Friday, 26 March 2021

,

Nak Rumah Cantik Seperti Upah Interior Designer Dengan Bajet Rendah, IDW Design Collection Kan Ada | Memiliki rumah yang cantik, besar, kemas dan tersusun adalah idaman semua orang. Tak kisah la rumah tu jenis apa, sama ada rumah teres, kampung mahupun kondominium, semuanya ada citarasa tersendiri bagaimana nak menghias rumah supaya lebih teratur dan sedap mata memandang. 


Kinah percaya korang mesti selalu bukak pinterest untuk tengok contoh dan dapatkan idea untuk design ruang rumah, susun atur rumah yang sedia ada tu kan. Kinah pun tak terkecuali masa kitorang mula-mula beli rumah ni tahun lepas. Kekononnya la nak hias rumah ni dengan cantik. 


Bila dah dapat idea, bajet pulak tak cukup nak upah interior designer sebab terlebih bajet lepas buat renovation. Salah satu faktornya kesilapan kontraktor sendiri grrr. Geram pulak rasanya. Kekonon nak mengubat kekecewaan nak cari la interior designer tapi lepas survey harga, mahal kot nak upah mereka. Tapi dalam hati teringin nak rumah cantik seperti dalam majalah tu. Nak buat sendiri, bukannya tau sangat. Nampaknya kena pendam dulu hasrat tu.


Nak Rumah Cantik Seperti Upah Interior Designer Dengan Bajet Rendah, IDW Design Collection Kan Ada

Nak Rumah Cantik Seperti Upah Interior Designer Dengan Bajet Rendah, IDW Design Collection Kan Ada

Nak dijadikan cerita, kinah terjumpa satu buku khusus buat mereka yang nak ada rumah dengan rekaan interior design tapi ikut citarasa sendiri. Ehhh ada ke buku macam tu kat Malaysia ni? Ehh mestila ada. Haaa best tak best? Nak tahu lebih lanjut, korang kena baca habis dulu ye.



Pengenalan IDW Design & Build 

Nak Rumah Cantik Seperti Upah Interior Designer Dengan Bajet Rendah, IDW Design Collection Kan Ada
Firma IDW Design & Build yang terletak di Shah Alam

Pertama sekali kinah nak cerita dulu mengenai IDW Design & Build ni. Buat pengetahuan semua, IDW Design & Build merupakan sebuah firma reka bentuk dalaman profesional yang diterajui oleh Encik Lokman Hakim dan Puan Rabiatul Adawiyah yang kini terletak di Seksyen 7 Shah Alam. Mereka telah berada di dalam industri reka bentuk dalaman lebih dari 13 tahun lamanya. Woww amazing kan. Bukan senang tau nak bertahan lama berada dalam industri interior designer ditambah pula dengan musim pandemik ketika ni. 



Cabaran Membina IDW

Mereka bermula syarikat pembinaan dan reka bentuk dalamn IDW Design & Build (IDW) ni pada tahun 2007 yang mana ketika itu masing-masing berumur 21 tahun dan baru saja menamatkan pengajian di peringkat Diploma Reka Bentuk Dalaman dari Universiti Teknologi Mara, UITM Shah Alam.

Nak Rumah Cantik Seperti Upah Interior Designer Dengan Bajet Rendah, IDW Design Collection Kan Ada
IDr. Lokman Hakim & IDr. Rabiatul Adawiyah
Chairman of IDW

Penubuhan syarikat ini didorong setelah menerima tawaran projek pengubahsuaian dan reka bentuk dalaman sebuah banglo yang bernilai RM1.7juta. Pada usia 24 tahun pula, pasangan ini telah menerima tawaran projek reka bentuk kolej yang bernilai RM70K dan projek ini mengambil masa selama satu tahun untuk disiapkan. Disebabkan kurang berpengalaman dan faktor umur yang masih muda ketika itu, mereka seringkali ditipu oleh kontraktor dan terpaksa menanggung bebanan hutang.


Dengan tekad dan keazaman yang tinggi telah menjadi pembakar semangat buat pasangan ini untuk menyambung pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda seterusnya ke peringkat Sarjana. Pada masa yang masa, mereka juga turut menguruskan perniagaan IDW.


