Showing posts with label Parenting. Show all posts
Showing posts with label Parenting. Show all posts

Friday, 11 December 2020

,

Buku Latihan Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca | Semua ibu mahu berikan pendidikan yang terbaik buat anak mereka. Begitu juga dengan kinah. Jadi, untuk dapatkan yang terbaik untuk kakak, kinah ada buat beberapa survey untuk dapatkan jenis buku yang sesuai dengan tahap kakak sekarang. Tambahan sekarang ni ada banyak masa terluang, jadi lebih baik diisikan dengan aktiviti  yang lebih berfaedah dari buang masa dengan menonton televisyen saja.


Puas survey sana sini, akhirnya kinah jumpa dengan buku yang sesuai untuk kegunaan kakak bagi memantapkan lagi pengawalan pensel serta membantu kakak membaca dengan lebih mudah iaitu 125 Latihan Kawalan Pensel serta Bacaan Asas Bahasa Malaysia Dalam Masa 50 Jam. 


Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca


Kinah memilih kedua-dua buku ni pun selepas dicadangkan oleh kenalan blogger iaitu Siti Rohaida atau lebih mesra dengan panggilan Kak Eda. Bila kinah cerita masalah kakak, terus beliau cadangkan 2 buah buku ni.



Buku 125 Latihan Kawalan Pensel Oleh Dr Mahani Razali

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca


Menulis adalah satu kemahiran sebenarnya. Sebelum anak-anak kita mahir menulis, ada beberapa kemahiran yang perlu dikuasainya terlebih dahulu iaitu kemahiran memegang dan mengawal pensel dengan betul. Kakak Thahirah ni, walaupun dah 5 tahun, cara dia pegang pensel pun masih tak betul lagi. Walaupun dah diajar dengan cara yang betul, ada la sekejap ikut kemudian dia pegang semula pensel dengan cara dia suka. Lepastu mengadu lenguh.


Kinah tak nak dia biasakan pegang pensel dengan cara macam tu. Dah lenguh, nanti nak menulis dia jadi malas. Sebab tu kinah berusaha cari cara macam mana nak mengawal pensel dengan betul untuk kanak-kanak. Ada jugak buku yang kinah jumpa, tapi buku tu macam tak menarik minat kakak je. Akhirnya, ahamdulillah jumpa jugak buku latihan kanak-kanak yang sesuai iaitu 125 Latihan Kawalan Pensel oleh Dr Mahani Razali.


Antara latihan-latihan di dalam 125 latihan kawalan pensel ialah

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca
125 Latihan Kawalan Pensel 
Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca
125 Latihan Kawalan Pensel
Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca
125 Latihan Kawalan Pensel

Lepas belek buku kawalan pensel ni, best jugak rupanya. Kita yang besar ni pun rasa macam nak buat je latihan tu sebabnya buku ni bagi perspektif kinah, sangat unik dan memang sesuai sangat untuk kanak-kanak yang baru nak belajar yang mana setiap helaian buku ni berwarna dari awal hingga akhir muka surat. Jarang sangat la kinah jumpa buku latihan seperti ni berwarna sepenuhnya. Buku ni jika dijadikan sebagai buku teks untuk prasekolah pun ok sangat.



Kelebihan Buku 125 Latihan Kawalan Pensel Oleh Dr Mahani Razali


Bagi ibu-ibu yang tengah mencari buku latihan untuk anak, 125 Latihan Kawalan Pensel adalah buku yang terbaik yang pernah kinah jumpa yang mana :

  • Buku ini telah disusun secara bertahap mula dengan aktiviti yang mudah terlebih dahulu sehingga ke tahap yang lebih sukar
  • Sebagai permulaan aktiviti untuk membantu kanak-kanak membina keyakinan diri untuk pegang pensel dengan betul.
  • Membantu anak-anak menulis secara konsisten dengan cantik walaupun menulis dalam keadaan laju.
  • Setiap helaian adalah berwarna bagi menarik minat anak-anak untuk terus melakukan aktiviti kawalan pensel dengan lebih konsisten.


Express Bacaan Asas Bahasa Malaysia Dalam Masa 50 Jam

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca

Sebagai persediaan kakak untuk ke alam persekolahan nanti, kinah cuba mempersiapkan kakak supaya dia dapat membaca. Tak mengharapkan dia lancar membaca, cukuplah sekadar dia mengenal huruf, dan dapat menyebut suku kata dengan betul. Jadi, kinah memilih buku Express Bacaan Asas Bahasa Malaysia Dalam Masa 50 Jam terbitan Mind To Mind Sdn. Bhd. Buku ini mempunyai 82 muka surat yang mana setiap muka surat adalah berwarna ini secara tak langsung dapat menarik minat anak-anak untuk membaca.

