Showing posts with label Jalan-jalan cari makan. Show all posts
Showing posts with label Jalan-jalan cari makan. Show all posts

Friday, 9 April 2021

,

Nikmati Sajian Istimewa Ayam Gangjeong Di Marrybrown Sentuhan Inspirasi Dari Negara Korea | Annyeonghaseyo semua, seiring dengan tagline "something different" selama 40 tahun ni, sekali lagi Marrybrown akan membawa kita semua mengelilingi pelusuk dunia. Destinasi pertama semestinya negara Korea dengan penangan makanannya yang semakin mendapat tempat di hati rakyat Malaysia.


Nikmati Sajian Istimewa Ayam Gangjeong Di Marrybrown Sentuhan Inspirasi Dari Negara Korea 

Nikmati Sajian Istimewa Ayam Gangjeong Di Marrybrown Sentuhan Inspirasi Dari Negara Korea

Hmm siapa yang kancheong dengan Korea bolehlah lepas ni pergi ke Marrybrown yang mana, bermula pada 8 April 2021 ni, korang boleh mula nikmati ayam Gangjeong sentuhan inspirasi daripada negara Korea tau. Yeahhhhh pasni jangan Gangjeong dah ye.

Nikmati Sajian Istimewa Ayam Gangjeong Di Marrybrown Sentuhan Inspirasi Dari Negara Korea

Sajian istimewa Ayam Gangjeong ni disaluti dengan gabungan mantap sos pedas kemanisan. Kinah yakin ayam Ganjeong ni mesti kena dengan citarasa korang. Korang boleh pilih sama ada untuk menikmati dua atau tiga ketul ayam dari Kombo Ayam Gangjeong bermula dengan harga RM17.90.

Nikmati Sajian Istimewa Ayam Gangjeong Di Marrybrown Sentuhan Inspirasi Dari Negara Korea

Kalau teringin nak makan burger, burger dihidangkan dengan charcoal bun, iaitu Kombo Burger Gangjeong yang bermula dengan harga RM15.90. Semua kombo ni disajikan dengan Potato Wedges dan segelas Coca Cola ® Rasa Asli.

Nikmati Sajian Istimewa Ayam Gangjeong Di Marrybrown Sentuhan Inspirasi Dari Negara Korea

Bagi yang ingin menikmati kedua-dua Ayam Gangjeong dan Gangjeong burger, Gangjeong Box adalah pilihan yang tepat untuk korang. Set ini dilengkapi dengan burger Gangjeong dan dua ketul ayam Gangjeong termasuklah segelas Coca Cola  ® perisa asli serta potato wedges. Kesemua ini korang boleh beli dengan harga RM25.80.

Nikmati Sajian Istimewa Ayam Gangjeong Di Marrybrown Sentuhan Inspirasi Dari Negara Korea

Bagi mereka yang "hidup tak lengkap tanpa  nasi, Marrybrown rice bowl sangat sesuai dengan citarasa korang. Bermula dengan harga RM11.90, Kombo Gangjeong Rice Bowl didatangkan dengan nasi kukus dan potongan ayam bersama sedikit sos pedas manis. 


Kalau ditanya mana satu yang sedap? Bagi kinah semuanya sedap, paling tak lupa Rice Bowl dia tu, memang tak pandang lain dah. Burger tu pulak, roti dia lembut je. Memang tak menyesal la beli.


Pada 4.4 yang lepas, Marrybrown telah membuka pra-pesanan melalui Shopee dan lebih daripada 1000 hidangan telah terjual pada hari tersebut. 


Untuk dapatkan sebarang maklumat mengenai info dan promosi mengenai Marrybrown boleh layari


Website : Marrybrown

IG : @marrybrownmy 

FB : @marrybrownmalaysia 

Twitter : @MarrybrownMY 


Sunday, 4 April 2021

,

5 Makanan  Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu | Kepelbagaian kaum yang ada di negara kita ni menjadikan negara kita begitu unik di mata dunia. Jadi apabila sebut je pasal makanan, apa yang tak ada di Malaysia ni. Cakap je nak makan makanan jenis apa, Melayu, India, Cina, Jepun, Korea ehh semua ada la. Jadi, tak hairan la bila Malaysia ni digelar negara syurga makanan bagi pelancong asing.  


