Saturday, 29 July 2017

,
Pemilihan Warna Bersesuaian atau Sepadan Untuk Deko| Assalamualaikum dan selamat malam. Hari ni lambat pulak kinah bersiaran. Entahla mood ke laut hari ni. Banyak entri yang tengah bersusun tu. Satu-satu kinah post nanti ye. 

Tadi masa mood ke laut tu saja bukak page deko-deko ni. Tertarik pulak dengan satu perkongsian daripada facebook page Dekorasi Impian IKEA Malaysia mengenai pemilihan warna yang bersesuaian untuk kita menghias. Sebagai contoh, jika warna dinding kita berwarna biru, warna apa yang sesuai untuk dipadankan dengan biru. Memang teruja kinah tengoknya. Sebelum hilang ke apa baik kinah simpan dalam blog ni senang untuk rujukan akan datang hehe. Korang nak buat rujukan pun boleh juga 'sharing is caring' tak gitu.

Di bawah ni adalah panduan untuk pemilihan warna yang bersesuaian atau tona yang sepadan untuk kita berdeko-deko. Selamat deko-deko!



Pemilihan Warna Bersesuaian atau Sepadan Untuk Deko

Pemilihan Warna Bersesuaian atau Sepadan Untuk Deko

Pemilihan Warna Bersesuaian atau Sepadan Untuk Deko

Pemilihan Warna Bersesuaian atau Sepadan Untuk Deko

Pemilihan Warna Bersesuaian atau Sepadan Untuk Deko




















Friday, 28 July 2017

,
Klik di sini
Shopping di Lazada Big Baby Fair| Lazada Big Baby Fair kini kembali lagi tau korang. Pelbagai barangan dan keperluan bayi seperti susu formula, permainan, pakaian, pampers dan keperluan lain dengan promosi diskaun sebanyak 80%. Wauu best sangat ni. Mana-mana ibu-ibu dan bakal ibu tak perlu lagi nak bersesak ke ekspo bayi yang padat dan sendat tu heheh. Klik je mana yang berkenan dan tunggu barang sampai ke rumah.

Pelbagai jenama turut sertai kempen ini. Antaranya ialah Drypers, Huggies, Sweet Cherry, Poney, Genki dan sebagainya. Dah kena sangat ni tambah gaji pun baru masuk aritu. Bolehlah shopping banyak-banyak kan. Lazada Big Baby Fair ni berlangsung dari 26 Julai sehingga 30 Julai 2017. Masih ada masa lagi nak memborong ni.

Bukan itu sahaja, jualan kilat turut diadakan bagi barangan terpilih dan apa yang penting kos penghantaran adalah percuma. Haaaa percuma? Ye betul, penghantaran adalah percuma. Eh mana nak dapat macam ni tau rugi tak grab sekarang. Habis nanti jangan menyesal pulak.

Oh ye, sebelum terlupa ibu yang nak memborong pampers untuk anak inilah masanya tau. Harga yang ditawarkan semuanya harga tak masuk akal. Aish tak boleh jadi ni. Kinah pun tak terkecuali nak memborong ni.  Nak dapat harga pampers yang murah-murah bolehlah klik di sini

Klik di sini
Mamy Poko pun tak terkecuali dengan kempen ni. Pada ibu-ibu yang menggunakan Mamy Poko untuk si manja anda, bolehlah memborong di Lazada. 


Ekhm istimewa untuk pemegang kad CIMB Bank, korang boleh menggunakan kod di atas untuk diskaun. Tertakluk kepada terma dan syarat.

Tunggu apa lagi masa sedang berjalan. Ingat tau sehingga 30 Julai 2017 ni sahaja. Masih ada beberapa hari lagi ni. 

Monday, 24 July 2017

,

Projek Masak-Masak| Dalam galeri gambar banyak pulak gambar yang kinah masak sepanjang minggu-minggu lepas. Kenapa minggu-minggu lepas? Sebabnya bukan hari-hari kinah masak ye. Kalau ada aktiviti kat luar kitorang beli je. Sejujurnya, kinah ni dulu tak de la pandai masak. Setakat nasi goreng tu bolehla. Tapi sejak dah kawin ni tetiba pulak skill memasak tu muncul herher. Bak kata orang putih 'Practice Makes Perfect'. Jadi, pada anak dara yang di luar sana tu selalu lah masuk ke dapur tolong potong-potong ke ape, itupun skill jugak dik.