Ini selaras dengan matlamat penulis yang mana beliau ingin menyampaikan hasratnya dalam menyemarakkam penggunaan Bahasa Malaysia sebagai medium perantaraan bagi menyatupadukan rakyat dan menjalinkan persefahaman dan memartabatkannya sebagai bahasa utama pada peringkat antarabangsa.

Apa yang kinah lihat pada buku ni, penulis menggunakan perkataaan yang lebih mudah dan ianya diwarnakan mengikut suku kata bagi memudahkan anak-anak kita menyebut perkataan tersebut dengan lebih mudah, tepat dan lancar. 

Antara intipati yang terdapat di dalam buku Bacaan Asas Bahasa Malaysia

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca
Bacaan Asas Bahasa Malaysia
Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca
Bacaan Asas Bahasa Malaysia


Pengalaman Kakak Thahirah Belajar Menggunakan Buku 125 Latihan Kawalan Pensel dan Express Bacaan Asas Bahasa Malaysia

Alhamdulillah, bagi kinah agak berbaloi memilih buku 125 Latihan Kawalan Pensel dan Ekspress Bacaan Asas Bahasa Malaysia sebagai buku aktiviti untuk kanak-kanak prasekolah. Kinah nampak kakak begitu teruja mencuba latihan yang telah disusun dalam buku latihan kawalan pensel tersebut. 

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca

Perubahan yang kinah nampak pada kakak, dia dah mula selesa pegang pensel dengan betul walaupun ada juga masa dia pegang pensel dengan cara lama dia tapi tak sekerap dulu dan bila kita tegur cepat cepat dia tukar. Bagi masa sedikit pada dia, bila dah biasa nanti automatik dia akan pegang dan kawal pensel dengan betul. 

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca

Bagi buku bacaan asas pula, ianya sangat memudahkan bagi ibu bapa di luar sana untuk membimbing anak belajar membaca. Setiap suku kata dan perkataan diwarnakan dengan warna yang berbeza, jadi memudahkan anak kita untuk mengenal pasti suku kata mana yang perlu berhenti mana yang tidak dan ini secara tak langsung dapat melatih anak kita menyebut perkataan tersebut dengan betul. 

Buku Aktiviti Untuk Kanak-Kanak Mengawal Pensel Dengan Betul Dan Membantu Anak Cepat Membaca

Ibu bapa yang tengah mencari buku aktiviti yang sesuai untuk anak 3 hingga 5 tahun bolehlah dapatkan kedua-dua buah buku ni. Memang banyak membantu. Soal harga pula, bagi kinah tak la mahal, insyaAllah berpatutan. Bagi ibu bapa yang nak dapatkan buku ni atau atau pun education toys, barangan pendidikan kanak-kanak lain bolehlah hubungi kak Eda. Nak cuci mata dulu pun takde hal, boleh tengok-tengok dulu di facebook page beliau yang kinah sertakan link di bawah.

Facebook : My Littto Shop
No telefon : 011 27390866


Sunday, 8 November 2020

,

Kumpul Point Di Petpet Club | Sejak dah ada anak kecik sorang lagi, lampin pakai buang semestinya ada dalam list setiap kali nak restock barang dalam rumah. Lampin pakai buang yang menjadi pilihan kinah untuk kegunaan Lulu Nafisah sekarang ialah PetPet. 


Kalau sebelum ni kinah pakaikan Lulu jenama Genki, tapi disebabkan Lulu semakin bambam, lampin pakai buang Genki saiz S dah tak sesuai dengannya sebab cutting Genki ni kecik nak tak nak kena belikannya saiz lain tapi saiz yang sesuai dengannya tak banyak pulak pieces dalam tu. 


Jadi nak cut cost kite beralih ke jenama lain mujurlah Lulu takde masalah dengan PetPet ni.  


Kumpul Point Di Petpet Club


Baru-baru ni kinah beli diapers PetPet di Shopee. Dah musim Covid ni, Shopee je la tempat kinah shopping barang-barang terutama barang untuk anak-anak. 


Selain harganya yang jauh lebih murah dari pasaran, masa membeli pun tidak terhad. Tambah ada anak kecik ni, time malam je la kinah sempat belek Shopee haha. 


Kebetulan masa tu ada sale kinah rembat la PetPet saiz S E Mega Deal ni. Macam tak percaya, dengan 160 pieces ni kinah dapat harga RM48.90 je. 


