Sunday, 22 October 2017

,
Tebus Baucer Juice Works di Aeon Klebang| Bulan lepas, kinah ada terima 2 keping baucer Free Heartbeat Juice Works. Bulan ni baru ada kesempatan nak tebus. Nak tebus area Kuala Lumpur macam tak berbaloi je sebab nak cari parking lagi, jalan sesak lagi. Pening huhu. Bila balik kampung baru teringat ehh bukan ke ada kupon. Apa lagi tebus je di Ipoh. Di Ipoh, Juice Works hanya ada di Aeon klebang sahaja. Tempat lain masih belum ada lagi. Mungkin akan datang la kot.

Kalau nak tahu apa itu minuman jus Heartbeat boleh baca di sini.

Juice Works di Aeon klebang
Bagi yang tak tahu, Juice Works di Aeon Klebang terletak di tingkat 2 berhampiran dengan food court. So lepas ni, bolehlah singgah minum jus dulu. Ada macam-macam jus yang boleh korang cuba. Harganya pun berpatutan.

Pilih jus yang berkenan di hati
Tengoklah tu ada macam-macam jus ada. Korang pilih je nak yang mana. Oh ye, bagi penggemar jus, korang juga boleh buat member kad tau. Hanya RM12.00 sahaja untuk 2 tahun. Dalam masa yang sama korang juga boleh menikmati jus percuma pada hari lahir. Wahhh best tu. 

Jemput minum semua
Yepii dapat juga minum jus Juice Works ni. Memang sedap. Tunggu apa lagi korang pergilah cuba.

Baca lagi mengenai Juice Works di sini

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Juice Works bolehlah layari di website http://juiceworks.com.my

Saturday, 21 October 2017

,
Tropika Face Cleansing Oil|Hari ni kinah nak ceritakan pengalaman kinah sepanjang menggunakan skincare daripada Tropika. Haaa jangan tak tau ye Tropika sekarang ni dah ada produk skincare. Produk yang kinah maksudkan di sini ialah Face Cleansing Oil. Untuk pengetahuan korang semua, Tropika Face Cleansing Oil ni lain daripada skincare yang biasa kita gunakan. Dah namanya pun ada oil memang oil sahaja. Namun begitu, ada keistimewaannya tau. Seperti mana yang kita tahu bahan utama yang digunakan dalam produk Tropika adalah minyak kelapa dara. Tropika Face Cleansing Oil juga tidak terkecuali.

TROPIKA Face Cleansing Oil

Tropika Face Cleansing oil, kecantikan
TROPIKA Face Cleansing Oil

TROPIKA Face Cleansing Oil
TROPIKA Face Cleansing Oil mempunyai formula semula jadi yang terdiri daripada Minyak Kelapa Dara yang berkualiti tinggi. Ia adalah satu pilihan pembersihan yang sangat baik untuk semua jenis kulit, mencuci minyak sebum yang berlebihan tanpa mengeringkan kulit. Pencuci yang dirumuskan menggunakan VCO, Ekstrak Licorice Root dan Vitamin E yang mewujudkan fungsi 3-in-1. Gabungan unik dengan ekstrak likuoris dapat membantu untuk mengurangkan garis-garis halus dan dan meningkatkan tona kulit. Formulasi khas adalah selamat untuk digunakan pada kulit sensitif juga. Diuji di bawah kawalan dermatologi.


Bahan-Bahan yang digunakan
Minyak Kelapa Dara (VCO) - Pelembap semulajadi yang hebat. Mengandungi asid laurik yang popular dengan ciri-ciri antimikrob dan disinfektan yang, membantu untuk mengekalkan liang bersih dan mencegah jerawat. 

Vitamin E - Keadaan kulit, sesuai untuk mengurangkan garis-garis halus, kedutan, dan tempat. 

Licorice Root Extract - Mengandungi glabridin yang membantu untuk mengurangkan lingkaran gelap di bawah mata, perubahan warna dan bintik-bintik. Juga digunakan secara tradisional untuk mencerahkan kulit. 

Olive Oil Ester - Ejen pembersihan tambahan yang selamat untuk digunakan di sekitar mata. Ia menawarkan ciri-ciri anti-radang dan membantu untuk mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan. 


Cara Menggunakan
Bersih dan menyuburkan kulit anda dengan 3 langkah mudah:
 1. Sapukan ke kulit kering. Urut dalam edaran. 
2. Tambahkan air sedikit membuat emulsi susu dan terus urut. 
3. Bilas bersih dengan air.

