Showing posts with label Parenting. Show all posts
Showing posts with label Parenting. Show all posts

Sunday, 27 June 2021

,
13 Komplikasi Yang Sering Dihadapi Oleh Ibu Mengandung Ketika Hamil | Wanita mana yang tak gembira apabila doktor mengesahkan dirinya kini berbadan dua. Ada yang menunggu khabar gembira ni selama 3 tahun, 4 tahun dan ada juga yang lebih dari itu. Rezeki masing-masing kan. Namun begitu, di sebalik perkhabaran gebira tersebut, bakal ibu perlu maklum dengan komplikasi yang sering berlaku ketika hamil. Ada sesetengah wanita hamil tidak mengalami sebarang masalah sepanjang kehamilan. Namun, bagi ibu-ibu hamil terutama mereka yang berisiko tinggi semasa hamil perlu ambil tahu dengan komplikasi yang mungkin dialami oleh mereka dan jika diabaikan ianya begitu berbahaya kepada si ibu dan si anak yang berada di dalam kandungan.


13 Jenis komplikasi kehamilan yang sering dialami oleh ibu mengandung, 

Setiap wanita hamil mempunyai risiko untuk berdepan sebarang komplikasi semasa mengandung. Berikut antara jenis komplikasi yang boleh berlaku pada si ibu:

13 Komplikasi Yang Sering Dihadapi Oleh Ibu Mengandung


Keguguran

Kehilangan kandungan boleh berlaku pada 20 minggu yang pertama kehamilan. Kebanyakan berlaku pada trimester pertama sehingga 13 minggu pertama tempoh kehamilan. Kewujudan kromosom tidak normal atau masalah berkaitan fizikal sistem pembiakan wanita boleh menjadi punca keguguran apabila telur tidak dapat disenyawakan dengan betul. Tanda keguguran paling biasa terjadi adalah pendarahan faraj tidak normal.


Kehamilan ektopik

Berlaku apabila implantasi telur di luar rahim, di tiub fallopio. Kesannya janin tidak dapat membesar dengan baik. Kehamilan ektopik boleh menyebabkan kesakitan teruk dan kerosakan sistem pembiakan wanita serta berpotensi mengancam nyawa. Apabila janin terus membesar, tiub fallopio boleh pecah dan mengakibatkan pendarahan dalaman yang teruk (hemorrhage).


Diabetes gestasi

Antara komplikasi kehamilan paling biasa berlaku adalah kencing manis semasa mengandung. Selalunya ibu-ibu sebut GDM. Majoriti wanita yang mengalami diabetes gestasi dapat melahirkan bayi sihat, tetapi diabetes yang dialami meningkatkan risiko untuk bayi mempunyai saiz badan lebih besar.

Risiko kesihatan lain kepada bayi:
  • Demam kuning
  • Sindrom gangguan pernafasan
  • Tahap mineral rendah dalam darah
  • Hipoglikemia (ini yang dialami oleh Lulu semasa awal kelahirannya)

BACA JUGA DI SINI : Kisah Lulu Nafisah Di Awal Kelahiran


Masalah serviks

Tumbesaran bayi memberikan tekanan kepada serviks wanita mengandung. Dalam kes jarang berlaku, tekanan berlebihan mengakibatkan serviks tidak dapat mengendalikannya. Kesannya serviks terbuka sebelum bayi bersedia untuk dilahirkan. Keadaan ini dipanggil serviks tidak kompeten dan biasanya mak buyung tidak mengalami sebarang simptom.


Penyakit plasenta

Gangguan berlaku apabila plasenta atau sebahagiannya terpisah daripada rahim sebelum bayi dilahirkan. Akibatnya janin tidak dapat menerima nutrien dan oksigen dengan betul. Keadaan ini paling kerap berlaku pada trimester ketiga kehamilan. Gejala paling biasa seperti pendarahan faraj, kontraksi dan sakit perut. 


Previa plasenta

Komplikasi kehamilan yang jarang berlaku. Ia melibatkan keadaan plasenta terletak di bahagian bawah uterus, menutup sebahagian atau keseluruhan serviks. Berlaku pada trimester kedua atau ketiga dan boleh mengakibatkan pendarahan yang serius. Andai tidak dirawat, pendarahan tersebut boleh mengakibatkan kematian.


