Monday, 10 August 2020

,
Bila Dah Nak Dekat Due Bersalin | Alhamdulillah pejam celik pejam celik dah 35 minggu dah, rasa macam baru je tahu diri ni mengandung lagi. Iyela beza 5 tahun kot. Umur kinah pun dah 30 an dah. Kiranya, beberapa minggu je lagi untuk serah diri. Debarannya kini kian terasa. Allah dah kena prepare dari segi mental dan fizikal ni, untuk sebelum dan selepas bersalin.

Bila Dah Nak Dekat Due Bersalin

Kalau sebelum ni macam-macam la yang perlu kinah hadapi masa memgandung kali kedua ni. Antaranya kena refer ke Klinik Medikal sebab nadi laju, ambik darah untuk test ada tiroid ke tidak, kemudian buat ECHO untuk scan jantung, alhamdulillah result ECHO dan tiriod normal je. Pastu kena jumpa pakar di Hospital Selayang, 2 minggu sekali kena check up di Klinik Ibu Anak dan akhir sekali kena jumpa dengan pakar bius in case la kena emergency ceaser. Agak penat jugak la sebab, klinik dan hospital dah jadi destinasi lawatan utama kinah. Tambah pulak dengan musim Covid-19 sekarang ni, kawalan nak masuk klinik dan hospital kena la ikut SOP.

Bila dah masuk 8 bulan ni, nurse mula pesan dah boleh dah nak prepare semua barang baby dalam beg. Padahal baru je basuh baju baby tu semua. Rasa macam tak percaya, ehh dah nak bersalin dah. Tengok kawan-kawan semuanya dah selamat. Kinah pulak tunggu cukup bulan je. Genap 38 minggu dah kena serah diri. Sebenarnya, diri ni tengah nervous, iyelah last bersalinkan Thahirah 5 tahun yang lepas. Walaupun pernah bersalin, perasaan takut tu tetap ada. Orang kata, lain anak lain pengalamannya. Harapnya, beranak kali ni normal jugak la dan apa yang jadi masa bersalinkan Thahirah dulu tak berulang.

Lepastu, fikir nak bersalin nanti nampaknya Thahirah kena duduk dengan opahnya kejap. Terpaksa jugakla. Lagipun dia dah biasa dengan opah, dengan pakcik dan makcik dia. Mujurlah sekarang ni sekolah tabika, buat sistem giliran. Jadi takla terasa sangat ponteng kelas tu. Harapnya, waktu malam takde la dia sibuk mencari ibu dia ni.

Selain tu, kena juga study cara berpantang yang betul, makanan yang sesuai dan bagus semasa berpantang dan pelbagai lagi. Tambah pulak kena berpantang sendiri nanti. Bukan tak nak berpantang dekat rumah mak, tapi kesian dekat mak sebab mak nak jaga ayah dengan opah. Jadi ni satu cabaran lagipun sebelum ni memang berpantang sendiri sebab masa tu takde sapa yang nk jaga. Berbeza pulak pantang kali ni, berpantang ada anak dua pulak, mujurlah Thahirah tu dah boleh diharap  dan boleh bila mintak tolong.

Mengandung kali ni, kinah punya alahan agak teruk sikit berbanding dulu. Mungkin ada sesetengah orang ni alahan biasa je, tapi tak bagi kinah. Setiap kali berpeluh dan rasa panas, kulit kinah akan naik ruam dan gatal. Masa nak jadi gatal tu, rasa macam ada renjatan elektrik, pedih pun ada rasa. Kemudian bila check tempat gatal tu, merah sana sini. Bukan sikit punya gatal tau. Alahan ni dia on off. Makin menjadi-menjadi ruam tu bila musim panas. Cuaca sekarang ni kan kejap panas, kejap sejuk. Tak selesa betul rasanya.

Dah nak penghujung ni, mulalah naik balik ruam tu.  Kan sekarang tengah musim panas. Tido pun kerap terjaga sebab berpeluh. Baju tak usah cerita, memang lencun. Kipas kat rumah ni 24 jam berpusing haha. Nak pasang aircond bajet tak keras. Pernah sekali ruam tu naik sampai ke muka. Merenyam dia tak usah cerita. Mujurlah takde kesan parut. Kalau tak jenuh pulak nak hilangkan parut.

Selain alami alahan gatal-gatal, dihujung-hujung macam ni la kinah alami sakit di bahagian bawah perut. Bila nak bangun dari baring atau tidur, sakit dia tu tak mampu la nak cerita. Memang sakit sungguh-sungguh. Sakit tu akan menjadi kuasa dua kalau kinah travel agak jauh. Takde la travel jauh mana, setakat balik rumah mak je pun. Masa raya haji aritu memang sakitnya menjadi-menjadi sebab lama sangat dalam kereta. Tambah pulak kalau nak singgah tandas, dan tandas tu pulak, tandas cangkung. Memang terseksa.

Dah jalan pun jammed sampai kematu buntut ni rasanya. Nak buat camne kan, dah musim raya. At last masa nak balik rumah sendiri, kinah pakai kain batik je la in case nak singgah tandas nanti, lagipun dah malam haha. Peduli la apa orang kata, yang penting kita selesa.

Kinah ada juga maklumkan hal sakit dibawah perut ni pada doktor di hospital, menurutnya apa yang kinah alami sekarang ni adalah normal, kerana berlaku pertambahan berat badan dan kepala baby pun dah mula masuk laluan. Perkara ni akan jadi tak normal bila kita langsung tak boleh bergerak, berjalan dan pelbagai lagi sampai kena admit ward. Benda macam tu kalau boleh memang kinah elak. Sebelum ni ada jugak sakit, tapi takla sakit seperti balik raya aritu. Nak pakai seluar pun nak menangis rasanya. 

Sekarang sakit tu dah takde dah. Alhamdulillah, cuma sakit-sakit biasa je la. Lenguh kaki, kaki kramp, sakit pinggang, dah jadi perkara biasa untuk orang mengandung. Tu adalah normal semua tu.

Thahirah pulak tak habis-habis tanya bila adik nak keluar. Allah sabar ye kakak, tak lama dah adik nak keluar.  Mana yang tanya status jantina baby, sorry tak dapat nak jawab sebab setiap kali nak scan, kawan tu menyorok.  Tunggu je la dia lahir nanti. Moga dipermudahkan semuanya nanti. Doakan kinah dan baby ye.