Digunakan dua kali sehari atau setiap kali korang mahu menanggalkan make up. Siapa yang boleh gunakan Face Cleansing Oil?
* Sesiapa yang memakai make up atau tidak memakai make up.
* Sesiapa yang mengambil berat tentang kulit mereka.
* Sesiapa yang memilih produk semula jadi untuk kulit mereka.
* Sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

Kinah dah gunakannya, memang best sangat Face Cleansing Oil ni. Baru pertama kali guna muka rasa lebih lembut dan apa yang bestnya muka langsung tak berminyak. Kalau tak, muka berminyak macam dah boleh guna nak goreng pisang. Korang cuba la memang tak mengecewakan. Nak tanggalkan make up pun boleh tau.

Oh ye sebelum terlupa, jika ada berlaku sebarang iritasi pada kulit selepas menggunakannya, berhenti gunakannya.

Untuk maklumat lanjut

http://www.tropikabeauty.com.my
https://tropikaskincare.my
Fb : https://m.facebook.com/TropikaskincareHQ

Tuesday, 17 October 2017

,
Bahayanya Pass-out Game| Sekarang dah semakin tular di media sosial tentang satu permainan yang kini dah jadi viral dalam kalangan pelajar sekolah. Perasaan ingin mencuba dan seronok mereka itu dalam tidak sedar boleh membahayakan nyawa mereka sendiri silap haribulan boleh membawa maut. Jangan buat pasal dengan permainan ni. Permainan yang kinah maksudkan di sini ialah Pass-Out Game atau Skip Challenge. Jangan fikir nak seronok je tapi betapa bahayanya Pass-out Game diabaikan.


Pass-Out Game
Permainan ni sebenarnya dah lama pun wujud tapi entah macam mana muncul balik. Bila kinah cuba research tentang game ni, game ni popular dalam kalangan remaja di Indonesia. Risiko permainan ni sangat bahaya antaranya tulang rusuk patah, anggota badan akan tercedera akibat jatuh, berlaku gegaran otak, sawan dan sebagainya. Lebih banyak impak negatif dari positif.

Kesan akibat Pass-out game
Jangan tak tahu pulak dah ada kes kematian yang direkodkan akibat game yang tak memberi apa faedah ni. Haa jangan buat pasal.

Cara 'pass-out challenge' ini dimainkan


Bagaimana cabaran ini dimainkan adalah dengan menekan dada oleh dua atau tiga orang rakan beberapa saat sehingga jatuh pengsan. Beberapa penjelasan dari permainan ini. Kenapa boleh pengsan dan apa bahayanya?

1. Semasa menekan di bahagian dada dilakukan, ini akan mengakibatkan tekanan tinggi di bahagian thorax (rongga dada) dan jantung secara langsung. Ini akan menyebabkan 'venous return' (aliran darah dari badan ke jantung kanan) menjadi kurang. Maka jantung gagal untuk mengepam menyebabkan kurang atau tiada langsung darah mengalir keluar dari jantung ke badan (No cardiac output).

Keadaan ini akan menyebabkan organ-organ vital termasuk otak tidak menerima bekalan darah. Maka mendorong seseorang itu jatuh pengsan kerana tiada atau kurang darah yang membawa oksigen untuk sel-sel otak.

2. Satu lagi keadaan berlaku semasa dada ditekan kuat adalah vagal stimulasi iaitu akan menyebabkan 'neurocardiogenic syncope'. Keadaan ini berlaku seperti berikut:

  • Kurang venous return (aliran darah dari badan ke jantung kanan) akibat dada ditekan
  • Kurang preload (kemasukan darah dalam jantung)
  • Kurang darah mengisi ventricular jantung
  • Bertambah sympathetic tone
  • Kontraksi ventricle jantung berlebihan (hypercontractility of ventricle) dengan kurang pengisian darah (under filled chamber)
  • Ventricular mechanoreceptor activation
  • Maklum balas ke medulla melalui saraf vagus
  • Mengurangkan sympathetic tone dan meningkatkan parasympathetic
  • Kadar denyutan jantung menurun (bradycardia) dan tekanan darah juga menjadi rendah (hypotensive)
  • Sel otak kekurang oksigen
  • Hypoxia
  • Pengsan.
Kedua-dua keadaan atau situasi ini akan menyebabkan seseorang itu jatuh pengsan dan akan sedar semula setelah bekalan oksigen pulih kembali disalurkan semula ke otak.

