Showing posts with label Foodpanda. Show all posts
Showing posts with label Foodpanda. Show all posts

Sunday, 4 April 2021

,

5 Makanan  Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu | Kepelbagaian kaum yang ada di negara kita ni menjadikan negara kita begitu unik di mata dunia. Jadi apabila sebut je pasal makanan, apa yang tak ada di Malaysia ni. Cakap je nak makan makanan jenis apa, Melayu, India, Cina, Jepun, Korea ehh semua ada la. Jadi, tak hairan la bila Malaysia ni digelar negara syurga makanan bagi pelancong asing.  


Kata orang, lain tekak lain citarasanya. Disebabkan itu, wujudnya restoran halal yang menghidangkan pelbagai sajian supaya kita sebagai umat Islam dapat menikmati sajian yang dipilih tanpa rasa was was. Oleh itu, kinah nak kongsi dengan korang 5 makanan Cina yang begitu popular dan sinonim dengan orang Melayu. Haaa mana satu pilihan korang ekkk....



5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu 

1. Char Koay Teow

5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu
Mujurlah ada gambar char kuey teow ni dalam blog kita ni ha.

Siapa kat sini peminat Char Kuey Teow kita geng. Bila sampai mood malas nak masak, kinah mintak Yop carikan Char Kuey Teow, bila dah tau kawasan mana yang sedap dan kena dengan tekak kami, memang gerai tu je yang kami cari. Tak sangka, rupanya selama ni makanan kegemaran kami ni adalah makanan tradisional orang Cina rupanya.


Char Kuey Teow ni biasanya di masak bersama udang, kerang, dan juga telur dan yang menjadikan char kuey teow ni lebih aumm adanya taugeh dan sayuran lain. Pergh memang leleh la makannya. Kalau kinah dapat satu pinggan ni, memang tak pandang lain dah.


2. Mee Wantan

5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu
Godek dalam galeri, ehh mujur jumpa mee wantan ni ha

Mee wantan adalah makanan Cina yang semakin popular dalam kalangan orang Melayu. Kinah mula berjinak mencuba makan mee wantan ni semasa kinah bekerja sebagai kerani di sebuah syarikat bas di Ipoh. Pada masa tu, memang pilihan makanan sangat terhad. Nak keluar lunch tempat lain memang tak la sebab kekangan waktu. Mujurlah ada satu gerai berdekatan yang menawarkan makanan halal di situ. Sejak dari tu, memang itu je la makanan ruji kinah semasa lunch.


Bagi yang baru nak mencuba, mee wantan merupakan hidangan mee kantonis yang dihidangkan bersama sup panas, sayur hijau seperti sayur sawi dan wantan. Kalau korang nak tahu, wantan ni ada dua versi sama ada digoreng mahupun direbus bersama sup. Ikutlah citarasa korang bagaimana. Hmm tetiba rindu pulak mee wantan maklong tu. 


3. Tau Fu Fah

5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu
Credit to : siraplimau.com

Sebut je tau fu fah, semua orang tahu. Biasanya tau fu fah kinah beli di pasar malam. Bila singgah pasar malam je, confirm akan beli sebekas tau fu fah ni. Kemudian simpan dalam peti ais sebab suka dengan teksturnya yang lembut bila di makan semasa sejuk. Tau fu fah ni biasanya di makan bersama dengan air gula putih atau pun air gula merah. Korang lebih suka yang mana? 


Tau fu fah ataupun lebih dikenali dengan dòufuhuā atau dòuhuā diperbuat daripada tauhu yang sangat lembut. Dikatakan tau fu fah ni berasal daripada negara Cina semasa zaman purba Dinasti Han. Jadi, orang-orang Cina pada masa tu telah pelbagaikan resipi masakan berasaskan tauhu mengikut citarasa sendiri.


4. Dim sum

5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu
Credit to : keluarga.my

Hmm satu lagi pilihan makanan Cina yang popular dalam kalangan orang Melayu ialah dim sum. Kinah mula belajar makan dim sum ni semasa pergi bercuti ke Thailand pada 3 tahun yang lepas. Kami beli dim sum tu dari peniaga yang beragama Islam di sana. Sejak dari tu, mulalah tekak ni gatal nak makan dim sum je. Mujurlah ada satu restoran cina muslim dekat dengan rumah ni. Jadilah, buat lepas teringin hehe.