Berbalik semula pada tajuk asal, projek masak-masak. Apa yang kinah masak sepanjang minggu-minggu lepas. Haaa mana yang mengikuti Instagram kinah diorang tau la apa yang kinah masak. Cuma lambat sikit je nak tulis entri. Ehh sikit ke? Huhu.  Ok mana yang belum follow Instagram kinah bolehlah follow @kinahnazari. Tanpa membuang masa jom kita tengok apa yang kinah masak.

Paprik Canpur
Telur Dadar Special
Bihun Goreng
Udang Galah Tiga Rasa
Ayam Percik
Haa macam mana. Terinspirasi ke? Esok mana yang tak tau nak masak apa bolehla masak lauk-lauk ni. Kinah selalu masak tak banyak jenis pun. Lagipun suami bukannya suka makan banyak-banyak lauk pun lagipun yang makan pun kami berdua je. Anak dara tu lain la lauk die hehe. Ok lah itu je nak cerita. Selamat malam semua.



,

Tebus Baucer Lazada| Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Baru-baru ni kinah ada tebus baucer Lazada bernilai RM150.00. Macam mana kinah dapat baucer ni? Aha kinah dapat baucer ni sebab kinah join contest daripada Lazada aritu, korang boleh rujuk di sini dan sini. Kemudian di umumkan sebagai pemenang tempat ketiga di sini.

Kemudian, kinah terima email daripada pihak Lazada inform kinah telah upgrade menjadi pemenang tempat kedua pula. Alhamdulillah rezeki. Nak tahu apa yang kinah beli dengan baucer tu? 

Dessini Die Casting Grill Pan
Barang pertama yang kinah beli dari Lazada ialah Dessini Die Casting Grilk Pan. Kinah dah cuba dah memang ok. Besar pun besar. Haa semalam dengan rasminya kinah guna pan ni. Nak tahu kinah masak apa? Ayam percik
Bakar ayam dulu atas grill pan. Bila dah siap baru tuang kuah atas ayam ni
Dah siap ayam percik
Jadilah ayam percik yang tak berapa merecik tu. Walaupun rupa tak sama macam pasar malam tu tapi rasa dia boleh tahan gak la. Takpe percubaan pertama. Nanti cuba lagi

Xiaomi Power bank
Xiaomi Power bank
Barang kedua kinah grab dari Lazada ialah Xiaomi power bank. Disebabkan power bank kinah yang lama dah masuk ayor orang Perak kata, kenalah cari yang baru. Powerbank ni penting tau bila korang pergi travel. Bila handphone kong ada la supply power. Cuma yang tak best dengan power bank ni tak ori la. Tak pela selagi tak mendatangkan masalah boleh je pakai. Janji gunakannya secara berhemah.

Kedua-dua barang tu tadi sampai tepat pada masanya. Servis Lazada memang tak pernah mengecewakan. Jadi jangan ragu-ragu nak shopping dengan Lazada dan satu tips kinah nak kongsikan bila nak shopping barang dengan Lazada rajin-rajinlah baca review daripada situlah korang boleh decide sama ada barang tu ok ke tak ok. Itu jelah kinah nak ceritakan untuk kali ni. 

Saturday, 22 July 2017

,

Kenali Bahasa Tubuh Pasangan|Mana-mana pasangan suami isteri mempunyai bahasa tubuh tersendiri. Bahasa tubuh sebenarnya sangat unik dan menarik sekali untuk dipelajari. Sekiranya anda memahami, anda tidak perlu bersusah payah untuk memahami apa yang dikehendaki oleh pasangan anda.

Pandangan Mata
Suami menyatakan keinginan yang diluahkan hanya dengan pandangan mata. Redup pandangannya dan sesekali mengecilkan matanya yang tajam. Jika suami anda sedikit nakal dan mula membei isyarat dengan gerakan mata menunjukkan ruang-ruang tertentu, sebagai isteri anda sepatutnya memahami isyarat itu.

Senyuman Penuh Makna
Gaya senyuman suami anda lain daripada hari biasa. Ia lebih berkias dan lebih lama daripada biasa. Sesekali dia akan membuat anda berasa senang dan tersenyum sepanjang hari bagi menjaga mood anda.

