Tuesday, 9 June 2020

,
3 Menu Best Di Restoran Red Penguin TTDI | Masa mengandung ni, tekak mula lah nak makan itu ini. Kalau dulu, ajak je Yop nak pergi makan kat mana-mana, confirm dia start enjin kereta tapi sekarang kita perlu biasa dengan norma baharu kehidupan kita sekarang yang mana, kita perlu mematuhi langkah SOP dalam menangani wabak Covid-19 ni. Jadi, sebagai langkah berjaga-jaga, dan bagi memenuhi keinginan ni kinah cuma order makanan secara online saja. 

Mesti korang tertanya-tanya kinah order makanan di mana? Nampak menyelerakan dia punya makanan. Kalau korang nak tau, kinah order makanan ni semua di Restoran Red Penguin di Taman Tun Dr Ismail (TTDI), Kuala Lumpur. Kalau dulu ianya lebih dikenali "Red Penguin Online Restaurant". Tapi sekarang lebih dikenali dengan nama Restoran Red Penguin kerana tak lama lagi mereka akan mula terima pelanggan yang makan ke restoran mereka. So, korang yang nak makan di sini, lebih baik call dulu untuk buat tempahan meja, sebabnya bilangan meja adalah terhad bagi memenuhi jarak sosial yang telah ditetapkan.


Haaa jauh benor la order makan sampai ke TTDI padahal kawasan rumah ni ada je kedai makan yang buat servis delivery ni, sekali sekala kita tukar angin gitewww.

Mengapa Restoran Red Penguin TTDI Menjadi Pilihan?


Kinah ni pantang je dengar review tempat makan yang best di Lembah Klang ni, terus je nak cuba. Tapi tu la dah musim Covid-19 ni, mana la boleh keluar sangat, kalau keluar pun pergi check up kat klinik dan hospital, lepastu beli barang keperluan dapur je. Mujurlah ada restoran seperti Red Penguin ni ada servis delivery makanan. Jadi takde la frust sangat tak dapat cuba makanan di restoran mereka. 

Oh ya, sebelum kinah terlupa, selain menawarkan perkhidmatan delivery makanan dan bungkus makanan, Restoran Red Penguin juga akan mula dibuka kepada umum tak lama lagi. So, korang yang selama ni asyik order delivery makanan je, boleh mula datang ke restoran nanti. Apa yang penting korang kena la ikut SOP ye.

Satu lagi, mengapa Red Penguin menjadi pilihan adalah disebabkan harganya pun amat berpatutan dan pelbagai menu yang kita boleh pilih sampai rambang mata tak tau nak pilih makanan yang mana. Apa yang pasti, portion makanan dia memang banyak. Nasi yang kinah order tu, siap boleh kongsi makan untuk dua orang. Memang puas hati la kalau dah macam tu.


Menu Pilihan Kami Dari Restoran Red Penguin TTDI


Dah pung pang pung pang cerita pasal Restoran Red Penguin ni, kinah nak kongsi menu yang menjadi pilihan kami pada hari tu. Kinah pilih 3 menu untuk menjadi santapan makan malam untuk kami bertiga.  


3 Menu Best Di Restoran Red Penguin TTDI

Antaranya ialah Nasi Briyani Kashmiri Hyderabdi Kari Ayam, Maharaja Burger Daging bersama Roti Arang, dan Western Fusion Malagueta Deep Fried Chicken With Basmati Rice. Semua menu yang kinah pilih ni korang diberi pilihan sama ada nak tambah dengan pocket salad, fresh fruit juice dan juga sup.

Nasi Briyani Kashmiri Hyderabdi Kari Ayam
3 Menu Best Di Restoran Red Penguin TTDI

Bagi menu nasi briyani kashmiri hyderabdi ianya didatangkan sekali dengan keropok nachos. Portion nasi pun banyak, ayamnya pulak memang tak kedekut dan besar. Keropok nachos pun banyak. Nasi kashmiri ni kami siap kongsi lagi. Ayam dia masak sedang elok dan very juicy. Karinya pulak memang aumm dan pedas sikit. Memang kena dengan tekak yang suka makan pedas ni. So memang enjoy la kami berdua makan nasi kashmiri pada malam tu.