Pada yang masih belum mencuba dim sum, dim sum ni comel je saiznya. Ianya diperbuat daripada tepung gandum, dan tepung jagung. Kemudian intinya pulak sama ada ayam, udang, daging dan ada juga sayuran. Ikut la selera dan citarasa korang nak yang macam mana.


5. Nasi Ayam Hainan

5 Makanan Cina Yang Popular Dalam Kalangan Melayu
Credit to : ceriasihat.com

Satu lagi makanan Cina yang popular dalam kalangan orang Melayu ialah nasi ayam hainan. Kinah kalau pergi ke klinik lepas check up Lulu, memang tak sempat nak masak. Biasanya datang pagi, balik dah tengahari, memang tak sempat nak masak. Jadi, sebelum balik tu, kinah bungkus dulu nasi ayam hainan buat santapan kami sekeluarga. Bukannya selalu gantung kuali ni ye dak haha.


Nasi ayam hainan ni merupakan hidangan masyarakat Cina yang berasal dari Hainan, China. Hidangan ni dinamakan nasi ayam hainan kerana ia dipopularkan oleh masyarakat Hainan yang berasal dari kawasan Nanyang. Di Malaysia, hidangan ni biasanya disajikan bersama sos cili yang lebih pedas kerana dipengaruhi rasa Asia Tenggara.


Kalau diikutkan banyak lagi senarai chinese food yang popular dalam kalangan Melayu. Kalau kinah senaraikan nanti panjang berjela pulak entri ni. Nahh sekarang baru nampak betapa uniknya negara kita ni kan. Kita boleh terima segala jenis makanan Cina kerana rasanya yang enak dan apa yang penting lebih sihat. Disebabkan mendapat sambutan dari kaum yang lain, kinah tengok dah banyak restoran halal menyediakan sajian ini bagi memenuhi kehendak dan citarasa pelanggan. 


Kalau dah rasa malas nak ke restoran, korang order je dengan foodpanda, lebih mudah, cepat dan jimat masa. Tapi sebelum membuat pesanan tu, pastikan restoran tersebut adalah halal ye.


Selamat Menjamu Selera!!!


Wednesday, 27 January 2021

,
7 Restoran Pizza Best Di Kuala Lumpur | Tatkala negara kita kini sedang menjalani Perintah Kawalan Pergerakan 2.0, mula lah tekak teringin nak makan pizza. Ngada-ngada kan tekak ni, time PKP ni la teringin yang bukan bukan. Tengah PKP ni tak boleh nak jalan jauh-jauh. Makan je la pizza yang ada dekat dengan rumah ni ha. Tapi sekali sekala nak juga merasa makan pizza restoran lain. Siap pesan pada Yop, bila PKP dah tamat nanti nak cari pizza best di sekitar Kuala Lumpur. Yop dia on je. Jadi, sementara  tengah PKP ni, kinah senaraikan dulu 7 restoran pizza best di KL, bukannya apa takut terlupa. Bila dah ada list seperti ni, mudah la nak cari nanti.



7 Restoran Pizza Best Di Kuala Lumpur 


# 1. Pizza Mansion Bukit Bintang

7 Restoran Pizza Best Di Kuala Lumpur
Pizza Mansion Bukit Bintang
Nampak tempting betul pizza dari Pizza Mansion ni. Ada banyak pilihan pizza yang menarik di sini. Antara yang menarik perhatian kinah ialah The PM Pizza, Zucchini Eggplant Chickpeas Pizza, Silence Of The Lamb Pizza, Smokey Robinson Pizza eh macam-macam lagi la menu dia.

Istimewanya di Pizza Mansion ni, setiap pizza yang dihasilkan di sini ianya dibakar menggunakan dapur tanah liat yang direka khas beserta dengan kayu api. Biasanya, pizza yang dibakar seperti ni rasanya lebih ummph dan lebih autentik. 


# 2. US Pizza Jalan Ampang

US Pizza Jalan Ampang
Dah lama sebenarnya kinah nak cuba US Pizza yang viral ni selepas tengok beberapa kenalan telah mencubanya. Nampak macam sedap je pizzanya tu terutamanya pizza durian. Hmm mesti lain dari yang lain kan. Kalau biasa kita makan pizza ayam, pizza Hawaian tapi di US pizza ni ada pizza durian. 

Satu lagi menu yang menarik perhatian kinah untuk mencuba pizza yang ada di sini ialah pizza cheese boat dia. Halah halah peminat cheese confirm tak akan lepaskan peluang untuk mencuba pizza cheese boat mereka yang kaya dengan cheese tu. Makan panas panas ni mesti sedap. Kecur air liur kot bila tengok diorang review di youtube. Aishhh cepatlah habis PKP, tak sabar nak cuba ni.


# 3. Pezzo Pizza NU Sentral

7 Restoran Pizza Best Di Kuala Lumpur
Pezzo Pizza Nu Sentral
Uniknya nama kedai Pezzo Pizza di Nu Sentral ni. Korang yang berada berdekatan dengan Nu Sentral bolehlah singgah di Pezzo Pizza ni. Banyak menu pizza yang boleh korang nikmati di sini. Paling best, korang boleh pilih nak berapa slice yang korang nak sama ada 1, 3 atau 6 slices. Pezzo Pizza ni selalu ada promosi. Beli masa promosi ni  lebih jimat. Ada 15 jenis pilihan pizza yang boleh korang pilih. Rambang mata cek oii.

Korang yang ada plan nak buat sambutan parti hari jadi atau sebarang jamuan in house selepas PKP ni boleh cuba contact diorang, diorang boleh realisasikan. 


# 4. La Risata Bar Pizzeria Ristorante

La Risata Bar Pizzeria Ristorante
Kalau korang mencari restoran pizza best di Lembah Klang, jangan lupa singgah ke restoran La Risata yang terletak di Ampang dan Medan Damansara. Dengarnya, pizza Bresaola e Rucola antara menjadi pilihan utama pelanggan yang mana pizza ni mempunyai potongan daging lembu, salad roket dan serutan parmesan sementara Mozzarella goreng Carrozza (sandwic dengan keju dan ikan teri) dihiasi dengan taburan pasli di atasnya. Halah halah mesti best ni.

Satu lagi kalau korang nak tahu, restoran La Risata turut menerima anugerah Time Out KL Food Awards pada tahun 2011 dan 2013. La Risata juga telah disenarai pendek dalam kategori yang sama pada tahun 2012 dan 2010. Manakala, pada tahun 2009 pula, restoran La Risata telah disenarai pendek dalam kategori makanan Pizza Terbaik. Hmm bukan kaleng kaleng La Risata ni. Lagipun kesemua anugerah ni 100% dipilih sendiri oleh orang Kuala Lumpur. 


# 5. Pizza San Francisco Wangsa Maju

7 Restoran Pizza Best Di Kuala Lumpur
Pizza San Francisco Wangsa Maju
Pizza San Francisco telah mula ditubuhkan sejak tahun 2002 lagi. Kira-kira dah 19 tahun dah mereka beroperasi. Hmm apa yang menarik menu di sini ekkkk. Okeh selepas kinah godek-godek antara menu menarik di sini semestinya pizza. Antaranya ialah Margherita, Butter Chicken Pizza, Chicken Pizzaido, San Special, dan pelbagai lagi jenis pizza. Selain pizza, ada juga menu lain yang boleh korang cuba seperti pasta, dessert, snack, dan burnt cheesecake pun ada ha.

Kinah yang tengok ni pun juling mata nak pilih pizza yang mana nanti. Silap haribulan, lain yang kita teringin lain yang kita order nanti hahah. Korang yang tinggal di area Wangsa Maju, bolehlah pergi ke sana terus. Tapi dengan keadaan sekarang ni yang tak berapa mengizinkan, korang boleh je order guna online. Kinah tengok set untuk family pun ada. Berbaloi jugakla bagi mereka yang mempunyai keluarga yang besar.


# 6. Eatalia By Brava

7 Restoran Pizza Best Di Kuala Lumpur
Eatalia By Braba
Nama restoran Eatalia By Brava atau sebelum ni dikenali dengan Restoran Pizza Brava yang terletak di Desa Sri Hartamas tidak asing lagi bagi penggemar makanan Itali terutamanya. Mereka berpengalaman dalam pembuatan pizza selama 7 tahun. Pizza dan pasta kayu api mereka diantara yang terbaik dan sering menjadi pilihan pelanggan yang berkunjung ke sini. Dari segi saiz pula, korang diberi pilihan sama ada nak saiz 10 inci ataupun 12 inci, soal harga semestinya berpatutan.

