Showing posts with label Parenting. Show all posts
Showing posts with label Parenting. Show all posts

Friday, 11 December 2020

,

Buku Latihan Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca | Semua ibu mahu berikan pendidikan yang terbaik buat anak mereka. Begitu juga dengan kinah. Jadi, untuk dapatkan yang terbaik untuk kakak, kinah ada buat beberapa survey untuk dapatkan jenis buku yang sesuai dengan tahap kakak sekarang. Tambahan sekarang ni ada banyak masa terluang, jadi lebih baik diisikan dengan aktiviti  yang lebih berfaedah dari buang masa dengan menonton televisyen saja.


Puas survey sana sini, akhirnya kinah jumpa dengan buku yang sesuai untuk kegunaan kakak bagi memantapkan lagi pengawalan pensel serta membantu kakak membaca dengan lebih mudah iaitu 125 Latihan Kawalan Pensel serta Bacaan Asas Bahasa Malaysia Dalam Masa 50 Jam. 


Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca


Kinah memilih kedua-dua buku ni pun selepas dicadangkan oleh kenalan blogger iaitu Siti Rohaida atau lebih mesra dengan panggilan Kak Eda. Bila kinah cerita masalah kakak, terus beliau cadangkan 2 buah buku ni.



Buku 125 Latihan Kawalan Pensel Oleh Dr Mahani Razali

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca


Menulis adalah satu kemahiran sebenarnya. Sebelum anak-anak kita mahir menulis, ada beberapa kemahiran yang perlu dikuasainya terlebih dahulu iaitu kemahiran memegang dan mengawal pensel dengan betul. Kakak Thahirah ni, walaupun dah 5 tahun, cara dia pegang pensel pun masih tak betul lagi. Walaupun dah diajar dengan cara yang betul, ada la sekejap ikut kemudian dia pegang semula pensel dengan cara dia suka. Lepastu mengadu lenguh.


Kinah tak nak dia biasakan pegang pensel dengan cara macam tu. Dah lenguh, nanti nak menulis dia jadi malas. Sebab tu kinah berusaha cari cara macam mana nak mengawal pensel dengan betul untuk kanak-kanak. Ada jugak buku yang kinah jumpa, tapi buku tu macam tak menarik minat kakak je. Akhirnya, ahamdulillah jumpa jugak buku latihan kanak-kanak yang sesuai iaitu 125 Latihan Kawalan Pensel oleh Dr Mahani Razali.


Antara latihan-latihan di dalam 125 latihan kawalan pensel ialah

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca
125 Latihan Kawalan Pensel 
Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca
125 Latihan Kawalan Pensel
Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca
125 Latihan Kawalan Pensel

Lepas belek buku kawalan pensel ni, best jugak rupanya. Kita yang besar ni pun rasa macam nak buat je latihan tu sebabnya buku ni bagi perspektif kinah, sangat unik dan memang sesuai sangat untuk kanak-kanak yang baru nak belajar yang mana setiap helaian buku ni berwarna dari awal hingga akhir muka surat. Jarang sangat la kinah jumpa buku latihan seperti ni berwarna sepenuhnya. Buku ni jika dijadikan sebagai buku teks untuk prasekolah pun ok sangat.



Kelebihan Buku 125 Latihan Kawalan Pensel Oleh Dr Mahani Razali


Bagi ibu-ibu yang tengah mencari buku latihan untuk anak, 125 Latihan Kawalan Pensel adalah buku yang terbaik yang pernah kinah jumpa yang mana :

  • Buku ini telah disusun secara bertahap mula dengan aktiviti yang mudah terlebih dahulu sehingga ke tahap yang lebih sukar
  • Sebagai permulaan aktiviti untuk membantu kanak-kanak membina keyakinan diri untuk pegang pensel dengan betul.
  • Membantu anak-anak menulis secara konsisten dengan cantik walaupun menulis dalam keadaan laju.
  • Setiap helaian adalah berwarna bagi menarik minat anak-anak untuk terus melakukan aktiviti kawalan pensel dengan lebih konsisten.


Express Bacaan Asas Bahasa Malaysia Dalam Masa 50 Jam

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca

Sebagai persediaan kakak untuk ke alam persekolahan nanti, kinah cuba mempersiapkan kakak supaya dia dapat membaca. Tak mengharapkan dia lancar membaca, cukuplah sekadar dia mengenal huruf, dan dapat menyebut suku kata dengan betul. Jadi, kinah memilih buku Express Bacaan Asas Bahasa Malaysia Dalam Masa 50 Jam terbitan Mind To Mind Sdn. Bhd. Buku ini mempunyai 82 muka surat yang mana setiap muka surat adalah berwarna ini secara tak langsung dapat menarik minat anak-anak untuk membaca.