Western Fusion Malagueta Deep Fried Chicken With Basmati Rice
3 Menu Best Di Restoran Red Penguin TTDi

Menu kedua yang kinah pilih ialah Western Fusion Malagueta Deep Fried Chicken With Basmati Rice. Untuk menu yang ni, korang boleh pilih sama ada nak makan bersama dengan mashed potato ataupun nasi basmati. Disebabkan Thahirah tak makan pedas, kinah pilih nasi basmati. Memang laju la dia makan nasi pada masa tu. Bagi malagueta deep fried chicken ni,  dah la ayam dia besar, tekstur ayamnya pun lembut dan tak overcooked langsung. Cuma sos lada hitam dia tu , rasa macam tak cukup la pulak. Kalau banyak sos dia, lagi sedap dan puas makan.

Maharaja Burger Daging Bersama Roti Arang
3 Menu Best Di Restoran Red Penguin TTDI

Hidangan untuk supper kami, kinah pilih Maharaja Burger Daging Bersama  Charcoal Bun atau pun roti arang. Korang boleh buat pilihan sama ada nak roti arang, atau pun roti yang biasa kita buat burger tu. Tapi untuk kelainan, kinah pilih roti arang. Sekali sekala tukar citarasa. Apa yang menariknya dengan burger daging ni, daging ni bukan jenama biasa yang digunakan di gerai-gerai yang biasa kita beli tu. Daging burger ni adalah homemade. Memang puas hati la makan maharaja burger ni sebab daging dia tebal kot dan juicy. Roti dia pun lembut je. Aduhai sampai sekarang duk teringat maharaja burger ni.

3 Menu Best Di Restoran Red Penguin TTDI

Disamping 3 menu utama tersebut, kinah juga memilih side dish seperti salad, mushroom soup dan tak lupa semestinya air jus. Jus yang kinah pilih pada hari tu jus tembikai serta jus mango. Memang pure betul juice dia. Memang puas hati minum jus buah-buahan seperti ni, tambah pulak minum sejuk-sejuk memang laju la minum haha. Satu botol jus mango ni dah kena kidnap dengan Thahirah, huwaaa nasib ada watermelon juice tu.

Kalau korang tanya antara 3 menu ni, mana satu pilihan kinah hmmmm semestinya kinah pilih Malagueta Deep Fried Chicken, sangat sedap dan kena sangat dengan tekak kinah yang agak cerewet sekarang ni. Korang kena try malagueta fried chicken ni okey.

Bagaimana Nak Buat Tempahan ?
Korang yang berminat dan teringin nak mencuba segala menu yang ada di Red Penguin ni boleh membuat tempahan di website utama mereka. Untuk lebih info mengenai menu, waktu operasi dan sebagainya korang boleh rujuk di bawah ni tau.

Website untuk tempahan : Red Penguin TTDI
Instagram: @redpenguin88a
Facebook: Red Penguin

Alamat
88a, Jalan Burhanuddin Helmi, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.


Sunday, 17 May 2020

,
6 Khasiat Kurma Ajwa Asli Madinah Atau Kurma Nabi Keluaran Rihura | Setiap kali bulan Ramadhan tiba, kinah akan cari stok kurma untuk berbuka puasa. Entah kenapa tahun ni, tetiba tekak nak cuba makan kurma ajwa pulak. Nak keluar pada masa PKP ni memang tak la. Sebab nak pergi kedai pun berbaris panjang yamg amat semata-mata nak beli kurma je, memang surrender la.

Kurma ajwa, kurma ajwa asli madinah, khasiat kurma ajwa, pembekal kurma ajwa, kurma ajwa rihura

Sepertimana yang kita semua tahu, kurma merupakan makanan sunnah yang biasa kita amalkan ketika bersahur dan berbuka puasa kerana ianya dapat membekalkan tenaga sepanjang hari kita berpuasa. Apa yang uniknya dengan kurma ajwa atau lebih dikenali sebagai kurma nabi ni ianya begitu banyak manfaat jika dibandingkan dengan kurma yang lain. Jadi, tak hairanlah kurma ajwa mendapat permintaan yang tinggi di seluruh dunia.

