Sunday, 11 July 2021

,
5 Penghantaran Makanan Terbaik di Pulau Pinang | Dalam keadaan kita sedang berdepan dengan lockdown sana sini, masih ada cara bagaimana untuk kita dapatkan makanan kegemaran masing-masing. Tak kira berada di negeri mana, masing-masing mempunyai pelbagai servis penghantaran makanan terbaik, ini termasuklah dengan negeri Pulau Pinang.

Tak kira dimanakah lokasi anda sedang berada, kita boleh cari maklumat berkaitan penghantaran makanan secara online. Untuk food delivery penang, di sini ada beberapa cadangan yang sesuai. Namun, harus diingat, sebelum buat pesanan pastikan dengan status Halalnya dulu. 


5 Penghantaran Makanan Terbaik di Pulau Pinang

1. Home Cooked Lunch Box

5 Penghantaran Makanan Terbaik di Pulau Pinang

Makanan yang ditawarkan oleh mereka disediakan oleh chef utama yang mempunyai pengalaman lebih daripada 20 tahun dalam menyediakan makanan buatan sendiri yang sihat dan mewah. Home Cooked Lunch Box sangat memberi tumpuan kepada kualiti makanan. 

Kotak makan tengah hari mereka disediakan bagi memastikan kualiti makanan yang dibuat terkawal. Menu mereka berubah pada setiap hari supaya pelanggan tidak akan bosan dengan makanan mereka.


2. Delivery Monster

5 Penghantaran Makanan Terbaik di Pulau Pinang

Delivery Monster memisahkan dirinya daripada yang lain dengan konsepnya yang unik. Delivery Monster menawarkan lebih daripada 500 jenis pilihan makanan. Sebutkan sahaja makanan yang anda inginkan dan mereka akan menghantarnya ke depan pintu rumah anda. 

Jika anda sangat menggemari Mee Hokkien Jalan Presgrave tetapi hari sedang hujan, hubungi saja pihak Delivery Monster dan mereka akan mendapatkannya untuk anda. Ianya sangat mudah. Daripada menghabiskan banyak masa dan wang di restoran, anda boleh mendapatkan makanan penjaja kegemaran anda dengan lebih mudah dan pastinya lebih murah.


3. Eat Fit 

5 Penghantaran Makanan Terbaik di Pulau Pinang

Sebagai syarikat penyediaan makanan bersertifikat HALAL yang pertama di Malaysia, anda semestinya sudah tahu tentang potensi Eat Fit. Mereka memberikan pengalaman makanan yang unik kepada anda dengan dengan menyediakan makanan sejuk beku sehingga anda dapat menyediakan bekalan makanan sepanjang minggu di dalam peti sejuk anda. 

Jangan salah anggap dengan berfikir bahawa bahan dan rasa makanan tidak enak, mereka tidak sesekali menggunakan bahan pengawet dan sentiasa menjaga kualiti makanan dengan menggunakan mesin khas. Setelah pesanan dibuat, mereka akan mengira kalori dan nutrien makro untuk anda supaya anda tahu makanan mana yang paling sesuai buat anda, disebabkan itulah ia dipanggil “Eat Fit”.


4. Confinement Food Delivery

5 Penghantaran Makanan Terbaik di Pulau Pinang

Sedang mencari makanan dalam pantang? Jangan terkejut kerana di Pulau Pinang memang ada pihak yang khusus menyediakan makanan dalam pantang untuk ibu-ibu baru lepas bersalin dan mereka adalah Confinement Care Malaysia. 

Confinement Care Malaysia turut mempunyai pengasuh untuk menguruskan anda dan bayi. Anda boleh memilih di antara pengasuh yang ada untuk datang ke rumah dan menyediakan makanan secara panas-panas atau jika ingin buat pesanan makanan secara online untuk penghantaran juga boleh. Apa yang paling menarik ialah mereka mempunyai makanan berpantang untuk setiap warna kulit, termasuk juga makanan Halal. 


5. Foodpanda

5 Penghantaran Makanan Terbaik di Pulau Pinang

Tidak kira ianya sarapan pagi, makan tengah hari atau makan malam, foodpanda akan sentiasa menyampaikan makanan pilihan anda ke depan pintu rumah anda. Foodpanda ini beroperasi di enam bandar yang berbeza di Malaysia. Mereka menawarkan pelbagai pilihan sehingga lebih kurang 700 restoran daripada pelbagai jenis masakan. 

Melalui Foodpanda, bermacam jenis makanan ada dipamerkan. Sebagai pengguna kita hanya perlu memilih dan membuat pesanan. Nak cuba menu-menu masakan baru juga ada. Makanan barat, makanan melayu, makanan cina, makanan segera, semuanya ada di website utama Foodpanda.






Sunday, 27 June 2021

,
13 Komplikasi Yang Sering Dihadapi Oleh Ibu Mengandung Ketika Hamil | Wanita mana yang tak gembira apabila doktor mengesahkan dirinya kini berbadan dua. Ada yang menunggu khabar gembira ni selama 3 tahun, 4 tahun dan ada juga yang lebih dari itu. Rezeki masing-masing kan. Namun begitu, di sebalik perkhabaran gebira tersebut, bakal ibu perlu maklum dengan komplikasi yang sering berlaku ketika hamil. Ada sesetengah wanita hamil tidak mengalami sebarang masalah sepanjang kehamilan. Namun, bagi ibu-ibu hamil terutama mereka yang berisiko tinggi semasa hamil perlu ambil tahu dengan komplikasi yang mungkin dialami oleh mereka dan jika diabaikan ianya begitu berbahaya kepada si ibu dan si anak yang berada di dalam kandungan.


13 Jenis komplikasi kehamilan yang sering dialami oleh ibu mengandung, 

Setiap wanita hamil mempunyai risiko untuk berdepan sebarang komplikasi semasa mengandung. Berikut antara jenis komplikasi yang boleh berlaku pada si ibu:

13 Komplikasi Yang Sering Dihadapi Oleh Ibu Mengandung


Keguguran

Kehilangan kandungan boleh berlaku pada 20 minggu yang pertama kehamilan. Kebanyakan berlaku pada trimester pertama sehingga 13 minggu pertama tempoh kehamilan. Kewujudan kromosom tidak normal atau masalah berkaitan fizikal sistem pembiakan wanita boleh menjadi punca keguguran apabila telur tidak dapat disenyawakan dengan betul. Tanda keguguran paling biasa terjadi adalah pendarahan faraj tidak normal.


Kehamilan ektopik

Berlaku apabila implantasi telur di luar rahim, di tiub fallopio. Kesannya janin tidak dapat membesar dengan baik. Kehamilan ektopik boleh menyebabkan kesakitan teruk dan kerosakan sistem pembiakan wanita serta berpotensi mengancam nyawa. Apabila janin terus membesar, tiub fallopio boleh pecah dan mengakibatkan pendarahan dalaman yang teruk (hemorrhage).


Diabetes gestasi

Antara komplikasi kehamilan paling biasa berlaku adalah kencing manis semasa mengandung. Selalunya ibu-ibu sebut GDM. Majoriti wanita yang mengalami diabetes gestasi dapat melahirkan bayi sihat, tetapi diabetes yang dialami meningkatkan risiko untuk bayi mempunyai saiz badan lebih besar.

Risiko kesihatan lain kepada bayi:
  • Demam kuning
  • Sindrom gangguan pernafasan
  • Tahap mineral rendah dalam darah
  • Hipoglikemia (ini yang dialami oleh Lulu semasa awal kelahirannya)

BACA JUGA DI SINI : Kisah Lulu Nafisah Di Awal Kelahiran


Masalah serviks

Tumbesaran bayi memberikan tekanan kepada serviks wanita mengandung. Dalam kes jarang berlaku, tekanan berlebihan mengakibatkan serviks tidak dapat mengendalikannya. Kesannya serviks terbuka sebelum bayi bersedia untuk dilahirkan. Keadaan ini dipanggil serviks tidak kompeten dan biasanya mak buyung tidak mengalami sebarang simptom.


Penyakit plasenta

Gangguan berlaku apabila plasenta atau sebahagiannya terpisah daripada rahim sebelum bayi dilahirkan. Akibatnya janin tidak dapat menerima nutrien dan oksigen dengan betul. Keadaan ini paling kerap berlaku pada trimester ketiga kehamilan. Gejala paling biasa seperti pendarahan faraj, kontraksi dan sakit perut. 


Previa plasenta

Komplikasi kehamilan yang jarang berlaku. Ia melibatkan keadaan plasenta terletak di bahagian bawah uterus, menutup sebahagian atau keseluruhan serviks. Berlaku pada trimester kedua atau ketiga dan boleh mengakibatkan pendarahan yang serius. Andai tidak dirawat, pendarahan tersebut boleh mengakibatkan kematian.


Masalah kuantiti air ketuban

Cecair amniotik atau air ketuban berfungsi sebagai perlindungan kepada janin. Namun jika wanita mengandung mempunyai cecair amniotik sedikit, oligohidramnios atau terlalu banyak, polihidramnios, ia boleh mengganggu fungsi normal rahim. Jika kurang, ia boleh menjejaskan tumbesaran otot, anggota badan, paru-paru dan sistem pencernaan bayi. Dalam kes jarang berlaku, air ketuban yang berlebihan pula boleh mengakibatkan:

  • Pemecahan pramatang membran ambiotik
  • Gangguan plasenta
  • Kelahiran pramatang
  • Pendarahan selepas bersalin (postpartum hemorrhage)


Pre-eklampsia

Keadaan komplikasi kehamilan melibatkan tekanan darah tinggi dan tahap protein tinggi dalam air kencing. Biasanya berkembang selepas tempoh 20 minggu kehamilan. Namun ada risiko untuk berlaku lebih awal atau selepas kehamilan. Dalam kes kritikal, wanita mengandung dengan masalah preeklampsia boleh alami gejala:

  • Sakit kepala teruk
  • Penglihatan kabur 
  • Sakit perut bahagian atas
  • Loya
  • Muntah
  • Pening
  • Kuantiti air kencing berkurangan
  • Kenaikan berat badan mendadak
  • Bengkak pada muka dan tangan

Dapatkan pemeriksaan doktor segera jika mengalami simptom sakit kepala, penglihatan kabur atau sakit abdomen yang teruk.


Kelahiran pramatang

Berlaku selepas minggu ke-20 atau sebelum minggu ke-37 kehamilan. Kebanyakan kes kelahiran pramatang berlaku secara spontan. Namun ada juga proses kelahiran yang berlaku disebabkan komplikasi kepada ibu atau kandungan.


Trombosis vena

Merupakan gumpalan darah yang biasa berkembang pada urat kaki. Wanita mengandung terdedah kepada keadaan ini sepanjang kehamilan dan selepas bersalin. Keadaan ini berlaku apabila tumbesaran rahim menyukarkan darah pada bahagian bawah badan untuk kembali ke jantung. Ia jarang terjadi, namun masalah trombosis urat dalam adalah keadaan berbahaya jika ia berlaku. 


Molar kehamilan (Hamil Anggur)

Kehamilan anggur atau kehamilan molar adalah terma dalam kategori Penyakit Kandungan Trofoblast (“Gestetational Trophoblastic Disease”). Trofoblast adalah lapisan sel luar tisu gabungan sperma dan telur ovum.  Kehamilan molar adalah kondisi yang terhasil apabila gabungan sperma dan ovum tidak menjadi seperti yang seharusnya. Ianya boleh diklasifikasikan sebagai “molar penuh” ataupun “molar separa”. Hasil penggabungan yang tidak menjadi ini menyebabkan penggandaan sel-sel zigot yang rosak dan seterusnya memberikan gambaran seolah-olah seperti anggur yang tumbuh dalam rahim.

Sekiranya terjadi, wanita mengandung dengan situasi ini memerlukan pelebaran (dilation) dan curettage (D&C) segera. Rawatan lanjut yang teliti juga diperlukan kerana tisu molar boleh tumbuh semula dan berkembang menjadi barah


Sindrom HELLP

Adalah hemolisis, peningkatan enzim hati dan jumlah platelet rendah (hemolysis, elevated liver enzymes, and low platelet count), keadaan disebabkan kelainan hati dan darah. Ia boleh terjadi sendiri atau berkaitan preeklampsia. Simptom lain yang boleh berlaku:

  • Loya
  • Sakit gastrousus
  • Sakit kepala
  • Kegatalan teruk
  • wanita mengandung

HELLP memerlukan proses kelahiran segera kerana terdapat risiko kesan kesihatan serius kepada wanita mengandung, seperti kerosakan kekal sistem saraf, paru-paru dan ginjal.


Eklampsia

Terjadi apabila preeklampsia berkembang dan menyerang sistem saraf pusat, kesannya terjadi kekejangan. Ia komplikasi kehamilan yang serius dan jika tidak dirawat boleh menyebabkan maut kepada ibu serta kandungan. Dengan penjagaan pranatal yang betul, preeklampsia dapat dikawal dan dicegah daripada menjadi eklampsia.

Tipu la kalau kata sepanjang mengandung kinah takde sebarang komplikasi. Ada sebenarnya, dalam 13 komplikasi disenaraikan, terdapat 2 komplikasi yang berlaku pada kinah semasa mengandungkan dua beradik ni iaitu Diabetis Gestasi dan Pre-eklampsia. Bila ada dua komplikasi seperti ni, automatik kita akan dirujuk kepada Pakar O&G di hospital tempat kita akan melahirkan.

Hampir setiap bulan kinah berulang ke hospital, dan 2 minggu sekali pergi check up di klinik ibu anak. Penat tu memang penat, tapi nak buat macam mana kan, itu yang perlu kita hadapi sepanjang kehamilan. Jika korang rasa ada yang tidak normal pada diri sepanjang kehamilan, dapatkan rawatan dan pemeriksaan doktor dengan segera, jangan bertangguh dan risikokan baby dalam kandungan tu.


Rujukan dari hellodoktor.com






Monday, 21 June 2021

,
Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang | Siapa kat sini suka main game? Tipu la kata tak suka main game kan. Kalau zaman kinah budak-budak dulu selalu main game yang pakai tape yang ada 200 jenis game lepastu sambung wayar pada tv. Haa main la korang sampai muntah. Siapa ingat lagi game tu? Dulu kalau nak main game klasik tu, kinah kena pergi ke rumah jiran sebelah rumah merangkap pengasuh adik. Masa tu, game tu la paling mahal dan Super Mario antara menjadi favourite kinah pada masa tu.

Lebih kurang macam ni la permainan game yang kinah katakan tu.

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang
Kemudian, musim Brick Game pulak. Alaaa yang pakai bateri dan pelbagai jenis game dalam tu. Paling best kinah suka Tetris yang susun batu bata. Bina bagi tinggi, lepas tu dapat je blok yang menegak tu dapat pulak potong blok yang menggunung tinggi tu, kita dapat banyak point. Puas hati kot.

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang


Lepastu, pak sedara kinah bagi pulak seketul Cyber pet. Dah kerjanya jaga pet saja, bagi makan, tidur bagai. Comel betul benda tu. Lepas habis bateri terus campak. Ngeng betul pada masa tu.

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang

Selepas beberapa tahun, berlaku perubahan dalam bidang teknologi yang mana pada masa tu muncul pulak facebook. Gajet-gajet yang kinah main masa kecik dulu semakin dilupakan. Tapi ada je kinah tengok mainan ni di jual dalam talian lagi. Maknanya, masih ada permintaan lagi cuma tak seperti mula-mula keluar dulu la. Kinah pun dah tak heran dah dengan semua tu lepas kenal game online di facebook. Kinah ni mula gian dan minat main game online bermula dari facebook la. 


