Saturday, 12 June 2021

,

Milanoo The Best Choice Online Fashion Shop | Are you searching the best online fashion shop? Why not you try the Milanoo, i am sure you will shock with their collections. Honestly too many collections i can choose from Milanoo but for now i just want to buy my new summer boots and my new shirt.


About Milanoo

Milanoo The Best Choice Online Fashion Shop

Actually, my friend who suggested to me to find out the Milanoo. For your information, Milanoo was founded in 2008 by Albert Feng. Milanoo.com is leading online retail store based in Chengdu, China. Their specializing in selling men's dan women clothing, wedding and special events item, cosplay costumes and wide variety of other products. 

Although this online shop from oversea, but this one was trusted. So, you guys don't worry. About the shipping, they ship entire the worlds and if you are shopping around US$109, you will get FREE SHIPPING. Wow, that's sound a good news for who love shopping just like me.


Download Milanoo App To Your Smartphone

Oh ya, if you are lazy to open their website, you can install their application from Google Play and Apple Store and you will enjoy 10% in their app. It"s cool right?

By the way, i already choose my new summer boots to complete my collection for this year. Let's check out which one i had to choose for my new collection.


My New Blouse and Boots From Milanoo

Here you are, my Apricot Summer Boots Toe Buckle Artwork Mesh PU Leather

Milanoo The Best Choice Online Fashion Shop

Looks smart and style my boots right hahahha. There are two colours, apricot and black, but i prefer to choose the black . It is because easy to me mix and match with my top. This boot very suitable during any seasons especially with the Malaysia weather and with this boot will make me look taller.

Milanoo The Best Choice Online Fashion Shop

Actually, when i click the top category, my eyes was shining. I don't know which one i should choose. All Milanoo Shirt & Blouse collections very beautiful, had a style, and modern. So, i decided to choose white blouse for women cut cut pleated. You can see from the model, this blouse looks like oversized and i like this loose style. This style you can wear any event.

So, i very satisfied with their collections and the prices was reasonable. For those looking a new blouse and summer boots, just type Milanoo and you will find what do you want. Happy shopping guys.


Tuesday, 8 June 2021

,
Resipi Ayam Cendawan Shitake Masak Kicap Pedas  | Bila suruh yop beli barang dapur, ada jer bahan yang takde dalam list dia beli. Baru-baru ni dia beli cendawan shitake. Bila tanya nak masak apa dengan cendawan shitake ni. Jawapan yang selalu dia bagi, "masak je ape-ape". Korang rasa, adakah itu jawapan yang sepatutnya kinah dengar. Phewwww, bila dah bagi jawapan gitu, kena cari di google la jawabnya nak masak apa dengan cendawan shitake selain mii sizling ni. 

Dah jenis perut dan tekak makan nasi, kena masak lauk la gini jawabnya untuk orang tu.

Scroll punya scroll resipi cendawan shitake akhirnya kinah terjumpa satu resipi dekat satu blog cookpad, macam menarik untuk dicuba. Tapi disebabkan hanya cendawan shitake je yang ada, kinah derhaka la sikit resipi beliau tu. Kalau ikut resipi asal, bukan cendawan shitake je yang diguna, cendawan butang dan cendawan kering pun ada sekali.

Tanpa buang masa jom la kita tengok apa bahan yang digunakan untuk resipi ayam cendawan shitake masak kicap versi kinah.


Resipi Ayam Cendawan Shitake Masak Kicap Pedas

Maaf la ye, ini je gambar yang sempat kinah ambik sebab panggilan seruan dari si kecik dah memanggil. Tak senonoh betul ambik gambar kuali legend sekali dengan sudip tu. Ampunnnn!!

