Showing posts with label Makan-Makan. Show all posts
Showing posts with label Makan-Makan. Show all posts

Sunday, 4 April 2021

,

5 Makanan  Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu | Kepelbagaian kaum yang ada di negara kita ni menjadikan negara kita begitu unik di mata dunia. Jadi apabila sebut je pasal makanan, apa yang tak ada di Malaysia ni. Cakap je nak makan makanan jenis apa, Melayu, India, Cina, Jepun, Korea ehh semua ada la. Jadi, tak hairan la bila Malaysia ni digelar negara syurga makanan bagi pelancong asing.  


Kata orang, lain tekak lain citarasanya. Disebabkan itu, wujudnya restoran halal yang menghidangkan pelbagai sajian supaya kita sebagai umat Islam dapat menikmati sajian yang dipilih tanpa rasa was was. Oleh itu, kinah nak kongsi dengan korang 5 makanan Cina yang begitu popular dan sinonim dengan orang Melayu. Haaa mana satu pilihan korang ekkk....



5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu 

1. Char Koay Teow

5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu
Mujurlah ada gambar char kuey teow ni dalam blog kita ni ha.

Siapa kat sini peminat Char Kuey Teow kita geng. Bila sampai mood malas nak masak, kinah mintak Yop carikan Char Kuey Teow, bila dah tau kawasan mana yang sedap dan kena dengan tekak kami, memang gerai tu je yang kami cari. Tak sangka, rupanya selama ni makanan kegemaran kami ni adalah makanan tradisional orang Cina rupanya.


Char Kuey Teow ni biasanya di masak bersama udang, kerang, dan juga telur dan yang menjadikan char kuey teow ni lebih aumm adanya taugeh dan sayuran lain. Pergh memang leleh la makannya. Kalau kinah dapat satu pinggan ni, memang tak pandang lain dah.


2. Mee Wantan

5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu
Godek dalam galeri, ehh mujur jumpa mee wantan ni ha

Mee wantan adalah makanan Cina yang semakin popular dalam kalangan orang Melayu. Kinah mula berjinak mencuba makan mee wantan ni semasa kinah bekerja sebagai kerani di sebuah syarikat bas di Ipoh. Pada masa tu, memang pilihan makanan sangat terhad. Nak keluar lunch tempat lain memang tak la sebab kekangan waktu. Mujurlah ada satu gerai berdekatan yang menawarkan makanan halal di situ. Sejak dari tu, memang itu je la makanan ruji kinah semasa lunch.


Bagi yang baru nak mencuba, mee wantan merupakan hidangan mee kantonis yang dihidangkan bersama sup panas, sayur hijau seperti sayur sawi dan wantan. Kalau korang nak tahu, wantan ni ada dua versi sama ada digoreng mahupun direbus bersama sup. Ikutlah citarasa korang bagaimana. Hmm tetiba rindu pulak mee wantan maklong tu. 


3. Tau Fu Fah

5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu
Credit to : siraplimau.com

Sebut je tau fu fah, semua orang tahu. Biasanya tau fu fah kinah beli di pasar malam. Bila singgah pasar malam je, confirm akan beli sebekas tau fu fah ni. Kemudian simpan dalam peti ais sebab suka dengan teksturnya yang lembut bila di makan semasa sejuk. Tau fu fah ni biasanya di makan bersama dengan air gula putih atau pun air gula merah. Korang lebih suka yang mana? 


Tau fu fah ataupun lebih dikenali dengan dòufuhuā atau dòuhuā diperbuat daripada tauhu yang sangat lembut. Dikatakan tau fu fah ni berasal daripada negara Cina semasa zaman purba Dinasti Han. Jadi, orang-orang Cina pada masa tu telah pelbagaikan resipi masakan berasaskan tauhu mengikut citarasa sendiri.


4. Dim sum

5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu
Credit to : keluarga.my

Hmm satu lagi pilihan makanan Cina yang popular dalam kalangan orang Melayu ialah dim sum. Kinah mula belajar makan dim sum ni semasa pergi bercuti ke Thailand pada 3 tahun yang lepas. Kami beli dim sum tu dari peniaga yang beragama Islam di sana. Sejak dari tu, mulalah tekak ni gatal nak makan dim sum je. Mujurlah ada satu restoran cina muslim dekat dengan rumah ni. Jadilah, buat lepas teringin hehe.