Kata orang, lain tekak lain citarasanya. Disebabkan itu, wujudnya restoran halal yang menghidangkan pelbagai sajian supaya kita sebagai umat Islam dapat menikmati sajian yang dipilih tanpa rasa was was. Oleh itu, kinah nak kongsi dengan korang 5 makanan Cina yang begitu popular dan sinonim dengan orang Melayu. Haaa mana satu pilihan korang ekkk....



5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu 

1. Char Koay Teow

5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu
Mujurlah ada gambar char kuey teow ni dalam blog kita ni ha.

Siapa kat sini peminat Char Kuey Teow kita geng. Bila sampai mood malas nak masak, kinah mintak Yop carikan Char Kuey Teow, bila dah tau kawasan mana yang sedap dan kena dengan tekak kami, memang gerai tu je yang kami cari. Tak sangka, rupanya selama ni makanan kegemaran kami ni adalah makanan tradisional orang Cina rupanya.


Char Kuey Teow ni biasanya di masak bersama udang, kerang, dan juga telur dan yang menjadikan char kuey teow ni lebih aumm adanya taugeh dan sayuran lain. Pergh memang leleh la makannya. Kalau kinah dapat satu pinggan ni, memang tak pandang lain dah.


2. Mee Wantan

5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu
Godek dalam galeri, ehh mujur jumpa mee wantan ni ha

Mee wantan adalah makanan Cina yang semakin popular dalam kalangan orang Melayu. Kinah mula berjinak mencuba makan mee wantan ni semasa kinah bekerja sebagai kerani di sebuah syarikat bas di Ipoh. Pada masa tu, memang pilihan makanan sangat terhad. Nak keluar lunch tempat lain memang tak la sebab kekangan waktu. Mujurlah ada satu gerai berdekatan yang menawarkan makanan halal di situ. Sejak dari tu, memang itu je la makanan ruji kinah semasa lunch.


Bagi yang baru nak mencuba, mee wantan merupakan hidangan mee kantonis yang dihidangkan bersama sup panas, sayur hijau seperti sayur sawi dan wantan. Kalau korang nak tahu, wantan ni ada dua versi sama ada digoreng mahupun direbus bersama sup. Ikutlah citarasa korang bagaimana. Hmm tetiba rindu pulak mee wantan maklong tu. 


3. Tau Fu Fah

5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu
Credit to : siraplimau.com

Sebut je tau fu fah, semua orang tahu. Biasanya tau fu fah kinah beli di pasar malam. Bila singgah pasar malam je, confirm akan beli sebekas tau fu fah ni. Kemudian simpan dalam peti ais sebab suka dengan teksturnya yang lembut bila di makan semasa sejuk. Tau fu fah ni biasanya di makan bersama dengan air gula putih atau pun air gula merah. Korang lebih suka yang mana? 


Tau fu fah ataupun lebih dikenali dengan dòufuhuā atau dòuhuā diperbuat daripada tauhu yang sangat lembut. Dikatakan tau fu fah ni berasal daripada negara Cina semasa zaman purba Dinasti Han. Jadi, orang-orang Cina pada masa tu telah pelbagaikan resipi masakan berasaskan tauhu mengikut citarasa sendiri.


4. Dim sum

5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu
Credit to : keluarga.my

Hmm satu lagi pilihan makanan Cina yang popular dalam kalangan orang Melayu ialah dim sum. Kinah mula belajar makan dim sum ni semasa pergi bercuti ke Thailand pada 3 tahun yang lepas. Kami beli dim sum tu dari peniaga yang beragama Islam di sana. Sejak dari tu, mulalah tekak ni gatal nak makan dim sum je. Mujurlah ada satu restoran cina muslim dekat dengan rumah ni. Jadilah, buat lepas teringin hehe.


Pada yang masih belum mencuba dim sum, dim sum ni comel je saiznya. Ianya diperbuat daripada tepung gandum, dan tepung jagung. Kemudian intinya pulak sama ada ayam, udang, daging dan ada juga sayuran. Ikut la selera dan citarasa korang nak yang macam mana.


