan keremajaan kulit.

Kandungan seperti Sodium Sodium Hyralurunate dan natrium PCA yang terkandung dalam night cream ni berfungsi untuk melembapkan kulit kita. Manakala vitamin E, menggalakkan penyembuhan kulit kita yang rosak. Sebelum terlupa, dalam kitohana night cream ni ada kolagen jugak tau yang dapat meningkatkan keanjalan kulit, argireline pula dapat mengurangkan kedutan. Dalam krim ini turut mengandungi ekstrak minyak biji delima yang mana ianya kaya dengan antioksidan dan vitamin c yang mampu melawan radikal bebas.

Setiap malam selepas bersihkan muka dengan Kitohana Foaming Cleanser, dan guna essence, kinah tak pernah miss guna Kitohana night cream ni. Bila kita bangun pagi, boleh nampak kulit kita lebih glowing. Best giler.

Cara Menggunakan Kitohana Night Cream
Kitohana, kitohana skincare, kitohana skincare review, skincare review, kitohana best skincare, kitohana official
Cara Guna Kitohana Night Cream
Nak guna Kitohana Night Cream ni mudah aje, hanya sapuan nipis saja sudah memadai selepas kita cuci muka dan pakai essence pada waktu malam.

Kitohana Aqua Gel Mask

Kitohana, kitohana skincare, kitohana skincare review, skincare review, kitohana best skincare, kitohana official
Kitohana Aqua Gel Mask
Selain penggunaan yang basic untuk kulit kita, sesekali kulit muka kita memerlukan treatment. Untuk treatment, kinah hanya gunakan Kitohana Aqua Gel Mask saja pada setiap minggu. Apa yang best dengan gel mask ni, bila kita apply pada muka sejuk je rasa muka ni okeh. Bau dia pun wangi.

Kalau korang nak tahu, gel mask ni mengandungi Asid Hyaluronik, Urea dan Sodium PCA dan Aloe Vera yang boleh mengekalkan kelembapan, menyihatkan, melindungi kulit, menghalang dehidrasi dan mengurangkan garis-garis halus.

Tekstur dia kalau korang nak tahu warna biru jernih, apa yang best dengan kitohana aqua gel mask ni, ianya cepat kering dan tak melekit. Kinah cuma guna aqua gel mask ni bila ada masa lapang.

Cara Menggunakan Kitohana Aqua Gel Mask

Kitohana, kitohana skincare, kitohana skincare review, skincare review, kitohana best skincare, kitohana official
Cara Guna Kitohana Aqua Gel Mask
Cara nak gunakannya mudah saja. Selepas muka dibersihkan, ambil dalam kuantiti yang mencukupi kemudian sapu rata dibahagian muka dan leher. Biarkannya selama 15 hingga 20 minit kemudian bilas dengan air. Mudah kan...


Kitohana O² Bubbly Mask

Kitohana, kitohana skincare, kitohana skincare review, skincare review, kitohana best skincare, kitohana official
Kitohana O² Bubbly Mask
Ada satu lagi produk tambahan dari Kitohana iaitu Kitohana O2 Bubbly Mask, bila guna O² Bubbly Mask ni bila kita pakai ianya akan bertukar menjadi buih oksigen yang halus. Kalau korang nak tahu, mask ini dihasilkan daripada bahan-bahan semulajadi seperti Aleo Vera, asid hyaluronik dan minyak biji delima untuk menjadikan kulit lebih sihat dan berseri.


Cara Menggunakan Kitohana Bubbly Mask

Kitohana, kitohana skincare, kitohana skincare review, skincare review, kitohana best skincare, kitohana official
Cara guna Kitohana O² Bubbly Mask
Sapu kan bubbly mask ni dengan rata di seluruh muka kecuali dibahagian mata dan bibir. Beberapa saat kemudian akan terhasilnya buih-buih halus. Biarkannya selama 5 hingga 10 minit kemudian bilas dengan air bersih.

Pandangan Peribadi Menggunakan Set Kitohana Moist Li Cious

Sejujurnya, kinah dah memang jatuh hati dengan rangkaian Kitohana Moist Li Cious ni. Banyak dah perubahan pada kulit kinah. Kalau dulu, kulit kinah agak kering, kusam tapi sekarang tak lagi ye malah kulit kinah sekarang lebih lembap tau, kinah dah cuba dan berpuas hati dengan hasilnya. Korang kalau nak cuba boleh beli terus di website mereka yang kinah sertakan di bawah. Perlu diingatkan, hasil penggunaan setiap individu adalah berbeza ya.