Pada yang masih belum mencuba dim sum, dim sum ni comel je saiznya. Ianya diperbuat daripada tepung gandum, dan tepung jagung. Kemudian intinya pulak sama ada ayam, udang, daging dan ada juga sayuran. Ikut la selera dan citarasa korang nak yang macam mana.


5. Nasi Ayam Hainan

5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu
Credit to : ceriasihat.com

Satu lagi makanan Cina yang popular dalam kalangan orang Melayu ialah nasi ayam hainan. Kinah kalau pergi ke klinik lepas check up Lulu, memang tak sempat nak masak. Biasanya datang pagi, balik dah tengahari, memang tak sempat nak masak. Jadi, sebelum balik tu, kinah bungkus dulu nasi ayam hainan buat santapan kami sekeluarga. Bukannya selalu gantung kuali ni ye dak haha.


Nasi ayam hainan ni merupakan hidangan masyarakat Cina yang berasal dari Hainan, China. Hidangan ni dinamakan nasi ayam hainan kerana ia dipopularkan oleh masyarakat Hainan yang berasal dari kawasan Nanyang. Di Malaysia, hidangan ni biasanya disajikan bersama sos cili yang lebih pedas kerana dipengaruhi rasa Asia Tenggara.


Kalau diikutkan banyak lagi senarai chinese food yang popular dalam kalangan Melayu. Kalau kinah senaraikan nanti panjang berjela pulak entri ni. Nahh sekarang baru nampak betapa uniknya negara kita ni kan. Kita boleh terima segala jenis makanan Cina kerana rasanya yang enak dan apa yang penting lebih sihat. Disebabkan mendapat sambutan dari kaum yang lain, kinah tengok dah banyak restoran halal menyediakan sajian ini bagi memenuhi kehendak dan citarasa pelanggan. 


Kalau dah rasa malas nak ke restoran, korang order je dengan foodpanda, lebih mudah, cepat dan jimat masa. Tapi sebelum membuat pesanan tu, pastikan restoran tersebut adalah halal ye.


Selamat Menjamu Selera!!!


Saturday, 5 October 2019

,
Restoran Sisik Ikan Bakar Kedai Makanan Laut (Seafood) Terbaik Di Klang | Kalau bab makan, memang laju je kinah. Mana la badan tak tembun. Eh eh salahkan makanan padahal malas nak excersice hihi. Ok lah kite sambung  semula cerita pasal tempat makan best di Klang. Baru-baru ni kinah ajak Yop makan seafood, teringin pulak nak makan seafood kat kedai. Poyo je kan, padahal boleh je masak kat rumah. Ala, sekali sekala kite gantung kuali tambah pulak makan dengan kawan-kawan feeling tu lain la sikit.

Kalau korang nak tahu, kedai makan yang best di Klang yang kinah maksudkan ialah Restoran Sisik Ikan Bakar yang terletak betul-betul berhadapan dengan GM Klang. So, korang yang dah penat shopping bolehlah singgah makan dulu kat sini. InsyaAllah, gendang gendut tali kecapi lepas makan confirm puas hati.

Restoran Sisik Ikan Bakar Kedai Makanan Laut (Seafood) Terbaik Di Klang

Restoran Sisik, Restoran seafood di Lembah Klang, Restoran Makanan Laut, tempat makan best di Klang
Restoran Sisik Ikan Bakar Kedai Makanan Laut (Seafood) Terbaik Di Klang

Masa kinah pergi ni, pada waktu malam. Jadi, soal parking tak menjadi masalah, sebab GM Klang pun dah tutup masa kinah sampai. Kinah tengok memang kawasan di sini sangat strategik lagipun berhadapan dengan pusat membeli belah kan Hmm memang kena sangat la. Nak cari restoran ni pun mudah je, kedainya tepi jalan je.