5. Nasi Ayam Hainan

5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu
Credit to : ceriasihat.com

Satu lagi makanan Cina yang popular dalam kalangan orang Melayu ialah nasi ayam hainan. Kinah kalau pergi ke klinik lepas check up Lulu, memang tak sempat nak masak. Biasanya datang pagi, balik dah tengahari, memang tak sempat nak masak. Jadi, sebelum balik tu, kinah bungkus dulu nasi ayam hainan buat santapan kami sekeluarga. Bukannya selalu gantung kuali ni ye dak haha.


Nasi ayam hainan ni merupakan hidangan masyarakat Cina yang berasal dari Hainan, China. Hidangan ni dinamakan nasi ayam hainan kerana ia dipopularkan oleh masyarakat Hainan yang berasal dari kawasan Nanyang. Di Malaysia, hidangan ni biasanya disajikan bersama sos cili yang lebih pedas kerana dipengaruhi rasa Asia Tenggara.


Kalau diikutkan banyak lagi senarai chinese food yang popular dalam kalangan Melayu. Kalau kinah senaraikan nanti panjang berjela pulak entri ni. Nahh sekarang baru nampak betapa uniknya negara kita ni kan. Kita boleh terima segala jenis makanan Cina kerana rasanya yang enak dan apa yang penting lebih sihat. Disebabkan mendapat sambutan dari kaum yang lain, kinah tengok dah banyak restoran halal menyediakan sajian ini bagi memenuhi kehendak dan citarasa pelanggan. 


Kalau dah rasa malas nak ke restoran, korang order je dengan foodpanda, lebih mudah, cepat dan jimat masa. Tapi sebelum membuat pesanan tu, pastikan restoran tersebut adalah halal ye.


Selamat Menjamu Selera!!!


Wednesday, 27 January 2021

,
7 Restoran Pizza Best Di Kuala Lumpur | Tatkala negara kita kini sedang menjalani Perintah Kawalan Pergerakan 2.0, mula lah tekak teringin nak makan pizza. Ngada-ngada kan tekak ni, time PKP ni la teringin yang bukan bukan. Tengah PKP ni tak boleh nak jalan jauh-jauh. Makan je la pizza yang ada dekat dengan rumah ni ha. Tapi sekali sekala nak juga merasa makan pizza restoran lain. Siap pesan pada Yop, bila PKP dah tamat nanti nak cari pizza best di sekitar Kuala Lumpur. Yop dia on je. Jadi, sementara  tengah PKP ni, kinah senaraikan dulu 7 restoran pizza best di KL, bukannya apa takut terlupa. Bila dah ada list seperti ni, mudah la nak cari nanti.



7 Restoran Pizza Best Di Kuala Lumpur 


# 1. Pizza Mansion Bukit Bintang

7 Restoran Pizza Best Di Kuala Lumpur
Pizza Mansion Bukit Bintang
Nampak tempting betul pizza dari Pizza Mansion ni. Ada banyak pilihan pizza yang menarik di sini. Antara yang menarik perhatian kinah ialah The PM Pizza, Zucchini Eggplant Chickpeas Pizza, Silence Of The Lamb Pizza, Smokey Robinson Pizza eh macam-macam lagi la menu dia.

Istimewanya di Pizza Mansion ni, setiap pizza yang dihasilkan di sini ianya dibakar menggunakan dapur tanah liat yang direka khas beserta dengan kayu api. Biasanya, pizza yang dibakar seperti ni rasanya lebih ummph dan lebih autentik. 


# 2. US Pizza Jalan Ampang

US Pizza Jalan Ampang
Dah lama sebenarnya kinah nak cuba US Pizza yang viral ni selepas tengok beberapa kenalan telah mencubanya. Nampak macam sedap je pizzanya tu terutamanya pizza durian. Hmm mesti lain dari yang lain kan. Kalau biasa kita makan pizza ayam, pizza Hawaian tapi di US pizza ni ada pizza durian. 

Satu lagi menu yang menarik perhatian kinah untuk mencuba pizza yang ada di sini ialah pizza cheese boat dia. Halah halah peminat cheese confirm tak akan lepaskan peluang untuk mencuba pizza cheese boat mereka yang kaya dengan cheese tu. Makan panas panas ni mesti sedap. Kecur air liur kot bila tengok diorang review di youtube. Aishhh cepatlah habis PKP, tak sabar nak cuba ni.