Lihat pada gambar di atas, itu adalah pizza Rustica yang dilengkapi dengan tomato, keju, salami, gorgonzola, kacang, serta jagung. Alahai betapa harmoninya warna pada pizza rustica tu kan.


# 7. The Grato Original By Chef Yasser

7 Restoran Pizza Best Di Kuala Lumpur
The Origato Original
Hah antara yang terakhir berada dalam senarai restoran pizza terbaik di Kuala Lumpur ialah The Origato Original by Chef Yasser. Setiap pizza yang dihasilkan ada rahsianya tersendiri begitu juga dengan pizza yang dihasilkan di The Grato yang mana semua pizza di sini dibakar menggunakan ketuhar dengan bahan bakarnya menggunakan kayu api tau. So, rasanya akan lebih berbeza dari yang dibakar dengan menggunakan ketuhar elektrik. Ada 10 jenis pizza di sini, korang tinggal nak pilih je.

Bagaimana dengan 7 senarai restoran pizza best di Kuala Lumpur yang kinah senaraikan di atas? Ada tak yang menjadi senarai pilihan korang jugak. Ini adalah senarai pilihan dan pandangan kinah je tau. Bagi yang berdekatan boleh je terus walk in kedai tapi bagi yang tiada masa tu boleh je order dengan pizza delivery. Lebih mudah dan menjimatkan masa.


Thursday, 24 December 2020

,

Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek | Bulan Disember adalah bulan kelahiran Yop. Jadi, kinah dah mula riki riki nak cari kedai kek yang sedap di kawasan rumah ni. Tapi setelah puas survey, takde pulak kedai kek yang menepati citarasa yang kinah nak plus kinah nak yang lain dari yang lain. Nak sambut birthday big boss yang dah banyak berkorban mencari sesuap nasi untuk keluarga kecil kami, kena la buat special sikit. Nak buat sendiri tu boleh je tapi kinah tak berapa mahir pulak nak mendeko kek. Atas cadangan kawan-kawan diorang mintak kinah cari home bakers je. 

Setelah puas kinah goggle untuk cari home bakers terbaik dan halal di Lembah Klang ni, akhirnya jumpa jugak home bakers yang kinah cari selama ni. Bagi korang yang mencari home bakers, kinah ada senaraikan 7 home bakers terbaik yang setanding dengan kedai kek yang terkenal. Moga-moga di antara yang tersenarai ni adalah pilihan terbaik untuk korang.


Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek


Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek


1. Lyna Said - Home Bakers

Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek
foto : @chors_choice (Instagram)

Home bakers petama yang menjadi top 7 kinah ialah Lyna Said. Bukak je instagram feed beliau, kinah dah mula rambang mata nak pilih kek yang macam mana. Lagipun kek yang dihasilkan oleh beliau kebanyakkannya bertemakan buah-buahan tropika. Korang yang ingin membuat tempahan kek bertemakan buah-buahan bolehlah contact sis Lyna ni. Selain buah-buahan, beliau turut mengambil tempahan cheese cake, lotus biscoff, dan pelbagai  lagi. Terpulanglah kepada korang nak buat pilihan kek mengikut citarasa dan tema pada majlis itu nanti.

Selain kek, korang juga boleh membuat tempahan sardinepuff, chicken resoles, creampuff dan banyak lagi. Jika berminat nak membuat tempahan boleh halo halo beliau ye.


2. Carla Cakery 

Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek
foto : @carlacakery (Instagram)

Bagi peminat kek coklat pula, apabila korang scroll IG feed pemilik instagram Carla Cakery akan membuatkan korang tergoda dengan kilauan kek coklat hasil tangan beliau. Daripada nak tempah kek untuk orang lain, tertempah untuk diri sendiri pulak hihi. Selain mengambil tempahan kek, beliau juga mengambil tempahan biskut seperti Nuttella Button Cookies, dengarnya ini antara "the best seller". Hah dessert box pun ada jugak tau. Aish kinah yang tengok ni pun teringin nak order seketui dua.