Website :



Tuesday, 17 December 2019

,
7 Cara Lembutkan Hati Isteri Tengah Marah| Sedangkan air laut ada pasang surut, ini kan pula suami isteri. Biasa lah tu, ada masanya mood isteri tu ada swing sikit. Jika ada tak kena dimatanya, mula lah si suami yang jadi mangsa. Orang perempuan ni bila tengah marah, janganlah diusik. Biarkannya dia reda sendiri.

7 Cara Lembutkan Hati Isteri Tengah Marah

Tapi, perlu diingat juga, kemarahan ni jika tak dikawal akan menggugat keharmonian rumah tangga. Sebenarnya bila isteri tengah marah, si suami perlu bijak memainkan peranannya dalam mengawal keadaan. Dalam erti kata lain, pujuk isteri yang tengah marah tu. Tengah pening macam mana caranya, apa kata korang cuba 7 cara untuk lembutkan hati isteri tengah marah. 

MINTA BANTUAN LUAR

Jika korang dan pasangan bertikam lidah sampai tak bertegur sapa antara satu sama lain, korang perlu mencari jalan keluar dengan mencari orang tengah bagi menyelesaikan masalah korang berdua tu. Biasanya, kemarahan ni berpunca daripada tekanan hidup pada masa lampau ataupun si isteri tidak mampu untuk mengawal emosi dengan sebaiknya.

7 Cara Lembutkan Hati Isteri Tengah Marah


BEKERJASAMA DAN BERSIKAP ADIL

Wanita sememangnya sukar difahami dan kadangkala kuat beremosi. Sifat pemarah yang kadang terluah apabila korang tidak berlaku adil kepadanya, kurang hormat, atau rasa terbeban. Oleh itu, sebagai pasangannya, korang kena lebih berhati-hati dengan tindakan dan tuturkata ketika melayaninya dan berlaku adil dengannya, hormat-menghormati antara satu sama lain dan paling penting ringan-ringankanlah tangan tu membantunya buat kerja rumah. Mana la tahu kemarahannya reda.

7 Cara Lembutkan Hati Isteri Tengah Marah

TENANGKAN DENGAN KATA-KATA YANG LEMBUT

Kadang-kadang sikap amarah ni berpunca daripada perasaan terluka. Mungkin ada kata-kata korang tu mengguris perasaanya. Oleh itu, setiap kali si isteri marah-marah, korang kena sabar dan ungkapkan kata-kata yang lebih lembut bagi menenangkan emosinya. Jangan pula korang mengejek, dan memperkecilkan dirinya pada saat dirinya tengah naik hantu, nanti lagi haru.

7 Cara Lembutkan Hati Isteri Tengah Marah

BERI PERHATIAN

Lelaki ni seringkali tak ambil pusing dan kurang beri perhatian apabila si isteri sedang berbicara dengannya. Si isteri nak bercerita, si suami pulak sibuk dengan game dia. Jika berterusan sebegini, korang akan berperang dengan isteri. Percayalah, kemarahan mereka pasti meluap-luap apabila reaksi yang diharapkan dari korang menjadi hambar seterusnya merasakan dirinya tidak dihargai lagi. Oleh itu, korang letak tepi dulu phone tu, kemudian beri perhatian bila si dia sedang bercakap dengan korang. 

7 Cara Lembutkan Hati Isteri Tengah Marah

JANGAN MEMBALAS

Sebaiknya apabila pasangan korang sedang marah, cuba korang berdiam diri dulu. Jangan cuba membalas, biarpun sejuta alasan korang guna untuk membela diri dengan membalas kata pedas isteri korang tu akan menambahkan lagi api kemarahannya. So, tahan la ye. Biarkan dia meluahkan segala yang ingin diluahkannya. 

7 Cara Lembutkan Hati Isteri Tengah Marah

JADI RAKAN YANG BAIK

Dalam ramai-ramai, korang adalah insan terpilih untuk hidup bersama dengannya. Jadi, hargailah isteri tu dengan sebaiknya. Jadikanlah dia sebagai teman dan rakan baik korang buat selamanya. Fahami dan terima isteri dengan seadanya. Mana la tahu akan mengubah sedikit sebanyak kemarahannya tu. 

7 Cara Lembutkan Hati Isteri Tengah Marah

BERI MASA UNTUK PROSES BERTENANG

Sekiranya pasangan anda tengah marah, berikanlah sedikit ruang dan masa secukupnya untuk proses bertenang. Memberi ruang tidak bermaksud anda menjauhkan diri daripadanya. Langkah menjauhkan diri daripadanya akan membuat pasangan anda berkecil hati seterusnya membawa diri. Oleh itu, berikanlah dirinya masa agar dia mampu menilai sendiri dan buruknya sikap itu.