Minat Main Game Di Facebook

Dalam facebook tu, selain guna untuk mesej, tambah kawan, ada jugak game sebenarnya. Niat asalnya nak chat dengan kawan je, tak sangka pulak boleh terjebak main game di facebook masa tu. Niat cuma nak mencuba lepas kawan-kawan invite main. Sekali, terus melekat. Walaupun ada je iklan yang menganggu, kita layan je untuk penuhi masa lapang pada hari cuti masa belajar dulu. 

Kalau korang ingat lagi game yang famous pada masa tu "farmville" kalau tak silap la. Kerjanya asyik nak jenguk je ladang tu kot kot la dah berbuah ke, dah boleh "harvest" ke, bila ada masa melawat ladang kawan-kawan lain. Syok layan game tu pada masa tu.

Sekarang ni ada lagi ke tak game macam tu ek. Kalau ada pun, mungkin lain dah kot. Agaknya la, nanti nak cari balik game tu haha.


Selalu Uninstall Game Sebab Memori Penuh

Bila dah habis belajar, masa nak main tu dah mula kurang dah. Sebab fokus nak cari kerja. Tetapi ada jugak masa teringin nak main game, kinah download je game mana yang berkenan lepas dah puas main, kinah terus uninstall sebab memori telefon dah penuh. Haaa itu pada zaman sekarang. Ibu anak dua ni pun kekadang kena jugak main game untuk release stress dan rehat. Kekonon la, padahal tak tau nak buat apa bila suami takde anak pulak tidur. 


Isi Masa Lapang Dengan Main Game

Sekarang ni negara kita tengah lockdown sampai bila pun kinah tak pasti dan mungkin akan bersambung lagi, mungkin la. Ditambah dengan kes harian pun masih pada angka yang membimbangkan, lagi tepu la hakak ni duduk kat rumah meskipun hakak ni suri rumah. Dah biasa berjalan ke sana sini, sekali bila kena duduk rumah, menung je la. Suami kinah pulak frontliner. Kalau dulu, asal petang je, bawak budak-budak ni ambik angin kat luar sambil borak dengan jiran tetangga. Tapi sekarang masing apa-apa hal whatsapp je la.

Nak buat macam mana kan. Ni je cara kita nak putuskan rantaian penyakit tu. Lepas tak tau nak buat apa dah, why not kita try main game pulak la. Kinah pun pergi la godek google kot la ada game online best dan percuma. Kalau korang search, sebenarnya banyak je game tapi ada yang berbayar dan juga banyak iklan. Bab bayar ni yang leceh sikit, lagi pun bukan nak main hari-hari. Scroll punya scroll kinah jumpa satu platform game yang best dan kita tak perlu susah payah nak download sampai penuh memori phone tu dah. Sis happy sangat ni ha nak kongsi dengan korang ni. Nak tau platform game online apa yang best?

Kenalah baca sampai habis hehe.


Platform Game plays.org Menawarkan Game Online Secara Percuma Kepada Peminat Game

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang

Haa ini la dia platfofm game plays.org yang kinah katakan tu. Korang takkan menyesal punya la bila main game kat sini. Paling best, bila main game takde seketul iklan pun yang keluar. Smooth je bila kita main tau tanpa gangguan iklan yang annoying tu. Kira-kira lebih dari 100 game yang ada dan korang boleh pilih mengikut minat korang.

Paling kinah tak sangka, game yang kita selalu main masa kecik dulu seperti pinball pun ada eh. Menggamit memori sungguh. Cuma bezanya kalau dulu game pinball kita boleh main dekat pc je, tapi sekarang bukan kata pc, korang boleh main pada smartphone korang tu tanpa kena download. Syok jugak layan sambil baring tu dan memori phone takde la asyik bagi warning sebab memori dah penuh.

Buat pengetahuan semua, game semua telah disusun mengikut kategori. Jadi, senang la korang nak pilih main game kesukaan korang tu. Team plays.org juga sentiasa menambah bilangan game yang ada, dan korang pun takde la rasa bosan asyik main game yang sama je kan tambah pula masing-masing tengah terkurung kerana lockdown ni.

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang

Satu lagi, game untuk kanak-kanak pun ada juga tau. Sesekali bagi anak main game tak ada salahnya. Nak bawak main kat luar macam dulu-dulu, memang tak dapat la. Mujur ada game online macam ni. Cuma kita sebagai ibu bapa yang perlu pantau semasa mereka bermain sama ada game tersebut sesuai ataupun tidak. Sedikit sebanyak dengan adanya game seperti ni dapat juga mengisi masa lapang dengan permainan yang menguji minda seperti sudoku. Kinah kalau dapat main sudoku ni memang ralit. Mula la ligat nak isi tempat kosong walaupun kekadang kinah sendiri surrender bila ambik yang "advance". Hahaha gatal....

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang

Bila kita bermain permainan sudoku seperti ni sedikit sebanyak mengasah minda kita, sentiasa membuat kita sentiasa berfikir nombor mana yang sepatutnya kita letak pada kotak ni supaya tak clash dengan kotak lain. Memang best tau. Siapa kata game macam ni buang masa haa. At least, takde la berkarat otak kita ni disebabkan lama sangat duduk di rumah.  

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang
Korang yang nak main sudoku boleh klik di Sini

Game sudoku ni kinah lebih suka main dekat phone sebelum nak tidur. Sebab senang nak tengok nombor dan lebih jelas. Kekadang tu sudoku tak siap lagi, mata dah pejam. Sampai ke sudah tak siap sudoku hakak.

Selain game menguji minda, korang juga boleh mencuba permainan simulator pula. Seperti kinah bagitau di atas tadi, game simulator adalah game favourite kinah. Di plays.org, game simulator yang menjadi pilihan kinah semestinya game Tap Supermarket. 

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang

Kalau korang tengok, sebelum ni kinah pernah main, jadi dia bagi kita option sama ada nak teruskan aje atau nak main yang baru. Kinah semestinya pilih continue je.

Beza Permainan Game Zaman Dulu Dengan Game Zaman Sekarang
Klik Sini kalau korang nak main game ni

Memang menggila kinah main game ni. Pada permulaan, kita diberi sejumlah wang untuk memulakan perniagaan. Kemudian dengan wang tersebut, kita boleh gunakan untuk membeli barang untuk kita jual di supermarket kita. Apabila barang dah habis dijual, kita boleh restock barang. Bila kita lambat restock barang, pelanggan kita akan mula marah. Dah macam dalam realiti pulak kan. 

Menarik game ni. Walaupun game simulasi ni simple je, tapi game seperti ni mengajar kita mengurus wang dengan betul, mana yang perlu kita dahulukan mana yang tak perlu boleh dikemudiankan mengikut bajet yang ada. Ralit jugak main game ni dari sikit pelanggan sampai penuh pelanggan dekat supermarket tu. Supermarket ku semakin dikenali.

Macam tak best pulak bila kinah cerita semua game yang ada di plays.org ni. Korang yang tengah cari game online yang best, cari je plays.org, macam-macam jenis game ada dan korang boleh explore semua game tu. Korang pun tak la bosan, anak pun tak bising asyik mintak nak main kat luar je sebab diorang dah ada game diorang yang nak main. Kita pun tak pening dan stress. Selamat bermain game ye kawan-kawan.








Sunday, 20 June 2021

,

Biskut Cornflake Bermadu Rangup dan Sedap Request Dari Kakak | Selalunya orang buat biskut ni bila nak raya je. Ni dah habis raya, tetiba dapat request dari si kakak. Masa raya aritu, jiran sebelah rumah ni bagi kuih raya, dapatlah biskut Cornflake Bermadu. Satu bekas tu, dia sorang je hadap. Adehhh, tak ingat orang belakang sungguh kakak ni. 