Ciri-Ciri Pada Kurma Ajwa

Kalau korang nak kenal pasti kurma ajwa ni macam mana, kurma ajwa ni warnanya coklat gelap seperti warna hitam, isinya pula tebal dan bersaiz kecil. Selain tu, kurma ajwa ni mempunyai tekstur yang lembut, berair serta tak terlalu manis berbanding dengan kurma yang lain. Disebabkan tak terlalu manis la, kinah beria-ia nak kurma ajwa ni. Kinah kan kantoi masa minum air gula aritu. Jadi, kita carila kurma yang kurang manis. Ada terbaca satu artikel, daripada mana kinah tak ingat, wanita yang sedang mengandung elok amalkan kurma ajwa ni.

Khasiat dan Kelebihan Yang Ada Pada Kurma Ajwa 

Kurma ajwa asli madinah, kurma ajwa, kurma nabi, khasiat kurma ajwa asli, khasiat kurma nabi, kurma.ajwa asli rihura

1. Khasiat kepada ibu yang sedang hamil dan menyusukan anak

Sepertimana yang kinah bagitahu di atas, kurma ajwa sangat bagus diamalkan pada wanita yang sedang hamil serta ibu yang menyusukan anak.  Bagi ibu yang sedang hamil, kurma ajwa dikatakan dapat membantu mencegah anemia kerana kurma ajwa mengandungi zat besi yang tinggi.

Menurut kajian yang telah dijalankan oleh Journal of Environmental & Analytical Toxicology mendapati bahawa kurma ajwa juga membantu meningkatkan pengeluaran susu badan dan  melindungi tubuh ibu-ibu daripada penyakit dan jangkitan. 

2. Melancarkan sistem penghadaman

Setiap kali pada bulan puasa, pastinya kita akan mengalami masalah penghadaman seperti sembelit kerana waktu makan kita telah berubah serta kekurangan air pada siang hari. Disebabkan itu, kita begitu digalakkan untuk mengamalkan kurma ajwa terutama pada bulan puasa ni kerana dipercayai kandungan serat yang dijumpai pada kurma ajwa dapat melancarkan sistem pencernaan seterusnya membolehkan usus kita berfungsi dengan lebih baik.

3. Sesuai diamalkan bagi pesakit diabetis

Mereka yang menghidap diabetis atau kencing manis amat sesuai mengamalkan kurma ajwa ni kerana kandungan gula di dalamnya hanyalah monosakarida iaitu komposisi gula yang tak perlu diuraikan lagi. Jadi, sesuai sangatlah bagi mereka yang menghidap diabetis tahap 2. 

4. Membantu Meningkatkan Kesuburan

Buat pengetahuan semua, kurma ajwa ni juga dapat meningkatkan kesuburan tak kira la lelaki mahupun wanita yang mana kandungan hormon botosin dapat meningkatkan kesihatan rahim wanita. Manakala, bagi lelaki pula dapat meningkatkan kualiti sperma yang mana kurma tersebut mengandungi estradiol dan flanavoid dalam kuantiti yang banyak.

5. Melindungi daripada jangkitan

Kurma ajwa ni kalau korang nak tahu mengandungi flanavoid dan glycoside yang dapat membekalkan antioksidan kepada badan kita. Antioksidan ini lah yang akan membantu melindungi badan kita daripada sebarang jangkitan penyakit, meningkatkan kesihatan jantung serta bersifat anti-kanser. 

Oh ye, kurma ajwa juga kaya dengan zat magnesium iaitu mineral untuk zat anti-radang yang tertinggi setanding dengan ubat-ubatan seperti aspirin dan juga ibuprofen.