Jika tempoh kekurangan bekalan oksigen berlanjutan dan cukup lama, seseorang itu boleh mengalami 'Hypoxic Ischaemic Encephalopathy' iaitu keadaan dimana sel-sel otak cedera, rosak teruk dan mati akibat dari terputus bekalan oksigen. Jika bernasib baik, seseorang itu hanya lumpuh. Lagi malang boleh menyebabkan kematian. Ingat! Kita tak sentiasa bernasib baik. Credit to Iluminasi.com

Allah risaunya dengan permainan anak-anak kita zaman sekarang ni. Masa kita seusia dengan mereka ni takde mainan merepek macam ni. Kita sibuk main galah panjang, teng teng dan sebagainya. Jadi, peranan kita sebagai ibu  bapa perlu memantau anak-anak kita supaya kes yang kita ingini berlaku dapat dielakkan. Memang patut pun Kementerian Pelajaran haramkan permainan ni. 

Saturday, 14 October 2017

,
Hadiah Dari Starlavenderluna Dah Sampai| Beberapa hari yang lepas kinah terima satu parcel daripada seseorang. Siapakah gerangannya? Haaa sebenarnya parcel tu daripada Kak Shikin owner blog Starlavenderluna. Bulan yang lepas kinah dapat top komentor di blog beliau. Jadi untuk menghargai mereka yang mencoret jurnal beliau, dapatlah cenderahati yang bagi kinah awesome sangat. Nak tau apa dia? Taraaa kinah dapat mask BioAqua.

Mask BioAqua
Setakat hari ni, kinah masih belum mencuba lagi mask ni. Tengah mencari mood dulu. Oh ye sebelum terlupa. Untuk pengetahuan semua, kak Shikin juga ada menawarkan terapi buang angin juga tau tapi hanya untuk wanita saja la ye. Pada yang tengah mencari orang untuk urut tu terutama di kawasan Salak Tinggi, Nilai, Dengkil, Putrajaya dan Cyberjaya, apa kata korang cuba berurut dengan beliau. Untuk temujanji sila hubungi Shikin Razali ditalian 019-9884032 ataupun Whatsapp je terus.

Friday, 13 October 2017

,
Prime Burst Cream| Dapat Kembalikan Keanjalan Aset Utama Wanita Bulan lepas kinah ada join satu giveaway ni hadiahnya Prime Burst Cream (PBC). Alhamdulillah rezeki kinah menang Prime Burst dan wang tunai sebanyak RM25.00. Kinah baru je terima pada minggu lepas. Jadi entri hari ni kinah nak review PBC ni. AWAS ye entri ni untuk bacaan kaum wanita sahaja tau kaum lelaki bila baca ni bolehlah beli untuk si isteri satu hehe. Apa yang pasti Prime Burst Cream dapat kembalikan keanjalan aset utama wanita.


Bila dah kahwin dan ada anak dah tentu aset utama tu semakin kendur dan shape pun lari dah tak macam zaman anak dara dulu. Apabila jadi macam ni confirm rasa down sangat kan. Tapi ada sesetengah tu, tak kisah pun aset dia kendur macam tu. Ni kinah nak story tentang satu produk yang dapat membantu kembalikan semula keanjalan aset utama tu. Produk apa tu? Prime Burst Cream (PBC) namanya.


Antara Kelebihan PBC ialah

  1. Membesarkan payudara dalam masa yang singkat
  2. Melembutkan dan memantapkan payudara
  3. Menegangkan kulit payudara bagi mengatasi masalah kendur
  4. Menghasilkan tisu payudara dan peraliran darah.

Apa yang penting PBC tiada bahan aktif dan dijamin selamat dan baik untuk kesihatan. Ni yang paling penting, mendapat kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).


Untuk pengetahuan semua, PBC ni bukan sahaja berada di pasaran Malaysia sahaja tau malah di luar negara. Wowww hebatnya penangan PBC ni. Ehhh korang tak nak cuba ke? Kinah dah cuba dah hasilnya memang aummm haha. Baunya pun wangi sangat, macam pakai minyak wangi. Perlu ingat ye, apabila datang bulan, hentikan buat sementara waktu. Dah ok nanti baru sapu balik.

Antara testimoni yang diterima.