Rambut Jadi Perantara
Sesetengah wanita yang ingin bersama suaminya akan bermain-main dengan rambutnya. Barangkali dia cuba mengingati momen yang indah bersama pasangannya. Mungkin dia mengenang dan merasa momen yang sama. Justeru, dirinya cuba bersikap manja.

Sentuhan Nyaman
Pasangan akan menyentuh beberapa bahagian yang disukai seperti bibir, kening,pipi dan rambut anda. Sambil mengusap manja ceritakan akan perihal yang menyenangkan. Emosinya cukup tenang sehingga anda tertawan. Apa lagi yang sebernarnya yang diinginkan jika mahu bermesra dengan anda.

Thursday, 20 July 2017

,

Jom Cegah Denggi Di Sekitar Rumah| Baru-baru ni, rumah kami didatangi orang kesihatan. Ahh sudah dalam hati mesti ada kes lagi di kawasan kejiranan kami. Memang sungguh ada yang kena. Siapa tu tak pasti. Sekarang ni kawasan rumah kami telah digazetkan sebagai kawasan denggi.

Biasalah bila kawasan kejiranan bercampur dengan warga asing, beginilah jadinya. Masa ambil angin di tepi tingkap (rumah tepi jalan je) ternampak orang kesihatan tengah buat pemeriksaan di kawasan sekitar. Balai polis pun tak terkecuali. Habis dipusingnya kawasan. Rasanya kempen dah macam-mcam dah tapi kesedaran tu langsung tiada. Risau betul la. Angkara orang lain kita yang kena. 

Jom kita story sikit pasai denggi. Demam denggi adalah sejenis penyakit disebabkan virus yang dibawa oleh si nyamuk Aedes. Hmm.. Individu boleh menghidap penyakit ni melalui gigitan nyamuk Aedes yang membawa virus denggi. Jangan terkeliru tau.


Dapatkan rawatan dengan segera sekiranya anda mengalami demam kuat secara mengejut. Antara tanda-tanda demam denggi ialah
  • Bintik-bintik merah pada kulit
  • Sakit kepala yang kuat
  • Sakit teruk pada tulang, otot, sendi dan biji mata
  • Hilang selera makan
  • Muntah-muntah
  • Sakit perut
Luangkan masa pada hujung minggu untuk mencari sama ada di dalam serta diluar rumah dan memusnahkan kawasan pembiakan nyamuk Aedes serta memberi kerjasama kepada anggota kesihatan semasa semburan.



Petua Elak Gigitan Nyamuk
  • Sembur racun serangga (aerosol) untuk menghapus nyamuk Aedes
  • Pasang jejaring nyamuk pada tingkap
  • Guna kelambu semasa tidur
  • Ketika berada di luar rumah terutama pada awal pagi atau lewat senja anda perlu memakai baju berlengan panjang dan seluar panjang.

Wednesday, 19 July 2017

,
Review Novel Dia Lelaki Paling Ohsem!| Alhamdulillah akhirnya habis juga novel ni. Kinah mula baca novel ni sebelum puasa lagi akhirnya di penghujung raya baru habis. Feww payah benor nak habiskan. Lagipun novel ni agak tebal juga ditambah pula dengan kekangan masa. Ok lah jom kita review novel ni.

Kehidupan Sofia Maisara berubah apabila ayah dan ibunya meninggal dunia dalam kebakaran. Selepas pemergian kedua orang tuanya, Sofia Maisara tinggal bersama keluarga angkatnya. Kanak-kanak seusia dengannya sibuk bermain, tapi Sofia Maisara pula terpaksa bekerja. Apabila dewasa, Sofia Maisara bekerja sebagai 'Personal Assistant' kepada Tuan Ezmair seorang bos yang agak garang. PA bertukar bersilih ganti hanya Sofia Maisara yang kebal dengan amarah Tuan Ezmair akibat sudah biasa dimarahi oleh ibu angkatnya, Mak Limah.

Berbeza pula kehidupan Tuan Ezmair, berdendam dengan ayahnya. Baginya, ayahnya menyebabkan kematian ibunya. Walaupun tinggal bersama ibu tirinya, namun ibu tirinya telah menganggap Tuan Ezmair seperti anaknya sendiri. Tuan Ezmair mempunyai seorang abang, Tuan Eidlan. Perwatakan mereka sangat berbeza. Disebabkan itu, ayahnya Tuan Ehsan lebih mempercayai Tuan Eidlan berbanding dengan Tuan Ezmair.