# 3. Pezzo Pizza NU Sentral

7 Restoran Pizza Best Di Kuala Lumpur
Pezzo Pizza Nu Sentral
Uniknya nama kedai Pezzo Pizza di Nu Sentral ni. Korang yang berada berdekatan dengan Nu Sentral bolehlah singgah di Pezzo Pizza ni. Banyak menu pizza yang boleh korang nikmati di sini. Paling best, korang boleh pilih nak berapa slice yang korang nak sama ada 1, 3 atau 6 slices. Pezzo Pizza ni selalu ada promosi. Beli masa promosi ni  lebih jimat. Ada 15 jenis pilihan pizza yang boleh korang pilih. Rambang mata cek oii.

Korang yang ada plan nak buat sambutan parti hari jadi atau sebarang jamuan in house selepas PKP ni boleh cuba contact diorang, diorang boleh realisasikan. 


# 4. La Risata Bar Pizzeria Ristorante

La Risata Bar Pizzeria Ristorante
Kalau korang mencari restoran pizza best di Lembah Klang, jangan lupa singgah ke restoran La Risata yang terletak di Ampang dan Medan Damansara. Dengarnya, pizza Bresaola e Rucola antara menjadi pilihan utama pelanggan yang mana pizza ni mempunyai potongan daging lembu, salad roket dan serutan parmesan sementara Mozzarella goreng Carrozza (sandwic dengan keju dan ikan teri) dihiasi dengan taburan pasli di atasnya. Halah halah mesti best ni.

Satu lagi kalau korang nak tahu, restoran La Risata turut menerima anugerah Time Out KL Food Awards pada tahun 2011 dan 2013. La Risata juga telah disenarai pendek dalam kategori yang sama pada tahun 2012 dan 2010. Manakala, pada tahun 2009 pula, restoran La Risata telah disenarai pendek dalam kategori makanan Pizza Terbaik. Hmm bukan kaleng kaleng La Risata ni. Lagipun kesemua anugerah ni 100% dipilih sendiri oleh orang Kuala Lumpur. 


# 5. Pizza San Francisco Wangsa Maju

7 Restoran Pizza Best Di Kuala Lumpur
Pizza San Francisco Wangsa Maju
Pizza San Francisco telah mula ditubuhkan sejak tahun 2002 lagi. Kira-kira dah 19 tahun dah mereka beroperasi. Hmm apa yang menarik menu di sini ekkkk. Okeh selepas kinah godek-godek antara menu menarik di sini semestinya pizza. Antaranya ialah Margherita, Butter Chicken Pizza, Chicken Pizzaido, San Special, dan pelbagai lagi jenis pizza. Selain pizza, ada juga menu lain yang boleh korang cuba seperti pasta, dessert, snack, dan burnt cheesecake pun ada ha.

Kinah yang tengok ni pun juling mata nak pilih pizza yang mana nanti. Silap haribulan, lain yang kita teringin lain yang kita order nanti hahah. Korang yang tinggal di area Wangsa Maju, bolehlah pergi ke sana terus. Tapi dengan keadaan sekarang ni yang tak berapa mengizinkan, korang boleh je order guna online. Kinah tengok set untuk family pun ada. Berbaloi jugakla bagi mereka yang mempunyai keluarga yang besar.


# 6. Eatalia By Brava

7 Restoran Pizza Best Di Kuala Lumpur
Eatalia By Braba
Nama restoran Eatalia By Brava atau sebelum ni dikenali dengan Restoran Pizza Brava yang terletak di Desa Sri Hartamas tidak asing lagi bagi penggemar makanan Itali terutamanya. Mereka berpengalaman dalam pembuatan pizza selama 7 tahun. Pizza dan pasta kayu api mereka diantara yang terbaik dan sering menjadi pilihan pelanggan yang berkunjung ke sini. Dari segi saiz pula, korang diberi pilihan sama ada nak saiz 10 inci ataupun 12 inci, soal harga semestinya berpatutan.

Lihat pada gambar di atas, itu adalah pizza Rustica yang dilengkapi dengan tomato, keju, salami, gorgonzola, kacang, serta jagung. Alahai betapa harmoninya warna pada pizza rustica tu kan.