Kalau semua cara tak jalan jugak, ada satu lagi jalan terakhir. Cara ni kinah confirm, isteri korang tak marah dah. Caranya korang bagi isteri tu hadiah. Hadiah yang macam mana tu, terpulang. Semoga lepas ni isteri korang tak marah dah hehhe. Good luck ye.




Monday, 16 December 2019

,
Bawak Thahirah Main Layang-Layang di Taman Metropolitan Kepong | Dah lama Thahirah request nak layang-layang. Nak buat sendiri memang boleh, tapi bahan utamanya, buluh pulak takde. Jadi, kami tangguhkan dulu hasratnya nak buat layang-layang. Kebetulan balik dari UTC Pudu, nak bawak Thahirah main ke Taman Tasik Perdana tu, tapi tutup pulak sebab ada pembinaan kat situ. Yop kata kita cari tempat lain. 
Bawak Thahirah Main Layang-Layang di Taman Metropolitan Kepong
Bawak Thahirah Main Layang-Layang di Taman Metropolitan Kepong
Akhirnya hari Khamis hari tu sampai juga kami ke Taman Layang-Layang @ Taman Metropolitan Kepong. Luas jugak ye tempatnya, tapi kami tak explore habis pun. Kami ke sini nak bawak Thahirah main layang-layang je. Dah itu yang dia nak. Mungkin next time boleh ke sini lagi untuk explore.
Bawak Thahirah Main Layang-Layang di Taman Metropolitan Kepong
Bawak Thahirah Main Layang-Layang di Taman Metropolitan Kepong
Sampai je ke Taman Layang-Layang Kepong tu, Thahirah dah mula rambang mata nak pilih layang-layang yang mana. Last dia pilih The Little Pony, dalam RM8.00 jugak la harganya. Ok la harga tu.

Masa mula kami nak naikkan layang-layang, angin tak ada lagi. Dalam 10 minit kemudian baru la ada angin. Bila layang-layang naik, seronok betul dia. Kita yang tua ni pun teruja sebab dah lama tak main haha.
Bawak Thahirah Main Layang-Layang di Taman Metropolitan Kepong
Bawak Thahirah Main Layang-Layang di Taman Metropolitan Kepong
Agak lama jugak kami kat situ. Setengah jam kemudian kami gerak balik rumah sebab dah mendung. Sampai je kat rumah, geng main Thahirah dah ramai depan rumah, apa lagi diorang sambung main kat depan rumah tu. Thahirah siap ajak kawan-kawan dia main layang-layang. Faham-faham je la, kawasan perumahan ni angin pun sekejap ada sekejap takde.

Anak-anak main, kami mak-mak pun borak la. Jiran kinah kata kat kedai Eco rupanya ada jual layang-layang hmm kalau tau ada jual kat sana tak payah la beli kat taman tu haha. Takpela yang penting janji pada Thahirah dah ditunaikan.




Wednesday, 11 December 2019

,
Ketuat Tanggal Selepas Guna Mole Cream + Serum Iriaz | Kalau korang masih ingat lagi kinah pernah cerita dengan korang pasal ketuat tumbuh di muka kinah. Masa tu kinah terima banyak komen yang kebanyakan jarang la tengok ketuat di muka. Selalunya ketuat ni naik di jari tangan atau pun kaki je.

Sebenarnya agak lama jugak si ketuat tu bertepek di muka ni. Pernah try krim beli di farmasi, tapi takde ape effect pun. Cari cara buang ketuat pun sudah. Tapi masih tiada apa-apa kesan pun. Malu kot benda tu ada di muka.

Sana sini kinah search, ubat ketuat yang mujarab, last kinah ternampak set rawatan Iriaz ni. Kebetulan tengah ada bajet, kinah beli satu set rawatan Mole Cream + Scar serum jenama Iriaz di Shopee.

Macam biasa la sebelum beli sesuatu barang di Shopee kinah suka baca dulu review dari pembeli sebelum ni. Kebanyakannya bagi feedback yang positif.  Tak fikir panjang dah, kinah terus order.

Alhamdulillah, cepat je sampai, hari ni order esok dah sampai. Apa yang kinah ceritakan ni adalah pengalaman sendiri tau.

Ketuat Tanggal Selepas Guna Mole Cream + Serum Iriaz

Ubat ketuat untuk muka, ubat ketuat, iriaz
Ni lah dia set rawatan mole cream + scar serum iriaz tu. Comel je bendanya. Botol warna biru tu mole cream, botol sebelahnya tu adalah serum. 
Ubat ketuat untuk muka, ubat ketuat, iriaz
Hari Pertama kinah guna Mole Cream dahulu. Mengikut arahan yang diberikan, celup lidi yang diberi kemudian titiskan dikawasan yang bermasalah sahaja.

Biarkannya sehingga satu jam kemudian bilas atau pun lap dengan tisu basah. Pedih dia tak usah kata. Tahan je la. Nak elok cepat kena tahan. Cukup masa kinah bilas dengan air. Dah kering kinah sapu lagi. Sampai 3 kali.. Walaupun agak  pedih tahan je.

Baca Juga Di Sini : Ku Sangka Jerawat Rupanya Ketuat

Hari kedua kinah guna Mole Cream Iriaz, dah nampak kecut sikit siketuat tu. Awal pagi kinah dah sapu mole cream. Kiranya dah 4 kali kinah sapu mole cream ni. Guess what, masa nak ke bilik air, saje je la pegang tempat tu, tetiba rasa senang nak tanggal.

Ehh dah tanggal la ketuat ni. Alhamdulillah, baru 4 kali sapu dah tanggal. Kawasan ketuat tu berlubang macam kawah. Kinah tau, masih ada lagi baki ketuat tu. Tapi kinah bagi yang berkawah tu kering dulu baru sapu semula kawasan tu.

Tengok gambar dibawah, selepas kinah guna set iriaz ni. 
Ubat ketuat untuk muka, ubat ketuat, iriaz
Bila ketuat dah tanggal sepenuhnya, kinah guna pula scar serum untuk memulihkan kawasan yang terjejas tu. Sapu je la di tempat bekas ketuat tu. Tiga kali sehari kinah sapu serum pada bekas ketuat tu. Bila guna serum tu, tapak ketuat tu cepat je kering.

Tapi kinah tak puas hati lagi sebab rasa masih ada lagi sisa ketuat tu. Setiap kali kawasan berlubang tu dah kering, kinah titiskan lagi mole cream tu, memang betul, ada sikit lagi ketuat yang tertinggal. 
Ubat ketuat untuk muka, ubat ketuat, iriaz
Alhamdulillah, sekarang ni muka kinah dah bebas dari ketuat. Cuma parut tu masih ada lagi kelihatan, tapi tak ketara sangat dah. Parut tu nanti kinah usahakan dengan cara lain pulak. Terima kasih Iriaz. 
Ubat ketuat untuk muka, ubat ketuat, iriaz
Oh ye, mole cream iriaz ni bukan saja untuk ketuat saja, kutil, tahi lalat pun boleh guna. Korang nak beli search je dekat shopee. 



Tuesday, 10 December 2019

,
Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Adanya Aplikasi Anak2U | Kita sebagai ibu bapa pastinya inginkan yang terbaik untuk anak-anak kita. Selari dengan peredaran semasa yang mana generasi anak-anak pada zaman ini telah didedahkan dengan teknologi maklumat yang mana ianya boleh diakses dimana-mana sahaja. Disebabkan itu, wujudnya aplikasi yang boleh digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran di peringkat tadika iaitu Anak2U.

Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Adanya Aplikasi Anak2U

Aplikasi Anak2U
Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Aplikasi Anak2U 
Sebelum ni, kinah ada cerita serba sedikit mengenai Anak2U Explore iaitu satu website All in One untuk ibu bapa yang mencari tabika / taska untuk anak-anak. Korang yang nak tahu lebih lanjut mengenai Anak2U Explore boleh baca pada pautan link yang kinah sertakan dalam post ini.

Bagi ibu bapa yang telah mendaftarkan anaknya ke tadika / taska yang berdaftar dengan Anak2U, pastinya korang tahu dengan aplikasi Anak2U iaitu aplikasi bantuan pembelajaran alaf baru. Berbeza betul dengan zaman kita belajar dulu yang lebih banyak penggunaan kertas.

Fungsi yang ada pada aplikasi Anak2U

Aplikasi Anak2U, Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Aplikasi Anak2U
Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Aplikasi Anak2U 
  1. Segala laporan dan aktiviti harian pelajar melalui aplikasi Anak2U tanpa logbook.
  2. Segala maklumat dan aktiviti pelajar akan terus dipaparkan kepada ibu bapa. Bagus jugak tu, daripada situ kita dapat lihat sejauhmana prestasi anak kita.
  3. Prestasi dan perkembangan anak boleh dipantau mengikut penanda aras yang ditetapkan.
  4. Mengemaskini dan pembayaran yuran boleh dibuat melalui aplikasi.
  5. Aplikasi bantuan pembelajaran alaf baru dan permainan.

Baca Juga Di Sini : Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Anak2U Explore

Antara Aplikasi Anak2U Yang Boleh Dimuat Turun

Aplikasi Anak2U Teacher 

Aplikasi Anak2U, Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Adanya Aplikasi Anak2U
Aplikasi Anak2U Teacher
Aplikasi Anak2U Teacher direka khusus untuk guru. Di mana, dalam aplikasi ni, segala rekod dan butiran pelajar seperti aktiviti pelajar, kesihatan akan dinilai mengikut penanda aras yang telah ditetapkan kemudian disimpan dan direkodkan mengikut kelas masing-masing. Jika ada berlaku insiden ketika di sekolah, juga akan direkodkan ke dalam aplikasi ini untuk rujukan akan datang. Jadi, dengan adanya aplikasi seperti Anak2U Teacher, kerja guru-guru lebih bersistem, mudah dan lebih teratur.

Aplikasi Anak2U Parent

Aplikasi Anak2U
Aplikasi Anak2U Parent
Aplikasi Anak2U Parent semestinya direka khusus untuk ibu bapa yang mana dalam aplikasi ini, ibu bapa akan menerima info dan laporan dari guru tentang prestasi anak mereka, aktiviti yang dijalankan sepanjang hari ketika di sekolah Ibu bapa dengan hanya klik pada nama si anak dan dari situ segala butiran anak akan keluar. Jika ada sebarang pertanyaan, ibu bapa boleh menghantar mesej kepada guru. Mudah kan aplikasi ni. Selain itu, segala pembayaran yuran turut dilakukan melalui aplikasi Anak2U Parent.

Aplikasi Anak2U Mari Belajar Membaca

Aplikasi Anak2U
Aplikasi Anak2U Mari Belajar Membaca ni begitu sesuai bagi anak yang baru belajar mengenal huruf dan belajar membaca. Kinah suka dengan grafik yang disediakan. Memang menarik dan dapat menarik minat anak-anak untuk belajar membaca. Dalam aplikasi ni terbahagi keada tiga bahagian iaitu pengenalan huruf, mengenali perkataan dan permainan. Kinah yakin, anak-anak korang akan enjoy dengan apps Anak2U Mari Belajar Membaca ni. Tengah musim cuti sekolah ni, daripada mereka main permainan yang tidak mendatangkan faedah, download je aplikasi ni.

Begitulah cerita serba sedikit mengenai Anak2U. Moga sedikit sebanyak akan memberi manfaat kepada semua. Nak lebih jelas lagi, korang boleh tonton video di bawah ni.


Pss: Jika ada pengusaha taska atau tadika berminat nak menggunakana aplikasi Anak2U boleh hubungi mereka untuk info lebih lanjut.

Laman web:
https://anak2u.com.my
Facebook:
https://www.facebook.com/anak2uofficial
YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=p5922xLnPLo

Sunday, 8 December 2019

,
Tampil Lebih Muda dan Cerah Berseri Dengan Rangkaian Safi Youth Radiance  | Siapa yang tak kenal dengan Safi. Jenama yang dipercayai dari dulu hingga kini. Kinah dari zaman sekolah dulu, Safi je la pilihan kinah. Masa tu sekolah lagi, safi je la yang mampu beli pada masa tu. Kini, Safi telah mengorak langkah dengan memperkenalkan satu lagi rangkaian produk penjagaan kulit baharu iaitu Safi Youth Radiance, produk anti-penuaan pertama yang menggabungkan teknologi Saffron Gold dengan kombinasi herba mewah Saffron, Nano Gold, Beetox dan Lipo Vit-C di dalamnya.

Tampil Lebih Muda dan Cerah Berseri Dengan Rangkaian Safi Youth Radiance
Safi Youth Radiance, safi, produk safi
Rangkaian Safi Youth Radiance
Seperti biasa, mana-mana produk Safi semestinya diuji secara dermatology dan apa yang penting ianya bebas minyak mineral, bebas alkohol, bebas dari paraben dan tidak diuji ke atas haiwan. Jadi tak perlu ragu atau was-was dengan produk Safi.

Jenis Produk Dalam Rangkaian Safi Youth Radiance

Dalam rangkaian produk Safi Youth Radiance kali ni, ada dua jenis iaitu Safi Youth Radiance Anti Aging & Whitening Esssence dan Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser. Kedua-duanya mengandungi Nano Gold 24K dan Saffron. Kedua-dua rangkaian Safi Youth Radiance ni dapat membantu melawan masalah penuaan kulit, mengurangkan garis-garis halus, mengecilkan liang pori serta mengekalkan kelembapan kulit supaya kelihatan lebih cerah berseri.