Ini selaras dengan matlamat penulis yang mana beliau ingin menyampaikan hasratnya dalam menyemarakkam penggunaan Bahasa Malaysia sebagai medium perantaraan bagi menyatupadukan rakyat dan menjalinkan persefahaman dan memartabatkannya sebagai bahasa utama pada peringkat antarabangsa.

Apa yang kinah lihat pada buku ni, penulis menggunakan perkataaan yang lebih mudah dan ianya diwarnakan mengikut suku kata bagi memudahkan anak-anak kita menyebut perkataan tersebut dengan lebih mudah, tepat dan lancar. 

Antara intipati yang terdapat di dalam buku Bacaan Asas Bahasa Malaysia

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca
Bacaan Asas Bahasa Malaysia
Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca
Bacaan Asas Bahasa Malaysia


Pengalaman Kakak Thahirah Belajar Menggunakan Buku 125 Latihan Kawalan Pensel dan Express Bacaan Asas Bahasa Malaysia

Alhamdulillah, bagi kinah agak berbaloi memilih buku 125 Latihan Kawalan Pensel dan Ekspress Bacaan Asas Bahasa Malaysia sebagai buku aktiviti untuk kanak-kanak prasekolah. Kinah nampak kakak begitu teruja mencuba latihan yang telah disusun dalam buku latihan kawalan pensel tersebut. 

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca

Perubahan yang kinah nampak pada kakak, dia dah mula selesa pegang pensel dengan betul walaupun ada juga masa dia pegang pensel dengan cara lama dia tapi tak sekerap dulu dan bila kita tegur cepat cepat dia tukar. Bagi masa sedikit pada dia, bila dah biasa nanti automatik dia akan pegang dan kawal pensel dengan betul. 

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca

Bagi buku bacaan asas pula, ianya sangat memudahkan bagi ibu bapa di luar sana untuk membimbing anak belajar membaca. Setiap suku kata dan perkataan diwarnakan dengan warna yang berbeza, jadi memudahkan anak kita untuk mengenal pasti suku kata mana yang perlu berhenti mana yang tidak dan ini secara tak langsung dapat melatih anak kita menyebut perkataan tersebut dengan betul. 

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca

Ibu bapa yang tengah mencari buku aktiviti yang sesuai untuk anak 3 hingga 5 tahun bolehlah dapatkan kedua-dua buah buku ni. Memang banyak membantu. Soal harga pula, bagi kinah tak la mahal, insyaAllah berpatutan. Bagi ibu bapa yang nak dapatkan buku ni atau atau pun education toys, barangan pendidikan kanak-kanak lain bolehlah hubungi kak Eda. Nak cuci mata dulu pun takde hal, boleh tengok-tengok dulu di facebook page beliau yang kinah sertakan link di bawah.

Facebook : My Littto Shop
No telefon : 011 27390866


Sunday, 8 November 2020

,

Kumpul Point Di Petpet Club | Sejak dah ada anak kecik sorang lagi, lampin pakai buang semestinya ada dalam list setiap kali nak restock barang dalam rumah. Lampin pakai buang yang menjadi pilihan kinah untuk kegunaan Lulu Nafisah sekarang ialah PetPet. 


Kalau sebelum ni kinah pakaikan Lulu jenama Genki, tapi disebabkan Lulu semakin bambam, lampin pakai buang Genki saiz S dah tak sesuai dengannya sebab cutting Genki ni kecik nak tak nak kena belikannya saiz lain tapi saiz yang sesuai dengannya tak banyak pulak pieces dalam tu. 


Jadi nak cut cost kite beralih ke jenama lain mujurlah Lulu takde masalah dengan PetPet ni.  


Kumpul Point Di Petpet Club


Baru-baru ni kinah beli diapers PetPet di Shopee. Dah musim Covid ni, Shopee je la tempat kinah shopping barang-barang terutama barang untuk anak-anak. 


Selain harganya yang jauh lebih murah dari pasaran, masa membeli pun tidak terhad. Tambah ada anak kecik ni, time malam je la kinah sempat belek Shopee haha. 


Kebetulan masa tu ada sale kinah rembat la PetPet saiz S E Mega Deal ni. Macam tak percaya, dengan 160 pieces ni kinah dapat harga RM48.90 je. 