Masalah kuantiti air ketuban

Cecair amniotik atau air ketuban berfungsi sebagai perlindungan kepada janin. Namun jika wanita mengandung mempunyai cecair amniotik sedikit, oligohidramnios atau terlalu banyak, polihidramnios, ia boleh mengganggu fungsi normal rahim. Jika kurang, ia boleh menjejaskan tumbesaran otot, anggota badan, paru-paru dan sistem pencernaan bayi. Dalam kes jarang berlaku, air ketuban yang berlebihan pula boleh mengakibatkan:

  • Pemecahan pramatang membran ambiotik
  • Gangguan plasenta
  • Kelahiran pramatang
  • Pendarahan selepas bersalin (postpartum hemorrhage)


Pre-eklampsia

Keadaan komplikasi kehamilan melibatkan tekanan darah tinggi dan tahap protein tinggi dalam air kencing. Biasanya berkembang selepas tempoh 20 minggu kehamilan. Namun ada risiko untuk berlaku lebih awal atau selepas kehamilan. Dalam kes kritikal, wanita mengandung dengan masalah preeklampsia boleh alami gejala:

  • Sakit kepala teruk
  • Penglihatan kabur 
  • Sakit perut bahagian atas
  • Loya
  • Muntah
  • Pening
  • Kuantiti air kencing berkurangan
  • Kenaikan berat badan mendadak
  • Bengkak pada muka dan tangan

Dapatkan pemeriksaan doktor segera jika mengalami simptom sakit kepala, penglihatan kabur atau sakit abdomen yang teruk.


Kelahiran pramatang

Berlaku selepas minggu ke-20 atau sebelum minggu ke-37 kehamilan. Kebanyakan kes kelahiran pramatang berlaku secara spontan. Namun ada juga proses kelahiran yang berlaku disebabkan komplikasi kepada ibu atau kandungan.


Trombosis vena

Merupakan gumpalan darah yang biasa berkembang pada urat kaki. Wanita mengandung terdedah kepada keadaan ini sepanjang kehamilan dan selepas bersalin. Keadaan ini berlaku apabila tumbesaran rahim menyukarkan darah pada bahagian bawah badan untuk kembali ke jantung. Ia jarang terjadi, namun masalah trombosis urat dalam adalah keadaan berbahaya jika ia berlaku. 


Molar kehamilan (Hamil Anggur)

Kehamilan anggur atau kehamilan molar adalah terma dalam kategori Penyakit Kandungan Trofoblast (“Gestetational Trophoblastic Disease”). Trofoblast adalah lapisan sel luar tisu gabungan sperma dan telur ovum.  Kehamilan molar adalah kondisi yang terhasil apabila gabungan sperma dan ovum tidak menjadi seperti yang seharusnya. Ianya boleh diklasifikasikan sebagai “molar penuh” ataupun “molar separa”. Hasil penggabungan yang tidak menjadi ini menyebabkan penggandaan sel-sel zigot yang rosak dan seterusnya memberikan gambaran seolah-olah seperti anggur yang tumbuh dalam rahim.

Sekiranya terjadi, wanita mengandung dengan situasi ini memerlukan pelebaran (dilation) dan curettage (D&C) segera. Rawatan lanjut yang teliti juga diperlukan kerana tisu molar boleh tumbuh semula dan berkembang menjadi barah


Sindrom HELLP

Adalah hemolisis, peningkatan enzim hati dan jumlah platelet rendah (hemolysis, elevated liver enzymes, and low platelet count), keadaan disebabkan kelainan hati dan darah. Ia boleh terjadi sendiri atau berkaitan preeklampsia. Simptom lain yang boleh berlaku:

  • Loya
  • Sakit gastrousus
  • Sakit kepala
  • Kegatalan teruk
  • wanita mengandung

HELLP memerlukan proses kelahiran segera kerana terdapat risiko kesan kesihatan serius kepada wanita mengandung, seperti kerosakan kekal sistem saraf, paru-paru dan ginjal.


Eklampsia

Terjadi apabila preeklampsia berkembang dan menyerang sistem saraf pusat, kesannya terjadi kekejangan. Ia komplikasi kehamilan yang serius dan jika tidak dirawat boleh menyebabkan maut kepada ibu serta kandungan. Dengan penjagaan pranatal yang betul, preeklampsia dapat dikawal dan dicegah daripada menjadi eklampsia.