Jimat duit apak ko nak haha.


Sampai je diapers ni baru kinah perasan pada kotak tu ada kod. 


Rupanya kod tu untuk kumpul point. Oooo baru tahu, rupanya PetPet ni ada PetPet Club. 


Tak tau la pulak selama ni.  Sebelum ni kumpul point dengan drypers je. 


Kinah pun tak tunggu lama dah terus je daftar PetPet Club dan terus masukkan kod yang diberi mengikut arahan. Mana yang baru nak join PetPet Club tu jom la kita sign up. 


Benefit yang kita dapat bila join kelab ni kita boleh tebus pampers PetPet, selain tu ada jugak baucer AEON, baucer TF, dan Speedmart. Untung jugak kumpul point ni.


Oh ya bagi yang beli by pack, korang boleh cari kod tu di sebelah dalam plastik.


Ada kod kat situ, nanti korang masukkan je dalam column yang disediakan di PetPet Club tu. Mudah je kan. 


So lepas ni, setiap kali beli pampers jangan buang plastik tu dulu ye. Rasa rugi pulak plastik newborn Lulu dah buang masa dia admit ward aritu.


Thursday, 2 January 2020

,
Hari Pertama Thahirah Ke Sekolah | News feed Facebook hari ni penuh dengan cerita hari pertama anak-anak ke sekolah. Kinah pun tak terkecuali untuk kongsi gambar Thahirah semasa di sekolah. Alhamdulillah, pada hari pertama ni takde lagi drama. Tak tau la nanti. Harapnya semangat dia tu sampai hujung tahun la.

Malam sebelumnya dah pesan pada dia supaya bangun awal. Memang awal dia bangun. Cuma bila suruh mandi tu dia macam nak elak. Tapi bila pujuk elok, dia ok dan terus bersiap. Disebabkan sekolah tak jauh pun dari rumah, kinah hantar dia jalan kaki je. Ok la boleh excercise hehe. Sepatutnya hari first ni ayah dia pun nak ikut, tapi disebabkan ada kes di tempat kerja, jadi lambat sikit.

Hari Pertama Thahirah Ke Sekolah

Masa sampai sekolah, punya dia excited. "Yeay dah sampai sekolah kakak". Lepas hantar dia, intai sekejap tepi tingkap. Rupanya masa tu dia tengah sarapan. Selera betul dia makan. Bila suruh makan kat rumah, tak nak pulak dia. Seronok la tu ada kawan-kawan. Bila nampak dia ok je kat sekolah, kami berdua pun balik dan pergi sarapan dulu. Kemudian nak pergi tempah baju pulak untuk kenduri sepupu bulan Februari nanti. Sekali sekala pergi dating haha.

Masa on the way nak pergi tempah baju dapat mesej dari cikgu di Whatsapp group sekolah. Bagitahu hari ni anak-anak balik awal. Sepatutnya waktu persekolahan tamat pada pukul 12.00 tengahari. 

Sempat jugakla cikgu hantar gambar semasa Thahirah kat sekolah.

Hari Pertama Thahirah Ke Sekolah

Lepas hantar baju berdesup kami pergi ke sekolah semula.

Sampai sekolah, waktu persekolahan akan tamat dalam beberapa minit lagi. Ibu bapa pun dah ramai yang datang. Bila cukup masa pagar dibuka. Tengok Thahirah sebelah pakai stokin sebelah tak hahaha. Alahai anak. Rupanya stokin sebelah lagi ada dalam beg sekolah. Hari pertama sekolah kan, macam-macam hal. Mujurlah takde barang yang hilang. Good girl. Pandai jaga barang sendiri dan kenal mana satu barang sendiri.

Tak tau la hari-hari yang akan datang, harap terus kekal la ye. Besar dah anak ibu.

Tuesday, 10 December 2019

,
Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Adanya Aplikasi Anak2U | Kita sebagai ibu bapa pastinya inginkan yang terbaik untuk anak-anak kita. Selari dengan peredaran semasa yang mana generasi anak-anak pada zaman ini telah didedahkan dengan teknologi maklumat yang mana ianya boleh diakses dimana-mana sahaja. Disebabkan itu, wujudnya aplikasi yang boleh digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran di peringkat tadika iaitu Anak2U.

Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Adanya Aplikasi Anak2U

Aplikasi Anak2U
Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Aplikasi Anak2U 
Sebelum ni, kinah ada cerita serba sedikit mengenai Anak2U Explore iaitu satu website All in One untuk ibu bapa yang mencari tabika / taska untuk anak-anak. Korang yang nak tahu lebih lanjut mengenai Anak2U Explore boleh baca pada pautan link yang kinah sertakan dalam post ini.