Jimat duit apak ko nak haha.


Sampai je diapers ni baru kinah perasan pada kotak tu ada kod. 


Rupanya kod tu untuk kumpul point. Oooo baru tahu, rupanya PetPet ni ada PetPet Club. 


Tak tau la pulak selama ni.  Sebelum ni kumpul point dengan drypers je. 


Kinah pun tak tunggu lama dah terus je daftar PetPet Club dan terus masukkan kod yang diberi mengikut arahan. Mana yang baru nak join PetPet Club tu jom la kita sign up. 


Benefit yang kita dapat bila join kelab ni kita boleh tebus pampers PetPet, selain tu ada jugak baucer AEON, baucer TF, dan Speedmart. Untung jugak kumpul point ni.


Oh ya bagi yang beli by pack, korang boleh cari kod tu di sebelah dalam plastik.


Ada kod kat situ, nanti korang masukkan je dalam column yang disediakan di PetPet Club tu. Mudah je kan. 


So lepas ni, setiap kali beli pampers jangan buang plastik tu dulu ye. Rasa rugi pulak plastik newborn Lulu dah buang masa dia admit ward aritu.


Thursday, 2 January 2020

,
Hari Pertama Thahirah Ke Sekolah | News feed Facebook hari ni penuh dengan cerita hari pertama anak-anak ke sekolah. Kinah pun tak terkecuali untuk kongsi gambar Thahirah semasa di sekolah. Alhamdulillah, pada hari pertama ni takde lagi drama. Tak tau la nanti. Harapnya semangat dia tu sampai hujung tahun la.

Malam sebelumnya dah pesan pada dia supaya bangun awal. Memang awal dia bangun. Cuma bila suruh mandi tu dia macam nak elak. Tapi bila pujuk elok, dia ok dan terus bersiap. Disebabkan sekolah tak jauh pun dari rumah, kinah hantar dia jalan kaki je. Ok la boleh excercise hehe. Sepatutnya hari first ni ayah dia pun nak ikut, tapi disebabkan ada kes di tempat kerja, jadi lambat sikit.

Hari Pertama Thahirah Ke Sekolah

Masa sampai sekolah, punya dia excited. "Yeay dah sampai sekolah kakak". Lepas hantar dia, intai sekejap tepi tingkap. Rupanya masa tu dia tengah sarapan. Selera betul dia makan. Bila suruh makan kat rumah, tak nak pulak dia. Seronok la tu ada kawan-kawan. Bila nampak dia ok je kat sekolah, kami berdua pun balik dan pergi sarapan dulu. Kemudian nak pergi tempah baju pulak untuk kenduri sepupu bulan Februari nanti. Sekali sekala pergi dating haha.

Masa on the way nak pergi tempah baju dapat mesej dari cikgu di Whatsapp group sekolah. Bagitahu hari ni anak-anak balik awal. Sepatutnya waktu persekolahan tamat pada pukul 12.00 tengahari. 

Sempat jugakla cikgu hantar gambar semasa Thahirah kat sekolah.

Hari Pertama Thahirah Ke Sekolah

Lepas hantar baju berdesup kami pergi ke sekolah semula.

Sampai sekolah, waktu persekolahan akan tamat dalam beberapa minit lagi. Ibu bapa pun dah ramai yang datang. Bila cukup masa pagar dibuka. Tengok Thahirah sebelah pakai stokin sebelah tak hahaha. Alahai anak. Rupanya stokin sebelah lagi ada dalam beg sekolah. Hari pertama sekolah kan, macam-macam hal. Mujurlah takde barang yang hilang. Good girl. Pandai jaga barang sendiri dan kenal mana satu barang sendiri.

Tak tau la hari-hari yang akan datang, harap terus kekal la ye. Besar dah anak ibu.

Tuesday, 10 December 2019

,
Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Adanya Aplikasi Anak2U | Kita sebagai ibu bapa pastinya inginkan yang terbaik untuk anak-anak kita. Selari dengan peredaran semasa yang mana generasi anak-anak pada zaman ini telah didedahkan dengan teknologi maklumat yang mana ianya boleh diakses dimana-mana sahaja. Disebabkan itu, wujudnya aplikasi yang boleh digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran di peringkat tadika iaitu Anak2U.

Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Adanya Aplikasi Anak2U

Aplikasi Anak2U
Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Aplikasi Anak2U 
Sebelum ni, kinah ada cerita serba sedikit mengenai Anak2U Explore iaitu satu website All in One untuk ibu bapa yang mencari tabika / taska untuk anak-anak. Korang yang nak tahu lebih lanjut mengenai Anak2U Explore boleh baca pada pautan link yang kinah sertakan dalam post ini.

Bagi ibu bapa yang telah mendaftarkan anaknya ke tadika / taska yang berdaftar dengan Anak2U, pastinya korang tahu dengan aplikasi Anak2U iaitu aplikasi bantuan pembelajaran alaf baru. Berbeza betul dengan zaman kita belajar dulu yang lebih banyak penggunaan kertas.

Fungsi yang ada pada aplikasi Anak2U

Aplikasi Anak2U, Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Aplikasi Anak2U
Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Aplikasi Anak2U 
  1. Segala laporan dan aktiviti harian pelajar melalui aplikasi Anak2U tanpa logbook.
  2. Segala maklumat dan aktiviti pelajar akan terus dipaparkan kepada ibu bapa. Bagus jugak tu, daripada situ kita dapat lihat sejauhmana prestasi anak kita.
  3. Prestasi dan perkembangan anak boleh dipantau mengikut penanda aras yang ditetapkan.
  4. Mengemaskini dan pembayaran yuran boleh dibuat melalui aplikasi.
  5. Aplikasi bantuan pembelajaran alaf baru dan permainan.

Baca Juga Di Sini : Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Anak2U Explore

Antara Aplikasi Anak2U Yang Boleh Dimuat Turun

Aplikasi Anak2U Teacher 

Aplikasi Anak2U, Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Adanya Aplikasi Anak2U
Aplikasi Anak2U Teacher
Aplikasi Anak2U Teacher direka khusus untuk guru. Di mana, dalam aplikasi ni, segala rekod dan butiran pelajar seperti aktiviti pelajar, kesihatan akan dinilai mengikut penanda aras yang telah ditetapkan kemudian disimpan dan direkodkan mengikut kelas masing-masing. Jika ada berlaku insiden ketika di sekolah, juga akan direkodkan ke dalam aplikasi ini untuk rujukan akan datang. Jadi, dengan adanya aplikasi seperti Anak2U Teacher, kerja guru-guru lebih bersistem, mudah dan lebih teratur.

Aplikasi Anak2U Parent

Aplikasi Anak2U
Aplikasi Anak2U Parent
Aplikasi Anak2U Parent semestinya direka khusus untuk ibu bapa yang mana dalam aplikasi ini, ibu bapa akan menerima info dan laporan dari guru tentang prestasi anak mereka, aktiviti yang dijalankan sepanjang hari ketika di sekolah Ibu bapa dengan hanya klik pada nama si anak dan dari situ segala butiran anak akan keluar. Jika ada sebarang pertanyaan, ibu bapa boleh menghantar mesej kepada guru. Mudah kan aplikasi ni. Selain itu, segala pembayaran yuran turut dilakukan melalui aplikasi Anak2U Parent.

Aplikasi Anak2U Mari Belajar Membaca

Aplikasi Anak2U
Aplikasi Anak2U Mari Belajar Membaca ni begitu sesuai bagi anak yang baru belajar mengenal huruf dan belajar membaca. Kinah suka dengan grafik yang disediakan. Memang menarik dan dapat menarik minat anak-anak untuk belajar membaca. Dalam aplikasi ni terbahagi keada tiga bahagian iaitu pengenalan huruf, mengenali perkataan dan permainan. Kinah yakin, anak-anak korang akan enjoy dengan apps Anak2U Mari Belajar Membaca ni. Tengah musim cuti sekolah ni, daripada mereka main permainan yang tidak mendatangkan faedah, download je aplikasi ni.

Begitulah cerita serba sedikit mengenai Anak2U. Moga sedikit sebanyak akan memberi manfaat kepada semua. Nak lebih jelas lagi, korang boleh tonton video di bawah ni.


Pss: Jika ada pengusaha taska atau tadika berminat nak menggunakana aplikasi Anak2U boleh hubungi mereka untuk info lebih lanjut.

Laman web:
https://anak2u.com.my
Facebook:
https://www.facebook.com/anak2uofficial
YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=p5922xLnPLo

Friday, 29 November 2019

,
Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Anak2U Explore | Akhirnya tamat juga sesi persekolahan bagi tahun 2019. Sekejap betul masa berlalu. Thahirah pun dah nak sekolah dah tahun depan. Alhamdulillah, pencarian tadika untuk Thahirah dah berakhir, dan Thahirah diterima masuk ke Tabika Perpaduan berhampiran dengan rumah kami. Jadi tak ada la jauh sangat nak menapak. Panjang sangat pot pet kinah ni sampai lupa tajuk utama kita. Bila dah hujung tahun ni, mesti korang tengah buat survey untuk cari tabika atau tadika yang sesuai untuk anak korang dan paling penting dekat dengan rumah. 

Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Anak2U Explore

Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Explore Anak2U

Ni kinah nak kongsi dengan korang satu website khusus untuk ibu-ibu yang tengah mencari tadika atau taska iaitu explore.anak2u.com.my. Kinah tengok website ni memang sesuai sangat dengan ibu bapa yang tengah mencari tabika dan tadika yang sesuai untuk anak mereka. Bagi kinah mengenai website Anak2U Explore ianya merupakan satu sistem pengurusan tadika / taska yang mana segala maklumat yang diberikan adalah lengkap, daripada hal yuran sehinggalah waktu beroperasi.

Bukan itu saja ye, Anak2U Explore  turut menyenaraikan lebih dari 100 tempat tadika, taska, pusat transit serta penjagaan kanak-kanak mengikut negeri pilihan korang. Wah mudah sangat dah tu. Kita cuma tinggal nak pilih je ha. Bila ada website explore Anak2U ni, pencarian tadika dan tabika kini lebih mudah kerana semuanya dihujung jari je, jimat masa dan tenaga kita kan nak survey tadika dari satu tempat ke tempat yang lain.

Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Explore Anak2U
Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Explore Anak2U

Apa Yang Menarik Dengan Anak2U Explore

Selepas kinah belek website ni, kenapa la kinah tak tahu kewujudan website ni dulu. Mudah rupanya dengan website Anak2U Explore ni. Apabila korang daftarkan anak dengan tadika atau tabika pilihan Anak2U ni korang akan terima :-

Laporan Digital

Semua laporan perkembangan anak-anak kita akan diterima secara digital. Daripada laporan tersebut, ibu bapa akan dapat memantau setiap perkembangan, aktiviti dan prestasi anak melalui aplikasi Anak2U.

Pembayaran Mudah

Segala pembayaran yuran dilakukan dalam atas talian. Ianya lebih mudah,l ebih cepat dan telus. Segala invois dan resit akan terus didapati daripada aplikasi Anak2U. Lepas ni tak pening, dah bayar ke belum yuran sekolah anak hihi.

Pembelajaran Digital Lebih Menarik

Akses ke aplikasi pembelajaran alaf baru digital yang lebih menarik dan sesuai dengan peredaran pada masa kini untuk perkembangan pembelajaran anak-anak terutama apabila mereka berada di rumah. 

Komunikasi Lebih Mudah

Komunikasi antara guru dan ibu bapa menjadi lebih mudah dan telus melalui fungsi pengumuman aplikasi Anak2U. Jadi, bila ada sebarang masalah, boleh terus berhubung dengan guru yang terlibat.

Pengurusan Lebih Teratur

Tabika dan tadika pula mempunyai sistem pengurusan yang lebih teratur melalui sistem pengurusan Anak2U. Dengan adanya sistem ini dapat membantu guru serta pengurusan sekolah untuk menguruskan segala data serta aktiviti pelajar.


Akses Bahan Pengajaran

Guru dan ibu bapa mempunyai akses bahan pengajaran dan pembelajaran Anak2U. Didikan tidak terhad di sekolah saja, di rumah pula ibu bapa juga boleh mengajar anak-anak di rumah berdasarkan bahan pengajaran Anak2U.

Bagaimana Nak Akses Explore Anak2U

Mudah je nak akses explore Anak2U ni. Hanya 3 langkah mudah untuk mencari tadika atau taska melalui website Anak2U Explore ni iaitu cari tadika atau taska yang diingini di kawasan tempat tinggal korang melalui website Anak2U Explore .

Setelah itu korang bolehlah pilih nak tadika yang korang rasa sesuai dengan anak korang. Kemudian pihak taska atau tadika akan menghubungi korang untuk mendapat maklum balas mengenai pendaftaran tersebut. Haaa mudah saja kan.

Tunggu apa lagi, pilih tadika sekarang, lambat nanti habis quota pulak.

Untuk dapatkan info dengan lebih lanjut, atau korang ingin daftarkan tadika ke website ni, korang boleh terus ke laman sesawang dibawah;


Laman web:
Facebook:


YouTube: