Thursday, 24 December 2020

,

Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek | Bulan Disember adalah bulan kelahiran Yop. Jadi, kinah dah mula riki riki nak cari kedai kek yang sedap di kawasan rumah ni. Tapi setelah puas survey, takde pulak kedai kek yang menepati citarasa yang kinah nak plus kinah nak yang lain dari yang lain. Nak sambut birthday big boss yang dah banyak berkorban mencari sesuap nasi untuk keluarga kecil kami, kena la buat special sikit. Nak buat sendiri tu boleh je tapi kinah tak berapa mahir pulak nak mendeko kek. Atas cadangan kawan-kawan diorang mintak kinah cari home bakers je. 

Setelah puas kinah goggle untuk cari home bakers terbaik dan halal di Lembah Klang ni, akhirnya jumpa jugak home bakers yang kinah cari selama ni. Bagi korang yang mencari home bakers, kinah ada senaraikan 7 home bakers terbaik yang setanding dengan kedai kek yang terkenal. Moga-moga di antara yang tersenarai ni adalah pilihan terbaik untuk korang.


Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek


Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek


1. Lyna Said - Home Bakers

Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek
foto : @chors_choice (Instagram)

Home bakers petama yang menjadi top 7 kinah ialah Lyna Said. Bukak je instagram feed beliau, kinah dah mula rambang mata nak pilih kek yang macam mana. Lagipun kek yang dihasilkan oleh beliau kebanyakkannya bertemakan buah-buahan tropika. Korang yang ingin membuat tempahan kek bertemakan buah-buahan bolehlah contact sis Lyna ni. Selain buah-buahan, beliau turut mengambil tempahan cheese cake, lotus biscoff, dan pelbagai  lagi. Terpulanglah kepada korang nak buat pilihan kek mengikut citarasa dan tema pada majlis itu nanti.

Selain kek, korang juga boleh membuat tempahan sardinepuff, chicken resoles, creampuff dan banyak lagi. Jika berminat nak membuat tempahan boleh halo halo beliau ye.


2. Carla Cakery 

Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek
foto : @carlacakery (Instagram)

Bagi peminat kek coklat pula, apabila korang scroll IG feed pemilik instagram Carla Cakery akan membuatkan korang tergoda dengan kilauan kek coklat hasil tangan beliau. Daripada nak tempah kek untuk orang lain, tertempah untuk diri sendiri pulak hihi. Selain mengambil tempahan kek, beliau juga mengambil tempahan biskut seperti Nuttella Button Cookies, dengarnya ini antara "the best seller". Hah dessert box pun ada jugak tau. Aish kinah yang tengok ni pun teringin nak order seketui dua.


3. leeyana_houseofdessert

Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek
foto : @leeyana_houseofdessert (Instagram)

Korang yang tengah survey home bakers yang berdekatan dengan Hulu Langat bolehlah membuat tempahan dengan beliau. Antara home bakers yang berpengalaman kerana terlibat dengan dunia baking ni sejak tahun 2014 lagi. Blink blink mata ni haa bila melihat warna warni kek hasil kreativti beliau. Beruntungnya orang Hulu Langat dapat merasa air tangan beliau. 


4. Pah The Baker
Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek
foto : @pahthebaker

Comelnya nama Pah The Baker ni, beliau bukan sebarangan baker ye. Kebanyakan kek beliau bertemakan bunga. Cantik jugak. Korang yang berminat untuk dapatkan kek dan dessert yang sedap boleh halo Pah The Baker. Nak tahu lebih lanjut mengenai Pah The Baker, harga kek, jenis kek yang ada boleh layari website mereka. Kinah dah tengok website mereka, ada pelbagai jenis kek yang boleh korang pilih seperti Pandan Gula Melaka, Vanilla Bean Cake dan kek kahwin pun korang boleh tempah tau bermula dengan harga RM250.00. 


5. Emma's Delicious Bakery

Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek
foto : @emma_delicious_bakery

Alo sweetnya kinah tengok kek dari Emma's Delicious Bakery ni. Rasa sayang pulak nak makan kek yang comel dan cantik ni. Kreatif betul tangan yang menghias kek tersebut. Korang bila tengok hasil kek beliau sebelum ni pasti akan kagum. Kalau kinah buat sendiri memang tak akan jadi dan cantik seperti Emma's Bakery ni. Ibu-ibu yang nak tempah kek hari jadi untuk anak-anak, atau sebarang majlis boleh je roger dengan beliau ye. Mana yang jauh tu, mereka juga ada buat delivery. 