6. Mengurangkan Tekanan Darah

Bagi mereka yang mempunyai masalah tekanan darah tinggi, apa kata cuba dahulu kurma ajwa ni. Dipercayai kurma ajwa kaya dengan kandungan magnesium yang mana jika diamalkan dapat membantu menurunkan tekanan darah tu.

Harga Semasa Kurma Ajwa

Kurma ajwa asli madinah, kurma ajwa, kurma nabi, khasiat kurma ajwa asli, khasiat kurma nabi, kurma.ajwa asli rihura

Disebabkan kurma ajwa kini mendapat permintaan yang tinggi di seluruh negara terutama di bulan Ramadhan, harganya boleh mencecah lebih RM100.00. Tapi, ianya bergantung jugak pada gred kualiti kurma ajwa tersebut. Tapi, kalau korang jumpa harga kurma ajwa jauh lebih murah, lebih baik berhati-hati kerana bimbang kurma tersebut adalah tiruan ataupun telah dicampur dengan kurma lain.

Kurma ajwa asli madinah, kurma ajwa, kurma nabi, khasiat kurma ajwa asli, khasiat kurma nabi, kurma.ajwa asli rihura

Hmm lepas ni tak payah nak risau dengan kurma ajwa tiruan bagai sebabnya korang boleh dapatkan kurma ajwa asli Madinah keluaran Rihura. Kinah dah try dah kurma ajwa asli madinah Rihura ni tau. Saiznya lebih besar, sedap dan mengeyangkan. Dah nak habis dah satu bungkus tu. Memang puas hati la sapa yang beli kurma ajwa asli Madinah Rihura ni.

Jika kita amalkan kurma ajwa asli Madinah ni, pelbagai khasiat yang akan kita peroleh. Antaranya ialah
  1. Hindari segala jenis penyakit dan racun (jadikan amalan makan ajwa ini) 
  2. Tingkatkan tenaga sepanjang hari bekerja
  3. Sesuai utk ibu mengandung, wanita ikhtiar hamil 
  4. Banyakkan susu badan
  5. Suburkan kaum lelaki
  6. Kuatkan rambut, tulang dan gigi
  7. Lebatkan rambut anak
  8. Meransang pertumbuhan minda dan otak
  9. Anak lebih cerdas dan bijak
  10. Menghalang racun dalam badan
  11. Mengeluarkan santau, sihir, penyakit misteri, buatan orang dari tubuh
  12. Melancarkan sistem pencernaan dan lawas
  13. Penuhi nutrisi tubuh badan (kuatkan antibodi)
  14. Meningkatkan stamina utk ibu mengandung bersalin

Korang yang nak cuba kurma ajwa asli Madinah Rihura ni, bolehlah pilih ikut kuantiti yang korang nak.

Kurma ajwa asli madinah, kurma ajwa, kurma nabi, khasiat kurma ajwa asli, khasiat kurma nabi, kurma.ajwa asli rihura

Untuk dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai kurma ajwa asli Madinah keluaran Rihura, boleh layari ke Facebook page Rihura official atau boleh whatsapp terus ke nombor 

Wednesday, 13 May 2020

,
Merawat Masalah Kulit Secara Dalaman Dengan Mylara Platinum Series Collara | Assalamualaikum dan selamat berpuasa kepada semua. Hari ni kinah nak kongsi dengan korang dengan satu produk kecantikan khusus bagi mereka yang mempunyai masalah kulit.

Produk kali ni bukanlah produk untuk luaran tapi ianya adalah suplimen makanan tambahan yang begitu mudah diamalkan dan begitu banyak manfaatnya kepada golongan wanita terutamanya.

Sebelum ni kinah banyak lihat feedback dan review yang baik dari kawan-kawan. Jadi, kinah pun teringin nak mencuba Mylara Skincare ni. Apabila rujuk dengan mereka mengenai masalah kulit kinah, kinah direkomenkan dengan CollaRa ni. Selain produk kesihatan CollaRa ni, mereka juga mempunyai set penjagaan kulit yang lengkap dari cleanser sehinggalah night cream.

Untuk dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai semua produk Mylara Skincare, korang boleh terus ke website official mereka. 