Satu hari dia mintak kinah buatkan biskut yang sama macam acik Nana dia bagi. Kinah pun google je la bahan apa yang perlu. Sebelum ni tak pernah buat biskut ni. Kinah banyak tunjuk je hahah. Bila dah banyak kali dia request, kena buat jugak la nampaknya. Mengagau la Yop mencari bahan untuk buat biskut cornflake bermadu yang dia nak tu. Sebelum ni, biskut macam ni mana la dia nak sangat. Sejak dua menjak ni, selera makan dia lain macam. Alhamdulillah.


Lepas cukup bahan semua, kena la tunggu askar kecik tu tidur. Kekononnya nak buat pada waktu malam, tapi bila si kakak asyik tanya bila nak buat aje, kita pun jadi hangin. Hmm buatkanlah, penat bila si kakak asyik tanya soalan yang sama. Apa lagi, buat kan la cornflake bermadu si kakak pada waktu siang. Kebetulan si adik tengah tidur. 


Ada dalam setengah jam adik tidur, dengar adik ek ek dalam bilik. Nak tak nak kena la bawak dia ke depan. Masa tu hmm jenuh berperang dengan dia saja. Budak dah banyak akal, macam tu la. Asyik nak melekat kejenya. 


Haa ni la hasilnya Biskut Cornflake Bermadu Versi Lockdown ikut resipi rasaHeheh namanya pun tak boleh blah. Iyela buatnya pun masa lockdown. 


Baca Juga Di Sini : Patutlah Kuih Raya Dari Cookies Vibe Ni Sedap, Rupanya.......

Biskut Cornflake Bermadu Request Dari Kakak


Resipi Biskut Cornflake Bermadu Rangup dan Sedap


Bahan-bahan

125gm Mentega

1/2 Gula Perang (Brown Sugar)

5 sudu makan madu

250gm cornflakes 


Cara Memasaknya

1. Satukan mentega, gula perang dan madu. Cairkan kesemua bahan itu menggunakan api yang sederhana. Apabila sudah cair, tutup api dan biarkan ianya sejuk untuk seketika.

2. Kemudian masukkan cornflakes. Gaulkan sehingga semuanya sebati dan cornflakes telah disaluti campuran madu.

3. Isikan cornflakes yang telah dicampurkan madu tadi ke dalam cawan kertas. Hias ikut kreativiti masing-masing.

4. Bakar biskut ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180°C selama 10 minit. (Masa mungkin berbeza mengikut kesesuaian ketuhar masing-masing)

5. Keluarkan biskut dari loyang, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara supaya tahan lama.


Alhamdulillah, menjadi jugak la biskut kegemaran si kakak ni. Tak sampai 24 jam buat, biskut ni dah licin. Itupun si kakak request mintak buatkan lagi. Halah halah nanti la tunggu kerajinan ibu ni sampai ye. Mujurlah kedai bakery dekat dengan rumah ni, senang nak mencari bahan.

Saturday, 12 June 2021

,

Milanoo The Best Choice Online Fashion Shop | Are you searching the best online fashion shop? Why not you try the Milanoo, i am sure you will shock with their collections. Honestly too many collections i can choose from Milanoo but for now i just want to buy my new summer boots and my new shirt.


About Milanoo

Milanoo The Best Choice Online Fashion Shop

Actually, my friend who suggested to me to find out the Milanoo. For your information, Milanoo was founded in 2008 by Albert Feng. Milanoo.com is leading online retail store based in Chengdu, China. Their specializing in selling men's dan women clothing, wedding and special events item, cosplay costumes and wide variety of other products. 

Although this online shop from oversea, but this one was trusted. So, you guys don't worry. About the shipping, they ship entire the worlds and if you are shopping around US$109, you will get FREE SHIPPING. Wow, that's sound a good news for who love shopping just like me.


Download Milanoo App To Your Smartphone

Oh ya, if you are lazy to open their website, you can install their application from Google Play and Apple Store and you will enjoy 10% in their app. It"s cool right?

By the way, i already choose my new summer boots to complete my collection for this year. Let's check out which one i had to choose for my new collection.


My New Blouse and Boots From Milanoo

Here you are, my Apricot Summer Boots Toe Buckle Artwork Mesh PU Leather

Milanoo The Best Choice Online Fashion Shop

Looks smart and style my boots right hahahha. There are two colours, apricot and black, but i prefer to choose the black . It is because easy to me mix and match with my top. This boot very suitable during any seasons especially with the Malaysia weather and with this boot will make me look taller.

Milanoo The Best Choice Online Fashion Shop

Actually, when i click the top category, my eyes was shining. I don't know which one i should choose. All Milanoo Shirt & Blouse collections very beautiful, had a style, and modern. So, i decided to choose white blouse for women cut cut pleated. You can see from the model, this blouse looks like oversized and i like this loose style. This style you can wear any event.

So, i very satisfied with their collections and the prices was reasonable. For those looking a new blouse and summer boots, just type Milanoo and you will find what do you want. Happy shopping guys.


Tuesday, 8 June 2021

,
Resipi Ayam Cendawan Shitake Masak Kicap Pedas  | Bila suruh yop beli barang dapur, ada jer bahan yang takde dalam list dia beli. Baru-baru ni dia beli cendawan shitake. Bila tanya nak masak apa dengan cendawan shitake ni. Jawapan yang selalu dia bagi, "masak je ape-ape". Korang rasa, adakah itu jawapan yang sepatutnya kinah dengar. Phewwww, bila dah bagi jawapan gitu, kena cari di google la jawabnya nak masak apa dengan cendawan shitake selain mii sizling ni. 

Dah jenis perut dan tekak makan nasi, kena masak lauk la gini jawabnya untuk orang tu.

Scroll punya scroll resipi cendawan shitake akhirnya kinah terjumpa satu resipi dekat satu blog cookpad, macam menarik untuk dicuba. Tapi disebabkan hanya cendawan shitake je yang ada, kinah derhaka la sikit resipi beliau tu. Kalau ikut resipi asal, bukan cendawan shitake je yang diguna, cendawan butang dan cendawan kering pun ada sekali.

Tanpa buang masa jom la kita tengok apa bahan yang digunakan untuk resipi ayam cendawan shitake masak kicap versi kinah.


Resipi Ayam Cendawan Shitake Masak Kicap Pedas

Maaf la ye, ini je gambar yang sempat kinah ambik sebab panggilan seruan dari si kecik dah memanggil. Tak senonoh betul ambik gambar kuali legend sekali dengan sudip tu. Ampunnnn!!

Resipi Ayam Cendawan Shitake Masak Kicap Pedas
Resipi Ayam Cendawan Shitake Masak Kicap Pedas


Bahan utama yang diperlukan ialah

12 ketul ayam
6 biji cendawan shitake (perlu dihiris)
7 ulas bawang putih (dicincang kasar)
5 inci halia (dihiris)
5 biji cili kering (dipotong serong dan direndam dengan air panas)
1 cawan air
3 sudu besar sos tiram (kinah guna jenama Mahsuri)
2 sudu besar kicap manis pedas Mahsuri (Bukan duta produk Mahsuri yer haha)
1 sudu besar tepung jagung + sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Daun ketumbar untuk ditabur apabil sudah masak nanti

Langkah-langkah

1. Panaskan minyak terlebih dahulu. Kemudian masukkan halia dengan bawang putih yang kita cincang tadi hingga naik bau. Setelah itu, masukkan cili kering yang telah dipotong dan direndam tadi dan kacau sebentar.

2.  Selepas itu, masukkan ayam dan kacau rata. Setelah itu, masukkan air, sos tiram, kicap manis pedas dan kacau rata sehingga ayam itu hampir masak. 

3. Pada masa ni, dah boleh masukkan cendawan shitake yang telah dihirs tadi. 

4. Jangan lupa masukkan garam secukup rasa ye dan bancuhan tepung jagung tadi (tujuan nak pekatkan kuah tu). Kacau la sehingga sebati dan tutup api dapur tu.

5. Kalau korang nak berkuah macam kinah tu, boleh je tambah sikit air. Ikut la selera korang macam mana. Bila dah siap jangan lupa tabur daun ketumbar tu. 