Tipu la kalau kata sepanjang mengandung kinah takde sebarang komplikasi. Ada sebenarnya, dalam 13 komplikasi disenaraikan, terdapat 2 komplikasi yang berlaku pada kinah semasa mengandungkan dua beradik ni iaitu Diabetis Gestasi dan Pre-eklampsia. Bila ada dua komplikasi seperti ni, automatik kita akan dirujuk kepada Pakar O&G di hospital tempat kita akan melahirkan.

Hampir setiap bulan kinah berulang ke hospital, dan 2 minggu sekali pergi check up di klinik ibu anak. Penat tu memang penat, tapi nak buat macam mana kan, itu yang perlu kita hadapi sepanjang kehamilan. Jika korang rasa ada yang tidak normal pada diri sepanjang kehamilan, dapatkan rawatan dan pemeriksaan doktor dengan segera, jangan bertangguh dan risikokan baby dalam kandungan tu.


Rujukan dari hellodoktor.com






Friday, 4 June 2021

,

Seperti yang dijanjikan dalam entri yang lepas, kinah akan kongsikan kisah si Lulu Nafisah semasa di awal kelahirannya. Agak lama kinah nak ambil masa untuk tulis ni. Sebab sebelum ni kinah tak berapa kuat nak kongsi dengan korang masalah Lulu.

Kisah Lulu Nafisah Di Awal Kelahiran
Masa awal kelahiran dulu

Bila dapat tahu je mengandung, for sure kita akan ke klinik untuk buat pengesahan sekali bukak buku pink. Pada awal kehamilan, dah menjadi kebiasaan bagi ibu hamil untuk minum air gula untuk mengenal pasti sama ada kita ni ada GDM atau pun tak. Kinah pun tak terkecuali sebab ada sejarah GDM masa mengandungkan si kakak 6 tahun yang sudah. Nak tak nak kena la minum air gula.

Bila dapat tahu result sangkut, macam biasa la kena buat BSP dan kena pergi klinik ibu anak dua minggu sekali plus kita akan dirujuk ke pakar O&G. Pilihan kinah masa tu Hospital Selayang je la.

Sepanjang mengandung, kinah tak pernah masuk ward, atau alami apa-apa masalah. Setakat GDM dan tekanan darah tinggi tu je la. Tapi semua tu terkawal dan sepanjang buat scan, perkembangan baby pun normal dan takde sebarang masalah.


Lulu Nafisah Setelah Dilahirkan

Sebaik saja Lulu dilahirkan dan doktor buat pemeriksaan Lulu dalam keadaan Hypo dan bagi mengelakkan masalah yang lain timbul, Lulu terpaksa dimasukkan ke NICU untuk dipantau dengan lebih rapi di sana. 

Kita sebagai ibu pada masa tu, dapat pegang, peluk cium sekejap sebelum dihantar ke sana. Sayunya hati. Takpela untuk kebaikan dia jugak.

Keesokan harinya, yop bawak kinah melawat Lulu di NICU untuk tengok keadaannya di sana. Doktor kata Lulu nampak semakin ok. Apa apa pun kena tunggu betul-betul ok. Pada masa tu, kinah dah nampak sikit Lulu macam ada tanda-tanda kena jaundis. Pengalaman masa si kakak dulu membuatkan kinah lebih alert pasal hal ni.

Memang seperti yang disangka, Lulu kena jaundis pulak. Mujurlah pada masa tu, Lulu memang dah ada di wad NICU, jadi doktor terus pasangkan lampu biru dibawahnya.

Korang tau je la keadaan baby bila duduk bawah lampu tu macam mana. Hanya pakai pampers, dengan mata tertutup saja tanpa sebarang baju. Semasa duduk bawah lampu biru tu, doktor perasan Lulu bernafas agak laju. Jadi, prosedur biasa bagi doktor akan ambik darah untuk tengok jika ada masalah lain pula.

Selepas keputusan darah keluar, Lulu clear dengan sebarang jangkitan kuman, paru-parunya pun clear. Tapi ada yang membimbangkan para doktor sebenarnya. Setelah didiagnosis, Lulu ada masalah pada jantungnya.