Resipi Ayam Cendawan Shitake Masak Kicap Pedas
Resipi Ayam Cendawan Shitake Masak Kicap Pedas


Bahan utama yang diperlukan ialah

12 ketul ayam
6 biji cendawan shitake (perlu dihiris)
7 ulas bawang putih (dicincang kasar)
5 inci halia (dihiris)
5 biji cili kering (dipotong serong dan direndam dengan air panas)
1 cawan air
3 sudu besar sos tiram (kinah guna jenama Mahsuri)
2 sudu besar kicap manis pedas Mahsuri (Bukan duta produk Mahsuri yer haha)
1 sudu besar tepung jagung + sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Daun ketumbar untuk ditabur apabil sudah masak nanti

Langkah-langkah

1. Panaskan minyak terlebih dahulu. Kemudian masukkan halia dengan bawang putih yang kita cincang tadi hingga naik bau. Setelah itu, masukkan cili kering yang telah dipotong dan direndam tadi dan kacau sebentar.

2.  Selepas itu, masukkan ayam dan kacau rata. Setelah itu, masukkan air, sos tiram, kicap manis pedas dan kacau rata sehingga ayam itu hampir masak. 

3. Pada masa ni, dah boleh masukkan cendawan shitake yang telah dihirs tadi. 

4. Jangan lupa masukkan garam secukup rasa ye dan bancuhan tepung jagung tadi (tujuan nak pekatkan kuah tu). Kacau la sehingga sebati dan tutup api dapur tu.

5. Kalau korang nak berkuah macam kinah tu, boleh je tambah sikit air. Ikut la selera korang macam mana. Bila dah siap jangan lupa tabur daun ketumbar tu. 

Hmm sedapnya bau. Serius, rasa dia sedap sangat ditambah dengan cendawan shitake makan pula dengan nasi panas, memang menambah. 

Ok lah, itu je la resipi yang kinah nak kongsi dengan korang. Kalau ada masa free, kinah kongsi lagi. Selamat mencuba yer.

Friday, 4 June 2021

,

Seperti yang dijanjikan dalam entri yang lepas, kinah akan kongsikan kisah si Lulu Nafisah semasa di awal kelahirannya. Agak lama kinah nak ambil masa untuk tulis ni. Sebab sebelum ni kinah tak berapa kuat nak kongsi dengan korang masalah Lulu.

Kisah Lulu Nafisah Di Awal Kelahiran
Masa awal kelahiran dulu

Bila dapat tahu je mengandung, for sure kita akan ke klinik untuk buat pengesahan sekali bukak buku pink. Pada awal kehamilan, dah menjadi kebiasaan bagi ibu hamil untuk minum air gula untuk mengenal pasti sama ada kita ni ada GDM atau pun tak. Kinah pun tak terkecuali sebab ada sejarah GDM masa mengandungkan si kakak 6 tahun yang sudah. Nak tak nak kena la minum air gula.

Bila dapat tahu result sangkut, macam biasa la kena buat BSP dan kena pergi klinik ibu anak dua minggu sekali plus kita akan dirujuk ke pakar O&G. Pilihan kinah masa tu Hospital Selayang je la.

Sepanjang mengandung, kinah tak pernah masuk ward, atau alami apa-apa masalah. Setakat GDM dan tekanan darah tinggi tu je la. Tapi semua tu terkawal dan sepanjang buat scan, perkembangan baby pun normal dan takde sebarang masalah.


Lulu Nafisah Setelah Dilahirkan

Sebaik saja Lulu dilahirkan dan doktor buat pemeriksaan Lulu dalam keadaan Hypo dan bagi mengelakkan masalah yang lain timbul, Lulu terpaksa dimasukkan ke NICU untuk dipantau dengan lebih rapi di sana. 

Kita sebagai ibu pada masa tu, dapat pegang, peluk cium sekejap sebelum dihantar ke sana. Sayunya hati. Takpela untuk kebaikan dia jugak.

Keesokan harinya, yop bawak kinah melawat Lulu di NICU untuk tengok keadaannya di sana. Doktor kata Lulu nampak semakin ok. Apa apa pun kena tunggu betul-betul ok. Pada masa tu, kinah dah nampak sikit Lulu macam ada tanda-tanda kena jaundis. Pengalaman masa si kakak dulu membuatkan kinah lebih alert pasal hal ni.