Hmm sedapnya bau. Serius, rasa dia sedap sangat ditambah dengan cendawan shitake makan pula dengan nasi panas, memang menambah. 

Ok lah, itu je la resipi yang kinah nak kongsi dengan korang. Kalau ada masa free, kinah kongsi lagi. Selamat mencuba yer.

Friday, 4 June 2021

,

Seperti yang dijanjikan dalam entri yang lepas, kinah akan kongsikan kisah si Lulu Nafisah semasa di awal kelahirannya. Agak lama kinah nak ambil masa untuk tulis ni. Sebab sebelum ni kinah tak berapa kuat nak kongsi dengan korang masalah Lulu.

Kisah Lulu Nafisah Di Awal Kelahiran
Masa awal kelahiran dulu

Bila dapat tahu je mengandung, for sure kita akan ke klinik untuk buat pengesahan sekali bukak buku pink. Pada awal kehamilan, dah menjadi kebiasaan bagi ibu hamil untuk minum air gula untuk mengenal pasti sama ada kita ni ada GDM atau pun tak. Kinah pun tak terkecuali sebab ada sejarah GDM masa mengandungkan si kakak 6 tahun yang sudah. Nak tak nak kena la minum air gula.

Bila dapat tahu result sangkut, macam biasa la kena buat BSP dan kena pergi klinik ibu anak dua minggu sekali plus kita akan dirujuk ke pakar O&G. Pilihan kinah masa tu Hospital Selayang je la.

Sepanjang mengandung, kinah tak pernah masuk ward, atau alami apa-apa masalah. Setakat GDM dan tekanan darah tinggi tu je la. Tapi semua tu terkawal dan sepanjang buat scan, perkembangan baby pun normal dan takde sebarang masalah.


Lulu Nafisah Setelah Dilahirkan

Sebaik saja Lulu dilahirkan dan doktor buat pemeriksaan Lulu dalam keadaan Hypo dan bagi mengelakkan masalah yang lain timbul, Lulu terpaksa dimasukkan ke NICU untuk dipantau dengan lebih rapi di sana. 

Kita sebagai ibu pada masa tu, dapat pegang, peluk cium sekejap sebelum dihantar ke sana. Sayunya hati. Takpela untuk kebaikan dia jugak.

Keesokan harinya, yop bawak kinah melawat Lulu di NICU untuk tengok keadaannya di sana. Doktor kata Lulu nampak semakin ok. Apa apa pun kena tunggu betul-betul ok. Pada masa tu, kinah dah nampak sikit Lulu macam ada tanda-tanda kena jaundis. Pengalaman masa si kakak dulu membuatkan kinah lebih alert pasal hal ni.

Memang seperti yang disangka, Lulu kena jaundis pulak. Mujurlah pada masa tu, Lulu memang dah ada di wad NICU, jadi doktor terus pasangkan lampu biru dibawahnya.

Korang tau je la keadaan baby bila duduk bawah lampu tu macam mana. Hanya pakai pampers, dengan mata tertutup saja tanpa sebarang baju. Semasa duduk bawah lampu biru tu, doktor perasan Lulu bernafas agak laju. Jadi, prosedur biasa bagi doktor akan ambik darah untuk tengok jika ada masalah lain pula.

Selepas keputusan darah keluar, Lulu clear dengan sebarang jangkitan kuman, paru-parunya pun clear. Tapi ada yang membimbangkan para doktor sebenarnya. Setelah didiagnosis, Lulu ada masalah pada jantungnya.

Hati ibu mana yang tegar apabila mendengar keputusan tu dari mulut doktor. Masalah Lulu ni akan dirujuk terus ke Hospital Sedang pula, sebabnya di sana saja ada pakar jantung kanak-kanak. Hospital Selayang hanya ada paedriatik biasa saja dan kekangan peralatan. Sementara tunggu tarikh appointment di Serdang, Lulu masih ditempatkan lagi di NICU untuk pemantauan lebih rapi, di samping doktor masukkannya ubat untuk kuatkan jantung dan perlu sokongan oksigen pada masa tu. Agak lama jugak Lulu di NICU, boleh dikatakan dah jadi rumah kami yang ke dua. Mujurlah kakak pada masa tu dekat rumah mak.

Semasa daycare Lulu, nurse yang menjaga Lulu ada bagitau, jika sampai tarikh appointment Lulu tak discaj, kami akan ke Serdang dengan menaiki ambulans. Aduhhh. Kami hanya mampu berdoa saja.


Lulu Dibenarkan Pulang Ke Rumah

Alhamdulillah, dua minggu Lulu di NICU, Lulu dibenarkan pulang ke rumah. Perasaan pada masa tu, seronok tak terkata. Bau asem si Lulu usah la kata. Di wad, mana ada mandi pun. Walau macam mana sekalipun appointment di Serdang kena pergi jugak ye tapi kena pergi sendiri. Tak perlu naik ambulans. Lega dengar tau, korang faham-faham je la bila naik ambulans ni. Tak sakit boleh sakit jadinya.

Bila dapat discaj tu, macam-macam amanat dari doktor dan nurse sementara tunggu tarikh appointment. Semasa di rumah, kami kena lebih alert dengan keadaan Lulu, bila nampak biru kena terus pergi ke emegency, dan nurse pula ajar cara-cara bagi ubat kuatkan jantung pada Lulu. Agak leceh jugak pada masa tu. Sebab ada ubat lulu jenis yang tablet. Jadi, sebelum bagi pada Lulu kena tumbuk halus dulu. Sepanjang tempoh tersebut, kinah ni dah rupa dukun ubat pulak hahah.

Syukur alhamdulillah, sepanjang Lulu balik ke rumah, tak ada sebarang masalah dan Lulu pun nampak sihat je hinggalah ke tarikh appointment di Serdang.


Pergi Appointment Di Hospital Serdang

Berdebar sebenarnya nak ke sana. Sepanjang perjalanan, tak putus kinah berdoa moga Lulu baik baik aje. Dah la first time ke Serdang, selok beloknya kami pun tak tak tahu. Dengan PKP lagi. Tapi kami redah jer. Parking kereta pun jauh nun di Maeps Serdang. Mujurlah ada shuttle free ke hospital, kalau tak masak le kami, dengan panas terik lagi.

Selepas pendaftaran, kami terus ke Klinik Pediatrik, mujur dekat je dengan kaunter pendaftaran. Selepas diteliti surat lampiran yang Hospital Selayang bekalkan, kami dibenarkan masuk ke dalam dan nama pun dah ada dalam list mereka. Ingatkan pergi ke sini untuk ambil tarikh appointment je, rupanya z

Selepas beberapa lama menunggu giliran, akhirnya nombor giliran kami dipanggil untuk pemeriksaan. Macam biasa, doktor yang in charge akan tanya kita, bagaimana keadaan Lulu semasa di rumah, makan ubat apa? Sejarah kesihatan kita, ehh semua la. Selepas diperiksa, kami diminta untuk menunggu untuk proses seterusnya iaitu scan di bahagian jantung.

Pada masa ni, agak ramai jugak yang menunggu giliran untuk di scan. Hmm rupanya, masih ramai baby yang mengalami masalah jantung. Cuma antara kritikal dan tak saja.

Setelah agak lama menunggu giliran, akhirnya nama Lulu dipanggil. Agak gelap bilik scan tu. MA yang bertugas minta Lulu dibaringkan, tapi ntah macam mana Lulu tak bagi kerjasama pulak. Bila tak bagi kerjasama, agak susah untuk mereka scan dengan tepat. Kami diminta untuk tenangkan lulu di luar. Ehhhh sabor je la dengan si Lulu ni. Bagi susu apa semua pun tak jalan. Seolah-olah dia tau pulak, dia nak kena scan.