Bagi ibu bapa yang telah mendaftarkan anaknya ke tadika / taska yang berdaftar dengan Anak2U, pastinya korang tahu dengan aplikasi Anak2U iaitu aplikasi bantuan pembelajaran alaf baru. Berbeza betul dengan zaman kita belajar dulu yang lebih banyak penggunaan kertas.

Fungsi yang ada pada aplikasi Anak2U

Aplikasi Anak2U, Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Aplikasi Anak2U
Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Aplikasi Anak2U 
  1. Segala laporan dan aktiviti harian pelajar melalui aplikasi Anak2U tanpa logbook.
  2. Segala maklumat dan aktiviti pelajar akan terus dipaparkan kepada ibu bapa. Bagus jugak tu, daripada situ kita dapat lihat sejauhmana prestasi anak kita.
  3. Prestasi dan perkembangan anak boleh dipantau mengikut penanda aras yang ditetapkan.
  4. Mengemaskini dan pembayaran yuran boleh dibuat melalui aplikasi.
  5. Aplikasi bantuan pembelajaran alaf baru dan permainan.

Baca Juga Di Sini : Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Anak2U Explore

Antara Aplikasi Anak2U Yang Boleh Dimuat Turun

Aplikasi Anak2U Teacher 

Aplikasi Anak2U, Proses Pengajaran dan Pembelajaran Lebih Mudah Dengan Adanya Aplikasi Anak2U
Aplikasi Anak2U Teacher
Aplikasi Anak2U Teacher direka khusus untuk guru. Di mana, dalam aplikasi ni, segala rekod dan butiran pelajar seperti aktiviti pelajar, kesihatan akan dinilai mengikut penanda aras yang telah ditetapkan kemudian disimpan dan direkodkan mengikut kelas masing-masing. Jika ada berlaku insiden ketika di sekolah, juga akan direkodkan ke dalam aplikasi ini untuk rujukan akan datang. Jadi, dengan adanya aplikasi seperti Anak2U Teacher, kerja guru-guru lebih bersistem, mudah dan lebih teratur.

Aplikasi Anak2U Parent

Aplikasi Anak2U
Aplikasi Anak2U Parent
Aplikasi Anak2U Parent semestinya direka khusus untuk ibu bapa yang mana dalam aplikasi ini, ibu bapa akan menerima info dan laporan dari guru tentang prestasi anak mereka, aktiviti yang dijalankan sepanjang hari ketika di sekolah Ibu bapa dengan hanya klik pada nama si anak dan dari situ segala butiran anak akan keluar. Jika ada sebarang pertanyaan, ibu bapa boleh menghantar mesej kepada guru. Mudah kan aplikasi ni. Selain itu, segala pembayaran yuran turut dilakukan melalui aplikasi Anak2U Parent.

Aplikasi Anak2U Mari Belajar Membaca

Aplikasi Anak2U
Aplikasi Anak2U Mari Belajar Membaca ni begitu sesuai bagi anak yang baru belajar mengenal huruf dan belajar membaca. Kinah suka dengan grafik yang disediakan. Memang menarik dan dapat menarik minat anak-anak untuk belajar membaca. Dalam aplikasi ni terbahagi keada tiga bahagian iaitu pengenalan huruf, mengenali perkataan dan permainan. Kinah yakin, anak-anak korang akan enjoy dengan apps Anak2U Mari Belajar Membaca ni. Tengah musim cuti sekolah ni, daripada mereka main permainan yang tidak mendatangkan faedah, download je aplikasi ni.

Begitulah cerita serba sedikit mengenai Anak2U. Moga sedikit sebanyak akan memberi manfaat kepada semua. Nak lebih jelas lagi, korang boleh tonton video di bawah ni.


Pss: Jika ada pengusaha taska atau tadika berminat nak menggunakana aplikasi Anak2U boleh hubungi mereka untuk info lebih lanjut.

Laman web:
https://anak2u.com.my
Facebook:
https://www.facebook.com/anak2uofficial
YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=p5922xLnPLo

Friday, 29 November 2019

,
Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Anak2U Explore | Akhirnya tamat juga sesi persekolahan bagi tahun 2019. Sekejap betul masa berlalu. Thahirah pun dah nak sekolah dah tahun depan. Alhamdulillah, pencarian tadika untuk Thahirah dah berakhir, dan Thahirah diterima masuk ke Tabika Perpaduan berhampiran dengan rumah kami. Jadi tak ada la jauh sangat nak menapak. Panjang sangat pot pet kinah ni sampai lupa tajuk utama kita. Bila dah hujung tahun ni, mesti korang tengah buat survey untuk cari tabika atau tadika yang sesuai untuk anak korang dan paling penting dekat dengan rumah. 

Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Anak2U Explore

Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Explore Anak2U

Ni kinah nak kongsi dengan korang satu website khusus untuk ibu-ibu yang tengah mencari tadika atau taska iaitu explore.anak2u.com.my. Kinah tengok website ni memang sesuai sangat dengan ibu bapa yang tengah mencari tabika dan tadika yang sesuai untuk anak mereka. Bagi kinah mengenai website Anak2U Explore ianya merupakan satu sistem pengurusan tadika / taska yang mana segala maklumat yang diberikan adalah lengkap, daripada hal yuran sehinggalah waktu beroperasi.

Bukan itu saja ye, Anak2U Explore  turut menyenaraikan lebih dari 100 tempat tadika, taska, pusat transit serta penjagaan kanak-kanak mengikut negeri pilihan korang. Wah mudah sangat dah tu. Kita cuma tinggal nak pilih je ha. Bila ada website explore Anak2U ni, pencarian tadika dan tabika kini lebih mudah kerana semuanya dihujung jari je, jimat masa dan tenaga kita kan nak survey tadika dari satu tempat ke tempat yang lain.

Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Explore Anak2U
Pencarian Tabika dan Tadika Kini Lebih Mudah Dengan Explore Anak2U

Apa Yang Menarik Dengan Anak2U Explore

Selepas kinah belek website ni, kenapa la kinah tak tahu kewujudan website ni dulu. Mudah rupanya dengan website Anak2U Explore ni. Apabila korang daftarkan anak dengan tadika atau tabika pilihan Anak2U ni korang akan terima :-

Laporan Digital

Semua laporan perkembangan anak-anak kita akan diterima secara digital. Daripada laporan tersebut, ibu bapa akan dapat memantau setiap perkembangan, aktiviti dan prestasi anak melalui aplikasi Anak2U.

Pembayaran Mudah

Segala pembayaran yuran dilakukan dalam atas talian. Ianya lebih mudah,l ebih cepat dan telus. Segala invois dan resit akan terus didapati daripada aplikasi Anak2U. Lepas ni tak pening, dah bayar ke belum yuran sekolah anak hihi.

Pembelajaran Digital Lebih Menarik

Akses ke aplikasi pembelajaran alaf baru digital yang lebih menarik dan sesuai dengan peredaran pada masa kini untuk perkembangan pembelajaran anak-anak terutama apabila mereka berada di rumah. 

Komunikasi Lebih Mudah

Komunikasi antara guru dan ibu bapa menjadi lebih mudah dan telus melalui fungsi pengumuman aplikasi Anak2U. Jadi, bila ada sebarang masalah, boleh terus berhubung dengan guru yang terlibat.

Pengurusan Lebih Teratur

Tabika dan tadika pula mempunyai sistem pengurusan yang lebih teratur melalui sistem pengurusan Anak2U. Dengan adanya sistem ini dapat membantu guru serta pengurusan sekolah untuk menguruskan segala data serta aktiviti pelajar.


Akses Bahan Pengajaran

Guru dan ibu bapa mempunyai akses bahan pengajaran dan pembelajaran Anak2U. Didikan tidak terhad di sekolah saja, di rumah pula ibu bapa juga boleh mengajar anak-anak di rumah berdasarkan bahan pengajaran Anak2U.

Bagaimana Nak Akses Explore Anak2U

Mudah je nak akses explore Anak2U ni. Hanya 3 langkah mudah untuk mencari tadika atau taska melalui website Anak2U Explore ni iaitu cari tadika atau taska yang diingini di kawasan tempat tinggal korang melalui website Anak2U Explore .

Setelah itu korang bolehlah pilih nak tadika yang korang rasa sesuai dengan anak korang. Kemudian pihak taska atau tadika akan menghubungi korang untuk mendapat maklum balas mengenai pendaftaran tersebut. Haaa mudah saja kan.

Tunggu apa lagi, pilih tadika sekarang, lambat nanti habis quota pulak.