Lokman Hakim sebagai Pengarah Urusan IDW pernah digagalkan oleh pensyarah beliau sendiri dalam salah satu subjek sewaktu melanjutkan pengajian dalam Sarjana disebabkan kurangnya beri komitmen semasa dalam pembelajaran. Pasangan ini juga terus berhadapan dengan kontraktor yang seringkali mengambil kesempatan, akibatnya mereka terpaksa menanggung kerugian. 

Nak Rumah Cantik Seperti Upah Interior Designer Dengan Bajet Rendah, IDW Design Collection Kan Ada

Pada tahun 2012, pasangan ini mencapai kata sepakat untuk mendirikan rumah tangga setelah mengharungi pelbagai onak dan duri dalan dunia perniagaan. Mereka juga bertekad, untuk membina empayar IDW walaupun terus berdepan dengan cabaran dan rintangan serta menanggung segala liabiliti hutang akibat ditipu oleh kontraktor.



Tragedi Kebakaran

Pengalaman ngeri menjadi titik tolak kepada Lokman Hakim dan Rabiatul Adawiyah untuk mewujudkan legasi yang lebih kukuh di IDW. Tragedi kebakaran IDW New Zealand pada tahun 2017 yang hampir meragut nyawa mereka sekeluarga apabila rumah penginapan ketika percutian keluarga hangus dijilat api. Daripada kejadian ngeri itulah, menjadi "push factor" kepada pasangan ini untuk mendidik dan membentuk team yang lebih kukuh di IDW agar dapat meneruskan legasi perniagaan IDW pada masa akan datang dan mereka bertekad untuk membantu 1 juta pemilik kediaman memiliki kediaman impian yang cantik dan sempurna.



Fenomena COVID

Tahun 2020 telah menyaksikan perubahan besar dalam sejarah negara dan seluruh dunia yang mana berlakunya penyebaran virus COVID dan akibatnya seluruh negara berhadapan dengan  "total lockdown" dan semua individu perlu duduk di rumah saja.

Bersikap sentiasa bersedia mendepani apa jua cabaran, Lokman Hakim, Rabiatul Adawiyah dan seluruh team IDW telah bersiap sedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan. Sasaran utama untuk lebih fokus, mengkaji kembali kemungkinan yang sukar diramal dan bersiap sedia untuk lebih berusaha memberikan yang terbaik.

Nak Rumah Cantik Seperti Upah Interior Designer Dengan Bajet Rendah, IDW Design Collection Kan Ada

Disebabkan dengan arahan kawalan pergerakan menyebabkan ramai yang mahukan ruang kediaman lebih selesa dan tidak membosankan. Kesannya, permintaan untuk mencantikkan ruang kediaman semakin meningkat dan IDW menjadi pemangkin untuk mencipta ruang yang lebih selesa untuk bekerja, belajar, dan menghabiskan masa bersama keluarga.

Disebabkan "New Normal" seperti ini telah mencetuskan inspirasi IDW untuk membantu lebih ramai pemilik kediaman merealisasikan rumah impian dengan penerbitan buku Design Collection.



Servis Eksklusif dan Harga Yang Perlu Dibayar

Sebagai jenama reka bentuk dalaman yang semakin diyakini, IDW berjaya mencipta ruang tampil yang mewah dalam setiap projek yang telah berjaya disiapkan. Keberkesanan IDW dalam menzahirkan rekaan yang menepati cita rasa pelanggan, ini membuktikan setiap pelaburan pelanggan adalah berbaloi dengan hasil yang diperolehi. 

Malah, IDW sebolehnya berusaha untuk memberi kesedaran kepada lebih ramai lagi pemilik kediaman dalam mengenal pasti cita rasa pelanggan dan menghasilkan rekaan yang berkualiti. Semoga dengan adanya buku Design Collection ni, IDW berusaha membantu merealisasikan impian dengan tawaran harga yang sangat mampu milik ini.

Nak Rumah Cantik Seperti Upah Interior Designer Dengan Bajet Rendah, IDW Design Collection Kan Ada

Antara Contoh Design yang pernah dihasilkan oleh IDW.