Selepas beberapa minit, kami dipanggil masuk semula ke dalam. Pada masa ni, Lulu masih tak beri kerjasama, solution akhir doktor pakar pada masa tu kalau tak silap Dr Tan, ambil alih dan minta MA berkenaan berikan Lulu glucose untuk tenangkannya. Hmm dapat glucose tu, senyap je la makcik tu. Siap pakej renyih. Habis rasa glucose, dia mengamuk, MA tu tembak sikit lagi glucose, baru dia senyap sampai doktor pakar tu habis scan.

Selesai scan, kami diminta tunggu di luar bilik dan tunggu saja nombor giliran dipanggil sekali lagi untuk doktor review hasil scan tersebut. Pada masa tu debornya usah cerita la.


Doktor Diagnosis 3 Masalah Di Jantung

Beberapa minit kemudian, nombor giliran naik. Dan hanya kinah saja dibenarkan masuk bersama Lulu, ayahnya kena tunggu kat luar. Selepas diteliti hasil scan tersebut, doktor jumpa 3 masalah minor pada Lulu. Pertama, masalah jantung tebal. Benda ni berlaku disebabkan si ibu ada kencing manis semasa hamil, kedua, saluran jantung berlubang dan ketiga jantung berlubang. Tapi setelah mendengar penerangan dari doktor, masalah pertama dan kedua tu lambat laun akan jadi normal. Manakala, jantung berlubang tu hanya lubang kecil saja dan tak perlu sebarang pembedahan sebabnya lambat laun akan tutup dengan sendirinya.

Alhamdulillah, satu kelegaan bagi kami bila dengar doktor explain macam tu. Dan pada masa tu, segala ubat-ubatan yang diberikan kepada Lulu semasa di Selayang, doktor suruh off. Tak payah makan dan bertumbuk bagai dah.

Seperti biasa, bagi kes-kes macam ni pastinya akan ada follow up untuk melihat keadaan kesihatan Lulu. Jadi, kami perlu datang lagi ke Serdang 6 bulan lagi. Sementara tunggu appointment di Serdang, di Selayang pun kami perlu follow up untuk monitor lulu sepanjang 6 bulan.


Pergi Follow Up Ke Hospital Serdang

Alhamdulillah pejam celik, dah 6 bulan. Kami sekali lagi berkelana ke Serdang. Nak buat macam mana kan. Macam biasa, semasa scan kali ni, Lulu bagi kerjasama. Sekejap je dah selesai, yang scan pulak DR Tan tu juga. Alhamdulillah. Selepas scan, Lulu perlu buat ECG pula. Alhamdulillah result ECG pun normal.

Selepas siap semuanya, kami dipanggil semula untuk review keputusan scan tersebut. Alhamdulillah, antara 3 masalah yang diberitahu oleh DR Tan tu, 2 masalah minor tu dah normal. Cuma, PDA nya masih belum tutup sepenuhnya. Walaupun begitu, lubangnya pada jantungnya semakin mengecil. Alhamdulillah, syukur sangat bila dengar berita tu.

Dan kami diminta untuk datang sekali lagi dalam tempoh setahun lagi. Lega sangat bila doktor bagitau hal ni.


Lulu Semakin Aktif

Lulu sekarang pun umurnya dah 9 bulan dan semakin aktif dah, kalau tak sebelum ni agak pasif je. Kejap je masa berlalu. Rasa baru je bersalinkan dia. Masa pemeriksaan berkala di KKIA pun doktor bagitau dah tak dengar bunyi lagi dah pada jantungnya. Kalau benar apa yang dikatakan doktor, alhamdulillah. 

Kisah Lulu Nafisah Di Awal Kelahiran
Haa ini lah budaknya


Haaa begitula cerita serba sikit mengenai anak kedua aye tu. Tapi ni bukan sikit ni, dah panjang berjela rasanya. Tapi takpe, sedikit sebanyak bila luah kat sini ada jugak kenangan boleh dibaca kemudian hari.

Pada ibu hamil yang tengah membaca ni, harap sangat korang jaga pemakanan, makan suplemen yang dapat dari nurse tu. Ada sebabnya mengapa nurse, doktor selalu bising pasal jaga makan, berat naik dan macam-macam hal lagi. Kekadang efeknya pada baby kita nanti. Kesian dia tau, kecik lagi nak kena hadapi semua ni.

Okaylah itu je setakat ni ye. Semakin panjang pulak karangan ni.



Thursday, 3 June 2021

,

Wants To Look Shape, Let's Try Sculptshe | As a woman, their dream of course wants to looks slim eventhough their had a weights problem. Same that with me hahaha. I know its not an easy to find the suitable clothes to cover up our belly especially. So, to overcome this problem i want to share to my readers about body shaper special for our belly.

I know, all of you have heard about waist trainer. But don't know what kind of waist trainer suitable with our body right? Why not you try double belt waist trainer and 3 in 1 from Sculptshe. 


Double Belt Waist Trainer From Sculptshe

If you want to know, Sculptshe mainly focuses on women's shapewear and activewear. They have the ideal solution for the production of fabrics with the best technology, and produced with excellent infrastructure. One of the best double belt waist trainer from Sculptshe you should try is Sculptshe Latex Double Belts Sport Corset Waist Trainer.

Wants To Look Shape, Let's Try Sculptshe

The fabric for double belts sport corset is latex which is this latex waist trainer can be worn during high-intensity workouts, cardio, and abdominal exercises. It features a zip-up fastener and two adjustable elastic velcro straps for different levels of compression. The double belts ensure maximum compression along the full abdominal and further prevents rolling, creating a smooth shape.


3 In 1 Waist And Thigh Trainer

Actually, i had read 3 in 1 waist and thigh trainer review from Sculptshe. Too many good feedback from there and why not we tried this shaper. They have 3 size for us to choose either M/L, XL/XXL or 3XL/4XL. 

Wants To Look Shape, Let's Try Sculptshe


This 3-in-1 Butt lifter & Thigh Trimmer will trim your waist, melt fat, and helps to shed water weight and cellulite on your thighs & lift your butt. Very suitable used for workout. The important is, 3 in 1 waist and thigh trainer made with extra thick, Latex-Free Neoprene Material that increases thermogenic activity to sweat more and get sculpted.

I hope this sharing will helpful for you to choose the good shapewear. So, which one you prefer to buy?

Every choice is in your hand and happy shopping for you guys. See you on the next post.




Wednesday, 26 May 2021

,

Kerja Membersih Rumah Lebih Mudah Dengan Adanya Produk Dari Ciera |  Mengemas, dan membersih menjadi tugas harian bagi ibu-ibu di rumah. Namun ianya bukan bagi sesuatu perkara yang mudah kerana setiap permukaan di rumah kita memerlukan pencuci dan pembersih rumah yang khusus sebagai contoh, cermin. Cermin memerlukan pembersih khusus untuk kegunaan permukaan cermin dan begitu juga dengan permukaan lain. 


Oleh itu, nak tak nak kita perlu menggunakan pelbagai jenis pencuci serta pembasmi kuman yang sesuai dengan jenis permukaan. Rumah kinah kan ada baby kecik. Tapi bagi rumah kinah yang mempunyai ruang yang terhad akan menyukarkan kinah untuk menyimpan semua jenis pencuci termasuklah pembasmi kuman tu. Mujurlah kinah berjumpa dengan satu produk pembersih dan pembasmi kuman jenama Ciera. 

Kerja Membersih Rumah Lebih Mudah Dengan Adanya Produk Dari Ciera

Buat pengetahuan semua, produk pembersih jenama ciera ni sebenarnya di bawah naungan Nature Profusion iaitu merupakan anak syarikat di bawah teknologi Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) dan merupakan pemenang pelbagai anugerah produk berasaskan tumbuhan dan herba dan dihasilkan oleh kilang yang bertaraf Good Manufacturing Practice (GMP). Produk ciera juga turut menerima pengiktirafan HALAL, SIRIM Eco Label, MyHijau Mark (Greentech Malaysia).


Jadi tak perlu ragu-ragu untuk guna produk ni ye.