Hati ibu mana yang tegar apabila mendengar keputusan tu dari mulut doktor. Masalah Lulu ni akan dirujuk terus ke Hospital Sedang pula, sebabnya di sana saja ada pakar jantung kanak-kanak. Hospital Selayang hanya ada paedriatik biasa saja dan kekangan peralatan. Sementara tunggu tarikh appointment di Serdang, Lulu masih ditempatkan lagi di NICU untuk pemantauan lebih rapi, di samping doktor masukkannya ubat untuk kuatkan jantung dan perlu sokongan oksigen pada masa tu. Agak lama jugak Lulu di NICU, boleh dikatakan dah jadi rumah kami yang ke dua. Mujurlah kakak pada masa tu dekat rumah mak.

Semasa daycare Lulu, nurse yang menjaga Lulu ada bagitau, jika sampai tarikh appointment Lulu tak discaj, kami akan ke Serdang dengan menaiki ambulans. Aduhhh. Kami hanya mampu berdoa saja.


Lulu Dibenarkan Pulang Ke Rumah

Alhamdulillah, dua minggu Lulu di NICU, Lulu dibenarkan pulang ke rumah. Perasaan pada masa tu, seronok tak terkata. Bau asem si Lulu usah la kata. Di wad, mana ada mandi pun. Walau macam mana sekalipun appointment di Serdang kena pergi jugak ye tapi kena pergi sendiri. Tak perlu naik ambulans. Lega dengar tau, korang faham-faham je la bila naik ambulans ni. Tak sakit boleh sakit jadinya.

Bila dapat discaj tu, macam-macam amanat dari doktor dan nurse sementara tunggu tarikh appointment. Semasa di rumah, kami kena lebih alert dengan keadaan Lulu, bila nampak biru kena terus pergi ke emegency, dan nurse pula ajar cara-cara bagi ubat kuatkan jantung pada Lulu. Agak leceh jugak pada masa tu. Sebab ada ubat lulu jenis yang tablet. Jadi, sebelum bagi pada Lulu kena tumbuk halus dulu. Sepanjang tempoh tersebut, kinah ni dah rupa dukun ubat pulak hahah.

Syukur alhamdulillah, sepanjang Lulu balik ke rumah, tak ada sebarang masalah dan Lulu pun nampak sihat je hinggalah ke tarikh appointment di Serdang.


Pergi Appointment Di Hospital Serdang

Berdebar sebenarnya nak ke sana. Sepanjang perjalanan, tak putus kinah berdoa moga Lulu baik baik aje. Dah la first time ke Serdang, selok beloknya kami pun tak tak tahu. Dengan PKP lagi. Tapi kami redah jer. Parking kereta pun jauh nun di Maeps Serdang. Mujurlah ada shuttle free ke hospital, kalau tak masak le kami, dengan panas terik lagi.

Selepas pendaftaran, kami terus ke Klinik Pediatrik, mujur dekat je dengan kaunter pendaftaran. Selepas diteliti surat lampiran yang Hospital Selayang bekalkan, kami dibenarkan masuk ke dalam dan nama pun dah ada dalam list mereka. Ingatkan pergi ke sini untuk ambil tarikh appointment je, rupanya z

Selepas beberapa lama menunggu giliran, akhirnya nombor giliran kami dipanggil untuk pemeriksaan. Macam biasa, doktor yang in charge akan tanya kita, bagaimana keadaan Lulu semasa di rumah, makan ubat apa? Sejarah kesihatan kita, ehh semua la. Selepas diperiksa, kami diminta untuk menunggu untuk proses seterusnya iaitu scan di bahagian jantung.

Pada masa ni, agak ramai jugak yang menunggu giliran untuk di scan. Hmm rupanya, masih ramai baby yang mengalami masalah jantung. Cuma antara kritikal dan tak saja.

Setelah agak lama menunggu giliran, akhirnya nama Lulu dipanggil. Agak gelap bilik scan tu. MA yang bertugas minta Lulu dibaringkan, tapi ntah macam mana Lulu tak bagi kerjasama pulak. Bila tak bagi kerjasama, agak susah untuk mereka scan dengan tepat. Kami diminta untuk tenangkan lulu di luar. Ehhhh sabor je la dengan si Lulu ni. Bagi susu apa semua pun tak jalan. Seolah-olah dia tau pulak, dia nak kena scan.