6. Ernie Pastry

Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek
foto : @erniepastry (Instagram)

Halah halah cutenya kek dari Ernie Pastry ni. Korang bila usha IG feed Ernie Pastry pasti akan tak berhenti scroll sebab semua kek yang dihasilkan tersangatlah cute. Ada satu tu tema kartun Schin Chan. Comel betul. Oh ye, sempena grand opening promotion katanya, korang akan menikmati diskaun sebanyak 10% bagi kek 5 hingga 7 inchi saja. Nak tahu promosi tersebut dengan lebih lanjut korang boleh follow IG erniepastry.


7. Dinemo Bakery

Senarai Home Bakers Terbaik Yang Setanding Dengan Kedai Kek
foto : @dinemohomemadebakery (Instagram)

Orang Rawang dan kawasan sekitarnya kalau nak cari home bakers yang terbaik di Rawang haaa ini lah dia. Kinah pun baru tahu mengenai home bakers ni. Next time jika ada apa-apa majlis bolehlah tempah dengan beliau saja. Deko kek pun cantik sangat. Anak-anak mesti suka. Korang yang berminat nak buat tempahan bolehlah direct message mereka dengan mereka ye.

Haa bagaimana dengan senarai home bakers  terbaik yang kinah senaraikan di atas? Best tak?. Kesemuanya tu adalah home bakers yang berpengalaman serta mempunyai peminat mereka sendiri. Kinah pun tergoda dengan hasil kreativiti mereka tu. 

Namun begitu, kita semua mempunyai pilihan dan citarasa yang berbeza. Mungkin ada diantara bakers yang kinah senarai tu bukan pilihan korang dan ada juga yang tak kisah pun dengan mana mana home bakers pun. Jika majlis tu adalah majlis tak dirancang, nak tak nak kena la beli di kedai kek, ataupun kalau tak sempat nak ke kedai , order food je la jawabnya. Korang pun tak rushing dan boleh buat persiapan lain. 



Tuesday, 22 December 2020

,
Minuman Kesihatan dan Kecantikan LIVEON Membantu Mengekalkan Keremajaan Kulit | Memiliki kulit yang sihat, cantik adalah idaman bagi setiap insan yang bergelar wanita. Kinah pun tak terkecuali nak nampak muda je sentiasa walaupun umur dah 30 an. Bila bukak je Instagram artis ataupun model-model terkenal, alahai cantiknya kulit dia ni. Apalah rahsia dia ye. Kinah yakin persoalan tu akan sentiasa bermain di fikiran korang jugak kan. 

Begitu banyak faktor sebenarnya mengapa kulit kita ni semakin lama, semakin kusam, tidak bermaya, keanjalan kulit semakin merosot dan pelbagai lagi masalah lain yang biasa kita hadapi. Salah satunya disebabkan faktor gaya kehidupan kita yang tidak sihat seperti tidur lewat, diet yang tidak teratur serta sering terdedah dengan persekitaran yang tidak sihat. Awas ye, apabila kita sering mengabaikannya, kita lebih mudah terdedah dengan kerosakan sel yang mana tubuh badan kita akan menghasikan radikal bebas setiap hari sehingga mengakibatkan sel di dalam tubuh badan kita akan berusia lebih awal sekaligus menyebabkan penuaan lebih awal. Sebab itulah, kita akan nampak kelihatan lebih berusia dari umur kita.

Minuman Kesihatan dan Kecantikan LIVEON Membantu Mengekalkan Keremajaan Kulit

Disebabkan itu, kita kena ubah cara hidup kita disamping mengamalkan pemakanaan yang sihat dan bagi yang berkemampuan bolehlah mengambil suplemen sebagai booster untuk kesihatan korang. Bagi yang inginkan kecantikan dan dari dalaman kinah cadangkan korang mencuba produk minuman kesihatan LIVEON daripada Wellous. Banyak manfaat yang akan diperoleh apabila kita mengamalkannya setiap hari.



