Saturday, 14 September 2013

,
Assalamualaikum...

Pernah dengar Sudoku? Sudoku mula diterbitkan pada tahun 1979 yang mana telah muda mendapat nama di Negara Matahari Terbit iaitu Jepun pada tahun 1986 dan semakin berkembang pada peringkat antarabangsa pada tahun 2005. Sudoku ni merupakan permainan berdasarkan logik yang mana ia turut dikenalo sebaga Number Place di Amerika Syarikat.  Matlamat permainan ini adalah memasukkan digit bernombor dari 1 hingga 9 ke dalam satu sel grid 9x9 dengan subgrid yang dipanggil ‘kawasan’  bermula dengan beberapa nombor yang telah diberi dalam sesetengah sel yang lain. Setiap sel dan kawasannya hanya boleh mempunyai satu kali sahaja bagi sesuatu nombor digit dari 1 hingga 9 tadi.  Permainan ini memerlukan kesabaran dan kemahiran berfikir secara logik. 

Gambar rajah sudoku
Kawasan 3x3 di sudut atas kanan mesti mempunyai satu nombor 5. Dengan melihat pada ufuk dan datar anda boleh mendapati lain-lain nombor 5 dan menghapuskan semua sel kosong di atas kanan yang tidak boleh ada nombor 5. Ini meninggalkan hanya satu sel yang boleh menerima nombor itu! (diwarnai hijau)
Cara penyelesaiannya terbahagi kepada dua teknik mudah iaitu silang hapus dan mengira digit 1 hingga 9 dari mengufuk dan menjajar untuk mengenalpasti nombor yang tiada di dalam sel. Kinah selalu menggunakan teknik yang kedua yang mana teknik ni mengira berdasarkan nombor yang terakhir dijumpai dan menjajikan penyelesaian yang lebih cepat. Permainan ni ada tahapnya daripada yang mudah hinggalah ke tahap yang  susah. Bagi yang mula berjinak-jinak bermain sudoku ni, seeloknya  bermula pada tahap yang mudah dulu kemudian barulah ke tahap seterusnya. Selamat mencuba ^_^



Friday, 13 September 2013

,
Assalamualaikum...




Thursday, 12 September 2013

,

Assalamualaikum...


Nak berjiwang-jiwang pulak ehhhh hehehhhe. Saje je tak tau nak post ape hari ni huhu

Tuesday, 10 September 2013

,
Assalamualaikum..

Nampak gayanya internet kinah ni makin lama makin merajukla. Ala lepas ni susahla nak blogwalking semua.  Pada yang join segmen kinah tu teruskan berblogwalking ye. Kinah akan blogwalking blog korang selagi mana kinah mampu. Tenet ni dah makin slow bukan tahap kura-kura dah ni, tahap apa pun tak tau la huhu nak bukak blog sendiri pun lama gilerrrr loadingnya apatah lagi nak bukak blog orang lain yang siap berlagu tu. Teruskan usaha yer, Kinah akan singgah blog korang dari semasa ke semasa. ^_^

 Kalau korang alami macam kinah ni rilekla braderrrr hahaha


Senyumla sikit, alo-alo comelnye die hehhe

Ha macam tula hehehhe

cakkkkk heehehheeh ok la bubye


,
Assalamualaikum...




Monday, 9 September 2013

,
Assalamualaikum...

Entri kali ni bukan lagi pasai segmen ke bukan pasai GA tau, tapi kali ni nak habaq mai kat angpa semua internet ceq ni dah makin lama makin slow huhuhu. Sabor je la. So pada sesiapa yang ada tinggalkan jejak kat cbox tu tapi kinah tak balas balik mintak maaf ye internet dah x laju macam Usain Bolt dah heeee. Walau macamna sekalipun kinah tetap akan balas kunjungan korang semua tapi lambatla sikit ye. Harap semua faham ^_^

Ni sekadar renungan untuk semua