Untuk maklumat lanjut boleh layari

Thursday, 12 October 2017

,
Tahukah Anda Apa Itu Antioksidan?|Antioksidan – anda mungkin pernah dengar istilah ini di sekitar kedai makanan kesihatan di bandar ataupun perbincangan mengenai topik kesihatan dan pencegahan penyakit. Carian melalui Google menunjukkan  bahawa penggunaan istilah ini telah berkembang pesat semenjak dua dekad yang lalu, ini selaras dengan minat dalam gaya pemakanan hidup yang lebih sihat semakin meningkat. Tetapi tahukah anda apa itu antioksidan sebenarnya?

Merujuk kepada kamus, antioksidan merupakan bahan yang menghilangkan agen-agen pengoksida yang berpotensi merosakkan organisma hidup di dalam tubuh badan. Pengoksidaan di dalam tubuh manusia adalah tindak balas kimia yang menghasilkan radikal bebas yang boleh menyebabkan tindak balas rantaian yang boleh merosakkan sel.

Malah proses metabolisme atau pemprosessan oksigen yang kita ambil melalui pernafasan, atau penghasilan tenaga daripada sel-sel, boleh menghasilkan radikal bebas seperti itu. Tubuh kita adalah ciptaan Tuhan yang menakjubkan, kerana ianya juga boleh menghasilkan antioksidan yang diperlukan untuk mengatasi kerosakkan ini. Walau bagaimanapun, kandungan radikal bebas ini jauh lebih banyak daripada antioksidan yang terdapat didalam tubuh kita, terutamanya di dalam dunia yang semakin tercemar ini.

Oleh itu, untuk membantu badan kita mengekalkan keseimbangan, bekalan antioksidan luar yang berterusan diperlukan untuk membantu meneutral dan juga menghilangkan radikal bebas. Inilah sifat alam semulajadi apa yang diperlukan oleh badan kita. Antioksidan boleh didapati di kebanyakkan makanan yang berasaskan tumbuh-tumbuhan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia juga boleh di dapati di dalam teh, dan coklat! Terdapat juga banyak jenis antioksidan yang lain, beberapa yang popular adalah vitamin (beta-Karoten), C, dan E. Anda juga mungkin pernah dengar mengenai flavanols – yang terdapat didalam coklat dan lycopene yang terdapat di dalam tomato. 

Salah satu sebab disebalik  minat terhadap jus buah-buahan dan sayur-sayuran baru-baru ini – selain daripada kelazatannya adalah jumlah antioksidan yang banyak yang boleh diperolehi daripada mereka. Ambil minuman Heartbeat daripada Juice Works, yang mengabungkan kebaikkan antioksidan yang kuat dari limau gendang, oren, lobak merah, epal dan timun.

Ia mempunyai hesperidin antioksidan daripada oren, dimana ia boleh membantu meningkatkan fungsi saluran darah dan menurunkan risiko penyakit jantung seseorang. Selain daripada antioksidan alfa dan beta-karoten, yang bain untuk kuit, paru-paru, sistem imun dan kesihatan jantung, wortel mengandungi antioksidan lutein yang penting untuk kesihatan mata

Di samping kaya dengan vitamin A dan C, limau gendang juga mempunyai antioksidan naringenin, didapati dapat membantu hati memecah lemak dan meningkatkan kepekaan sel tubuh terhadap insulin. Terdapat bukti menyatakan bahawa naringenin mungkin melindungi hati daripada kerosakkan.

Timun, mempunyai banyak antioksidan juga. Sekali lagi, selain vitamin C fan beta-karoten, ia mengandungi flavonoid seperti kaempferol, yang dapat membantu melawan kanser dan menurukan risiko penyakit kronik, termasuk penyakit jantung. Epal juga adalah kaya dengan flavonoid yang mempunyai antioksidan yang banyak. Saintis kini telah mengira kuasa antioksidan epal adalah bersamaan dengan lenih daripada 1,5000 miligram vitamin C. Jadi apa yang anda tunggu? Dapatkan secawan Heartbeat – atau mana-mana jus pilihan anda dari Juice Works hari ini - dan bantu badan anda melepaskan radikal bebas yang jahat.

P/s: Khusus untuk bulan Oktober, Juice Works telah berkerjasama dengan Face – dahulu dikenali sebagai Groupon – untuk menawarkan RM 5 Diskaun untuk setiap pembelian di Juice Works. Hanya layari www.myfave.com atau muat turun aplikasi Fave dan dapatkan kod promo untuk mendapatkan diskaun anda!**

**Tawaran ini boleh ditebus dari Oct 1 sehingga Oct 31, 2017

**Ia tidak boleh digabungkan dengan diskaun/baucar yang lain