Minuman Kesihatan LIVEON Formulasi Terbaik Untuk Melewatkan Proses Penuaan


Minuman Kesihatan dan Kecantikan LIVEON Membantu Mengekalkan Keremajaan Kulit

Kegigihan Wellous menjalankan 13 tahun penyelidikan dan pembangunan (R&R) bersama penyelidik bertaraf dunia, maka terhasillah formulasi terunggul anti penuaan pada abad ini iaitu LIVEON. 

LIVEON diperkaya dengan kandungan antioksidan bagi membantu menambah nutrien dan tenaga bagi sel-sel yang lemah untuk melewatkan proses penuaan. Bahan utama yang dipatenkan dalam LIVEON ialah Enzogenol yang mana ianya mengandungi pelbagai flavanoid termasuklah procyanidins, catechins, dan bahan aktif lain sekaligus membantu melindungi sel-sel tubuh daripada radikal bebas. Formulasi terunggul LIVEON turut mengandungi SOD Extramel superoxcide dismutase, sirtmax black tumery, Puredia Seaberry, Sea Buckthorn  Extract dan 7 antioksidan yang kuat. Kesemua ramuan ini dapat membantu dalam antioksidasi, anti radang, anti glikasi secara efektif.

Haaaa berbelit nak menyebutnya.


Fungsi Utama LIVEON Untuk Anti Penuaan

Minuman Kesihatan dan Kecantikan LIVEON Membantu Mengekalkan Keremajaan Kulit

Sebelum kita mengambil sebarang produk kesihatan, kita pastinya akan mencari terlebih dahulu informasi berkenaan dengan produk yang bakal kita guna kelak. Jadi di sini kinah akan kongsikan 6 fungsi utama LIVEON sebagai anti penuaan.  

  • Menguatkan sistem imun - Menguatkan sistem imun melalui anti glikasi, anti radang dan anti-oksidasi
  • Merangsang sel otak - Mengaktifkan sel-sel tidak aktif di dalam badan dan otak untuk berfungsi semula dan melambatkan proses penuaan.
  • Meningkatkan kualiti tidur - Meredakan tekanan dan keletihan dan merangsang rembesan melantonin untuk meningkatkan kualiti tidur
  • Menghalang salur darah tersumbat - Membaik pulih salur dinding darah yang mengeras disebabkan glikasi
  • Menghalang kedutan dan bintik hitam - Mengekalkan struktur kulit, menhalang kedutan, garis halus dan bintik hitam melalui anti-glikasi dan antioksidan.
  • Mengembalikan tenaga - Memperbaharui mekanisme badan, mengekalkan tenaga untuk pertumbuhan semula sel untuk badan yang lebih aktif dan bertenaga.


LIVEON Ingredients : Bahan Utama yang Digunakan Di dalam LIVEON

Minuman Kesihatan dan Kecantikan LIVEON Membantu Mengekalkan Keremajaan Kulit

Apabila kita ingin memilih sesuatu produk sebagai minuman kesihatan, perkara pertama yang perlu kita titikberatkan ialah bahan yang digunakan. Adakah bahan yang digunakan adalah selamat ataupun sebaliknya. Bagi LIVEON, kinah tengok begitu banyak bahan yang terkandung didalamnya dan semuanya adalah alami. Antara bahan utama yang digunakan ialah :

ENZOGENOL (Ekstrak Kulit Kayu Pinus 100% Semulajadi)

Merupakan antioksidan yang kuat diekstrak melalui kulit Pinus Radiata di New Zealand. Ianya dihasilkan menerusi teknologi ekstrak air yang mendapat paten antarabangsa. Antara manfaat kesihatan ENZOGENOL ialah meningkatkan jangka hayat, mempunyai campuran antioksidan yang istimewa, membaik pulih fungsi otak dan membaikpulih keadaan kulit. 


SOD Extramel 

Superoksida Dismutase (SOD) adalah enzim yang terhasil secara semulajadi di dalam badan dan ianya juga boleh diekstrak melalui buah melon. SOD dapat membantu melambatkan proses penuaan dan mengundurkan tanda-tanda penuaan. Ianya dihasilkan menerusi esktrak paten Perancis dan teknologi mikroenkapsulasi, 100% aktif secara biologi untuk mengelakkan kemusnahan. Menggunakan melon cantaloup bukan GMO kerana kepekatan SOD didalamnya adalah 5 hingga 10 kali lebih tinggi daripada melon lain. 