Friday, 31 July 2020

,
PG Mall Adakan Mega Pre Sale dan Sale Bersempena 8.8 Bagi Tahun 2020 | Assalamualaikum dan selamat sejahtera, kinah yakin ramai yang telah memulakan perjalanan untuk pulang ke kampung halaman untuk menyambut hari raya Aidiladha pada Jumaat ni. Raya, raya jugak ye, SOP jangan dilupa. Bukannya apa, risau pulak beberapa hari ni kes yang positif semakin meningkat. Selain mematuhi SOP yang telah ditetapkan, kita juga perlu biasa dengan kehidupan norma baharu seperti membeli belah secara dalam talian.

Seperti yang kita semua maklum, membeli belah secara dalam talian ataupun online telah menjadi trend bagi rakyat Malaysia pada masa kini, tak terkecuali dengan kinah. Sejak mengandung dan semakin sarat ni, kinah dah malas nak jejak pasar raya, hypermarket tu semua. Jadi, kinah kalau nak beli barang keperluan terutama barangan bayi, beli online la jawabnya. Lebih mudah, jimat minyak dan tenaga hehe. Satu lagi mengapa beli secara online ni menjadi pilihan adalah disebabkan pelbagai ganjaran yang ditawarkan seperti PG Mall yang akan mengadakan Mega Pre Sale bersempena 8.8 tak lama lagi. Ajer rambang mata nak pilih yang mana sebab semuanya best-best.

PG Mall Adakan Mega Pre Sale dan Sale Bersempena 8.8 Bagi Tahun 2020

Mungkin ada yang tertanya-tanya apa itu PG Mall? Mungkin ada diantara korang yang dah tau dan ada juga yang belum tahu mengenai PG Mall ni kan…


PG Mall Platform E-Dagang No 1 Di Malaysia

Kalau korang nak tahu, PG Mall merupakan satu platform e-dagang No 1 di Malaysia ni tau. PG Mall mula ditubuhkan sejak pada tahun 2017 lagi ianya merupakan satu-satunya platform e-dagang tempatan yang ada di Malaysia dan menduduki ranking antara 3 platform e-dagang yang terbaik di Malaysia dan menjadi pilihan oleh rakyat untuk membeli belah pelbagai barangan seperti barangan bayi, gajet, barang dapur, kosmetik dan pelbagai lagi. Korang boleh rujuk laporan mengenai PG Mall daripada Iprice Insight Report di https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en. Nampaknya dengan ada laporan sedemikian, membuktikan bahawasanya PG Mall telah mula berkembang dari masa ke semasa.

Di samping itu, PG Mall juga turut menerima segala pembayaran melalui e-wallet mahupun pembayaran secara atas talian daripada semua bank yang terdapat di Malaysia. Kan lebih mudah begitu, korang tak perlu lagi nak beratur panjang di mesin atm lepas ni untuk keluarkan duit.


Jom Shopping Di PG Mall Bersempena Mega 8.8 Pre Sale 


PG Mall Adakan Mega Pre Sale dan Sale Bersempena 8.8 Bagi Tahun 2020

Beberapa hari saja lagi kita akan memasuki bulan baru iaitu bulan Ogos. Sempena memasuki bulan Ogos, ada berita baik buat korang. Pihak PG Mall akan mengadakan Mega Pre Sale sempena 8.8 bermula 3 Ogos 2020 sehingga 7 Ogos 2020 ini. Banyak tawaran menarik yang boleh korang grab bersempena Mega 8.8 Pre Sale ni tau. Antaranya ialah tawaran kilat harian serendah RM8.00, potongan sebanyak RM5.00 bagi setiap pembelian bernilai RM38.00 (Tawaran ini sah untuk pengguna baru sahaja) serta potongan sebanyak RM15.00 bagi setiap pembelian yang bernilai RM88.00 bagi semua pengguna sedia ada mahupun pengguna baru.

Wah syok la macam ni, banyak jugak offer sempena Mega 8.8 Pre Sale ni. Dah boleh set reminder dah lepas ni. Kalau Korang nak tahu lebih lanjut mengenai kempen Mega 8.8 Pre Sale ni korang boleh klik di sini https://pgmall.my/mega-eight-eight-campaign


Jom Shopping Lagi Sempena Mega 8.8 di PG Mall


PG Mall Adakan Mega Pre Sale dan Sale Bersempena 8.8 Bagi Tahun 2020

Bagi yang tidak berkesempatan atau terlepas peluang untuk berbelanja di PG Mall sempena Kempen Mega 8.8 Pre Sale, janganlah sedih. Masih ada lagi peluang untuk korang tau. Korang masih berpeluang untuk berbelanja sempena Mega 8.8 pula. Aduhhh banyak juga tawaran dari PG Mall sempena Mega 8.8 pula. Kinah bukak website PG Mall mula lah rambang mata nak beli yang mana dan semestinya tak sabar nak tunggu tarikh 8.8 untuk shopping dan ambik segala tawaran yang diberikan. Antaranya ialah semestinya potongan sebanyak 8% dan ada juga diskaun sebanyak RM88 dengan pembelian sebanyak RM188.

Selain tu, tawaran yang diberikan semasa kempen Mega 8.8 Pre Sale turut diberikan ketika kempen Mega 8.8 iaitu potongan sebanyak RM5.00 bagi setiap pembelian bernilai RM38.00 (Tawaran ini hanya sah untuk pengguna baru sahaja) serta potongan sebanyak RM15.00 bagi setiap pembelian yang bernilai RM88.00 bagi semua pengguna sedia ada mahupun pengguna baru. Jadi, korang yang dah terlepas dengan tawaran semasa kempen sebelumnya bolehlah ambik peluang dalam kempen ini. Uish memang puas hati sangat la gitu. Nak tahu lebih lanjut bolehlah rujuk di https://pgmall.my/mega-eight-eight-campaign


Buat Pembayaran Melalui Maybank QRPay


PG Mall Adakan Mega Pre Sale dan Sale Bersempena 8.8 Bagi Tahun 2020

Bagi pemegang akaun Maybank, ada berita baik buat korang. Kini, korang boleh buat bayaran menggunakan Maybank QRPay dan korang boleh nikmati penjimatan secara ekslusif dengan Maybank QRPay. Apabila korang berbelanja menggunakan Maybank QRPay ataupun menggunakan akaun MAE di PG Mall, korang akan dapat potongan harga sebanyak RM5.00. Tawaran ini sah sehingga 31 Julai 2020 saja dan jangan lupa masukkan kod promo FLASH sebelum check out tau.

Jadi, tunggu apa lagi cepat cepat install PG Mall atau korang boleh je terus shopping di https://pgmall.my/home sekarang.