Memang seperti yang disangka, Lulu kena jaundis pulak. Mujurlah pada masa tu, Lulu memang dah ada di wad NICU, jadi doktor terus pasangkan lampu biru dibawahnya.

Korang tau je la keadaan baby bila duduk bawah lampu tu macam mana. Hanya pakai pampers, dengan mata tertutup saja tanpa sebarang baju. Semasa duduk bawah lampu biru tu, doktor perasan Lulu bernafas agak laju. Jadi, prosedur biasa bagi doktor akan ambik darah untuk tengok jika ada masalah lain pula.

Selepas keputusan darah keluar, Lulu clear dengan sebarang jangkitan kuman, paru-parunya pun clear. Tapi ada yang membimbangkan para doktor sebenarnya. Setelah didiagnosis, Lulu ada masalah pada jantungnya.

Hati ibu mana yang tegar apabila mendengar keputusan tu dari mulut doktor. Masalah Lulu ni akan dirujuk terus ke Hospital Sedang pula, sebabnya di sana saja ada pakar jantung kanak-kanak. Hospital Selayang hanya ada paedriatik biasa saja dan kekangan peralatan. Sementara tunggu tarikh appointment di Serdang, Lulu masih ditempatkan lagi di NICU untuk pemantauan lebih rapi, di samping doktor masukkannya ubat untuk kuatkan jantung dan perlu sokongan oksigen pada masa tu. Agak lama jugak Lulu di NICU, boleh dikatakan dah jadi rumah kami yang ke dua. Mujurlah kakak pada masa tu dekat rumah mak.

Semasa daycare Lulu, nurse yang menjaga Lulu ada bagitau, jika sampai tarikh appointment Lulu tak discaj, kami akan ke Serdang dengan menaiki ambulans. Aduhhh. Kami hanya mampu berdoa saja.


Lulu Dibenarkan Pulang Ke Rumah

Alhamdulillah, dua minggu Lulu di NICU, Lulu dibenarkan pulang ke rumah. Perasaan pada masa tu, seronok tak terkata. Bau asem si Lulu usah la kata. Di wad, mana ada mandi pun. Walau macam mana sekalipun appointment di Serdang kena pergi jugak ye tapi kena pergi sendiri. Tak perlu naik ambulans. Lega dengar tau, korang faham-faham je la bila naik ambulans ni. Tak sakit boleh sakit jadinya.

Bila dapat discaj tu, macam-macam amanat dari doktor dan nurse sementara tunggu tarikh appointment. Semasa di rumah, kami kena lebih alert dengan keadaan Lulu, bila nampak biru kena terus pergi ke emegency, dan nurse pula ajar cara-cara bagi ubat kuatkan jantung pada Lulu. Agak leceh jugak pada masa tu. Sebab ada ubat lulu jenis yang tablet. Jadi, sebelum bagi pada Lulu kena tumbuk halus dulu. Sepanjang tempoh tersebut, kinah ni dah rupa dukun ubat pulak hahah.

Syukur alhamdulillah, sepanjang Lulu balik ke rumah, tak ada sebarang masalah dan Lulu pun nampak sihat je hinggalah ke tarikh appointment di Serdang.


Pergi Appointment Di Hospital Serdang

Berdebar sebenarnya nak ke sana. Sepanjang perjalanan, tak putus kinah berdoa moga Lulu baik baik aje. Dah la first time ke Serdang, selok beloknya kami pun tak tak tahu. Dengan PKP lagi. Tapi kami redah jer. Parking kereta pun jauh nun di Maeps Serdang. Mujurlah ada shuttle free ke hospital, kalau tak masak le kami, dengan panas terik lagi.

Selepas pendaftaran, kami terus ke Klinik Pediatrik, mujur dekat je dengan kaunter pendaftaran. Selepas diteliti surat lampiran yang Hospital Selayang bekalkan, kami dibenarkan masuk ke dalam dan nama pun dah ada dalam list mereka. Ingatkan pergi ke sini untuk ambil tarikh appointment je, rupanya z

Selepas beberapa lama menunggu giliran, akhirnya nombor giliran kami dipanggil untuk pemeriksaan. Macam biasa, doktor yang in charge akan tanya kita, bagaimana keadaan Lulu semasa di rumah, makan ubat apa? Sejarah kesihatan kita, ehh semua la. Selepas diperiksa, kami diminta untuk menunggu untuk proses seterusnya iaitu scan di bahagian jantung.

Pada masa ni, agak ramai jugak yang menunggu giliran untuk di scan. Hmm rupanya, masih ramai baby yang mengalami masalah jantung. Cuma antara kritikal dan tak saja.

Setelah agak lama menunggu giliran, akhirnya nama Lulu dipanggil. Agak gelap bilik scan tu. MA yang bertugas minta Lulu dibaringkan, tapi ntah macam mana Lulu tak bagi kerjasama pulak. Bila tak bagi kerjasama, agak susah untuk mereka scan dengan tepat. Kami diminta untuk tenangkan lulu di luar. Ehhhh sabor je la dengan si Lulu ni. Bagi susu apa semua pun tak jalan. Seolah-olah dia tau pulak, dia nak kena scan.

Selepas beberapa minit, kami dipanggil masuk semula ke dalam. Pada masa ni, Lulu masih tak beri kerjasama, solution akhir doktor pakar pada masa tu kalau tak silap Dr Tan, ambil alih dan minta MA berkenaan berikan Lulu glucose untuk tenangkannya. Hmm dapat glucose tu, senyap je la makcik tu. Siap pakej renyih. Habis rasa glucose, dia mengamuk, MA tu tembak sikit lagi glucose, baru dia senyap sampai doktor pakar tu habis scan.

Selesai scan, kami diminta tunggu di luar bilik dan tunggu saja nombor giliran dipanggil sekali lagi untuk doktor review hasil scan tersebut. Pada masa tu debornya usah cerita la.


Doktor Diagnosis 3 Masalah Di Jantung

Beberapa minit kemudian, nombor giliran naik. Dan hanya kinah saja dibenarkan masuk bersama Lulu, ayahnya kena tunggu kat luar. Selepas diteliti hasil scan tersebut, doktor jumpa 3 masalah minor pada Lulu. Pertama, masalah jantung tebal. Benda ni berlaku disebabkan si ibu ada kencing manis semasa hamil, kedua, saluran jantung berlubang dan ketiga jantung berlubang. Tapi setelah mendengar penerangan dari doktor, masalah pertama dan kedua tu lambat laun akan jadi normal. Manakala, jantung berlubang tu hanya lubang kecil saja dan tak perlu sebarang pembedahan sebabnya lambat laun akan tutup dengan sendirinya.

Alhamdulillah, satu kelegaan bagi kami bila dengar doktor explain macam tu. Dan pada masa tu, segala ubat-ubatan yang diberikan kepada Lulu semasa di Selayang, doktor suruh off. Tak payah makan dan bertumbuk bagai dah.

Seperti biasa, bagi kes-kes macam ni pastinya akan ada follow up untuk melihat keadaan kesihatan Lulu. Jadi, kami perlu datang lagi ke Serdang 6 bulan lagi. Sementara tunggu appointment di Serdang, di Selayang pun kami perlu follow up untuk monitor lulu sepanjang 6 bulan.


Pergi Follow Up Ke Hospital Serdang

Alhamdulillah pejam celik, dah 6 bulan. Kami sekali lagi berkelana ke Serdang. Nak buat macam mana kan. Macam biasa, semasa scan kali ni, Lulu bagi kerjasama. Sekejap je dah selesai, yang scan pulak DR Tan tu juga. Alhamdulillah. Selepas scan, Lulu perlu buat ECG pula. Alhamdulillah result ECG pun normal.

Selepas siap semuanya, kami dipanggil semula untuk review keputusan scan tersebut. Alhamdulillah, antara 3 masalah yang diberitahu oleh DR Tan tu, 2 masalah minor tu dah normal. Cuma, PDA nya masih belum tutup sepenuhnya. Walaupun begitu, lubangnya pada jantungnya semakin mengecil. Alhamdulillah, syukur sangat bila dengar berita tu.

Dan kami diminta untuk datang sekali lagi dalam tempoh setahun lagi. Lega sangat bila doktor bagitau hal ni.


Lulu Semakin Aktif

Lulu sekarang pun umurnya dah 9 bulan dan semakin aktif dah, kalau tak sebelum ni agak pasif je. Kejap je masa berlalu. Rasa baru je bersalinkan dia. Masa pemeriksaan berkala di KKIA pun doktor bagitau dah tak dengar bunyi lagi dah pada jantungnya. Kalau benar apa yang dikatakan doktor, alhamdulillah. 

Kisah Lulu Nafisah Di Awal Kelahiran
Haa ini lah budaknya


Haaa begitula cerita serba sikit mengenai anak kedua aye tu. Tapi ni bukan sikit ni, dah panjang berjela rasanya. Tapi takpe, sedikit sebanyak bila luah kat sini ada jugak kenangan boleh dibaca kemudian hari.

Pada ibu hamil yang tengah membaca ni, harap sangat korang jaga pemakanan, makan suplemen yang dapat dari nurse tu. Ada sebabnya mengapa nurse, doktor selalu bising pasal jaga makan, berat naik dan macam-macam hal lagi. Kekadang efeknya pada baby kita nanti. Kesian dia tau, kecik lagi nak kena hadapi semua ni.

Okaylah itu je setakat ni ye. Semakin panjang pulak karangan ni.



Thursday, 3 June 2021

,

Wants To Look Shape, Let's Try Sculptshe | As a woman, their dream of course wants to looks slim eventhough their had a weights problem. Same that with me hahaha. I know its not an easy to find the suitable clothes to cover up our belly especially. So, to overcome this problem i want to share to my readers about body shaper special for our belly.

I know, all of you have heard about waist trainer. But don't know what kind of waist trainer suitable with our body right? Why not you try double belt waist trainer and 3 in 1 from Sculptshe. 


Double Belt Waist Trainer From Sculptshe

If you want to know, Sculptshe mainly focuses on women's shapewear and activewear. They have the ideal solution for the production of fabrics with the best technology, and produced with excellent infrastructure. One of the best double belt waist trainer from Sculptshe you should try is Sculptshe Latex Double Belts Sport Corset Waist Trainer.

Wants To Look Shape, Let's Try Sculptshe

The fabric for double belts sport corset is latex which is this latex waist trainer can be worn during high-intensity workouts, cardio, and abdominal exercises. It features a zip-up fastener and two adjustable elastic velcro straps for different levels of compression. The double belts ensure maximum compression along the full abdominal and further prevents rolling, creating a smooth shape.


3 In 1 Waist And Thigh Trainer

Actually, i had read 3 in 1 waist and thigh trainer review from Sculptshe. Too many good feedback from there and why not we tried this shaper. They have 3 size for us to choose either M/L, XL/XXL or 3XL/4XL. 

Wants To Look Shape, Let's Try Sculptshe


This 3-in-1 Butt lifter & Thigh Trimmer will trim your waist, melt fat, and helps to shed water weight and cellulite on your thighs & lift your butt. Very suitable used for workout. The important is, 3 in 1 waist and thigh trainer made with extra thick, Latex-Free Neoprene Material that increases thermogenic activity to sweat more and get sculpted.

I hope this sharing will helpful for you to choose the good shapewear. So, which one you prefer to buy?

Every choice is in your hand and happy shopping for you guys. See you on the next post.