Tuesday, 30 May 2017

,
Alhamdulillah rezeki bulan Ramadhan. Nuffnang bermurah hati bagi CPUV lagi. Kali ni Friso Gold. Setakat ni tak nampak lagi bayang iklan Friso Gold. Ade nanti rajinle tekan ye hehe. Walaupun tak banyak dapat hasilnya kumpul sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Iklan Prego aritu pun dah credit dah. Cepat betul creditnya. Harap Friso Gold ni kekal lama sikit. Meh nak cerita sikit mengenai Friso Gold.


Siapa tak kenal dengan jenama Friso Gold, satu jenama yang begitu sinonim dengan ibu bapa. Friso Gold ni ada 4 step. Step untuk ibu hamil iaitu Frisomum step kedua pulak untuk baby yang berumur satu 6 bulan ke atas ye. Untuk bayi bawah 6 bulan digalakkan minum susu ibu. Step 3 pula untuk kanak-kanak yang mula meneroka. Kalau Thahirah minum, sesuai untuk tahap yang ketiga ni dan yang terakhir untuk tahap 4 untuk tiga tahun ke atas.

In sha Allah nanti kinah akan review satu produk Elysium by Jacqueline.K.


Saturday, 27 May 2017

,
Salam Ramadhan kepada semua. Maaflah lambat bersiaran. Semoga kita semua dapat menjalani ibadah puasa dengan sebaik mungkin. Kinah nak kongsi sikit tips untuk jadikan Ramadhan kali ni lebih baik dari tahun lepas.

Thursday, 25 May 2017

,
Tak lama dah nak puasa. Ada yang awal-awal dah buat persiapan untuk beraya katanya tak nak kelam kabut nanti. Betul jugak tu. Selain sibuk buat persiapan untuk beraya, ada juga yang sibuk membuat persiapan untuk menyambut kelahiran baby nanti. Jadi, bagi memudahkan bakal ibu-ibu atau pun yang dah bergelar ibu untuk mencari keperluan baby, keperluan ibu lepas bersalin, anak kecil dan kanak-kanak, jadi kinah nak suggest pada korang satu laman web ni. Laman web ni khusus untuk barangan baby je daripada A hingga Z. Jadi para ibu-ibu tak payah la nak pening kepala nak cari barang baby. Sekarang ni semua dah mudah. Semuanya di hujung jari je cuma korang klik je Motherhood

Di Motherhood semua kelengkapan yang diperlukan adalah complete yang mana merangkumi pelbagai kategori seperti mainan, makanan bayi, lampin pakai buang, mandian, stroller dan sebagainya.



Selain tu, di Motherhood juga kita dapat maklumat dan info yang berguna seperti tips keibubapaan, panduan penyusuan yang betul, perkembangan bayi dan juga resepi yang sesuai untuk si manja korang. Menarikkan!! Selain membeli barangan dapat juga info yang berguna. So jangan lupa tau save web ni, mana tau tiba-tiba memerlukan http://story.motherhood.com.my

Untuk pengetahuan semua, segala produk yang terdapat di Motherhood merupakan jenama yang terkenal di seluruh dunia. Jadi tak payah pening-pening dah nak pergi shopping mall nak beli barang belum lagi dengan anak meragam tak dapat la nak belek lama-lama dan ada juga ibu-ibu yang dah sarat tak larat nak jalan lama-lama. Bila ada Motherhood ni apa brand yang biasa kita pakai klik je pastu sampai depan rumah. Lebih daripada 20 jenama yang dipercayai oleh semua ibu ada di sini.

Sebahagian daripada jenama yang terdapat di Motherhood

Korang jangan la risau, pelbagai testimoni telah diterima dan majoriti berpuas hati dengan servis yang diberikan oleh team Motherhood tau dan jika ada masalah dengan barang yang diterima korang boleh request sama ada nak return ataupun refunds bolehlah rujuk di sini.



Sebahagian daripada testimoni


Ehh ada lagi tau, istimewanya Motherhood ni selalu buat promosi kaw-kaw murah dari super market. So, para ibu-ibu kenala rajin bukak Motherhood ni kot-kotla barang yang ibu-ibu berkenan ada sale. Untuk pengetahuan semua, Motherhood juga turut menawarkan Today's Special k. Haa kalau terlepas kena tunggu lagi.