Untuk pengetahuan korang, Restoran Sisik Ikan Bakar sebelum ni dikenali sebagai Resepi Warisan Tok telah ditubuhkan pada tahun 2013. Kalau korang nak tahu, pengasas dan pemilik restoran ini difahamkann berdarah campuran Pahang, Negeri Sembilan, Selangor dan juga Melaka. Disebabkan itu, sedikit sebanyak terzahir dalam cara memasak dan juga nama bagi setiap hidangan di sini.

Restoran Sisik Ikan Bakar dibuka pada setiap hari bermula dari pukul 8.00 pagi hingga 4.30 petang untuk masakan asli Melayu manakala untuk makanan laut bakar pula bermula pada pukul 5.00 petang hingga 12.30 malam.

Mengapa Restoran Sisik Ikan Bakar Menjadi Pilihan Kami

Restoran Sisik, Restoran seafood di Lembah Klang, Restoran Makanan Laut, tempat makan best di Klang
Restoran Sisik Ikan Bakar Kedai Makanan Laut (Seafood) Terbaik Di Klang

Lihatlah meja kami, penuh dengan makanan, sampai tak tahu nak makan yang mana dulu. Lauk apa yang kami pesan, nanti kinah cerita kemudian. Kami memilih Restoran Sisik Ikan Bakar kerana sebelum kami ke sini, kami dah google terlebih dahulu kat mana kedai makanan laut terbaik di Klang, akhirnya Restoran Sisik menjadi pilihan. Lagipun makanan laut mereka semuanya segar sampai rambang mata kami nak pilih yang mana untuk hidangan kami pada malam tu.

Aneka Pilihan Makanan Laut Segar 

Restoran Sisik, Restoran seafood di Lembah Klang, Restoran Makanan Laut, tempat makan best di Klang
Restoran Sisik Ikan Bakar Kedai Makanan Laut (Seafood) Terbaik Di Klang

Tengoklah gambar di atas, ada banyak pilihan tau antaranya ada ikan Jenahak, Cencaru, ikan pari dan macam lagi jenis ikan. Selain tu, sotong putih, ketam, lala, pepahat, kerang pun ada. Korang cuma pilih je nak yang mana satu.

Kemudian bila dah selesai pilih makanan laut untuk dimasak, korang boleh pilih sama ada nak bakar, ataupun korang nak masak ala masakan Melayu asli macam kami pun boleh. Tukang masak sentiasa bersedia untuk menyediakan hidangan yang korang pilih tu.

Tadaaa ni la dia hidangan pilihan kami. Haaa penuh meja weh sampai tak tau nak makan yang mana dulu. Kita susun dulu cantik-cantik, tangkap gambar sebab nak kongsi dengan korang tempat makan yang best di Klang ni.

Restoran Sisik, Restoran seafood di Lembah Klang, Restoran Makanan Laut, tempat makan best di Klang
Restoran Sisik Ikan Bakar Kedai Makanan Laut (Seafood) Terbaik Di Klang


Antara Hidangan Menjadi Pilihan Kami

Jom kinah belanja gambar hidangan yang kami pilih pada malam tu. Semuanya nampak menyelerakan nyum nyum....

Restoran Sisik, Restoran seafood di Lembah Klang, Restoran Makanan Laut, tempat makan best di Klang
Udang goreng berempah
Restoran Sisik, Restoran seafood di Lembah Klang, Restoran Makanan Laut, tempat makan best di Klang
Sambal Lala
Restoran Sisik, Restoran seafood di Lembah Klang, Restoran Makanan Laut, tempat makan best di Klang
Sotong Bakar Madu
Restoran Sisik, Restoran seafood di Lembah Klang, Restoran Makanan Laut, tempat makan best di Klang
Seafood Singgang
Restoran Sisik, Restoran seafood di Lembah Klang, Restoran Makanan Laut, tempat makan best di Klang
Ikan Lampam Bakar Tempoyak (Pais)
Restoran Sisik, Restoran seafood di Lembah Klang, Restoran Makanan Laut, tempat makan best di Klang
Kailan Ikan Masin

Selain lauk pauk yang kami pilih ni, tak lengkap pulak kalau tak ada ulam-ulaman. Ni lah rahsia awet muda kami cewah hahahha. Dah ada ulam, mesti lah kena ada sambal belacan dan paling kinah suka sambal tempoyak. Orang Perak kome, tempoyak berpisah tiada hehe. Sambal tempoyak dia memang padu.