Pueredia SeaBerry

Dikenali sebagai buah ajaib yang kaya dengan omega 3,6,7,9, vitamin, mineral dan antioksidan. Antara manfaaat kesihatan puerdia seaberry ini ialah membantu mengaktifkan semula penjanaan semula sel kulit dan mengundurkan tanda-tanda penuaan kulit. Disamping itu, ianya juga dapat menigkatkan imuniti dengan membantu menguatkan sistem imun dan melewatkan penuaan serta membaikpulih penyakit berkaitan dengan metabolisme dan membantu menggalakkan kesihatan kardiovaskular.


Sirtmax (Ekstrak Kunyit Hitam)

Sirtmax (Ekstrak Kunyit Hitam) merupakan produk keluaran Jepun, Tokiwa Phytochemical Co. Ltd. Kesan antioksidannya 15 kali lebih kuat daripada resveratrol yang juga 3 kali lebih kuat daripada kunyit hitam biasa. 

Apa yang penting LIVEON mempunyai sijil HALVEC, tiada alergen gluten dan bebas kandungan porsin, tiada mikroba dan logam berat dan ianya selamat untuk diminum oleh semua termasuklah yang vegetarian.



Cara-Cara Pengambilan : Cara Minum LIVEON

Minuman Kesihatan dan Kecantikan LIVEON Membantu Mengekalkan Keremajaan Kulit

Cara pengambilan LIVEON ni sangatlah mudah. Kita tak perlu bancuh dah, hanya ambil 1 sachet kemudian koyakkan saja dibahagian atas dan terus je minum. Tetapi sebelum koyak tu jangan lupa shake dulu ye. Ambil LIVEON ni hanya 1 kali sehari pada waktu pagi.



Review Kinah : Testimoni Pengalaman Selepas Amalkan LIVEON

Minuman Kesihatan dan Kecantikan LIVEON Membantu Mengekalkan Keremajaan Kulit

Kinah nak berkongsi pengalaman kinah setelah mengamalkan LIVEON selama 2 minggu ni. Alhamdulillah, walaupun kinah tak mengalami sebarang masalah kulit yang serius, tapi kinah ada perasan perubahan tekstur kulit agak lembut dari sebelum ni.

Kualiti tidur pulak, ada nampak perubahan. Kalau dulu susah sikit nak tidur malam sebab dah terbiasa berjaga malam tambah dengan ada anak kecik lagi la susah mata ni nak lelap. Tapi kali ni, pantang letak je kepala terus tidur. Bila tidur semakin lena semestinya bila bangun pagi badan kita lebih bertenaga untuk jalankan aktiviti harian.

Apa yang best dengan LIVEON  ni, lelaki dan perempuan boleh amalkan. Nak awet muda, takkan la sorang sorang je kan. Ajak la suami tu sekali minum LIVEON ni. Kongsi manfaat dan khasiatnya bersama.

Di bawah, kinah sertakan juga beberapa testimoni daripada pengguna yang telah berjaya dengan LIVEON ni. Korang boleh tengok masalah kulit mereka dan masalah kulit tersebut berjaya di rawat dengan bantuan LIVEON.

Minuman Kesihatan dan Kecantikan LIVEON Membantu Mengekalkan Keremajaan Kulit

Minuman Kesihatan dan Kecantikan LIVEON Membantu Mengekalkan Keremajaan Kulit

anti penuaan, produk anti penuaan, LIVEON anti penuaan, minuman kesihatan dan kecantikan, supplemen booster, supplemen liveon review



Kinah Dah Cuba, dan Kinah Dah Rasa Perubahan Setelah Minum LIVEON

Alhamdulillah sepertimana kinah terangkan di atas, kinah dah minum hampir 2 minggu LIVEON ni. Tak nampak perubahan drastik, tapi tetap ada perubahan walaupun agak lambat. Iyalah setiap orang keputusannya adalah berbeza. Dari segi rasanya pula, rasanya sedap, rasa masam-masam manis gitu. Nak teruskan minum? Mestilah kinah teruskan, ada satu kotak lagi kinah baru beli. Benda bagus semestinya kinah share dengan semua. Korang kena cuba tau, tak cuba tak tau. 