Mengapa Kinah Memilih Produk Pembersih Ciera

Sebab utama kinah memilih produk Ciera sebagai agen pembersih utama di rumah ni ialah Ciera adalah produk pembersih rumah dan pembasmi kuman yang menggunakan bahan natural iaitu hasil teknologi yang telah diekstrak daripada campuran tumbuhan unik  seperti aloe vera dan teh hijau. Kinah kan ada baby yang semakin aktif, jadi kalau boleh kinah nak cari pembersih yang bebas dengan bahan-bahan kimia yang merbahaya seperti Paraben, SLS  dan Phlaseperti Triclosan, Triclocarban, Hypochlorite (peluntur), Chlorhexedine, dan mengandungi alkohol yang melebihi 70%. 


Di samping itu, produk ciera adalah mesra alam kerana ianya mudah terbiodegradasi dan sisanya tidak kekal pada alam sekitar. Selain itu, ianya terbukti dapat membunuh 99.9% bakteria yang berbahaya seperti E-coli, Sthaphyloccocus aureus, Candida albicanYeast, Aspergillus niger-mould, dan Pseudomonas aeruginosa serta kuman-kuman kebal antibiotic (MRSA &VISA).


Menarikkan, kesemua tu hanya dalam satu botol je. Senang kerja hakak ni ha.



Produk Keluaran Ciera yang Terdapat Di Pasaran

Sebenarnya terdapat pelbagai jenis produk jenama Ciera yang berada di pasaran seperti 

Kerja Membersih Rumah Lebih Mudah Dengan Adanya Produk Dari Ciera

  • Ciera Eco-Friendly Multi-Purpose Disinfectant, 
  • Ciera Eco-Friendly Multi-Purpose Disinfectant Spray, 
  • Ciera Eco-Friendly Hand Wash
  • Ciera Eco-Friendly Instant Hand Sanitizer
  • Cuera Eco-Fruendly Natural Hand Sanitizer


Dalam banyak-banyak produk Ciera, antara yang terlaris di pasaran ialah Combo Disinfektant iaitu Ciera Eco-Friendly Multi-Purpose Disinfektant (pekat) dan Ciera Eco-Friendly Multi-Purpose Disinfektant Spray (sedia digunakan).



Ciera Eco-Friendly Multipurpose Disinfectant

Ciera eco-friendly multipurpose disinfectant jenis ni adalah pembersih dan pembasmi kuman jenis yang pekat. Apabila nak guna kita cuma bancuh dengan nisbah 1:100 iaitu hanya campurkan 3L air bersama 1 penutup kira-kira 30ml saja. Pembersih pelbagai guna ciera ini dapat membantu membunuh 99.9% bakteria dan kuman termasuklah Superbugs MRSA/VISA serta melindungi kita daripada mikrob patogen.

Kerja Membersih Rumah Lebih Mudah Dengan Adanya Produk Dari Ciera

Dah nama pun multipurpose, semestinya pembersih ni sesuai digunakan untuk semua jenis permukaan seperti perabot, kain, kaca dan sebagainya. Senang sangat la gini semuanya all in one. Paling best tak payah nak bilas dah. Haiii bertambah senang kerja la. Lepas habis cuci semua tu, air bilasan tu jangan buang terus ye, korang boleh siram pada pokok bunga kesayangan. Jimat masa, wang dan air.


Bagi korang yang ada masalah kulit sensitif pasti akan rasa ok ke produk ciera ni. Kinah faham dengan situasi ni sebab ada kawan kinah alami masalah yang sama sampai kena pakai sarung tangan untuk semua jenis pencuci. Tapi Guyz, produk ciera ni selamat digunakan ya kerana ianya langsung tidak merengsakan kulit kita, dan tiada kandungan toksik di dalamnya. 


Produk ini terdapat 3 haruman pilihan iaitu Lavender, Floral dan Pine. Kinah memilih haruman floral sebab suka dengan bau bunga bunga. Lepas cuci, wangi rumah ni, semerbak bau bunga dan rasa segar je. Segala bau semua hilang.



Ciera Eco-Friendly Multipurpose Disinfectant Spray

Kerja Membersih Rumah Lebih Mudah Dengan Adanya Produk Dari Ciera

Bagi yang malas nak bancuh bagai, korang boleh je pilih ciera eco-friendly multi-purpose jenis spray ni. Lebih mudah dan praktikal. Korang boleh terus guna di semua jenis permukaan seperti sofa, permainan, perabot, tingkap tu semua. Paling best, korang dah tak perlu nak bilas bagai dah. Satu lagi, yang kinah perasan, ianya juga dapat membantu menghilangkan kesan minyak dan kotoran di permukaan dapur. Pergh terbaiklah Ciera ni.



Ciera Eco Friendly Hand Wash

Penggunaan pembersih tangan kini menjadi item paling penting di dapur. Ditambah pula dengan pandemik sekarang kita digalakkan untuk kerap membasuh tangan. Jadi, dengan adanya Ciera Eco-Friendly Hand Wash, kulit tangan kita akan sentiasa dilindungi dan ianya terbukti dapat membunuh 99.9% mikrob dan patogen. 

Kerja Membersih Rumah Lebih Mudah Dengan Adanya Produk Dari Ciera

Pembersih tangan Ciera ini bersifat hipoallergenik yang telah diuji secara dermatologi dan ianya sesuai bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif kerana ianya tidak merengsakan kulit kita serta kandungannya bebas daripada Triclosan, Paraben, SLS. 


Kinah suka dengan bau oren dia. Wangi betul. 



Ciera Junior Natural Hand Sanitizer

Hand sanitizer dah umpama "bestfriend" sekarang. Wajib ada bersama walau di mana saja kita berada cewahhh. Jadi, kinah semestinya memilih produk Ciera iaitu Ciera Junior Natural Hand Sanitizer. Hand sanitizer keluaran Ciera adalah antiseptik yang selamat digunakan terutamanya untuk kegunaan anak-anak. Si kakak dah booking dulu hand sanitizer ni dia yang punya.

Kerja Membersih Rumah Lebih Mudah Dengan Adanya Produk Dari Ciera

Ciera Junior Hand Sanitizer ini telah diformulasi menggunakan bahan berasaskan tumbuhan daripada teknologi AntivaTM yang dapat membantu membunuh 99.9% kulat, bakteria, virus dalam beberapa saat saja. Semestinya ianya mesra dengan kulit kanak-kanak, bebas dadipada Triclosan, Paraben dan tak perlu dibilas. Terdapat 2 variasi iaitu Frutty dan Fantasy.

Kesemua produk pembersihan ciera boleh didapati di semua pasaraya di seluruh semenanjung Malaysia seperti TESCO atau kini lebih dikenali Lottu's, MALAKAT MALL, MALAKAT GROCER, dan juga SABASUN HYPERRUNCIT, atau lebih mudah di platform dalam talian SHOPEE, DUKKAN KITA dan eROMMAN.

Untuk Maklumat Lebih Lanjut
NATURE PROFUSION SDN BHD
Blok C-G-TG-1 FRIM - MTDC 
Technology Centre II, 
Forest Research Institue Malaysia (FRIM)
Kepong, Selangor.
Telefon : +603-62625776

Friday, 7 May 2021

,

Set Penjagaan Kebersihan Eastlands Menjadi Pilihan Kami Sekeluarga | Jika dahulu kemana saja kita pergi, tak kisah la pergi ke shopping mall, pasar malam, ke pasar pagi kita main redah je. Tak payah nak bawak ke hulu ke hilir set penjagaan kebersihan, nak pakai topeng muka bagai. Tapi kini, situasi dah berubah sejak berlakunya wabak pandemik Covid-19 yang melanda negara kita pada tahun lepas. Set penjagaan kebersihan adalah benda wajib yang perlu ada di dalam beg tangan kita selain topeng muka.