Untuk dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai PG Mall dan kempen lain korang boleh layari

Website: www.pgmall.my 


#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #Maybankqrpay #Mae #Mega88 #PreSales #eighteight #PresalesParty #PGMall4u #Cashback #points





Friday, 24 July 2020

,
JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some | Bersempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia yang bakal menjelang tak lama lagi, JACK 'n JIIL Cream-O tidak ketinggalan untuk turut sama memeriahkan sambutan kali ini dengan menzahirkan penghargaan kepada wira dan wirawati negara yang "Ekstra O-Some", siapa lagi kalau bukan pejuang barisan hadapan kita.

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some 

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some

Sebagai pembuka tirai kepada sambutan ini, JACK 'n JIIL Cream-O telah mengaturkan satu kejutan istimewa untuk barisan penunggang penghantaran yang jasanya tidak ternilai bagi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Tugasan harian menghantar makanan kepada pelanggan bertukar menjadi luar biasa bagi 100 penunggang foodpanda. 

Setibanya di lokasi masing-masing, mereka agak terkejut apabila mendapati makanan yang ditempah itu sebenarnya adalah untuk diri mereka sendiri. Lebih manis lagi, penunggang penghantaran ini juga turut menerima kit terima kasih Cream-O 'Ekstra O-Some' yang mengandungi beberapa paket Cream-O yang lazat serta satu set fon kepala bluetooth untuk memudahkan penghantaran mereka agar lebih selamat dan cekap.

Sambutan mengenang jasa Cream-O 'Ekstra O-Some' akan sampai kemuncaknya pada hari Malaysia dengan satu video penghargaan yang dihasilkan melalui kerjasama dengan penyanyi dan pencipta lagu terkemuka Ismail Izzani. Di sepanjang bulan Ogos, JACK 'n JILL Cream-O menyeru semua rakyat Malaysia untuk menyampaikan penghargaan kepada barisan petugas hadapan dengan menghantar gambar diri kreatif bersama nota terima kasih dalam apa jua bahasa.

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some
Audrey Lee, Assistant Brand Manager, URC Snack Foods Malaysia Sdn. Bhd menyampaikan kit terima kasih
JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some
Cream-O meraikan frontliners Food Panda riders dengan kejutan 'Ekstra O-Some'
JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some

63 karya yang terpilih akan disenarai pendek dan ditampilkan dalam kompilasi video penghargaan yang akan disiarkan pada 16 September 2020 nanti. Kesemua penyertaan yang terpilih akan menerima cenderahati edisi terhad beserta jemputan eksklusif untuk bertemu Ismail Izzani secara dalam talian.

"Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, sememangya hebat sekali melihat seluruh rakyat Malaysia menonjolkan semangat kekitaan yang begitu utuh di saat kita mengharungi salah satu cabaran terbesar dalam hidup kita. Pejuang barisan hadapan kita telah memainkan peranan yang sangat penting dan sebagai sebuah syarikat yang telah menjadi sebahagian daripada fabrik Malaysia selama bertahun-tahun, kami diilhamkan oleh dedikasi, pengorbanan dan perkhidmatan mereka. Kempen Cream-O 'Ekstra O-Some' adalah cara kita menzahirkan penghargaan kepada pejuang barisan hadapan kita yang bukan sahaja telah mengabdikan diri, malah pada masa yang sama juga telah mendorong semua rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat untuk sama-sama meraikan semangat kesepakatan, kasih sayang dan perkongsian. Kami berharap orang ramai akan turut serta bersama  Cream-O untuk mengenang jasa wira-wirawati negara bersempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia ini." kata Emanuel B. Puno, Naib Presiden Kanan (SVP) URC Snack Foods Indonesia, Malaysia dan Singapura.

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some

Biskut Sandwic Cream-O adalah pilihan terbaik untuk 'Menjadikan Kehidupan Seharian Anda O-Some' (Make Everyday O-Some). Padat dengan pelbagai perisa krim yang kaya dan enak, setiap gigitan biskut sandwic Cream-O memberikan rasa hebat dan sekaligus menjadikan hari anda lebih meriah. Bersempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia, pelanggan-pelanggan di seluruh negara akan menikmati tambahan 15% biskut percuma dalam setiap pek Cream-O 132g dan Cream-O Tart 120g.

Sertai JACK 'n JILL Cream-O dan Zahirkan Penghargaan Anda Kepada Pejuang Barisan Hadapan

JACK 'n JILL Cream-O Meraikan Rakyat Malaysia yang Ekstra O-Some
Rebutlah peluang untuk karya anda dipilih dan ditampilkan dalam kompilasi video penghargaan khas kami dan menangi sesi pertemuan secara dalam talian eksklusif bersama Ismail Izzani, serta memorabilia bertandatangan:

Langkah 1
Beli JACK 'n JILL Cream-O dan/ atau Magic bernilai RM5 dan ke atas dalam satu resit. Tarikh pembelian sah hendaklah di antara 1 Ogos 2020 hingga 31 Ogos 2020.

Langkah 2
Whatsapp resit, <nama>, <no MyKad>, dan gambar anda dengan mesej penghargaan kepada 'frontliners'.

Langkah 3
Jawab soalan dan hantar ke +6011-55001878 : "Pek Promosi Cream-O Percuma 15% terdapat dalam 4 variasi - Ya/Tidak?"

Untuk maklumat lanjut, sila layari https://www.facebook.com/creamomalaysia

Thursday, 16 July 2020

,
Jalan-Jalan Mencari Langos Di Bota Kanan Perak | Sejak PM umumkan dah boleh merentas antara negeri, tempat pertama yang kami tuju semestinya balik rumah mak ayah dulu. Lama tak dapat balik jumpa deme disebabkan Covid-19 ni ha. Thahirah pun dah bisimg bila boleh balik rumah opah. Alhamdulillah, dapat juga balik. Lepas balik rumah mak, pada minggu hadapannya pulak kami kembali ke Perak semula tapi dengan misi mencari Langos yang semakin popular selepas kisahnya ditayangkan di Majalah 3. 

Asalnya kinah memang dah lupa pasal Langos tu. Entah macam mana muncul pulak dalam satu page di Fb, tag kat Yop kemudian hujung minggu tu diajaknya kita mencari Langos. Dari Hulu Selangor ke Bota Kanan kalau ikut google maps tu dalam sejam atau dua jam jugakla dan ikut juga berapa km korang pecut. Dah jalan kampung, tak payahlah nak bawak laju. Keadaan jalan pun ada yang tak ok. Bahaya.....

Sebelum kami bertolak, kami whatsapp dulu, tanya sama ada mereka berniaga ataupun tidak, nanti kalau main terjah je tak berniaga pulak, kempunan kite nak makan Langos. Nak tahu location diorang berniaga, betul-betul depan jalan. Korang guna google maps je. InsyaAllah jumpa.

Langos, Langos di Perak, Langos Viral, Langos di Bota Kanan, Langos Majalah 3

Sangat mudah la nak cari. Masa kami sampai tu, punyalah panjang beratur, masing-masing tak nak lepaskan peluang untuk mecuba Langos yang viral tu.

Macam biasa, tukang yang membelinya semestinya Yop. Iyela dah panjang gitu beraturnya, takkan la dia nak biarkan bini dia makin sarat ni beli sendiri hahaha. So, dah dia menyanggup nak beratur, terima kasih yer bang.

Langos, Langos di Perak, Langos Viral, Langos di Bota Kanan, Langos Majalah 3

Setelah sekian lama beratur, akhirnya dapat juga Langos yang diidamkan sekali dengan Cendol Nyakor dibelinya. Yop kalau dia beli dan ada tester, dia laju je nak cuba. 

Langos, Langos di Perak, Langos Viral, Langos di Bota Kanan, Langos Majalah 3
Langos Sour Cream Cheese
Langos, Langos di Perak, Langos Viral, Langos di Bota Kanan, Langos Majalah 3
Langos Bawang Putih Minyak Zaiton
Langos, Langos di Perak, Langos Viral, Langos di Bota Kanan, Langos Majalah 3
Cendol Nyakor
Akhirnya Yop grab 3 keping Langos Sour Cream Cheese dan 2 keping Langos Bawang Putih Minyak Zaiton. Selain 2 perisa ni, ada juga perisa lain seperti sekaya power, coklat leleh, dan sambal bilis rangup. Dah orang beli perisa tu kite bedal je hahah.

Korang yang nak tahu langos tu rasa macam mana, rasa dia macam cakoi. Cuma beza langos dengan cakoi, cakoi kita makan sekali dengan sekaya je ataupun kinah selalu makan macam tu je. Tapi langos ni kita boleh makan dengan pelbagai perisa seperti yang kinah cerita tadi. Kinah suka dengan Langos Sour Cream Cheese tu. Puas hati makan.

Korang yang teringin nak cuba Langos ni boleh ke Bota Kanan, deme ni buka pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad saja di hadapan rumah mereka di alamat Batu 14, 3/4 Kg Telok Bakong, Bota Kanan, Perak

Waktu perniagaan dari pukul 3.00pm sehingga 6.30pm

Untuk maklumat lanjut mengenai langos, korang boleh whatsapp nombor ni 0195676689







Wednesday, 8 July 2020

,
Pelbagai Menu Boleh Dinikmati Di Restoran Campur Campur Kitchen Di Cyberjaya | Jika korang ke Cyberjaya atas urusan kerja atau ada urusan lain di sini semestinya korang akan mula google untuk mencari tempat makan yang menarik di kawasan sekitar Cyberjaya. Nahhh, kebetulan kinah nak kongsi dengan korang satu restoran di Cyberjaya yang berjaya memikat hati kinah kerana keenakan menu yang dihidangkan.

Nak tahu apa nama restoran tu tak?

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Restoran Campur Campur Kitchen di Cyberjaya
Nama restoran tersebut ialah Campur Campur Kitchen. Unikkan nama restoran ni. Buat pengetahuan semua, segala menu yang ada di sini adalah gabungan makanan popular dari Indonesia, Chinese dan Thai.  Kebetulan dah lama tak jumpa kawan-kawan sejak PKP aritu. Jadi, bila ada gathering macam ni So far, kinah memang puas hati bila makan di sini kerana ruang makannya yang luas, selesa dan semestinya hidangannya sedap.

20 Menu Wajib Yang Korang Kena Cuba Di Restoran Campur Campur Kitchen

Bila dah sampai ke sini, memang rambang la mata nak pilih menu yang mana sebabnya di Restoran Campur Campur Kitchen ni mereka menawarkan lebih 20 menu yang boleh kita nikmati bersama keluarga. Kinah yakin setiap menu yang korang pilih, korang tak akan menyesal. Portion setiap menu pun banyak okeh, memang kenyang  menyandor kami pada hari tu.

Kalau dah memang tekak Melayu, pastinya akan memilih set nasi. Di sini, korang boleh pilih pelbagai variasi nasi putih bersama kari kentang dan chicken wings. Nasi dia tak usah kata la, memang besar portion dia dan korang boleh pilih nak makan bersama dengan ayam, daging dan juga makanan laut.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Sambal Bamboo Clam Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Salted Egg Yolk Octopus Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Black Pepper Beef Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Indonesia Ikan Bakar Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Butter Chicken Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Fried Prawn With Egg Yolk Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Indonesia Flying Fish Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Chicken with Salted Egg Yolk Rice
Selain variasi nasi putih, bagi yang teringin nak makan nasi goreng, korang boleh cuba dua menu nasi goreng iaitu Campur Belacan Chicken Fried Rice dan Thai Pineapple Fried Rice With Butter Chicken. Pergh makan nasi goreng panas-panas memang tak toleh kiri kanan dah hehe.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Campur Belacan Chicken Fried Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Thai Pineapple Fried Rice With Butter Chicken
Bagi yang tak nak makan nasi, korang boleh mencuba menu kuey teow di Campur Campur Kitchen. Antara menu yang kinah recommend untuk korang cuba ialah Pan Fried Beef Kuey Teow dan Cantonese Kuey Teow With Seafood. Walaupun hanya kuey teow, seperti juga dengan menu-menu lain, kuey teow dia memang banyak dan tak perlu dah mintak kuey teow lebih dah hehhe.

Tempat Makan Best. Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Pan Fried Beef Kuey Teow 
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Cantonese Kuey Teow With Seafood
Bagi pencinta western food pula, korang boleh mencuba dua menu chicken chop ni. Next time bila ke sini lagi kinah nak order Chicken Chop pulak. Macam sedap je diorang makan kelmarin.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Chicken Chop With Salted Egg Sauce
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Butter Chicken Chop
Dah alang-alang sampai ke sini, jangan lupa pula untuk mencuba menu pembuka selera yang ada di sini iaitu Salted Egg Yolk Chicken Boxing dan juga Crispy Baby Crab. Pada hari tu, kinah dapat mencuba crispy baby crab, walaupun telah lama dihidangkan, tekstur baby crab tu masih lagi crispy, krup krap krup krap je dalam mulut.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Crispy Baby Crab
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Salted Egg Yolk Chicken Boxing
Dah makan nasi, apa kata korang cuba dessert pulak. Pening jugak kami nak pilih dessert yang mana. Akhirnya kami sepakat memilih French Toast With Honey, dan Banana Toast With Chocolate. Makan dessert ni waktu panas-panas sedap.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
French Toast With Honey
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Banana Toast With Chocolate
Dah order makanan jangan lupa order air minuman pulak hehe. Di Campur Campur Kitchen, ada pelbagai jenis minuman yang boleh kita pilih. Paling best diorang tak guna gelas biasa yang dua tiga kali sedut dah habis. Tapi, mereka guna bekas plastik saiz besar memang puas hati la. Harganya pun takdela mahal mana. Disebabkan tengok cup bekas besar gitu, kinah cuma order air dalam bekas mentol tu je. Karang order bekas besar mau tujuh perhentian nak check in tandas punya pasal hahah.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya

Sambil menunggu pesanan korang sampai, korang boleh menikmati terlebih dahulu salad & pop corn dan ianya adalah percuma saja ye. So, don't worry.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya

Dekorasi Ruang Makan Restoran Campur Campur Kitchen

Pertama kali masuk ke sini, kinah tertarik dengan konsep yang diterapkan dalam dekorasi ruang makan. Nampak ala-ala kampung, tengokla tu ada nyiru serta dulang atau kalau orang kampung panggil talam yang ada bunga-bunga pelbagai saiz. Sekarang ni nak jumpa talam macam tu dah susah tau sekarang kalau ada pun dah rosak atau dah berlubang. Bila ke sini rasa berada di kampung pulak hehe.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Dekorasi Ruang Makan Restoran Campur Campur Kitchen
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Dekorasi Ruang Makan Restoran Campur Campur Kitchen
Haaa macam mana dengan semua menu tu? Menarikkan, so korang dah tau kan kat mana tempat makan yang menarik di Cyberjaya ni kan. Lepas ni bolehlah bawak keluarga ataupun officemate makan di sana. Oh ye, sekarang ni Campur Campur Kitchen ada buat promosi 20% pada setiap hari Isnin hingga Jumaat dari pukul 3.00 pm hingga 6.00 pm saja tau. Rugi oo tak ambik peluang gini.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya

Kinah pun ada cadangan nak repeat lagi makan kat sini next time. InsyaAllah


Restoran Campur-Campur Kitchen 
Lot UG 18, Upper Ground Floor,DPulze Shopping Centre,
Persiaran Multimedia,63000 Cyberjaya


Sunday, 5 July 2020

,
Lindungi Kulit Dari Sinaran UV Dengan Sunscreen Daily Defender Dan Minuman Sunblox Keluaran Nuvit | Walaupun kini kita masih berada dalam fasa PKPB, ada juga diantara kita yang telah mula bekerja seperti biasa, dan ada juga yang masih bekerja dari rumah saja. Bagi mereka yang telah mula bekerja, mereka seringkali terdedah dengan sinaran ultraviolet (uv) yang mana jika dibiarkan terdedah secara berlebihan akan merosakkan kulit. Tambahan pula keadaan cuaca sekarang ni yang tak menentu, perlindungan untuk kulit seperti sunblock atau sunscreen adalah sangat penting ye.

Apa Itu Sinaran Ultraviolet (UV)

Bagi memahami dengan lebih jelas lagi mengenai sinaran ultraviolet ni, kinah ada rujuk dengan wikipedia apa itu sinaran ultraviolet. Sinaran ultraviolet atau sinar ultraungu atau lebih tepat lagi ultralembayung merupakan sinaran elektromagnet yang mempunyai panjang gelombang yang lebih pendek dari cahaya nampak. Panjang gelombang untuk sinar uv adalah antara 200-400 nm, dan bertenaga dari 3 ev hingga 124 ev. 

Terdapat tiga rantau spektrum pada sinaran masuk UV. Ia diklasifikasikan sebagai UVA (320 - 400 nm), UVB (290 - 320 nm) dan UVC (100 – 280 nm). Gelombang rantau spektrum yang lebih pendek, UVC, boleh diabaikan pada permukaan bumi memandangkan ia paling diserap oleh ozon di stratosfera. Justeru, kandungan utama sinaran UV yang sampai ke permukaan bumi adalah UVA dan UVB, dengan jumlah yang lebih kecil. 

Apabila cahaya matahari menembusi atmosfera bumi, kesemua UVC dan lebih kurang 90% UVB diserap oleh ozon, wap air, oksigen dan karbon dioksida. UVA amat kurang diserap oleh atmosfera. Oleh yang demikian, sinaran UV yang sampai ke permukaan Bumi kebanyakannya terdiri daripada UVA dan sejumlah kecil komponen UVB. Paras sinaran UV biasanya dipengaruhi oleh 3 faktor utama iaitu ketinggian matahari, latitud dan juga altitud. 


Bahaya Sinaran UV Kepada Kulit

Sinaran Ultraviolet, sinaran UV, bahaya sinaran UV kepada manusia, sunscreen, daily defender by Nuvit, Sunblox by Nuvit

Bunyi macam sedap je dengar sinaran uv ni, tapi korang kena tau betapa bahayanya sinaran ultraviolet jika terdedah terlalu lama tanpa sebarang perlindungan. Lagi teruk, lapisan ozon kini semakin hari semakin nipis disebabkan perbuatan manusia itu sendiri. 

Antara bahaya sinaran uv kepada kulit kita ialah: 

1. Sunburn dan Penuaan Kulit

Penuaan kulit pra-matang, sunburn atau erythema (kemerahan kulit) merupakan kesan-kesan yang seringkali berlaku akibat terdedah kepada sinaran UV. Pendedahan yang berpanjangan akan memberi kemudaratan serta membawa kerosakan kronik yang serius. 

2. Kanser Kulit Bukan Jenis Melanoma

Kanser kulit bukan jenis melanoma seperti karsinoma sel basal dan karsinoma sel squamous adalah kesan kronik sinaran uv yang boleh dirawat melalui pembedahan saja. Walaupun jarang membawa maut, ianya boleh menyebabkan kesakitan dan kecacatan kerana kebiasaannya kerosakan ni berlaku di bahagian kawasan badan yang lebih terdedah seperti telinga, muka, leher dan lengan.

3. Melanoma Malignan

Merupakan kanser paling dasyat dan juga punca utama kepada kematian akibat kanser kulit. Individu yang berkulit cerah, rambut berwarna merah atau cerah serta ambang erythema yang rendah selepas terdedah secara berterusan dengan sinaran uv lebih cenderung kepada kanser kronik ini.