Banyakkan promosi tengah berlangsung. Jangan tunggu lama-lama nanti promosi habis jangan nangis kat bucu katil pulak kui kui.

Monday, 22 May 2017

,
Review ~ Mr London Ms Langkawi| Kali ni kinah nak review sebuah novel karya Herna Diana terbitan Alaf 21. Novel ni dah lama ada dipasaran cuma baru sekarang kinah ada kesempatan nak membacanya.

Review ~ Mr London Ms LangkawiReview~Mr London Ms Langkawi

Novel ni mengisahkan Aidid Mukhlis yang berpelajaran tinggi dan mempunyai kerjaya yang bagus. Sejak dari kecil lagi Aidid dan keluarga menetap di luar negara sehinggakan jiwanya dan rasa cinta pada kampung halaman hilang. Setelah didesak oleh ayah dan mamanya, Aidid terpaksa pulang ke Langkawi kampung halaman ayahnya.

Nurul Liyana aka Nana merupakan gadis biasa yang hanya mempunyai kelulusan SPM saja. Walaupun Nana ni dikategorikan pelajar bukan cemerlang tapi jiwanya besar. Semangat cinta akan tanah air cukup menebal.

Nana dibesarkan oleh Tok dan Tokwannya setelah ibu bapanya meninggal dunia. Dengan mereka berdualah tempat Nana menumpang kasih. Hendak dijadikan cerita, Nana diminta oleh Tokwannya untuk menjemput abang sepupunya, Aidid Mukhlis di lapangan terbang. Dari situlah kisah mereka bermula. Apabila bertemu, mereka sentiasa berlaga angin. Ada je yang tak kena. Seorang serius yang seorang lagi, nakalnya  Nauzubillah.

Apabila Mr London dan Ms Langkawi ni asyik bertekak, lama-lama menjadi serasi. Hubungan mereka kembali dingin apabila keluarga mereka ingin menyatukan pasangan tak sebulu ni. Akhirnya mereka akur dengan kehendak keluarga. Apabila baru mengecapi kebahagiaan Aidid ditimpa kemalangan. Kemalangan yang menimpa Aidid dikatakan sial daripada Nana. Kehadiran bapa saudaranya, Azam dan makciknya Salbiah serta sepupunya, Adira telah meracuni fikiran ibu mertua Nana, Puan Mariam. Puan Mariam pula termakan dengan hasutan keluarga Azam dan meminta Nana supaya meninggalkan Aidid kerana tidak mahu sial Nana melekat pada Aidid.

Nana terpaksa meninggalkan suaminya tanpa kerelaan hati. Berjayakah Aidid mencari isterinya? Apakah yang akan terjadi kepada keluarga Azam? Apakah sebenarnya kisah silam Nana? Semuanya terjawab dalam Mr London Ms Langkawi.
,
Tahniah kepada kumpulan UNIC kerana menjadi juara dalam Gema Gegar Vagacnza. Persembahan daripada semua peserta memang wowww. Kumpulan UNIC membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM100,00.00 sumbangan daripada Astro.
Tempat kedua dimenangi oleh Hijjaz. Malam ni memang power diorang rap. 

 Tempat ketiga Mirwana
Tempat keempat Azmi Caliph Baskers
Tempat Kelima Hafiz Hamidun
Tempat keenam Saujana

Tahniah kepada semua. Semoga terus success dalam karier korang semua. 



Thursday, 18 May 2017

,
Rupanya Macam Ni Cara Untuk Cukupkan 8 Gelas Air Pada Bulan Puasa | Air sangat penting dalam kehidupan kita. Cuba bayangkan kalau tiada air, semua tanaman, dan hidupan akan mati. Begitu juga kita sebagai manusia yang memerlukan air untuk kelangsungan hidup. Manusia boleh bertahan tanpa makan tapi jika tiada air, hanya beberapa hari aje kita mampu bertahan. Jadi kita sebagai manusia hargailah air dan jangan membazir dengan sumber itu.

