Showing posts with label Bis Online. Show all posts
Showing posts with label Bis Online. Show all posts

Friday, 20 July 2018

,
Bisness Yang Ingin Saya Mulakan | Bercerita mengenai bisness pada masa dulu macam-macam bisness yang kinah buat. Masa di universiti dulu pun kami dah diterapkan dengan bisness. Iyalah dah namanya kokurikulum siswaniaga memang berniaga la kerja kami. Pada masa semester pertama kalau tak silap la, kami diberikan tugas di dalam kumpulan. Jadi setiap kumpulan perlu ada satu bisness dan kebetulan pada masa tu nak raya. Jadi bisness kami mestilah ada kaitan dengan raya. Setelah buat perbincangan bisness apa kami nak buat, akhirnya kami sebulat suara untuk menjual kuih raya. Haaa memang laku keras kot kuih raya kami.

Bisness Yang Ingin Saya Mulakan

Nak berjaya perlukan pengobanan. Begitu jugalah kami. Terpaksa berkorban waktu rehat kami untuk berniaga di booth yang telah disediakan. Pelbagai promosi kami jalankan, seperti iklankan kuih raya kami di sekitar papan kenyataan kuliah, dalam facebook dan promote dengan kawan-kawan. Nak berjaya, malu nak bercakap, malu nak panggil pelanggan itu kena letak tepi dan yang penting bisness kami jalan.

Tamat je universiti kinah mula berjinak-jinak ambil order untuk seller. Kiranya jadi dropship jugakla. Pada masa tu kerja sebagai dropship selain ambil order, promosi pun kena jalan. Kalau takda promosi macam mana nak ada pelanggan. Tak gitu? Haaa kalau baca dari mula, kinah bermula daripada bawah tau bukan terus jer jadi bisnesswoman. Sekarang ni, kinah ada plan nak jual tudung. Ya memang sekarang dah ramai yang jual tudung. Tapi apa salahnya jual tudung sebab majoriti rakyat Malaysia kita beragama Islam. Jadi, target utama kinah mestilah kaum wanita, remaja dan sebagainya. Semestinya tudung yang akan kinah jual semestinya, yang selesa, mematuhi syarak dan yang penting mestilah berkualiti.

Nak berniaga ni, plan hari ni esok dah boleh mula berniaga, Ehh bukan macam tu. Kita kena ada rancangan yang rapi supaya, bisness yang kita jalankan tu akan terus maju dan bukannya gagal di tengah jalan. Perkara pertama yang perlu kita ambil tahu, mana nak dapatkan pembekal dengan harga yang lebih berpatutan. Haa daripada sinilah kita kena buat research, kaji dari semua aspek. Kalau kena dengan modal yang kita bolehlah kita ambil pembekal tu. Takut nak ambil risiko? Takut kain yang kita dapat tu tak seperti yang diharapkan? Haa itu sebabnya kena buat research dulu. Tak boleh main tangkap muat je.

Bila dah settle hal pembekal, sekarang kena tentukan nak jual di mana? Sekarang dah banyak option yang boleh kita pilih, secara atas talian ataupun online, bukak booth di  mana-mana ekspo ataupun sewa di tapak pasar malam. Kalau kita nak jimatkan kos tak nak bayar sewa tapak, boleh pilih berniaga secara atas talian. Lagi mudah, jimat masa dan tenaga. Cuma kita akan keluar ke pejabat pos untuk hantar barang pelanggan. Oh ye kalau tak dapat nak keluar ke pejabat pos, sekarang ni dah ada pick up services. Sekarang ni semuanya dah mudah tinggal nak tak nak je buat.

Bila dah ada regular customer, siapa yang tak suka kan. Kalau kinah la, sebagai menghargai pelanggan, kinah akan bagi free gift kepada pelanggan seperti pin tudung ke. Ikutlah dan bergantung kepada bajet. Fuh panjang berjela ok lah kalau nak lebih lagi info mengenai usahawan apa kata luangkan sedikit masa untuk ke website The Usahawan. Macam-macam info lagi yang boleh kita dapat.


Thursday, 23 January 2014

,
Assalamualaikum
 oleh kerana ada yang tanya pasal rice dispenser, kinah update kat bawah ni yer.

Sekarang ni tengah promosi



Berminat??? PM kinah yer 


,
Assalamualaikum semua minat tak dengan produk tupperware ni?



1. 1111 1172
Purple Pitcher (1) 2.3 L
RM54.50

2. 1111 0819
Purple Mugs And Seals (4) 350 ml
RM49.20

A828
Lavender Set
Comprises:
Purple Pitcher (1) 2.3 L
Purple Mugs And Seals (4) 350 ml
RM103.70

1111 0839
Purple Allegra Serving Centre (1)
RM89.00




1111 0818
Tall Canister (1) 10.0L
RM 84.00

A807
Tall Canister (2) 10.0L
RM 168.00 

Minat PM kinah kat sini yer ----> Nurul Sakinah


Saturday, 2 November 2013

,
Assalamualaikum semua...

Harini kinah tak tahu la nak post entri ape harini. Kosong je, no idea maaa. 

Tiba-tiba tinggggggg keluar ini idea,

Photo: lau bisness online dikenakan GST,cm ne kawe nok cari mkn lagu ni wey.. makin mahal la jwbnye..
tahniah pm coz nyusahkan rahyat..

#sakithatiaq

Pada mereka yang run bisness secara online, jenuh la macamni kena GST. Tujuan GST dilaksanakan adalah untuk mengelakkan negara berhutang dengan bank dunia. Hmm entah macam mana bila GST mula dilaksanakan ye, adakah perkara ini dapat membantu golongan pendapatan sederhana? Fikir-fikirkanlah semua.

Wednesday, 23 October 2013

,
Assalamualaikum semua..

Sini kinah lampirkan antara testimoni pengguna yang telah menggunakan Fat2Fit. Semuanya berpuas hati selepas penggunaannya. Tunggu apa lagi sementara stok masih ada. Pada yang berminat PM kinah di sini

RM 75(SM) RM80 (SS)
(Termasuk postage)



Tuesday, 22 October 2013

,
Assalamualaikum semua...




KELEBIHAN SET COLLAGEN PLUS VIT E INI :

- Mencerahkan Kulit
- Menjadikan Kulit Lebih Lembut
- Mengurangkan Masalah Jerawat & Bintik Hitam
- Memudarkan Kesan Parut Jerawat dan jeragat
- Melembabkan Kulit
- Menghalang Tanda-tanda Penuaan Seperti Kedutan ( Awek Muda )


Cara pemakaian:
 Bersihkan wajah dengan sabun kolagen+ susu beras sebelum memakai krim.

 Krim Siang (Kuning) Vit. E - dipakai siang hari dengan cara menyapau rata secara nipis di serata wajah

 Krim malam (putih) untuk dipakai waktu malam selepas membasuh kulit dengan cara menyapu rata secara nipis ke serata kulit wajah.

 Dapat digunakan sebagai alas bedak / pelindung dari sinar matahari.
 Wajah akan kelihatan bersih dan putih dalam masa secepat 1 minggu.

Harga SM RM 40, bagi SS RM 45 (Termasuk Postage)


Cepat-cepat sementara stok masih ada

Berminat? PM kinah Laju di sini ----> Sini 

Monday, 21 October 2013

,
Assalamualaikum semua?


Harga satu unit RM 75 bagi Semenanjung Malaysia (SM), RM60 bagi Sabah dan Sarawak (SS).

 Harga untuk 2 unit RM 135 bagi SM, RM140

Cepat-cepat sementara stok masih ada

Berminat? PM kinah Laju di sini ----> Sini