Selepas beberapa minit, kami dipanggil masuk semula ke dalam. Pada masa ni, Lulu masih tak beri kerjasama, solution akhir doktor pakar pada masa tu kalau tak silap Dr Tan, ambil alih dan minta MA berkenaan berikan Lulu glucose untuk tenangkannya. Hmm dapat glucose tu, senyap je la makcik tu. Siap pakej renyih. Habis rasa glucose, dia mengamuk, MA tu tembak sikit lagi glucose, baru dia senyap sampai doktor pakar tu habis scan.

Selesai scan, kami diminta tunggu di luar bilik dan tunggu saja nombor giliran dipanggil sekali lagi untuk doktor review hasil scan tersebut. Pada masa tu debornya usah cerita la.


Doktor Diagnosis 3 Masalah Di Jantung

Beberapa minit kemudian, nombor giliran naik. Dan hanya kinah saja dibenarkan masuk bersama Lulu, ayahnya kena tunggu kat luar. Selepas diteliti hasil scan tersebut, doktor jumpa 3 masalah minor pada Lulu. Pertama, masalah jantung tebal. Benda ni berlaku disebabkan si ibu ada kencing manis semasa hamil, kedua, saluran jantung berlubang dan ketiga jantung berlubang. Tapi setelah mendengar penerangan dari doktor, masalah pertama dan kedua tu lambat laun akan jadi normal. Manakala, jantung berlubang tu hanya lubang kecil saja dan tak perlu sebarang pembedahan sebabnya lambat laun akan tutup dengan sendirinya.

Alhamdulillah, satu kelegaan bagi kami bila dengar doktor explain macam tu. Dan pada masa tu, segala ubat-ubatan yang diberikan kepada Lulu semasa di Selayang, doktor suruh off. Tak payah makan dan bertumbuk bagai dah.

Seperti biasa, bagi kes-kes macam ni pastinya akan ada follow up untuk melihat keadaan kesihatan Lulu. Jadi, kami perlu datang lagi ke Serdang 6 bulan lagi. Sementara tunggu appointment di Serdang, di Selayang pun kami perlu follow up untuk monitor lulu sepanjang 6 bulan.


Pergi Follow Up Ke Hospital Serdang

Alhamdulillah pejam celik, dah 6 bulan. Kami sekali lagi berkelana ke Serdang. Nak buat macam mana kan. Macam biasa, semasa scan kali ni, Lulu bagi kerjasama. Sekejap je dah selesai, yang scan pulak DR Tan tu juga. Alhamdulillah. Selepas scan, Lulu perlu buat ECG pula. Alhamdulillah result ECG pun normal.

Selepas siap semuanya, kami dipanggil semula untuk review keputusan scan tersebut. Alhamdulillah, antara 3 masalah yang diberitahu oleh DR Tan tu, 2 masalah minor tu dah normal. Cuma, PDA nya masih belum tutup sepenuhnya. Walaupun begitu, lubangnya pada jantungnya semakin mengecil. Alhamdulillah, syukur sangat bila dengar berita tu.

Dan kami diminta untuk datang sekali lagi dalam tempoh setahun lagi. Lega sangat bila doktor bagitau hal ni.


Lulu Semakin Aktif

Lulu sekarang pun umurnya dah 9 bulan dan semakin aktif dah, kalau tak sebelum ni agak pasif je. Kejap je masa berlalu. Rasa baru je bersalinkan dia. Masa pemeriksaan berkala di KKIA pun doktor bagitau dah tak dengar bunyi lagi dah pada jantungnya. Kalau benar apa yang dikatakan doktor, alhamdulillah. 

Kisah Lulu Nafisah Di Awal Kelahiran
Haa ini lah budaknya


Haaa begitula cerita serba sikit mengenai anak kedua aye tu. Tapi ni bukan sikit ni, dah panjang berjela rasanya. Tapi takpe, sedikit sebanyak bila luah kat sini ada jugak kenangan boleh dibaca kemudian hari.

Pada ibu hamil yang tengah membaca ni, harap sangat korang jaga pemakanan, makan suplemen yang dapat dari nurse tu. Ada sebabnya mengapa nurse, doktor selalu bising pasal jaga makan, berat naik dan macam-macam hal lagi. Kekadang efeknya pada baby kita nanti. Kesian dia tau, kecik lagi nak kena hadapi semua ni.