Oh ye dah tak lama dah nak masuk bulan puasa. Pada masa ni, kita tidak minum air untuk tempoh tertentu. Boleh ke kita bertahan tanpa air bagi tempoh tersebut? Sebenarnya boleh. Dengan cara pengambilan air yang betul kita dapat bertahan tanpa air sepanjang hari tau. Adala caranya. Kinah pun baru tahu cara ni. Dulu ikut tekak je, dahaga minum. Sebenarnya cara tu salah. Badan kita memerlukan air dengan secukupnya, jika tidak akan berlaku dehidrasi. Cara nak mengelak berlakunya dehidrasi, kita perlu minum air sebanyak 8 gelas sehari. 8 gelas?? Ye betul 8 gelas sehari dah cukup untuk tubuh kita.
Rupanya Macam Ni Cara Untuk Cukupkan 8 Gelas Air Pada Bulan Puasa
Pada bulan puasa untuk mencukupkan sebanyak 8 gelas sehari ada caranya. Berbeza dengan bulan-bulan lain. Kalau bulan lain bila-bila masa je kita boleh minum. Jadi di sini kinah nak kongsi sikit pada semua bagaimana nak cukupkan 8 gelas pada bulan puasa ni.
Rupanya Macam Ni Cara Untuk Cukupkan 8 Gelas Air Pada Bulan Puasa
Sumber yang kinah dapat ni daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tau. Seperti yang kita tengok dalam gambar rajah tu, untuk melengkapkan 8 gelas air pada bulan puasa kita mulakan selepas bangun sahur, kemudian selepas sahur. Pastu selepas azan maghrib. Kalau kinah pada masa ni satu gelas tak cukup kot hehe. Satu gelas lagi selepas makan, selepas solat Isyak, selepas solat terawih dan akhir sekali sebelum tidur. Haaa macam mana? Cukup 8 gelas sehari kan. Ok la selamat mencuba dan selamat berpuasa tak lama lagi. 

Wednesday, 17 May 2017

,
Alhamdulillah, dapat iklan baru daripada Nuffnang. Kali ni daripada Prego. Setakat ni tak nampak bayang lagi iklan Prego tu. Nanti ade la tu. Alhamdulillah walaupun tak banyak kumpul sikit-sikit lama-lama dah boleh cash out lagi. 
Terima kasih Nuffnang bagi iklan lagi kat Kinah. Ingatkan dah credit Blackmores Vital Shine tu, takde lagi iklan untuk bulan ni tup tup dah ada. Siapa dapat juga tu tahniah ye.

Mmm sedapnya. 

Tuesday, 16 May 2017

,
Hari ni tanggal 16 Mei 2017 adalah tarikh yang sentiasa tersemat di hati semua pelajar. Tak kira la tadika, sekolah rendah mahupun sekolah menengah. 
Selamat Hari Guru kepada seluruh guru di Malaysia dan tak lupa juga guru semasa di tadika (makcik kite), sekolah rendah, sekolah menengah dan tak lupa pensyarah di UUM. Sesungguhnya jasa kalian semua tak akan ku lupa sampai bila-bila.


Sunday, 14 May 2017

,

Pengumuman kepada semua. Adabi kini sedang menjalankan kajian penggunaan produk snek dalam kalangan pengguna. Jadi daripada duduk takde buat apa meh jawab survey ni dulu. Mana tahu rezeki dapat hadiah daripada Adabi macam kinah aritu. Siapa berminat boleh tekan link ini 


Jangan kata akak tak payung ye hehehe 
,
Selamat hari Ibu kepada semua ibu diseluruh dunia. Tak lupa juga pada mak kinah Puan Rosiah selamat hari ibu mak.






Saturday, 13 May 2017

,
Entah macam mana boleh terjebak dengar lagu dendangan Wani Hasrita yang dikatakan lebih daripada 11 juta view. Wowwwww. Mulanya kinah pun tak tahu wujudnya lagu ni. Kinah tau pun daripada Melodi minggu yang lepas-lepas tak ingat bila. Bila dengar sikit je ehh sedapnya lagu ni, terus kinah bukak youtube nak dengar full song.