Merawat Masalah Kulit Secara Dalaman Dengan Mylara Platinum Series Collara

Merawat Masalah Kulit Secara Dalaman Dengan Mylara Platinum Series Collara

Mengenai Mylara Skincare

Untuk pengetahuan semua, MYLARA Skincare adalah hasil dari gabungan tenaga professional dalam merumus formulasi set penjagaan wajah untuk kekal sihat dan terawat. Dirumus dari ekstrak tumbuhan dan buah, MYLARA sesuai digunakan buat semua jenis kulit wajah, seawal usia 14 tahun hingga 60 tahun. 

MYLARA mengerti bahawa kulit wajah adalah aset yang memerlukan perawatan khusus dan selamat. Bukan sekadar produk penjagaan wajah, MYLARA adalah jawapan kenapa anda sudah tidak perlu berlindung di balik wajah kusam dan bermasalah!

MYLARA skincare dihasilkan dari kilang yang bertaraf GMP. Bahan-bahan serta formulasi yang dihasilkan telah diuji secara klinikal dari aspek keberkesanan dan keselamatan berlandaskan syarat-syarat pengilang GMP. Tiada ujikaji pada haiwan dijalankan.


Kelebihan Pengambilan Mylara Platinum Series Collara 

Dengan pengambilan CollaRa, korang bukan saja dapat merawat kulit dari dalam saja malah
  1. Mencerahkan kulit
  2. Mengurangkan jerawat dan jeragat
  3. Merawat parut jerawat dan parut luka lama
  4. Mengurangkan masalah kulit terbakar / sunburn
  5. Membantu merawat masalah dalaman wanita

Ramuan Yang Digunakan 

Merawat Masalah Kulit Secara Dalaman Dengan Mylara Platinum Series Collara

Dekstrosa Monohidrat, Campuran Beri (Beri Hitam, Elderberi, Raspberi, Beri Biru), Susu Skim Segera (Protein Susu), Maltodekstrin (Gluten), Vanila Kolagen Ikan, Kacip Fatimah, Manjakani, Pueraria Mirifica, Sireh, Parameria Barbata (Serapat), Pueraria Lobata, Vitamin C, Sukralosa, Silikon Dioksida.  

Cara Pengambilan

Merawat Masalah Kulit Secara Dalaman Dengan Mylara Platinum Series Collara

Hanya ambil 3 sudu CollaRa setiap hari dengan menggunakan sudu yang disediakan dan tuang saja ke dalam mulut. Ambil CollaRa pada waktu pagi iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur. Pengambilan CollaRa ni maksima 4 sudu sehari je ye. Jangan terlebih pulak. Untuk dapatkan kesan lebih optimum, jangan lupa minum air secukupnya

Harga Mylara Platinum Series Collara

Merawat Masalah Kulit Secara Dalaman Dengan Mylara Platinum Series Collara

Kalau ikut harga asal ialah RM150.00. Disebabkan sekarang tengah ada promosi cuma RM75.00 saja. Meh lekas siapa nak cantik sebelum raya dah boleh order sekarang.

Whatsapp : 013-9200960
e-mail mylaraskincare@gmail.com


Friday, 1 May 2020

,
Vits Lancar Kempen Bantuan Derma Pakaian Perlindungan Diri (PPE) Untuk Hospital Kuala Lumpur | Vit Makanan merupakan pengeluar dan pengilang jenama Vits yang telah bertapak di Malaysia sejak 1975 baru-baru ini telah mengambil inisiatif murni bagi bersama-sama membantu menangani masalah Covid 19 yang telah melanda Malaysia dan merebak secara globalnya ke seluruh negara.

Bantuan Covid-19, Vit Makanan, Vits Noodle, Aglio Olio, Bolognese

Semenjak 18 Mac di mana bermulanya Yab Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin Bin Haji Mohd Yassin Perdana Menteri Malaysia memutuskan perintah kawalan pergerakkan (PKP), Vit Makanan telah merangka pelan bagi membantu golongan masyarakat sebagai tanda menyumbang semula kepada seluruh rakyat Malaysia yang telah menyokong produk Vits ini semenjak 1975 sehingga kini.