Nak Rumah Cantik Seperti Upah Interior Designer Dengan Bajet Rendah, IDW Design Collection Kan Ada

Nak Rumah Cantik Seperti Upah Interior Designer Dengan Bajet Rendah, IDW Design Collection Kan Ada


Review Kinah Bagi Buku IDW Design Collection

Sejujurnya, bagi kinah setiap rumah kena ada senaskhah IDW Design Collection ni tau. Kinah dah belek dari muka surat 1 hingga muka surat 423, memang sangat details. Korang yang blur tak tau nak cat warna apa pada ruang yang korang nak, hmm memang tak payah pening dah. Semuanya ada dalam tu. Korang cuma pilih nak design yang mana satu. 

Nak Rumah Cantik Seperti Upah Interior Designer Dengan Bajet Rendah, IDW Design Collection Kan Ada
Thahirah tengah membelek dan memilih design bilik idamannya

Satu lagi, buku Design Collection ni menggunakan kulit yang tebal dan muka surat berwarna. Thahirah yang baru tadika ni pun rambang mata tengok design bilik idaman yang ada dalam Design Collection ni tau.


Buku Design Collection menawarkan 200 pilihan reka bentuk dan gaya untuk setiap ruang kediaman, lengkap bersama lukisan pelan, visual 3 dimensi berserta rujukan gambar konsep sebagai sumber inspirasi.


DAPATKAN "PLUG & PLAY" INTERIOR DESIGN BOOK PERTAMA DI MALAYSIA SEKARANG!

RAYA PROMO RM 397 (HARGA ASAL: RM2897)

https://idw.design/idw-collection-design


#IDWMalaysia

#IDWDesignCollection 

#FIRSTPLUGandPLAYINTERIORDESIGNBOOKINMALAYSIA

#idwdesignnbuild

#200exclusiveinteriordesignsin1book

#bestinteriordesigninmalaysia  

#houseinteriordesigninmalaysia  

#interiordesigninmalaysia

#topinteriordesigninmalaysia

#topinteriordesigninselangor

#topinteriordesigninshahalam

#minimalisthousedesign

#modernhouseinterior

#bohoroomdecor

#bohemiandecor

#contemporaryinteriordesign

#houseinteriordesigninselangor

#aestheticbedroom

#livingroomdesign

#bedroominteriordesign

#Interiordesignbumiputra

#outdoordecor

#famousinteriordesigners

#famousinteriordesignersinmalaysia

#artdecointeriordesign

#3droomdesign

#decorationdesign

#interiordesignnearme


Tuesday, 16 March 2021

,

Bio-Life Proutix Suplemen untuk Kesihatan Wanita| Mencegah lebih baik daripada mengubati, merupakan perkataan yang seringkali kita dengar. Namun begitu, sejauh manakah kita mengambil pendekatan serius bagi menjaga kesihatan badan kita termasuklah dibahagian intim. Awas ya, entri kinah kali ni berkaitan dengan kesihatan wanita terutamanya. So, wanita diluar sana, tolong ambil serius akan hal ini, dan jangan sesekali kita pandang enteng pada bahagian itu ye. Jika kita buat tak tahu saja, jangan nanti esok lusa bila dah ada masalah barulah nak berubat. Takut nanti pada masa tu dah terlambat. 


Kinah faham, mungkin topik yang kinah bicara ni bukan semua orang suka bincang secara terbuka kerana malu, tapi, kita sebagai wanita nak tak nak kena jugak ambil tahu akan hal ni. Bimbang nanti akan membawa mudarat kepada diri.



Masalah Bahagian Intim Yang Sering Dialami Oleh Wanita

Apabila bicara mengenai bahagian intim wanita, kesedaran awal bermula daripada ibu bapa itu sendiri mengenai penjagaan kesihatan pada bahagian intim. Lagipun ibu adalah individu yang terdekat untuk mendedahkan anak perempuan mereka dalam soal penjagaan kebersihan faraj. Cara didikan penjagaan dan pembersihan yang betul akan membantu dan mengekalkan tahap Ph di kawasan tersebut bagi mengelakkan berlakunya jangkitan kuman ataupun fungus. 


Bio-Life Proutix Suplemen untuk Kesihatan Wanita
Bio-Life Proutix Suplemen untuk Kesihatan Wanita


Masalah seperti ini bukan saja dialami oleh anak gadis, malah wanita yang semakin meningkat usia juga tidak akan lari dengan masalah keputihan dan gatal pada Miss V ni. Kinah pun tak terkecuali dengan masalah ni lebih-lebih lagi semasa mengandungkan Thahirah dulu. Pada masa tu, gatalnya memang tak boleh bawa bincang. Jadi, kinah pun google la bagaimana cara nak hilangkan gatal miss V semasa mengandung. Semua cara kinah pakai tau. Itu cerita 6 tahun yang lepas la. Alhamdulillah sekarang memang dah takde masalah tu. Walaupun masalah tu tiada lagi, kita sebagai wanita perlu juga jaga Miss V kita tu sebaiknya. Benda nak pakai lama kot.



Kepentingan Pengambilan Probiotik Dalam Kehidupan Seharian

Pengambilan probiotik dalam kehidupan seharian dapat membantu dan memulihkan semula bakteria ‘baik’ serta kesimbangan mikrobiota vagina yang telah terganggu. Ohh ye baru-baru ni kinah diperkenalkan oleh rakan dengan suplemen makanan tambahan khusus untuk kesihatan wanita daripada produk biolife iaitu Proutix, bagus untuk kesihatan wanita katanya. Hmm kenapa la kinah tak tahu sebelum ni ye. 



Bio-Life PROUTIX Suplemen Khusus untuk Kesihatan Wanita

Seperti mana yang kinah bagitau di atas, Biolife Proutix adalah suplemen yang dicipta khusus untuk kesihatan wanita. Apabila kita menjadi isteri, ibu kepada 2 orang cahaya mata yang semakin aktif memerlukan kinah sentiasa kelihatan cergas dan cekap terutama dalam mengurus hal ehwal rumah tangga serta bisness yang kinah baru ceburi. Oleh sebab itu, kinah memerlukan suplemen seperti Proutix sebagai pelengkap yang dapat membantu kinah untuk terus kekal cergas setiap hari.


Bio-Life Proutix Suplemen untuk Kesihatan Wanita


Dari tadi kinah pung pang mengenai Proutix, mesti korang nak tahu apa itu Proutix kan. Proutix ialah suplemen probiotik yang dirumus khas untuk kesihatan wanita bagi membantu mengekalkan kesihatan wanita. Proutix ni mengandungi dua jenis strain yang telah diuji secara klinikal iaitu  Lactobacillus rhamnosus GR-1 dan Lactobacillus reutri RC-14.



Ciri-Ciri Biolife Proutix

Bio-Life Proutix Suplemen untuk Kesihatan Wanita


Suplemen probiotik yang dirumus khas untuk kesihatan wanita

• Kedua-dua Lactobacillus rhamnosus GR-1 dan Lactobacillus reutri RC-14 merupakan strain probiotik yang telah diuji secara klinikal.

• Menggunakan pengkapsulan mikro khas untuk melindungi kultur bacteria hidup daripada asid gastrik.

• Mampu bertahan pada garam hempedu dan melangsungkan hidup sepanjang saluran gastro-usus.

• Kapsul sayuran

• Halal

• 5 bilion CFU kultur hidup dalam setiap kapsul

• Selamat untuk pengambilan jangka panjang.



Perkara Penting yang Perlu Korang Tahu Mengenai Proutix

Ada perkara yang perlu korang tahu mengenai Proutix ni tau iaitu cara penyimpanannya. Proutix ni bukan boleh simpan di tempat sebarangan tau. Sebaik saja Proutix korang sampai, korang perlu simpannya di tempat yang sejuk bagi memastikan manfaat optimum Lactobacillus rhamnosus GR-1 dan Lactobacillus reutri RC-14 yang membekalkan manfaat kesihatan terhadap tubuh badan semasa pengaambilannya. 



Pengalaman Kinah Selepas Mengamalkan Biolife Proutix

Jika ditanya bagaimana pengalaman Kinah selepas mengamalkan Proutix? Syukur Alhamdulillah, kinah rasa hari kinah lebih ceria dan lebih selesa untuk jalani aktiviti harian kinah di rumah. Kinah dah cuba, korang bila lagi? Bagus tau Proutix ni tak cuba mana tahu kan.


Bio-Life Proutix Suplemen untuk Kesihatan Wanita


Di Mana Boleh Dapatkan Biolife Proutix Ni?

Korang boleh dapatkan kesemua produk Biolife termasuklah Proutix ni di website rasmi Biolife iaitu https://biolife.com.my/