# 7. The Grato Original By Chef Yasser

7 Restoran Pizza Best Di Kuala Lumpur
The Origato Original
Hah antara yang terakhir berada dalam senarai restoran pizza terbaik di Kuala Lumpur ialah The Origato Original by Chef Yasser. Setiap pizza yang dihasilkan ada rahsianya tersendiri begitu juga dengan pizza yang dihasilkan di The Grato yang mana semua pizza di sini dibakar menggunakan ketuhar dengan bahan bakarnya menggunakan kayu api tau. So, rasanya akan lebih berbeza dari yang dibakar dengan menggunakan ketuhar elektrik. Ada 10 jenis pizza di sini, korang tinggal nak pilih je.

Bagaimana dengan 7 senarai restoran pizza best di Kuala Lumpur yang kinah senaraikan di atas? Ada tak yang menjadi senarai pilihan korang jugak. Ini adalah senarai pilihan dan pandangan kinah je tau. Bagi yang berdekatan boleh je terus walk in kedai tapi bagi yang tiada masa tu boleh je order dengan pizza delivery. Lebih mudah dan menjimatkan masa.


Sunday, 23 August 2020

,
7 Pizza Pilihan Utama Untuk Dinikmati Selepas Menonton Wayang Pada Waktu Malam | Menonton wayang bersama keluarga pada waktu malam adalah salah satu aktiviti yang menyeronokkan kerana pada waktu itulah, semua ahli keluarga berkumpul dan ini secara tak langsung dapat mengeratkan lagi hubungan sesama ahli keluarga. Setelah habis menonton wayang, pastinya masing-masing akan kelaparan. 

Nak lebih mudah dan menjimatkan masa apa kata korang order je pizza. Meh kinah kongsi dengan korang 7 pizza yang menjadi pilihan utama untuk dinikmati selepas menonton wayang pada waktu malam.

1. Antipodean Cafe - Bangsar

food delivery. pizza delivery, instant food, foodpanda delivery

Inginkan kelainan, apa kata kali ni korang mencuba vegetable pizza yang ada di Antipodean Cafe di Bangsar. Sebuah cafe yang berkonsepkan gaya Australia. Dengarnya, vegetable pizza ni menjadi pilihan utama pelanggan yang berkunjung ke sini. Bahan-bahan yang digunakan semuanya memang segar-segar belaka terutama kepada mereka yang memesan vegetable pizza ni. Antara bahan yang digunakan ialah tomato ceri, capsicum, bawang dan kacang pine.

Alamat : 20, Jalan Telawi 2, Bangsar, 59100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur


2. Uncle Don's - Quill City Mall

food delivery. pizza delivery, instant food, foodpanda delivery

Dah bosan dengan pizza yang biasa kita makan? Apa kata korang mencuba pizza dari Uncle Don's Quill City Mall ni. Pastinya tidak mengecewakan. Mempunyai pelbagai pilihan pizza yang boleh dinikmati bersama keluarga dengan chef yang mempunyai pengalaman selama 38 tahun dalam bidang ini. Pastinya pilihan pizza yang korang nikmati tidak mengecewakan. 

Alamat : G-03, 03A & 05, Ground Floor, Quill City Mall, 1018, Jalan Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, 50250 Kuala Lumpur



3. The Coffee Bean & Tea Leaf (PAVILION BINTANG CIRCLE)

food delivery. pizza delivery, instant food, foodpanda delivery

Auch bestnya dapat menikmati margherita pizza dari The Coffee Bean & Tea Leaf. Margherita Pizza merupakan pizza klasik dengan sos pesto khas, zaitun hitam, tomato segar, keju mozzarella dan keju parmesan. Pizza nipis dan sihat ini akan membuatkan korang tak henti mengunyah sehingga kepingan terakhir.

Alamat : Lot No. P2.07.00, Level 2, Pavilion Kuala Lumpur, 168 Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur, 55100 Kuala Lumpur


4. Pizzazone & Tapasta (KLCC)

food delivery. pizza delivery, instant food, foodpanda delivery

Di Pizzazone & Tapasta, pastinya terdapat banyak pilihan pizza yang boleh korang pilih. Kinah sendiri pun rambang mata nak pilih yang mana sebab semuanya memang best. Paling kinah teringin nak cuba, ada pizza rendang daging. Selalunya kita makan rendang bila raya je. Walahhhh next time kinah nak terjah ke sana.