Untuk dapatkan info dengan lebih lanjut, atau korang ingin daftarkan tadika ke website ni, korang boleh terus ke laman sesawang dibawah;


Laman web:
Facebook:


YouTube:

Saturday, 23 November 2019

,
Pengalaman Menghadiri Bengkel Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre | Menjadi ibu bapa merupakan satu pengalaman yang begitu indah bagi mana-mana pasangan yang telah berumahtangga. Begitu juga dengan kami berdua, kehadiran Thahirah dalam kehidupan kami mengajar kami dan menjadikan kami lebih matang.

Pengalaman Menghadiri Bengkel Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre

Pengalaman Menghadiri Bengkel Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre

Walaupun begitu, kami yang masih naif dengan ilmu keibubapaan ni perlu memantapkan lagi ilmu yang sedia ada ditambah pula dengan cabaran membesarkan anak pada zaman kini berbeza dengan zaman ibu membesarkan kita dahulu. Disebabkan itu, kami berdua buat keputusan untuk menghadiri Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre Bandar Sunway pada ahad yang lepas.

Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre Bandar Sunway

Untuk pengetahuan semua program yang kami hadiri ni adalah program yang dianjurkan oleh Majalah Parenthood dan berkolaborasi bersama Nippon Paint Malaysia dan juga Sunway Medical Centre. Topik yang dibincangkan pun sangat menarik dan begitu relevan pada masa kini.

Antara topik yang difokuskan dalam bengkel ini ialah 5 jenis penyakit yang biasa dihadapi oleh kanak-kanak, cara mengatasi anak yang picky eater, mengapa udara bersih penting dalam rumah, cara meningkatkan potensi anak-anak.

5 Jenis Penyakit Yang Biasa Dihadapi Oleh Kanak-kanak

Pengalaman Menghadiri Bengkel Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre
Pengalaman Menghadiri Bengkel Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre
Topik pertama dibentangkan oleh Dr Cham Weng Tang iaitu Consultant Paediatrician. Menurut beliau, terdapat lima jenis penyakit yang biasa dihadapi oleh kanak-kanak iaitu selsema, influenza, penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD), cirit-birit dan juga demam denggi. Dalam sesi ini juga, doktor turut dinding rumah kita oada zahirnya nampak cantik di mata tapi sebenarnya menjadi medium tempat penyebaran virus dan bakteria.

Cara Mengatasi Anak Yang Picky Eater (Memilih Makanan)
Pengalaman Menghadiri Bengkel Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre
Pengalaman Menghadiri Bengkel Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre
Sesi kedua ialah topik cara mengatasi anak yang picky eater atau dalam bahasa Melayunya memilih makanan. Topik ini dibentangkan oleh pakar Dietician iaitu Miss Caleste Lau. Dalam sesi ni, kami diberikan beberapa tips bagaimana untuk mengenal pasti adakah anak kita ni picky eater atau pun sebenarnya mempunyai masalah pemakanan. Miss Caleste Lau juga turut kongsi beberapa tips menangani picky eater dan bagaimana memperkenalkan makanan kepada anak pelbagai pilihan makanan supaya mereka membesar dengan lebih sihat.

Mengapa Udara Bersih Penting Dalam Rumah

Pengalaman Menghadiri Bengkel Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre
Pengalaman Menghadiri Bengkel Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre
Sesi ketiga bermula selepas makan tengahari. Sesi ini dikendalikan oleh Dato Dr Rajbans Singh iaitu President of Malaysian Wellness Society. Dalam sesi ini, Dato menceritakan kepentingan udara yang bersih di dalam rumah. Menurut beliau, udara dalam rumah sebenarnya tiga hingga 5 kali lebih tercemar dari luar rumah. Terkejut kami mendengarnya. Nampaknya kami perlu cari solusi untuk meningkatkan kualiti udara dalam rumah. Jika tidak, ianya akan menjejaskan kesihatan dalam jangka masa yang panjang. Beliau juga tidak lokek untuk kongsikan beberapa langkah yang perlu diambil untuk meningkatkan kualiti udara di dalam rumah.

Cara Meningkatkan Potensi Anak-anak

Pengalaman Menghadiri Bengkel Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre
Pengalaman Menghadiri Bengkel Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre
Topik akhir dalam bengkel ni ialah cara meningkatkan potensi anak-anak dibentangkan oleh Miss Sam Jeng Mun iaitu seorang Clinical Psychologist. Pada hari itu, kami diminta untuk menjawab questionnare, yang mana markah yang kita dapat nanti akan menentukan kita ni kategori ibu bapa yang mana, sama ada harimau, panda, dolphin ataupun jellyfish. Kalau korang nak tahu setiap binatang ni ada style yang tersendiri. Setiap style tersebut akan memberi kesan yang berbeza kepada anak-anak kita.