Okaylah itu je setakat ni ye. Semakin panjang pulak karangan ni.



Friday, 11 December 2020

,

Buku Latihan Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca | Semua ibu mahu berikan pendidikan yang terbaik buat anak mereka. Begitu juga dengan kinah. Jadi, untuk dapatkan yang terbaik untuk kakak, kinah ada buat beberapa survey untuk dapatkan jenis buku yang sesuai dengan tahap kakak sekarang. Tambahan sekarang ni ada banyak masa terluang, jadi lebih baik diisikan dengan aktiviti  yang lebih berfaedah dari buang masa dengan menonton televisyen saja.


Puas survey sana sini, akhirnya kinah jumpa dengan buku yang sesuai untuk kegunaan kakak bagi memantapkan lagi pengawalan pensel serta membantu kakak membaca dengan lebih mudah iaitu 125 Latihan Kawalan Pensel serta Bacaan Asas Bahasa Malaysia Dalam Masa 50 Jam. 


Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca


Kinah memilih kedua-dua buku ni pun selepas dicadangkan oleh kenalan blogger iaitu Siti Rohaida atau lebih mesra dengan panggilan Kak Eda. Bila kinah cerita masalah kakak, terus beliau cadangkan 2 buah buku ni.



Buku 125 Latihan Kawalan Pensel Oleh Dr Mahani Razali

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca


Menulis adalah satu kemahiran sebenarnya. Sebelum anak-anak kita mahir menulis, ada beberapa kemahiran yang perlu dikuasainya terlebih dahulu iaitu kemahiran memegang dan mengawal pensel dengan betul. Kakak Thahirah ni, walaupun dah 5 tahun, cara dia pegang pensel pun masih tak betul lagi. Walaupun dah diajar dengan cara yang betul, ada la sekejap ikut kemudian dia pegang semula pensel dengan cara dia suka. Lepastu mengadu lenguh.


Kinah tak nak dia biasakan pegang pensel dengan cara macam tu. Dah lenguh, nanti nak menulis dia jadi malas. Sebab tu kinah berusaha cari cara macam mana nak mengawal pensel dengan betul untuk kanak-kanak. Ada jugak buku yang kinah jumpa, tapi buku tu macam tak menarik minat kakak je. Akhirnya, ahamdulillah jumpa jugak buku latihan kanak-kanak yang sesuai iaitu 125 Latihan Kawalan Pensel oleh Dr Mahani Razali.


Antara latihan-latihan di dalam 125 latihan kawalan pensel ialah

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca
125 Latihan Kawalan Pensel 
Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca
125 Latihan Kawalan Pensel
Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca
125 Latihan Kawalan Pensel

Lepas belek buku kawalan pensel ni, best jugak rupanya. Kita yang besar ni pun rasa macam nak buat je latihan tu sebabnya buku ni bagi perspektif kinah, sangat unik dan memang sesuai sangat untuk kanak-kanak yang baru nak belajar yang mana setiap helaian buku ni berwarna dari awal hingga akhir muka surat. Jarang sangat la kinah jumpa buku latihan seperti ni berwarna sepenuhnya. Buku ni jika dijadikan sebagai buku teks untuk prasekolah pun ok sangat.



Kelebihan Buku 125 Latihan Kawalan Pensel Oleh Dr Mahani Razali


Bagi ibu-ibu yang tengah mencari buku latihan untuk anak, 125 Latihan Kawalan Pensel adalah buku yang terbaik yang pernah kinah jumpa yang mana :

  • Buku ini telah disusun secara bertahap mula dengan aktiviti yang mudah terlebih dahulu sehingga ke tahap yang lebih sukar
  • Sebagai permulaan aktiviti untuk membantu kanak-kanak membina keyakinan diri untuk pegang pensel dengan betul.
  • Membantu anak-anak menulis secara konsisten dengan cantik walaupun menulis dalam keadaan laju.
  • Setiap helaian adalah berwarna bagi menarik minat anak-anak untuk terus melakukan aktiviti kawalan pensel dengan lebih konsisten.