4. Mata

Mata adalah sebahagian anggota badan yang sensitif dan bahagian yang sering terdedah dalam badan kita. Pendedahan sinaran UV terlalu lama boleh menyebabkan kesan seperti photo-keratitis dan photo-konjunctivitis, radang bola mata, dan kelopak mata. Walaupun kesan kedua-dua keadaan ni boleh diubah, ianya memberi komplikasi yang begitu menyakitkan.

Katarak turut terjadi akibat pendedahan cahaya matahari dan sinaran uv yang keterlaluan. Katarak juga boleh menyebabkan mata kita menjadi buta pada peringkat yang kronik.

5. Sistem Imun 

Terdapat kajian (tidak pasti daripada mana sumber) menunjukkan bahawa pendedahan sinaran uv boleh mengurangkan sistem pertahanan badan kita terhadap tumor kulit. Sistem pertahanan yang semakin merosot boleh meningkatkan jangkitan virus, bakteria, dan sebagainya disamping mengurangkan keberkesanan vaksin.

Hah rupanya banyak juga kesan sinaran uv ni kepada kita jika terdedah terlalu lama. Selama ni, kita pandang remeh je akan hal sebegini. Selepas ini, pastikan sebelum keluar rumah, pastikan diri kita telah dilindungi terlebih dahulu. 


Bagaimana Lindungi Kulit Dari Sinaran UV Yang Berbahaya

Sinaran Ultraviolet, sinaran UV, bahaya sinaran UV kepada manusia, sunscreen, daily defender by Nuvit, Sunblox by Nuvit

Bagaimana nak lindungi kulit dari sinaran uv ni? 

1. Pakai Pakaian Yang Sesuai

Pemilihan pakaian yang sesuai ketika berada di luar rumah ni penting tau. Seeloknya pilih pakaian yang diperbuat daripada fabrik tenunan kerana ianya lebih sesuai untuk dipakai di bawah cahaya matahari. Selain tu, pakai pakaian yang berwarna gelap berbanding cerah. Jangan lupa bawa topi bersama bagi melindungi rambut daripada terik cahaya matahari.

2. Guna Cermin Mata Hitam

Jangan lupa bawa cermin mata hitam bersama ye apabila berada di luar. Pakai cermin mata hitam ni bukan saja nampak bergaya saja, malah ianya mampu melindungi mata dan kulit disekitar mata kita daripada rosak. 


3. Guna Sunscreen Pada Bahagian Badan yang Terdedah

Kinah yakin ramai diantara kita yang mengabaikan penggunaan sunscreen ni sebab rasa leceh nak guna tambah bila duduk di rumah je, buat apa nak pakai. Betul tak? Sebenarnya tanggapan tu salah tau sebab sinaran uv ni tetap juga boleh masuk dalam rumah melalui tingkap ataupun pintu.

Lindungi Kulit Dari Sinaran UV Dengan Sunscreen Daily Defender Dan Sunblox Keluaran Nuvit 

Sebelum mula PKP ni selalu bawak Thahirah keluar pergi main di taman, kekadang tu teman dia main dengan kawan-kawannya di luar rumah setiap petang. Jadi, sebelum lepaskan dia keluar bermain di luar kinah akan pastikan Thahirah pakai sunscreen terlebih dahulu. Walaupun sekarang ni PKPB dan aktiviti luar masih terbatas, kami tetap menggunakan sunscreen sebagai perlindungan.

Oh ye, baru-baru ni kinah diperkenalkan dengan produk khusus untuk perlindungan kulit ni tau. Apa yang menariknya produk ni bukannya satu tapi dua produk khusus perlindungan kulit dari sinaran uv iaitu sunscreen Daily Defender dan Minuman Kesihatan Sunblox keluaran Nuvit.

Nuvit Daily Defender SPF50+***(Lightweight Moisturising Sunscreen)

Korang yang tengah survey nak cari sunscreen yang tak berminyak dan tak melekit, Nuvit Daily Defender la jawapannya. Nuvit Daily Defender ni dengan SPF50+ dapat membantu melindungi kulit kita daripada sinaran cahaya matahari yang boleh merosakkan kulit kita dan kesannya kinah dah cerita panjang lebar di atas tadi. Korang tak perlu risau dengan Nuvit Daily Defender ni, ianya selamat digunakan, lembut, tidak mengandungi alkohol, tidak mengandungi paraben dan bebas wangian. Apa yang pasti, ianya sesuai untuk semua jenis kulit.

Sinaran Ultraviolet, sinaran UV, bahaya sinaran UV kepada manusia, sunscreen, daily defender by Nuvit, Sunblox by Nuvit

Kelebihan Menggunakan Nuvit Daily Defender SPF50+***

Sebenarnya banyak kelebihan yang kita dapat bila kita konsisten menggunakan Nuvit Daily Defender SPF50+*** ni tau. Antaranya ialah
  • Dapat membantu mengurangkan kesan garis halus dan kedutan di wajah
  • Dapat membantu mencerahkan tona kulit yang tak sekata
  • Dapat membantu atau mengurangkan risiko menghidap kanser kulit

Cara Menggunakan Nuvit Daily Defender SPF50+***

Cara menggunakan krim perlindungan ni mudah je. Hanya sapu di kawasan yang sering terdedah seperti di kawasan tangan, dan muka terutamanya (elakkan sapu di kawasan mata)

Minuman Kesihatan Nuvit Sunblox

Sinaran Ultraviolet, sinaran UV, bahaya sinaran UV kepada manusia, sunscreen, daily defender by Nuvit, Sunblox by Nuvit
Nuvit Sunblox
Selain perlindungan luaran, dalaman pun jangan dilupakan. Selepas menggunakan Nuvit Daily Defender Sunscreen sebagai perlindungan sinaran UV dari luaran, boleh amalkan minuman kesihatan Sunblox dari Nuvit. Banyak kelebihan yang diperoleh apabila mengamalkan minuman Sunblox ini.

Nuvit Sunblox merupakan minuman kesihatan yang berperisa oren dan lemon yang mengandungi vitamin c, kolagen Tripeptide dan Nutrosun. Gabungan ketiga-tiga bahan ini dapat membantu melindungi dan memperbaiki kulit kita daripada kesan terbakar akibat panas matahari (sunburn) dan membantu mengurangkan masalah penuaan kulit.

Ramuan yang Digunakan Di Dalam Minuman Kesihatan Nuvit Sunblox

Kolagen ikan, Oligosakarida, Serbuk Oren, Vitamin C, NutroxSun™, Serbuk Lemon dan Ekstrak Polypodium Leucotomos.