Nippon Paint Wellness Coloring Contest

Pengalaman Menghadiri Bengkel Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre
Pengalaman Menghadiri Bengkel Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre
Semasa kami sampai ke Subang Medical Center ni, ramai juga ibu bapa yang turut sama hadir menyertai bengkel ni. Sebelum sesi pertama bermula, kami sempat mengambil gambar Thahirah di photobooth Nippon Paint Malaysia dan terima cenderamata dari Nippon Paint setelah kongsi gambar tersebut di media sosial. Thahirah punya la suka. Terima kasih Nippon Paint Malaysia.
Pengalaman Menghadiri Bengkel Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre
Pengalaman Menghadiri Bengkel Milennial's Guide To Parenthood di Sunway Medical Centre
Selain daripada topik yang dibincangkan di atas, turut diadakan penyampaian hadiah kepada pemenang yang menyertai pertandingan mewarna. Kira-kira 200 peserta yang menyertai pertandingan mewarna namun hanya 26 peserta sahaja yang terpilih sebagai pemenang. 

Korang yang ingin info lebih lanjut mengenai Kempen Nippon Paint Malaysia boleh ke official website mereka. Bagi Parenthood pula korang boleh layari

Website : https://parenthood.com.my/
Facebook : https://www.facebook.com/ParenthoodMalaysia
Instagram.com : https://www.instagram.com/parenthood.magazine

Thursday, 7 November 2019

,
Pengalaman Menghadiri International Babywearing Week 2019 di The School Jaya One Petaling Jaya | Sabtu baru-baru ni saja ajak Yop ke International Babywearing Week 2019 bertempat di The School Jaya One Petaling Jaya. Jangan salah faham ye, tak semestinya kinah pergi program babywearing macam ni, kinah ada baby baru huhu.

Kalau korang nak tahu, Thahirah masa kecik dulu memang kinah pakai carrier jenama Bobita bila pergi mana-mana, pergi pasar, pergi super market, pergi pasar malam pun kinah pakai. Pada masa tu duduk rumah tinggi, dengan takde lif pulak tu, ingat larat ke nak dukung budak naik ke tingkat 3. Mengah oiii..

Pengalaman Menghadiri International Babywearing Week 2019 di The School One Petaling Jaya

International Babywearing 2019, IBW 2019, baby carrier
Pengalaman Menghadiri International Babywearing Week 2019 di The School One Petaling Jaya
Pada masa tu, penggunaan babywearing seperti ni masih belum ramai ibu bapa diluar sana yang belum sedar betapa bagusnya penggunaan babywearing seperti ni. Masa mula-mula kami guna dulu pun ada la kinah dengar orang cakap belakang, yang kami ni macam orang seberang duk gendong anak dalam carrier tu. Tapi kami abaikan je makcik-makcik bawang yang mengutuk tu.

Agaknya diorang tak tahu kot, penggunaan babywearing ni dah banyak negara yang dah guna.  Fikir positif je la kita ni. Negara kita tahun kebelakangan ni la kinah nampak ibu bapa di luar sana dah mula ada kesedaran ber "babywearing" ni. Korang yang ada anak kecik tu, bolehlah intai-intai group babywearing ni, banyak kebaikkannya dan informasi yang korang peroleh di sana.


Aktiviti yang Dijalankan Di IBW 2019

Berbalik semula pada cerita International Babywearing 2019 pada sabtu lepas, kinah sampai ke The Scholl One Jaya pun dah pukul 12.30pm. Padahal awal kami gerak dari rumah, biasalah jalan jammed  haha. Kalau ikut tentatif, masa kinah sampai tu sepatutnya tengah berlangsungnya demonstrasi buat sabun sendiri daripada Puan Zarah Al'Khadri dari Lembah Barakah Organic Orchard.

Tapi bila sampai je ke sana slot tersebut dah tamat. Alahai takde rezeki kinah nak tengok demontrasi tersebut. 
International Babywearing 2019, IBW 2019, baby carrier
Gambar ni kinah pinjam dari aimanziyad.blogspot.com
Kalau nak tahu apa aktiviti menarik yang dijalankan sepanjang IBW 2019 berlangsung, korang boleh tengok tentatif di bawah ni.
International Babywearing 2019, IBW 2019, baby carrier
Memang padat dengan aktiviti dari pagi hinggalah ke petang. Tapi sayangnya, Kinah hanya berada di sana sampai pukul 3.00 pm saja sebab malam tu Yop nak keje. Walaupun kami singgah sebentar saja, tapi kami tetap datang untuk memberi sokongan untuk IBW 2019 ni. 