Safi Youth Radiance Anti Aging & Whitening Essence (RM55.90, 100ml)

Safi Youth Radiance, safi, produk safi
Safi Youth Radiance Anti Aging & Whitening Essence
Botol kaca merah yang menawan ni diperhebat dengan manfaat nutrisi mewah saffron, beetox dan lipo vit-c yang mana dapat memperbaiki dan juga mencerahkan kulit. Disamping melawan radikal bebas dan kerosakan kulit dari pendedahan sinaran uv dan pencemaran. Selain itu, Safi Youth Radiance Anti Aging & Whitening Essence ini mengandungi asid hialuronik yang akan mengunci lembapan kulit sehingga 24 jam. Wah bagus sangat ni. 

Kalau korang nak tahu, Safi Youth Radiance Anti Aging & Whitening Essence ni diperkaya dengan teknologi Saffron Gold yang dapat membantu mencegah masalah penuaan dari dalam lapisan kulit, memperbaiki struktur kulit, membantu mencerahkan kulit dan melambatkan proses penuaan.

Paling kinah suka, Safi Youth Radiance Anti Aging & Whitening Essence mempunyai fungsi 2 dalam 1 yang dapat memberikan penghidratan segera, menghaluskan pori muka dan membantu untuk menyerap manfaat produk yang kita pakai selepasnya dengan lebih baik.
Safi Youth Radiance, safi, produk safi
Safi Youth Radiance Anti-Aging & Whitening Essence
Cara nak guna pun mudah je, cuma tuang ke tapak tangan dengan kadar mencukupi untuk wajah kita. Kemudian sapu dan ratakan essence tersebut di wajah dan leher. Setelah itu, urut dengan lembut secara bulatan sehingga essence tu meresap sepenuhnya. 

Kalau nak kesan lagi baik, korang kena guna essence ni bersama Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser.

Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser (RM55.90, 40g)

Safi Youth Radiance, safi, produk safi
Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser
Sepertimana Safi Youth Radiance Anti-Aging & Whitening Essence, Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser juga mengandungi saffron, beetox daan lipo vit-c.  Apa yang best dengan serum ni, tekstur dia ringan, tak melekit, tak berminyak dan cepat serap ke dalam kulit. 

Satu lagi mengenai serum ni, setiap kali kita pam serum ni, gel krim tu akan bertukar menjadi butiran serum kristal bila kita urut pada wajah kita dan hasilnya kulit kita akan jadi lebih lembap, lembut dan licin.

Antara fungsi lain pada serum ni ialah membantu mengurangkan keterlihatan kedutan pada wajah kita disamping dapat menyuburkan lapisan epidermis pada wajah kita, melawan radikal bebas dan kerosakan kulit dari pendedahan sinaran UV dan juga pencemaran persekitaran. Akhir sekali, dapat memperbaiki tona kulit yang tak sekata serta mengurangkan kesan kedutan dan garis halus di wajah.

Berdasarkan ujian klinikal yang telah dijalankan, dengan penggunaan Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser secara berterusan di dapati:

*67% peningkatan kadar keanjalan kulit yang lebih baik

*75% peningkatan kadar pencerahan kulit

Safi Youth Radiance, safi, produk safi
Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser
Cara nak guna serum ni mudah saja, hanya sapu serum di wajah dan leher. Kemudian urut secara bulatan sehingga bertukar ke titisan air. Teruskan urut sehingga serum tu betul-betul meresap ke dalam kulit dengan sempurna. Untuk hasil yang lebih optimum, gunakan serum ni bersama dengan Safi Youth Radiance Anti-Aging & Whitening Essence.

Pengalaman Guna Rangkaian Safi Youth Radiance

Yeay kinah nak share dengan korang sepanjang menggunakan produk ni. Walaupun guna baru beberapa hari, alhamdulillah produk Safi Youth Radiance sesuai dengan kulit kinah, kesan merah-merah pun takde. Setiap kali lepas mandi, excited nak apply serum dan essence di muka ni. Bau dia pun wangi je. 

Korang yang nak cuba produk Safi yang baru ni, boleh dapatkan di mana-mana rangkaian Watson, Guardian dan Aeon Wellness di seluruh negara. Untuk maklumat lebih lanjut korang boleh dapatkannya di

Website : www.safi.com.my

#SAFIYouthRadiance
#RadiateYouth

Wednesday, 4 December 2019

,
Minuman Kolagen Malaysia Jeanc Lain Dari Biasa | Bila usia kita dah menjengah 30 an, struktur kulit kita dah tak sama seperti umur kita 20 an. Jadi, dari awal ni la kita kena jaga, kalau tak dijaga, mulalah kulit kita jadi kusam, kering dan kita akan kelihatan lebih berusia dari usia kita. Takkan kita nak jadi macam tu kan. Disebabkan itulah, minuman kolagen Malaysia Jeanc diwujudkan bagi membantu mengatasi masalah tersebut. Dalam banyak-banyak produk kolagen yang ada di pasaran, mengapa Jeanc menjadi pilihan kinah sekarang? Kinah akan cerita dengan lebih lanjut lagi di bawah nanti.