Wani Hasrita
Lirik lagu Menahan Rindu

Sejenak Ku termenung
Awan Pun mulai murung

Tiada Siulan siulan burung burung
Menemani Hari ku
Menemani Sepi ku
Tersiksa Angkara menanggung rindu
Oh angin

Kau kirimkan kalimah kasihku
Agar dapat ku dengari kalamnya berbunyi
Biarpun sekadar cuma
Memujuk Hati
Akan Ku terus berdiri hadapi semua ini

Biarlahku Bersendirian

Terkurung Dalam kenangan silamku
Biarlah Aku
Menahan Rindu

Oh Angin

Kau Kirimkan kalimah kasihku
Agar Dapat ku dengari kalamnya berbunyi
Biarpun Sekadar cuma
Memujuk Hati
Akan Ku terus berdiri hadapi semua ini
Biarlahku Bersendirian

Terkurung Dalam kenangan silamku
Biarlah Aku
Menahan Rindu
Menahan Rindu

Wednesday, 10 May 2017

,
Ok lah kali ni kinah nak review satu tempat penginapan yang kitorang menginap masa di Kulim hari tu. Selama tiga hari dua malam di Kulim inilah tempat tido kami.

WF Motel menjadi pilihan kami sebabnya berdekatan dengan rumah kenduri dan juga rumah kawan kinah. Nak cari WF Motel ni tak susah pun sebab berdekatan dengan Tesco Kulim. Nak cari makan pun mudah sebab deretan motel ni ada restoran.

Bahagian receptionist. Sementara tunggu nak check in, boleh duduk dulu. Hiasannya pun simple je.

Kelengkapan di dalam bilik. Semuanya ok tapi yang tak ok bila siaran televisyennya semua channel Cina. Takde satu pun chanel dari Malaysia. Rupanya diorang guna kalau di Malaysia ni astro tapi yang diorang guna daripada China. Remote pun tulisan cina. Aiyaaa. Bila tanya receptionist, diorang suruh tekan button di belakang televisyen untuk dapatkan siaran biasa. Payah betul.

Ni port baik untuk kaum adam kalau nak melepak sambil merokok. Beli kat luar dan makan kat sini pun boleh. 

Bagi yang merokok jangan merokok dalam bilik. Mereka dah sediakan tempat khusus untuk merokok di tingkat dua. 

Sebenarnya sepanjang tiga hari dua malam di sini ada yang tak best dengan motel ni. Sebabnya terlampau banyak lalat. Bukannya ada makanan pun. Banyak sangat lalat terutama di bahagian receptionist tu. Bukan motel ni je yang kena serangan lalat tu kedai lain pun sama. Diharap pihak pengurusan dapat atasi masalah ni dengan sebaiknya. 



Tuesday, 9 May 2017

,



Ni cerita semalam dah tak tau nak pergi mana lepas check up rutin Thahirah di Klinik Ibu dan Anak, nak balik bosan pulak duduk rumah saja. Last kinah kata jom kita pergi Teluk Intan nak layan rojak dan cendol Mastan Ghani. Jauh betul nak makan rojak ngan cendol macam la kat Hulu Selangor takde hehe. 

Sumber dari Google

Ada memang ada tapi teringin nak cuba lepas member post kat FB die layan cendol dan rojak Mastan Ghani itu yang nak mencuba tu. Bila sampai je Pekan Teluk Intan dan jumpa kedai Mastan Ghani tu hampa sebab rojak dah habis. Frust betul. Orang datang jauh nak merasa dah habis. Siapa orang Teluk Intan sini? Biasanya diorang close pukul berapa? Mungkin habis awal sebab kat area situ ada event. Baru je nak mula sebab da yang baru pasang khemah. Tak tau event apa sebab kebanyakannya orang India. Mungkin untuk hari Wesak Rabu ni la tu.

Ok la tak dapat makan rojak Mastan Ghani kitorang cari le restoran lain. Restoran Mamak dekat area situ juga. Sudah makan hari pun dah petang. Sebelum nak senja suami ajak ambil angin di Jeti Persatuan-persatuan Nelayan. Syokkk kena angin tu. Tengok Sungai Perak maak ai dalamnya ni mesti mana-mana tempat hujan lebat ni.

Muka teruja tengok air sungai dan burung

Teratur je bot-bot nelayan

Thahirah dengan ibu

Habis menikmati pemandangan, kitorang pun balik semula ke Hulu Selangor. Kata ayahnya, nanti kita pergi lagi ye. Janji mesti ditepati heheh.