Restoran Sisik, Restoran seafood di Lembah Klang, Restoran Makanan Laut, tempat makan best di Klang
Restoran Sisik Ikan Bakar Kedai Makanan Laut (Seafood) Terbaik Di Klang


Menu Nasi Lemak Buluh Perindu Menu Istimewa Restoran Sisik Ikan Bakar

Restoran Sisik, Restoran seafood di Lembah Klang, Restoran Makanan Laut, tempat makan best di Klang
Nasi lemak buluh perindu

Siapa sini suka makan nasi lemak? Hahh bagi penggemar nasi lemak, korang kena cuba Nasi lemak buluh perindu di Restoran Sisik Ikan Bakar ni tau. Kebanyakan yang datang makan kat sini, nasi lemak buluh perindu menjadi pilihan utama. Apa yang istimewanya dengan nasi lemak buluh perindu ni, nasi ini dimasak dengan menggunakan daun pandan dan dibungkus pula dengan daun pisang kemudian dikukus di dalam buluh menjadikan rasanya lebih enak dan wangi. Makan nasi lemak panas-panas memang marvelous huhu betul ke ejaan tu 😅

Restoran Sisik, Restoran seafood di Lembah Klang, Restoran Makanan Laut, tempat makan best di Klang
Restoran Sisik Ikan Bakar Kedai Makanan Laut (Seafood) Terbaik Di Klang

Digandingkan pula dengan lauk seperti sambal udang, paru berlada, ayam masak merah dan rendang ayam menjadikan nasi lemak buluh perindu ni bertambah sedap hingga ke butir nasi yang terakhir. Korang boleh pilih nak lauk yang mana. Kinah kalau makan nasi lemak selalu ambik sambal paru je. Lauk favourite tu heheh.

Harga Makanan Laut Restoran Sisik Ikan Bakar

Restoran Sisik, Restoran seafood di Lembah Klang, Restoran Makanan Laut, tempat makan best di Klang
Restoran Sisik Ikan Bakar Kedai Makanan Laut (Seafood) Terbaik Di Klang

Harga makanan yang ada di sini adalah harga standard dan mengikut harga semasa. Jadi, korang yang datang ke sini bersama keluarga, kinah sarankan korang buat pesanan mengikut pakej yang disediakan kerana bagi kinah lebih jimat dan mudah jika korang tak tahu nak buat pesanan apa. Hahaha kinah selalu macam tu, selalu blur tak tahu nak makan apa. Jadi, bila ada set macam ni, lebih mudah kita buat pilihan.

Keselesaan dan Kebersihan Restoran Sisik Ikan Bakar

Soal keselesaan dan kebersihan di sini kinah bagi 5 bintang. Kerusi dan meja yang disediakan pun banyak dan lebih teratur. Jadi tak ada masalah kalau korang datang ke sini dengan bilangan yang agak ramai. Keadaan kedai pun luas dan selesa. Bawa anak kecil pun tak risau. Tahap kebersihan pun bagus.

Review Kinah Mengenai Restoran Sisik Ikan Bakar

Kepada penggemar masakan warisan Melayu, Restoran Sisik Ikan Bakar perlu menjadi sasaran utama kerana banyak pilihan makanan yang boleh dipilih. Kinah ni memang suka makan masakan yang pedas, bila dah tau tempat makan best di Klang ni, nampaknya ke sini lagi la kami nampaknya nanti. Kinah memang recommend korang datang makan di sini. Memang puas hati.

Kami sudah, korang bila lagi heheh


Alamat Restoran Sisik Ikan Bakar
Berhadapan GM Klang Wholesale City
No 32, Jalan Kasuarina 1/ks7,
Bandar Botanic, 41200 Klang, Selangor Darul Ehsan (Restoran Sisik)

Untuk maklumat lebih lanjut dan sebarang tempahan boleh hubungi

Facebook :
Instagram:

Thursday, 18 July 2019

,
Rupanya Lokching atau Sosej Bakar Ada Jual Di Bukit Sentosa Ni | Dulu masa zaman universiti dulu, suka betul beli sosej bakar atau kitorang panggil cucuk cucuk di cafe. Turun je dari bas, terus ke cafe. Kalau habis kelas petang, malas nak makan nasi cucuk cucuk je la kinah beli. Paling sedapnya, sos dia la yang manis pedas tu. Lepas habis belajar ada jugakla teringat-ingat pulak tapi tak tahu nak beli kat mana masa tu.