Bahan Utama - NutroxSun™ adalah ramuan photoprotective eksklusif oral berdasarkan tumbuhan. Mengandungi dua bahan anti-oksidatif dan anti-radang, ekstrak Citrus dan ekstrak Rosemary. Dengan gabungan kedua-dua bahan ini, dapat membantu menghalang penuaan foto dengan menghalang pembentukan spesies oksigen radikal (ROS) dalam kulit. 

Kelebihan Mengamalkan Minuman Kesihatan Nuvit Sunblox

1. Mengurangkan kesan selaran matahari - NutroxSun™ dan Polypodium Leucotomos dapat mengurangkan kemerahan dan kegelapan kulit setelah terdedah kepada matahari.

2. Mengurangkan penuaan kulit - NutroxSun™ mengimbangi penjanaan spesies oksigen reaktif yang disebabkan oleh radiasi UV yang akan menyebabkan penuaan kulit pramatang.

3. Mengekalkan keanjalan kulit - Kandungan kolagen di dalam minuman Nuvit Sunblox dapat meningkatkan keanjalan kulit dan mengurangkan kedutan.

4. Mengurangkan kerosakan kulit - Pendedahan kepada sinaran cahaya matahari boleh menyebabkan apoptosis sel, kerosakan DNA dan tumor kulit. Antioksidan seperti Vitamin C, NutroxSun™ dan Polypodium Leucotomos boleh membantu mencegah kerosakan kulit yang disebabkan oleh UV.

Cara Bancuh Minuman Kesihatan Nuvit Sunblox

Hanya campurkan 1 sachet dengan 180ml air bersuhu bilik, kemudian kacau campuran tadi sehingga larut. Korang digalakkan untuk mengambil Nuvit Sunblox hanya sekali sehari saja dan jangan lupa minum air kosong dengan mencukupi.

Gentle Reminder
Penggunaan Nuvit Sunblox dan juga pelindung matahari menawarkan perlindungan yang lengkap untuk kulit di bawah pendedahan matahari yang panjang.

Untuk dapatkan lebih maklumat mengenai kedua-dua produk perlindungan sinaran UV ni, bolehlah layari

Website : 

Facebook:


Thursday, 11 June 2020

,
Top 10 Best Foods In Damansara You Must Check Out | Bila cerita soal bab makan, kinah teruja betul. Tambah pula tempat makan best tu dalam kawasan Lembah Klang saja. Lagi cepat kami sampai. Okay la untuk hari ni, kinah nak kongsi dengan korang Top 10 Best Foods In Damansara You Must Check Out. Lepas ni, kalau singgaj sini, dah tau la nak makan di mana atau food delivery saja bagi mereka yang tinggal berdekatan.

#1- Smokey Beef Ribs @Simply Ribs

Top 10 Best Foods In Damansara You Must Check Out

Ada yang berangan nak rasa macam makan dekat luar negara? Apakata korang singgah dekat Simply Ribs ni. Antara menu yang paling recommended kat sini ialah Smokey Beef Ribs, tulang rusuk lembu yang disalai dan dihidangkan bersama dengan sos BBQ istimewa didalam satu pinggan.

Menu ni memang sangat memuaskan hati kerana tekstur daging dia memang sangat lembut dan sos BBQ yang diorang guna memang cukup rasa dan sangat-sangat padu. Memang tak sah kalau korang datang ke restoran ni tapi korang tak rasa menu ni.

ALAMAT:C-12-G, Sunway Giza Mall, Jalan PJU 5/17, Dataran Sunway, 47810 Petaling Jaya, Selangor

#2- Haemul Ja Jang Myun @K Street

Top 10 Best Foods In Damansara You Must Check Out

Bagi peminat makanan Korea, korang boleh datang ke K Street yang terletak tidak jauh dari Menara Rajawali ini untuk mencuba pelbagai jenis menu yang pasti akan memuaskan hati korang. Kalau korang datang kesini, korang boleh cuba rasa Haemul Ja Jang Myun ataupun Seafood Black Bean Noodles yang dikatakan sangat sedap oleh setiap pelanggan yang mencuba menu ini. 

Bahan yang digunakan adalah berasaskan mi dan makanan laut seperti sotong dan udang.selain daripada kelainan sosnya yang sangat istimewa, mi yang digunakan juga sangat sedap disebabkan oleh teksturnya yang tebal dan kenyal. Memang langsung tak menyesal lah kalau korang singgah kat K Street sekejap. Jika nak order online untuk makan di rumah juga boleh.

ALAMAT: No. 28, Jalan SS15/8, Subang Jaya, 47500 Petaling Jaya, Selangor


#3- Mongolian Chicken @ Restoran Jom Cari Makan

Top 10 Best Foods In Damansara You Must Check Out

Dah tak tahu nak makan apa? Haa… jom kita pergi cari makan di Restoran Jom Cari Makan. Selalunya menu yang dicari oleh para pelanggan yang datang berkunjung kesini adalah menu mereka yang agak menarik iaitu Mongolian Chicken. 

Kalau sekali imbas, korang mungkin akan sangka menu ni adalah ayam rempah berkrim disebabkan cara menu ni dihidangkan memang nampak lebih kurang sama tapi rasa dia memang lain disebabkan resepi yang digunakan adalah sedikit berlainan dari segi rempah ratus yang digunakan dan sosnya yang sangat menyelerakan. Makan dengan nasi putih saja pun dah boleh buat perut korang puas.

ALAMAT: 33-1 & 33-2, Jalan PJU 5/12, Kota Damansara, Dataran Sunway, 47810 Petaling Jaya, Selangor

#4- Roasted Chicken Rice @ CHICKEN RICE GUYS

Top 10 Best Foods In Damansara You Must Check Out

Guys…kalau korang tengah cari restoran yang jual nasi ayam sedap tapi murah, korang boleh datang kunjungi Chicken Rice Guys yang selalu saja mendapat sambutan yang sangat hangat daripada ramai pelanggan.

Rata-rata pelanggan mereka berkunjung kesini untuk makan menu utama mereka iaitu Roasted Chicken Rice yang memang sangat sedap dan berjaya mendapat tempat di hati kebanyakan pelanggan mereka. Menu ini sangat disukai bukan hanya kerana harganya yang sangat munasabah, tetapi disebabkan rasanya juga yang begitu sedap.