Tak dinafikan, sejak pandemik Covid-19 melanda dunia terdapat pelbagai pilihan jenama produk penjagaan kebersihan di luar sana sampai kinah sendiri pening nak pilih yang mana sesuai dengan kondisi keluarga kinah yang masing-masing mempunyai masalah kulit yang sensitif dari apaknya sampailah ke anaknya yang kecik tu. Ampa jangan kecam kulit kami ngada-ngada na.

Set Penjagaan Kebersihan Eastlands Menjadi Pilihan Kami Sekeluarga 

Set Penjagaan Kebersihan Eastlands Menjadi Pilihan Kami Sekeluarga
Set Penjagaan Kebersihan Eastlands Menjadi Pilihan Kami Sekeluarga 

Sampai la kinah terjumpa dengan satu jenama ni. Bila baca kandungannya, sesuai sangat aih dengan kami sekeluarga. Jadi, kinah terus memilih set penjagaan kebersihan Eastlands untuk kegunaan harian bagi kami sekeluarga.



Set Penjagaan Kebersihan Eastlands

Set Penjagaan Kebersihan Eastlands Menjadi Pilihan Kami Sekeluarga
Buat pengetahuan semua, set penjagaan kebersihan jenama Eastlands merangkumi antibacterial handwash, hand sanitizer, wet tissue, dan sanitizer spray. Paling menarik, kesemua item ni adalah pembersih pertama di Malaysia yang mengandungi hyaluronic acid dan juga Golden Barley. Gabungan kedua-dua kandungan ini dapat membantu memelihara dan merawat kulit kita secara semulajadi.

Selain itu, penjagaan kebersihan jenama Eastlands ini mengandungi ekstrak kacang soya, teh hijau, kacang lilin serta asid hyaluronic yang dapat membantu meningkatkan kelembapan kulit kita dan secara tak langsung dapat melindungi diri kita daripada kuman yang merbahaya. Oh ye, produk ni tidak diuji ke atas haiwan dan ianya semestinya mesra alam. So, korang yang tengah mencari produk penjagaan kebersihan yang sesuai dan selamat digunakan untuk kegunaan seisi keluarga, pilihlah Eastlands.

Bila pilih satu set penjagaan kebersihan seperti ni, baru rasa yakin nak bawak anak-anak keluar



Soy & Ryle Flour Antibacterial Hand Wash

Set Penjagaan Kebersihan Eastlands Menjadi Pilihan Kami Sekeluarga

Bagi korang yang ada masalah kulit sensitif tu, dan tengah mencari hand wash yang sesuai, apa kata korang pilih soy & rye flour antibacterial handwash ni. Semestinya ianya sesuai digunakan untuk kegunaan harian. Kinah tau, ada sesetengah pencuci akan menjadikan kulit kita semakin kering, tapi dengan hand wash eastlands ni tidak. Malah membantu melembapkan kulit kita lagi ada la.

Pembersih tangan Soy & Rye Flour ini telah diformulasi dengan kompleks vitamin B yang telah diesktrak melalui Fermentasi Lactobacillus yang dapat meningkatkan kesihatan kulit dengan memperbaiki kulit, anti alergi serta melembapkan kulit. Ianya telah diuji secara dermatologi dan dapat membantu menghapuskan 99.9% bakteria.


Hyaluronic Acid & Golden Barley Antibacterial Hand Wash

Set Penjagaan Kebersihan Eastlands Menjadi Pilihan Kami Sekeluarga

Eastlands adalah jenama yang pertama di Malaysia memperkenalkan pencuci tangan yang mengandungi hyaluronic acid dan Golden Barley. Dengan gabungan kedua-dua bahan ini dapat menghidup dan menghidratkan kembali kulit kita sambil memberi perlindungan yang optimum terhadap kuman.

Telah diuji secara dermatologi, dan dapat membantu membunuh 99.9% bakteria.


Green Tea With Jojoba Beads Gel Sanitizer

Set Penjagaan Kebersihan Eastlands Menjadi Pilihan Kami Sekeluarga

Dalam banyak jenama sanitizer yang kinah dah pakai, kinah paling suka gel sanitizer green tea with jojoba beads ni. Wangi betul, gel sanitizer ni. Mengandungi teh hijau dan jojoba beads yang telah diformulasikan secara botani. Seperti dengan produk eastlands yang lain, gel sanitizer ini juga telah diuji secara dermatologi. 

Bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif pun boleh menggunakan gel sanitizer eastlands ini. Selain itu, ianya turut membantu mengurangkan tanda penuaan dan kerengsaan pada kulit disamping menjadi pelembap semulajadi dan secara tak langsung dapat menghalang pembentukan bakteria dan bahan pencemar lain di permukaan kulit. Selain itu, Oh ye, gel sanitizer ini turut mengandungi 75% alkohol Denat yang dapat membantu memusnahkan kuman di tangan kita dengan lebih cepat. 


Eastlands Gel Hand Sanitizer New Look

Set Penjagaan Kebersihan Eastlands Menjadi Pilihan Kami Sekeluarga

Gel hand sanitizer keluaran eastlands ni dah menjadi benda wajib yang perlu ada di dalam beg tangan ni. Setiap kali kita pergi ke pasar raya atau pun ke pasar, benda ni la yang kita cari. Botolnya yang comel, dan teksturnya yang tidak melekit, menjadikan gel sanitizer mudah di bawa kemana saja.

Mengandungi 70% alkohol denaturasi yang dapat membantu membunuh 99.9% bakteria serta mengandungi campuran semulajadi vitamin A dan E yang dapat membantu melembapkan kulit kita.


Sanitizing Spray Enhanced With Natural  Vitamin B & Candelnut Extract

Set Penjagaan Kebersihan Eastlands Menjadi Pilihan Kami Sekeluarga

Disebabkan wabak pandemik yang semakin membimbangkan pada ketika ini, membeli belah secara dalam talian adalah jalan penyelesaian bagi mengurangkan risiko jangkitan pada diri kita dan keluarga. Oleh itu, sanitizing spray sangatlah penting di saat ini yang mana, apabila setiap kali barang yang kita pesan sampai, kita perlu sanitizer terlebih dahulu. Jadi, sanitizing spray dari eastlands adalah pilihan kinah.

Korang nak spray kat diri sendiri pun boleh, atau nak spray pada barang pun boleh. Terpulang.

Diformulasi pengeringan yang cepat dan dipercayai dapat membunuh 99.9% bakteria. Seperti biasa, mana-mana produk dari eastlands ni mempunyai  campuran semulajadi vitamin B dan E yang dikatakan dapat membantu melembapkan kulit dan baunya pun wangi.


Aloe Barbadendis Leaf Juice - Enriched Sanitizing Wipes With Up To 75% Alcohol Content

Set Penjagaan Kebersihan Eastlands Menjadi Pilihan Kami Sekeluarga

Selain hand sanitizer, penggunaan wet tissue juga adalah penting terutama di saat kecemasan. Jadi, kinah lebih memilih jenama Eastlands kerana tisu basah ini telah disuntik dengan Aloe Barbadensis Leaf Juice dan mengandungi 75% Ethyl alkohol yang halal serta dapat membantu mengurangkan bakteria pada permukaan kulit yang boleh menyebabkan penyakit. Apa yang penting, ianya bebas paraben dan telah diuji secara dermatologi.

Sekarang, korang boleh nampak mengapa kinah lebih memilih produk penjagaan kebersihan Eastlands kan. Kesemua produk Eastlands adalah buatan Malaysia yang bebas paraben, telah diuji secara dermatologi dan segala ujian tidak dijalankan ke atas haiwan. Kinah sendiri dah cuba kesemua rangkaian produk eastlands ni. 

Korang yang nak dapatkan segala produk eastlands ni, boleh dapatkannya di Watsons atau lebih mudah, korang boleh dapatkannya secara dalam talian seperti Shopee dan Lazada.

Untuk maklumat lebih lanjut, korang boleh layari

Website : Eastlands
Facebook : EastlandsMY
Instagram : @eastlandsmalaysia