Express Bacaan Asas Bahasa Malaysia Dalam Masa 50 Jam

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca

Sebagai persediaan kakak untuk ke alam persekolahan nanti, kinah cuba mempersiapkan kakak supaya dia dapat membaca. Tak mengharapkan dia lancar membaca, cukuplah sekadar dia mengenal huruf, dan dapat menyebut suku kata dengan betul. Jadi, kinah memilih buku Express Bacaan Asas Bahasa Malaysia Dalam Masa 50 Jam terbitan Mind To Mind Sdn. Bhd. Buku ini mempunyai 82 muka surat yang mana setiap muka surat adalah berwarna ini secara tak langsung dapat menarik minat anak-anak untuk membaca.

Ini selaras dengan matlamat penulis yang mana beliau ingin menyampaikan hasratnya dalam menyemarakkam penggunaan Bahasa Malaysia sebagai medium perantaraan bagi menyatupadukan rakyat dan menjalinkan persefahaman dan memartabatkannya sebagai bahasa utama pada peringkat antarabangsa.

Apa yang kinah lihat pada buku ni, penulis menggunakan perkataaan yang lebih mudah dan ianya diwarnakan mengikut suku kata bagi memudahkan anak-anak kita menyebut perkataan tersebut dengan lebih mudah, tepat dan lancar. 

Antara intipati yang terdapat di dalam buku Bacaan Asas Bahasa Malaysia

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca
Bacaan Asas Bahasa Malaysia
Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca
Bacaan Asas Bahasa Malaysia


Pengalaman Kakak Thahirah Belajar Menggunakan Buku 125 Latihan Kawalan Pensel dan Express Bacaan Asas Bahasa Malaysia

Alhamdulillah, bagi kinah agak berbaloi memilih buku 125 Latihan Kawalan Pensel dan Ekspress Bacaan Asas Bahasa Malaysia sebagai buku aktiviti untuk kanak-kanak prasekolah. Kinah nampak kakak begitu teruja mencuba latihan yang telah disusun dalam buku latihan kawalan pensel tersebut. 

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca

Perubahan yang kinah nampak pada kakak, dia dah mula selesa pegang pensel dengan betul walaupun ada juga masa dia pegang pensel dengan cara lama dia tapi tak sekerap dulu dan bila kita tegur cepat cepat dia tukar. Bagi masa sedikit pada dia, bila dah biasa nanti automatik dia akan pegang dan kawal pensel dengan betul. 

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca

Bagi buku bacaan asas pula, ianya sangat memudahkan bagi ibu bapa di luar sana untuk membimbing anak belajar membaca. Setiap suku kata dan perkataan diwarnakan dengan warna yang berbeza, jadi memudahkan anak kita untuk mengenal pasti suku kata mana yang perlu berhenti mana yang tidak dan ini secara tak langsung dapat melatih anak kita menyebut perkataan tersebut dengan betul. 

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca

Ibu bapa yang tengah mencari buku aktiviti yang sesuai untuk anak 3 hingga 5 tahun bolehlah dapatkan kedua-dua buah buku ni. Memang banyak membantu. Soal harga pula, bagi kinah tak la mahal, insyaAllah berpatutan. Bagi ibu bapa yang nak dapatkan buku ni atau atau pun education toys, barangan pendidikan kanak-kanak lain bolehlah hubungi kak Eda. Nak cuci mata dulu pun takde hal, boleh tengok-tengok dulu di facebook page beliau yang kinah sertakan link di bawah.

Facebook : My Littto Shop
No telefon : 011 27390866


Sunday, 8 November 2020

,

Kumpul Point Di Petpet Club | Sejak dah ada anak kecik sorang lagi, lampin pakai buang semestinya ada dalam list setiap kali nak restock barang dalam rumah. Lampin pakai buang yang menjadi pilihan kinah untuk kegunaan Lulu Nafisah sekarang ialah PetPet. 


Kalau sebelum ni kinah pakaikan Lulu jenama Genki, tapi disebabkan Lulu semakin bambam, lampin pakai buang Genki saiz S dah tak sesuai dengannya sebab cutting Genki ni kecik nak tak nak kena belikannya saiz lain tapi saiz yang sesuai dengannya tak banyak pulak pieces dalam tu. 


Jadi nak cut cost kite beralih ke jenama lain mujurlah Lulu takde masalah dengan PetPet ni.  