ALAMAT: 40, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

#5-Combo Ironman @ Mios Kitchen

Top 10 Best Foods In Damansara You Must Check Out

Haa… dengar nama pun dah pelik kan apa kaitan Ironman dengan makanan? Inilah antara benda yang unik dekat Mios Kitchen ni. Banyak menu diorang yang diorang gunakan nama hero-hero Avengers untuk menarik minat pelanggan terutamanya anak-anak kecil. Menu ni nama je Ironman tapi hidangan ni tak ada kena-mengena dengan besi pun jadi korang tak payahlah risau takut-takut tergigit besi… haha…

Untuk menu ni, akan dihidangkan 2 keping lamb chop, fries dan mashed potato.Kuah lamb chop dia pun padu dan mashed potato pun lembut. Kalau siapa rasa tak boleh nak habis makan sorang-sorang tu bolehlah kongsi dengan member sebelah.

ALAMAT:1-14-1, Blok 1, Presint Alami, Persiaran Aquatic, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor

#6-Nasi Kukus @ Nasi Kukus Ilham

Top 10 Best Foods In Damansara You Must Check Out

Kepada korang yang suka makan nasi kukus korang boleh dapat nasi kukus yang paling power yang korang pernah rasa dekat Nasi Kukus Ilham. Harga dia pun murah sangat, RM6.70 je korang dah boleh dapat nasi kukus yang sangat menyelerakan. 

Dihidangkan nenas, tiga jenis gulai iaitu gulai ikan, gulai darat dan gulai kerutup daging, ikan bilis dan seketul ayam goreng. Memang penuh satu pinggan dia bagi. Selain daripada lauk yang menyelerakan tadi, diorang bagi sekali sambal belacan yang memang confirm berpeluh kalau sekali masuk mulut. Memang susahlah nak cari nasi kukus yang murah dan puas macam nasi kukuus dekat Nasi Kukus Ilham ni. Sangat puas hati.

ALAMAT: Jalan PJU 7/16b, Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor

#7-Mee Soup with Braised Beef @ Mee Tarik Warisan Asli

Top 10 Best Foods In Damansara You Must Check Out

Kalau ada diantara korang yang teringin nak makan mi tarik tapi susah nak cari kedai yang halal,korang boleh datang dan cuba sendiri kesedapan menu utama di Mee Tarik Warisan Asli ni iaitu Mee Soup Braised Beef. Harga mi ni agak boleh tahan murah dan daging pun banyak selain daripada kuahnya yang pedas. 

Memang kena dengan sesiap yang minat makan pedas-pedas ni tapi kalau korang kurang makan benda pedas, korang boleh je order yang biasa sikit. Yang bestnya pasal mi ni adalahmi dia yang kenyal. Memang berbaloilah. Kalau korang rasa tak percaya,korang boleh datang cuba betul ke tak.

ALAMAT: No. 13-G, Jalan PJU 5/20e, The Strand, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor

#8 - Nasi Lemak Ayam Goreng @ Village Park Restaurant

Top 10 Best Foods In Damansara You Must Check Out

Di Village Park Restaurant ni, diorang menyediakan pelbagai makanan tempatan tap yang paling terkenal dekat sini adalah nasi lemaknya yang memang tak boleh dinafikan kesedapannya. Selain itu, sambalnya juga mendapat sambutan yang sangat baik daripada para pelanggan kerana rasa sambalnya memang padu dan memuaskan. 

Tambah-tambah pula bila dihidangkan sekali dengan ayam goreng mereka yang memang bersaiz besar. Walaupun telah beroperasi selama bertahun-tahun lamanya, Village Park Restaurant ini masih mampu lagi mengekalkan kualiti makanan mereka. Tetapi ada satu masalah sahaja. Jika anda berkunjung ke sini, anda perlu menyusun masa dengan baik kerana keadaan disini agak sesak dengan kunjungan pelanggan.

ALAMAT:5, Jalan SS 21/37, Damansara Utama, 47400 Petaling Jaya

#9- Nasi Kandar @ Hameediyah Nasi Kandar

Top 10 Best Foods In Damansara You Must Check Out

Restoran Hameediyah Nasi Kandar ini pada mulanya hanya beroperasi di Pulau Pinang dan dikatakan merupakan kedai menjual nasi kandar yang tertua di Malaysia. 

Hameediyah Nasi Kandar ini juga sama sebagaimana restoran mamak yang korang kenal kat Malaysia ni yang menyediakan juadah seperti nasi kandar, kari kepala ikan, ayam goreng, ayam tandori, dan lain-lain. Tetapi yang special kat sini ialah nasi kandarnya yang memang sangat sedap. Namapun restoran nasi kandar tertua di Malaysia kan? Mana sah kalau tak sedap kerana restoran ini masih lagi mengekalkan resipi turun-temurun sejak dari awal pembukaannya lagi.

ALAMAT:Dataran Sunway, 47810 Petaling Jaya, Selangor

#10- Nasi Kerabu @ Makan Time

Top 10 Best Foods In Damansara You Must Check Out
Susun atur hiasan di restoran ini diinspirasikan dari gaya retro. Ianya dapat membangkitkan semula rasa aman dan selesa untuk makan disini.bagaikan di rumah, mungkin. 

Terdapat macam-macam jenis masakan tempatan yang dihidangkan disini yang terdiri mi, seperti mi rebus dan nasi, seperti nasi kerabu, nasi lemak dan lain-lain. Tetapi yang selalu dipesan oleh pelanggannya adalah nasi kerabu mereka disebabkan nasi kerabu yang mereka hidangkan memang cukup sempurna dari segi nasi, lauk, ulam-ulaman, sambal dan sebagainya. Pelanggan selalu berkunjung ke sini selalunya untuk bersarapan dan makan tengah hari. 

ALAMAT: G-63A-G, Jalan Teknologi 3/9, Bistari D’Kota (Off Persiaran Surian), Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya

Sedang Mencari Makanan Sedap Area Damansara? Jom Guna Aplikasi Foodpanda

Jadi jika teringin nak makan menu apa-apa, tak perlulah risikokan diri sendiri kerana masih ada pihak seperti Foodpanda yang sudi memberikan perkhidmatan dalam urusan penghantaran makanan secara terus hingga ke depan pintu rumah dalam membantu memudahkan urusan kita. 

Walau kena duduk rumah tapi tetap boleh makan sedap tanpa perlu susah payah untuk drive ke lokasi, habiskan masa untuk tunggu giliran di sana dan sebagainya. Tak perlu lagi nak susah payah buang masa dan buang tenaga, duduk je kat rumah nanti abang food delivery dari team Foodpanda akan hantarkan.


Kiranya kalau malas nak masak sekalipun, eh masih boleh makan menu yang sedap-sedap. Pilih je nak makan menu yang mana dari aplikasi Foodpanda tu.