Minuman Kolagen Malaysia Jeanc Lain Dari Biasa

Minuman kolagen malaysia jeanc, kolagen jeanc, jeanc, kolagen terbaik
Minuman Kolagen Malaysia Jeanc Lain Dari Biasa
Buat pengetahuan semua, minuman kolagen Malaysia Jeanc 30 Days Hydrolyzed Collagen Drink ni mensasarkan untuk golongan wanita dalam linkungan 25 tahun ke atas terutamaya kepada mereka yang mengambil kandungan gula yang tinggi, mengambil alkohol, merokok mahupun mereka yang sering terdedah kepada sinaran cahaya matahari. Disebabkan itu kinah memilih Jeanc sebagai supplemen tambahan.

Kandungan Jeanc 30 Days Hydrolyzed Collagen Drink

Minuman kolagen malaysia jeanc, kolagen jeanc, jeanc, kolagen terbaik
Minuman Kolagen Malaysia - Jeanc Lain Dari Biasa
Jeanc 30 Days Hydrolyzed Collagen Drink mengandungi Grape Juice Powder, Collagen Peptide (fish), isomaltulose, Vitamin C, Vitamin E, Amla Extract, Acai Extract, Baobab Fruit pulp powder, Sucralose, Lingonberry Extract and Astaxanthin

Kebaikan Jeanc 30 Days Hydrolyzed Collagen Drinnk

Banyak kebaikan yang kita akan dapat bila kita amalkan collagen drink ni iaitu:

  • Dapat meningkatkan kelembapan kulit
  • Menguatkan struktur kuku dan rambut
  • Dapat membantu meningkatkan kesihatan tulang dan usus
  • Mengandungi antioksidan yang dapat melindungi sel-sel kita daripada radikal bebas.
Minuman kolagen malaysia jeanc, kolagen jeanc, jeanc, kolagen terbaik
Minuman Kolagen Malaysia - Jeanc Lain Dari Biasa

Faedah 30 Days Hydrolyzed Collagen Drink Malaysia By JeanC 

  • Memulihkan kulit akibat sinaran cahaya matahari
  • Membaiki tona kulit yang tak sekata dan kusam
  • Dapat membantu mengurangkan kedutan
  • Dapat membantu memudarkan kesan parut
  • Anti keradangan ( mengawal jerawat)

Cara Pengambilan Jeanc 30 Days Hydrolyzed Collagen Malaysia

Cara pengambilan Jeanc 30 Days Collagen Malaysia ni mudah saja. Hanya campurkan 1 sachet ke dalam 150ml air kemudian kacau dan terus minum. Mudah saja kan. Kinah biasa minum pada malam hari sebelum nak tido.

Minuman kolagen malaysia jeanc, kolagen jeanc, jeanc, kolagen terbaik
Minuman Kolagen Malaysia - Jeanc Lain Dari Biasa
Korang tengok skin kinah sebelum amalkan JeanC Collagen Drink ni.  Nampak kusam je huhu. Takpelah kita cuba dulu collagen drink Jeanc ni. On ke tak on. Nanti kinah akan kongsi dengan korang keputusannya nanti.

Harga 1 Kotak 30 Days Hydrolyzed Collagen Drink Malaysia By JeanC

Harga sekotak collagen drink ni ialah RM89.00 sahaja.

Jika korang hendak mencuba 30 Days Hydrolyzed Collagen Drink Malaysia By JeanC ni korang boleh guna kod diskaun "JEANC79" untuk dapatkan diskaun sebanyak RM10.00 dan free delivery.

Atau jika nak beli 3 kotak terus, boleh gunakan kod diskaun "JEANC219" untuk dapatkan potongan diskaun sebanyak RM 48.00 serta free delivery.

Menarik tawaran tu kan. Korang yang nak cantik tu bolehlah guna kod yang kinah bagi tu. 

Sebelum terlupa bagi yang sedang hamil, menyusukan anak, korang kena dapatkan nasihat pakar kesihatan atau doktor dulu sebelum ambil 30 Days Hydrolyzed Collagen Drink Malaysia by JeanC ni. Bagi yang allergik dengan makanan laut pun tak disyorkan ye minuman ni. Bimbang ada kesan lain pulak.