3. leeyana_houseofdessert

Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek
foto : @leeyana_houseofdessert (Instagram)

Korang yang tengah survey home bakers yang berdekatan dengan Hulu Langat bolehlah membuat tempahan dengan beliau. Antara home bakers yang berpengalaman kerana terlibat dengan dunia baking ni sejak tahun 2014 lagi. Blink blink mata ni haa bila melihat warna warni kek hasil kreativti beliau. Beruntungnya orang Hulu Langat dapat merasa air tangan beliau. 


4. Pah The Baker
Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek
foto : @pahthebaker

Comelnya nama Pah The Baker ni, beliau bukan sebarangan baker ye. Kebanyakan kek beliau bertemakan bunga. Cantik jugak. Korang yang berminat untuk dapatkan kek dan dessert yang sedap boleh halo Pah The Baker. Nak tahu lebih lanjut mengenai Pah The Baker, harga kek, jenis kek yang ada boleh layari website mereka. Kinah dah tengok website mereka, ada pelbagai jenis kek yang boleh korang pilih seperti Pandan Gula Melaka, Vanilla Bean Cake dan kek kahwin pun korang boleh tempah tau bermula dengan harga RM250.00. 


5. Emma's Delicious Bakery

Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek
foto : @emma_delicious_bakery

Alo sweetnya kinah tengok kek dari Emma's Delicious Bakery ni. Rasa sayang pulak nak makan kek yang comel dan cantik ni. Kreatif betul tangan yang menghias kek tersebut. Korang bila tengok hasil kek beliau sebelum ni pasti akan kagum. Kalau kinah buat sendiri memang tak akan jadi dan cantik seperti Emma's Bakery ni. Ibu-ibu yang nak tempah kek hari jadi untuk anak-anak, atau sebarang majlis boleh je roger dengan beliau ye. Mana yang jauh tu, mereka juga ada buat delivery. 


6. Ernie Pastry

Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek
foto : @erniepastry (Instagram)

Halah halah cutenya kek dari Ernie Pastry ni. Korang bila usha IG feed Ernie Pastry pasti akan tak berhenti scroll sebab semua kek yang dihasilkan tersangatlah cute. Ada satu tu tema kartun Schin Chan. Comel betul. Oh ye, sempena grand opening promotion katanya, korang akan menikmati diskaun sebanyak 10% bagi kek 5 hingga 7 inchi saja. Nak tahu promosi tersebut dengan lebih lanjut korang boleh follow IG erniepastry.


7. Dinemo Bakery

Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek
foto : @dinemohomemadebakery (Instagram)

Orang Rawang dan kawasan sekitarnya kalau nak cari home bakers yang terbaik di Rawang haaa ini lah dia. Kinah pun baru tahu mengenai home bakers ni. Next time jika ada apa-apa majlis bolehlah tempah dengan beliau saja. Deko kek pun cantik sangat. Anak-anak mesti suka. Korang yang berminat nak buat tempahan bolehlah direct message mereka dengan mereka ye.

Haa bagaimana dengan senarai home bakers  terbaik yang kinah senaraikan di atas? Best tak?. Kesemuanya tu adalah home bakers yang berpengalaman serta mempunyai peminat mereka sendiri. Kinah pun tergoda dengan hasil kreativiti mereka tu. 

Namun begitu, kita semua mempunyai pilihan dan citarasa yang berbeza. Mungkin ada diantara bakers yang kinah senarai tu bukan pilihan korang dan ada juga yang tak kisah pun dengan mana mana home bakers pun. Jika majlis tu adalah majlis tak dirancang, nak tak nak kena la beli di kedai kek, ataupun kalau tak sempat nak ke kedai , order food je la jawabnya. Korang pun tak rushing dan boleh buat persiapan lain. 



Friday, 4 December 2020

,

10 Pengalaman Suka Duka Guna Pesanan Online Yang Pelanggan Online Lalui Semasa Covid-19 | Pesanan online kini menjadi trend tatkala negara kita kini sedang dilanda wabak Covid-19. Ditambah pula kita digalakkan untuk berada di rumah jika tiada sebarang keperluan untuk keluar rumah menyebabkan lebih ramai lagi yang hanya beli barang melalui online saja. Lagipun, apa yang kita nak, semuanya kini dihujung jari kita saja. Tak kira la sama ada barangan asas, barangan runcit, makanan, baju dan sebagainya semuanya kita boleh order je.