Kumpul Point Di Petpet Club


Baru-baru ni kinah beli diapers PetPet di Shopee. Dah musim Covid ni, Shopee je la tempat kinah shopping barang-barang terutama barang untuk anak-anak. 


Selain harganya yang jauh lebih murah dari pasaran, masa membeli pun tidak terhad. Tambah ada anak kecik ni, time malam je la kinah sempat belek Shopee haha. 


Kebetulan masa tu ada sale kinah rembat la PetPet saiz S E Mega Deal ni. Macam tak percaya, dengan 160 pieces ni kinah dapat harga RM48.90 je. 


Jimat duit apak ko nak haha.


Sampai je diapers ni baru kinah perasan pada kotak tu ada kod. 


Rupanya kod tu untuk kumpul point. Oooo baru tahu, rupanya PetPet ni ada PetPet Club. 


Tak tau la pulak selama ni.  Sebelum ni kumpul point dengan drypers je. 


Kinah pun tak tunggu lama dah terus je daftar PetPet Club dan terus masukkan kod yang diberi mengikut arahan. Mana yang baru nak join PetPet Club tu jom la kita sign up. 


Benefit yang kita dapat bila join kelab ni kita boleh tebus pampers PetPet, selain tu ada jugak baucer AEON, baucer TF, dan Speedmart. Untung jugak kumpul point ni.


Oh ya bagi yang beli by pack, korang boleh cari kod tu di sebelah dalam plastik.


Ada kod kat situ, nanti korang masukkan je dalam column yang disediakan di PetPet Club tu. Mudah je kan. 


So lepas ni, setiap kali beli pampers jangan buang plastik tu dulu ye. Rasa rugi pulak plastik newborn Lulu dah buang masa dia admit ward aritu.


Thursday, 2 January 2020

,
Hari Pertama Thahirah Ke Sekolah | News feed Facebook hari ni penuh dengan cerita hari pertama anak-anak ke sekolah. Kinah pun tak terkecuali untuk kongsi gambar Thahirah semasa di sekolah. Alhamdulillah, pada hari pertama ni takde lagi drama. Tak tau la nanti. Harapnya semangat dia tu sampai hujung tahun la.

Malam sebelumnya dah pesan pada dia supaya bangun awal. Memang awal dia bangun. Cuma bila suruh mandi tu dia macam nak elak. Tapi bila pujuk elok, dia ok dan terus bersiap. Disebabkan sekolah tak jauh pun dari rumah, kinah hantar dia jalan kaki je. Ok la boleh excercise hehe. Sepatutnya hari first ni ayah dia pun nak ikut, tapi disebabkan ada kes di tempat kerja, jadi lambat sikit.

Hari Pertama Thahirah Ke Sekolah

Masa sampai sekolah, punya dia excited. "Yeay dah sampai sekolah kakak". Lepas hantar dia, intai sekejap tepi tingkap. Rupanya masa tu dia tengah sarapan. Selera betul dia makan. Bila suruh makan kat rumah, tak nak pulak dia. Seronok la tu ada kawan-kawan. Bila nampak dia ok je kat sekolah, kami berdua pun balik dan pergi sarapan dulu. Kemudian nak pergi tempah baju pulak untuk kenduri sepupu bulan Februari nanti. Sekali sekala pergi dating haha.

Masa on the way nak pergi tempah baju dapat mesej dari cikgu di Whatsapp group sekolah. Bagitahu hari ni anak-anak balik awal. Sepatutnya waktu persekolahan tamat pada pukul 12.00 tengahari. 

Sempat jugakla cikgu hantar gambar semasa Thahirah kat sekolah.

Hari Pertama Thahirah Ke Sekolah

Lepas hantar baju berdesup kami pergi ke sekolah semula.

Sampai sekolah, waktu persekolahan akan tamat dalam beberapa minit lagi. Ibu bapa pun dah ramai yang datang. Bila cukup masa pagar dibuka. Tengok Thahirah sebelah pakai stokin sebelah tak hahaha. Alahai anak. Rupanya stokin sebelah lagi ada dalam beg sekolah. Hari pertama sekolah kan, macam-macam hal. Mujurlah takde barang yang hilang. Good girl. Pandai jaga barang sendiri dan kenal mana satu barang sendiri.

Tak tau la hari-hari yang akan datang, harap terus kekal la ye. Besar dah anak ibu.