Bantuan Covid-19, Vit Makanan, Vits Noodle, Aglio Olio, Bolognese

Bantuan Covid-19, Vit Makanan, Vits Noodle, Aglio Olio, Bolognese

Bantuan Covid-19, Vit Makanan, Vits Noodle, Aglio Olio, Bolognese

Antaranya dengan memberi agihan makanan kepada pasukan ‘frontliners” “roadblock’, balai polis, balai bomba dan juga pusat kawalan Covid 19 di Hospital Kuala Lumpur.

Selain dari itu juga Vit Makanan telah menubuhkah program bantuan makanan untuk warga emas di seluruh Malaysia. Semenjak 18 Mac 2020 sehingga kini seramai 500 warga emas telah menerima bantuan makanan ini, di mana mereka ini tidak mampu untuk keluar di atas faktor kesihatan, uzur dan sebagainya.

Bantuan Covid-19, Vit Makanan, Vits Noodle, Aglio Olio, Bolognese

Bantuan Covid-19, Vit Makanan, Vits Noodle, Aglio Olio, Bolognese

Selain dari memfokuskan kepada warga emas serta barisan hadapan “frontliners” dengan bantuan makanan, Vit Makanan juga telah menyumbang sejumlah pakaian PPE untuk Covid Team Hospital Kuala Lumpur (HKL). Sumbangan itu disampaikan oleh Pengarah Urusan Vit Makanan sendiri, Malaysia Noodlesman atau Mr YT Lai kepada bahagian Farmasi Hospital Kuala Lumpur untuk pasukan gerakan Covid19. Ini merupakan penghantaran yang pertama dari kami dimana, kami telah memesan sejumlah “isolation gown” dari pembekal untuk penghantaran bantuan kedua yang dijangka siap pada minggu hadapan kerana keperluan mereka adalah 20 000 helai “isolation gown’ sebulan, kata Mr YT Lai.

Vits juga menjemput orang ramai untuk sama-sama menyokong program murni ini dengan menghasilkan produk makanan menu terbaru Vits Italian Mi Goreng perisa Bolognese dan Aglio Olio. Hasil jualan dari produk ini akan didermakan terus kepada pembelian “Isolation gown” dan akan didermakan kepada pasukan gerakan Covid19 Hospital Kuala Lumpur. Vits berharap agar rakyat Malaysia sama-sama dapat membantu dalam gerakan membanteras virus berbahaya ini.

VITS ITALIAN MI GORENG BOLOGNESE & AGLIO OLIO

Bantuan Covid-19, Vit Makanan, Vits Noodle, Aglio Olio, Bolognese

Mi Goreng Bolognese ini adalah hasil mi goreng yang diilhamkan oleh menu klasik Itali. Memperkenalkan mi goreng bolognese yang dibuat dari buah tomato segar minyak zaitun premium dan campuran kemangi asli menambah aura masakan Itali. Bebas dari bahan pengawet dan warna bukan asli.

Bantuan Covid-19, Vit Makanan, Vits Noodle, Aglio Olio, Bolognese

Mi Goreng Aglio Olio Itali adalah hasil gabungan mi goreng dari menu klasik Itali. Memperkenalkan Aglio Olio goreng Vit yang terbuat dari minyak zaitun premium dan campuran ramuan dan rempah asli. Selain campuran ini, kami menyediakan campuran bawang putih, cabai dan daun pasli tambahan untuk menambah aura masakan Itali. bebas dari bahan pengawet dan warna bukan asli.

Untuk bersama-sama membeli dan menderma untuk program ini, klik link di bawah.

https://shopee.com.my/Vits-Italian-Mi-Goreng-Bolognese-Pack
https://shopee.com.my/Vits-Italian-Mi-Goreng-Aglio-Olio-Pack

Bantuan Covid-19, Vit Makanan, Vits Noodle, Aglio Olio, Bolognese