Bila dah terperap di rumah, confirm la kena masak, kalau tak masak lapar la jawabnya. Bila dah masak hampir setiap hari, kekadang tu jemu juga dengan masakan sendiri, atau pun kalau tak sempat nak masak boleh je order online. Sekarang ni dah banyak servis penghantar makanan terutama yang tinggal di kawasan bandar tu. Tinggal nak pilih jer.


10 Pengalaman Suka Duka Guna Pesanan Online Yang Pelanggan Online Lalui Semasa Covid-19

Namun begitu, apabila kita pesan makanan online, ada risikonya yang perlu kita hadapi. Bagi yang dah biasa order tu, memang dah faham dan lali sangat dengan resam yang perlu dilalui. Bagi yang baru nak terjebak dengan pesanan online, meh kinah kongsi dengan korang pengalaman suka duka guna pesanan online semasa Covid-19 ni. 



1. Harga Lebih Murah

Apabila ditanya apa yang best apabila kita buat pesanan online ni ialah korang akan dapati harga yang ditawarkan di online jauh lebih murah berbanding jika kita beli dari kedai. Kuantiti makanan tu pulak lebih kurang je. Bezanya, kita cuma beli secara online, kekadang tu kalau ada rezeki, dapat free gift pulak. Siapa yang tak nak harga murah, sekali dengan free gift. 


Kadang-kadang tu ada kod istimewa untuk diskaun, boleh jadi harga makanan yang korang bayar tu separuh harga dari korang makan kat kedai. Wahhhh banyak jimat ooo.



2. Menjimatkan Masa dan Tenaga

Kebanyakan yang beli secara online ni sebenarnya malas nak keluar rumah ataupun pun pejabat. Iyelah mana taknya kalau keluar, banyak benda yang perlu kita kena ambil berat dikala tengah PKPB ni antaranya kena pakai mask, kena bawak hand sanitizer, kena beratur panjang, kena hadap jammed lagi memang buatkan kita rasa bertambah malas nak keluar.


Apabila kita buat pesanan online, semuanya jadi lebih mudah, lebih menjimatkan masa, tenaga dan tak perlulah kita beratur panjang lagi tu semua untuk beli makanan yang kita teringin. Secara tak langsung, waktu rehat kita pun lebih lama bagi mereka yang bekerja. Cuma tunggu je makanan yang kita order sampai depan pintu.



3. Ada Tawaran Diskaun

Part yang ni paling best. Kadang-kadang akan ada diskaun sekian sekian jika beli lebih dari harga sekian sekian. Kenapa perlu berbelanja lebih kalau dah ada tawaran diskaun. Kadang-kadang ada masanya kos penghantaran boleh jadi free tau tapi ianya bergantung juga pada kawasan dan promosi yang ditawarkan.


Kinah ni bila sampai mood malas nak masak, kinah order je tambah tinggal kami bertiga ke kat rumah. Kebetulan dapat pulak promo yang best, memang tak fikir panjang terus je order.



4. Dapat Memilih Ikut Citarasa Sendiri

Apabila kita tinggal dengan keluarga atau sewa rumah dengan kawan-kawan, bukan mudah ye nak buat keputusan untuk makan apa sebabnya masing-masing ada pilihan dan keinginan sendiri. Ada yang nak makan burger, ada pulak yang teringin bihun sup, ada pulak yang teringin nak makan makanan Jepun. Aish macam macam. 


Daripada korang pening kepala, lebih baik order makanan dengan servis penghantar makanan. Dimana korang boleh menempah semua tu daripada restoran berbeza pada masa yang sama. Sambil tunggu pesanan sampai, boleh jugak bonding sesama ahli keluarga.


10 Pengalaman Suka Duka Guna Pesanan Online Yang Pelanggan Online Lalui Semasa Covid-19


5. Kemudahan Bayaran Tanpa Tunai (Cashless)

Paling kinah suka bila pesan makanan secara dalam talian ni ialah ada kemudahan bayaran tanpa tunai (cashless). Bukan semua orang pegang wang tunai di tangan. Jadi, bila ada kemudahan seperti ni lebih mudah. Tambah sekarang tengah pandemik Covid-19 selagi kita boleh elak bersentuhan, kita elak. Satu lagi, takdela pening rider tu nak tukar duit kalau kita bayar dengan nilai yang lebih besar dari harga sebenar.