Alamat : A-G-01, Marc Residence No 3, Jalan Pinang, Kuala Lumpur, 50450 Kuala Lumpur, 50450 Kuala Lumpur


5. Atlas Pizzeria 

food delivery. pizza delivery, instant food, foodpanda delivery

Di Atlas Pizzeria, mereka hanya menyajikan pizza tradisional buatan Itali yang fresh dari oven ye. Bahan-bahan yang digunakan pun adalah bahan yang segar daripada ladang. Jadi, takde isu di sini bahannya adalah stok lama. Mengambil petunjuk daripada rasa asli dari setiap hasil, setiap ramuannya dibuat dari sos, adunan, sehinggalah ke bekas yang digunakan untuk menghidangnya.

Alamat : B1-02, Shoppes at Four Seasons Place, No. 145, Jalan Ampang, 50450, Kuala Lumpur.


6. PastryVille Cafe @ Wisma Cosway

food delivery. pizza delivery, instant food, foodpanda delivery

Pastryville Cafe merupakan sebuah cafe bakeri yang mana kesemua roti yang enak dihasilkan menggunakan teknik tradisi daripada negara Perancis disamping bahan-bahan yang digunakan adalah bahan yang terbaik untuk semua pelanggan mereka. Kini, Pastryville telah mengorak langkah dengan membuka 21 lagi cawangan di beberapa buah negeri. Wah mesti semua pizza yang dihasilkan di Pastryville dihasilkan menggunakan teknik tradisi tersebut.

Alamat : G74, Ground Floor, Wisma COSWAY, No. 88, Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur.


7. Domino's Pizza (The Weld)

food delivery. pizza delivery, instant food, foodpanda delivery

Apabila sebut  saja Domino's Pizza, semua orang tahu. Pelbagai menu pizza boleh dipilih dan dinikmati mengikut citarasa rakyat Malaysia. Hah tunggu apa lagi, pilih  sekarang nak pizza yang mana.

Alamat : Lot L1-13, Level 1, The Weld, 76, Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur

Hah macam mana dengan 7 pizza pilihan utama yang boleh korang nikmati selepas menonton wayang yang kinah senaraikan di atas tu. Agak-agaknya mana satu pilihan korang ye? 

Dah ada pilihan tapi malas nak keluar dari rumah. Tak payah susah, korang boleh je buat pizza delivery melalui foodpanda. Jimat masa korang tau, hanya pesan kemudian tunggu je abang panda hantar pizza untuk korang sekeluarga di depan pintu rumah.

Enjoy your meal!


Thursday, 16 July 2020

,
Jalan-Jalan Mencari Langos Di Bota Kanan Perak | Sejak PM umumkan dah boleh merentas antara negeri, tempat pertama yang kami tuju semestinya balik rumah mak ayah dulu. Lama tak dapat balik jumpa deme disebabkan Covid-19 ni ha. Thahirah pun dah bisimg bila boleh balik rumah opah. Alhamdulillah, dapat juga balik. Lepas balik rumah mak, pada minggu hadapannya pulak kami kembali ke Perak semula tapi dengan misi mencari Langos yang semakin popular selepas kisahnya ditayangkan di Majalah 3. 

Asalnya kinah memang dah lupa pasal Langos tu. Entah macam mana muncul pulak dalam satu page di Fb, tag kat Yop kemudian hujung minggu tu diajaknya kita mencari Langos. Dari Hulu Selangor ke Bota Kanan kalau ikut google maps tu dalam sejam atau dua jam jugakla dan ikut juga berapa km korang pecut. Dah jalan kampung, tak payahlah nak bawak laju. Keadaan jalan pun ada yang tak ok. Bahaya.....

Sebelum kami bertolak, kami whatsapp dulu, tanya sama ada mereka berniaga ataupun tidak, nanti kalau main terjah je tak berniaga pulak, kempunan kite nak makan Langos. Nak tahu location diorang berniaga, betul-betul depan jalan. Korang guna google maps je. InsyaAllah jumpa.

Langos, Langos di Perak, Langos Viral, Langos di Bota Kanan, Langos Majalah 3

Sangat mudah la nak cari. Masa kami sampai tu, punyalah panjang beratur, masing-masing tak nak lepaskan peluang untuk mecuba Langos yang viral tu.

Macam biasa, tukang yang membelinya semestinya Yop. Iyela dah panjang gitu beraturnya, takkan la dia nak biarkan bini dia makin sarat ni beli sendiri hahaha. So, dah dia menyanggup nak beratur, terima kasih yer bang.