Lara Rania merupakan kenalan dari kecil Tuan Ezmair dan Tuan Eidlan. Lara Rania mempunyai perasaan terhadap Tuan Eidlan tetapi ditolak mentah-mentah oleh Tuan Eidlan kerana hatinya masih sayang kepada bekas tunangnya, Maya. Bagi mengubati kekecewaannya, Lara Rania telah menerima lamaran Tuan Ezmair.

Beberapa hari sebelum penikahan, Lara Rania bertindak memutuskan pertunangannya dengan Tuan Ezmair. Baginya dia tidak yakin dan tidak bersedia. Disebabkan itu, Tuan Ezmair melamar Sofia Maisara sebagai gantinya. Kehidupan mereka sangat bahagia. Namun begitu, kebahagiaan mereka hanya sementara apabila mereka diuji.

Lara Rania begitu cemburu dengan kebahagiaan Tuan Ezmair sehingga sanggup bersekongkol dengan seseorang yang pernah dihina oleh Tuan Ezmair sewaktu zaman persekolahan. Kemunculannya kali ini untuk membalas dendam atas apa yang telah dilakukan oleh Tuan Ezmair.

Bagaimana kesudahan cinta Tuan Ezmair dan Sofia Maisara? Berjayakah rancangan Lara Rania dan Rosy untuk memusnahkan perkahwinan Tuan Ezmair dan Sofia Maisara? Kena la baca dulu novel ni.

Dah baca kan sinopsis di atas, ini review daripada kinah sendiri tau. Sejujurnya novel ni kinah nak bagi 5 bintang. Yeayyy. Sebabnya jalan cerita dia sangat menarik, pengolahan cerita tu sangat teratur dan membuatkan pembaca tak sabar nak tahu apa akan jadi seterusnya. So, tunggu apa lagi cepat dapatkannya di kedai ye.

P/s: Banyak lagi novel akan kinah review. Tunggu tau


Tuesday, 18 July 2017

,
Keenakan Sambal Hitam Pahang Bonda| Alahai terasa kesedapan sambal hitam ni. Sambal hitam ni mak kinah bagi masa balik raya hari tu. Sekarang baru nak up entri huhu. Sebenarnya kinah baru je bukak sambal ni. Tu lambat nak up tu. 

Sambal Hitam
Keenakan Sambal Hitam Pahang Bonda

Siapa hantu sambal yang pedas tu, Sambal Hitam Pahang Bonda ni wajib ada atas meja makan korang. Jujur kinah cakap, bila dah mula makan sambal ni dah tak ingat lauk lain dah. Sampai gitu penangan sambal hitam ni. Sambal Hitam Pahang Bonda ni sedap dimakan dengan nasi panas tau. Ada sekali tu kinah makan dengan nasi lemak, memang terangkat. Makan dengan roti pun sedap juga terpulang cara korang nak makan macam mana. Ok lah tak mau cakap banyak, siapa berminat boleh hubungi nombor ni 012-5269241

Monday, 17 July 2017

,

Site of The Month| Haritu kinah ada terima satu jemputan daripada owner blog iaitu, meteoraproduction.net untuk nominated blog ni. Kinah pun saja hantar penyertaan.  Ada 7 blog yang menyertainya. Antaranya ialah

  • Ct Roxalynna NH : Personal Lifestyle Blogger
  • Helloaiman
  • LOVE IS SIMPLE
  • Mayy Jie's Random Thoughts
  • Naseha Syahira
  • Sharing to Someone I Love
  • Starlavenderluna's Journal Of Life
Jika korang rasa blog ni layak untuk disenaraikan, bolehlah klik di banner bawah. Sekian terima kasih pada yang sudi vote.



Friday, 14 July 2017

,
Masih ingat lagi kinah bagitau kinah menang top komentator di blog kak suriaamanda.com. Alhamdulillah hadiah tersebut dah sampai pada minggu lepas. Kinah terlewat nak post entri ni. Untuk pengetahuan semua hadiah yang kinah dapat dari Kak SA ialah set skincare jenama ecowell dan wrislet Sophie Paris.

Tak sangka dapat produk skincare ni. Oh ye kalau korang nak menang juga rajin-rajin la komen di blog Kak SA tu. Untuk bulan Julai ni kak SA bagitau hadiah top komentator adalah duit raya bernilai RM20.00. Moh lekas boom komen kak SA. Jika ada kelapangan nanti kinah akan review produk ecowell ni tau. Setakat beberapa hari kinah guna ni, muka kinah nampak lebih lembap, jerawat yang meriah tumbuh pun dah mula kering. Nanti kinah cerita dalam entri lain tata.


Thursday, 13 July 2017

,
Fuhh macam tak percaya je novel harga RM10.00. Selalunya harga preloved je tu. Tapi novel yang kinah beli ni bukan preloved tau. Siap berplastik lagi. Tak hairan la novel ni murah sebab novel ni untuk clearing stock.

Pada asalnya semalam nak beli susu untuk Thahirah. Entah macam mana ternampak pulak tanda harga buku RM9.99. Kinah pun pergilah ke rak tu. Ehh novel la. Selalunya pasaraya TF di Behrang 2020 ni jual buku mewarna dan buku cerita budak-budak je. Apa lagi kita grab satu. Hehe
Ni la novel RM10.00 tu. Masih cantik lagi

Mungkin ada antara korang yang dah baca dah novel ni. Kinah ni baru nak baca. Nanti bila kinah dah baca nanti, kinah review. Sekarang ni tengah baca novel Lelaki Paling Ohsem. Sudah baca novel tu kinah review tau.

,

Alhamdulillah, sekian lama Nuffnang menyepi tanpa iklan akhirnya ada juga yang melekat satu. Walaupun income yang sedia ada tak banyak, ok la. Lama-lama bila dikumpul akan banyak juga yknanti.

Iklan kali ni daripada Pharmaton KOL engagement. Untuk pengetahuan semua, Pharmaton merupakan produk kesihatan yang kini semakin meningkat naik. Pelbagai vitamin, daripada kanak-kanak sehinggalah dewasa juga ada. Jika berminat boleh dapatkan di farmasi yang berhampiran dengan rumah anda.

Monday, 10 July 2017

,

Hari ni kinah nak kongsi sedikit pengalaman shopping di Lazada. Cerita ni kalau nak diikutkan dah basi sebabnya kinah shopping masa bulan puasa. Asyik postpone je, jadi kinah decide untuk dipublishkan pada hari ni.

Bila suami kata nak beli ape, belilah. Biar betul dia ni. Bila mengiyakan, kinah terus bukak website Lazada. Rambang mata oo. Tambahan pula masa tu Lazada tengah buat kempen Marhaban Ya Ramadhan, tengah sale sehingga 90% jadi grab cepat sebelum terlambat hehe. 

Sebenarnya, kami nak cari cadar. Dah puas merata mencari cadar di sana sini tapi satu pun takde yang berkenan. Tu yang mencari kat Lazada tu. Cari punya cari dari satu page ke page yang lain berkenan pulak dengan yang satu ni.
Berminat?? Klik je pada gambar ni
Entah macam mana la terjatuh hati yang ni huhu. Saja nak mencari kelainan. Asyik bunga-bunga je kan. Bila tanya pendapat suami ok ke? Dia 100% serahkan pada kinah. Apa yang kinah pilih dia ok je. Bila dah cakap macam tu, apa lagi buat payment. Cadar ni murah je RM38.00 masa beli tu. Murahkan, untuk pengetahuan semua cadar ni tak termasuk dengan comforter tau. Kalau nak comforter harga lain la. Tak tau la sekarang harganya berapa. Kinah pakai payment by online. Senang tak payah nak keluar ke mana-mana bank hehe.

Kinah order hari sabtu malam. Sampai hari Isnin. Cepat gilos sampai.


Sebelum tu ada dapat mesej daripada Lazada katanya dah Shipment tak sangka pulak dah sampai depan pintu hehe. Nasib ada kat rumah masa tu. Memang terbaik la servis Lazada ni. Tunggu apa lagi jom kita shopping di Lazada. Apa yang pasti harga yang ditawarkan jauh lebih murah berbanding di pasaran. Ok la setakat tu je la kinah nak share. Nantikan apa yang kinah beli guna baucer dari Lazada tu nanti tau.