6. Pesanan Lambat Sampai

Punya syok duk pesan makanan melalui online, ada perkara yang tak best perlu korang hadapi apabila pesanan korang lambat sampai. Serius, perut korang masa tu tengah lapar dan korang punya la bayangkan makanan yang korang pesan tu makan masa tengah panas punya la sedap, at last makanan yang korang terima dah sejuk disebabkan lambat sampai. Hmmm kecewa sangat. 



7. Pesan Lain, Terima Lain

Hat ni pernah jugak terjadi. Masa tu kinah order nasi putih ayam masak merah untuk Yop, tapi yang diterima paprik ayam. Hmm apa lagi, muncung la pakcik tu. Nak tak nak kena la makan la jugak sebab dah hantar kan, perut pun dah lapar. Nak order lain memang tak la. Mujurlah sedap dan habis jugak orang tu makan. Tapi dalam masa yang sama, pot pet pot pet jugak la dia. Kita ni pun tahan je la telinga dengarnya haha.



8. Pilihan Makanan / Minuman Yang Terhad

Tempat kinah ni memang dah banyak restoran yang ada servis penghantaran makanan. So bila dah tau dah restoran mana yang boleh buat delivery ke rumah, kita mengharapkan banyak pilihan makanan tak kira la sama ada ala carte, western dan sebagainya, tetapi menu yang ditawarkan pulak tak banyak pilihan. Sampai mati kutu, nak makan apa ek, sebabnya asyik menu yang sama je. 


Tanya kedai ni, menu dia dengan kedai satu lagi sama je. Tak ada yang special pun. Jadi, nak tak nak kena la jugak buat pesanan di salah satu kedai. Nak keluar lagi la malas sebab nak bersiap lagi, nak kira askar kecik lagi. Hmm pejam mata je la order. Yang kinah cerita ni di kawasan kinah la. Tempat korang mungkin tak.



9.  Makanan yang Diterima Tumpah

Hmm yang ni nak salahkan rider pun tak boleh jugak. Sebab diorang dah sehabis baik dah hantar makanan kita dengan selamat. Mungkin ianya dibungkus tidak kemas sehingga tumpah. Nak buat macam mana tak ada rezeki. Para peniaga khususnya, pastikan makanan yang dibungkus tu diikat dengan kemas dan rapi supaya tak terjadi lagi masalah ni. Kesian tau pada pelanggan awak. Dah la tengah lapar, makanan pulak tumpah.



10. Makanan Yang Diterima Indah Khabar Dari Rupa

Ni memang kinah tak boleh lupa. Ada sekali tu kinah pesan pau melalui whatsapp group food delivery di kawasan kinah. Dah teringin kinah pesan je la sebab bila tengok gambar yang dia post di group memang mengancam tambah pula waktu tu minum petang. Nak support la kononnya. Kinah pun terus order sebab ramai yang bagi feedback positif, sedap, besar, puas makan.


Sekali sampai pau kinah terima dah sejuk, dan agak keras. Korang boleh imagine tak kita bayangkan pau panas sampai depan rumah kita sebab dia mention kat situ pau dia panas panas dia akan hantar ke rumah. Lagipun bukan jauh mana pun rumah kinah dengan rumah dia. Sejak dari tu, memang tak la kinah beli dah. Itulah yang pertama dan yang terakhir kinah order.


Hmm begitulah suka dan dukanya kinah sepanjang kinah buat pesanan online di musim Covid-19 ni. Namun begitu kinah tak pernah serik untuk membuat pesanan sebabnya memang tak boleh nak elak terutama di musim Covid ni.


10 Pengalaman Suka Duka Guna Pesanan Online Yang Pelanggan Online Lalui Semasa Covid-19


Dalam banyak-banyak servis food delivery yang ada di Malaysia ni, foodpanda la antara paling ramai orang guna. Alhamdulillah, sejak dah ada servis foodpanda masuk ke sini, ada rezeki lebih kami memang online food delivery je ke rumah. Dah masing-masing malas nak keluar, itulah kerja kami. Bila dah banyak habiskan masa di rumah, secara tak langsung kami dapat meluangkan masa bersama dengan anak-anak. Perut kenyang hati pun senang. Setakat ni itu saja yang menjadi pengalamn suka duka pesan makanan guna online. Korang pulak mesti ada pengalaman jugakkan.