Cabutan Bertuah

International Babywearing 2019, IBW 2019, baby carrier
Selepas tamat demonstrasi tu, pengacara majlis umum akan buat cabutan bertuah. Memang masa ni, ibu-ibu memang dah standby dengan nombor masing-masing. Mana la tahu kot kot ada rezeki menang cabutan bertuah. Siapa yang tak nak, hadiah lucky draw semuanya best kot. Seperti biasa nombor kinah tak kena pun cabutan bertuah, bukan rezeki kami. Selesai sesi cabutan bertuah, program tersebut berehat seketika dan akan bermula pada pukul 2.00 petang nanti.

Belajar dan Mencuba Carrier

International Babywearing 2019, IBW 2019, baby carrier
Disebabkan ada pelbagai jenama dan jenis carrier yang ada di pasaran sekarang, adalah sangat penting untuk ibu-ibu mempelajari cara-cara memakai carrier dengan betul mengikut jenis. Ibu-ibu yang masih zero dengan babywearing dan tak tahu bagaimana nak guna babywearing dengan betul, di sini ada guru yang dikhaskan untuk membantu korang.

Art Booth

Selain slot bual bicara, ada juga aktiviti lain yang sesuai untuk anak-anak. Antaranya aktiviti melukis dan mewarna. Thahirah sampai je ke sini dia, mengajak ke bahagian mewarna dan melukis. Ayahnya la yang temankan dia mewarna. Sekali sekala bonding dengan ayah pulak kan.
International Babywearing 2019, IBW 2019, baby carrier
Pengalaman Menghadiri International Babywearing Week 2019 di The School One Petaling Jaya
Selain aktiviti mewarna, ada juga aktiviti lain seperti buat slime, buat lipgloss sendiri eh macam-macam lagi.

Jualan Vendor di IBW 2019

Sementara dua beranak sibuk dengan aktiviti mewarna, kinah pulak pusing-pusing dulu cuci mata di booth vendor-vendor yang terlibat di dalam International Babywearing Week 2019 ni. Ada yang jual makanan, minuman dan juga keperluan bayi hinggalah toddler. Mujurlah masih kuat iman lagi nak shopping barang kat sini.
International Babywearing 2019, IBW 2019, baby carrier
Pengalaman Menghadiri International Babywearing Week 2019 di The School One Petaling Jaya
International Babywearing 2019, IBW 2019, baby carrier


Babywearing Dance 

Selepas habis pusing ke booth vendor terlibat sekejap betul masa berlalu. Program seterusnya bermula pada pukul 2.00 pm dengan aktiviti babywearing dance. Masa ni orang yang paling excited nak menari Thahirah la. Happy sangat dia dapat menari dengan kawan-kawan di atas pentas. 

Tak dapat nak ambik gambar masa dia menari, sebab kinah pun menari sama. Apa-apa pun terima kasih kepada urusetia kerana memilih Thahirah sebagai pemenang kerana aktif dan ceria semasa menari. Hadiahnya pulak memang menarik iaitu tajaan dari baba baa.
International Babywearing 2019, IBW 2019, baby carrier
Pengalaman Menghadiri International Babywearing Week 2019 di The School One Petaling Jaya
Pada hari itu juga turut disampaikan hadiah kepada pemenang pencipta logo untuk IBW 2019 iaitu Encik Ahmad Shahir. 
International Babywearing 2019, IBW 2019, baby carrier
Pengalaman Menghadiri International Babywearing Week 2019 di The School One Petaling Jaya

theAsianparent Booth di IBW 2019

International Babywearing 2019, IBW 2019, baby carrier
Pengalaman Menghadiri International Babywearing Week 2019 di The School One Petaling Jaya
Oh ye, theAsianparent pun ada buka booth di IBW 2019 ni. Dah nama program parenting, semestinya theAsianparent ambil bahagian dan menjadi rakan media sempena IBW 2019. Kinah ni pantang je nampak aktiviti spin & win di booth theAsianparent ni, mesti nak join spin juga mana tahu kot kot boleh menang points untuk theAsianparent apps. Tapi kinah spin dapat bear theAsianparent yang comel tu. Hehe ok lah kan.
International Babywearing 2019, IBW 2019, baby carrier
Kinah rasa enjoy sangat datang ke IBW 2019 ni walaupun kinah tak menang apa-apa lucky draw pun. Dapat pulak beg goodies yang awesome yang bernilai RM250 dah kira syukur sangat. Terima kasih kepada sponsor yang menaja beg goodies ni.