Untuk maklumat lebih lanjut atau korang nak mencuba produk suplemen antipenuaan LIVEON ni, korang boleh je terus ke website Wellous ataupun facebook rasmi Wellous mereka.





Sunday, 13 December 2020

,

8 Resipi Bihun Yang Sedap dan Mudah | Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua. Disebabkan tak boleh nak pergi ke mana-mana buat masa ni disebabkan kereta masuk bengkel, kinah hari ni nak kongsi resipi bihun yang sedap dan mudah kepada korang. Kalau sebelum ni korang kebiasaannya bersarapan dengan nasi lemak, apa kata kali ni korang bersarapan dengan bihun pulak.

Masih blur nak masak bihun goreng apa nanti? 

Dibawah kinah ada kumpul beberapa resipi bihun dari facebook untuk rujukan kinah dan jugak rujukan korang juga.

8 Resipi Bihun Yang Sedap dan Mudah

8 Resipi Bihun Yang Sedap dan Mudah

# 1. Resipi Bihun Lada Sulah 

Sumber : FB Resepi Selera
8 Resipi Bihun Yang Sedap dan Mudah

Bahan-bahan:
*6 sudu besar udang kering
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
Kisar semua bahan2 * di atas

1 Paket Bihun (direndam dalam air biasa sampai kembang)
3 genggam udang yang telah dibuang kulit
1/2 paket Mix Vege
3 genggam taugeh

sedikit crabstick (dihiris nipis)
boleh ganti/tambah dengan daging atau dada ayam
telur dadar yang potong nipis
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cuka
lada sulah dan lada hitam secukupnya
sedikit air garam
cili hidup yang dihiris nipis
bawang goreng
Jika suka, boleh tabur daun bawang, daun sup atau daun kucai.

Cara-cara:
1. Tumis bahan kisar tadi hingga naik wangi
2. Masukkan sos tiram,cuka lada sulah,lada hitam mix vege,crabstick dan udang.
3. Bila dah naik bau, masukkan sedikit air. Kemudian masukkan semua bihun tadi. Akhir sekali masukkan Taugeh. Kacau rata. Rasa dan tambah lagi serbuk sos tiram / lada hitam / lada sulah / garam / cuka jika perlu. Tutup api dan boleh la dihidangkan panas-panas. 
4. Hias dengan hirisan telur, cili hijau / merah dan juga bawang goreng


#2. Resipi Bihun Kung Fu

Sumber : FB Resepi Selera
8 Resipi Bihun Yang Sedap dan Mudah

Untuk bihun:
Celur bihun bagi lembut dan toskan
Ambil segengam bihun (tuk sorang makan) dan campurkan ngan telur
Kacau2 kedua2 bahan ini
Panaskan minyak, dan gorengkan bihun tersebut
Balik2kan. Goreng sehingga agak garing. Angkat dan ketepikan

Bahan-Bahan kuah:
(bahan ni ikut ada apa yg ada dlm dapur je) uols boleh ikut citarasa uols ye
1) Sawi
2) Brokoli/kobis bunga
3) Carrot dipotong pjg2
4) Ayam/seafood
5) Sos tiram
6) Telur 2 biji (untuk lebih dari 2 orang makan)
7) Tepung jagung
8) Serbuk lada hitam
9) Serbuk lada sulah
10) Air
11) Bawang putih dan bawang merah
12) Perasa garam

Cara-cara:
Tumiskan bawang putih dan bawang merah yang dihiris halus. Kemudian masukan ayam / seafood, Agak ayam dah masak masukkan sayuran. Kacau gaul semua dan masukkan air. Kemudian kuah dah mengelegak masukkan sos tiram, serbuk lada hitam, serbuk lada sulah, Gaul sebati dan perasakan garam. Dah kena dengan tekak boleh masukkan bancuhan tepung jagung. Agak-agak dah pekat (jangan pekat sangat) tutup api masukkan telur. Gaul-gaul bagi telur tu pecah-pecah.