Langos, Langos di Perak, Langos Viral, Langos di Bota Kanan, Langos Majalah 3

Setelah sekian lama beratur, akhirnya dapat juga Langos yang diidamkan sekali dengan Cendol Nyakor dibelinya. Yop kalau dia beli dan ada tester, dia laju je nak cuba. 

Langos, Langos di Perak, Langos Viral, Langos di Bota Kanan, Langos Majalah 3
Langos Sour Cream Cheese
Langos, Langos di Perak, Langos Viral, Langos di Bota Kanan, Langos Majalah 3
Langos Bawang Putih Minyak Zaiton
Langos, Langos di Perak, Langos Viral, Langos di Bota Kanan, Langos Majalah 3
Cendol Nyakor
Akhirnya Yop grab 3 keping Langos Sour Cream Cheese dan 2 keping Langos Bawang Putih Minyak Zaiton. Selain 2 perisa ni, ada juga perisa lain seperti sekaya power, coklat leleh, dan sambal bilis rangup. Dah orang beli perisa tu kite bedal je hahah.

Korang yang nak tahu langos tu rasa macam mana, rasa dia macam cakoi. Cuma beza langos dengan cakoi, cakoi kita makan sekali dengan sekaya je ataupun kinah selalu makan macam tu je. Tapi langos ni kita boleh makan dengan pelbagai perisa seperti yang kinah cerita tadi. Kinah suka dengan Langos Sour Cream Cheese tu. Puas hati makan.

Korang yang teringin nak cuba Langos ni boleh ke Bota Kanan, deme ni buka pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad saja di hadapan rumah mereka di alamat Batu 14, 3/4 Kg Telok Bakong, Bota Kanan, Perak

Waktu perniagaan dari pukul 3.00pm sehingga 6.30pm

Untuk maklumat lanjut mengenai langos, korang boleh whatsapp nombor ni 0195676689







Wednesday, 8 July 2020

,
Pelbagai Menu Boleh Dinikmati Di Restoran Campur Campur Kitchen Di Cyberjaya | Jika korang ke Cyberjaya atas urusan kerja atau ada urusan lain di sini semestinya korang akan mula google untuk mencari tempat makan yang menarik di kawasan sekitar Cyberjaya. Nahhh, kebetulan kinah nak kongsi dengan korang satu restoran di Cyberjaya yang berjaya memikat hati kinah kerana keenakan menu yang dihidangkan.

Nak tahu apa nama restoran tu tak?

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Restoran Campur Campur Kitchen di Cyberjaya
Nama restoran tersebut ialah Campur Campur Kitchen. Unikkan nama restoran ni. Buat pengetahuan semua, segala menu yang ada di sini adalah gabungan makanan popular dari Indonesia, Chinese dan Thai.  Kebetulan dah lama tak jumpa kawan-kawan sejak PKP aritu. Jadi, bila ada gathering macam ni So far, kinah memang puas hati bila makan di sini kerana ruang makannya yang luas, selesa dan semestinya hidangannya sedap.

20 Menu Wajib Yang Korang Kena Cuba Di Restoran Campur Campur Kitchen

Bila dah sampai ke sini, memang rambang la mata nak pilih menu yang mana sebabnya di Restoran Campur Campur Kitchen ni mereka menawarkan lebih 20 menu yang boleh kita nikmati bersama keluarga. Kinah yakin setiap menu yang korang pilih, korang tak akan menyesal. Portion setiap menu pun banyak okeh, memang kenyang  menyandor kami pada hari tu.

Kalau dah memang tekak Melayu, pastinya akan memilih set nasi. Di sini, korang boleh pilih pelbagai variasi nasi putih bersama kari kentang dan chicken wings. Nasi dia tak usah kata la, memang besar portion dia dan korang boleh pilih nak makan bersama dengan ayam, daging dan juga makanan laut.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Sambal Bamboo Clam Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Salted Egg Yolk Octopus Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Black Pepper Beef Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Indonesia Ikan Bakar Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Butter Chicken Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Fried Prawn With Egg Yolk Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Indonesia Flying Fish Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Chicken with Salted Egg Yolk Rice
Selain variasi nasi putih, bagi yang teringin nak makan nasi goreng, korang boleh cuba dua menu nasi goreng iaitu Campur Belacan Chicken Fried Rice dan Thai Pineapple Fried Rice With Butter Chicken. Pergh makan nasi goreng panas-panas memang tak toleh kiri kanan dah hehe.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Campur Belacan Chicken Fried Rice
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Thai Pineapple Fried Rice With Butter Chicken
Bagi yang tak nak makan nasi, korang boleh mencuba menu kuey teow di Campur Campur Kitchen. Antara menu yang kinah recommend untuk korang cuba ialah Pan Fried Beef Kuey Teow dan Cantonese Kuey Teow With Seafood. Walaupun hanya kuey teow, seperti juga dengan menu-menu lain, kuey teow dia memang banyak dan tak perlu dah mintak kuey teow lebih dah hehhe.

Tempat Makan Best. Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Pan Fried Beef Kuey Teow 
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Cantonese Kuey Teow With Seafood
Bagi pencinta western food pula, korang boleh mencuba dua menu chicken chop ni. Next time bila ke sini lagi kinah nak order Chicken Chop pulak. Macam sedap je diorang makan kelmarin.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Chicken Chop With Salted Egg Sauce
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Butter Chicken Chop
Dah alang-alang sampai ke sini, jangan lupa pula untuk mencuba menu pembuka selera yang ada di sini iaitu Salted Egg Yolk Chicken Boxing dan juga Crispy Baby Crab. Pada hari tu, kinah dapat mencuba crispy baby crab, walaupun telah lama dihidangkan, tekstur baby crab tu masih lagi crispy, krup krap krup krap je dalam mulut.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Crispy Baby Crab
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Salted Egg Yolk Chicken Boxing
Dah makan nasi, apa kata korang cuba dessert pulak. Pening jugak kami nak pilih dessert yang mana. Akhirnya kami sepakat memilih French Toast With Honey, dan Banana Toast With Chocolate. Makan dessert ni waktu panas-panas sedap.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
French Toast With Honey
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Banana Toast With Chocolate
Dah order makanan jangan lupa order air minuman pulak hehe. Di Campur Campur Kitchen, ada pelbagai jenis minuman yang boleh kita pilih. Paling best diorang tak guna gelas biasa yang dua tiga kali sedut dah habis. Tapi, mereka guna bekas plastik saiz besar memang puas hati la. Harganya pun takdela mahal mana. Disebabkan tengok cup bekas besar gitu, kinah cuma order air dalam bekas mentol tu je. Karang order bekas besar mau tujuh perhentian nak check in tandas punya pasal hahah.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya

Sambil menunggu pesanan korang sampai, korang boleh menikmati terlebih dahulu salad & pop corn dan ianya adalah percuma saja ye. So, don't worry.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya

Dekorasi Ruang Makan Restoran Campur Campur Kitchen

Pertama kali masuk ke sini, kinah tertarik dengan konsep yang diterapkan dalam dekorasi ruang makan. Nampak ala-ala kampung, tengokla tu ada nyiru serta dulang atau kalau orang kampung panggil talam yang ada bunga-bunga pelbagai saiz. Sekarang ni nak jumpa talam macam tu dah susah tau sekarang kalau ada pun dah rosak atau dah berlubang. Bila ke sini rasa berada di kampung pulak hehe.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Dekorasi Ruang Makan Restoran Campur Campur Kitchen
Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya
Dekorasi Ruang Makan Restoran Campur Campur Kitchen
Haaa macam mana dengan semua menu tu? Menarikkan, so korang dah tau kan kat mana tempat makan yang menarik di Cyberjaya ni kan. Lepas ni bolehlah bawak keluarga ataupun officemate makan di sana. Oh ye, sekarang ni Campur Campur Kitchen ada buat promosi 20% pada setiap hari Isnin hingga Jumaat dari pukul 3.00 pm hingga 6.00 pm saja tau. Rugi oo tak ambik peluang gini.

Tempat Makan Best Di Cyberjaya, tempat makan best, restoran campur campur kitchen, makan tengahari best di cyberjaya

Kinah pun ada cadangan nak repeat lagi makan kat sini next time. InsyaAllah


Restoran Campur-Campur Kitchen 
Lot UG 18, Upper Ground Floor,DPulze Shopping Centre,
Persiaran Multimedia,63000 Cyberjaya