Haritu masa mula-mula pindah aritu, kinah tak larat nak masak. Penat mengemas barangkali. Bila dah penat tu, perut pun lapar. Macam biasa la, scroll facebook kot kot la ada orang boleh delivery makanan. Yop pulak kerja dan tak balik lagi hari tu. Lagipun dah malam kan. Cari makanan yang simple je. Tetiba nampak pulak ada orang jual cucuk cucuk. Happy tak terkata. Sesekali pekena cucuk atau lokching bakar ni memang layan. Lagipun lama dah kot tak makan huhu.
Rupanya Lokching atau Sosej Bakar Ada Jual Di Bukit Sentosa Ni
Rupanya Lokching atau Sosej Bakar Ada Jual Di Bukit Sentosa Ni
Tak fikir panjang dah, terus order. Kinah order petang, bajet lepas Maghrib boleh makan. Tapi disebabkan runner masa tu pergi open house, jadi lambat sikit la hantar. Huwaa dah la perut berkeroncong masa tu. Dekat Isyak baru sampai aduiii. Takpelah janji cucuk cucuk sampai huhu. Paling kinah suka sekali sandwic petak ayam tu la. Tapi rasa sandwic ni tak macam masa kinah makan zaman universiti dulu. Kalau dulu sandwic tu tebal kot. Tapi sekarang makin nipis. Rasa pun kurang. Tabah je la sebab dah lama sangat teringin. Mujurlah sos dia sedap huhu. 

Nak repeat lagi?

InsyaAllah akan repeat. 


Friday, 3 May 2019

,
Entah kenapa tetiba je teringat dim sum masa ke Thailand dulu. Rasa menyesal pulak bila beli sikit haha. Lepastu mula la teringat je. Bila dah teringat ni, mula la suarakan pada suami. Bolehnya diajaknya kita pergi ke Thailand balik. Takkan nak pergi Thailand semata-mata nak beli dim sum je. Ate dia ingat Thailand tu macam pergi Kuala Lumpur. Jauh kot hahahaha bukannya dia tak tahu. Macam la kat Malaysia ni takde orang yang jual. Nak tunggu Karnival Makanan Thailand entah bila pulak kan.
Dimsum Halal
Orang perempuan ni., bila dah teringin asyik teringat-ingat je. Tak boleh jadi ni. Kena cari jugak. Korang jangan kata Thahirah nak dapat adik pulak ye. Kosong je ni.

Kinah pun google la kot kot la ada orang jual sebijik macam kat Thailand tu. Senyum lebar bila nampak ada yang jual sama macam kat Thailand. Rupanya kat shopee pun ada jual. Tapi ni dim sum yang halal ye. Homemade punya dan orang kita juga yang jual. Dia jual sekali dengan sos. Kinah ambik yang sekilo punya. Sekilo dalam RM35.00, kiranya ada dalam 60 bijik haha. 
Teringin Dimsum Masa Bercuti Ke Thailand
Suami kata haaaa makan puas-puas sekilo tu. 

Bestnya tengahari kinah order, petang tu dah dapat notification untuk diterima. Cepat betul servis dia. Kurier yang dia guna pun J&T Express. Memang cepat la.

Dimsum ni sampai tengahari.. Cepatkann. Bila sampai je dimsum kinah simpan dulu dalam freezer..

Malam tu baru kukus. Lapar sebab baru balik pergi urut badan. Kukus dimsum ni pun tak lama dalam 10 minit gitu dan boleh makan.

Haaa jemput la makan😋
Dimsum Halal
Kitorang berdua menyicah malam-malam haha. Gambar menyicah tak sempat nak ambik sebab dah lapar sangat.

Boleh tahan sedap. Nanti boleh order lagi ni. Terima kasih seller