Kemudian tuang kuah itu tadi ke atas bihun yang digoreng. SIAP


#3. Resipi Bihun Siam Goreng

Sumber : FB Resepi Selera
8 Resipi Bihun Yang Sedap dan Mudah

Mihun di rendam sehingga lembut dan di toskan.

Bahan-bahan:
6 biji bawang putih
1 biji bawang besar
(di kisar sehingga halus)

1 sudu makan tauchu (mori scoop 1 sudu penuh)
1 sudu makan udang kering di rendam.
(di kisar bahan ini sehingga halus)

2 sudu makan cili kering yang telah di kisar
8 biji fish ball yang di hiris nipis
2 keping fish cake yang di hiris nipis
Isi ayam
Sos tiram
Sayur (mori guna sawi dan carrot)
Garam secukup rasa.

Cara-caranya:-
Tumiskan bawang yang telah di kisar sehingga naik bau wangi.
Masukkan cili kering dan tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan tauchu dan udang kering yang telah di kisar tadi.
Tumis lagi sehingga nak bau wangi.
Masukkan sos tiram dan gaul rata.
Masukkan isi ayam dan gaul sehingga ayam masak.
(Masa ini mori masukkan sekali batang sawi supaya nanti jadi lembut).
Masukkan fish ball dan fish cake... gaul rata
Masukkan mihun, sawi dan juga carrot.
Masukkan garam secukup rasa dan gaul rata.
Tutup api dan taburkan daun sup dan gaul. Sedia untuk di hidang


#4. Resipi Bihun Goreng Kunyit

Sumber : FB Resepi Selera
8 Resipi Bihun Yang Sedap dan Mudah

Bahan-bahan
1 bungkus bihun (400 gm) ~ direndam hingga lembut/semalaman ~ toskan
1 keping dada ayam ~ dipotong kiub kecil (boleh ganti dengan apa-apa rencah yang disukai.. seperti sotong/udang)
2 bungkus fish ball / 4 keping fishcake ~ dihiris tebal
2 biji telur
¼ biji kobis ~ dihiris halus (sayuran boleh ganti dengan taugeh/sawi/carrot sagat)
1 ketul brokoli ~ potong floret
2 ~ 3 biji cili hijau ~ dihiris (optional)
6 ulas bawang merah ~ hiris nipis
3 ulas bawang putih ~ hiris nipis/cincang
1 kiub ayam/ikan bilis (boleh ganti dengan udang kering tumbuk)
1 s/k serbuk kunyit
1 s/k lada sulah
1 ½ ~ 1 ¾ s/k garam (ikut keperluan masing-masing ~ jika anda guna sayur sedikit.. garam perlu dikurangkan)
½ s/k serbuk perasa
2 cawan air
½ cawan minyak masak

Cara-cara Memasak
1. Panaskan minyak masak lalu tumiskan bawang putih & bawang merah hingga wangi. Masukkan ayam & kacau hingga ayam bertukar warna. Masukkan fishball / fishcake. Kacau lagi hingga ayam masak.
2. Tolak sedikit bahan-bahan ketepi kuali lalu pecahkan telur & biarkan telur masak. Kacau sikit telur biar jadi agak hancur (scramble) & berketul. Masukkan serbuk kunyit, kiub ayam, serbuk lada sulah, garam & serbuk perasa lalu dikacau rata.
3. Masukkan semua sayuran & air biarkan sebentar. Bila air dah mendidih terus masukkan bihun & cili hijau lalu kacaulah hingga bihun masak. (sambil dikacau boleh potong bihun yg panjang2 dengan sudip agar bihun tak bergumpal semasa mengacau. PERINGATAN : Jangan sesekali rendam bihun dalam air panas utk membuat bihun goreng kerana bihun akan jadi lembik bila menggoreng.)
4. Sedia untuk dihidangkan. Boleh hiaskan dengan hirisan cili & juga hirisan telur dadar.


#5. Resipi Bihun Goreng Daging

Sumber : FB Resepi Selera
8 Resipi Bihun Yang Sedap dan Mudah

Bahan-Bahan:
1/2 pek bihun - direndam separuh kembang
2 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
Hirisan daging yang telah direbus, air rebusan diketepikan
Cili kisar
1 sudu sos tiram
1 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
1 sudu kicap
Garam
Sayur-sayuran: kobis, taugeh, sawi, etc.. *optional

Cara-Cara:
Tumiskan bawang putih hingga kekuningan dan masukkan cili kisar. Masak hingga sebati.
Kemudian masukkan sos tiram, sos tomato, sos cili dan kicap, gaul sebati.
Masukkan air rebusan daging (agak-agak, jangan banyak sangat supaya bihun tak jadi lembik).
Masukkan daging dan bihun.
Kacau hingga semua sebati, masukkan sayur.
Akhir sekali letak garam secukup rasa.
Hidangkan bersama telur mata.
Kalau nak pedas, boleh potong cili api dan tabur kan di atas bihun.


#6. Resipi Bihun Goreng Tomyam

Sumber : FB Resepi Selera
8 Resipi Bihun Yang Sedap dan Mudah

BAHAN-BAHAN:
Sebungkus bihun.
*5 biji bawang merah (cincang)
*5 ulas bawang putih (cincang)
*3 batang serai (dititik biasa dia!)
*Udang geragau segenggam-cuci bersih
*Udang segar
*2 sudu pes thai tom yam
*Lobak merah-dihiris
Sayur sawi

CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan serai hingga wangi. Kemudian masuk kan udang geragau tadi.
2. Bila sudah wangi boleh tambah pes tomyam, udang segar dan lobak merah. Kacau rata dan jangan lupa tambahkan garam secukup rasa.
3. Masukkan bihun dan gaul rata. Masukkan sawi, air 1-2 cawan dan daun limau purut. Tutup kuali dan biar hingga bihun lembut

INFO:
Kalau suka masak boleh masukkan hirisan cili padi.
Boleh tambah bahan lain seperti isi ayam, sotong dan sebagainya.


#7. Resipi Bihun Goreng Kerang

Sumber: FB Resepi Selera
8 Resipi Bihun Yang Sedap dan Mudah

Bahan-bahan :
Mee hoon - direndam dengan air sejuk
Isi kerang
Lada kering - direbus dan diblend
Bawang merah - diblend
Bawang putih - diblend
Sayur sawi - dipotong kecik
Telur dadar - dihiris nipis
Sos tiram
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa

Cara membuatnya :
Tumiskan bahan blend hingga naik bau
Setelah itu, masukkan sos tiram, garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
Kacau sebati
Masukkan pula kerang
Kacau-kacaukan ia
Masukkan mee hoon dan gaulkan ia bersama bahan-bahan tadi
Pastikan semua bahagian mee hoon mesra bersama bahan tumisan tadi
Akhir sekali, masukkan sayur sawi
Kacau-kacaukan ia
Bila sayur sawi nampak sedikit layu, angkat mee dari kuali
Taburkan telur dadar diatas mee hoon goreng kerang tadi
Siap .. sedia untuk dimakan 


#8. Resipi Bihun Goreng Seafood

Sumber : FB Resepi Selera
8 Resipi Bihun Yang Sedap dan Mudah

Bahan-bahan:
1 paket bihun (400 gm) ~ rendam sehingga lembut dan toskan
200 gm udang ~ buang kepala & kulit
200 gm sotong ~ dihiris
1 mangkuk hirisan kubis
1 mangkuk potongan kubis bunga (cauliflower)
¼ biji cili capsicum merah ~ didadu
¼ biji cili capsicum hijau ~ didadu
1 cawan air
minyak secukupnya
3 sudu besar cili kisar
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih* (tumbuk bahan-bahan bertanda*)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
Garam secukup rasa

Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan tumiskan cili kisar & bahan tumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan udang & sotong. Masukkan air, sos tiram, sos cili dan garam secukup rasa.. (boleh rasa sikit samada dah cukup garam) kacau rata.
3. Masukkan sayuran (kecuali cili capsicum) kacau & biar sayur layu. Masukkan bihun dan kacau rata. Akhir sekali masukkan cili capsicum & kacau sebentar.
4. Bila bihun dah lembut bolehlah diangkat dan taburkan dengan daun sup, daun bawang, hirisan cili & juga tauhu goreng

Haaa lepasni korang bolehlah cuba kesemua resipi bihun yang simple ni sebagai menu sarapan pagi atau pun minum petang. Selamat berhujung minggu dan selamat mencuba.


Saturday, 12 December 2020

,
Drama Misteri Mona Di Slot Samarinda TV3 Dari Episod 1 hingga 8 (Akhir) | Beberapa hari yang lepas, kinah ada menonton The Making Misteri Mona di TV3. Tertarik pulak dengan jalan ceritanya. Ahh sudah terjebak sekali lagi dengan drama la jawabnya. Tonton episod 1 dah ada unsur-unsur suspens. Tak sabar nak tunggu episod seterusnya dalam Misteri Mona Isnin nanti.

Drama Misteri Mona Di Slot Samarinda TV3 Dari Episod 1 hingga 8 (Akhir)

JUDUL : MISTERI MONA
EPISOD : 8
TARIKH TAYANGAN : 10 Disember 2020
WAKTU SIARAN : Isnin-Khamis, 10:00 malam
SIARAN TV : Slot Samarinda TV3
PENULIS SKRIP : Abdul Nasir, Amor Rizan
PENGARAH : Amor Rizan
PRODUKSI : Aquila Emas Sdn Bhd
PELAKON : Janna Nick, Redza Rosli, Ruzana Ibrahim, Elisha Sandha, Ainin Batrisya, Duerra Mitilda, Zarynn Min, Zizan Nin, Syed Irfan, Alif Hadi, Syafi Tee, Siti Aishah Bujang, Amir Rahim, Azhar Amir, Jeff Saly, Elly Suhail, Badsham Harun


WATAK PELAKON
Janna Nick sebagai Anom
Redza Rosli sebagai Dr Nadeem
Ruzana Ibrahim sebagai Mona
Elisha Sandha sebagai Farah
Zarynn Min sebagai Laila
Zizan Nin sebagai Razlan
Ainin Batrisya sebagai Anom (semasa kecil)
Duerra Mitilda sebagai Mona (semasa kecil)
Syed Irfan sebagai Fahmi
Alif Hadi sebagai Shawn
Amir Rahim sebagai Dr Uwais
Syafi Tee sebagai Ikmal
Azhar Amir sebagai Tuan Jamal 
Jeff Saly sebagai Jali
Elly Suhail sebagai Shima 
Badsham Harun sebagai Malik


Sinopsis Misteri Mona
Mengisahkan seorang wanita bernama Anom lakonan Janna Nick merupakan seorang wanita lemah lembut yang menghidap penyakit mental kronik. Suaminya, Dr Nadeem lakonan Redza Rosli begitu risau dengan keadaan Anom yang sering berhalusinasi tentang seorang wanita bernama Mona lakonan Ruzana Ibrahim yang sering menghantuinya.

Dr Nadeem telah memberikan Anom segala ubat untuk membantunya mengawal kondisi halusinasinya itu, tetapi kerana pekerjaan Dr Nadeem yang terlalu sibuk, Dr. Nadeem telah mengupah Farah lakonan Elisya Sandha sebagai penjaga isterinya (caregiver).

Farah merupakan seorang gadis yang jujur dan rajin mula menjaga Anom kerana dirinya telah menganggur sejak sekian lama setelah tamat pengajiannya. Pada mulanya Farah selesa menjaga Anom, sehingga suatu hari, Farah mula melihat keadaan Anom yang sebenar apabila Farah terleka untuk memastikan Anom mengambil ubatnya, lalu Anom meroyan pada malam itu. Farah teruk dimarahi Dr Nadeem dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi.

Ketika keadaan semakin baik, dan Anom juga semakin rajin mengambil ubatnya, Anom mula menyatakan bahawa dia sering mendengar suara seorang wanita di loteng rumahnya, lalu menyiasatnya sendirian. Farah terkejut apabila mendengar jeritan Anom lalu bergegas ke arah Anom. Ketika itu, sebuah kejutan besar buat Farah apabila Anom berkata, “Aku dah lepaskan Mona……”

Ini yang membuatkan kita berdebar-debar dan nak tahu kisah selanjutnya. Macam ada sesuatu yang Dr Nadeem sembunyikan. Mona kan adik Anom, apa yang menjadi misteri sangat ekkk. Jeng jeng jeng

Di bawah kinah sertakan link bagi yang terlepas episod sebelumnya. Bagi episod seterusnya nanti kinah akan update dari semasa ke semasa ye