Untuk maklumat lebih lanjut dan rujukan boleh layari laman web https://jeanc.my dan media sosial Facebook dan Instagram




Friday, 29 November 2019

,
Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Anak2U Explore | Akhirnya tamat juga sesi persekolahan bagi tahun 2019. Sekejap betul masa berlalu. Thahirah pun dah nak sekolah dah tahun depan. Alhamdulillah, pencarian tadika untuk Thahirah dah berakhir, dan Thahirah diterima masuk ke Tabika Perpaduan berhampiran dengan rumah kami. Jadi tak ada la jauh sangat nak menapak. Panjang sangat pot pet kinah ni sampai lupa tajuk utama kita. Bila dah hujung tahun ni, mesti korang tengah buat survey untuk cari tabika atau tadika yang sesuai untuk anak korang dan paling penting dekat dengan rumah. 

Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Anak2U Explore

Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Explore Anak2U

Ni kinah nak kongsi dengan korang satu website khusus untuk ibu-ibu yang tengah mencari tadika atau taska iaitu explore.anak2u.com.my. Kinah tengok website ni memang sesuai sangat dengan ibu bapa yang tengah mencari tabika dan tadika yang sesuai untuk anak mereka. Bagi kinah mengenai website Anak2U Explore ianya merupakan satu sistem pengurusan tadika / taska yang mana segala maklumat yang diberikan adalah lengkap, daripada hal yuran sehinggalah waktu beroperasi.

Bukan itu saja ye, Anak2U Explore  turut menyenaraikan lebih dari 100 tempat tadika, taska, pusat transit serta penjagaan kanak-kanak mengikut negeri pilihan korang. Wah mudah sangat dah tu. Kita cuma tinggal nak pilih je ha. Bila ada website explore Anak2U ni, pencarian tadika dan tabika kini lebih mudah kerana semuanya dihujung jari je, jimat masa dan tenaga kita kan nak survey tadika dari satu tempat ke tempat yang lain.

Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Explore Anak2U
Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Explore Anak2U

Apa Yang Menarik Dengan Anak2U Explore

Selepas kinah belek website ni, kenapa la kinah tak tahu kewujudan website ni dulu. Mudah rupanya dengan website Anak2U Explore ni. Apabila korang daftarkan anak dengan tadika atau tabika pilihan Anak2U ni korang akan terima :-

Laporan Digital

Semua laporan perkembangan anak-anak kita akan diterima secara digital. Daripada laporan tersebut, ibu bapa akan dapat memantau setiap perkembangan, aktiviti dan prestasi anak melalui aplikasi Anak2U.

Pembayaran Mudah

Segala pembayaran yuran dilakukan dalam atas talian. Ianya lebih mudah,l ebih cepat dan telus. Segala invois dan resit akan terus didapati daripada aplikasi Anak2U. Lepas ni tak pening, dah bayar ke belum yuran sekolah anak hihi.

Pembelajaran Digital Lebih Menarik

Akses ke aplikasi pembelajaran alaf baru digital yang lebih menarik dan sesuai dengan peredaran pada masa kini untuk perkembangan pembelajaran anak-anak terutama apabila mereka berada di rumah. 

Komunikasi Lebih Mudah

Komunikasi antara guru dan ibu bapa menjadi lebih mudah dan telus melalui fungsi pengumuman aplikasi Anak2U. Jadi, bila ada sebarang masalah, boleh terus berhubung dengan guru yang terlibat.

Pengurusan Lebih Teratur

Tabika dan tadika pula mempunyai sistem pengurusan yang lebih teratur melalui sistem pengurusan Anak2U. Dengan adanya sistem ini dapat membantu guru serta pengurusan sekolah untuk menguruskan segala data serta aktiviti pelajar.


Akses Bahan Pengajaran

Guru dan ibu bapa mempunyai akses bahan pengajaran dan pembelajaran Anak2U. Didikan tidak terhad di sekolah saja, di rumah pula ibu bapa juga boleh mengajar anak-anak di rumah berdasarkan bahan pengajaran Anak2U.

Bagaimana Nak Akses Explore Anak2U

Mudah je nak akses explore Anak2U ni. Hanya 3 langkah mudah untuk mencari tadika atau taska melalui website Anak2U Explore ni iaitu cari tadika atau taska yang diingini di kawasan tempat tinggal korang melalui website Anak2U Explore .

Setelah itu korang bolehlah pilih nak tadika yang korang rasa sesuai dengan anak korang. Kemudian pihak taska atau tadika akan menghubungi korang untuk mendapat maklum balas mengenai pendaftaran tersebut. Haaa mudah saja kan.

Tunggu apa lagi, pilih tadika sekarang, lambat nanti habis quota pulak.

Untuk dapatkan info dengan lebih lanjut, atau korang ingin daftarkan tadika ke website ni, korang boleh terus ke laman sesawang dibawah;


Laman web:
Facebook:


YouTube: